Διυλιστήριο: 02/01/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης ο Χαρδούβελης για «πόθεν έσχες»



Στο αρχείο θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοβουλευτική επιτροπή τουΠόθεν Έσχες, το φάκελο της υπόθεσης του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, για την υπόθεση των μετοχών κατασκευαστικής εταιρείας που είχε στην κατοχή του πριν αναλάβει υπουργός Επικρατείας, καθώς η Επιτροπή αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι δεν υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας.

Αντίθετα, σε ότι αφορά την έρευνα για την δήλωση «πόθεν έσχες» πρώην υπουργού Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η έρευνα, για καθυστερημένη κατάθεση δήλωση πόθεν έσχες κατά 3,5 χρόνια και να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, η δήλωση που υπέβαλλε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, θα απασχολήσει την Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίαση.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/











Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ενόχληση στις ΗΠΑ από τις δηλώσεις Καμμένου για το πετρέλαιο του ISIS και τους Τούρκους

Η Ουάσιγκτον υπερασπίζεται την πλευρά της Τουρκίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Ισραηλινού ομολόγου του για την Τουρκία και τις σχέσεις της με το ISIS.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ εξέφρασε την διαφωνία της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Ισραηλινού ομολόγου του Μοσέ Γιαλόν που ανέφεραν πως η Τουρκία συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου.

«Διαφωνούμε με αυτή την εκτίμηση», δήλωσε ο Τόνερ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Δεν έχουμε δει καμιά ροπή για αυτό, καμιά ένδειξη για αυτό», ανέφερε ο Τόνερ.

Ο Τόνερ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εκτιμά πως μια τέτοια εμπλοκή δεν θα είχε νόημα οικονομικά, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκικής κυβέρνησης», συνεργάζονται με το Ισλαμικό Κράτος στο λαθρεμπόριο πετρελαίου στο οποίο επιδίδεται.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Μοσέ Γιαλόν τόνισε ότι οι μαχητές του ISIS για χρόνια έπαιρναν «τουρκικά χρήματα». «Εξαρτάται από την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση, την τουρκική ηγεσία εάν θέλουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσους πολεμούν την τρομοκρατία. Δεν είναι έτσι μέχρι στιγμής» πρόσθεσε δηλώνοντας ότι «το Ισλαμικό Κράτος καλοδέχεται τα τουρκικά χρήματα για πετρέλαιο εδώ και πολύ, πολύ καιρό». «Ελπίζω ότι αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος κάλεσε την Τουρκία «να αποκτήσει καλές προθέσεις και να έρθει κοντά μας για τον κοινό σχεδιασμό της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Μάλιστα δήλωσε ότι «το περισσότερο πετρέλαιο που διακινείται από την Daesh, από τους τρομοκράτες, διακινείται μέσω Τουρκίας χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία». «Θα ήταν ευχής έργο η Τουρκία να αποφάσιζε να άλλαζε τη στάση της, να μην συνεργάζεται με την τρομοκρατία» πρόσθεσε.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σοκάρουν τα στοιχεία της Europol: Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται. Φόβοι ότι έχουν πέσει θύματα trafficking

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ανώτατος αξιωματούχος της Europol για την τύχη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που καταφτάνουν στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε στον Observer o Brian Donald της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, τουλάχιστον 10.000 παιδιά που ταξίδεψαν μέχρι την Ευρώπη χωρίς κάποιο ενήλικο μέλος της οικογενείας τους, έχουν εξαφανιστεί και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, πολλά από τα παιδιά ίσως να έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους, ενώ μερικά από αυτά ίσως να έχουν πέσει στα δίχτυα κάποιου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. 

Οι μισές περιπτώσεις εξαφανίσεων έχουν σημειωθεί στην Ιταλία, όπου την Τρίτη έγιναν αναφορές αναφορές για 5.000 εξαφανισμένα παιδιά. 

Σύμφωνα με άλλη αναφορά που γνωστοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, 1.000 ακόμη ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί στη Σουηδία, χωρίς να είναι γνωστό εάν βρίσκονται με τις οικογένειές τους ή έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης. Ο κ. Donald προειδοποιεί ότι μια πανευρωπαϊκή εγκληματική οργάνωση πιθανότατα να έχει βάλει στο στόχαστρο τα πιο ευάλωτα μέλη των μεταναστών.

Υπολογίζεται ότι το 27% των προσφύγων είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ακριβής αριθμός τους ξεπερνά τις 270.000 και, όπως δείχνει έκθεση της ΜΚΟ «Save the Children», εξ αυτών τα 26.000 είναι ασυνόδευτα. 

«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από εμπόλεμες ζώνες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Αυτοί που δεν βρίσκονται υπό την εποπτεία των γονέων τους έχουν είτε σταλεί από τις οικογένειές τους στην Ευρώπη πρώτοι προκειμένου να έρθουν τα υπόλοιπα μέλη στη συνέχεια, είτε έχουν φύγει με άλλα μέλη της οικογενείας τους», εξηγεί εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(OSCE), Mariyana Berket. 

Σύμφωνα με τον Brian Donald, η Europol έχει πράγματι στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλά από τα εξαφανισμένα παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ουγγαρία και τη Γερμανία μάλιστα έχει συλληφθεί μεγάλος αριθμός ατόμων που πιάστηκαν επ αυτοφώρω να εκμεταλλεύονται μετανάστες. 

«Έχει συσταθεί μια ολόκληρη εγκληματική οργάνωση τους τελευταίους 18 μήνες που σχετίζεται με την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχουν φυλακές στη Γερμανία και την Ουγγαρία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων σχετίζονται με εγκλήματα που αφορούν στην προσφυγική κρίση», ανέφερε ο κ. Donald, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των συμμοριών των διακινητών και των εγκληματικών οργανώσεων που εμπορεύονται ανθρώπους.

«Αυτοί που ήταν κάποτε μπλεγμένοι σε κυκλώματα trafficking, τώρα εμφανίζονται στα αρχεία μας να εμπλέκονται στην διακίνηση μεταναστών», είπε. 

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015 στη Γερμανία είχε σημάνει συναγερμός μετά την εξαφάνιση τετράχρονου προσφυγόπουλου που περίμενε να εισέλθει σε κέντρο καταγραφής μεταναστών μαζί με τους γονείς του. Λίγες ημέρες αργότερα, το παιδί βρέθηκε δολοφονημένο στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σε προάστιο του Βερολίνου. Όταν η υπόθεση πήρε μεγάλη διάσταση, ένας 32χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Βοσνία ομολόγησε στις αρχές ότι απήγαγε, βίασε και σκότωσε το τετράχρονο αγοράκι, ενώ αποκάλυψε ότι είχε προβεί σε τέτοια πράξη και στο παρελθόν.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συγγνώμη χερ Βόλφγκανγκ..

    Σε χθεσινοβραδυνή συζήτηση με φίλους για το τί θα πρέπει να γίνει από 'δω κι εμπρός,
..σε μιά αποστροφή και συμπέρασμα του ''σκληρού'' (πλην δίκαιου) της παρέας,
..τα μάτια του blog άνοιξαν και είδε την μοιραία αλήθεια που τόσο καιρό ήταν εδώ μπροστά του και
μπροστά μας:

