Διυλιστήριο: 03/08/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Τα Μνημόνια μείωσαν τον πληθυσμό (2011-2015)Συντάκτης:

Μανόλης Γ. Δρεττάκης*

Κλείνοντας το προηγούμενο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επισημάναμε: «Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα μέτρα των Μνημονίων δεν προκάλεσαν μόνο συρρίκνωση του συνολικού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της, αλλά μείωσαν και τον πληθυσμό της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθυσμός της χώρας, ενώ μέχρι το 2010 αυξανόταν συνεχώς, από το 2011 άρχισε να μειώνεται και την πενταετία 2011-2015 (στην οποία έγιναν αισθητές στον πληθυσμό οι επιπτώσεις των Μνημονίων) μειώθηκε συνολικά (σε στρογγυλούς αριθμούς) κατά 340.000.

Στο άρθρο αυτό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα εξετάσουμε πώς αναλύεται η μείωση αυτή του πληθυσμού κατά υπηκοότητα (πρόκειται για τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τους προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες, μετανάστες ή τουρίστες).

Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνεχής αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2010 οφείλεται βασικά από τη μια μεριά στην καθαρή εισροή πληθυσμού, κυρίως αλλοδαπών, και από την άλλη στην υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές και τον μικρό αριθμό θανάτων των αλλοδαπών την περίοδο 2004-2010, δεδομένου ότι οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπερνούσαν τις γεννήσεις από Ελληνίδες τουλάχιστον από το 1998 και μετά.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων, δηλαδή η εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας, η μερική απασχόληση, η δραστική μείωση των ημερομισθίων και των μισθών και οι μεγάλες περικοπές κοινωνικών παροχών, προκάλεσαν την πενταετία 2011-2015 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη 2006-2010 τη μετατροπή τής μεν φυσικής αύξησης του πληθυσμού σε φυσική μείωσή του, της δε καθαρής εισροής πληθυσμού σε καθαρή εκροή.

Το πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα αυτά την πενταετία 2011-2015 φαίνονται ανάγλυφα στον πίνακα.

Στο πρώτο μέρος του πίνακα δίνεται ο πληθυσμός συνολικά και κατά υπηκοότητα την 1.1.2011 και την 1.1.2016 και η μείωσή του και στο δεύτερο μέρος οι αιτίες της μείωσης αυτής, δηλαδή η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) και η καθαρή εκροή πληθυσμού την πενταετία 2011-2015 συνολικά και κατά υπηκοότητα.Από το πρώτο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι την 1.1.2016 σε σχέση με την 1.1.2011 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 339.644 και η μείωσή του, σε απόλυτους αριθμούς, ήταν μεγαλύτερη στον πληθυσμό με ελληνική υπηκοότητα απ’ ό,τι εκείνη στον πληθυσμό με ξένη.

Ως ποσοστό, όμως, του αντίστοιχου πληθυσμού η μείωση του πληθυσμού με ξένη υπηκοότητα ήταν 15,3% ενώ εκείνη με ελληνική 1,9%.

Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι η μείωση του συνολικού πληθυσμού που δείχνει το πρώτο μέρος οφείλεται τόσο στη φυσική μείωση του πληθυσμού όσο και στην καθαρή εκροή του την πενταετία 2011-2015.

Η καθαρή εκροή ήταν πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη φυσική μείωσή του.

Τελείως, όμως, διαφορετική είναι η κατάσταση όταν εξετάζεται η μείωση του πληθυσμού κατά υπηκοότητα.

Πιο συγκεκριμένα η μείωση του πληθυσμού με:

● Ελληνική υπηκοότητα οφείλεται στους ίδιους λόγους με εκείνη του συνολικού πληθυσμού, αλλά η φυσική μείωση του πληθυσμού ήταν υπερτριπλάσια της καθαρής εκροής του.

● Ξένη υπηκοότητα οφείλεται στο γεγονός ότι παρ’ ότι συνεχίστηκε η φυσική αύξησή του, η καθαρή εκροή πληθυσμού ήταν τετραπλάσια της αύξησης αυτής.

