Διυλιστήριο: 08/26/19
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Γεωργιάδης : '' Σχεδιασμός για άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές''



Το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σχεδιάζει να ανοίξει η κυβέρνηση, αρχίζοντας κοινωνικό διάλογο με τους φορείς της αγοράς για την προαιρετική εφαρμογή του μέτρου.

Πρωτοβουλία για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές σχεδιάζει να αναλάβει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα». Στόχος του υπουργού είναι να ανοίξει διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες καθώς και να εκπονηθεί σχετική μελέτη.

Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές που ισχύει επί του παρόντος προβλέπει ότι επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων τις εξής οχτώ Κυριακές:

1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2) Τις δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρες των Χριστουγέννων.

3) Την Κυριακή των Βαΐων.

4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5) Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατών περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιάνικης πώλησης αγαθών τις Κυριακές.

Ανάλογες κινήσεις που είχαν επιχειρηθεί στο παρελθόν είχαν συναντήσει έντονες αντιδράσεις.

Πηγή www.newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν


Το Διυλιστήριο λέει : ''... Δεν πιστεύω να έχει κανείς την εντύπωση ότι η άρση των capital controls ήταν επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης. Αντίθετα αποδεικνύετε περίτρανα η ''σωστή πορεία'' της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και ότι η εφαρμογή αλλά και η κατάργησή των ήταν ένα εμπόδιο στην πολιτική της πρώην κυβέρνησης από τον ίδιο τον κύριο Στουρνάρα''

«Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμα προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη»

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμα προγραμματική μας δέσμευση που γίνεται πράξη. Σε συνεργασία με την ΤτΕ αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», δήλωσε και τόνισε: «Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν».

«Επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας μεγάλος κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας άλλος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο.

Επί της ουσίας, η πλήρης κατάργηση σημαίνει την άρση των εναπομεινάντων περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι, τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015.

Πηγή www.newsbeast.gr



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΕΗ: Κόβει το ρεύμα σε 30.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές και μεγαλοοφειλέτες - Πόσα χρωστάει η ΝΔ ;


Ρητή εντολή στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. για εντατικοποίηση των αποκοπών σε πελάτες που έχουν εντοπιστεί ότι συστηματικά αποφεύγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, συσσωρεύοντας μεγάλα ποσά οφειλής, έχει δώσει η ΔΕΗ καθώς έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, με βάσει τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο αριθμός των στρατηγικών κακοπληρωτών που οφείλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 6 μηνών ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις και οι οφειλές τους φτάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι περιπτώσεις των τελικών λογαριασμών ανέρχονται σε 895.000, συνολικών ληξιπρόθεσμων 1 δισ. ευρώ. Το δε τελευταίο δίμηνο έχουν προωθηθεί προς τον ΔΕΔΔΗΕ περίπου 30.000 αιτήματα αποκοπών αυτής της κατηγορίας. 

Όπως αναφέρεται, η διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες και στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα της εκστρατείας που ξεκινά άμεσα. Υπογραμμίζεται ότι η εκστρατεία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, δεν αφορά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες άλλωστε υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, δήλωσε σχετικά: «Το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρωτίστως θίγει και πλήττει τα εκατομμύρια συνεπών πελατών της επιχείρησης. Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι τέτοιες συμπεριφορές πλέον δε θα γίνονται αποδεκτές. Είναι χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών που παρά τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα, δίνουν μάχη και παραμένουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 2014

Η ΝΔ χρωστούσε 600.000 ευρώ στην ΔΕΗ από το 2014, αλλά έχει ρεύμα!!! - Προχώρησε σε διακανονισμό
Η Νέα Δημοκρατία χρωστά 600.000 ευρώ γιατί δεν της κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα;

Σε μία φοβερή καταγγελία προχώρησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος που μίλησε για τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο βρήκε τον θάνατο η 56χρονη παραπληγική όταν η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα.

