Διυλιστήριο: 07/08/14
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Der Spiegel : «Χωρίς αποτέλεσμα η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα»

Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν είχε πρακτικά θετική επίπτωση εκτιμά το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% εως το τέλος του έτους. Με αφορμή την έγκριση σήμερα από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015, το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μεικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. «Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Ελληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση», καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Spiegel», οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως 11 ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευομένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1.270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι.

Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., τη Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.

Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ουδέν μονιμότερο τού προσωρινού..

     Θυμόμαστε όλοι, κάποιες παραμονές Χριστουγέννων, αυτά που πέρασαν ή τα προηγούμενα,
..που μας είπαν ότι ''έτσι, για μιά φορά'', ''για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και η αγορά'', θα ανοίξουν τα μαγαζιά κανα δύο έξτρα Κυριακές;

Που βγαίνανε μετά διάφοροι κυβερνητικοί επιτήδειοι, και διαρρηγνύανε τα ιμάτιά τους πως ''α,παπα! αποκλείεται να μονιμοποιηθεί το μέτρο για όλες της Κυριακές του χρόνου'';

Ε! Χθες με υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ορίστηκαν σε ποιές περιοχές θα είναι όλα τα μαγαζιά ανοιχτά όλες τις Κυριακές! Έπεται η ''απελευθέρωση'' του ωραρίου και για την υπόλοιπη επικράτεια! Υπομονή.

Η απόφαση αυτή, που σύμφωνα με το μνημόνιο, θα έπρεπε να εκδοθεί μέχρι την 7η Ιουλίου 2014 (!!!), θα έπρεπε να προβλέπει σε ποιές περιοχές θα μπορούν να λειτουργούν όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη,
..αποτελεί ''προαπαιτούμενο'' για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας!

ΟΛΑ ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ.
ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΤΑΞΑΝΕ Τ' ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

Αυτή είναι η πλήρως δουλική κυβέρνηση Ψευταρά,
..ενός ελάχιστου ανθρώπου που σύμφωνα με τις προεκλογικές του π@παριές, ''σκίζει τα μνημόνια κάθε μέρα, μέρα τη μέρα, μήνα τον μήνα!''

Ο,τιδήποτε αναγγέλλεται σαν προσωρινό, σαν ''μέτρο της μίας φοράς'', είναι απόλυτα βέβαιο πως σε κάποιο χρονικό διάστημα έχει προγραμματιστεί να γίνει μόνιμο!

Κυβερνούν με ψέματα, με πλήρη συσκότιση των προθέσεών τους, με απόλυτη υπακοή στα μνημόνια και τις υπογραφές που οι ίδιοι βάλανε προκειμένου να τους δοθεί η εξουσία.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής πορείας γι αυτούς.
Όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν θέλουν!
Έτσι έχουν υποσχεθεί για το δικό τους συμφέρον ότι θα πράξουν, και έτσι πράττουν.

Όλα κινούνται, αρχίζουν και τελειώνουν, στο συμφέρον τους. Στην τσέπη και στην καρεκλίτσα τους!
Δεν είναι μόνον πως είναι δουλοπρεπείς και προσκηνυμένοι προς τους ξένους τοκογλύφους. Είναι και ψεύτες και κουτοπόνηροι προς τον λαό!

Για αυτό ακριβώς πρόκειται για προδότες, χωρίς καμία υπερβολή στην χρήση του όρου αυτού.
Και καμία μελλοντική υπερβολή στην τιμωρία τους δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως υπερβολή.

Την συμμορία αυτή πρέπει να την σταματήσει η κοινωνία κι ο λαός.
Ο πλειοψηφών λαός που υποφέρει.
Όχι οι γενίτσαροι του 22% της ΠολΑν (ΝΔ), του 8% της Ελιάς (ΠαΣοΚ), και του 6% του παραπόταμού τους!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απεργίες τέλος με... νόμο! Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο φέρουν τα πάνω κάτω!

