Συντάκτης:
Μανόλης Γ. Δρεττάκης*
Κλείνοντας το προηγούμενο άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επισημάναμε: «Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας τα μέτρα των Μνημονίων δεν προκάλεσαν μόνο συρρίκνωση του συνολικού και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού της, αλλά μείωσαν και τον πληθυσμό της για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πράγματι, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο πληθυσμός της χώρας, ενώ μέχρι το 2010 αυξανόταν συνεχώς, από το 2011 άρχισε να μειώνεται και την πενταετία 2011-2015 (στην οποία έγιναν αισθητές στον πληθυσμό οι επιπτώσεις των Μνημονίων) μειώθηκε συνολικά (σε στρογγυλούς αριθμούς) κατά 340.000.
Στο άρθρο αυτό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, θα εξετάσουμε πώς αναλύεται η μείωση αυτή του πληθυσμού κατά υπηκοότητα (πρόκειται για τον μόνιμο πληθυσμό και όχι τους προσωρινά διαμένοντες πρόσφυγες, μετανάστες ή τουρίστες).
Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνεχής αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2010 οφείλεται βασικά από τη μια μεριά στην καθαρή εισροή πληθυσμού, κυρίως αλλοδαπών, και από την άλλη στην υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές και τον μικρό αριθμό θανάτων των αλλοδαπών την περίοδο 2004-2010, δεδομένου ότι οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπερνούσαν τις γεννήσεις από Ελληνίδες τουλάχιστον από το 1998 και μετά.
Οι επιπτώσεις της εφαρμογής των μέτρων των Μνημονίων, δηλαδή η εκτίναξη στα ύψη της ανεργίας, η μερική απασχόληση, η δραστική μείωση των ημερομισθίων και των μισθών και οι μεγάλες περικοπές κοινωνικών παροχών, προκάλεσαν την πενταετία 2011-2015 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη 2006-2010 τη μετατροπή τής μεν φυσικής αύξησης του πληθυσμού σε φυσική μείωσή του, της δε καθαρής εισροής πληθυσμού σε καθαρή εκροή.
Το πώς διαμορφώθηκαν τα δεδομένα αυτά την πενταετία 2011-2015 φαίνονται ανάγλυφα στον πίνακα.
Στο πρώτο μέρος του πίνακα δίνεται ο πληθυσμός συνολικά και κατά υπηκοότητα την 1.1.2011 και την 1.1.2016 και η μείωσή του και στο δεύτερο μέρος οι αιτίες της μείωσης αυτής, δηλαδή η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι) και η καθαρή εκροή πληθυσμού την πενταετία 2011-2015 συνολικά και κατά υπηκοότητα.Από το πρώτο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι την 1.1.2016 σε σχέση με την 1.1.2011 ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 339.644 και η μείωσή του, σε απόλυτους αριθμούς, ήταν μεγαλύτερη στον πληθυσμό με ελληνική υπηκοότητα απ’ ό,τι εκείνη στον πληθυσμό με ξένη.
Ως ποσοστό, όμως, του αντίστοιχου πληθυσμού η μείωση του πληθυσμού με ξένη υπηκοότητα ήταν 15,3% ενώ εκείνη με ελληνική 1,9%.
Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι η μείωση του συνολικού πληθυσμού που δείχνει το πρώτο μέρος οφείλεται τόσο στη φυσική μείωση του πληθυσμού όσο και στην καθαρή εκροή του την πενταετία 2011-2015.
Η καθαρή εκροή ήταν πάνω από 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη φυσική μείωσή του.
Τελείως, όμως, διαφορετική είναι η κατάσταση όταν εξετάζεται η μείωση του πληθυσμού κατά υπηκοότητα.
Πιο συγκεκριμένα η μείωση του πληθυσμού με:
● Ελληνική υπηκοότητα οφείλεται στους ίδιους λόγους με εκείνη του συνολικού πληθυσμού, αλλά η φυσική μείωση του πληθυσμού ήταν υπερτριπλάσια της καθαρής εκροής του.
● Ξένη υπηκοότητα οφείλεται στο γεγονός ότι παρ’ ότι συνεχίστηκε η φυσική αύξησή του, η καθαρή εκροή πληθυσμού ήταν τετραπλάσια της αύξησης αυτής.
Τα μέτρα των Μνημονίων από τη μια μεριά μείωσαν τις γεννήσεις εξαιτίας της μείωσης των γάμων ή της αναβολής απόκτησης ενός η περισσότερων παιδιών από ζευγάρια που θα ήθελαν να τα αποκτήσουν και αύξησαν τους θανάτους, από την άλλη εξανάγκασαν έναν σημαντικό αριθμό άνεργων ή χαμηλά αμειβόμενων Ελλήνων να μεταναστεύσουν σε χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων στις οποίες έχουν ζήτηση οι ειδικότητές τους και έναν επίσης σημαντικό αριθμό άνεργων μεταναστών να επιστρέψουν μαζί με τις οικογένειές τους στις πατρίδες τους.
Η μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 340.000 την πενταετία 2011-2015 και η επί 20 σχεδόν χρόνια φυσική μείωση του ελληνικού πληθυσμού επιδείνωσαν το δημογραφικό μας πρόβλημα.
Αν δεν ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα (όπως εκείνα του ξεχασμένου ομόφωνου πορίσματος της Βουλής του 1993) η μείωση του πληθυσμού θα συνεχιστεί με σοβαρότερες των οικονομικών μακροχρόνιες επιπτώσεις για το μέλλον της χώρας (συνέχιση της μετανάστευσης, γήρανση του πληθυσμού, διόγκωση του συνταξιοδοτικού προβλήματος, αύξηση των δαπανών για την υγεία κ.λπ.).
*πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή netakias.com
https://diulistirio.blogspot.gr