Διυλιστήριο: 06/30/14
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η... ατυχία τού να είσαι Ελληνας και να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα

Καθώς ο Ιούλιος πλησιάζει, η αίσθηση της αδικίας εντείνεται. Αν ήμουν Εγγλέζα, Γαλλίδα ή έστω Ρωσίδα, θα μπορούσα να κάνω σχεδόν δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα. Αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε απλώς να ρωτήσετε τον ξένο κύριο που μένει στο διπλανό σας δωμάτιο στο νησί πόσο του στοιχίζει η παραμονή του εκεί. Ή, εναλλακτικά, μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω ρεπορτάζ, σημειώνοντας πως τα στοιχεία των ξενοδοχείων που αναφέρονται είναι στη διάθεση της εφημερίδας. Απλώς δεν αναγράφονται, για προφανείς λόγους.

Αναζητώντας τις σχεδόν δωρεάν διακοπές των ξένων, μπαίνω πρώτα στη σελίδα Thomson.co.uk όπως θα έκανε η μέση Αγγλίδα. Στην αρχή, ψάχνω δωμάτιο στην Κρήτη και σύντομα διαπιστώνω πως μπορώ με πτήση αλέ-ρετούρ από το Μάντσεστερ να μείνω σε τριάστερο ξενοδοχείο για επτά ολόκληρες νύχτες πληρώνοντας συνολικά μόλις 137 λίρες! Δηλαδή, λιγότερα απ’ όσα θα στοιχίσει στον μέσο Ελληνα ένα απλό εισιτήριο για το Λονδίνο. Η τιμή μού φαίνεται εξαιρετικά συμφέρουσα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που αλλάζω προορισμό και ψάχνω κατάλυμα στην υπόλοιπη καλοκαιρινή Ελλάδα.

Χωρίς κανένα κόπο, βρίσκω μια προσφορά για τη Ρόδο: πτήση από το Λονδίνο και παραμονή επτά νύχτες σε στούντιο με δική του κουζίνα, με θέα στη θάλασσα και πρόσβαση σε πισίνα και ηλιόλουστες ξαπλώστρες στην τιμή των 121 λιρών! Οσο το ρεπορτάζ προχωράει, τα μαθηματικά των διακοπών μοιάζουν όλο και πιο αλλόκοτα: ακόμη κι αν υπολογίσω την πιο φθηνή πτήση, των 80 λιρών, το ξενοδοχείο θα πρέπει να στοιχίζει κάτι λιγότερο από 5 ευρώ τη βραδιά! Δηλαδή, λιγότερα απ’ όσα έχω πληρώσει ποτέ στη ζωή μου για ξενοδοχείο. Ακόμα και πριν από την κρίση, ακόμα και πριν από το ευρώ, ακόμα και πριν φτάσουμε την αρχαία εποχή, τότε που δεν έβγαζα εγώ χρήματα και πλήρωναν τις διακοπές οι γονείς μου.

Φυσικά, το ξενοδοχείο αυτό δεν είναι λουξ, αλλά στις φωτογραφίες το δωμάτιο μοιάζει μεγάλο και καθαρό. Παρά ταύτα, υποψιάζομαι πως ίσως κάτι να μην πηγαίνει καλά, οπότε ξεκινώ να ψάχνω καταλύματα με μεγαλύτερες ανέσεις. Και διαπιστώνω πως αν είσαι Αγγλος, στην Κρεμαστή της Ρόδου το τετράστερο ξενοδοχείο για επτά μέρες, μαζί με την πτήση από Gatwick, κοστίζει 242 λίρες – δηλαδή 300 ευρώ. Σκέφτομαι πως δεν μπορεί, και για τους Ελληνες κάποια ευκαιρία θα υπάρχει. Αλλά όταν μπαίνω στο site του ξενοδοχείου για να κλείσω το ίδιο δωμάτιο, όλα αλλάζουν: η κάθε νύχτα τώρα κοστίζει 81 ευρώ, δηλαδή συνολικά 547 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε το εισιτήριο για να φτάσω ώς εκεί.

