Διυλιστήριο: 11/02/15
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Δίωξη στον προϊστάμενο λογιστηρίου του ΟΑΕΔ Λάρισας

Περιοριστικοί όροι έχουν επιβληθεί από την εισαγγελία στον 59χρονο προϊστάμενο Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Λάρισας, που φέρεται να έχει υπεξαιρέσει περί τα 8,4 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Οργανισμού, με τρόπο που ερευνάται.

Την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για προληπτικούς λόγους επέβαλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας στον 59χρονο προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ Λάρισας, στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατ' επάγγελμα, με την επιβαρυντική περίσταση των διατάξεων του νόμου περί καταχραστών δημόσιου χρήματος.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε πρόσφατα στις εισαγγελικές αρχές, ο 59χρονος φέρεται να έχει υπεξαιρέσει περί τα 8,4 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Οργανισμού, με τρόπο που ερευνάται από τις διωκτικές αρχές.

Η προληπτική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα τού επιβλήθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία του στην ανακριτική διαδικασία, η οποία θα ακολουθήσει και ενώ αναμένεται μέρος της δικογραφίας να έλθει στη Λάρισα από την Εισαγγελία Αθηνών, καθώς η μηνυτήρια αναφορά του ΟΑΕΔ υποβλήθηκε στην Αθήνα. Τη δικογραφία θα χειριστεί ειδικός ανακριτής.

Ήδη από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελία Λάρισας για την υπόθεση των 85.000 ευρώ, που φέρεται να εισέπραξε ο 59χρονος προϊστάμενος -και συνδικαλιστής του κλάδου επί σειρά ετών- πλαστογραφώντας αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες συνάδελφοί του εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ Λάρισας λάμβαναν δάνεια... εν αγνοία τους.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, πως τα «δάνεια» των 85.000 ευρώ αποτέλεσαν το πρώτο εύρημα των Επιθεωρητών του ΟΑΕΔ, το περασμένο καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε πως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ουδέποτε εισέπραξαν δάνεια σύμφωνα και με τα τραπεζικά στοιχεία, αφού ουδέποτε τα ζήτησαν.

Αυτή η υπόθεση ερευνάται ήδη από την Εισαγγελία Λάρισας ενώ έπεται η έρευνα για το ποσό των 8,4 εκατ. ευρώ που αφορά σε ελέγχους που έγιναν την περίοδο από το 2007 έως και τον Δεκέμβριο του 2014.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Θολό δάνειο-πρόκληση της Εθνικής σε ραδιοφωνικό σταθμό

Η χρηματοδότηση των 960.000 ευρώ στον σταθμό Παραπολιτικά Fm τρεις μήνες προτού βγει στον αέρα (!!!) και η αδιανόητη συμφωνία αποπληρωμής (!!!) με διαφημιστικό χρόνο

Tελικά, ακόμα και στις ημέρες μας, ακόμα και στις -για πολλοστή φορά προς ανακεφαλαιοποίηση- τράπεζες, «λεφτά υπάρχουν». Και μάλιστα, δανεικά και αερο-επιστρεφόμενα! Την ίδια στιγμή, τα μη δυνάμενα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους νοικοκυριά ετοιμάζονται να απολέσουν και το τελευταίο αγαθό που τους απέμεινε, την πρώτη κατοικία τους.

Αντίστοιχα, υγιείς επιχειρήσεις, ακόμα και με ανύπαρκτο ή ελάχιστο δανεισμό, εκλιπαρούν για χρηματοδότηση και συναντούν κλειστές τις πόρτες των διάφορων γιάπηδων τραπεζιτών, οι οποίοι αφήνουν ορθάνοιχτες τις πόρτες στους διαπλεκόμενους μιντιάρχες αλλά και στους νεότευκτους wannabe παράγοντες! Στο τέλος της ημέρας αναρωτιούνται πού ήταν η «καπνοδόχος» και οι καταθέσεις έγιναν (φυσικά) «καπνός» από τις συστημικές τράπεζες.

Τι μπορεί να πει κανείς όταν, από τη μία, η ανακεφαλαιοποίηση βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού και ο κόσμος τρέμει ότι θα χάσει τις καταθέσεις του, και, από την άλλη, η «μεγάλη μας φίλη», η Εθνική Τράπεζα, κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για να σώσει μιντιακά εγχειρήματα αμφίβολου προσανατολισμού και επιτυχίας, τα οποία δεν στηρίζονται καν από τους ίδιους τους μετόχους τους. Ποια; Η Εθνική Τράπεζα! Και πότε όλα αυτά; Οταν ο κόσμος μαζεύει τα λεφτά του και τα βάζει στα στρώματα, στους κήπους και όπου αλλού νιώθει πιο ασφαλής. Αν αυτό δεν είναι «αυτογκόλ» στη διάσωση των τραπεζών, τότε δεν έχει πάρει κανείς χαμπάρι τίποτα ούτε για την κρίση ούτε για τη φυγή των κεφαλαίων.

Γιατί μία απ' τις περιπτώσεις που προκαλούν (που βγάζουν μάτι) δεν αντέχει στον οποιονδήποτε καλόπιστο σχολιασμό, όσο θετική διάθεση κι αν επιστρατεύσει οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος.

Τα... καύσιμα!

Πρόκειται για την παρά φύσιν δανειακή ασέλγεια στην Εθνική Τράπεζα από την εταιρία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας του κ. Ι. Κουρτάκη, ενός νέου, φερέλπιδος δημοσιογράφου, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στον χώρο των media, προκαλώντας ερωτηματικά για την πηγή προέλευσης των καυσίμων της απογείωσής του...

Η Εθνική Τράπεζα και η τότε διοίκηση Τουρκολιά (προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά), στις 4 Φεβρουαρίου 2014, υπέγραψαν με την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ - ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ «σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό», ποσού 960.000 €!

Ο κ. Τουρκολιάς μαζί με τους τότε στενούς συνεργάτες του, τον Π. Χριστοδούλου (ο οποίος το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου μεταπήδησε στη θέση του επικεφαλής των επιχειρήσεων του Β. Μαρινάκη, στενού φίλου του κ. Κουρτάκη), και τον Δ. Δημόπουλο, ισχυρό άνδρα στις χρηματοδοτήσεις (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω και παρά την αλλαγή της διοικήσεως, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου!) έκριναν ότι μια επιχείρηση που κάθε χρόνο δημοσιεύει ζημιές, με έναν ισολογισμό που «φωτογραφίζει» ανοίγματα, υποχρεώσεις και χρέη προς τρίτους, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάλυπτε όλα τα κριτήρια για να χρηματοδοτηθεί σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα αλλά και για τον τραπεζικό τομέα περίοδο.

