Διυλιστήριο: «Κάρφωσε» στον Πενς τους «λεονταρισμούς» της Αγκυρας!

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

«Κάρφωσε» στον Πενς τους «λεονταρισμούς» της Αγκυρας!



Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις από το 2013

Φάκελο με όλες τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από το 2013 μέχρι σήμερα παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μάικ Πενς στη χθεσινή τους συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Αμερικανού αντιπροέδρου για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και στις αγορές, ωστόσο η οικονομία, το ΔΝΤ και η τρίτη αξιολόγηση μπήκαν σε δεύτερο πλάνο, καθώς κυριάρχησαν αμιγώς τα θέματα άμυνας και γεωπολιτικής με τα οποία ασχολείται προσωπικά ο κ. Πενς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ, ως καθαρός μπίζνεσμαν, δεν δείχνει... ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υψηλή πολιτική παρά μόνο για τα ζητήματα οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας, εκμεταλλευόμενος τον εκνευρισμό που προκαλεί η Αγκυρα στην Ουάσινγκτον και καθώς η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μπήκε ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης, έδωσε στον κ. Πενς τον φάκελο επενδύοντας στη αμερικανική υποστήριξη προκειμένου να συνετιστεί η Τουρκία. Ο κ. Πενς, κινούμενος στη γραμμή της αμερικανικής διπλωματίας, που βλέπει ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τα αμερικανικά συμφέροντα από τη διεύρυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν η συνεργασία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας και στη συνεργασία που αναπτύσσει με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, με άξονα την ενέργεια και την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων, και ζήτησε να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί αυτή η συνεργασία. Είπε, ακόμη, στον κ. Τσίπρα ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, διότι μόνο έτσι θα δοθεί ώθηση στις επενδύσεις και επανέλαβε την αμερικανική επιθυμία για ελάφρυνση του χρέους. Αναφέρθηκε, επίσης, στις αμερικανικές επενδύσεις, κάνοντας αναφορά στην απόφαση να είναι οι ΗΠΑ τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, το 2018.

Αναγνώριση


«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά» σχολίασε στο twitter ο Ελληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. «Με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζητήσαμε ζητήματα άμυνας, ενέργειας, εμπορικών συναλλαγών σε συνέχεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Τραμπ» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πενς στο twitter.

Στην ανακοίνωση του γραφείου του κ. Πενς, μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι «εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» και πως «υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο συμμετείχε σε γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες, το οποίο παρέθεσε το Business Council for International Understanding, ενώ το πρόγραμμά του και η πενθήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκαν με ομιλία στο Brookings Institution. Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε απευθείας για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, σήμερα και την Παρασκευή.

Και δέσμευση για κοινωνικό μέρισμα 1 δισ. ευρώ

Τη διανομή 1 δισ. ευρώ στους αδυνάμους, παρά τις ενστάσεις που ενδέχεται να έχουν οι θεσμοί, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings.
Το εντυπωσιακότερο όλων, όμως, ήταν η θέση του πρωθυπουργού αναφερόμενου στο ΔΝΤ και στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Τόνισε ότι αυτό άλλαξε γραμμή και πως πλέον λέει «όχι» σε νέα μέτρα και σε απομειώσεις του χρέους. «Ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά μου αυτό που μου είπε η Λαγκάρντ» είπε χαμογελαστός από το βήμα του Brookings ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, να πατάξει τη διαφθορά και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Ελληνες πολίτες».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus