Οι τρεις βουλευτές που προστέθηκαν πρόσφατα στη λίστα των γυρολόγων εκπροσωπούν τη χαμηλή ποιότητα, την παρακμή και τη σήψη που κυριαρχεί στον δημόσιο βίο
Στη θλιβερή τριάδα των Γρηγόρη Ψαριανού - Γιώργου Αμυρά - Θανάση Θεοχαρόπουλου, που προστέθηκαν εσχάτως στη μακρά χορεία των ποικίλων άλλων περίεργων αποχωρήσεων, μετακινήσεων και μεταγραφών, μπορεί κάλλιστα να εικονογραφηθεί η χαμηλή ποιότητα εν γένει του πολιτικού συστήματος, η βαθιά παρακμή, στα όρια της σήψης, και η γενική ανυποληψία του πολιτικού προσωπικού.
Αφωνο το πανελλήνιο παρακολουθεί τη μετάλλαξη της πολιτικής από μοχλό σχεδιασμού και διάρθρωσης του κράτους προς όφελος των πολλών σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η «ελαφρότητα», τείνοντας όλο και περισσότερο να γίνει μια κλειστή υπόθεση ολίγων, με γνώμονα προσωπικές επιδιώξεις, φιλοδοξίες, ανταλλαγές και μικροκομματικά συμφέροντα. Ενας εκφυλισμός στην πραγματικότητα, που παράγει τα πλέον φθηνά και χαμερπή πρότυπα προς την κοινωνική βάση, καθώς το δίδαγμα που εξάγεται και κατευθύνεται προς τον λαό και τις νέες γενιές είναι ότι «τα πάντα επιτρέπονται» αρκεί να επιτευχθεί ο σκοπός. Εν προκειμένω, δεν είναι άλλος παρά η πολιτική επιβίωση των ίδιων των πολιτικών (ο Θεός να τους κάνει)...
To μέγεθος της βαριάς αποσύνθεσης δίνει μία προς δωδεκαετίας τοποθέτηση του Γρηγόρη Ψαριανού επί του Σκοπιανού και μάλιστα -τι ειρωνεία (!)- στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην εκπομπή του τότε «Πρωταγωνιστές». Ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος, ο οποίος τώρα σαν σύγχρονος Μακεδονομάχος ασκεί δημόσια κριτική στη θετική στάση των τριών άλλων του Ποταμιού, του αρχηγού του εναπομείναντος κόμματος συμπεριλαμβανομένου, όσον αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είχε ταχθεί σε εκείνη τη συνέντευξη, με την ιδιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τότε, υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι του φαίνονται καλές οι ονομασίες «Μακεδονία των Σκοπίων», «Βόρεια Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία».
Αλλαγή απόψεωνΕβρισκε δε δίκαιη αυτήν την εξέλιξη επειδή τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας τον μοιράζονται Ελλάδα, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ. «Η Μακεδονία είναι ελληνική, ΟΚ, αλλά είναι και σκοπιανή και βουλγαρική» ανέφερε. Δηλαδή «50%, 25% και 25%» πρόσθετε. Προχωρώντας δε σε μία ακόμη θεαματική κυβίστηση και αφού προηγουμένως είχε διαλύσει ένα κόμμα, ένιψε τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος και επέλεξε να πει το μοναδικό «παρών» στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Προφανώς η είσοδός του στον πολιτικό στίβο τον έκανε να επαναπροσδιορίζει τις απόψεις κατά ρυπάς με την ευκολία που χαρακτηρίζει πρόσωπα τα οποία εν τέλει νοιάζονται για τη διασφάλιση της πολιτικής επιβίωσής τους και της βολής τους φυσικά ως προέκταση, καθώς το να είσαι βουλευτής έχει προνόμια. Ο παλιός «Ρηγάς» του ΚΚΕ Εσωτερικού, που κάποτε μάζεψε τα -αυθεντικά- τραγούδια του Κόκκινου Στρατού σε ένα δίσκο και περιφερόταν με ένα άγαλμα του Λένιν, δεν έχει πλέον κανένα πρόβλημα να δηλώνει σχεδόν ανοιχτά ότι στηρίζει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος συμπτωματικά ξεκίνησε όπως και ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική διαδρομή του το 2006, όταν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της νέας ελληνικής παρακμής.
ΑθυρόστομοςΠριν από τον πολιτικό του βίο ήταν γνωστός στο πανελλήνιο ως αθυρόστομος ραδιοφωνικός παραγωγός με μπόλικες δόσεις αυτοσαρκασμού, καθώς είχε πει μιλώντας για τον εαυτό του σε μια έκλαμψη αυτοανάλυσης: «Αν άκουγα τον εαυτό μου στο ραδιόφωνο, θα έλεγα “τι μαλάκας είν’ αυτός”». Ο πολιτικός μπαλαντέρ των ημερών μας, που κάποτε συνυπέγραφε με τον αείμνηστο συμμαθητή του στο λύκειο Τζίμη Πανούση τον περιβόητο στίχο «στης Βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα…», κάθισε εν τέλει πανηγυρικά σε αυτά το 2007 και έκτοτε απασχολεί αρνητικά. Εφυγε, βέβαια, από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Φώτη Κουβέλη το 2010, καθώς πράγματι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος τού προκαλούσε αναφυλαξία, συμμετείχε στη συνέχεια στη ΔΗΜ.ΑΡ., απ' όπου μεταπήδησε στο Ποτάμι, και για το μέλλον… έχει ο γιαραμπής. Τι κι αν παλαιότερα είχε πιαστεί σε τηλεοπτική εκπομπή με φόντο το Κοινοβούλιο να λέει «να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή», που ειπώθηκε μεν σε δοκιμές ήχου, αλλά τελικά παίχτηκε στον αέρα...