Φαίνεται όμως ότι ήταν «ψιλά γράμματα» οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για την Εθνική Τράπεζα, η οποία τη δανειοδότησε σε περίοδο όπου οι τράπεζες υποτίθεται πως είχαν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης! Είχαν κλείσει όμως για τον μέσο υγιή επιχειρηματία, όχι για όσους ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το «μοντέλο»

Τέλος πάντων, το δάνειο δόθηκε, αλλά το εξωφρενικό ήταν η συνέχεια της χρηματοδοτικής αυτής σχέσης. Η ίδια η τράπεζα έμελλε να πληρώνει τις δόσεις του δάνειου του κ. Κουρτάκη!

Πώς γίνεται αυτό; Προσέξτε το αυτό, γιατί αποτελεί «μοντέλο σύγχρονης δανειοδότησης».

Στις 3 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την κήρυξη των capital controls, η Εθνική Τράπεζα, με άλλη διοίκηση και νέα επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη, υπογράφει «σύμβαση ενεχυρίασης απαίτησης» με την επιχείρηση του κ. Κουρτάκη. Ο στόχος; Να συμψηφίζονται οι δόσεις του δανείου της ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με έσοδα από διαφημίσεις που θα καταβάλλει η ίδια η τράπεζα στον όμιλο. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της, λαμβάνει ως ενέχυρο κάθε υφιστάμενη ή μελλοντική (!!) απαίτηση έναντι του δανειολήπτη, αλλά και κάθε απαίτηση που απορρέει ή θα απορρεύσει (!!) από την τυχόν (;) ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τραπέζης ή εταιριών του ομίλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1.

Θα συμψηφίζει, δηλαδή, τις δόσεις του δανείου με την αξία των διαφημίσεων που αναγκαστικά δίνει η τράπεζα στην ίδια επιχείρηση! (Και μετά αναζητούμε φόρμουλα για τα κόκκινα δάνεια...)

Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός είναι συνέχεια του ρ/σ του ΚΚΕ, 902 Αριστερά στα FM, ο οποίος πουλήθηκε «πακέτο» με τον ομώνυμο τηλεοπτικό από το ΚΚΕ (στο οποίο είχαν παραχωρηθεί οι συχνότητες για να μπορεί να εκφράζει χωρίς περιορισμούς τις πολιτικές θέσεις του) σε κυπριακή εταιρία αγνώστου ιδιοκτησίας.

Ο ρ/σ δεν εμφανίζεται στις επίσημες μετρήσεις ακροαματικότητας της ΕΙΙΡΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ρ/Σ). Και το πιο ενδιαφέρον; Ο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM άρχισε να εκπέμπει υπό τη νέα ιδιοκτησία στις 28 Απριλίου 2014! Δηλαδή, τρεις μήνες περίπου μετά τη λήψη του δανείου!

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ του κ. Κουρτάκη χρηματοδοτήθηκε για να φτιάξει ρ/σ και θα εξοφλήσει το δάνειο με διαφημίσεις της χρηματοδότριας. Μόνο που, σε όλο αυτό το... απίστευτο γαϊτανάκι, πρωταγωνιστεί η Εθνική Τράπεζα. (Ειρήσθω εν παρόδω, θα ήταν χρήσιμο η τράπεζα να ενημερώσει τον πραγματικό μέτοχό της, τον Ελληνα φορολογούμενο, και για το ύψος του διαφημιστικού κονδυλίου που έλαβαν όλα τα μέσα του κ. Κουρτάκη, επί διοικήσεως Τουρκολιά.)

Τα «καυτά» ερωτήματα στη διοίκηση

Κάθε εχέφρων πολίτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί με τι πρόσωπο η Εθνική Τράπεζα θα επικαλεστεί τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη στήριξη της κυβέρνησης και των ίδιων των μετόχων της, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους πρακτικές.

(Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρακτική έχει ακολουθηθεί σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις.)

Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν οι Δ/νσεις Προμηθειών, Μάρκετινγκ και Οικονομικών Υπηρεσιών της τράπεζας, στις οποίες έχει κοινοποιηθεί η σύμβαση, αλλά και η Δ/νση Χρηματοδοτήσεων για το αν συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που κάνουν μια τέτοια πρακτική συμβατή με τα συμφέροντα της τράπεζας.

Θα είχε επίσης ιδιαίτερη σημασία να πληροφορηθούμε αν υπάρχουν κι άλλες, αντίστοιχης λογικής, χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα.

Τέλος, θα ήταν σημαντικό να ενημερωθούμε για την πορεία εξοφλήσεως της χρηματοδότησης αυτής.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το μεγάλο… φαγοπότι του Μαρτίνη εις… υγείαν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ… ΦΩΤΙΑ, ΟΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ 2009 - ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ… ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ… ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ

Τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Μαρτίνη στην ηγεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δεν πρόκειται ποτέ να τα ξεχάσουν, όσοι βίωσαν μαζί με τον επί δεκαετίες πρόεδρο του Σωματείου τις δόξες και τα… μεγαλεία, αλλά κυρίως αυτοί που έμειναν πίσω και προσπαθούν σήμερα, πάνω σε κυριολεκτικά «καμένη γη» να διατηρήσουν όρθιο το «οικοδόμημα» που έχει βρεθεί με ένα φέσι, που σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, αγγίζει τα 45.000.000 ευρώ.

Το Newsbomb.gr έχει στη διάθεσή του όλους τους φακέλους, όμοιους με εκείνους που έχουν σταθεί εδώ και μήνες στις εισαγγελικές αρχές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και όπως έχουμε προαναγγείλει, θα τα φέρουμε όλα στο φως της δημοσιότητας για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για όσα συνέβαινα στο… «Ίδρυμα Μαρτίνη», όπως το αποκαλούσαν οι «σύντροφοι» του πρώην προέδρου του Σωματείου. Και να καταλάβουν, αυτοί που νομοθετούσαν για να παρέχουν προστασία στις διοικήσεις του Μαρτίνη, τι ακριβώς… προστάτευσαν και τι ζημία έχουν προκαλέσει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά και στους εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ευεργέτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στις 17 Μαΐου 2013 παραδόθηκε στη διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού η Έκθεση Ελέγχου οικονομικής διαχείρισης του έτους 2009, την οποία υπογράφει η τότε προϊσταμένη της ομάδας ελέγχου, Εβελίνα Στοϊκόβα.