“Μόλις η επιχείρηση περάσει στα χέρια ιδιωτών, εκεί δε θα υπάρχει έλεος. Ο ιδιώτης θα μαζεύει τα χρήματά του με όποιο τρόπο θεωρεί σωστό” τόνισε στον ΣΚΑΪ Κρήτης ο Γιάννης Βρέντζος, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι αν η ΔΕΗ εισέπραττε τις οφειλές των “μεγάλων”, θα είχε το περιθώριο να ασκήσει κοινωνική πολιτική.

“Υποψήφιος αγοραστής της ΔΕΗ οφείλει στην επιχείρηση 200 εκ. ευρώ. Τα γραφεία της ΝΔ, στη Συγγρού, χρωστάνε 600.000 ευρώ. Ουδείς όμως έχει δώσει εντολή να κοπεί το ρεύμα εκεί” αποκάλυψε ο κ. Βρέντζος.

Ο διακανονισμός

«Στο πλαίσιο αυτό ο πελάτης «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» με μια παροχή στη Μέση Τάση αιτήθηκε στις 26.6.2015 ρύθμιση της οφειλής του ύψους 252.571 ευρώ σε τριάντα (30) άτοκες δόσεις με ταυτόχρονη εξόφληση των λογαριασμών των εφεξής τρεχουσών καταναλώσεων», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο υπουργός Περιβάλλοντος.

«Όπως προκύπτει βάσει της ενημέρωσης που λάβαμε από την επιχείρηση, την οποία κοινοποιούμε, ο εν λόγω πελάτης της ΔΕΗ τηρεί κατά κανόνα το διακανονισμό τον οποίο αιτήθηκε. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα διακριτικής μεταχείρισης, καθότι η ΝΔ αξιοποίησε μια δυνατότητα που η ΔΕΗ παρέχει σε όλους τους πελάτες της που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις», απαντά ο κ. Σκουρλέτης.

ΣΗΜΕΡΑ



Πρωτοφανές στα χρονικά! Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ (και η κυβέρνηση) “θάβουν” την εταιρεία και η μετοχή της … κάνει ράλυ! Απίστευτο το τι συμβαίνει…

Δεν υπάρχει στα χρονικά ξανά αυτο που συμβαίνει με την “ερμη” … την ΔΕΗ. Απο την πρώτη μέρα της διακυβλερνησης της ΝΔ ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Χατζηδάκης και ο νέος προεδρος της ΔΕΗ που διορισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο κ Στάσσης … “θάβουν” καθημερινα την εταιρεία, περιγραφοντας ουσιαστικα ένα “ερείπιο”, αλλά η μετοχή της εταιρείας στην αγορα, κάνει ράλυ… αφου φαίνεται οι επενδυτες κάποιες άλλες πληροφοριες έχουν για την πραγματικη αξια της εταιρείας και σπευδουν να τοποθετηθούν για να κερδίσουν στο μέλλον….

Πιο συγκεκριμένα τον διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, καθώς και τον διορισμό πέντε νέων μελών που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ενέκρινε σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Σε σύντομο χαιρετισμό της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής και εργοδότης της χώρας μας. Ωστόσο επεσήμανε ότι «λανθασμένες πολιτικές τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και διοικήσεις ευθύνονται για τα σημερινά άσχημα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε τη ΔΕΗ, να της δώσουμε προοπτικές νέας ανάπτυξης, λαμβάνοντας όλα τα δέοντα μέτρα και αξιοποιώντας, επίσης, τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο στο εθνικό μας πλαίσιο όσο και στο ευρωπαϊκό».

Συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή, ορίζουμε τους νέους εκπροσώπους του κύριου μετόχου στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. Είναι καταξιωμένα στελέχη με διεθνή εμπειρία. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους, για το καλό της ΔΕΗ και της χώρας».

