Διυλιστήριο: 07/27/18
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

«Βόμβα» Ρακιντζή για τα αυθαίρετα: Η Βουλή το 2014 ψήφισε να μην κατεδαφιστούν



Σοκάρουν οι καταγγελίες του πρώην Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στον Realfm 97.8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή για τα αυθαίρετα στον Σχινιά με αφορμή την φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική.

«Προσπάθησα να κατεδαφίσω τα αυθαίρετα του Σχινιά, έχει τελεσιδικήσει εδώ και 20 χρόνια το Πρωτόκολλο και μόλις τώρα κατεδαφίστηκαν τα τρία από τα επτά αυθαίρετα. Με ειδική νομοθεσία, η Βουλή σε ένα καλοκαίρι ψήφισε την αναστολή των κατεδαφίσεων. Είναι το πελατειακό κράτος, δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λέανδρος Ρακιντζής προσθέτοντας : »τον Αύγουστο του 2014 με μία διάταξη ανέστειλαν την κατεδάφιση χωρίς καμία δικαιολογία. Αν καεί ο Σχινιάς θα είναι μία άλλη τραγωδία γιατί είναι μοναδικό το πευκοδάσος».

«Όταν είναι από το 1996 το Πρωτόκολλο τελεσίδικο, σημαίνει ότι έχει περάσει όλα τα στάδια και ξαφνικά το αναστέλλεις με μία διάταξη επειδή έτυχε να ξέρεις τον ταβερνιάρη, δεν υπάρχει κράτος», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Ρακιντζής, »οι δασικοί χάρτες είναι πολύ μεγάλη αμαρτία. Έχω επιμείνει πάρα πολλές φορές να ακυρωθούν αλλά οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί είναι αδύνατον να εκδικαστούν».

Παράλληλα, ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης τόνισε ότι »το κράτος δεν έχει κάνει ποτέ χωροταξικό σχεδιασμό, δεν έχει εφαρμόσει ποτέ σχέδιο πόλης και συνέχεια νομιμοποιεί τις καταπατήσεις, νομιμοποιεί τα αυθαίρετα. Δίνουν άδεια λειτουργίας σε κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες ενώ θα πρέπει να προβλέψουν και τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει μία διαφυγή.Το κράτος λειτουργεί χάρη στο νόμο της αδράνειας. Είναι το πελατειακό κράτος, παρεμβαίνουν».


https://diulistirio.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Δεν βρήκαν την πόρτα διαφυγής και κάηκαν» λέει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου του θανάτου


Το Διυλιστήριο λέει : ''...Αυτός ο άνθρωπος, με τις πλάτες του κράτους, έκλεισε την πρόσβαση προς την θάλασσα. Δημιούργησε ένα δικό του παράδεισο με την πρόσβαση προς την θαλασσα μόνο μέσω οικοπέδου του (αν ήταν και δικό του) που κανονικά είναι παράνομο καταρχήν να περνάς μέσα από ξένη ιδιοκτησία και μετά είναι παράνομο να έχει αποκλιστική πρόσβαση προς την θάλασσα. Πριν ψάξετε τους εμπρηστές , ξεκινήστε καλύτερα από αυτούς που του έδωσαν την άδεια ...''

Τη δική του εκδοχή για το δράμα που εκτυλίχτηκε με τον τραγικό χαμό 27 ανθρώπων έδωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο ιδιοκτήτης του μοιραίου οικοπέδου Βασίλης Φράγκος.

Είναι, πάντως, απορίας άξιο πώς είναι δυνατό να χρειάζεται κανείς να περάσει από το σπίτι του κ. Φράγκου για να φτάσει στη θάλασσα... Ισως θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αναζητηθούν και ευθύνες, αν και είναι γνωστό ότι στο Μάτι δεν υπήρξε ποτέ πολεοδομικός σχεδιασμός.

Οπως υποστήριξε, τα θύματα στην προσπάθειά τους να βρουν δίοδο σωτηρίας από την πύρινη θύελλα μπήκαν στο οικόπεδο, αλλά έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν βρήκαν την πόρτα που οδηγεί στη θάλασσα. «Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι.

Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από πού να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση» είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, εάν είχαν βρει την πόρτα, ίσως σήμερα ζούσαν. «Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες. Κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε» συνέχισε αναφερόμενος στο ανήλικο κορίτσι που έκανε βουτιά θανάτου.

