Διυλιστήριο: 05/18/16
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Βίος και Πολιτεία της Άννας Παναγιωταρέα - Πως αρμέγει το δημόσιο - Όλα τα στοιχεία


Εχθές, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, έμαθα κάτι που δεν γνώριζα: η κυρία Άννα Παναγιωταρέα ήταν διορισμένη στο εν λόγω νοσοκομείο. Και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ενώ αμειβόταν με ένα ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο (για 8000 ευρώ το μήνα κάνουν λόγο οι κακές γλώσσες). Βέβαια, όπως διαπίστωσα λίγο αργότερα, αυτή η είδηση δεν είναι καινούργια. Είχε κυκλοφορήσει χρόνια πριν, απλώς δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου.

Μολονότι δεν έπεσα από τα σύννεφα, η ικανότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου να «τρουπώνει» σε διάφορες θέσεις, άσχετες οι περισσότερες μεταξύ τους, πραγματικά με εντυπωσίασε. Με αφορμή αυτό, αλλά αιτία τους πάμπολλους διορισμούς της σε θέσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το δημόσιο, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για τη γυναίκα-φαινόμενο. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω, αν και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι το γνωρίζουν, πως η κυρία Παναγιωταρέα είναι υπέρμαχος του μικρού κράτους, της αριστείας, της αξιολόγησης και λοιπών αξιοκρατικών διαδικασιών.

Η κυρία Παναγιωταρέα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1974 ως καθηγήτρια φιλολογίας στο γυμνάσιο Αταλάντης. Δυο μήνες μετά το διορισμό της, παραιτήθηκε από τη θέση και μεταπήδησε στο υπουργείο πολιτισμού, από το οποίο πολύ σύντομα αποσπάστηκε στην ΕΡΤ, ως επικεφαλής του τμήματος μεταγλώττισης. Το 1976 παραιτήθηκε από το υπουργείο πολιτισμού και ανέλαβε διευθύντρια του τμήματος ενημερωτικών και επιμορφωτικών εκπομπών της ΕΡΤ. Κι όλα αυτά, χωρίς οι σπουδές της (απόφοιτος της φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) να έχουν κάποια σχέση με τα καινούργια της καθήκοντα.

Στην ΕΡΤ παρέμεινε μέχρι την ημέρα που την εξουσία ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, για να επανέλθει την περίοδο Μητσοτάκη, 90-93, όπου είχε δική της εκπομπή στην ΕΤ2. Το 1994, γίνεται διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο ΑΠΘ. Ενώ ένα χρόνο αργότερα εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Μολονότι οι πρώτες της προσλήψεις στο ΑΠΘ δεν προκαλούν ιδιαίτερες αναταράξεις, όταν τα επόμενα χρόνια προσπαθεί να καταλάβει θέση αναπληρώτριας στο ίδιο τμήμα, ξεσπά πραγματικός πόλεμος (υπάρχουν πάμπολλα, σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο –τα συντριπτικά περισσότερα αρνητικά).

Πλήθος φοιτητών, με μεγάλη μερίδα των οποίων βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο, αλλά και συναδέλφων της καθηγητών την κατηγορούν για ανεπάρκεια. Σταχυολογώ κάποιες από τις κατηγορίες που της αποδίδουν: ανυπαρξία μεταπτυχιακού (η ίδια, στο βιογραφικό της, ισχυρίζεται ότι έχει παρακολουθήσει «μεταπτυχιακά σεμινάρια»). Διδακτορικό άσχετο με το αντικείμενο διδασκαλίας (το διδακτορικό της έχει ως θέμα «τη δημιουργίας εθνικής και προσφυγικής συνείδησης», ενώ διδάσκει τα μαθήματα «τηλεοπτική δημοσιογραφία: τεχνικές έρευνας και συνέντευξης, «ανάλυση και σύνθεση ειδήσεων». Ανύπαρκτες δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού κλπ… κλπ… κλπ…

