Διυλιστήριο: 11/28/16
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ντράγκι: Προς όφελος της ευρωζώνης να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος



Είναι προς όφελος της ευρωζώνης να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας σήμερα ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, ο Μ. Ντράγκι υπογράμμισε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ως εκ τούτου είναι «προς όφελος της ευρωζώνης στο σύνολό της και της Ελλάδας να βρεθεί μια διαρκής λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Επιπλέον, ανέφερε πως στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου «προετοιμάστηκε το πρώτο πακέτο των μέτρων», σημειώνοντας πως αναμένει μια συμφωνία γι' αυτά στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τον Δεκέμβριο.

«Προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα», κατέληξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Πηγή www.enikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ PSI !!!

ΥΠΟΝΟΗΣΕ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ PSI ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛΙΞΗ

"Ανοίξτε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSI να δούμε πώς επηρεάστηκε η υπηρεσιακή εξέλιξη δικαστών", δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου !!!

Η φράση που χρησιμοποίησε χθες, από το βήμα της 32ης τακτικής γενικής συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, είναι από αυτές που ρίχνουν βαριές σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης και σίγουρα πολύ νερό στο μύλο του κλίματος αναξιοπιστίας που καλλιεργείται γύρω από τη Δικαιοσύνη.

Θέλοντας να δείξει πως ο ίδιος δεν υπηρέτησε κανένα συμφέρον στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αντιπαρέβαλε αυτή την υπόθεση με τις αντίστοιχες για τα μνημόνια και το PSI και άφησε υπόνοιες ακόμα και για –τυχον- συναλλαγή:

"Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός"

Από μόνη της η διασύνδεση της στάσης ενός δικαστή σε μια δικαστική απόφαση - η οποία αφορά την κρίση του επι μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής της εκάστοτε κυβέρνησης - αποτελεί μια αιχμή που σηκώνει είτε πολύ συζήτηση, είτε – πολλώ δε μάλλον όταν γίνεται από ανώτατο δικαστή - αποδείξεις. Δηλαδή ονόματα και διευθύνσεις. Γιατί – ελπίζοντας πως δεν αδικούμε τον πρόεδρο του ΣτΕ στην ερμηνεία της φράσης του - προφανώς υπονοεί ότι κάποιοι εξαργύρωσαν την ψήφο τους υπέρ της συνταγματικότητας του μνημονίου και του PSI με θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια. Η’ κάποιοι άλλοι έτυχαν – προφανώς - δυσμενούς εξέλιξης στην καριέρα τους όταν μειοψήφησαν σε αυτές τις υποθέσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά τα λέει ένας κορυφαίος παράγοντας στο χώρο της Δικαιοσύνης αρα κάτι παραπάνω ξέρει . Και οφείλει να μιλήσει συγκεκριμένα για να μένουν συνολικές σκιές.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ πάντως "έβγαλε" προσωπική πικρία λόγω της σφοδρής κριτικής που δέχτηκε ενόψει της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες: "Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστη πλήγματα, τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ ευκαιρία συγκεκριμένης υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το πότε θα κάνω εγώ διάσκεψη. Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαρροής... Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης. Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακής τους εξέλιξη. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός"


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τσακαλώτος: Πρόταση μείωσης φόρων εισφορών κατά 1,8 δισ. ευρώ


Πρόταση μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019, από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% με δέσμευση το 1% να ξοδευτεί μόνο για μείωση φόρων και των κοινωνικών εισφορών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας έκανε προς τους Θεσμούς ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment".

Ο ίδιος, επέμεινε στην άρνηση της κυβέρνησης για έναν συμβιβασμό στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 που θα φέρει πιο πολλά μέτρα.
Απηύθυνε έντονη κριτική στο ΔΝΤ για τα κίνητρά του, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εργασιακό.
Και ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν μειώσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 μόνο στο 0,1% του ΑΕΠ.
Καμία συζήτηση για το χρέος, εάν δεν κλείσει η β αξιολόγηση
Χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τίτλο "Greece and the global disruptive environment".
"Και χωρίς τη συζήτηση για το χρέος δεν θα υπάρξει ένταξη στην νομισματική χαλάρωση. Και χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018", πρόσθεσε. "Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές".
Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.
Εργασιακά
Ο κ. Τσακαλώτος έκανε αναφορά στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την απορία του για τον σκεπτικισμό του Ταμείου. Ένα από τα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων αφορά τα εργασιακά. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Μάλιστα, πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ, συστήθηκε Επιτροπή Σοφών που πήρε αποφάσεις για τις καλύτερες πρακτικές. Ο κ. Τσακαλώτος προχώρησε ασκώντας κριτική στο ρόλο των ευρωπαϊκών Θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός, και έχουν κάνει συμβιβασμούς στα εργασιακά για να εντάξουν το ΔΝΤ, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Έχουν χρέος προς τους Ευρωπαίους πολίτες να διαπραγματεύονται με γνώμονα τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και να μη θεωρούν ότι μια χώρα που είναι σε πρόγραμμα έχει μειωμένα δικαιώματα. "Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση", είπε ο Ευκ. Τσακαλώτος υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πλεόνασμα
Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. Και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις συζητήσεις με τους Θεσμούς δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.
Τόνισε, πάντως, ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ένας τέτοιος στόχος για πολλά χρόνια -μια άποψη με την οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ. Ωστόσο, το ΔΝΤ θα καλέσει για τη λήψη επιπλέον μέτρων έαν Ελλάδα και Ευρωπαίοι συνεχίσουν να συμφωνούν σε στόχους για υψηλότερα πλεονάσματα.
Συντάξεις
Σε όσους χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες τις συντάξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσακαλώτος απαντά ότι η συνολική κοινωνική δαπάνη ανά άτομο άνω των 65, είμαστε στο 65% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 55% της γερμανικής περίπτωσης.

Πηγή www.matrix24.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μοσκοβισί κατά Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ για το ελληνικό χρέος!


Ο Επίτροπος διαφωνεί με τον Σόιμπλε και τον επικεφαλής του ΕSΜ με αιχμή του δόρατος τη διευθέτηση του χρέους, αναφέρει σε κύριο άρθρο της η Deutsche Welle.

Στην Ελλάδα υπερτερεί η αγωνία για το εάν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κλείσει επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση και δοθεί το πολυπόθητο νεύμα για την ρύθμιση του χρέους.

