Διυλιστήριο: 12/20/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Νέα σημάδια παρακμής για το «βασίλειο του Σόιμπλε»



Αύξηση δανεισμού από τη Γερμανία και πτωτικό κλίμα στις επιχειρήσεις

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Κάτι... τρέχει στη Γερμανία» σχολίαζαν χθες οικονομικοί αναλυτές, αναφερόμενοι στις τελευταίες εξελίξεις στην πάλαι ποτέ «ατμομηχανή της ευρωζώνης», που, σύμφωνα με το Reuters, το επόμενο έτος πρόκειται να δανειστεί περισσότερα χρήματα!
Οπως ανέφερε χθες η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία της χώρας, για το 2019 η γερμανική κυβέρνηση προγραμματίζει νέο -μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνον του τρέχοντος έτους- δανεισμό με τη μορφή ομολόγων.

Μάλιστα, όπως μετέδιδε το Reuters, το Βερολίνο αναμένεται να εκδώσει ομόλογα ύψους 199 δισ. ευρώ το 2019, την ώρα που φέτος το αντίστοιχο ποσό έφτασε τα 173 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του, ενώ η αρμόδια υπηρεσία σημείωνε ειδικότερα ότι προγραμματίζεται η έκδοση 156 δισ. ευρώ σε ομόλογα και άλλων 43 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία καταγράφει, όμως, την ίδια στιγμή πτωτική πορεία - ένας δείκτης που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, προσφέροντας ακόμα μία ένδειξη ότι κάτι συμβαίνει στη «χώρα του Σόιμπλε», μια και εντείνονται οι ανησυχίες μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε για τέταρτο συνεχή μήνα στις 101,0 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών.
«Αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων» δήλωσε αμέσως μετά, σχολιάζοντας τα δεδομένα, ο επικεφαλής του Ifo, Κλέμενς Φιστ. «Οι εταιρίες είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες τους συνεχίζουν να μειώνονται. Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ''σφιχτή'' εορταστική περίοδο».

Οι προστριβές στο εμπόριο, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επόμενη χρονιά χωρίς συμφωνία και η ασθενέστερη ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές φρενάρουν την εννεαετή ανοδική πορεία της οικονομικής ατμομηχανής της Ευρώπης.

Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....