Ο έλληνας δεν του αξίζει και δεν πρέπει να σωθεί.
Πάσχει από έναν τόσο υπερτροφικό εγωκεντρισμό, που ακόμη και αυτό το ενδιαφέρον του για τα παιδιά του και την νέα γενιά γενικότερα, δεν είναι παρά ένα προπέτασμα καπνού, ένα δήθεν επιχείρημα, ένα καθαρό ψέμα.
Εάν αυτή η γενιά, η ίδια που έφερε το χάος και την καταστροφή στην χώρα, ενδιαφέροταν πραγματικά για τα παιδιά της,
..θα δέχοταν να αποδεχτεί τις εναλλακτικές λύσεις πλην του τάχα ευρωμονόδρομου και της λατρείας του ευρώ,
..θα δέχοταν να υποφέρει και να πεινάσει ακόμα η ίδια, προκειμένου σε καμιά δεκαριά χρόνια η επόμενη γενιά να αποκτήσει και πάλι ελπίδες μιάς αξιοπρεπούς ζωής σε μία λίγο-πολύ αυτεξούσια χώρα.
Αλλά δεν θέλει η γενιά η υπεύθυνη της καταστροφής να πεινάσει και να υποφέρει για χάρη των παιδιών της. Θέλει τα κεκτημένα της έστω και κουτσουρεμένα, έστω και στο μέλλον αμφισβητήσιμα.
Θέλει την βολή της έστω κι αν αυτή την βολή την πληρώνει η επομένη γενιά με ανεργία, με χρέη που δεν δημιούργησε και με καταδίκη σε μιά δια βίου μίζερη και κακορίζικη ζωή.
Δεν ενδιαφέρεται για την νέα γενιά. Ενδιαφέρεται μόνον για την πάρτη της και για να μην πληρώσει στην ουσία τα τερατώδη λάθη που έκανε.

Ως εκ τούτου (συνεπέρανε ο ακριβής, σκληρός, πλην δίκαιος φίλος), το σωστό είναι να εγκαταλειφθεί η γενιά η υπεύθυνη στην τύχη της, και όσοι από τους νέους μπορούν να φύγουν χωρίς να ρίξουν ούτε καν μαύρη πέτρα πίσω τους, και χωρίς καμία συναισθηματική φόρτιση ή τύψη.

Υπενθύμισε μάλιστα στην παρέα πως ο από εμάς ονομαζόμενος εγκληματίας νεοναζί υπουργός των οικονομικών της Γερμανίας,
..σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση πρώην υπουργού της ελληνικής οικονομίας,
..είχε πεί πως ο ίδιος όχι, δεν θα υπέγραφε την συγκεκριμένη συμφωνία-μνημόνιο αν ήταν στην θέση του έλληνα συναδέλφου του.
Και στην επόμενη ερώτηση που του έγινε: ''Γιατί;'',
..απάντησε μεγαλόπρεπα: ''γιατί εγώ είμαι πατριώτης!''.

Εδώ υποκλινόμαστε, και παραδεχόμαστε ερχόμενοι στην σκέψη και στην θέση του γερμανού πατριώτη που μετέρχεται κάθε μέσου για το όφελος της πατρίδας του,
..πως αυτός έχει δίκιο κι εμείς άδικο!

Συγγνώμη χερ Βόλφγκανγκ.
Πράγματι φαίνεται να έχεις δίκιο.
Πράγματι φαίνεται να μην αξίζουμε την σωτηρία μας!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρίχνουν 8 δις ευρώ στην αγορά από το ΕΣΠΑ και το νέο Αναπτυξιακό νόμο

Τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία (νέος Αναπτυξιακός Νόμος, Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020) και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παρουσίασαν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης.

Ο κ. Χαρίτσης, αφού αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων. Η κυβέρνηση την αντικαθιστά με νέο αναπτυξιακό σχέδιο, που βασίζεται στην μετεξέλιξη του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας στην κατεύθυνση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα, καινοτομικά, παραγωγικά συστήματα και στην ενίσχυση εκείνων των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Στη συνέχεια περιέγραψε τους βασικούς άξονες που διαμορφώνουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20 και παρουσίασε τις 4 νέες δράσεις που θα ενεργοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην απόλυτη διαφάνεια και την ανοικτή πρόσβαση όλων σε αυτά. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ αλλά επιδιώκει να ενεργοποιήσει και άλλους επενδυτικούς πόρους, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Ο υφυπουργός ολοκλήρωσε την παρουσίασή του, παραθέτοντας τις μέχρι τώρα επιτυχίες, δηλαδή την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση πόρων από τα προγράμματα της περιόδου 2007-13, με την άντληση 5 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο του 2015, καθώς και την πρωτιά στην ολοκλήρωση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων της περιόδου 2014-20. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου να διοχετευτούν φέτος στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε τέλος ο κ. Υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.