Τα μέτρα των Μνημονίων από τη μια μεριά μείωσαν τις γεννήσεις εξαιτίας της μείωσης των γάμων ή της αναβολής απόκτησης ενός η περισσότερων παιδιών από ζευγάρια που θα ήθελαν να τα αποκτήσουν και αύξησαν τους θανάτους, από την άλλη εξανάγκασαν έναν σημαντικό αριθμό άνεργων ή χαμηλά αμειβόμενων Ελλήνων να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων στις οποίες έχουν ζήτηση οι ειδικότητές τους και έναν επίσης σημαντικό αριθμό άνεργων μεταναστών να επιστρέψουν μαζί με τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.

Η μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 340.000 την πενταετία 2011-2015 και η επί 20 σχεδόν χρόνια φυσική μείωση του ελληνικού πληθυσμού επιδείνωσαν το δημογραφικό μας πρόβλημα.

Αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα (όπως εκείνα του ξεχασμένου ομόφωνου πορίσματος της Βουλής του 1993) η μείωση του πληθυσμού θα συνεχιστεί με σοβαρότερες των οικονομικών μακροχρόνιες επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας (συνέχιση της μετανάστευσης, γήρανση του πληθυσμού, διόγκωση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, αύξηση των δαπανών για την υγεία κ.λπ.).

*πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή  netakias.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με σημαία της «ανεξάρτητης» Κρήτης οι αγρότες στην Αθήνα
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας στο συλλαλητήριο έξω από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες από τη συγκέντρωση των αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα, στις οποίες φαίνεται ένας από αυτούς να κρατά μια διαφορετική από την ελληνική σημαία.

Η σημαία με τα τρία μπλε τεταρτημόρια και το τέταρτο κόκκινο με ένα αστέρι στη μέση από πολλούς θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την «ανεξάρτητη» Κρήτη.

Πρόκειται για μια ιδεά που εδράζεται στη φημολογία ότι η συνθήκη του Λονδίνου του 1912-1913 βάσει της οποίας έγινε η ενσωμάτωση της Κρήτης στην Ελλάδα περιέχει έναν όρο που δίνει στους Κρητικούς το δικαίωμα σε 100 χρόνια να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή τους.

Η συγκεκριμένη σημαία είναι η σημαία της Κρητικής Πολιτείας της μορφής δηλαδή της διακυβέρνησης που ίσχυσε στη μεγαλόνησο το διάστημα από το 1898 - μετά τη Συνθήκη του Βερολίνου που ακολούθησε την Κρητική Επανάσταση - έως το 1913, οπότε και έγινε η πλήρης ενσωμάτωση.

Το διάστημα αυτό η Κρητική Πολιτεία είχε δικό της εθνικό ύμνο και Σύνταγμα.Πηγή www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο νευροχειρουργός που έκανε την πρώτη επέμβαση bypass εγκεφάλου σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο είναι συμβασιούχος

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ο Ευριπίδης Μπαϊραμίδης είναι ο γιατρός που πραγματοποίησε την πρώτη επέμβαση bypass εγκεφάλου σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο «Έθνος» για την πρωτοποριακή επέμβαση που έκανε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, ο ίδιος ανέφερε πως το bypass εγκεφάλου είναι από τις δυσκολότερες επεμβάσεις στην νευροχειρουργική, η οποία μέχρι στιγμής γινόταν κατά αποκλειστικότητα στα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρα με το κόστος της να είναι απαγορευτικό για έναν μέσο ασθενή.

«Ο ασθενής στον οποίο πραγματοποιήσαμε την επέμβαση bypass είχε υποστεί πολλαπλά μικρά εγκεφαλικά λόγω στένωσης στην έσω καρωτίδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά από την εκδήλωση μεγαλύτερου επεισοδίου. Με την επέμβαση ενισχύσαμε την κυκλοφορία του εγκεφάλου μηδενίζοντας σχεδόν την πιθανότητα νέου σοβαρού εγκεφαλικού. Το bypass είναι μια επέμβαση αγγειακής παράκαμψης με την οποία ενισχύουμε την αιμάτωση του εγκεφάλου με αντλία», εξηγεί ο κ. Μπαϊραμίδης.