Κι έτσι, ξαναβουτάω στον κόσμο των τουριστικών πρακτόρων: στη Ζάκυνθο το αντίστοιχο τετράστερο διαμερισματάκι στην ακροθαλασσιά κοστίζει 308 λίρες, αρκεί να έρθω από το Μάντσεστερ στην αρχή του Ιουλίου να το καταλάβω. Αν θέλω και ημιδιατροφή, θα επιβαρυνθώ άλλες 84 λίρες – και θα φτάσω τις 392, για διακοπές απίθανης πολυτέλειας, με πισίνες, φοίνικες, μπιτς μπαρ και γουίντσερφ να με περιμένουν στο νησί. Προσπαθώντας να καταπνίξω το προαναφερθέν αίσθημα αδικίας, κοιτάζω τι θα μπορούσα να βρω με τα ίδια λεφτά ως Ελληνίδα μεμονωμένη ταξιδιώτρια. Και διαπιστώνω πως ακόμα κι αν κλείσω από τις σελίδες που εντοπίζουν τις προσφορές, όπως το booking.com ή το tripadvisor.com, ένα απλό δωμάτιο στη Λίνδο της Ρόδου δεν πέφτει ποτέ κάτω από 45 ευρώ. Οσο κι αν ψάχνω τετράστερο ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο με λιγότερα από 120 ευρώ, δεν βρίσκω απολύτως τίποτε.

Κι έτσι, αλλάζω ξανά εθνικότητα και μπαίνω στο ρωσικό pegast.ru για να οργανώσω αυτή τη φορά τις διακοπές μου από τη μακρινή Μόσχα. Πολύ σύντομα ανακαλύπτω πως με αυτόν τον τρόπο η πτήση μαζί με την πενθήμερη παραμονή μου στη Λίνδο σ’ ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων θα μου κοστίσει 15.000 ρούβλια – δηλαδή με 320 ευρώ θα φοράω για πέντε ημέρες το βραχιολάκι του «all inclusive» και θα τριγυρνώ στα μπαρ της πισίνας, στα εστιατόρια και τους μπουφέδες του ξενοδοχείου. Αν πάλι θέλω να πάω μόνο για τρεις νύχτες στην Κρήτη, το εισιτήριο και το ξενοδοχείο τριών αστέρων στα Μάλια θα μου κοστίσει 220 ευρώ. Που σημαίνει πως θα με συνέφερε περισσότερο να κλείσω οποιοδήποτε απ’ αυτά τα πακέτα, ακόμα κι αν αναγκαστώ να πετάξω το αεροπορικό μου εισιτήριο στα σκουπίδια!
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το δώρο καλοκαιριού του Σαμαρά.. Υπερδιπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι θα πληρώσουμε..

Υπερδιπλάσιους φόρους σε σχέση με πέρυσι, ελάχιστες επιστροφές φόρου και πολλές μηδενικές δηλώσεις θα αντιμετωπίσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του 40,51% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, από την εκκαθάριση περίπου 1,5 εκατομμύρια δηλώσεων προκύπτει
ένα σύνολο φόρου ύψους 1,714 δις ευρώ, δηλαδή 1.175 ευρώ ανά φορολογούμενο.
Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την παράταση μέχρι τις 15 ή 20 Ιουλίου, καθώς σχεδόν 2.000.000 πολίτες δεν έχουν υποβάλει ακόμα τη δήλωση. Τέλος, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, οποτεδήποτε κι αν κατατεθεί η φορολογική δήλωση, η πρώτη εκ των τριών δόσεων του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Ιουλίου.
http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μία μεγάλη νίκη της Ομογένειας εναντίον της Τουρκίας

Παρά τις προσπάθειες φιλότουρκων μελών της να «νερώσουν» τις πρόνοιες του κειμένου, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής ενέκρινε διά βοής το νομοσχέδιο 4347, το οποίο καθιστά την Τουρκία υπόλογη έναντι του Κογκρέσου για την επιστροφή εκκλησιών κι άλλων χριστιανικών τόπων λατρείας που κατέχονται παράνομα, εντός της χώρας και στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Το σχέδιο νόμου παρουσίασαν ο πρόεδρος της επιτροπής Εντ Ρόις κι ο ηγέτης της μειοψηφίας Ελιοτ Ενγκελ και ενισχύει παλαιότερη νομοθεσία (HR 306) που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το Κογκρέσο το Δεκέμβριο του 2011 και καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιστρέψει κατασχεμένες περιουσίες χριστιανικών εκκλησιών και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα των Χριστιανών να εξασκούν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.

Το νομοσχέδιο 4347 ζητά συγκεκριμένα από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών:

Πρώτον, να καταγράψει όλες τις χριστιανικές εκκλησίες, τόπους λατρείας κι άλλες εκκλησιαστικές περιουσίες, συμπεριλαμβανομένων κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως έργα και αντικείμενα τέχνης, εντός και από την Τουρκία και τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχής από την Τουρκία και έχουν διεκδικηθεί ως κλοπιμαία, κατασχεθέντα ή παρανόμως αφαιρεθέντα από τις ιδιοκτήτριες χριστιανικές εκκλησίες.