Ο κ. Λαμπριανίδης επικεντρώθηκε στον ρόλο του που θα εισαχθεί προς ψήφιση το αμέσως προσεχές διάστημα. Αφού παρέθεσε τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομίας, διαχρονικά αλλά και μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εστίασε στην ανάγκη ενός τεράστιου νέου κύματος επενδύσεων, που θα αναπληρώσει το «κατεστραμμένο» κεφάλαιο των τελευταίων ετών.

Αυτός είναι βασικός στόχος του νέου Αναπτυξιακού, που αποφεύγοντας τις αστοχίες των δύο προηγούμενων (επιδότηση σχεδίων χαμηλής τεχνολογίας, υψηλή συγκέντρωση των επιχορηγήσεων σε λίγες επενδύσεις), επιδιώκει επίσης την ενίσχυση της απασχόλησης, την προώθησης της ισόρροπης ανάπτυξης, τη γενικότερη εκβιομηχάνιση της χώρας και τη βελτίωση της θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας.

Κεντρική θέση στον σχεδιασμό έχουν η τεχνολογική αναβάθμιση, ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας και η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας, που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τα είδη ενισχύσεων που προβλέπει ο νέος Νόμος, τις καινοτομίες που παρουσιάζει και τα διαφορετικά καθεστώτα ενισχύσεων. Τέλος, περιέγραψε τις βελτιώσεις που έχουν επέλθει ή σχεδιάζονται με στόχο την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Αναλυτικά:

Όπως σημείωσαν οι δυο ιθύνοντες του Υπουργείου, τον Ιανουάριο 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση άκρως προβληματική.

- Το κορυφαίο ζήτημα της διευθέτησης του δημοσίου χρέους δεν έμπαινε καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

- Συνολικά ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των προηγούμενων κυβερνήσεων πατούσε σε ασταθή μακροοικονομική βάση και αποδείχθηκε τελείως αναποτελεσματικός. Βάση του ήταν η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης. Η δραματική επιδείνωση της οικονομίας την προηγούμενη 5ετία εκπορεύεται από αυτές τις επιλογές: απώλεια του 25% του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας στο 30%.

Η πολιτική της λιτότητας απέτυχε παταγωδώς, όπως τόνισαν.

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

-Θεωρούμε αναγκαιότητα να επαναδιαπραγματευτούμε το θέμα του χρέους.

-Το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στοχεύει στη μετεξέλιξη του παραγωγικού υποδείγματος της οικονομίας, στην κατεύθυνση δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στα νέα καινοτομικά παραγωγικά συστήματα.

Στόχος: Η παραγωγή τελικού προϊόντος ανταγωνιστικού στις διεθνείς αγορές ως προς την τιμή αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα

-Απαιτούνται επίπονη προσπάθεια, εύρωστοι αναπτυξιακοί θεσμοί, δημοσιονομική κυριαρχία, σταθεροποιημένο πιστωτικό σύστημα και ένας μηχανισμός μετάβασης προς το νέο υπόδειγμα.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων είναι να σταματήσει η πίεση για νέα σκληρότερα μέτρα που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Το νέο ΕΣΠΑ έχει κομβικό ρόλο ως χρηματοδοτικός βραχίονας: 1. Οργανωτικό πλαίσιο, 2. Σύστημα ελέγχου και επίτευξης της στοχοθεσίας

-Με δεδομένη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιδιώκουμε την κινητοποίηση μιας υγιούς πιστωτικής επέκτασης που θα συμπαρασύρει και ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους προς μια νέα γενιά επενδύσεων σε:

α) δυναμικές επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτηριστικά

β) στη νεοφυή – καινοτομική επιχειρηματικότητα

γ) στη νέα μορφή επιχειρηματικότητας στο τομέα της κοινωνικής οικονομίας

-Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό του πλέον δυναμικού τμήματος της οικονομίας – των νέων επιστημόνων.

-Προτεραιότητα δίνουμε, επίσης, στην οικολογική διάσταση του σχεδιασμού.