Ο 39χρονος νευροχειρουργός, ο οποίος είναι συμβασιούχος στο Βοστάνειο νοσοκομείο της Μυτιλήνης εξηγεί πως για την συγκεκριμένη περίπτωση χρειάστηκε να προετοιμαστεί για ένα χρόνο και να είναι σε συνεχής επικοινωνία με τον ασθενή.

Ζητώντας «ευχαριστώ» από την διοίκηση του νοσοκομείου που του παρείχαν τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά για την επέμβαση, ο ίδιος ομολογεί πως αισθάνεται αδικημένος από το κράτος καθώς δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα της μόνιμης εργασίας.

«Σαφώς η μεγαλύτερη ικανοποίηση που έχω αισθανθεί μέχρι σήμερα προέρχεται από την αγάπη του κόσμου. Αν υπάρχει αυτό και ικανοποίηση από την δουλειά σου ο μισθός ωχριά. Θα προτιμούσα να συνεχίσω να εργάζομαι ως επικουρικός επιμελητής όπως είμαι τώρα και να απολαμβάνω τις συνθήκες εργασίας που έχω για παράδειγμα τη δυνατότητα να λαμβάνω πρωτοβουλίες επιστημονικά και να έχω την στήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου. Όμως αυτό δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει πολύ, όταν ένας άνθρωπος στηρίζει την δημόσια Υγεία το υπουργείο θα πρέπει να τον ανταμείβει».

Πηγή: iefimerida.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μειωμένα πρόστιμα και κοινωνική εργασία: Τι αλλάζει στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας


Τα μειωμένα πρόστιμα έως και 50% ανάλογα με το εισόδημα και η κοινωνική εργασία ως ποινή είναι οι δύο κυριότερες αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα μειωμένα πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες το «Έθνος», δεν θα αφορούν στις «επικίνδυνες» παραβάσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές. Έτσι το πρόστιμο για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, του STOP, για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή για την υπερβολική ταχύτητα, παραμένει στα 700 ευρώ. Ανοίγει όμως «παραθυράκι» καθώς, εφόσον εφαρμοστεί η αναλογικότητα στην επιβολή του προστίμου, δηλαδή να πληρώνει καθένας αναλόγως του εισοδήματός του, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και τα πρόστιμα αυτά να είναι για κάποιους τουλάχιστον, μειωμένα.

Ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης σωστά επιμένει πως το σύστημα αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με επιτυχία και πως «άλλο να πληρώνει 100 ευρώ πρόστιμο κάποιος με εισόδημα 10.000 ευρώ και άλλο με 50.000 ευρώ».

«Πρόσφατα υπήρξε επαφή με την διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την οδική ασφάλεια, όπου προτάθηκαν από το υπουργείο δύο προτάσεις σε καινοφανή κατεύθυνση. Η πρώτη αφορά την αναλογικοποίηση των προστίμων σε σχέση με το εισόδημα» ανέφερε ο υφυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» για τις αλλαγές στον ΚΟΚ και πρόσθεσε:

Είναι προφανές ότι άνθρωποι άνεργοι ή με πολύ χαμηλό εισόδημα θα μπορούσαν να συνετιστούν με ένα πρόστιμο 20, 30, 50 ευρώ. Τα ίδια ακριβώς ποσά για κάποιον με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι ασήμαντα ... Όλοι πρέπει να συνετίζονται από τα πρόστιμα, αυτός είναι ο σκοπός τους, αλλά και να λειτουργούν αποτρεπτικά.

Η δεύτερη αφορά, σύμφωνα με τον Νίκο Μαυραγάνη την εισαγωγή, «εναλλακτικά ή υποχρεωτικά, ως ποινή, στις περιπτώσεις που προκαλούνται δυστυχήματα που έχουν ως συνέπεια και τραυματισμό, η υποχρεωτική συμμετοχή σε προγράμματα εξυπηρέτησης των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακώσεις σωματικές, βλάβες ή μόνιμες αναπηρίες, από τροχαία, των ατόμων που είχαν συμμετοχή σε αυτά».Συγκεκριμένα ο παραβάτης θα προσφέρει κοινωνικό έργο σε συνανθρώπους που έχουν υποστεί τραυματισμούς και βρίσκονται στα νοσοκομεία, εξ αιτίας αντίστοιχων παραβάσεων.

Με αυτόν τον βιωματικό τρόπο ο παραβάτης θα έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες και τα αποτελέσματα που έχουν οι πράξεις τους σε συνανθρώπους και κατ’ επέκταση θα βρεθεί σε θέση να αντιληφθεί με άμεσο και πρακτικό τρόπο τι προκαλεί η παράβαση, στην οποία έχει υποπέσει, στους συνανθρώπους του.

Ο κ. Μαυραγάνης υποστηρίζει ακόμα ότι η επιβολή του προστίμου θα γίνεται μέσω των στοιχείων του TAXIS, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται τα στοιχεία οικονομικής κατάστασης του παραβάτη. Όσον αφορά τις αιτιάσεις πως μια τέτοια διάταξη θα ήταν αντισυνταγματική, το υπουργείο διατείνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού θα βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.


Τονίζεται τέλος πως ακόμα όλες οι αλλαγές είναι υπό συζήτηση, πως τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση και πως δεν υπάρχει πρόθεση αιφνιδιασμού.

Πηγή www.cnn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χαβιάρι από Άρτα υψηλών προδιαγραφώνΤο χαβιάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες. Τόσο ο Ηρόδοτος όσο και ο Στράβων φέρονται να είχαν ερεθιστεί από τη γεύση του. Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος ο σπουδαίος γαστρονόμος της αρχαιότητας, (4ος αιώνας π.Χ.), οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρύγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης δε και ο Γαλιλαίος φέρεται να πρόσφερε τακτικά χαβιάρι στη κόρη του σε ένδειξη αγάπης και στοργής.

Η ιστορία της διάδοσης του χαβιαριού στην Ευρώπη ξεκίνησε στα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας και συνδέεται με έναν σπουδαίο Έλληνα και μετέπειτα εθνικό ευεργέτη, τον Ιωάννη Βαρβάκη. ο οποίος, έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης, εγκαταστάθηκε στη πόλη Αστραχάν της Κασπίας όπου και επιδόθηκε στην κατεργασία και παρασκευή χαβιαριού δημιουργώντας εκεί μεγάλο εργοστάσιο. Σε πολύ σύντομο διάστημα κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.
Οι Έλληνες – όπως και ο κόσμος όλος – έχει συνδέσει το χαβιάρι με την πολυτέλεια, πολλοί λίγοι ωστόσο από εμάς γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα παράγει χαβιάρι! Εξαιρετικής ποιότητας μάλιστα, που προορίζεται μόνο για εξαγωγές.

Η επίσκεψή μας στη μονάδα Thesauri, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, ήταν η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και να δούμε ιδίοις όμμασι αυτά τα καταπληκτικά ψάρια, τους οξύρρυγχους, που στις ωοθήκες τους κρύβουν αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό.

Η εταιρεία παραγωγής χαβιαριού Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη, έχει εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλες δεξαμενές όπου κολυμπούν διάφορα είδη οξύρρυγχων, μερικοί από τους οποίους είναι τεράστιοι σε μέγεθος. Το πιο σπάνιο είδος οξύρρυγχου είναι το Beluga, και είναι αυτό που δίνει το πρώτο σε ποιότητα χαβιάρι. Χρειάζεται 12 χρόνια για να ενηλικιωθεί και να είναι έτοιμο να γεννήσει, μπορεί να φτάσει τα 300-400 κιλά και ζει έως 100 χρόνια!


Αμέσως μετά το Beluga (Μπελούγκα), τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου που δίνουν χαβιάρι είναι ο Oscietra (Οσιέτρα), ο Cevruga (Σεβρούγκα) και ο Baeri (Μπέρι).

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 25 περίπου βασικών ειδών οξύρρυγχου μόνο τα παραπάνω είδη χρησιμοποιούνται για να παραχθεί χαβιάρι.