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στη συνέλευση των μετόχων τόνισε ότι βασικός στόχος είναι να γυρίσει σε αναπτυξιακή τροχιά η ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έρχομαι πίσω στην πατρίδα μου ύστερα από αρκετά μεγάλη πορεία στο εξωτερικό με έναν βασικό στόχο για τη ΔΕΗ: να γυρίσει η επιχείρηση σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Ο ενεργειακός κλάδος έχει τρομακτική ανάπτυξη σε παγκόσμια επίπεδα. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να απέχει από αυτή. Θα εργαστώ με πάθος ώστε η ΔΕΗ να γίνει ένας παίκτης που θα παίζει επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να παίζει επί ίσοις όροις σε όλα τα επίπεδα. «Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να περάσουμε τον κάβο που αφορά στην ταμειακή δυσκολία που έχει η επιχείρηση».

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι «τρεις είναι οι βασικοί τομείς πάνω στους οποίους θα δουλέψουμε: να περάσουμε την ταμειακή δυσκολία. Άμεσα να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα μας δώσει ανάσα ώστε να βρούμε τον χρόνο να περάσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά. Ταυτόχρονα να καταστρώσουμε ένα καινούργιο επιχειρηματικό σχέδιο και τελικά να εργαστούμε με κατεύθυνση την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Στο περιθώριο της συνέλευσης των μετόχων, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά είχε υπολογιστεί. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ταμειακό πρόβλημα ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο κ. Στάσσης έκανε λόγο για μεγαλύτερο κενό σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης σε ομιλία του επεσήμανε ότι «τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης είναι πρόσκαιρα», ωστόσο τόνισε ότι «η ΔΕΗ έχει τεράστια δυναμική και προοπτικές. Οι προοπτικές και η δυναμική της ΔΕΗ είναι λαμπρές. Με τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις επιχειρηματικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουμε σχεδιάσει και προτείνει, η ΔΕΗ το 2022 μπορεί να έχει πενταπλάσιο EBITDA, να έχει πενταπλασιάσει το δυναμικό της σε ΑΠΕ, ολοκληρώνοντας την οριστική της στροφή στην πράσινη ενέργεια και να έχει θέσει τις βάσεις να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα κατάρρευσης είναι».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η σχέση της ΔΕΗ με τους πελάτες της διέπεται από συγκεκριμένες αξίες. «Σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού καταφέραμε να συγκρατήσουμε περί τους 7 εκατ. Έλληνες καταναλωτές. Από τον Σεπτέμβριο 2015 αρχίσαμε να κάνουμε βήματα για την εμπέδωση μίας νέας αξίας, της επιβράβευσης της συνέπειας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε χαρίσει το πάγιο στους συνεπείς μας πελάτες. Ολοκληρώθηκε αυτή η πολιτική με την καθιέρωση της έκπτωσης συνέπειας τον Μάιο του 2016. Από 15% το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 10% τον Απρίλιο. Είναι στοιχείο του αξιακού μας συστήματος με τους πελάτες μας η επιβράβευσης της συνέπειας. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, πιστεύω ότι δεν πρέπει μέσα στις τιμολογιακές προσαρμογές να περιλαμβάνεται και αυτή η έκπτωση”.

Ο κ. Παναγιωτάκης ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και τόνισε: «Απολογούμαι γιατί οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να έχουμε την πρέπουσα κερδοφορία και εσείς να απολαύσετε κάποια μερισματική απόδοση. Έδωσα όλες μου τις δυνάμεις να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Πλέον ανοίγονται νέοι δρόμοι. Το μέλλον είναι ευοίωνο, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον εκτός μνημονίων. Εύχομαι η πολιτεία να αναγνωρίσει τον ρόλο της ΔΕΗ ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η σύμβουλος του Πρωθυπουργού Μιράντα Ξαφά είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην πώληση της ΔΕΗ (ΕΔΩ)
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τραπεζικό «τσουνάμι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση - Καταρρέει η Deutsche Bank - Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα


Μια «καταιγίδα» ανάλογη του 2008 ετοιμάζεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές αγορές το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς τα αρνητικά επιτόκια, οι καταρρέουσες
αποδόσεις των ομολόγων, οι αυστηρότερες νομοθεσίες της ΕΕ και οι ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης, έχουν εξατμίσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι τιμές των μετοχών τους υποχωρούν σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα της εποχής της δεκαετίας του '80!