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η μαρτυρία του ιδιοκτήτη του διπλανού οικοπέδου, ο οποίος άκουγε τις κραυγές των ανθρώπων που καίγονταν αγκαλιά με τα παιδιά τους. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην παραλία εκτός από το σπίτι του κ. Φράγκου. Ηταν φρίκη. Ακουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά!» ανέφερε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ποταμιάνος.

Λίγες μέρες νωρίτερα ο ιδιοκτήτης ενός άλλου σπιτιού στην περιοχή είχε πει πως είδε με τους γιους του μία ομάδα 25 ατόμων να προσπαθούν να γλιτώσουν από τις φλόγες που πλησίαζαν. Με τη δική τους καθοδήγηση, κατάφεραν να σωθούν πέφτοντας στη θάλασσα.




https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αττική: Πάνω από 100.000 αυθαίρετα μέσα στα δάση!



Μόνο σε Μαραθώνα και Ραφήνα οι παράνομοι οικισμοί καταλαμβάνουν 21.000 στρέμματα

Από τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Τον μεγαλύτερο αριθμό οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις φιλοξενεί η Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας - Πικερμίου, οι οποίοι επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά, οι οικισμοί αυθαιρέτων εντός του δάσους καταλαμβάνουν περισσότερα από 21.000 στρέμματα.

Σε 13 οικισμούς της Ραφήνας υπάρχουν 2.408 αυθαίρετα, με τους παράνομους οικισμούς να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη έκταση από εκείνους που βρίσκονται εντός σχεδίου. Ιδια εικόνα και στη Νέα Μάκρη, όπου συναντά κανείς 1.513 αυθαίρετα σε 12 οικισμούς. Εκτιμάται ότι συνολικά στο λεκανοπέδιο έχουν χτιστεί περισσότερα από 100.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση.

Το πρόβλημα αναδεικνύει και το εγχείρημα των δασικών χαρτών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αποτυπώνοντας τα σημεία στα οποία έχουν ξεφυτρώσει αυθαίρετες οικοδομές.

Τα στοιχεία που υπέβαλαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Ελληνικό Κτηματολόγιο για τις οικιστικές πυκνώσεις μιλούν από μόνα τους: Ο Δήμος Μαραθώνα έχει δηλώσει ως «οικιστικές πυκνώσεις» 11.694 στρέμματα και ο Ραφήνας - Πικερμίου 7.347 στρέμματα. Αν σε αυτά συνυπολογίσει κάποιος και τις δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με νόμιμο ή παράνομο τρόπο (68.000 στρέμματα στον Δήμο Μαραθώνα και 19.400 στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου), αποκτά σαφή εικόνα για το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Εικόνα που θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρη όταν ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών.

Στη Ραφήνα και τη Νέα Μάκρη, μάλιστα, μαζί με πολλές ακόμα περιοχές της ανατολικής Αττικής, η ανάρτηση των χαρτών αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. Οσον αφορά τον Μαραθώνα, ο χάρτης αναρτήθηκε το 2011, ακόμα όμως δεν έχουν εξεταστεί οι εκατοντάδες αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος άφησε τελευταίες τις αναρτήσεις χαρτών σε ανατολική και δυτική Αττική, καθώς σε αυτές τις δύο περιοχές (μαζί με τη Χαλκιδική) υπάρχουν τα περισσότερα αυθαίρετα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αναρτήσεων, στην οποία περιλαμβάνονταν ελάχιστες περιοχές της Αττικής, υποβλήθηκαν αντιρρήσεις για 8.314 στρέμματα στην ανατολική Αττική και για 7.502 στρέμματα στη δυτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Μάνδρα, που «πνίγηκε» από τη φονική πλημμύρα, διαπιστώθηκε κατά την ανάρτηση του δασικού χάρτη ότι έχουν εκχερσωθεί συνολικά 4.500 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ οι οικισμοί αυθαιρέτων καταλαμβάνουν 1.772 στρέμματα.

Ακόμα ένα στοιχείο που αναδεικνύει την ανατολική Αττική σε... πρωταθλήτρια των αυθαιρέτων προκύπτει και από τις δηλώσεις τακτοποίησης. Στους δήμους της περιοχής έχουν δηλωθεί περισσότερες από 77.000 πολεοδομικές παραβάσεις, με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 8.000.000 τετραγωνικών μέτρων.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....