«Το χαβιάρι είναι τα αυγά του οξύρρυγχου και πρέπει να παρθούν στο 4ο στάδιο της ωρίμανσης της γονιμοποιημένης γονάδας», μας εξηγεί ο Νίκος Παπαγιάννης, επιτυχημένος επιχειρηματίας με διάφορες εταιρείες στην Ήπειρο (αλλαντικά ΒΙ.ΚΗ., σκυλοτροφές Laky, κλπ.), αλλά ο μεγάλος του έρωτας είναι η Thesauri.


«Από τις ωοδόχες κύστες, που έχουν σχήμα ατρακτοειδές , αφαιρείται με κτυπήματα ή αναδεύσεις η μάζα των αυγών σε μορφή ρευστής σπυρωτής μάζας. Εάν δεν τα πάρουμε την κατάλληλη στιγμή, το ψάρι απορροφά τα αυγά του και θα ξαναγεννήσει πάλι σε 2 χρόνια!»

Η παραγωγή του πολύτιμου προϊόντος, του χαβιαριού γίνεται στις εγκαταστάσεις της Thesauri – όπου συσκευάζεται σε στρογγυλά κουτιά διαφόρων μεγεθών τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία ελεγχόμενης θερμοκρασίας – και από εκεί ξεκινά για να κατακτήσει τις αγορές του κόσμου.


 Πηγή http://www.thesauricaviar.com/

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σοκαριστικά τα στοιχεία για τη «διαρροή εγκεφάλων»: Έφυγαν 450.000 Έλληνες μέσα σε οκτώ χρόνιαΣοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα (7/3) για την αγορά εργασίας και την μετανάστευση των Ελλήνων σε ημερίδα του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου.

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, η Ελλάδα είναι μια χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα η χώρα είναι η «διαρροή εγκεφάλων»: Οι περίπου 450.000 Ελληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο 2008 - 2016 για να αναζητήσουν εργασία σε άλλες χώρες έχουν αποδώσει στις οικονομίες των χωρών αυτών, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. 
 
Ντομπβρόσκις: Πρόγραμμα της ΕΕ για στοπ στη «διαρροή εγκεφάλων»

Ειδική στήριξη στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασθενέστερες επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία παρέχει το πρόγραμμα πλαίσιο «Ορίζοντας 2020», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με το πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain).

Ο κ. Παπαδημούλης έθεσε το ζήτημα ότι με βάση τα αποτελέσματα της ERC Statistics 2007-2016, το 79,1% των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων πηγαίνει σε ερευνητικά εργαστήρια της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, το 12,3% σε εργαστήρια της Νότιας Ευρώπης, ενώ μόνο το 1,5% στην Ανατολική Ευρώπη.

Έτσι, «πολλοί ερευνητές που προέρχονται από χώρες της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που θα έχουν κίνητρα, επιχορήγηση και υποδομές για το ερευνητικό τους έργο, ώστε να μπορέσουν να εργαστούν. Τα αρνητικά αποτελέσματα του λεγόμενου brain drain δεν είναι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά, καθώς παρουσιάζεται πτώση της παραγωγικότητας, έλλειψη καινοτομίας και υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά οδηγούν σε ανισομέρειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών του Νότου, επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί «τι μέτρα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αναχαιτίσει αυτή την καταφανή ανισορροπία, ενισχύοντας τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στον ερευνητικό χάρτη;».

Στην απάντησή του ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρει πως το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» είναι ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα με την αριστεία να αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του.

Παρέχει επίσης μέσω της δραστηριότητας «Εξάπλωση της αριστείας και διεύρυνση της συμμετοχής», ειδική στήριξη στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ασθενέστερες επιδόσεις στην έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να μπορέσουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους και να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία».
 
Πηγή www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δεσμεύθηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μελών της ΑΕΠΙ


Λίγες μέρες μετά την έφοδο της Οικονομικής Αστυνομίας στο λογιστήριο της Εταιρείας έρχονται οι εισαγγελικές αρχές να δεσμεύσουν προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου Νέες δυναμική αποκτά η έρευνα για την υπόθεση της κακοδιαχείρισης στην ΑΕΠΙ μετά την κίνηση της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις θυρίδες μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Η παραπάνω κίνηση της εισαγγελίας Πρωτοδικών έρχεται λίγο μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στο λογιστήριο της ΑΕΠΙ, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και σκληροί δίσκοι.

Οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στη δέσμευση των τραπεζικών προσωπικών και εταιρικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. με σχετικό βούλευμα που εξέδωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση διενεργείται έρευνα μετά από πόρισμα για κακοδιαχείριση των οικονομικών της ΑΕΠΙ, αλλά και για υπέρογκους μισθούς που λάμβαναν τα μέλη του Δ.Σ. Αρκεί να αναφερθεί πως προέκυψε "τρύπα" 50 εκ.ευρώ στα οικονομοκά της εταιρείας ενώ καταγράφηκαν υψηλοί μισθοί που έφθαναν ακόμη και τις 52.000 ευρώ μηνιαίως.

Μετά το πόρισμα διενεργούνται έρευνες για την υπόθεση της ΑΕΠΙ τόσο από τη ΦΑΕ Αθηνών όσο και από την εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σκοπός της εισαγγελικής έρευνας είναι να ελεχθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία Πρωτοδικών είχε σχηματίσει δικογραφία από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την υπόθεση, μετά την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί διαχειριστικό έλεγχο, ζητώντας από την ΦΑΕ Αθηνών την διενέργεια φορολογικού ελέγχου για τις χρήσεις 2010-2015.

Να σημειωθεί ότι η ΑΕΠΙ με πρόσφατη ανακοίνωσή της γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και παράλληλα γνωστοποιούσε ότι "παραμένει στη διάθεση όλων των αρμόδιων φορέων και θα συνεργαστεί με τις αρχές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την επιστροφή το συντομότερο δυνατό της κανονικότητας στην αγορά των πνευματικών δικαιωμάτων".

Πηγή  www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αλλάζουμε ταχύτητα..

    "Ενωμένη" Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, αποφάσισαν στις Βερσαλλίες (πού αλλού;) όπου μαζεύτηκαν για ν' αποφασίσουν για τις ζωές των άλλων,
..η Γερμανία και τρείς απ' τις γλάστρες της -σε επίπεδο κυβερνήσεων πάντα- Γαλλία, Ισπανία και
Ιταλία.
Βέβαια η Γερμανία θα μπορούσε να πάρει την ίδια απόφαση και μόνη της και νάχει την ίδια βαρύτητα,
..αλλά για το ξεκάρφωμα προτίμησε να είναι μαζί της στην "διάσκεψη" τρείς έστω απ' την "Ευρώπη των 28"!

Μα αυτή χρυσοί μου δεν λέγεται πιά "Ενωμένη Ευρώπη". Ενωμένο είναι κάτι που πάει όλο μαζί, στρίβει μαζί, τρέχει μαζί, επιταχύνει μαζί, σταματάει μαζί.
Τούτο το πράγμα που λέτε, λέγεται Διαλυμένο Κάτεργο. Όπου άλλοι είναι αραχτοί και λάϊτ, και άλλοι πηλαλούν αλλόφρονες μπας και καταφέρουν να ζήσουν.
Αυτή είναι η Ευρώπη που όλοι εσείς οι κουραδοκέφαλοι "μενουμευρώπηδες" ονειρεύεστε;
Αυτό θέλατε όταν ψηφίζατε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα;

Και δεν μιλάμε βέβαια για το πολιτικό σύστημα.
Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Και βέβαια είναι υπέρ αυτής της Ευρώπης. Είναι υπέρ οποιασδήποτε Ευρώπης.
Αρκεί να λέγετα Ευρώπη, και να χρηματοδοτεί.

