Διυλιστήριο: 10/06/14
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δευτεριάτικα ερωτήματα!..

     Συγγνώμη..
Μπορούμε να ρωτήσουμε;
Ή αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στην ψήφο εμπιστοσύνης, και δεν κάνει να μιλάμε για άλλα πράγματα;

Εκείνη η Σύνοδος συζήτησης του Νοεμβρίου, για το ελληνικό χρέος, ακυρώθηκε η ισχύει ακόμα; Γιατί δεν ακούμε τίποτα!

Επίσης τίποτα λεπτομέρειες, κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία για κείνες τις ουσιαστικές φοροελεφρύνσεις που θα ανακούφιζαν την κοινωνία, ανακοίνωσαν; Γιατί ούτε γι αυτό ακούγεται κάτι!

Ο ΕΝΦΙΑ τελικά είναι ή δεν είναι αντισυνταγματικός; Γιατί ακούγονται κάτι ενστάσεις συνταγματολόγων και μάλιστα μέσα απ' το κυβερνόν κόμμα!

Τον καινούργιο ''προϋπολογισμό'' (λέμε τώρα!) θα μας τον στείλουν αμετάφραστο; Κι αν ναι, έχουμε κανέναν καλό να τον μεταφράσει ή θα γίνουν πάλι λάθη όπως με άλλα νονοσχέδια;
Θα έχει ενσωματωμένο και το καινούργιο μνημόνιο για το νέο δάνειο που θα χρεωθούμε για να το δώσουνε στις τράπεζες να ξανα-ματα-σωθούνε;
Θα περιλαμβάνει και τα προσδοκόμενα έσοδα απ' τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς;

Ακόμα: κείνη η ρημάδα η ΝΕΡΙΤ είναι ιδιωτική ή κομματική; Γιατί για Δημόσια δεν μοιάζει!

Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Βουλή κατά την τριήμερη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης,
..ή είναι επουσιώδη μπροστά στα θεμελιώδη ερωτήματα του αν θα αποσύρει ο Μπουμπούκος τις καταθέσεις του από την τράπεζα όταν κυβερνήσει ο ΤΣΙΡΙΖΑ, και του αν θα βρεθούν 180 χατζηαβάτηδες να ψηφίσουν για Πρόεδρο, να παραμείνουν τα ανδρείκελα στην εξουσία δυό χρόνια ακόμα;

Και εν τέλει έχουμε, ως λαός, καμία ελπίδα αντίδρασης, και (ξε)σηκώματος απ' τον καναπέ,
..ή καλά μας κάνουν;..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προϋπολογισμός: «Amber alert» για τις μειώσεις στους συντελεστές φορολογίας

Εκτός του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, το οποίο παρουσιάζει σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τέθηκε, την τελευταία στιγμή, μια από τις πιο σημαντικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά! Οπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015, ο κατάλογος των φοροελαφρύνσεων που συμφωνήθηκε να περιληφθούν στο κείμενο του προσχεδίου του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού «σμικρύνθηκε» κατόπιν παρέμβασης της τρόικας, και τελικά δεν θα περιλαμβάνει το -πολύ σημαντικό και αναγκαίο για την ανάκαμψη της οικονομίας- μέτρο της μείωσης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα!

Το αρχικό σχέδιο

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ότι ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα μειωνόταν σταδιακά από το 42% στο 33% και ο βασικός συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων θα μειωνόταν, επίσης σταδιακά, από το 26% στο 15%. Τελικά, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες το Σαββατοκύριακο, στο κείμενο του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015 η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος δεν θα αναφέρεται ως ένα από τα μέτρα που θα επηρεάσουν τα έσοδα του επόμενου έτους! Αυτό σημαίνει ότι και για το έτος 2015 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται για τις αποδοχές τους με τους υψηλούς συντελεστές φόρου εισοδήματος 22%, 32% και 42%, οι δε επιχειρήσεις (ατομικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ανώνυμες) θα εξακολουθήσουν να υπερφορολογούνται με 26%.

Το «πακέτο»

Τελικά, στο προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται αναφορές μόνο στα ακόλουθα μέτρα που θα επηρεάσουν τα έσοδα και τις δαπάνες του κράτους το επόμενο έτος:

1) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, από 0,33 σε 0,23 ευρώ το λίτρο. Το μέτρο έχει ήδη νομοθετηθεί και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα επίπεδα των 1,22-1,27 που είχε διαμορφωθεί μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους στα επίπεδα του 1,10-1,15 ευρώ το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η περίοδος διάθεσης του καυσίμου στην αγορά.