-Η πραγματικότητα που διαμόρφωσε η κρίση επιβάλλει μέρος του σχεδιασμού να εστιάσει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Σε επίπεδο τομέων εστιάζουμε 8 βασικοί άξονες για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την στρατηγική «έξυπνης εξειδίκευσης»:

1. Αγρο-διατροφή

2. Βιοεπιστήμες, Υγεία - Φάρμακα,

3. Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών

4. Ενέργεια

5. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη

6. Μεταφορές

7. Υλικά – κατασκευές

8. Τουρισμός – Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες

-Μια πρώτη «γεύση» της νέας λογικής προκύπτει από 4 δράσεις που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες το ΕΠΑνΕΚ με προϋπολογισμό 350 εκατ ευρώ.

-Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ελλιπής και συχνά βασιζόταν όχι σε οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια αλλά στην εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.

Το θέμα της απόλυτης διαφάνειας και της ανοικτής πρόσβασης όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικό με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Ενισχύουμε τη διαφάνεια με:

*έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των δικαιούχων

*η απλοποίηση των διαδικασιών

*ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας

*μεγιστοποίηση της αξιοκρατίας στις διαδικασίες υποβολής προτάσεων και αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός δεν εξαντλείται στα όρια του ΕΣΠΑ

-Παράλληλα με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας – πρωτίστως να επαναλειτουργήσει ο δίαυλος της χρηματοδότησης από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

-Αυτό διασφαλίζεται με την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

-Παράλληλα αξιοποιούμε το διεθνές, ιδιωτικό και δημόσιο, πιστωτικό σύστημα. Έχουμε ήδη αναπτύξει πολύ καλή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς πιστωτικούς οργανισμούς.

-Μεγάλη σημασία δίνουμε και στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ

-Κρίσιμο ρόλο καλείται να διαδραματίσει το Αναπτυξιακό Ταμείο, η ίδρυση του οποίου θα ολοκληρωθεί έως την άνοιξη. Μέσω αυτού μπορεί να οργανωθεί αποτελεσματικότερα η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στις επενδύσεις.

Πρώτη η Ελλάδα από τα 28 κράτη μέλη στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-13

-Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, εκ των οποίων 5 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο.

-Αν και κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση ενταγμένων έργων 6 δισ. ευρώ, αντιμετωπίσαμε την κακοδιαχείριση εξυγιαίνοντας τα προγράμματα (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στην νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων).

-Διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-13 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).

-Είμαστε η πρώτη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Ως αποτέλεσμα, φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ:

-6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό)

-1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες βρήκαν λύση για τους άστεγους και κέρδισαν διεθνή διαγωνισμό

Τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες βρήκαν λύση στο πρόβλημα των αστέγων και κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition». Η πρότασή τους που διακρίθηκε θα εφαρμοστεί στην πόλη Ράλεϊ στη Βόρεια Καρολίνα.

Οι τρεις νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες, ο Στρατής Σκοπελίτης, η Μαρία Χριστούλια και ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης, εμπνεύστηκαν από ένα φλέγον ζήτημα της ελληνικής πραγματικότητας, αυτό των αστέγων, και η λύση που πρότειναν κρίθηκε ως η πιο λειτουργική.

«Πώς μπορεί η Αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους άστεγους;» ήταν το κύριο ερώτημα του διαγωνισμού με τίτλο Tiny Home Community Competition, που προκήρυξε ο αμερικανικός οργανισμός «Activate 14», μια πρωτοβουλία του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Κέντρου για την Αρχιτεκτονική και το Ντιζάιν, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της Αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το θέμα του διαγωνισμού αφορούσε στη δημιουργία ενός τύπου κατοικιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (προκατασκευασμένες, βιώσιμες, οικονομικά προσιτές λύσεις) που θα φιλοξενήσουν τους άστεγους της πόλης Ράλεϊ, στη Βόρεια Καρολίνα.

 

Ο διαγωνισμός

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταθέσουν ιδέες για τον σχεδιασμό δώδεκα μικρών σπιτιών, έκτασης δώδεκα τετραγωνικών μέτρων το καθένα, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στα περίχωρα του Ράλεϊ.