Γιατί όλο, ΟΛΟ, συλλήβδην το πολιτικό σύστημα που σήμερα βρίσκεται εντός Βουλής είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την κρίση και την καταστροφή.
( Αυτοί όλοι αντιπροσωπεύουν ευτυχώς ή δυστυχώς κάτι λιγότερο απ' τους μισούς έλληνες ψηφοφόρους. Οι άλλοι μισοί και κάτι είτε δεν ψήφισαν, είτε ψήφισαν κάτι άλλο που σήμερα βρίσκεται εκτός Βουλής )

Διότι η κρίση δεν είναι οικονομική. Δεν είναι καν κρίση του πολιτικού συστήματος.
Θα ήταν κρίση του πολιτικού συστήματος αν όλα είχαν γίνει όπως έπρεπε.
Αν δηλαδή είχε γίνει έλεγχος του χρέους, αν είχε κηρυχθεί στάση πληρωμών για το παράνομο και ψεύτικο κομμάτι του, αν είχε ρωτηθεί ο λαός για τα μνημόνια και την παραμονή μας στην ζώνη του ευρώ, αν έστω είχε γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του ΟΧΙ του Ιουλίου του 2015.

Γιατί τότε το πολιτικό σύστημα θα είχε μείνει γυμνό απ' την χρηματοδότηση και την στήριξη των Βρυξελλών.
Σ' αυτή την χρηματοδότηση και τα στραβά μάτια των "ενωμένων" ευρωπαίων στηρίχτηκε εδώ και 35 χρόνια,
..για να εξουσιάσει, για να εξαγοράσει ψήφους και εξουσία, για να δημιουργήσει το σύμπλεγμα εκείνο πολιτικής και χρήματος που ονομάζουμε διαπλοκή, και που σκοπό έχει να διαιωνιστεί το χρήμα και η εξουσία τους ατιμώρητα και ανεξέλεγκτα,
..ώστε 200 πολιτικές οικογένεις και άλλες 500 του μεγάλου και οιονεί παράνομου πλούτου, να ζουν εσαεί εις βάρος 11 εκατομμυρίων ελλήνων.

Πιστεύει κανείς πως όλοι αυτοί είναι ποτέ δυνατόν να πούνε όχι σε μια οποιουδήποτε τύπου Ευρώπη; Να κάνουν δηλαδή οι ίδιοι έξωση απ' τον παράδεισο που μόνοι τους δημιούργησαν για τον εαυτό τους;
Άρα λοιπόν όχι μόνον "Ευρώπη πολλών ταχυτήτων", αλλά και Ευρώπη χωρίς ταχύτητες, και χωρίς φρένα, και χωρίς ρόδες, και Ευρώπη σαραπαταλιασμένη και χρέπι θα δεχτούν,
..αρκεί αυτή να προστατεύει και να στηρίζει αυτούς τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Για τον λαό όμως, μία είναι η ταχύτητα: όπισθεν.
Όπισθεν ολοταχώς κι αμέσως,
..από την Ευρώπη-Νεο Άουσβιτς,
..των Ενωμένων Νεοναζιστών!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Βεβήλωσαν τα βυζαντινά τείχη της Κωνσταντινούπολης οι Τούρκοι μετατρέποντάς τα σε αίθουσες δεξιώσεων γάμωνΣυνεχίζουν οι Τούρκοι να προκαλούν και να χρησιμοποιούν άστοχα προστατευόμενα ελληνικά μνημεία με κίνδυνο καταστροφής τους. Μετά τα όσα διέπραξαν στην Αγιά Σοφιά, τώρα οι τουρκικές Αρχές παραχώρησαν τα βυζαντινα τείχη για την τέλεση γαμήλιων δεξιώσεων.

Η μετατροπή μέρους των βυζαντινών τειχών, που έχτισε ο Θεοδόσιος Β' για να προστατεύει την Κων/λη από τους εισβολείς, σε αίθουσα για γάμους, προκαλεί αντιδράσεις όμως προερχόμενες ακόμα και από Τούρκους καθηγητές, αλλά ποιος τους ακούει αυτούς στο "Χαλιφάτο" του Ερντογάν που έχει μετατραπεί η Τουρκία...