Εκτός από την ΕΡΤ, η κυρία Παναγιωταρέα έχει εργαστεί και στο ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Αθηναίων, τον 9,84, από τον οποίον αμειβόταν, για δίωρη εβδομαδιαία εκπομπή, με 5-6 σημερινούς βασικούς μισθούς. Δυστυχώς για την ίδια και ευτυχώς για τα ταμεία του δήμου Αθηναίων, απολύθηκε, μαζί με πλήθος άλλων δημοσιογράφων, οι οποίοι αμείβονταν με εξίσου δυσθεώρητα ποσά, το 2011. Σημειωτέον, ότι την ίδια περίοδο η κυρία Παναγιωταρέα εισέπραττε μισθούς από: ΑΠΘ, ΕΡΤ, Ωνάσειο (σύμβουλος δημοσίων σχέσεων), νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Ένας μισθός, δύο μισθοί, τρεις μισθοί, τέσσερις μισθοί. Και ένας από τον 9,84, πέντε μισθοί το σύνολο.

Πριν λίγα χρόνια η κυρία Παναγιωταρέα διορίσθηκε εκπρόσωπος τάφου (παγκόσμια πρωτοτυπία). Αμισθί αυτή τη φορά (να τα λέμε κι αυτά). Στόχος της ήταν να ενημερώνει αντικειμενικά και έγκυρα γύρω από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, που τότε απασχολούσαν το πανελλήνιο. Δυστυχώς, δεν μακροημέρευσε στα καινούργια της καθήκοντα. Όχι με ευθύνη δική της βέβαια. Απλώς, ο τάφος αποδείχθηκε συλημένος και τα φοβερά και τρομερά ευρήματα, που περιμέναμε όλοι με κομμένη την ανάσα, δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αυγατίσει τους επισκέπτες στο λογαριασμό της στο facebook, όπου συχνά-πυκνά δημοσίευε φωτογραφίες από τις ανασκαφές.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι η κυρία Παναγιωταρέα είχε πάντοτε άριστες σχέσεις με την εκκλησία. Υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας «περιεκόσμησε την κυρία Παναγιωταρέα δια του χρυσού λέοντος του τάγματος του λέοντος Αλεξανδρείας για την έμπρακτη συναντίληψή της προς το έργο του θρόνου του Αγίου Μάρκου» (μη με ρωτήσετε τι είναι αυτό, αντιγραφή το έκανα. Πάντως, καλό μου φαίνεται).

Αυτά τα ολίγα για τη γυναίκα-φαινόμενο, η οποία μολονότι εργάστηκε σε πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ, ποτέ δεν έπαψε να επιζητά τους –παχυλούς– μισθούς τους ευρύτερου δημόσιου τομέα.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο εδώλιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού το πάρτι των εργολάβων. 45 εταιρείες παραπέπονται για πρακτικές καρτέλ



Σχεδόν όλες οι μεγάλες τεχνικές και εργοληπτικές εταιρείες της χώρας, που συμμετείχαν στα μεγάλα τεχνικά έργα της χώρας τα τελευταία 17 χρόνια, παραπέμπονται να «δικασθούν» στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αντικείμενο της δίκης είναι να διακριβωθεί εάν παραβίασαν, όπως κατηγορούνται, την νομοθεσία περί δημιουργίας καρτέλ και συνέπραξαν παρανόμως με σκοπό τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016)».

Η «δίκη» έχει ορισθεί για τις 21 Ιουλίου 2016. Είχε προηγηθεί αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σχετικά με διαγωνισμούς δημοσίων έργων, στα οποία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, έργα κατασκευής μεγάλων οδικών αξόνων, έργα ΜΕΤΡΟ, προαστιακού και σιδηροδρομικών γραμμών/σταθμών, έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση: «Οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom, συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016).

Από το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων που εντοπίσθηκαν στη διάρκεια της αυτεπάγγελτης έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού προκύπτει, μεταξύ άλλων ότι οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με: α) Τον προσδιορισμό εκ των προτέρων του αναδόχου ανά διαγωνισμό. β) Τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων. γ) Την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. δ) Την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών ή/ και ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων. Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε, κυρίως, μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/αποζημιωτικών συμφωνητικών.