Στην αντίπερα όχθη ο Μοσκοβισί από τον Σόιμπλε για το ζήτημα του χρέους

Επ΄αυτού η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου υποστηρίζει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι έχει ξεκινήσει καυγάς για το ενδεχόμενο μείωσης του ελληνικού χρέους.

O μεν επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δίνει ελπίδες για άμεση ελάφρυνση του χρέους ερχόμενος σε σύγκρουση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο δε επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλαόυς Ρέγκλινγκ, εκφράζει ακριβώς την αντίθετη άποψη υποστηρίζοντας τα λεγόμενα Σόιμπλε, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος λόγω της μακράς περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «για το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητά ελάφρυνση, ειδάλλως απειλεί ότι δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δις ευρώ, όπως ζητά επιμόνως ο Σόιμπλε. Αλλά στο μεταξύ, έχουν ενταθεί οι φωνές εκείνων που ζητούν ελάφρυνση του χρέους τώρα. Οι φωνές αυτές έρχονται πρωτίστως από την Αθήνα, αλλά και από τη Ουάσιγκτον, από το ίδιο το Ταμείο».

Και όλα αυτά ενώ είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση το Δεκέμβριο. «Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα τηρεί τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ότι τα κρατικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει, όπως επιμένει ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Τράπεζας».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όλο και ψηλότερα στη λίστα της διαφθοράς οι Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι



Σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Otto-Brenner, την οποία δημοσιεύει η Die Welt, διπλασιάστηκαν στην Γερμανία από το 2014 οι περιπτώσεις ποινικά κολάσιμων περιπτώσεων. Ο κατάλογος της έρευνας, η οποία έγινε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης, είναι μακρύς. Ξεκινά από τις δωροδοκίες πάσης φύσεως και φτάνει μέχρι την απάτη και το οικονομικό έγκλημα της απιστίας.

Η Γερμανία βρίσκεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparency International στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από πλευράς διαφθοράς μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο. Λιγότερο διαδεδομένη σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά είναι στην Δανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Ολλανδία. Πιο διαδεδομένη είναι στην Ουγγαρία, την Σλοβακία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Ιταλία και την Βουλγαρία.

Πάντως, η εσωτερική έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία βλέπει τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδεικνύει ότι ο χρηματισμός δεν αποτελεί σπάνια περίπτωση και στη γερμανική κρατική μηχανή, όπως πιστευόταν ευρύτατα μέχρι τώρα. Οι περισσότερες καταγελίες αφορούν μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών

Έντεκα περιπτώσεις κατά 15 υπαλλήλων αφορούν σε υπαλλήλους του, ενώ δεν διευκρινίζεται στην έρευνα αν έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία υπάλληλοι για τους οποίους αποδείχτηκε ο χρηματισμός. Αναφέρεται, επίσης, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό. Στον ένα εκ των ενεχομένων μειώθηκε πάντως ο μισθός, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

46 ΜΚΟ στον εισαγγελέα

Συντάκτης:
Νικόλας Ζηργάνος, Κώστας Ζαφειρόπουλος

Εχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια από την ίδρυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών (με πρώτο επικεφαλής τον υπόδικο σήμερα και τότε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων, Αλεξ Ρόντο) και έξι χρόνια από το «τέλος της μουσικής» (2010), οπότε και σταμάτησαν λόγω κρίσης να επιχορηγούνται απίθανες ΜΚΟ για εφευρετικά, πλην όμως χρυσοφόρα, προγράμματα και οι αρμόδιοι υπάλληλοι στο υπουργείο συνεχίζουν να ερευνούν και να ανακαλύπτουν «σκελετούς στις ντουλάπες».

Οταν, πριν από 20 μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επανέφερε και τοποθέτησε επικεφαλής στην ΥΔΑΣ τον πρέσβη ε.τ. Νικόλαο Βαμβουνάκη, δεν περίμενε πως η εντολή του για πλήρη κάθαρση και διαφάνεια θα αναδείκνυε μέχρι σήμερα (και έπεται συνέχεια) 46 υποθέσεις διαφθοράς, που σχετίζονται με προγράμματα της ΥΔΑΣ της περιόδου 2000-2010 και διασπάθιση δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ηταν η περίοδος που η Ελλάδα δαπανούσε το 0,2% του ΑΕΠ της σε αναπτυξιακή (σε ποσοστό 80%) και ανθρωπιστική (20%) βοήθεια προς τρίτες χώρες, την οποία καρπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των κρατούντων. Την περίοδο 2000-2010 ιδρύθηκαν σχεδόν 10.000 ΜΚΟ, αν και δεν έτυχαν όλες της ίδιας εύνοιας για χρηματοδότηση.

Από την ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών χρηματοδοτήθηκαν 176. Φυσικά, πολλές ΜΚΟ έκαναν πραγματικό έργο και πολλά προγράμματα εκτελέστηκαν για τον σκοπό για τον οποίο υποβλήθηκαν, αλλά μάλλον αποτελούσαν τη μειοψηφία.

Η ΥΔΑΣ ερευνά ακόμη 198 προγράμματα, για τα οποία είχαν εκταμιευτεί κάποιες δόσεις, αλλά δεν είχαν κλείσει δημοσιονομικά και έμεναν σε εκκρεμότητα. Αφορούν χρηματοδοτήσεις 36.636.405 ευρώ και από τις ελεγμένες υποθέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών ζητάει τώρα πίσω από τις ΜΚΟ 7.774.244 ευρώ, μη επιλέξιμων δαπανών.

Η έρευνα αυτή είναι κολοσσιαία, όπως και η δουλειά που κάνουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που παραλαμβάνουν τους φακέλους για να καταλογιστούν ευθύνες και να πάρουν οι υποθέσεις τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, για περίπου 600 προγράμματα της «χρυσής» δεκαετίας ο έλεγχος διεξάγεται με δυσκολίες, καθώς αυτοί που ίδρυσαν την ΥΔΑΣ, δεν φρόντισαν (ίσως όχι από αβλεψία) να υπάρχει εντός της υπηρεσίας ελεγκτικός μηχανισμός, με συνέπεια να εκταμιεύονται τα ποσά χωρίς να λογοδοτεί κανείς.

