Διυλιστήριο: 02/06/19
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2019

Βαριά "καμπάνα" στον Μαντούβαλο για το παραδικαστικόΣε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή καταδικάστηκε ο γνωστός δικηγόρος -από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος- και πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού Πέτρος Μαντούβαλος. Ο κ. Μαντούβαλος καταδικάστηκε για δωροδοκία και άμεση συνέργεια σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε ομόφωνα τον γνωστό δικηγόρο χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Συνολικά, οι δικαστές έκριναν ενόχους πέντε κατηγορουμένους για σκέλος του επονομαζόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος 2», υπόθεση που είχε ξεκινήσει μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση το 2010 για παρασκηνιακές συναλλαγές πίσω από την καταδίκη του. Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση είτε με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα είτε χωρίς.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο, εκτός από τον κ. Μαντούβαλο, καταδίκασε τον πρόεδρο Εφετών Γιάννη Ευσταθίου και τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Στους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν ποινές καθείρξεως από πέντε μέχρι 13 έτη.

Ο πρώην βουλευτής και ο δικαστής καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, ενώ ο Ιάκωβος Γιοσάκης σε 12 έτη.

Ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος ήταν παρών κατά την έκδοση της απόφασης, δήλωσε «αθώος» στο δικαστήριο και τόνισε πως θα είναι παρών στη δίκη που θα διεξαχθεί σε δεύτερο βαθμό, ζητώντας τόσο την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων, κάτι που δεν έγινε δεκτό, αλλά και να μην του επιβληθούν περιοριστικοί όροι, προκειμένου η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για τα αδικήματα της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της διαμεσολάβησης σε δωροδοκία και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σε όσους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα επιβλήθηκε και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της δωροδοκίας ήταν ομόφωνη, ενώ για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά πλειοψηφία 2-1.

Παράλληλα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε αθώο τον δικαστή Αθανάσιο Μουστάκα κατά πλειοψηφία 2-1, με την πρόεδρο Ασημίνα Υφαντή να έχει την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος.

Επίσης, έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής του πλημμελήματος της δωροδοκίας για τους Ιωάννη Μπολέτση, Π. Λεωτσάκο και Δ. Ζήκο.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων και συγκεκριμένα -κατά περίπτωση- του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου μόνο σε έναν εκ των πέντε καταδικασθέντων.

Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ι. Μπολέτση έγιναν το 2010 σε ένα άλλο ακροατήριο, με κατηγορουμένους τον δικαστή Ευάγγελο Καλούση και τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο και πρόεδρο του δικαστηρίου τον Γιάννη Ευσταθίου. Τότε ο Ι. Μπολέτσης είχε καταγγείλει πως ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης τον εκβίαζε ζητώντας του 60.000 ευρώ, τα οποία απαιτούσαν οι δικαστές προκειμένου να τον αθωώσουν. Η καταγγελία αυτή οδήγησε τελικά στην παραπομπή εννέα κατηγορουμένων στο εδώλιο. Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι δωροδόκησε με 600.000 ευρώ -μέσω του Ιάκωβου Γιοσάκη - τον δικαστή προκειμένου να αθωωθεί ο ίδιος και δύο συνεργάτες του, που δικάζονταν για το «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 1».

Πηγή www.zougla.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ''τουιτάρει'' χάρτη με την Τουρκία χωρισμένη στα δύοΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προκάλεσε την οργή των Τούρκων χρηστών του διαδικτύου με ένα από τα τελευταία του tweets, που δείχνει έναν παγκόσμιο χάρτη με σημειωμένες τις χώρες που υποστήριξαν τον Χουάν Γκουάιδο.

Ωστόσο, δεν ήταν η υποστήριξη στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας που εξόργισε τους χρήστες των social media, αλλά ο χάρτης που έδειχνε την Τουρκία χωρισμένη με σύνορα σε δύο άνισα τμήματα.

Κι όσο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει εξηγήσεις για την απεικόνιση της Τουρκίας με τέτοιο τρόπο, τόσο αυξάνονταν τα επικριτικά σχόλια στο Twitter.

​Κάποιοι πρότειναν στον Πομπέο να επιστρέψει στο σχολείο για να μάθει ξανά γεωγραφίας.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας έχουν διαταραχθεί τον τελευταίο καιρό καθώς η τελευταία ανακοίνωσε τα σχέδια της για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εν μέσω της απόφασης της Ουάσιγκτον να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη χώρα.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να απειλήσει τους Κούρδους συμμάχους της στην περιοχή ενώ η Άγκυρα επιμένει ότι θα στοχεύει μόνο τρομοκράτες Ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή: Sputnik

https://diulistirio.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....