Δεύτερον, να περιγράψει την εμπλοκή στη διάρκεια του παρελθόντος έτους αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους αντιπροσώπους της Τουρκίας. Απαιτεί όπως περίληψη αυτής της ενημέρωσης συμπεριληφθεί στις ετήσιες εκθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Να σημειώσουμε ότι η ορολογία του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη για την Κύπρο, μιλώντας για τουρκική κατοχή, αλλά αναφέρεται και στους εγκλωβισμένους, για τους οποίους αναφέρει ότι παρεμποδίζονται από την ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών τους ελευθεριών.

Για την προώθηση του νομοσχεδίου υπήρξε έντονη κινητοποίηση Ελληνοαμερικανικών και Αρμενοαμερικανικών οργανώσεων..

Δήλωση Ρόις

Σε δήλωσή του μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εντ Ρόις, ανέφερε τα εξής:

“Για μεγάλο χρονικό διάστημα ανησυχώ γιατί οι τόποι Χριστιανικής κληρονομιάς στην Τουρκία επιδεινώνονται και εξαφανίζονται εξ αιτίας των εχθρικών κυβερνητικών πολιτικών. Παρά τους αισιόδοξους ισχυρισμούς των Τούρκων ηγετών, η πλειοψηφία των εκκλησιαστικών ιδιοκτησιών δεν έχουν ακόμη επιστραφεί. Εχει ακόμη κατατεθεί στο Τουρκικό Κοινοβούλιο νομοθεσία για την μετατροπή του μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τέμενος, Οι ΗΠΑ πρέπει να τηρήσουν τους Τούρκους ηγέτες υπόλογους για τις υποσχέσεις τους”.

Πρόσθεσε ότι υιοθετώντας αυτή τη νομοθεσία, “οι ΗΠΑ στέλνουν στην Τουρκία μήνυμα πως πρέπει να επιστρέψει τις εκκλησιαστικές περιουσίες στους δικαιούχους ιδιοκτήτες τους, παρέχοντας αντικειμενικό μέτρο της προόδου που σημειώνεται ετησίως».
http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον..*

     *..τίποτα καινούργιο δεν συμβαίνει. Όλα τα έχουμε ξαναδεί!

Ο καθένας μόνος του και ένας-ένας δεν θα καταφέρουμε τίποτα.
Τώρα που η επίθεση τους θα ενταθεί,
..τώρα που οι απάτριδες κυβερνήτες σκοπεύουν να δώσουν το αίμα, το δικό μας αίμα που έχουν τάξει ότι θα δώσουν στους τοκογλύφους,
..τώρα είναι η ανάγκη να βρεθούμε όλοι μαζί!

Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε με τον διπλανό μας σε όλα. Ούτε καν σε πολλά ή λίγα. Σε δυό-τρία βασικά αν συμφωνούμε, αρκεί!
Δεν χρειάζεται σχεδόν ούτε καν να συμπαθούμε ο ένας τον άλλον! Ας αγαπάμε την πατρίδα και τα παιδιά μας, κι αυτό φτάνει.

Όλα αυτά έχουν συμβεί δεκάδες φορές. Με άλλο τρόπο, με άλλο πρόσωπο. Και κάθε φορά η λύση ήταν μία: γενικός ξεσηκωμός.
Πάντα υπήρξε η απογοήτευση πως τίποτα δεν κινείται, κανείς δεν αντιδρά,
..κι όμως πάντα βρισκόταν ο ''τρελός'', ή η ''κακιά στιγμή'' που θα ξεσήκωνε, ή μάλλον θα έβαζε την φωτιά στο φυτίλι της εξέγερσης.

Ας μη μας φοβίζουν οι λέξεις. Ούτε οι έννοιες που αυτές φέρνουν.
Πόσο πιό κακό υπάρχει στην λέξη ''εξέγερση'', απ' όσο στην λέξη ''προδοσία'', ''τυραννία'', ''λεηλασία'';
Ποιός πρέπει να ντρέπεται και να φοβάται; Αυτοί ή εμείς;

Ποιός όμως κινδυνεύει να χάσει την ζωή του, το μέλλον των παιδιών του, κόπους και θυσίες και εργασία και βιός και υγεία;
Εμείς, που στο χέρι μας είναι να διώξουμε τους προδότες, να ξανακερδίσουμε την ζωή που θέλουν να μας στερήσουν.

Τώρα όμως! Πριν ματώσουμε περισσότερο!..
Άλλη μιά επανάσταση δεν θάναι κάτι καινούργιο.
Θάναι όμως μιά λύση..
Ίσως όχι η ιδανική, αλλά αυτή που αυτοί μας έχουν αφήσει!..



Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....