Σήμερα, τα παραστατικά αυτών των 600 προγραμμάτων βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκη στρατοπέδου στα Γλυκά Νερά κι όπως μας είπε χαρακτηριστικά διπλωμάτης που την επισκέφθηκε, «είναι σε κούτες, υπάρχουν πολλά έγγραφα κυριολεκτικά στο πάτωμα, που για να περάσεις πρέπει να φτυαρίσεις χαρτιά για να ανοίξεις δρόμο και βεβαίως δεν υπάρχει αρχειοθέτηση και δυνατότητα να βρεθεί κάποιο έγγραφο μέσα στο χάος».

Τα περισσότερα από τα προγράμματα των ΜΚΟ εκείνης της περιόδου (ανεξαρτήτως αν συνήφθησαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.) αποπνέουν δυσωδία, ενώ μια απλή ανάγνωση των συμβάσεων αποκαλύπτει μεθοδεύσεις που έχουν χαρακτηριστικά βιομηχανικής πατέντας, με στόχο να καρπώνονται το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων οι υπεύθυνοι και οι εγχώριοι συνεργάτες των ΜΚΟ και να καταλήγουν ελάχιστα χρήματα στο ίδιο το έργο.

Υπάλληλος του ΥΠΕΞ που έχει γνώση των φακέλων εκτιμά πως στους τελικούς αποδέκτες, στις χώρες όπου εκτελούνταν το έργο, έφτανε ένα ποσοστό κάτω από 20% του προϋπολογισμού.

Τα περισσότερα χρήματα έμεναν στην Αθήνα. Οι μελέτες ήταν φάμπρικα κοπής χρήματος, συχνά υπερκοστολογημένες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γινόταν χρήση πλαστών ή παραποιημένων παραστατικών για να δικαιολογηθούν έξοδα.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επίσης έχουν μεγάλο μερίδιο στις δαπάνες και συχνά, όπως συμβαίνει και με το ΕΣΠΑ, φούσκωνε τεχνητά η ίδια συμμετοχή.

Στην πορεία των ελέγχων, διαπιστώθηκε πως πέρα από τα γνωστά προγράμματα, υπήρχαν εκταμιεύσεις μεγάλων ποσών με Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ), χωρίς να υπάρχει κανένα σκεπτικό απόφασης, πόσο μάλλον έλεγχος.

Με αυτόν τον τρόπο και επί Αλεξ Ρόντου, φαίνεται πως μεταφέρθηκαν με βαλίτσες στη Σερβία μεγάλα ποσά, για να ενισχυθεί η αντιπολίτευση και να επιτευχθεί η πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε συνεργασία με το ίδρυμα Σόρος.

Ηταν τόση η ασυδοσία εκείνης της εποχής που ακόμη και σήμερα, ο έλεγχος του ΥΠΕΞ ανακαλύπτει χρήματα σε ξεχασμένους και ακίνητους λογαριασμούς ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών στο εξωτερικό.

Πρόσφατα, έκπληκτοι οι διπλωμάτες της ΥΔΑΣ ανακάλυψαν 2,5 εκατομμύρια δολάρια «χαμένα» σε τράπεζα του Μπελίζ, για τα οποία ξεκίνησαν οι ενέργειες ανάκτησης (πρόγραμμα έργων περιβάλλοντος στην Καραϊβική).

Οπως επισημαίνουν στην ΥΔΑΣ, υπάρχουν πολλά άλλα προγράμματα ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από άλλα υπουργεία, πέραν του ΥΠΕΞ, για τα οποία δεν έχει γίνει έλεγχος. Το ερώτημα είναι αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη και αν θα καθίσουν κάποτε στο εδώλιο και θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους διασπάθισαν τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Τρέχουν για να προλάβουν παραγραφές

Στο κτίριο που στεγάζει την Εισαγγελία Διαφθοράς, τα φώτα μένουν συχνά ανοιχτά μέχρι πολύ αργά το βράδυ. Η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, και οι τέσσερις εισαγγελείς συνεργάτες της ξενυχτούν για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις που φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό στο γραφείο τους.

Οι αμαρτωλές ΜΚΟ είναι μόνον ένα μικρό μέρος της δουλειάς και το έργο τους είναι τιτάνιο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη εμπειρογνωμόνων (ελάχιστες από τις 42 θέσεις που προβλέπονται έχουν καλυφθεί) και την πίεση του χρόνου, καθώς «τρέχουν» παραγραφές, λόγω της αβελτηρίας των ελεγκτικών μηχανισμών των περασμένων χρόνων που δεν φρόντισαν να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία.

Ομως, τότε, δεν περίσσευε η πολιτική βούληση για κάθαρση. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν οι υποθέσεις, όλοι γνωρίζουν πως πολλοί ένοχοι θα μείνουν στο απυρόβλητο, καθώς οι υποθέσεις τους έχουν ήδη παραγραφεί.

Η απάντηση του γιατί αργήσαμε τόσο πολύ ως κράτος να ελέγξουμε το δικομματικό και διακομματικό πάρτι στο οποίο ελάχιστοι ήταν καλεσμένοι, συνδέεται άμεσα με τη φαύλη νοοτροπία που επικρατούσε στα χρόνια της πλαστής ευμάρειας. Ομως οι τραγωδίες απαιτούν κάθαρση, για να προχωρήσουμε και πάλι μπροστά.

Ναρκοπέδιο σκανδάλων

Το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων είναι η «μητέρα» όλων των αμαρτωλών ΜΚΟ, που έδειξε τον δρόμο σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και υπαλλήλους του ΥΠΕΞ για το πώς στήνεται μια επικερδής επιχείρηση με κρατικό χρήμα. Εισέπραξε πάνω από 9,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποναρκοθετήσει τη Βοσνία, το Ιράκ και τον Λίβανο μέσω έξι προγραμμάτων.