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου που στέλνει ηλεκτρικές εκκενώσεις σε όλη την Ευρώπη και πλέον η Γηραία Αλβιώνα μοιάζει... με τον επιβάτη του Τιτανικού που καταφέρνει και πηδά στην βάρκα, ενώ το πλοίο βυθίζεται!

Μια παράμετρος, δε, που ελάχιστοι είχαν λάβει υπ'όψιν τους σε ότι αφορά το Brexit, είναι οι τιμές των φαρμάκων που θα πάρουν την ανιούσα στην ΕΕ λόγω Brexit: Το 70% των φαρμάκων κατασκευάζεται στην Βρετανία.

Από την 1η Νοεμβρίου, πλέον θα υπάρξουν φόροι και επιβαρύνσεις σε όλα αυτά τα φάρμακα. Ο τομέας της υγείας είναι ήδη υπερδανεισμένος στην ΕΕ και έρχονται τα χειρότερα!

Ο δείκτης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών κατέρρευσε την Πέμπτη στο σημείο που βρισκόταν το 2012, όταν η κρίση κορυφωνόταν στην ευρωζώνη.

Η Deutsche Bank το δεύτερο τρίμηνο του 2019 κατέγραψε ζημιές 2,8 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Deutsche Bank πριν από την κρίση ήταν στα 90 ευρώ, αλλά σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο ανοίγει σαμπάνιες εάν η τιμή της κλείσει στη Φρανκφούρτη πάνω από τα 7 ευρώ, αλλά αυτή την στιγμή υποχωρεί κάπου 15% από τα 7 ευρώ και βρίσκεται στα 6,16 ευρώ. Μια τιμή που κάνει την τράπεζα ευάλωτη σε κάθε απόπειρα εχθρικής εξαγοράς.

Ο τραπεζικός δείκτης μπορεί να μην έχει φτάσει στον πάτο του 2008, αλλά έχει χάσει συνολικά το 84% της αξίας του από το υψηλότερο σημείο του 2007. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 1980, όταν το ευρώ ήταν ακόμα όνειρο και μερικές από τις χώρες που το χρησιμοποιούν σήμερα, τότε χρησιμοποιούσαν σοβιετικά ρούβλια.

Οπως σημειώνει το Reuters ευρύτερος τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αξίζει σήμερα λιγότερο από μισό τρισ. δολάρια - όσο αξίζει περίπου η μισή Microsoft.

Την Τετάρτη, με την γερμανική οικονομία λίγο πριν την ύφεση και την αμερικανική αγορά ομολόγων να δείχνει ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, η αξία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είχε πτώση 3%.

Το 2007, την εποχή των παχέων αγελάδων, οι τράπεζες της ευρωζώνης άξιζαν 1,7 τρις δολάρια. Η σημερινή αξία τους φτάνει μόλις το 1/3 των αμερικανικών.

Τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα και οι αγορές αναμένουν περαιτέρω μείωσή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός το οποίο θα περιορίσει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία των τραπεζών.

Νευρικότητα στους επενδυτές προκαλεί και η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα τραπεζική κρίση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή του Axiom Alternative Investments, αυτή τη φορά οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών και όχι στην φερεγγυότητά τους.

«Είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών αυστηρής νομοθεσίας, αντισυμβατικής οικονομικής πολιτικής και deleveraging... Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεφύγει μία τράπεζα από μία τέτοια κατάσταση...»

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ευρωπαϊκές, με υψηλότερα επιτόκια, καλύτερες επενδυτικές επιδόσεις και μεγαλύτερα κεφάλαια. Παραμένουν δε ανεπηρέαστες από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα πληγεί η ελληνική οικονομία από τη επαπειλούμενη κρίση. Η αυθόρμητη απάντηση είναι «Πόσο ακόμα να πληγεί; Ενας "κουτσοτουρισμός" και μια ναυτιλία έχει απομείνει». Η εννεαετής κρίση απέδειξε ότι σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχει πάτος...