Με βάση την ίδια εισήγηση είχαν συμμετοχή στις συνεννοήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς και εταιρίες των ομίλων FCC, VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS, καθώς και οι εταιρίες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESA, RIZZANI και MAIRE TECNIMONT. Την έρευνα της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ουσιαστικά ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας. Στην εισήγηση προτείνεται στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στην εν λόγω εταιρία.

Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιριών, ως προς τις οποίες, όμως, έχει παραγραφεί η δυνατότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλει πρόστιμο: Μηχανική, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, Προοδευτική, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και SOMAGUE ENGENHARIA, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιριών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ». Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει, συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Η Τεχνική Ολυμπιακή (Στέγγος) ομολόγησε τα πάντα

Την έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ουσιαστικά ο όμιλος
ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας.

Στην εισήγηση προτείνεται στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ. 8 του ν. 3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στην εν λόγω εταιρία.

Περαιτέρω, με την εισήγηση προτείνεται η διαπίστωση της συμμετοχής στην εν λόγω σύμπραξη και των ακόλουθων εταιριών, ως προς τις οποίες όμως έχει παραγραφεί η δυνατότητα της ΕΑ να επιβάλει πρόστιμο: ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΕΜΠΕΔΟΣ, ΕΛΤΕΡ, ΑΛΤΕ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΕΝΙΚΗ, ΠΑΡΝΩΝ, ΕΡΓΑΣ, ΓΕΝΕΡ, ΕΛΤΕΚ και SOMAGUE ENGENHARIA, καθώς και των συνδέσμων εργοληπτικών εταιριών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

Από τις παραπάνω εταιρείες η ΑΛΤΕ, η Νίκος Καματάκης, η Εμπεδος, η Ευρωπαίκή Τεχνική, η Εργάς, η ΓΕΝΕΡ έχουν πτωχεύσει ενώ εταιρείες όπως η ΜΗΧΑΝΙΚΗ είναι κοντά στην πτώχευση εάν δεν έχει και αυτή πτωχεύσει.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή
Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καμμένος: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τους ενστόλους



Την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει την επιστροφή στους ενστόλους των περικοπών που έχουν υποστεί και μάλιστα αναδρομικά,υποσχεται ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε στους δημοσιογράφους:


"Ξέρετε ότι δέσμευση της κυβέρνησης και δική μου προσωπικά είναι οι αποφάσεις αυτές να υλοποιηθούν άμεσα. Εμείς έχουμε πράξει αυτά που οφείλουμε στο υπουργείο των Οικονομικών.

Όπως ξέρετε η μη παρουσία μας στο ΣτΕ ήταν ξεκάθαρη της πολιτικής απόφασης που έχουμε πάρει και ζητούμε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Όσον αφορά το ταμειακό θέμα από την πρώτη στιγμή διασφαλίσαμε από κωδικούς των εξοπλιστικών που περικόπησαν, τα χρήματα αυτά που οφείλουμε να δώσουμε σαν απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.
Πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα υλοποιηθεί.

Είναι σημαντικό ότι στις 24 του μήνα έχουμε μια απόφαση που κλείνει μια ολόκληρη εποχή. Η Ελλάδα μπαίνει σε ένα άλλο ρυθμό με άλλες δυνατότητες οι οποίες έχουν αρχίσει πλέον να διαφαίνονται.
Την απόφαση του ΣτΕ οφείλουμε να την εφαρμόσουμε και θα την εφαρμόσουμε".