Σύμφωνα με νεότερη δίωξη, που ασκήθηκε το 2016, η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε παράνομα και για άλλα δύο προγράμματα με 1,2 εκατομμύριο. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν παραπεμφθεί από τον Απρίλη του 2015 για βαρύτατα κακουργήματα 8 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αλεξ Ρόντος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ έγινε χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, εγκρίσεις οικείων πρεσβειών, σύνταξη εκθέσεων προόδου του έργου αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας. Η δίκη ενώ είχε προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβρη του 2015, ύστερα από ένα παιχνίδι συνεχών αναβολών, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

Οι αμαρτίες της αρχιεπισκοπικής «Αλ ληλεγγύης»

Την πρωτομάθαμε το 2006 από το φιάσκο των σάπιων πουλερικών που δεν έφτασαν ποτέ σε πληγείσες περιοχές από τσουνάμι. Τη γνωρίσαμε καλύτερα από την κατασπατάληση εκατομμυρίων για άσχετες προς το καταστατικό της οργάνωσης πράξεις, όπως δωρεές ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μητροπόλεις αλλά και για ναύλωση αεροσκάφους για ταξίδι του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Κόσοβο.

Ηδη από το 2008 καταλογίστηκε στη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ποσό ύψους 6.690.460,03 ευρώ για σειρά προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν. Συνολικά χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ τη δεκαετία του 2000 με ποσό 23.126.871,01 ευρώ.

Η υπόθεση είχε φτάσει στην Ποινική Δικαιοσύνη από το 2010, όμως χρειάστηκαν να περάσουν 6 χρόνια μόνο και μόνο για να παραπεμφθούν σε δίκη (για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της απιστίας και ψευδούς βεβαίωσης) οι 4 πρώην υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών το 2005-2006, που παρέμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, σε δίκη παραπέμπονται ο στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου, νυν διευθύνων σύμβουλος του Alpha και διαχειριστή της ΜΚΟ, Δημήτρης Φουρλεμάδης, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γιάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Η υπόθεση για την οποία κατηγορούνται αφορά ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΜΚΟ την επίδικη περίοδο από το υπουργείο Εξωτερικών, για συγκεκριμένες δράσεις, με κυρίαρχη την αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Ωστόσο, οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με τη δικογραφία, είτε δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου είτε παρέμειναν ανολοκλήρωτες.

Στη δικογραφία περιέχονται και άλλα μικρότερα ποσά χρηματοδοτήσεων, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν στο σύνολό τους, όπως ήταν η κατασκευή μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κατασκευή σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας, η ΜΚΟ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση σύμφωνα με απόφαση 239/2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά της οποίας ασκήθηκε πτωχευτική ανακοπή του Ελληνικού Δημοσίου.

Πριν από λίγες εβδομάδες έφτασαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς τέσσερις ακόμα συμβάσεις της ΜΚΟ Αλληλεγγύη (που αργότερα μετονομάστηκε σε ΜΚΟ Αγάπη), όπου ως συμπράττουσα εμφανίζεται η ΜΚΟ Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη.
Η Humanet, οι πολιτικοί φίλοι και η ανθρωπιστική ανάπτυξη made in Γιάννενα

Στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς βρίσκεται ο φάκελος της υπόθεσης «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης» Humanet, με έδρα τα Γιάννινα, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται άτομα φίλα προσκείμενα στη Ν.Δ.

Πρόκειται για την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ, που έλαβε χρηματοδοτήσεις ύψους 1.752.724,52 ευρώ από την ΥΔΑΣ.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, στην οποία συνιδρυτής ήταν ο σύζυγός της, Κ.Σ, εισέπραξε το συγκεκριμένο ποσό για προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας στην Αλβανία, τη Μολδαβία και την Κούβα. Συνολικά για την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε σύμφωνα με έκθεση ορκωτού λογιστή με το συνολικό ποσό των 2.471.030,14 ευρώ.

Στη Μολδαβία και στην Αλβανία το έργο αφορούσε υποδομές τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε Πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στον εισαγγελέα, παρατηρήθηκε ανάθεση προμήθειας εξοπλισμού ποσού 489.127,66 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία Fiber Link ΕΠΕ, με έδρα τα Γιάννενα.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει σε συνεργάτες της γνωστής στα Γιάννενα εταιρείας Veritek ΑΕ. Στη Veritek μετείχαν η νυν αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου και ο σύζυγός της (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της), οι οποίοι ταυτόχρονα είναι μέλη του Δ.Σ. της Humanet, η οποία κάνει την ανάθεση.

Επιπλέον καταγράφεται κατάτμηση των προμηθειών ώστε να υπάρξουν πρόχειροι (και όχι ανοιχτοί) διαγωνισμοί. Κατά τη διεξαγωγή του πρόχειρου διαγωνισμού υπήρξε αποστολή πρόσκλησης ενδιαφέροντος και στην εταιρεία Veritek Α.Ε. συμφερόντων μελών Δ.Σ. της ΜΚΟ.

Στην Αλβανία η συγκεκριμένη οργάνωση ανέλαβε στις αρχές του 2000 το έργο της τεχνικής σχολής Demir Pogri στην Κορυτσά και τη χορήγηση μικροπιστώσεων σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Το έργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΔΑΣ, βρίθει σοβαρών ζητημάτων: η χρηματοδότηση που πήρε η Humanet υπερέβη το προβλεπόμενο μέγιστο όριο χρηματοδότησης του 75%.

Το ποσό εκταμιεύτηκε σε μια μόνο δόση κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων για τα προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας. Επιπλέον καταγράφεται πρόβλημα με την προσκόμιση των αλβανικών παραστατικών δαπανών.

Το πρόγραμμα στην Κούβα φέρεται να πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός της μη έγκρισής του από την Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης ΜΚΟ και αποπληρώθηκε παρά την εισήγηση τόσο της πρεσβείας της Αβάνας όσο και συγκεκριμένης διεύθυνσης της ΥΔΑΣ.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα («Ελευθεροτυπία», 8.2.2010, «ΜΚΟ, το χρώμα του χρήματος»), η Humanet το 2007 έχει αναλάβει μεταξύ άλλων έργο για την «κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα και ενδυνάμωση των συντεχνιών των φτωχών αλιέων» με χρηματοδότηση 270.000 ευρώ.

Μέλη του Δ.Σ. της Humanet δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» πως «για όλα τα έργα που αναλάβαμε, ελεγχθήκαμε εξονυχιστικά. Πραγματοποιήθηκε τακτικός φορολογικός έλεγχος επί 9 μήνες την περίοδο 2013-2014 και δεν βρέθηκε τίποτα επιλήψιμο.