Τα βυζαντινά τείχη, έκτασης 6 χιλιομέτρων, τα οποία αλώθηκαν για πρώτη φορά το 1453, αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομικά και προστατεύονται από την UNESCO. Ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τις τουρκικές Αρχές να μετατρέψουν ένας μέρος των τειχών σε άλλη μία 'μεγαλοπρεπή' αίθουσα γαμήλιων δεξιώσεων.
Ο δήμος του Φατίχ στην Κων/λη, ο οποίος σκέφτηκε και προέβη έπειτα στην κατασκευή του έργου, τοποθέτησε μία 3 μέτρων ύψους οροφή που ανοιγοκλείνει, απορρίπτοντας τις ενστάσεις πολλών ιστορικών και αρχαιολόγων ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει τα ιστορικά τείχη.
Ο Τούρκος ιστορικός, Ιλμπέρ Ορταϋλί, κατακρίνοντας την ενέργεια αυτή, δήλωσε ότι οι εφορίες αρχαιοτήτων θα έπρεπε να προστατεύουν τα τείχη της Πόλης, καθώς και την εν γένει εμφάνισή της, από το να ανάβουν πράσινο φως σε τέτοιου είδους απαιτήσεις.
Το έργο πάντως αναμένεται να προσελκύσει πολλά μουσουλμανικά ζευγάρια, όπως εκτιμάται, καθώς η ιστορικότητα και συμβολικότητα του μνημείου θα προσδώσει μία διαφορετική αίγλη στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.Πηγή www.thepressroom.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο Δημόσιο και τους Δήμους τα δεσμευμένα χρήματα των Energa και Hellas PowerΣτο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διατάσσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να μεταφερθεί το ποσό των περίπου 110 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων στην υπόθεση των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power, προκειμένου, αμέσως μετά την καθαρογραφή της πρόσφατης απόφασης για την υπόθεση, να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των χρημάτων που αναλογούν στο Δημόσιο και τους Δήμους.

Το δικαστήριο συνεδρίασε προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο που θα διατεθούν τα χρήματα και όρισε μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο θα πρέπει να λάβει 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, φόρο που εισέπραξαν οι δύο εταιρείες από πελάτες τους μέσω λογαριασμών ρεύματος και δεν τον απέδωσαν.

Επίσης, όρισε ότι στο Δημόσιο θα αποδοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ για το αδίκημα της λαθρεμπορίας, ενώ διέταξε την απόδοση στους Δήμους όλων των εισπρακτέων απαιτήσεών τους από τις δύο εταιρείες, που ανέρχονται στα 29,8 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, εφόσον εξοφληθούν Δημόσιο και Δήμοι, το ποσό που θα απομείνει θα παραμείνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών ώστε αφού προσκομίσουν τίτλους εκτελεστότητας ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να διατεθεί σε αυτούς.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε στις 7 Φεβρουαρίου 11 κατηγορούμενους, υπευθύνους των εταιρειών και άλλους, επιβάλλοντας ποινές από 4 έως και 21 έτη.

Πριν λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης αυτής, ζητώντας αυστηρότερες ποινές «αρμόζουσες για τη βαρύτητα των εγκλημάτων των κατηγορουμένων», χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Σας παραθέτουμε φωτογραφία από τον Υπεύθυνο της Energa κύριο Μηλιώνη στην Μύκονο μετά την αποφυλακίσή του, τον Ιούλιο του 2014. Τότε οι εφημερίδες (πρωτοθεμα κτλ) έγραφαν ... 

Τα φορτηγά με τις σαμπάνιες, τα νοικιασμένα πολυτελή τζιπ και οι ρεζερβέ ξαπλώστρες στην παραλία - Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων για το σκάνδαλο της Energa- Hellas Power ξόδεψε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να ευχαριστήσει τους εκλεκτούς του καλεσμένουςΤέσσερις πολυτελείς βίλες των 2.500 ευρώ τη βραδιά, τέσσερα θηριώδη τετράτροχα με κόστος 7.500 ευρώ την εβδομάδα, ένα φορτηγό ανεφοδιασμού εκλεκτών αλκοολούχων ποτών, προσωπικός σεφ και ρεζερβέ πρώτη ξαπλώστρα- κύμα για τριάντα καλεσμένους του στα πανάκριβα μπιτς μπαρ-ρεστοραντ του νησιού.


Πηγή  www.tanea.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....