Όσα έχουν καταγραφεί σε αυτή την έκθεση, αποτελούν ήδη αντικείμενο διερεύνησης από την Εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς, την κυρία Ελένη Ράικου.

Σήμερα, το Newsbomb.gr παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, αντιλαμβανόταν τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του Σωματείου.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο: «Δαπάνες Οδοιπορικών Εξόδων, Γεύματα – Εθιμοτυπικά Δώρα», η πρόκληση από πλευράς της ηγετικής διοικητικής ομάδας του Σωματείου είναι άνευ προηγουμένου…

Διαβάστε τι καταγράφεται επακριβώς στην έκθεση των ελεγκτών που διενέργησαν τον οικονομικό έλεγχο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

«Σημαντικό κόστος οδοιπορικών εξόδων εντέλλεται για μετακινήσεις της Τομεάρχη Εθελοντισμού κ. Β. Πατουλίδου, κατόπιν σχετικών εγκριτικών αποφάσεων και για μετακινήσεις του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. όπου στην περίπτωση του τελευταίου οι δαπάνες κρίνονται άνω του προσήκοντος μέτρου σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως…

- Χ.Ε. 953/3-9-09, με το οποίο εντέλλεται δαπάνη 10.000 ευρώ, για μετάβαση του Προέδρου του Ε.Ε.Σ. στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενου από τον οδηγό και τον Τομεάρχη Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, εκ του οποίου:

1) 500 ευρώ έχουν δαπανηθεί χωρίς την προσκόμιση παραστατικών με την αιτιολογία αγορά εφημερίδων, parking και φιλοδωρήματα.

2) 316,5 ευρώ φιλοδώρημα στην ταβέρνα «ΜΑΪΑΜΗ ΓΕΥΣΗ CAFE» επί λογαριασμού συνολικού ποσού 683,95 ευρώ.

3) 366 ευρώ φιλοδώρημα στο κατάστημα εστίασης ΙΝΤERN- ΣΙΔΕΡΗΣ ΑΕΑΕ CEFE, επί συνολικού λογαριασμού 934 ευρώ, με εντολή Προέδρου.

Επίσης, έξοδα παραμονής και διανυκτέρευσης δύο ημερών, ποστού 4.799,88 ευρώ, δαπάνη για γεύμα 133 ατόμων ποσού 3.586 ευρώ στην ταβέρνα ΧΑΝΙ με φιλοδώρημα αξία 914 ευρώ, οι οποίες εντέλλονται με το ΧΕ 1015/15-9-09 συσχετιζόμενο με το φύλλο εκκαθάρισης 615/09, δαπάνες για γεύματα στην ψαροταβέρνα «ΜΑΪΑΜΙ ΓΕΥΣΗ ΕΠΕ» ποσού 456,10 με φιλοδώρημα 243,90 ευρώ, στο εστιατόριο ΣΤΑΥΡΟΥ ποσού 470 ευρώ με φιλοδώρημα 230 ευρώ και ELECTRA ποσού 2.658 ευρώ με φιλοδώρημα 342 ευρώ.

Επιπλέον, στη περίπτωση της μετακίνησης εκτός έδρας του Προέδρου του Ε.Ε.Σ., του οδηγού κ. Παντελάκη και του Τομεάρχη Σαμαρειτών κ. Ορφανού, τα τιμολόγια του ξενοδοχείου Macedonia Palace αναφέρουν 6 δωμάτια προς κράτηση.

Οι δαπάνες για φιλοδωρήματα δεν προβλέπονται από διάταξη νόμου και συνιστούν μη νόμιμη επιβάρυνση εξόδων» σημειώνεται στην έκθεση του οικονομικού ελέγχου του έτους 2009, πλην όμως τα ευρήματα για τα… πεπραγμένα στις εξόδους ή τις… αποστολές του Ανδρέα Μαρτίνη και των συνεργατών του, δεν σταματούν εδώ…

Είναι χαρακτηριστικό πώς τα ταξίδια του κ. Μαρτίνη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν κρατήσεις δωματίων με δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 540 ευρώ, ενώ για ένα τριήμερο στην Αράχοβα από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2009, προφανώς για… αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δαπανήθηκε ποσό 1.930 ευρώ, μεταξύ των οποίων έχει καταγραφεί και φιλοδώρημα 270 ευρώ, με εντολή προέδρου σε ταβέρνα που φιλοξένησε γεύμα 20 ατόμων, χωρίς τεκμηρίωση του σχετικού σκοπού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα: «Κατά την εκτίμηση του ελέγχου η ημερήσια αποζημίωση για μετακίνηση εκτός έδρας, υπαλλήλων και μελών της διοίκησης του Ε.Ε.Σ. είναι ιδιαίτερα υψηλή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά οι δαπάνες του Σωματείου, προτείνοντας μάλιστα και την αναθεώρησή τους, ενόψει της επικρατούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της απώλειας εσόδων του φορέα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα αποτελέσματα του ελέγχου έχει γίνει καταγραφή και των… εθιμοτυπικών δώρων και των αγορών από το γραφείο του Προέδρου, τα οποία δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του νομικού προσώπου (Ε.Ε.Σ.), ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτουν στα λειτουργικά έξοδά του.

Ανάμεσα στα δώρα αυτά, αγορά κοσμήματος από την εταιρεία Follie – Follie ποσού 90 ευρώ, η αποστολή σε ιδιώτη χριστουγεννιάτικου κασπώ από την εταιρεία FlorHellas, ποσού 109 ευρώ, η αγορά δώρων από την εταιρεία Cellier ποσού 467,38 και 126,43 ευρώ, η αγορά λουλουδιών από την εταιρεία Fleria ABEE, 360,05 ευρώ, αλλά και μικρογεύματα σε εκδήλωση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ποσού 1.090 ευρώ, χωρίς υπηρεσιακό σημείωμα και αιτιολόγηση συναφούς σκοπού, για το οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση.