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παυλόπουλος ''καρφώνει'' εμμέσως τον Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων


«Οι θύτες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οφείλουν μια ειλικρινή συγνώμη»


«Τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την οποίαν αναγνώρισε -και τούτο οφείλουμε να το σεβόμαστε πρωτίστως όλοι οι Έλληνες, και για λόγους θεσμικής συνέπειας- η Βουλή των Ελλήνων με το ν. 2193/1994», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνιστά, δίχως ιστορική αμφιβολία, ένα ακόμη έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, το οποίο ουδείς δημοκρατικός λαός μπορεί ν' αγνοεί ή έστω και να υποβαθμίζει. «Οι δε θύτες της Γενοκτονίας αυτής οφείλουν πάντα, τουλάχιστον, μιαν ειλικρινή αναδρομική συγγνώμη» προσθέτει και υπογραμμίζει:

«Μόνον υπό τους ως άνω όρους, και η ιερή μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ανάμεσα σε άλλα σημαντικά ιστορικά παραδείγματα, θα μας διδάξει επαρκώς, ιδίως υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες περιστάσεις, το πώς θ' αποτρέψουμε, στο διηνεκές, εγκλήματα που θίγουν τον πυρήνα της αξίας του Ανθρώπου και θέτουν έτσι σε κίνδυνο την ίδια την πορεία της Ανθρωπότητας».


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Την προστασία της φέτας και των προϊόντων ΠΟΠ ζήτησε ο Αποστόλου



Στην ανάγκη προστασίας της φέτας και των προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Βαγγέλης Αποστόλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Τρίτη.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις».

Εκτίμησε επίσης ότι με τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, αμφισβητείται νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς μας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν διεξοδικά για το πρόβλημα που προκύπτει σχετικά με την προστασία της ΠΟΠ φέτα κατά τις διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μετά την Υγεία, “νυστέρι” και στο “πάρτυ” των μεγαλοκατασκευαστικών! 100 γνωστά ονόματα και ανάμιξη πολιτικών προσώπων


Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι που μοιράστηκαν δημόσια έργα τα τελευταία 25 χρόνια φέρονται να είναι αποδέκτες των αρχικών εισηγήσεων στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά τρία χρόνια ερευνών, ώστε να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες περί οριζόντιων συμπράξεων (καρτέλ) στον κατασκευαστικό κλάδο, την οποία πρώτη είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.» το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό πόρισμα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της επιτροπής πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η υπόθεση, η οποία είναι η ογκωδέστερη και από τις πλέον πολύπλοκες και πολιτικά και οικονομικά ευαίσθητες που έχουν χειριστεί ποτέ οι ελληνικές αρχές Ανταγωνισμού, εισέρχεται στη φάση των κατηγορητηρίων.

Στην έρευνα εμπλέκονται περίπου 100 εταιρείες, μεταξύ των οποίων ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αρκετές υποθέσεις για τις οποίες υπήρξαν στοιχεία ενδέχεται να έχουν ήδη παραγραφεί καθώς η έρευνα έχει πάει πίσω στο 1989.

Μετά την ολοκλήρωση της οριστικής εισήγησης των εμπλεκομένων και αφού προηγηθεί ακροαματική διαδικασία, θα συγκληθεί σε περίπου 1,5-2 μήνες από σήμερα η Ολομέλεια της Επιτροπής για να εκδώσει απόφαση επί του πορίσματος, το οποίο πάντως δεν είναι δεσμευτικό.

Οι πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς διοχετευθεί στην αγορά αναφέρονται σε ενδείξεις εμπλοκής πολλών -μεγάλου και μικρότερου μεγέθους- ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων σε οριζόντιες συμπράξεις και γεωγραφικό μοίρασμα των δημόσιων έργων μεταξύ τους.

Αναφέρονταν ακόμη και σε ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ενώ καταγγελίες έχουν γίνει από συγκεκριμένους μικρομεσαίους εργολάβους.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολύ βαριά υπόθεση όπου μεταξύ άλλων εξετάζεται η πιθανή ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από πιθανή νόθευση των διαγωνισμών δημοσίων έργων έως τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια.