2) Παράταση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τουλάχιστον 2 ακόμη έτη, αλλά με μείωση των συντελεστών της κατά 30%. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία επιβαρύνει τα ετήσια εισοδήματα των φυσικών προσώπων που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και τα έτη 2015 και 2016. Ομως, οι συντελεστές επιβολής της ειδικής εισφοράς, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 1%-4%, θα μειωθούν κατά 30% και θα κλιμακώνονται πλέον από 0,7% έως 2,8%. Τα οφέλη που θα έχουν από τη ρύθμιση αυτή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, μέσω της μείωσης των κρατήσεων φόρου εισοδήματος, θα κυμανθούν σε ετήσια βάση:
• από 39 έως 60 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα από 13.000 έως και 20.000 ευρώ,
• από 138 έως και 300 ευρώ για όσους εμφανίζουν εισοδήματα πάνω από 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ,
• από 495 έως και 900 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ,
• από 1.440 ευρώ και πάνω για όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

3) Αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η δυνατότητα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών τους σε 48 έως και 72 μηνιαίες δόσεις και με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων κατά 30% έως και 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης. Ειδικά για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ και για ορισμένες ευπαθείς ομάδες, όπως οι άποροι, οι άνεργοι, οι ανάπηροι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, θα προβλέπεται ειδική μέριμνα για αποπληρωμή των οφειλών έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

4) Μερική αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών. Η ρύθμιση που προωθείται προβλέπει την αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών κατά ποσοστό που θα κυμαίνεται από 40 έως 50% της διαφοράς μεταξύ των τωρινών αποδοχών τους και των αποδοχών που ελάμβαναν τον Ιούλιο του 2012. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα κυμανθούν από 1,1% έως και 12,4% ενώ οι αναπροσαρμογές στα επιδόματα θα κυμανθούν από 4,3% έως και 17,9%. Οι αυξήσεις θα δοθούν άμεσα, εντός του φθινοπώρου, ενώ τα αναδρομικά, τα οποία θα αφορούν στην περίοδο από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, θα αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά το επόμενο έτος. Αυξήσεις θα λάβουν και οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες.

Έλλειμμα 0,2%

Σύμφωνα εξάλλου με τις τελευταίες πληροφορίες, στο προσχέδιό του ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 θα εμφανίζεται σχεδόν… ισοσκελισμένος. Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ, της τάξεως του 2,9% του ΑΕΠ ή των 5,6 δισ. ευρώ, δεν είναι αυτή που θα κλέψει την παράσταση. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο θα είναι ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες προβλέπεται ένα πολύ μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 376 εκατ. ευρώ που ισοδυναμεί με 0,2% του ΑΕΠ! Ο συνδυασμός των προβλέψεων για πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και σχεδόν αμελητέο δημοσιονομικό έλλειμμα δείχνει ουσιαστικά ότι, σύμφωνα με το νέο Προϋπολογισμό, το 2015 το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου νέο δανεισμό για να καλύψει τρέχοντα ελλείμματά του.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Julius Bauer : ''170 δισ. ευρώ έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά σε 7 χρόνια''

Αποκαλυπτική μελέτη της Julius Baer δείχνει πως παρά τη σαρωτική καταστροφή πλούτου, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 35.000 εκατομμυριούχες οικογένειες.

Πλούτο ύψους 170 δισ. ευρώ έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά από το 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με αποκαλυπτική μελέτη της ελβετικής ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer.

Οι ερευνητές της τράπεζας πρόσθεσαν τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και τα ακίνητα των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και αφαίρεσαν τα χρέη τους, για να καταλήξουν στην τελική εκτίμηση για τον πλούτο τους.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη άγγιξε το 2013 τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 56 τρισ. ευρώ, ενώ ήταν κατά 17% υψηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όμως, πίσω από αυτή την εικόνα της ευημερίας κρύβονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές χώρες. Οι Γερμανοί έγιναν κατά 2 τρισ. ευρώ πλουσιότεροι από ό,τι ήταν στα προ κρίσης υψηλά τους και οι Ελβετοί κατά 1 τρισ. ευρώ. Όμως, στις χώρες της περιφέρειας και κυρίως στην Ισπανία και την Ελλάδα, η απώλεια πλούτου είναι δραματική.

Η Julius Baer υπολογίζει ότι ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά 23% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα (η τράπεζα ξεκινά τη μελέτη της από το 2007, για να συνυπολογίσει τις επιπτώσεις τόσο της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers όσο και της μετέπειτα ευρωπαϊκής κρίσης χρέους). Ουσιαστικά, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 170 δισ. ευρώ, υπολογίζεται.

Μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου έχει υποστεί μόνο η Ισπανία, όπου τα νοικοκυριά έγιναν στο ίδιο διάστημα κατά 28% φτωχότερα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....