Οι αποκαλύψεις του Newsbomb.gr δεν σταματούν εδώ…

Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε τα πάντα για τους ανθρώπους που έχοντας ως «ασπίδα» πάνω τους τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια απίστευτη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Θα ακολουθήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων του πορίσματος του Ελέγχου που πραγματοποίησε στα οικονομικά του Σωματείου η Pricewaterhouse Coopers, για την εκμετάλλευση των εσόδων από τα κληροδοτήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έσοδα που άλλους σκοπούς έπρεπε να εξυπηρετούν, σύμφωνα και με τις επιθυμίες των δωρητών και αλλού κατέληγαν…

Και όμως…

Ο Ανδρέας Μαρτίνης και οι συνεργάτες του, όχι μόνο δεν πτοούνται, αλλά κινούν τα νήματα εδώ και μήνες, με στόχο να περάσει ξανά στα χέρια τους η διοίκηση του Σωματείου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλήθεια, τι γνωρίζει για όλες αυτές τις περιπτώσεις και τους φακέλους γεμάτους «ευρήματα» που έχουν κατατεθεί στους εισαγγελείς καταπολέμησης της διαφθοράς;


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συνεταιριστικές τράπεζες: Μια μελέτη που ενισχύει τη πρόταση Δραγασάκη για παράλληλο τραπεζικό σύστημα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΖΕΡΒΑ

Η φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη, Σάββατο βράδυ στη Βουλή, για την ανάγκη να καθιερωθεί και στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, έκανε αίσθηση και παραξένεψε πολλούς. Ορισμένοι αδαείς, νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν ξανά και να κατηγορήσουν τη κυβέρνηση για υλοποίηση σεναρίων τύπου Βαρουφάκη. Αλλοι, που κατάλαβαν τι ακριβώς εννοούσε και που αναφερόταν, δεν ενοχλήθηκαν καθόλου από το τεχνητό θόρυβο.

Είναι όσοι εκπροσωπούν εκείνα τα συμφέροντα που δεν θα ήθελαν να ξεφυτρώσουν μπροστά τους, νέου τύπου πιστωτικά ιδρύματα, με συνεταιριστική μορφή και οργάνωση τα οποία δεν θα μπορούν να ελέγχουν. Γιατί σε αυτά προφανώς αναφερόταν ο κ. Δραγασάκης όπως κι ο ίδιος διευκρίνισε στην ομιλία του. Αυτές τις συνεταιριστικές τράπεζες, που λειτουργούν εδώ και δεκάδες χρόνια στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα σε πιο εμβρυακή μορφή, τα πελατειακά συμφέροντα στην Ελλάδα, τις θεωρούν ανταγωνιστικές και τις βλέπουν όχι με μισό αλλά με εχθρικό μάτι, καθώς διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης και μάλιστα με το αζημίωτο.

Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση

Θα μπορούσαν όμως οι συνεταιριστικές τράπεζες, εάν αναπτυχθούν κάτω από ένα υγιές ρυθμιστικό πλαίσιο, να παίξουν ένα ρόλο ενισχυτικό της ανάπτυξης; Η κυβέρνηση απάντα θετικά στο ερώτημα αυτό και γι αυτό αποφάσισε με το νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να θεσπίσει μέτρα ενίσχυσης τους.Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι σημερινές οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν την προσέλκυση στους συνεταιρισμούς στρατηγικών εταίρων, σημαντικών κεφαλαιοδοτών που διαθέτουν τεχνογνωσία.Απάντηση απόλυτα θετική στο ίδιο ερώτημα δίνει και μια σχετικά πρόσφατη(Απρίλιος του 2014) έρευνα-μελέτη του Ινστιτούτου Levy που συνέταξαν για το Παρατηρητήριο Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων και το Ινστιτούτο Εργασίας, της ΓΣΕΕ ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Taun N. Toay.

Tα στοιχεία που περιέχονται σε αυτή, είναι άκρως ενθαρρυντικά, σε μια χώρα όπου ο επίσημος, συστημικός εμπορικός τραπεζικός τομέας έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και αδυνατεί, εδώ και 5 χρόνια να χρηματοδοτήσει την οικονομία και την ανάπτυξη.

Τι λέει η έκθεση

“Αν υποθέσουµε ότι η ζωτικότητα της ελληνικής οικονοµίας εξαρτάται από τη συνεχή δηµιουργία νέων µικροµεσαίων επιχειρήσεων και την επέκταση των υφιστάµενων επιχειρήσεων, τότε είναι προς το δηµόσιο συµφέρον να υπάρχει ένα δίκτυο ισχυρών, ανεξάρτητων και κερδοφόρων συνεταιριστικών χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων που ειδικεύονται στη χρηµατοδότηση τέτοιων επιχειρήσεων. Όταν οι δυνάµεις της αγοράς αποτυγχάνουν να παρέχουν τις χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες και κερδοφόρες, τότε είναι σκόπιµο για την κυβέρνηση να συµβάλει στη δηµιουργία της αγοράς. Οι χρηµατοπιστωτικοί συνεταιρισµοί εµπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Δεν χρειάζονται κρατική επιχορήγηση και αυτού του είδους οι τράπεζες θα είναι επικερδείς µετά το κόστος για την εκκίνησή του”, τονίζεται στη μελέτη. Και συμπληρώνεται:

“Η κύρια προοπτική αυτής της πρότασης είναι ότι η πρωταρχική λειτουργία της χρηµατοπιστωτικής δοµής κάθε χώρας είναι να προωθεί την κεφαλαιακή ανάπτυξη της οικονοµίας—να αυξάνει την πραγµατική παραγωγική ικανότητα και την πλουτοπαραγωγική ικανότητα της οικονοµίας

Δεδοµένου ότι στην Ελλάδα ο υφιστάµενος τραπεζικός τοµέας είναι ιδιαίτερα αδύναµος όσον αφορά στην εξυπηρέτηση µικρών και νεοσύστατων επιχειρήσεων και ορισµένων οµάδων καταναλωτών τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, τα εµπειρικά στοιχεία υποστηρίζουν τη σπουδαιότητα της προώθησης ενός προγράµµατος για την ανάπτυξη ενός δικτύου χρηµατοδοτικών συνεταιρισµών.Βασικός σκοπός αυτής της τοπικής τραπεζικής είναι η δυνατότητα παροχής χρηµατοδοτικών υπηρεσιών για τις µικρές επιχειρήσεις και την επέκταση του πρωτογενούς τοµέα της οικονοµίας σε συνδυασµό µε τον τουρισµό (αγροτουρισµό),θα µπορούσε να εξελιχθεί σε σηµαντικό µοχλό ανάπτυξης για την οικονοµική ανάκαµψη της χώρας.