Οχι απλά παραδώσαμε όλα τα έργα, αλλά λάβαμε και συγχαρητήρια για πολλά από αυτά. Η Humanet σταμάτησε κάθε δραστηριότητά της το 2009 και έχουμε έγγραφη βεβαίωση από πρώην γεν. διευθυντή της ΥΔΑΣ ότι δεν είχαμε καμία οικονομική εκκρεμότητα».
Το «φαγοπότι» έχει τη δική του ιστορία

Οι πέντε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελεγχόμενων από τους εισαγγελείς ΜΚΟ, σχετιζόμενες με το ΥΠΕΞ


Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, κι ενώ στα Βαλκάνια ξεφύτρωναν ΜΚΟ σαν μανιτάρια, στην Ελλάδα δόθηκαν εκατομμύρια δραχμές τότε από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω ΜΚΟ για διάφορους σκοπούς: από τη συνεισφορά στο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Αλβανίας (285 εκατ. δρχ., 31/12/1997), την καταπολέμηση της φυματίωσης στη Βουλγαρία (24,5 εκατ. δρχ. το 1997), τις δωρεές στο κρατικό ινστιτούτο ραδιοφωνίας της Κούβας (8,3 εκατ. δρχ., 1997), τον επαναπατρισμό των Τσετσένων στη Ρωσία, την αναδάσωση του Αμαζονίου, την επιμόρφωση νομικών για το κράτος δικαίου στο Αζερμπαϊτζάν, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών στη Συρία, την καταγραφή πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Μολδαβία και την εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση στο Σουδάν.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η Ελλάδα, μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, έπρεπε να συμβάλει με ποσοστό επί του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένες από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ελεγχόμενων από τους εισαγγελείς ΜΚΟ σχετιζόμενων με το ΥΠΕΞ:
Αναπτυξιακή Συνεργασία και Αλληλεγγύη

Χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ για προγράμματα στη Σρι Λάνκα, τη Βοσνία, την Αρμενία και τη Συρία, ύψους 3,057 εκατ. ευρώ (2000-2010). Συνεργαζόταν με την αμαρτωλή Αλληλεγγύη της Εκκλησίας.
ΔΙΔΗΝΕ - Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Γνωστή και ως «Ελληνική Αναπτυξιακή Δράση» και «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια». Εισέπραξε από την ΥΔΑΣ 2.492.728 ευρώ (2000-2010).

Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα του ΣΔΟΕ Θεσ/κης. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που ελέγχονται είναι και ένα έργο «κατασκευής σωληνώσεων νερού στην Αλβανία» ωστόσο το ποσό που προπληρώθηκε μέσω ΧΕΠ (480.000 ευρώ) διατέθηκε από το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου και όχι μέσω της ΜΚΟ.

Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη

Η ΜΚΟ Ελληνικός Σύνδεσμος για τη Διεθνή Ανάπτυξη με έδρα την Αλεξανδρούπολη, που ελέγχθηκε εξονυχιστικά από το ΣΔΟΕ, φέρεται να δημιουργήθηκε το 1990 με αντικείμενο μεταξύ άλλων την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στους μουσουλμάνους της Θράκης και δράσεις κατά της φτώχειας στη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ουκρανία, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την περίοδο 2000-2010 χρηματοδοτήθηκε από τον ΥΔΑΣ με 1.373.073,65 ευρώ. Τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2014 συνελήφθησαν για χρέη προς το Δημόσιο τρία μέλη του Δ.Σ. της ΜΚΟ για συνολικές οφειλές πάνω από 2 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 2007 έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις καταλογισμού κατά της ΜΚΟ.

Η δεύτερη ήταν για ποσό ύψους 842.452,42 ευρώ και αφορούσε πρόγραμμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ο συλληφθείς αργότερα πρόεδρος της ΜΚΟ Σ.Κ. (το 2007 δήλωνε στην ιστοσελίδα του υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθήνας) εκπροσωπούσε μια σύμπραξη 5 ΜΚΟ.
Ευρωπαϊκή Προοπτική

Η οργάνωση Ευρωπαϊκή Προοπτική, δημιούργημα στενού συνεργάτη πρώην υφυπουργού της κυβέρνησης Καραμανλή, έλαβε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια. Μόνο το 2005 η Ευρωπαϊκή Προοπτική εισέπραξε 1.297.000 ευρώ για «ανακατασκευές κτιρίων στο Ιράκ και στο Ιράν, αύξηση της ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των κοινωνικών φορέων και των ομάδων που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, επίσης για βιώσιμη ανάπτυξη στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο».

Κεντρικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη ΜΚΟ αποτέλεσε πρώην σύμβουλος υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά. Σήμερα ελέγχεται από το ΣΔΟΕ και την Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Συνολικά εισέπραξε από την ΥΔΑΣ 7,516 εκατ. ευρώ.
German Marshall Fund

Ποινική δίωξη για απιστία της υπηρεσίας σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε σε 11 υπαλλήλους του ΥΠΕΞ από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ε. Ράικου.

Η υπόθεση σχετίζεται με κονδύλια 549.965,03 ευρώ τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα «Balkan Trust of Democracy» με απόφαση των συγκεκριμένων υπαλλήλων την περίοδο 2004-2006 σε αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση με την επωνυμία «German Marshall Fund» χωρίς να καταλήξουν στους σκοπούς για τους οποίους διατέθηκαν.

Το επίμαχο ποσό καταβλήθηκε με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας προέκυψε ότι χρηματοδοτήθηκε η εν λόγω ΜΚΟ βάσει διάταξης που αφορούσε δαπάνες βοήθειας προς ξένες χώρες λόγω θεομηνιών ή πολεμικών, πολιτικών γεγονότων για απροσδιόριστες αναπτυξιακές της δράσεις.

Αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών την υπό διερεύνηση ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, στο βιογραφικό του οποίου διαβάζουμε πως «συμμετείχε σε προγράμματα νέων ηγετών στις ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), στη Γαλλία (υπουργείο Εξωτερικών) και στη Γερμανία.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αν εννοούν «λύση» την παράδοση της Κύπρου, ας το πουν ευθέως, απαντά ο Κοτζιάς στους φίλους της Τουρκίας

«Πολλοί θα θέλανε να δημιουργήσουν ένα ρήγμα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα και ο πιο εύκολος δρόμος γι αυτό θα ήταν να υπονομεύσουν την ελληνική εξωτερική πολιτική». 

Αυτά τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του σήμερα το μεσημέρι στον ραδιοσταθμό του ΑΛΦΑ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. 