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Πρωταθλητής κόσμου ο Παπαστάμος με παγκόσμιο ρεκόρ



Στην κορυφή του κόσμου «αναρριχήθηκε» ο Απόστολος Παπαστάμου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων/νεανίδων, που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Ο αθλητής του ΝΟ Χανίων έγραψε ιστορία στα 400μ. μικτή ατομική, αποδεικνύοντας ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος σε αυτό το αγώνισμα.

Ο νεαρός κολυμβητής δεν άφησε κανένα περιθώριο, σπάζοντας όλα τα κοντέρ, καθώς ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, πετυχαίνοντας και νέο Παγκόσμιο ρεκόρ Εφήβων, με επίδοση 4:11.93 (σ.σ. αποτελεί και πανελλήνιο ρεκόρ Ανδρών). To σημερινό μετάλλιο είναι το δεύτερο του Παπαστάμου στη διοργάνωση, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε κατακτήσει και το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. μικτή ατομική.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Ρώσος Ίλια Μπορόντιν με 4:12.95 και στην τρίτη ο Γάλλος Λεόν Μαρσάντ με 4:16.37.

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Τάσος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά το χρυσό μετάλλιο και την κατάρριψη του ρεκόρ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι με αυτό που πέτυχε ο Απόστολος σήμερα. Δεν υπάρχουν πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς το κατόρθωμά του. Έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ και ο χρόνος αυτός μπορεί εύκολα να του δώσει μία θέση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων».


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φώτης Φωτιάδης: Εκτρέφει έντομα που μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ζωοτροφή


Γνωρίσαμε τον ιδρυτή της Εntomics που μπήκε στη λίστα Forbes 30 under 30

O Φώτης Φωτιάδης κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes 30 under 30 με την καινοτόμο ιδέα του πάνω σε προηγμένες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας.

Το food waste και η αδυναμία της παραγωγής τροφίμων να θρέψει τον υπερπληθυσμό της Γης είναι ζητήματα με οικουμενική διάσταση που μπορεί μην απέχουν και πολύ μακριά από ένα μελλοντικό αποκαλυπτικό σενάριο. Ο Φώτης Φωτιάδης όμως συνιδρυτής της Entomics, προτείνει μια πιθανή λύση η οποία περιλαμβάνει τη χρήση εντόμων ώστε τα βιολογικά απόβλητα να μετατρέπονται σε ζωοτροφή υψηλής αξίας.

«Χρειάζεται απλώς να ‘‘ξεκλειδώσουμε’’ τα συστατικά που βρίσκονται ‘‘παγιδευμένα’’ στα οργανικά απορρίμματα και να τα διοχετεύσουμε πίσω στην τροφική αλυσίδα. Στην προκειμένη περίπτωση, το έντομο black soldier fly είναι το μέσο μετατροπής για να επιτύχουμε» εξηγεί στην ΑTHENS VOICE ο Φώτης που ξεκινώντας απο τον κλάδο της βιώσιμης μηχανικής αποφάσισε να δουλέψει πάνω σε κάτι καινοτόμο, όπου η φύση θα συμβιώνει με την τεχνολογία, με στόχο να δημιουργηθεί κάτι με προστιθέμενη αξία. Όπως λέει ο ίδιος ‘‘στην Entomics εξελίσσουμε μια τεχνολογία παραγωγής ζωοτροφής, η οποία θα τοποθετείται κοντά σε πτηνοτροφικές μονάδες και θα παρέχεται ως ζωντανή τροφή στα κοτόπουλα. Μια λύση που, εκτός από υγιεινή και θρεπτική τροφή για τα ζώα, καταφέρνει να μειώσει τις ενεργειακές δαπάνες στις κτηνοτροφικές μονάδες’’».