Η σχέση του με τα έδρανα παραμένει άρρηκτη και με τον ΣΥΡΙΖΑ εκρηκτική, προκαλώντας μικροεπεισόδια κατά καιρούς με συριζαίους στα μπαράκια της πλατείας Μαβίλη όπου του άρεσε να πηγαίνει. Λέγεται ότι συριζαίοι τού πρόσφεραν κουτάκια μπίρες για να τον πικάρουν, καθώς είχε εκφραστεί δημόσια με πολλά... κοσμητικά γι' αυτούς, με πιο χαρακτηριστικά όταν δήλωνε πως σε μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. εκείνος θα ζητούσε πολιτικό άσυλο στα Τίρανα. Είχε πει και χειρότερα παλαιότερα, και όσο ήταν ακόμη στον ΣΥΝ, αφού θρυλική έχει μείνει η ατάκα του για τους συντρόφους του: «Ψηφίζω αυτούς τους μαλάκες του Συνασπισμού, οι οποίοι είναι πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Πέντε άτομα σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και δεν ξέρουνε πού τους πάνε τα τέσσερα».
Η ελευθεροστομία που χαρακτηρίζει τον κ. Ψαριανό τού επιτρέπει να διατυπώνει τη γνώμη του επί παντός επιστητού, γνωρίζοντας βεβαίως ότι προκαλεί, κάτι που όμως φαίνεται να επιδιώκει, κινούμενος στη λογική «ντόρος να γίνεται». Κάπως έτσι προ ημερών πέταξε από το βήμα της Βουλής την άποψή του για την τρόικα, φτάνοντας να υποστηρίξει ότι μια «άλλη τρόικα», αυτή της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, έφτιαξε την Ελλάδα και όχι το «παραμύθι της Επανάστασης του ’21», όπως είπε.
Υβρεις για το 1821 «Η Επανάσταση του ’21, που λένε για την εθνική ανεξαρτησία και ταράζομαι, είναι ένα παραμύθι που λέμε στον κόσμο. Μια άλλη τρόικα έφτιαξε στο παρελθόν αυτό το κράτος. Η Επανάσταση του 1821 συνετρίβη. Ως το 1827 η χώρα ήταν κολυμπηθρόξυλα. Κρανίου τόπος. Στην Πελοπόννησο δεν υπήρχε κάτοικος. Και ήρθε η τρόικα του Ναβαρίνου για δικά της συμφέροντα και έφτιαξε αυτό το κρατίδιο. Βρήκε τον καλύτερο κυβερνήτη Ελληνα και τον έφερε να κυβερνήσει. Τον Καποδίστρια. Κι εμείς τον καθαρίσαμε σε ενάμιση χρόνο. Κι από τότε αλωνίζουμε. Παίρνουμε δάνεια και τα τρώμε. Και μας φταίνε για όλα οι κερατάδες οι ξένοι» είπε με τον τρόπο που μόνο ο ίδιος ξέρει να εκφράζεται. Αν μη τι άλλο, του έχει εξασφαλίσει κεντρική θέση στη δημόσια σφαίρα, ελέω έλλειψης σοβαρότητας γενικώς σε όλο το φάσμα, από τα αριστερά έως τα δεξιά.
Γιώργος Αμυράς: Το «γαλάζιο» παιδί που έκανε περατζάδα στα κόμματαΗταν 17 Ιανουαρίου, στην κρίσιμη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού, όταν ο Γιώργος Αμυράς -όπως προκύπτει από ηχογραφημένο απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα το μέλος του κόμματος Φωτεινή Λεομπίλλα- διαβεβαίωνε τον Σταύρο Θεοδωράκη και τους πάντες ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ψαριανός δεν θα φύγουν από το Ποτάμι.
«Από βλακεία όσοι πιστεύουν ότι ο Αμυράς και ο Ψαριανός θα φύγουν και θα διαλύσουν το Ποτάμι, όποιος το λέει ή όποιος το πιστεύει σας το λέω ξεκάθαρα είναι ένας γελοίος και μισός».