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι «η ουσία είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος», δηλαδή «η κατοχή της Βορείου Κύπρου από τον Τουρκικό στρατό». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: 

«Εκτός κι αν κάποιοι με «λύση» εννοούν την παράδοση και εννοούν να παραμείνει ο τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πούμε ευθέως. Με υβρίζουν γιατί δεν τολμούν ηθικά και πολιτικά να το πουν ευθέως, ότι είναι υπέρ της παραμονής και της νομιμοποίησης του παράνομου κατοχικού τουρκικού στρατού». 

Ανέφερε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που του είχαν κάνει την ολομέτωπη επίθεση μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, «δυνάμεις και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, που ενοχλούνται από μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» και «σήμερα καλύπτονται πίσω από την τάχα μη ορθή δική μου συμπεριφορά προκειμένου να καλύψουν το στόχο τους που είναι να μείνουν οι Τούρκοι στο νησί». 

«Αυτό που ενοχλεί κάποιους είναι ότι δεν στηρίζουμε οποιαδήποτε θέση λέει ότι η Τουρκία μπορεί να έχει εγγυητικά παρεμβατικά δικαιώματα στη Κύπρο, ή η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει εσαεί τουρκικό κατοχικό στρατό» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι στο κείμενο που έδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές καθορίζεται με σαφήνεια ο δρόμος για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Εμείς επιμένουμε, ανέφερε, ότι πρέπει να είναι σε ένα εύλογο σύντομο χρονικό διάστημα και να υπάρχει μία ρήτρα που να δίνει μία συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικής αποχώρησης. 

Εξήγησε ότι σε κείμενό του για το Κυπριακό εξηγεί γιατί πρέπει να καταργηθούν οι εγγυήσεις και προτείνει ένα σύμφωνο συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και στην Ελλάδα, στο οποίο όμως δεν θα προβλέπονται παρεμβατικά δικαιώματα. «Εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα μετά το 1960 δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, είναι κατάλοιπα της αποικιοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν ένα τρίτο κράτος, όπως η Τουρκία να κατέχει τμήματα και εδάφη της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία, ως υποψήφιο κράτος μέλος στην ΕΕ, είναι κρινόμενη από την Κύπρο.

Ο κ. Κοτζιάς αποσαφήνισε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε καθόλου στα πέντε στάδια της διαπραγμάτευσης και ότι ο ίδιος αρνήθηκε ακόμη και να εκφέρει την άποψή του στην κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με αυτά. 

«Η επίθεση που δέχτηκα δημόσια ξεκίνησε όταν εμείς αρνηθήκαμε να πάμε να συζητήσουμε στην Ελβετία το εδαφικό» εξήγησε και επιβεβαίωσε την διάθεση και πρόθεση της ελληνικής πλευράς για συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να διερευνηθεί «αν υπάρχουν γέφυρες και δυνατότητας για μία συμφωνία. Διότι αν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις πρέπει να δουλέψουμε, να επεξεργαστούμε από κοινού, ώστε να πάμε με μία καλύτερη προϋπόθεση στην πολυμερή διάσκεψη που θα δώσει την οριστική λύση του Κυπριακού». 

«Εμείς έχουμε μεγάλη ανησυχία ότι αν πάμε σε μία πολυμερή συζήτηση χωρίς να έχουμε κάνει καμία ουσιαστική συζήτηση με την Τουρκία δεν θα βρούμε λύση και θα τιναχτεί στον αέρα η πολυμερής» είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η τουρκική πλευρά έδειχνε διατεθειμένη να κουβεντιάσει και επί της ουσίας και να βρει μία συμβιβαστική λύση, μέχρι την στιγμή που ξέσπασε το πραξικόπημα». Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι βρίσκεται «απόλυτα» στην ίδια γραμμή με τον πρωθυπουργό ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει δήλωση του κ. Αναστασιάδη σχετικά με τις εγγυήσεις «που να είναι διαφορετική από αυτές του υπουργού Εξωτερικών και πολύ περισσότερο του πρωθυπουργού της Ελλάδας». 

Αναφορικά με τη στάση της ΕΕ στο Κυπριακό σημείωσε ότι η Ευρώπη μέχρι σήμερα υποστηρίζει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που κάνει για λύση, αλλά εξήγησε ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που ανησυχούν για τη δυνατότητα του βέτο που θα μπορεί να αποκτήσει έμμεσα η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων στη δομή της κυπριακής δημοκρατίας. Λόγος για τον οποίο, όπως είπε, ο ίδιος επιμένει «ότι πρέπει να δοθεί το μέγιστο των δικαιωμάτων στους Τ/Κ, ώστε να ξεκόψουν από την ‘Αγκυρα και την καθοδήγησή της και επιτέλους να επανέλθουμε σε μία ενιαία ενωμένη Κύπρο». 

Σχετικά με τις δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ότι πρόκειται ενδεχομένως περί εκφοβισμού των Ελληνοκυπρίων προκειμένου να ψηφίσουν οποιαδήποτε λύση. «Αλλά η λύση» πρόσθεσε «είναι μία και μοναδική: η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κύπρου. Εγώ θέλω να δώσουμε μία αίσθηση ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους ότι αυτή είναι η πατρίδα τους, το νησί τους και ότι μπορούν να ονειρεύονται και να έχουν προσμονές για τα παιδιά τους και ταυτόχρονα οι Ελληνοκύπριοι να νοιώθουν ασφαλείς να μην ανοίγουν τα παράθυρα των σπιτιών τους και να βλέπουν απέναντι τουρκικές σημαίες και τουρκικό στρατό». 

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στη στάση του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι «οφείλει να υπερασπίζεται τη γραμμή ΟΗΕ και όχι της ‘Αγκυρας», όπως επισημαίνει ο ίδιος στους διαπραγματευτές του, υπενθυμίζοντας ότι «το 1983 σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η απόφαση ήταν ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν όλα από την Κύπρο». 

Τέλος ερωτηθείς για την προκλητικότητα του κ. Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος «έχει το μάτι του περισσότερο στη Μέση Ανατολή και θέλει να φτάσει στα πετρέλαια της Μοσούλης και να έχει κάποια δικαιώματα στην περιοχή». 

