Διυλιστήριο: 09/23/19
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Αττικό: Ούτε σταγόνα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς



Απροειδοποίητα και αιφνιδιαστικά διακόπηκαν οι χημειοθεραπείες σε 80 και πλέον ογκολογικούς ασθενείς στο Αττικό νοσοκομείο λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Κόκκινος συναγερμός σήμανε για το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και τον Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους ασθενείς για τα τελευταία τεκταινόμενα.

Όπως εξήγησε στο Virus ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, Μιχάλης Ρίζος, από χθες το πρωί ειδοποιούνται οι ασθενείς ότι δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν οι χθεσινές και οι σημερινές χημειοθεραπείες, χωρίς να προσδιορίζεται πότε θα γίνει η επόμενη χημειοθεραπεία.

«Σαν να αναβάλλονται υπ’ αόριστον» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος, αφήνοντας αιχμές για ανευθυνότητα διοικητικών και πολιτικών παραγόντων.

Το σωματείο κινήθηκε για να διερευνήσει τι συμβαίνει και ανακάλυψε την έλλειψη των φαρμάκων χημειοθεραπείας, λόγω οικονομικών προβλημάτων, δηλαδή δυσκολιών στον προϋπολογισμό.

Άξιο λόγου είναι ότι το Virus είχε αναδείξει το θέμα με τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων λίγες μέρες πριν.

Έγινε επείγουσα παρέμβαση χθες στη διοίκηση, όπως διασαφήνισε ο κ. Ρίζος και σε άτυπη ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε κώλυμα στην κεντρική διοίκηση, «κάποια υπογραφή έλειπε από το Υπουργείο».

Στο ίδιο άτυπο κλίμα υπήρξε η υπόσχεση ότι από την Δευτέρα θα λυθεί το θέμα.

Το πρόβλημα που ανέκυψε καταδεικνύει «όλη την αθλιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που συνεχίζεται και εντείνεται, παρά τις υποσχέσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Δείχνει την ωμή πραγματικότητα μιας δημόσιας υγείας που θυσιάζεται στο βωμό των «ματωμένων πλεονασμάτων», της ευρωμνημονιακής-δημοσιονομικής ασφυξίας και της επιχειρηματικής κερδοφορίας» σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση εκπροσώπων των ΙΣΑ, ΠΙΣ, ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Αττικών.

Συνέπειες στους ασθενείς

Το ζήτημα είναι στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών ότι κάθε ημέρα που χάνεται είναι πολύτιμη και είναι πιθανόν αυτή η απώλεια να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους.

Σημειώνεται ότι καθημερινά υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία μόνο 20 με 30 άτομα στα εξωτερικά ιατρεία πέρα από τους νοσηλευόμενους, εκτιμώντας ότι εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 150 ογκολογικοί ασθενείς την εβδομάδα. Στην ουσία απωλέσθηκε το 25% των χημειοθεραπειών του προγράμματος μιας εβδομάδας, όπως επεσήμανε ο κ. Ρίζος

Κατά το παρελθόν είχαν διαπιστωθεί προβλήματα αλλά πια το νοσοκομείο είχε μπει σε μια κανονικότητα, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του σωματείου.

Στην εν λόγω περίπτωση το ανησυχητικό είναι ότι δεν πρόκειται για την έλλειψη ενός φαρμάκου, αλλά γενική έλλειψη. Σημειώνεται ότι οι ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία δέχονται συνδυασμό φαρμάκων.

Είχαν προειδοποιήσει

Αναφερόμενος στο θέμα ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Πάνος Παπανικολάου σχολίασε «όπως είχαμε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια, μαθηματικά της Δ’ Δημοτικού χρειάζεται, όλα τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών και για τις φαρμακευτικές δαπάνες εξαντλήθηκαν αυτές τις ημέρες, όπως έγινε και πέρυσι και πρόπερσι γιατί είναι ανεπαρκέστατα».