Τα άτοµα µε χαµηλά εισοδήµατα έχουν πολύ περιορισµένη πρόσβαση σε χρηµατοπιστωτικές υπηρεσίες. Αν και ο αποκλεισµός των χαµηλοεισοδηµατιών από την τραπεζική πίστωση υπήρχε πριν από την κρίση, η τάση αυτή επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα. Πράγµατι, έχει υπάρξει µείωση του δανεισµού στον ιδιωτικό τοµέα στο σύνολο της ευρωζώνης λόγω της οικονοµικής ύφεσης και της έλλειψης ζήτησης, αλλά στην Ελλάδα η κεφαλαιακή επάρκεια του ελληνικού τραπεζικού τοµέα εξακολουθεί να είναι αδύναµη, καθιστώντας πολύ δύσκολη την πρόσβαση στη χρηµατοδότηση και την πιστωτική ρευστότητα”.

Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις της έκθεσης για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη, σε σχέση με την μεγάλη υστέρηση που παρατηρίται στην Ελλάδα.

“Η µεγάλη καθυστέρηση στη θεσµική θεµελίωση και την ανάπτυξη των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυµάτων στην Ελλάδα, ειδικά σε σύγκριση µε την εντυπωσιακή ανάπτυξη των εν λόγω ιδρυµάτων στην Ευρώπη, είναι στενά συνδεδεµένη µε την ιστορία των κρατικά ελεγχόµενων γεωργικών πιστώσεων στην πρώην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Ακόµα και ενόψει της κρίσης του ευρώ, οι συνεταιριστικές τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν µια µεγάλη δύναµη στο τοπικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα, αν και σε διαφορετικό βαθµό ανά χώρα. Το 2010, οι ευρωπαϊκές συνεταιριστικές τράπεζες αντιπροσώπευαν το 21% του µεριδίου αγοράς στις καταθέσεις, µε το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 3.1 τρις ευρώ, και το 19% του µεριδίου αγοράς των δανείων, που ανερχόταν σε 3.3 τρις ευρώ, και κατείχαν περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 5.6 τρις ευρώ. Οι τράπεζες απασχολούσαν 777.469 εργαζόµενους σε 3.874 υποκαταστήµατα. Ως παράδειγµα του σηµαντικού ρόλου που διαδραµατίζουν οι συνεταιριστικές τράπεζες, η ολλανδική τράπεζα Rabobank κατείχε το 40% του µεριδίου αγοράς στις καταθέσεις και το 29% του µεριδίου αγοράς των δανείων”, επισημαίνεται.Η πρωτοβουλία των Γερμανικών Sparkasse

“Σε µια πρόσφατη µελέτη, ο Γερµανικός τραπεζικός Sparkassestiftung fuer der internationalen Kooperation προέτρεψε τη δηµιουργία στην Ελλάδα ενός δικτύου αυτόνοµων ταµιευτηρίων και/ή συνεταιριστικών τραπεζών στα πλαίσια του προτύπου που επικρατούν στη Γερµανία (Sparkassen), προσφέροντας µάλιστα οικονοµική και τεχνική στήριξη από την Ένωση των Γερµανικών Ταµιευτηρίων. Ο Ελληνικός Οργανισµός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων κάνει τακτικά έκκληση για αναδιάρθρωση και αύξηση του υφιστάµενου αριθµού συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειµένου να επιτραπεί στην ελληνική οικονοµία να πάρει ξανά µπρος¨, επισημαίνει η μελέτη.Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ελλάδα

Τον Απρίλιο του 2014 , 16 συνεταιριστικές τράπεζες λειτουργούσαν στην Ελλάδα, µε συνολικό δίκτυο 181 υποκαταστηµάτων που καλύπτει σχεδόν το σηµαντικό µέρος της χώρας. Από τις προαναφερθείσες τράπεζες, τρεις έχουν ήδη λάβει το «πράσινο φώς» από την Τράπεζα της Ελλάδας να λειτουργούν πανελλαδικά ενώ άλλες 33 επτά έχουν φτάσει τα επίπεδα του συνεταιριστικού κεφαλαίου που απαιτούνται για να τους επιτραπεί η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε γειτονικές περιοχές. Επιπλέον, υπάρχουν 16 πιστωτικοί συνεταιρισµοί σε λειτουργία, οι οποίοι, πέρα από τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει προκειµένου να εξελιχθούν σε συνεταιριστικές τράπεζες, είναι ενεργοί στη χορήγηση δανείων ή στη παροχή άλλων χρηµατοδοτικών διευκολύνσεων προς τα µέλη τους.

Το έργο των συνεταιριστικών τραπεζών

Υπάρχουν, συνήθως, έξι αναγνωρίσιµες τραπεζικές λειτουργίες που θα µπορούσαν να εκτελούν τα συνεταιριστικά χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα: 1. Η παροχή ενός συστήµατος πληρωµών για αναλήψεις µετρητών και καταθέσεις, περιλαµβανοµένης της ασφάλισης των καταθέσεων και της έκδοσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. 2. Ένα ασφαλές αποθετήριο για τις αποταµιεύσεις και τις συναλλαγές στους τραπεζικούς λογαριασµούς. 3. Η παροχή χρηµατοδότησης στα νοικοκυριά, συµπεριλαµβανοµένων των στεγαστικών δανείων, των δανείων για αυτοκίνητα και άλλα καταναλωτικά αγαθά. 4. Η παροχή εµπορικών τραπεζικών υπηρεσιών για δάνεια, υπηρεσίες µισθοδοσίας, καθώς και συµβουλές για την εκκίνηση επιχειρήσεων και τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις. 5. Η παροχή επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 6. Η παροχή χρηµατοοικονοµικής εκπαίδευσης και συµβουλών για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών.Το γερµανικό µοντέλο

Το γερµανικό συνεταιριστικό µοντέλο λειτουργεί σε τρία επίπεδα. Στο 1 επίπεδο υπάρχουν 2000 τοπικές τράπεζες, ένα σύστηµα Volksbanks και ένα σύστηµα Raiffeisenbanks, που αντιπροσωπεύουν 11.5 εκατοµµύρια µέλη. Στο 2 επίπεδο υπάρχουν τρεις περιφερειακές τράπεζες. Στο 3 επίπεδο υπάρχει ο κεντρικός θεσµός (DZ Bank), µια δηµόσια οντότητα µε την υποχρέωση να προωθεί ολόκληρο το γερµανικό συνεταιριστικό κίνηµα και να διασφαλίζει ρευστότητα προς και από τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Ο γερµανικός τραπεζικός τοµέας

Δεδοµένου ότι η Γερµανία δεν έχει περιορισµούς στις τράπεζες που ασκούν ταυτόχρονα εµπορικές και επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες, οι περισσότερες γερµανικές τράπεζες είναι παγκόσµιες τράπεζες και περιλαµβάνουν ιδιωτικές τράπεζες (που µέχρι το 2012 κατείχαν το 38% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων), ταµιευτήρια δηµόσιας ιδιοκτησίας (µε 29,4% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων) και συνεταιριστικές τράπεζες (µε 11,8% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων).