Πως όμως ξεκίνησε η ιδέα γι’ αυτό το εγχείρημα; Ως αφορμή στάθηκε ένας φοιτητικός διαγωνισμός του Cambridge όπου ο Φώτης έκανε το μάστερ του. Η ιδέα του για τη χρήση ενός συγκεκριμένου εντόμου, το οποίο λειτουργεί ως μετατροπέας των απορριμμάτων σε λίπη και πρωτεΐνες κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό, χρηματοδότηση και οδήγησε στη δημιουργία της Εntomics. Κάπως έτσι σήμερα έφτασε ο Φώτης να μιλά για τη πρώτη βιομηχανική υποδομή της εταιρείας που θα εγκατασταθεί σε πτηνοτροφική φάρμα στις αρχές του 2020.

«Η μέθοδος είναι η εξής: εκτρέφουμε το συγκεκριμένο έντομο ταΐζοντάς το με οργανικά απορρίμματα και εκείνο μέσα στη διάρκεια της σύντομης ζωής του πολλαπλασιάζει την αρχική του μάζα κατά 5000 φορές, μετατρέποντας τα απορρίμματα σε θρεπτικές ουσίες όπως πρωτεΐνες και λίπη. Εν συνεχεία χρησιμοποιούμε το ίδιο το έντομο ή τα προϊόντα επεξεργασίας του ως υψηλής ποιότητας ζωοτροφή. Μελλοντικός μας στόχος είναι να καταφέρουμε να εισάγουμε τις θρεπτικές ουσίες που εμπεριέχονται στα έντομα σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, ξεκινώντας αρχικά από τα πτηνά και τα ψάρια και καταλήγοντας στον άνθρωπο».

Oι δοκιμασίες και οι προκλήσεις στο να δημιουργήσει ένας νέος κάτι πρωτοποριακό είναι αρκετές και συνήθως ανεξάρτητες του πλαισίου, του τόπου του χρόνου. Η Entomics παρόλα αυτά θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον Φώτη η δίνη της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας που ωστόσο δεν τον σταματά εντελώς από το να σχεδιάζει κινήσεις και στη χώρα μας. Κατά τα λεγόμενά του η χώρα μας συνδιάζει δύο μεγάλα συν: «Η κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας και τα δυνατά τεχνολογικά ταλέντα που γεννιούνται μέσα στα απαιτητικά Πανεπιστήμια θετικών επιστημών είναι ισχυρά πλεονεκτήματα που θα έπρεπε να την καθιστούν κέντρο ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Για αυτό και εμείς στην Entomics εξετάζουμε την πιθανότητα να αναπτύξουμε συστήματα λογισμικού καθώς και να διευρύνουμε τις κατασκευαστικές μας δραστηριότητες και στην Ελλάδα. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές οι απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα σε συνδυασμό με τις δυσλειτουργικές κρατικές και μη υπηρεσίες δομές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο ενός νέου επιχειρηματία.»

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δημιουργήθηκε το έντονο φαινόμενο brain drain, όπου νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν όνειρα και ευκαιρίες εκτός Ελλάδας. Από την άλλη όμως, πολλοί εξαιτίας της υψηλής ανεργίας και της έλλειψης ευκαιριών σε «έτοιμα» πλαίσια, έχουν ρισκάρει να δημιουργήσουν κάτι δικό τους χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν – πράγμα που ίσως δε θα επιχειρούσαν σε μια άλλη πιο «βολεμένη» εποχή σύμφωνα με τον Φώτη. «Τα επίπεδα των start-up εταιρειών που έχουν συσταθεί από Έλληνες της διασποράς αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, σε διάφορους τομείς. Όσο αυξάνονται τα success stories των Ελλήνων, τόσο θα ενισχύεται ένα «οικοσύστημα» το οποίο με την σειρά του θα υποστηρίζει νέες ελληνικές εταιρίες».


Στην εταιρεία Entomics, o Miha Pipan, CSO και συνιδρυτής της εταιρείας, ασχολείται με το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας, ο Dave Roe, Head of System Automation, έχει επιληφθεί επί των τεχνολογικών δραστηριοτήτων της εταιρείας, ο Rolf Janszen αναπτύσσει συστήματα Computer Vision βασισμένα σε Artificial Intelligence για την πλήρη αυτοματομοίηση της παραγωγής.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....