Αν η απόφαση είναι καταδικαστική, αναμένεται να επιδικαστούν πολύ μεγάλα πρόστιμα στους εμπλεκόμενους ή να επιβληθούν απαγορεύσεις συμμετοχής σε έργα κ.λπ., και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη άτυπη συζήτηση για το αν η υπόθεση θα αποτελέσει θρυαλλίδα για να αντιμετωπίσει περαιτέρω σημαντικά προβλήματα ο κλάδος.

Στο παρασκήνιο ασκούνται επίσης πιέσεις προς την κυβέρνηση και την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να υπάρξει δυνατότητα θεσμοθέτησης κάποιου είδους «συμβιβασμού».


Η έρευνα για τον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 με μια συντονισμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 60 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε γραφεία επιχειρήσεων και εργοληπτικούς συνδέσμους.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 13/2/2013 η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η Επιτροπή είχε κατασχέσει τότε αντίγραφα σκληρών δίσκων από τους υπολογιστές, έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις, αλληλογραφία και άλλα στοιχεία, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα.

«Αλλο συμπράξεις, άλλο καρτέλ...» λένε οι κατασκευαστές

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για καρτέλ στο οποίο εμπλέκονται περισσότερες από 60 εταιρείες», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» στέλεχος κατασκευαστικού ομίλου, που παραδέχτηκε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργολάβων σε διεκδίκηση έργων.

Πολλές φορές, μάλιστα, όπως υποστήριξε, είχε επιτευχθεί με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για να αντιμετωπιστούν δικαστικές εμπλοκές.

«Υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στο δίκαιο του ανταγωνισμού, που απαγορεύει στις εταιρείες να συνεργάζονται, και στο δίκαιο των έργων που τους επιβάλει να κάνουν συμπράξεις για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό», επισημαίνει.

Δεν λείπουν επίσης περιπτώσεις που μια εταιρεία πτώχευσε και κλήθηκαν άλλοι να ολοκληρώσουν το έργο, για να μη βαλτώσει με τις μακροχρόνιες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για να κηρυχθεί έκπτωτη.

Συμπράξεις πριν ή και μετά τους διαγωνισμούς έχουν γίνει κατά καιρούς στο μετρό, στο «πέταλο» Μαλιακού, καθώς επίσης στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας, όπου οι δύο ανταγωνίστριες κοινοπραξίες επιδόθηκαν σε σκληρούς δικαστικούς αγώνες που έφτασαν ώς τις Βρυξέλλες και στην τελική φάση συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των έργων με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου.

Οι έρευνες δρομολογήθηκαν ύστερα από καταγγελίες των εταιρειών «Μηχανική» και «Προοδευτική» και ακολούθησε η «Τεχνική Ολυμπιακή», που εντάχθηκε στην κατηγορία του προστατευόμενου μάρτυρα.

Ξεκίνησαν με εφόδους στελεχών της επιτροπής σε εργολαβικά γραφεία μέσα από τις οποίες κατασχέθηκαν στοιχεία από ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Δεν είναι γνωστό αν οι πολυσέλιδες εκθέσεις προς τους εργολάβους περιλαμβάνουν αποδεικτικό υλικό για υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ ανταγωνιστών πριν από μια δημοπράτηση.
Το έθιμο του «κολόκουρου»

Η προσυνεννόηση, σύμφωνα με παλιά «καραβάνα» του κατασκευαστικού κλάδου, είναι... έθιμο.

Υπήρχε το λεγόμενο «κολόκουρο», το χρηματικό μπόνους που έδινε ο ενδιαφερόμενος εργολάβος στους ανταγωνιστές του για να πάρει το έργο.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η αδυσώπητη κόντρα που είχε αναπτυχθεί τη δεκαετία του 1980 ανάμεσα σε δύο «μεγάλους» ξεκίνησε από μια... ζαβολιά.

Ο ένας χρησιμοποίησε μια τσάντα με διπλή όψη, στη μία υπήρχε η προσφορά-μαϊμού με την οποία πήρε το χρηματικό «κολόκουρο» από τον αντίπαλο και στην άλλη η κανονική του προσφορά με την οποία κέρδισε τη δημοπρασία.


https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έγγραφο - O ΑΝΤ1 απαγορεύει στα κανάλια να παίζουν υλικό από τις εκπομπές του

Με επιστολή του προς όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ο ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζει τους όρους με τους οποίους μπορούν οι ανταγωνιστές τους να προβάλλουν αποσπάσματα από το πρόγραμμά του.