Το γαλλικό μοντέλο

Το γαλλικό µοντέλο Ο γαλλικός τραπεζικός τοµέας κυριαρχείται από 5 µεγάλους τραπεζικούς οµίλους: την BNP Paribas, την Crédit Agricole, την Société Générale: BPCE, την Crédit Mutuel, την BP Group (συγχωνεύθηκε µε την Caisse d’Epargne in 2006) (Το συνολικό ενεργητικό στοιχείο του συστήµατος αναλογούσε σε 10 τρις ευρώ στο τέλος του 2011 [IMF 2012]. Ωστόσο, η χρηµατοπιστωτική κρίση επηρέασε σηµαντικά τον γαλλικό χρηµατοοικονοµικό τοµέα και οδήγησε σε µια σειρά από µεταρρυθµίσεις, διαχωρίζοντας τις κερδοσκοπικές δραστηριότητες από τις κεντρικές τραπεζικές διεργασίες (Baker & McKenzie, 2013).

Οι απαρχές των γαλλικών συνεταιριστικών τραπεζών

Ο πρώτος συνεταιρισµός στη Γαλλία, η Banque Populaire (BP), προέκυψε τη δεκαετία του 1870, αρκετά πριν την έντονη επέκταση του κλάδου στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών έχει αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, κυρίως λόγω της αύξησης του πεδίου των υπηρεσιών τους και τη γεωγραφική τους επέκταση µέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η γαλλική συνεταιριστική τραπεζική δοµή Σήµερα, οι τρείς µεγαλύτερες γαλλικές συνεταιριστικές τράπεζες είναι η Credit Agricole (CA), o όµιλος BP (ο οποίος συγχωνεύθηκε µε την Caisse d’Epargne το 2006), και η Credit Mutual (CM). Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τα αντίστοιχα µερίδια της αγοράς που κατέχουν (Ayadi et al. 2010). Ως συνέπεια της ανάπτυξής τους, ο γαλλικός συνεταιριστικός τραπεζικός τοµέας έχει γίνει πιο κυρίαρχος από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες στην Ευρώπη.

Παρά την επέκτασή τους, η διακυβέρνηση των συνεταιριστικών τραπεζών εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από τα µέλη, µε την αρχή «ένα µέλος, µία ψήφος» να ισχύει για τα µέλη και των τριών συνεταιριστικών τραπεζών. Σε λειτουργική δοµή, υπάρχουν διαφορές ανάµεσα στις τρείς µεγάλες 71 συνεταιριστικές τράπεζες στη Γαλλία. Ενώ τόσο η CA όσο και η CM έχουν µια δοµή τριών στρωµάτων, µε τοπικά, περιφερειακά και εθνικά στρώµατα, ο όµιλος BP έχει µια δοµή δύο στρωµάτων (εθνικό και περιφερειακό).Το ολλανδικό µοντέλο

Ο ολλανδικός τραπεζικός τοµέας Ο ολλανδικός τραπεζικός τοµέας αποτελείται από τρεις µεγάλες τράπεζες: την ABN Amro, την ING Group και την Rabobank. Η τελευταία έχει εξελιχθεί σε έναν σηµαντικό παίκτη στο ολλανδικό συνεταιριστικό τραπεζικό σύστηµα. Οι απαρχές των ολλανδικών συνεταιριστικών τραπεζών Οι συνεταιριστικές τράπεζες στην Ολλανδία διαµορφώθηκαν για πρώτη φορά προς το τέλος του 19ου αιώνα και ακολούθησαν το πρότυπο των συνεταιριστικών τραπεζών στη Γερµανία. Το 1898 δηµιουργήθηκαν οι πρώτες δύο ολλανδικές συνεταιριστικές τράπεζες και µέχρι το 1950 υπήρχαν πάνω από 1300. Η συγχώνευση δύο συνεταιριστικών κεντρικών τραπεζών το 1972 δηµιούργησε τη Rabobank. Αρχικά, η Rabobank ήταν µια γεωργική τράπεζα, αλλά εξελίχθηκε σε ένα φορέα που παρέχει επίσης ένα πλήρες φάσµα χρηµατοοικονοµικών υπηρεσιών σηµαντικής σηµασίας στον αστικό τοµέα (Ayadi et al. 2010).

Το ολλανδικό µοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών και η δοµή διακυβέρνησής του είναι µοναδικό στο ότι συνδυάζει τους ρόλους της τράπεζας, της κεντρικής τράπεζας και της εποπτικής αρχής.

Το ιταλικό µοντέλο

Στην Ιταλία, λειτουργούν στις αγροτικές περιοχές 728 τοπικές τράπεζες, µε 300 χιλιάδες µέλη, και δύο περιφερειακές τράπεζες. Το κεντρικό όργανο είναι το Istituto di Credito delle Casse Rurali ed Artigiane (ICCREA), που εδρεύει στη Ρώµη και ιδρύθηκε το 1963 και λειτουργεί πρωτίστως ως µέσο αναχρηµατοδότησης και παραλήπτης εκ µέρους των εν λόγω τραπεζών

Το ισπανικό µοντέλο

Υπάρχουν τρεις οντότητες που απαρτίζουν το χρηµατοπιστωτικό σύστηµα στην Ισπανία: (1) τράπεζες, νοµικά καθιερωµένες ως εταιρείες περιορισµένης ευθύνης, (2) ταµιευτήρια, που είναι τα θεµέλια, και (3) συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύµατα, νοµικά καθιερωµένα ως συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Ανάµεσα στους πιστωτικούς συνεταιρισµούς υπάρχουν (1) αγροτικές τράπεζες, (2) λαϊκά αποταµιευτικά ιδρύµατα και (3) επαγγελµατικές τράπεζες. Οι αγροτικές τράπεζες συνδέονται στενά µε τον αγροτικό τοµέα, αν και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε άλλους τοµείς.