Η φιλοσοφία του διαγωνισμού ήταν, ότι τα σπίτια αυτά θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα, προκειμένου να είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην αστεγία και στη μόνιμη διαμονή, και άρα να στεγάσουν όσους δεν έχουν πού να μείνουν, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση των σχέσεων των αστέγων με τον κοινωνικό ιστό.

Η Μαρία Χριστούλια, ο Αλέξανδρος Βαλσαμίδης και ο Στρατής Σκοπελίτης, συνιδρυτές της αρχιτεκτονικής ομάδας Riza3architects και μέλη της εταιρείας ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε., υπέβαλαν συμμετοχή και κατάφεραν να λάβουν το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 100 και πλέον προτάσεις από όλον τον κόσμο.

Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή για την ελληνική πρόταση, «αυτό ήταν ένα έργο που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά». Και αναλύοντας το σκεπτικό της επισήμαινε: «Αυτό το πρότζεκτ είχε τον καλύτερο συνδυασμό της οργάνωσης του χώρου, της χρήσης των κατάλληλων κατασκευαστικών μεθόδων και υλικών και του άρτιου σχεδιασμού των μονάδων κατοικίας»

«Η προσέγγιση του θέματος ήταν ευαίσθητη στην κλίμακα και τη σύσταση της κοινότητας και σκεφτήκαμε ότι θα τονώσει τη γειτονιά. Οι σχεδιαστές παρουσίασαν μια ισχυρή αίσθηση αστικής ευαισθησίας στις ανάγκες του ατόμου και της κοινωνίας» πρόσθεσε η κριτική επιτροπή.

«Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά το ζήτημα της αστεγίας που έθιγε ο διαγωνισμός και γι' αυτό επιλέξαμε να δηλώσουμε συμμετοχή και να δουλέψουμε επάνω σε ένα πρόβλημα σοβαρό σε ελληνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο» παρατηρεί μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Στρατής Σκοπελίτης.

Οι αρχιτέκτονες δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Ράλεϊ, ωστόσο μέσα από τη διερεύνηση της ιστορίας, των τοπικών παραδόσεων, της κοινωνικής δομής και των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής διαπίστωσαν ότι παρουσιάζει πολλά κοινά σημεία με την Ελλάδα. Και μπορεί ο διαγωνισμός να αφορούσε στη δημιουργία μιας κοινότητας αστέγων στη Βόρεια Καρολίνα, ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Σκοπελίτης, η νικητήρια πρόταση θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα και να δώσει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.



Η ελληνική πρόταση

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια κοινότητα που ανοίγεται στην κοντινή γειτονιά και υποστηρίζει τη σύνδεση με τον αστικό ιστό.

Η κοινότητα απαρτίζεται από τέσσερις γειτονιές, με τρία σπίτια η κάθε μία. Το κοινόχρηστο κτίριο τοποθετείται κεντρικά στο οικόπεδο και στεγάζει μια κουζίνα, ένα χώρο δραστηριότατων, ένα χώρο μελέτης - βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και μπάνια.

Γύρω από τα κτίρια βρίσκονται περιβόλια, την καλλιέργεια των οποίων θα αναλάβουν οι ένοικοι.

Ο σχεδιασμός ενός περάσματος που διατρέχει όλο το οικόπεδο, περνώντας δίπλα από τα περιβόλια και διαπερνώντας το κοινόχρηστο κτίριο, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό των σπιτιών, που βλέπουν στο δρόμο, δημιουργούν το απαραίτητο άνοιγμα της κοινότητας προς την πόλη.

Το πέρασμα και το κοινόχρηστο κτίριο αρθρώνονται κατά τρόπο τέτοιο, που καλεί τους κατοίκους να συναθροίζονται, συνδιοργανώνοντας κοινωνικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα η διάταξη των κοινόχρηστων χώρων του κτιρίου καθώς και η σχέση τους με το δρόμο είναι τέτοια, ώστε να εξισορροπεί την έκθεση στο δημόσιο μάτι και να προστατεύει τους χρήστες από το να θεωρηθούν ως ιδρυματοποιημένος πληθυσμός.

Οι μονάδες κατοικίας που είναι μια επανερμηνεία του τυπικού αμερικάνικου σπιτιού, παρέχουν ένα χώρο για ύπνο, ξεκούραση και φαγητό και ένα πολύ μικρό wc.