- Αλλάζει ο τρόπος που θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις

- Θα απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

- Νέο καθεστώς για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων

- Επιστρέφει το λοκάουτ (ανταπεργία)

- Πιέζει για αλλαγές η τρόικα – Οι αλλαγές συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη αξιολόγηση

- Όλες οι αλλαγές που προβλέπονται με τον νέο νόμο

Λίγες μέρες μετά από ακόμη μια απόφαση για επιστράτευση, που έφερε το τέλος των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ για τη "μικρή ΔΕΗ", έρχονται στο φως και τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με τον οποίο θα μπει χειρόφρενο στην εύκολη λήψη αποφάσεων για απεργίες.

Ο νόμος, εκτός από το... χειρόφρενο στις απεργίες, προβλέπει νέο καθεστώς στη χρηματοδότηση των συνδικάτων, επαναφορά της ανταπεργίας (λοκάουτ) και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.
Όλες οι αλλαγές πρόκειται να είναι ανάμεσα σε όσα θα συζητήσουν κυβέρνηση και τρόικα από αύριο, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον συνδικαλιστικό νόμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα προηγηθεί φυσικά διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η τρόικα πιέζει για αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου στα ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πλαίσιο συμφωνίας της συμφωνίας που έκανε με την κυβέρνηση κατά την τελευταία αξιολόγηση.

Τι αλλάζει

Οι κυριότερες ανατροπές που φέρνει ο νέος νόμος είναι τέσσερις.

1. Σήμερα, η απόφαση για απεργία λαμβάνεται ακόμη και με αποφάσεις διοικητικών η γενικών συμβουλίων των οργανώσεων. Με το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, η απεργία θα μπορεί να προκηρυχθεί μόνο αν έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου

2. Επιστρέφει η ανταπεργία (λοκάουτ), δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων

3. Επανεξετάζεται ο τρόπος και οι πηγές της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Σήμερα χρηματοδοτούνται από το κράτος με κονδύλι που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει για τους εργαζόμενους

4. Αλλάζει το καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Θα γίνει αυστηρότερο όσον αφορά στο ποιοι δικαιούνται άδειες και πως αυτές θα χορηγούνται.

Όπως γράφουν Τα Νέα, ο νέος νόμος πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Το κείμενο της αξιολόγησης αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 πρέπει να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να προχωρήσουν οι απαραίτητες αλλαγές. Και όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι αναφορές στο κείμενο της αξιολόγησης κάνουν σαφές ότι το βάρος των αλλαγών θα πέσει στον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων...
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ !!! Μπορούν να αθροιστούν οι αρνητικές ψήφοι για μικρή ΔΕΗ !!!

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες η πρόταση του Ευάγγελου Μειμαράκη περί της δυνατότητας να αθροιστούν οι υπογραφές στις τέσσερις διαφορετικές προτάσεις που θα καταθέσει η αντιπολίτευση για τη «μικρή ΔΕΗ» και η παρότρυνσή του αυτές να συζητηθούν το ταχύτερο δυνατό,

Στο άκουσμα της είδησης από τη Βουλή, το Πρωθυπουργικό επιτελείο «πάγωσε» ενώ οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Άλλωστε, οι δύο πλευρές φέρεται ότι είχαν συμφωνήσει να τηρήσουν το «γράμμα» του Συντάγματος και του Κανονισμού, που προβλέπει ρητώς την ύπαρξη 120 υπογραφών κάτω από μία, ενιαία πρόταση για δημοψήφισμα. Στόχος ήταν η πρόταση να εκπέσει τυπικά και η συζήτηση να μην διεξαχθεί ποτέ.

Παράλληλα, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο» ενώ κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Τα Νέα ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε εκφράσει την εκτίμησή του ότι οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα είναι ομοειδής και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν. Ωστόσο, με την πρότασή του αυτή άλλαξε τις ισορροπίες καθώς ουσιαστικά υιοθέτησε την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκεπτικό ήταν ότι ακόμη κι αν συζητηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα θα τελείωναν τα «παιχνίδια» με τη ΔΕΗ, που ενδεχομένως αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 υπογραφές μόνο ως προσπάθεια εμπλοκής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και ως πρώτη πολιτική κίνηση για το «χτίσιμο» της συμμαχίας των 121 που θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το φθινόπωρο.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και πολιτικά την πρωτοβουλία του και προκειμένου να το επιτύχει θα στηριχθεί στο επιχείρημα των διαφορετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....