To κυπριακό µοντέλο

Ο κυπριακός συνεταιριστικός τραπεζικός τοµέας είναι ένας βασικός παράγοντας που συµβάλλει στη χρηµατοδότηση µε ένα ισχυρό δίκτυο, το οποίο συναγωνιζόταν από πολλές απόψεις τις ιδιωτικές εµπορικές τράπεζες πριν από την κρίση στην ευρωζώνη.

Πριν από την κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών υπήρχαν περίπου εκατό συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύµατα, τα οποία δεν ελέγχονταν από την συνεταιριστική κεντρική τράπεζα µε την οποία συνδέονταν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC 2014) αναφέρει αυτή την έλλειψη ελέγχου ως αδυναµία του συστήµατος, δηλώνοντας ότι «αυτή η αποκεντρωµένη δοµή και η εγγύτητα µε τους δανειολήπτες οδήγησε σε απρόσεκτο δανεισµό, χωρίς σοβαρή επαλήθευση της ικανότητας των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και σε µια κουλτούρα µη αποπληρωµής. Ως εκ τούτου και λόγω της βαθιάς τρέχουσας ύφεσης, πάνω από το 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι τώρα µη εξυπηρετούµενο, δηλαδή, δεν έχει αποπληρωθεί από τους οφειλέτες και το ποσοστό αυτό αυξάνεται».

Επί του παρόντος, χρειάζονται περίπου 1,5 δισεκατοµµύρια ευρώ για την κάλυψη αυτών των δανειακών ζηµιών, που προκάλεσαν την παρέµβαση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC 2014) περιγράφει τις γενικές πτυχές της παρέµβασης: Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήµερα αποτελεί µια πολύ σηµαντική αναθεώρηση της δοµής και των εµπορικών πρακτικών του οµίλου. Ο αριθµός των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυµάτων θα µειωθεί στους 18 µέσω συγχωνεύσεων. Θα ανήκουν και θα ελέγχονται από το συνεταιριστικό κεντρικό όργανο, το οποίο µε τη σειρά του θα ανήκει κατά 99% στον νέο µέτοχο, που είναι το κράτος. Θα αναπτυχθούν κατάλληλες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου, ανάληψης δανείων και διαχείρισης απαιτήσεων. Η ενεργή διαχείριση ενός µεγάλου µέρους των µη εξυπηρετούµενων δανείων, µέσω ενός νεοσύστατου εξειδικευµένου τµήµατος, αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδίου. Νέες οµάδες διαχείρισης βρίσκονται στη διαδικασία διορισµού τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των πιστωτικών ιδρυµάτων. Μία από τις αδυναµίες του συστήµατος στην Κύπρο ήταν η έλλειψη πραγµατικής ρυθµιστικής εποπτείας από την Συνεταιριστική Κεντρική Τράπεζα.

Έχοντας ιδρυθεί το 1937 σύµφωνα µε τους νόµους και του κανόνες περί συνεταιριστικών κοινωνιών, η τράπεζα είχε χρεωθεί την κύρια ευθύνη της παροχής τραπεζικών και άλλων συναφών υπηρεσιών στα µέλη των συνεταιριστικών κοινωνιών (οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής κοινότητας στην Κύπρο). Με τον πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα επεκτάθηκε σε όλες τις τραπεζικές υπηρεσίες και, ως αποτέλεσµα, ασχολιόταν λιγότερο µε το δίκτυο της, το οποίο δεν υπάγετο νοµικά στην κεντρική τράπεζα, και ανησυχούσε περισσότερο για τον δικό της ισολογισµό. Υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία εδώ µε το σύστηµα στην Ελλάδα τόσο από την άποψη της απουσίας µιας κεντρικής συνεταιριστικής τράπεζας µε πραγµατικές ρυθµιστικές και εποπτικές εξουσίες όσο και από τη σκοπιά των µη εξυπηρετούµενων δανείων, τα οποία µπορούν να ευδοκιµήσουν σε ένα τόσο αποκεντρωµένο σύστηµα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στα νησιά Κέιμαν βρήκαν την offshore της συζύγου του Γιάννουτης Αθανασίας Αγγελοπούλου


Σύμβαση με offshore εταιρεία που είχε έδρα τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν είχε υπογράψει η Σταυρούλα Κουράκου για την αξιοποίηση των 1,3 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου, αφού έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό, προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία HSBC ltd, θυγατρική της ομώνυμης τράπεζας, για τη δημιουργία του trust που ανέλαβε τη διαχείριση του ποσού.

Η σύμβαση, που αποκαλύπτει η Realnews, καταρτίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2008 με συμβαλλόμενους τη Στ. Κουράκου και την «HSBC International Trustee Limited of Strathvale House 2hd floor, North Church Street, George Town, Grand Cayman, Cayman Islands».

Το trust ονομάστηκε «Sar» και το αρχικό του κεφάλαιο ήταν μόλις 10 δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ορίστηκε να είναι ανακλητό που σημαίνει ότι ο ιδρυτής -εν προκειμένω η Στ. Κουράκου- μπορούσε να πάρει πίσω τα χρήματα του καταπιστεύματος όποτε το επιθυμούσε.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ηθικά πλεονεκτήματα..

    Όχι πείτε.
Πού ακριβώς στο διπλανό tweet της Ζωής υπάρχει μία ανακρίβεια, κάτι που δεν είναι αλήθεια;

Το μόνο που δεν ταιριάζει είναι η τελευταία
λεξούλα: ''ντροπή''.
Γιατί ''ντροπή'' Ζωή μας;
Οι άνθρωποι, το παραδέχονται: χάσανε!
Σκουρλέτης: "Χάσαμε δυστυχώς τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ"
Ξανθός: "Χάσαμε τελικά τη μάχη για τα φαρμακεία|
Σταθάκης: "Χάσαμε δυστυχώς τη μάχη για τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας"
Τσαλακώτος: "Χασαμε τη μαχη για τις διοικησεις των Τραπεζων".