Επιπλέον χώρο προσφέρει μια σοφίτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως εναλλακτικός χώρος ύπνου είτε ως αποθηκευτικός χώρος. Το σπίτι συμπληρώνει μια βεράντα/ κατώφλι που διευρύνει οπτικά το χώρο του σπιτιού και ταυτόχρονα δημιουργεί το χώρο εισόδου.

Η σκίαση της κατοικίας γίνεται με ξύλινες περσίδες, που συμβάλλουν και στην ιδιωτικότητα του χώρου. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη δυνατότητα ένταξης της προκατασκευασμένης κατοικίας στο εκάστοτε περιβάλλον.

Έγινε λοιπόν μια προσπάθεια να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα της ένταξης ενός τυποποιημένου προϊόντος σε ένα τόπο, με τρόπο που να δίνει την αίσθηση της μονιμότητας. Έπρεπε να βρεθεί το κατάλληλο συνδετικό μέσο που θα σταθεροποιήσει την τυποποιημένη κατασκευή στον χώρο που θα εγκατασταθεί.

Έτσι κατέληξε να δημιουργηθεί ένας φέρων οργανισμός που αποτελείται από έναν «εξωσκελετό» (μια μεταλλική βάση και δύο παράλληλα πλευρικά συρματοκιβώτια), και λειτουργεί σαν νάρθηκας στον προκατασκευασμένο μαλακό πυρήνα.

«Η κατασκευή αυτή, σαν το καβούκι της χελώνας, προστατεύει τον μαλακό ξύλινο πυρήνα από τις κλιματολογικές συνθήκες, της δίνει βάρος και στιβαρότητα, καθώς και περαιτέρω θερμομόνωση στο κέλυφος» τονίζει ο κ. Σκοπελίτης.

Τα συρματοκιβώτια δημιουργούν παράλληλους τοίχους και γεμίζονται με πέτρες ή αδρανή υλικά της περιοχής. Τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία χαρίζουν ευελιξία στην κατασκευή δίνοντας την δυνατότητα της ένταξης σε οποιοδήποτε περιβάλλον αφού το περιεχόμενο τους είναι κάθε φορά το εκάστοτε τοπικό υλικό.

Ο εξωσκελετός αυτός έχει τη δυνατότητα της διαφορετικής άρθρωσης μεταξύ των μελών του με τρόπο που ευνοεί τη δημιουργία διαφορετικών διατάξεων και μορφών. Με αυτό τον τρόπο η μικρή μονάδα αναπτύσσεται δημιουργώντας το κοινόχρηστο κτίριο επιφάνειας 140 τ.μ.

Μάλιστα, πρόταση των αρχιτεκτόνων είναι το γέμισμα να κάνουν οι ένοικοι των σπιτιών, προκειμένου να αισθανθούν ότι συμμετέχουν στη διαδικασία δημιουργίας των κατοικιών τους. Ο μαλακός πυρήνας της κατασκευής, παραδίδεται έτοιμος στο χώρο εγκατάστασης στη μορφή ενός κλειστού κιβωτίου, και μετά τη σύνδεσή του με τον εξωσκελετό αναδιπλώνεται και παίρνει την τελική του μορφή.

Όλα τα κτίρια της κοινότητας έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, έχουν χαμηλό κόστος και μπορούν να αποθηκευτούν, να μεταφερθούν, να αναπτυχθούν σε μεγαλύτερες κατόψεις και να μετασχηματιστούν κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα σχεδόν στο μηδέν.

Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα τυποποιημένο προϊόν καταφέρνει να δίνει την αίσθηση της εστίας στους χρήστες - άστεγους. Το χαμηλό κόστος και η πρωτοτυπία της ελληνικής πρότασης έχουν οδηγήσει τους διοργανωτές του διαγωνισμού και τη δημοτική αρχή της πόλης στην αναζήτηση χρηματοδότησης, προκειμένου η κοινότητα να κατασκευαστεί και να φιλοξενήσει τους άστεγους της περιοχής.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....