Αμέσως μετά βέβαια, όπως είναι γνωστό, αποχώρησαν άρον άρον τόσο αυτός όσο και ο Γρηγόρης Ψαριανός από το κόμμα και οι πληροφορίες τον θέλουν να κατηφορίζει από τη Σεβαστουπόλεως στην Πειραιώς για να μπει στις λίστες της Νέας Δημοκρατίας. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η δεύτερη φορά, καθώς ήταν υποψήφιος με τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές του 2014 ως προσωπική επιλογή τού τότε προέδρου της Αντώνη Σαμαρά.
Κατέλαβε τελικά την έβδομη θέση με 127.037 ψήφους και δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, αυτή η προοπτική συνεχίζει να προκαλεί αρνητικά σχόλια σε μεγάλο τμήμα της κεντροδεξιάς παράταξης, που δεν μπορεί να χωνέψει τη lifestyle εμφάνιση του παλιού δημοσιογράφου της ΕΡΤ, ο οποίος έγινε γνωστός από την ταξιδιωτική εκπομπή «Μένουμε Ελλάδα».
Η τηλεοπτική οθόνη και η αναγνωρισιμότητα που κέρδισε αποτέλεσαν ουσιαστικά το εφαλτήριο για τον νυν ανεξάρτητο βουλευτή να μπει στα πολιτικά πράγματα. Το πρώτο βήμα ήταν να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων χωρίς κομματική στήριξη με τον συνδυασμό «Επιμένουμε Αθήνα».
Προτίμησε να κάνει lifestyle προεκλογική εκστρατεία μέσα από το facebook και το twitter, κάνοντας πράξη την υπόσχεση «να μη βρομίσουμε ούτε με ένα κομμάτι χαρτί την πόλη», αλλά και το προσωπικό site με ευχάριστες εικόνες, βίντεο, εμπειρίες από ταξίδια στην Ελλάδα και στον κόσμο κ.λπ. Δεν τα πήγε άσχημα, καθώς έλαβε στον α' γύρο ποσοστό 7,37%, λαμβάνοντας την τέταρτη θέση, και η αμέσως επόμενη κίνηση ήταν να μπει στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
Προφανώς έχει μέλλον μπροστά του, γνωρίζοντας, άλλωστε, πολύ καλά πώς να απευθύνεται στα τμήματα του εκλογικού σώματος (διευρύνονται διαρκώς), που έλκονται όχι από το επίπεδο της πολιτικής παιδείας των υποψηφίων αλλά από το... φαίνεσθαι.
Γυμνή φωτογράφισηΕξ ου και παλαιότερα δεν δίστασε να φωτογραφηθεί πασίχαρος και ολόγυμνος με ένα πλαστικό παπάκι στο... απόκρυφο σημείο για τη LifO, προκειμένου η φωτογραφία να λάβει μέρος σε δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας πήγαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.
Οικολόγος, ποδηλάτης, ευαίσθητος σε θέματα δικαιωμάτων, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει την καριέρα του, όπως και ο φίλος του Πέτρος Τατσόπουλος, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Νέας Δημοκρατίας, παρά τα σχόλια της κομματικής βάσης της Πειραιώς.
Η ψήφος για τις Πρέσπες τον οδηγεί στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑΟ διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας Θανάσης Θεοχαρόπουλος διατηρεί γενικά χαμηλούς τόνους στον δημόσιο χώρο, χωρίς να προκαλεί, ξέρει όμως πώς παίζεται σήμερα το παιχνίδι στα πολιτικά γραφεία και αποδεικνύεται ικανός στις γυριστές και τις κινήσεις κάτω από το τραπέζι. Για του λόγου το αληθές, δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η καταγγελία στην οποία προέβη λίγο αφότου τα έσπασε με το ΚΙΝ.ΑΛ., υποστηρίζοντας ότι επιχειρήθηκε να δωροδοκηθεί με μια καλή θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για να παραμείνει στο κόμμα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη για όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος εδώ και καιρό παζάρευε άγρια με τη Φώφη Γεννηματά την πρώτη θέση στο Επικρατείας, γνωρίζοντας καλά ότι, αν κατέβαινε σε εκλογικές περιφέρειες, δεν θα είχε καμία τύχη να εκλεγεί πάλι βουλευτής, κάτι που θα σήμαινε το οριστικό πολιτικό τέλος για τον ίδιο και τη μινιατούρα κόμματος του οποίου ηγείται. Οταν είδε και απόειδε, αφού η θέση είναι καπαρωμένη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την... έκανε με ελαφρά πηδηματάκια. Καταγόμενος από τη Βέροια, ο κ. Θεοχαρόπουλος από την ίδρυση της ΔΗΜ.ΑΡ. υπήρξε μέλος του κόμματος, αρχικά στη Νομαρχιακή Γραμματεία Ημαθίας και στη συνέχεια ως μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής.
ΔιορισμόςΣτην τρικομματική κυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. διορίστηκε ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιούλιο του 2013, όταν η Δημοκρατική Αριστερά αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω της απόφασης του Αντώνη Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ.
Τώρα πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται στο κατώφλι της Κουμουνδούρου, όσο κι αν ο ίδιος δηλώνει ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι η θετική ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα πάει χαμένη και θα πιάσει τόπο.
https://diulistirio.blogspot.com