Τί έπρεπε δηλαδή; Να παραιτηθούνε; Να κάνουν χαρακίρι; Να φερθούν σαν άντρες; (το blog είναι της αντρικής σχολής. Ψευταρά ζεις, εσύ μας οδηγείς!)
Αυτοί έχουν το ηθικό πλεονέκτημα να δηλώνουν αριστεροί.
Τί νομίζεις; Ότι αριστερή είσαι εσύ που στην πρώτη δυσκολία τα βρόντηξες, και τρέχεις τώρα στα εξωτερικά, κι όλο και κάτι παρλαπίπες λες για το ''χρέος'', που είναι τάχα απεχθές και επονείδιστο και άλλα τέτοια αναρχικά;

Αυτοί ρε, είναι ηθικοί πλεονέκτες.
Τα εκατομμύρια που έχουν και κρύβουν είναι αριστερά και τίμια.
Τα νερά που δεν πληρώνουν είναι για αριστερές πισίνες.
Οι κωλοτούμπες που κάνουν είναι προς τ' αριστερά.
Το μνημόνιο το τρίτο το μακρύτερο δεν είναι μνημόνιο, είναι αριστερή συμφωνία.
Ακόμη κι ο πρωθυπουργός απ΄ το αριστερό μάτι δακρύζει από το βήμα της Βουλής όταν μιλάει για τους πρόσφυγες. Το άλλο, το δεξί, είναι στεγνό και σιδερόφραχτο.

Η ''ντροπή'', Ζωή μας, είναι για τους ανθρώπους.
Αυτοί, Ζωή μας, δεν είναι άνθρωποι, είναι ηθικοί τύπου ΤΣΙΡΙΖΑ.
Αυτοί έχουν το ηθικό πλεονέκτημα να μην κόβεται η πέτσα τους.
Αυτοί μπορούν να ξεχνάνε να δηλώνουν εκ παραδρομής κάτι εκατομμύρια και να κάνουν μετά καινούργιες δηλώσεις ''πόθεν έσχες'', και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Ο λαός επειδή δεν μπορεί να πληρώνει τα δάνειά του, γιατί του ανέτρεψαν όλη την ζωή, γιατί βρέθηκε άνεργος, γιατί του μειώθηκε ο μισθός, γιατί αυξήθηκαν τα χαράτσια και οι φόροι, θα πρέπει να χάσει τα σπίτια του.

Γιατί αυτοί είναι ηθικοί πλεονέκτες!
ΗΘΙΚΟΙ ΑΛΗΤΕΣ!

Και ο λαός, Ζωή μας, είχε ηθικό πλεονέκτημα.
Είχε, αλλά τό 'χασε. Στις 20 Σεπτεμβρίου.
Τώρα έχει μία κυβέρνηση ηθικών προδοτών,
..και μία αντιπολίτευση ανήθικων πολιτικών εγκληματιών.

Έτσι είναι.
Ο λαός τά 'κανε,
..ο λαός να τα ξεκάνει!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ: «ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΣΩΣΩ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΩ-H FRONTEX ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΡΑΓΗ»

«Έπρεπε να διαλέξω και να επιλέξω ποιον θα σώσω, τη μητέρα που πνίγεται, ή τα παιδιά που δεν μπορούν να κολυμπήσουν, ή τον πατέρα που πνίγεται γιατί όλη η οικογένεια του έχει γαντζωθεί πάνω του. Χθες καταφέραμε να σώσουμε 242 άτομα συνολικά, αλλά πάνω από 50 πέθαναν.Τους είδα να πεθάνουν. Ήταν τρομερό. Είμαστε τσακισμένοι, σωματικά και ψυχολογικά. Και ντρέπομαι για την Ευρώπη», λέει ο Oscar Camps.

O Oscar Camps είναι ένας εθελοντής ναυαγοσώστης από την Ισπανική ΜΚΟ Proactiva Open Arms, μιας ΜΚΟ φταγμένοι από επαγγελματίες ναυαγοσώστες που ήρθαν στη Λέσβο για να διασώσουν και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες οι οποίοι κάνουν ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσα από το Αιγαίο από την τουρκική ακτή προς την Ελλάδα.

Την Τετάρτη (28 Οκτ 2015), 242 πρόσφυγες διασώθηκαν από ανατροπή σκάφους που μετέφερε περίπου 300 άτομα μέσα στο θυελλώδες Αιγαίο, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησε μια τεράστια αναζήτηση διάσωσης στην οποία συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, αλιευτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο. Τουλάχιστον 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο ανατολικό Αιγαίο μεταξύ των οποίων 7 παιδιά. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται από αυτό το ατύχημα.

«Τούρκοι και Έλληνες ψαράδες έσπευσαν στη βάρκα των προσφύγων και ξεκίνησαν τη διάσωση ανθρώπων. Ήταν συγκλονιστικό. Ανεβήκαμε στο πλοίο για να πάρουμε τα παιδιά, επειδή [οι πρόσφυγες] είπαν ότι δεν είχαν τη δύναμη να τα σηκώσουν. Το σκάφος της Frontex δεν έκανε τίποτα, το μόνο που έκαναν είναι να ρίξουν σχοινιά σε όσους πνίγονταν, όπως στις ταινίες, και έμειναν εκεί στο κατάστρωμα του πλοίου τους, βλέποντας ανθρώπους να πεθαίνουν. Αναρωτιέμαι τι θα έκαναν αν συγγενείς τους πνιγόντουσαν στη θάλασσα. Ήταν φρικτό. Όσοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες σε αυτή τη τραγωδία φέρουν ευθύνη », λέει ο Όσκαρ για το πλοίο της Frontex, ένα σκάφος ακτοφυλακής της ΕΕ με νορβηγική σημαία.

Η Proactiva Open Arms ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Γενάρη του 2016 από τη στιγμή που το το κύμα – και o αριθμός των νεκρών – στο Αιγαίο Πέλαγος αναμένεται να αυξηθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που ωθούν περισσότερους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη πριν κλείσουν τα σύνορα και η θάλασσα αγριέψει.

Η Proactiva Open Arms σχηματίστηκε όταν τα μέλη της είδαν τις εικόνες των πνιγμένων προσφύγων να ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνη του 3χρονου Aylan Kurdi.

«Αυτές οι εικόνες μας έκαναν να σκεφτούμε, «είμαστε επαγγελματίες που σώζουν ζωές και θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες στη Λέσβο». Έχουμε τις ικανότητες και έχουμε τον εξοπλισμό για να το κάνουμε έτσι πήραμε μια απόφαση και απλά πήγαμε» λέει ο Oriol Canals άλλος εθελοντής από την Proactiva Open Arms.

Η ομάδα των ναυαγοσωστών μάζεψε από τα μέλη της 15.000 € , αρκετά για να μείνουν το πρώτο μήνα, και από τότε που συγκεντρώνει χρήματα για να παραμείνει περισσότερο στη Λέσβο.

πηγή: Humans of the Refuge

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....