Ερωτηθείς σχετικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο πακέτο των συνομιλιών για την επίλυση των υφιστάμενων θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας πριν από την έναρξη της ενταξιακής της διαδικασίας στην ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθούν οι Αλβανοί περισσότερο και καλύτερα στο επόμενο διάστημα στις απαιτήσεις της ενταξιακής τους πορείας. 

Ειδικότερα για το θέμα της Χειμάρρας είπε ότι οι κατεδαφίσεις δεν προχώρησαν ακόμη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Δεκεμβρίου, σχετικά με την Αλβανία να επισημαίνεται η υποχρέωσή της για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, και αυτού που συνδέεται με τα ναρκωτικά, όπως και η ανάγκη δημοκρατικής και δικαστικής μεταρρύθμισης. 

«Προσωπικά», όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, «θέλω την Αλβανία στην ΕΕ», καθώς «μια πιο εκδημοκρατισμένη Αλβανία και με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα είναι και ένας καλός γείτονας». 

Ο κ. Κοτζιάς, ερωτώμενος σχετικά, αναφέρθηκε, επίσης, στο δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση το κόμμα των Τσάμηδων, το οποίο «έχει επιστρέψει σε ακραίους εθνικισμούς και σε μεγάλες μυθολογίες».

 «Οι γείτονες λένε λόγια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτά τα λόγια τα επαναλαμβάνανε και στο παρελθόν, αλλά υπήρχαν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς. Εγώ δεν θέλω να ανοίξω δημόσια συζήτηση- το είπα και στη Βουλή- αλλά όταν λένε ότι για πρώτη φορά οι Τσάμηδες έβαλαν ζήτημα, υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες έχουν συμφωνήσει πάνω σε αυτό το ζήτημα στο παρελθόν. Λένε ψέματα. Απλώς στην Ελλάδα λησμονούν γρήγορα και πάνω σε αυτό στηρίζονται οι επιθετικότητες κάποιων πολιτικών» τόνισε. Θα θυμίσω απλώς ότι το 1991-92 και το 95 γίνανε συμβιβασμοί όχι σωστοί. Εμείς δεν έχουμε κάνει κανέναν συμβιβασμό που να στρέφεται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και Πολιτείας». 

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έρχεται μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και πρέπει να πάρουμε μια ελάφρυνση του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε και το ηθικό και το πολιτικό δικαίωμα». 

Ερωτηθείς για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, είπε ότι η εκλογή του εκφράζει αντικειμενικές και διεθνείς τάσεις, φαινόμενα που υπάρχουν και στην ΕΕ, ενώ σχετικά με τις ελληνικές θέσεις αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ήδη με το επιτελείο του κ. Τράμπ και τόνισε ότι «θα εξηγήσουμε και θα παλέψουμε για να είναι ανοιχτά τα ώτα στην κυβέρνηση του κ. Τράμπ και να ικανοποιηθούν αυτές οι θέσεις». 

Τέλος απαντώντας για την Κίνηση Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ του οποίου είναι πρόεδρος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι η Δημοκρατική πατριωτική αριστερά με κοινωνικές ευαισθησίες, με μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα επισημαίνοντας ότι υπάρχει μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος που μπορεί να συγκροτηθεί ως ένας ισχυρός πυλώνας που θα στηρίζει και την κυβέρνηση με μία διαφορετική κουλτούρα, χωρίς όμως να συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ. Σοφία Αραβοπούλου 27/11/2016 16:54

Πηγή:mignatiou.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αγωγή στον Κυριάκο από τους απλήρωτους υπαλλήλους των ΝΟΔΕ


Η πολιτική του «βάστα, Σόιμπλε», που πιστά ακολουθεί η ΝΔ, εφαρμόζεται πρώτα στους ανθρώπους που δούλεψαν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όταν ο Κυριάκος, όντας υπέρμαχος των απολύσεων, χαρακτηρίζει «ιδεοληψία» την προσπάθεια να επιστρέψουν τα εργασιακά δικαιώματα, τι μπορούν να περιμένουν οι εργαζόμενοι στις ΝΟΔΕ;
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια» και φαντασιώνεται εκλογές, οι εργαζόμενοι των ΝΟΔΕ τον στέλνουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Πρόκειται για τους υπαλλήλους που, όπως είχε αποκαλύψει Το ΧΩΝΙ, είχαν μείνει -με ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά- απλήρωτοι για μήνες στο παρελθόν και μετά την απόφαση του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να κλείσει τα γραφεία της περιφέρειας, απολύθηκαν χωρίς ούτε καν να αποζημιωθούν.Γιατί, πολύ απλά, εργάζονταν (πολλοί εξ αυτών) για χρόνια ανασφάλιστοι, λαμβάνοντας πολύ λιγότερα από τον κατώτερο μισθό και φυσικά όχι για 8 ώρες, αλλά για πολύ περισσότερες.
Τώρα, όμως, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα ετών και η υπόθεσή τους αναμένεται να εκδικαστεί στα μέσα Ιανουαρίου του 2017.

Πηγή thefaq.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κ.Σημίτης: «Μέχρι το 2018 η Ελλάδα θα έχει βγει από το ευρώ» - Το λέει ο εκ των πρωταιτίων της καταστροφής


Πτώχευση, εθνικό νόμισμα και αμέσως μετά υποτίμησή του βλέπει να έρχεται μέχρι το 2018 ο εκ των βασικών αυτουργών της σημερινής οικονομικής καταστροφής (και της ήττας των Ιμίων το 1996, για να μην ξεχνιόμαστε), πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του «Υπάρχει λύση;» που προδημοσιεύει η εφημερίδα το Βήμα και το οποίο αποτελεί στην ουσία μια συζήτηση με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

Και σημειώνει λέγοντας: «Λύση του προβλήματος (του χρέους) αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατή. Χρειάζεται χρόνος. Η λύση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2018, όπως έχει συμφωνηθεί. Μέχρι τότε οι θριαμβευτικές ανακοινώσεις ότι επιτεύχθηκε η ρύθμιση του χρέους θα αφορούν μόνο δευτερεύοντα ζητήματα. Αλλά είναι απίθανο ένα τέταρτο μνημόνιο επειδή οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω μνημονίων.

Ετσι από την στιγμή που δεν βρεθούν χρήματα με επιστροφή στις αγορές ή κάποιου τύπου νέο δάνειο θα επακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και πιθανότατα , η πτώχευση».