Ως εκ τούτου, ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε την αναγκαιότητα έκτακτης χορήγησης σε όλα τα νοσοκομεία τόσο στα κονδύλια λειτουργικών δαπανών όσο και στις φαρμακευτικές δαπάνες.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πες το και έγινε…Μπάμπη:Δίνουν 9 δισ. από τον «κουμπαρά ασφαλείας» στις τράπεζες



Θα μπορούσε να λέγεται «σχέδιο… Μπάμπης», λέγεται όμως «σχέδιο Ηρακλής» (Hercules Project). Μικρή σημασία έχει, καθότι εκείνο που είχε προαναγγείλει ο (συνήθης ύποπτος) Μπάμπης Παπαδημητρίου επιβεβαιώνεται τώρα από το Bloomberg και την Handesblatt και μένει να επικυρωθεί οριστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, και έχει ήδη υποβάλει και το σχετικό σχέδιο στην Κομισιόν, να πάρει 9 δις ευρώ από τον «κουμπαρά ασφαλείας» των 37 δις και να τα διαθέσει εν είδει εγγυήσεων στις τράπεζες για τον απεγκλωβισμό τους από τα κόκκινα δάνεια.

Την πληροφορία έδωσε πρώτο αυτή την εβδομάδα το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση και εμπλοκή στον όλο σχεδιασμό. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα σκοπεύει να διαθέσει στις τράπεζες ποσό 9 δις ευρώ μέσω κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να περιορίσουν τον όγκο των κόκκινων, μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση τις πληροφορίες του πρακτορείου στόχος είναι να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια τουλάχιστον κατά 20 δις ευρώ, μέσω ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) με το χρέος να μεταφέρεται σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδίδει τα εν λόγω ομόλογα.

Πρόκειται για μια παραλλαγή αντίστοιχου σχεδίου που είχε εφαρμοστεί στην Ιταλία και για την υλοποίησή του εκκρεμεί – μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατά το Bloomberg – η έγκριση ευρωπαϊκών αρχών ανταγωνισμού έτσι ώστε να μην θεωρηθούν οι κρατικές εγγυήσεις παράνομη κρατική ενίσχυση των τραπεζών.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε χθες και η Handesblatt, η οποία σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Σχέδιο Ηρακλής για την στήριξη ελληνικών τραπεζών» γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει «να διευκολύνει τις τράπεζες στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με εγγυήσεις του δημοσίου».

Σύμφωνα με την Handesblatt το σχέδιο προβλέπει την διάθεση 10 δις ευρώ από τον «κουμπαρά ασφαλείας» σε κρατικές εγγυήσεις, ονομάστηκε «Ηρακλής» από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, και έχει εκπονηθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό από κοινού με τις τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, καθώς και την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί για το πιο “υγιές” κομμάτι των δανείων με συνολικά 10 δις ευρώ και μοιάζει με την διαδικασία με την οποία οι ιταλικές τράπεζες μείωσαν τα τελευταία χρόνια τα κόκκινα δάνεια.

Εν ολίγοις, και το Bloomberg και η Handesblatt επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δις ευρώ, το οποίο χτίστηκε με χρήματα των φορολογουμένων ως κουμπαράς εγγυήσεων για να μπορεί η χώρα να δανείζεται από τις αγορές, για να στηρίξει τις τράπεζες που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές (πάντοτε με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων).

Επίσης, το Bloomberg και η Handesblatt αποκαλύπτουν ουσιαστικά πως ο σχεδιασμός υπήρχε πριν από τις εκλογές και πως δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι περίφημες δηλώσεις του νυν βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου που είχαν ξεσηκώσει θύελλα μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις κάλπες του Ιουλίου. Τότε, στις 3 Ιουλίου, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα διαθέσει «ένα μεγάλο κομμάτι από τα 37 δις» για να «απαλλαγούν οι τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων».

Αναφερόμενος μάλιστα στην λογική της ύπαρξης του «μαξιλαριού» είχε πει πως «μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει, τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα» και είχε συνδέσει το όλο σχέδιο με την προοπτική προσφυγής σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης (δηλαδή, σε νέο μίνι-Μνημόνιο).

Τότε η ΝΔ είχε διαψεύσει τον Μπάμπη Παπαδημητρίου μόνον ως προς το σκέλος της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης – αντιθέτως, σε ό,τι αφορά την χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» υπέρ των τραπεζών, τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχαν αφήσει το ενδεχόμενο ανοιχτό.

Και οι τρεις επιβεβαιώνονται δυόμισι μήνες μετά. Δίνοντας, προφανώς, και την ευθεία απάντηση στο επίμονο ερώτημα Τσίπρα-Τσακαλώτου γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχώρησε το γνωστό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την χρήση 5,5 δις ευρώ από τον «κουμπαρά ασφαλείας» για την δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow acoount) που θα επέτρεπε την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5%. ‘Η άλλως, θυσία και τα πλεονάσματα στο βωμό των τραπεζών.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....