Ως χρόνο έξόδου από την ευρωζώνη ο Κ.Σημίτης αναφέρει το έτος 2018.

Μάλιστα αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ανήκει σε μια νέα κατηγορία μελών και δεν πρόκειται να επανέλθει σε συγκεκριμένο και προβλέψιμο χρόνο στην κανονικότητα της ευρωζώνης» άρα ξανατονίζει ότι έρχεται έξοδος από την ευρωζώνη που ο ίδιος μας έβαλε με άκρως ανώμαλο τρόπο και πλαστογραφημένα στοιχεία, μόνο και μόνο για να πλουτίσουν μερικές εκατοντάδες τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες και να πτωχεύσει μια ολόκληρη χώρα που απλώς δεν μπορούσε να σηλώσει το βάρος του ευρώ, όντας μη εξαγωγική οικονομία.

«Ερχονται νέες θύελλες. Και είναι ακόμη άγνωστο αν το πλήρωμα και οι επιβάτες θα αντέξουν, στο σύνολό τους τις περιπέτειες» σημείωνει.

Οσο για το τέταρτο Μνημόνιο αναφέρει ότι «το μνημόνιο αντικαταστάθηκε ήδη από μια μόνιμη ρύθμιση. Το υπερταμείο μας έχει επιβάλλει μια πρωτόγνωρη και ασφυκτική επιτήρηση και ο «αυτόματος κόφτης δαπανών» χάρη στον οποίον η Ευρώπη δεν μας ασκεί πλέον ιδιαίτερη πίεση «αφού εμείς πλέον θα επιλέγουμε αν θέλουμε ή όχι να φτωχαίνουμε.»

Πηγή newsnea.com

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαύρες μέρες περιμένουν..

     Είχαμε πολύ καιρό να αισθανθούμε τέτοια απογοήτευση, θλίψη, αηδία και σιχασιά,
..σαν κι αυτή που νοιώσαμε όταν είδαμε τις φωτογραφίες και τα βίντεο από την μαύρη νεολαία μας, να κάνει αξημέρωτα ουρές έξω από καταστήματα για να προλάβει να κάνει ντού με
το που θ' ανοίξουν οι πόρτες.

Ήτανε τέτοια η σιχασιά που αισθάνθηκε το blog γι αυτή την νέα γενιά νεοελλήνων,
..που σχεδόν αυτόματα αισθάνθηκε ταυτόχρονα να καταρρέουν μέσα του οι όποιες (πολλές) ενοχές ένοιωθε εκ μέρους της γενιάς του για το κατάντημα της χώρας και της κοινωνίας.
( Θα πείτε "μα το ίδιο έκαναν και μεγαλύτεροι και πιό ώριμοι ". Σύμφωνοι. Αλλά απ' αυτούς αυτά περιμέναμε. Αντίθετα, απ' την νεολαία που έτσι κι αλλιώς και με το δίκιο της μας βρίζει για το δικό της κατάντημα, περιμέναμε άλλη συμπεριφορά κι αντιμετώπιση της πραγματικότητας. )

Τέτοια καταναλωτική μανία; Τόση άρνηση της πραγματικότητας;
Δηλαδή ρε όρθιο τετράποδο 20ρη, 25αρη, 30αρη, έχεις λύσει όλα τα μεγάλα σου προβλήματα, και αυτό είναι που σε νοιάζει: πώς θα καταναλώσεις;
Το πώς θα πάρεις το i-phone 400 ευρώ αντί για 800, και την τηλεόραση των 950 ευρώ μόνον 650,
..όταν πληρώνεσαι -όταν και αν δουλεύεις- με 2 ευρώ την ώρα;
Και άντε και το πήρες. Και; Καταξιώθηκες στον εαυτό σου και στους άλλους;
Αυτή είναι η καταξίωσή σου; Ένα αντικείμενο;
Αισθάνεσαι δηλαδή λίγος με ένα τηλέφωνο των 150 ευρώ, να σου μείνουν και τα υπόλοιπα 250, να ζήσεις άλλη μιά βδομάδα κουτσά-στραβά;
Αυτά σε μάθαμε εμείς; Ναι, αυτά σε μάθαμε. Δεν είδες όμως τα καζάντια όλων μας απ΄την δικιά μας μ@λακία;

Εμείς ρε ζώο δίποδο έχουμε μπροστά μας να ζήσουμε άλλα 20-25 χρόνια. Κουτσά-στραβά θα τα περάσουμε. Τις ατασθαλίες μας τις κάναμε, τις μ@λακίες μας επίσης, χορτάτοι από ζωή είμαστε λίγο-πολύ, θα βολευτούμε.
Εσείς που έχετε μιά ζωή μπροστά σας μαύρη και άραχλη, τί κάνετε για αυτό; Ντού στα μαγαζιά; Και μετά φραπέ στην καφετέρια για ξεκούραση;
Ρε γεννημένοι σκλάβοι,
..αν με το ίδιο πάθος και δύναμη και αποφασιστικότητα που "τσακίσατε" προχθές τα "εκπτωτικά" εμπορεύματα,
..κάνατε ντού στην Βουλή ν' αφαλοκόψετε τους 300 προδότες, τα πράγματα θα άλλαζαν για όλους μας την ίδια μέρα.

Είναι κρίμα να γίνεστε έρμαια και σκύβαλα του καταναλωτισμού.
Του άκρατου, αδικαιολόγητου, και άχρηστου καταναλωτισμού, εις υγείαν της Παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας δικτατορίας της Νέας Τάξης.
Δείτε κι εμάς, πού φτάσαμε.
Δείτε και τους εαυτούς σας, πού σας συμπαρασύραμε.

Δυόμισι κιλά πτυχία και ντοκτορά και μάστερς έχει ο καθένας σας.
Τα μάτια σας δεν άνοιξαν με τα γράμματα;
Δεν βλέπετε τον γκρεμό που τραβάμε να πέσουμε; Που έχουμε ήδη πέσει;
Τί κάνετε δηλαδή;
Στριμωγνόσαστε όλοι μαζί μπουλουκηδόν, για να μη γλυτώσει κανείς;

Μαύρη, κατάμαυρη η Παρασκευή που "τσακίσατε" τα i-phones.
Μαύρες και οι μέρες που σας περιμένουν.
Κι αυτή τη φορά,
..θα φταίτε εξ ίσου!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....