Στην ουσία όμως, με την δισέλιδη επιστολή του στα κανάλια, MEGA, ALPHA, STAR, ΣΚΑΙ, EPSILON TV και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο τηλεοπτικός όμιλος απαγορεύει από Δευτέρα 16 Μαΐου να αναμεταδίδουν υλικό από τις εκπομπές και το πρόγραμμά του.

Η επιστολή με ημερομηνία 13 Μαΐου 2016 υπογράφεται από τον Antenna Group Managing Director, Pete Smith.

Δείτε την επιστολή του ANT1 που δημοσιεύει το enimerosi24.gr:






https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιοί είμαστε και πού μας πάνε..

     Είναι φυσικό κι επόμενο σ' έναν πολιτισμό που δεν είναι καν πολιτισμός παρά μόνον μιά τεχνολογική εξέλιξη, στείρα και άδεια από ουμανισμό,
..το αποτέλεσμα να είναι αυτό: η πορεία της ανθρώπινης κοινωνίας προς την Παγκοσμιοποίηση.

Πλέον η διολίσθηση προς τα εκεί έχει μετατραπεί σε άλματα, σε ξέφρενη πορεία.
Η ανθρωπότητα βαδίζει πιά ακάθεκτη προς την ηθική και πολιτιστική της συντριβή που λέγεται Παγκοσμιοποίηση,
..μιά συντριβή που θα συνεπιφέρει και την πολιτισμική υποχώρηση, την οπισθοδρόμηση των συνθηκών ζωής για
τους συντριπτικά πολλούς, προς όφελος των παράλογα λίγων.

Η Παγκοσμιοποίηση που όπως πολύ σωστά την περιγράφει ο φίλος Στάθης: '' χαρακτηρίζεται από την τυραννία των τραπεζών και των πολυεθνικών, από την πολιτική ολιγαρχία που στηρίζεται στην καταστολή των πολιτικών δικαιωμάτων και στον εκφασισμό των δημοκρατιών, από την υποδούλωση και την αποβλάκωση των λαών, από την αναβίωση του φασισμού, την έξαρση του ρατσισμού, την υποβάθμιση των εθνών και από τη διάλυση κάθε κυττάρου κοινοτισμού μέσα στις κοινωνίες '',
..είναι το τέλος του δρόμου, ενός από του δύο δρόμους που μπορούσε η ανθρωπότητα να διαλέξει, από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης και δώθε.

Ο άλλος δρόμος θα ήταν αυτός των μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας, όπου η τεχνολογική εξέλιξη βάδιζε πάντα ένα βήμα πίσω, στην σκιά τής πνευματικής και ηθικής εξέλιξης των κοινωνιών,
..και όπου η απόκτηση ή η επιδίωξη απόκτησης αλόγιστου πλούτου λογίζοταν ως ανήθικη πράξη,
..και όπου τέλος πάντων το κέρδος, το χρήμα και η κατανάλωση, όχι μόνον δεν θεοποιήθηκαν ποτέ, παρά θεωρούνταν ως χαρακτηριστικό των βαρβάρων.

Ακριβώς γι αυτό η χώρα μας βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.
Διότι θα ήταν μία σημειολογική νίκη για την Νέα Τάξη πραγμάτων, αν η πρώτη χώρα που θα υπέκυπτε και θα παραδίνοταν δεμένη χειροπάδαρα στην Παγκοσμιοποίηση ήταν μία από τις γενέτειρες των μεγάλων αρχαίων πραγματικών πολιτισμών.

Ας σκεφτούμε ποιοί είμαστε κι ας πράξουμε ανάλογα.
Κι αν ακόμη, όπως ισχυρίζονται πολλοί, δεν είμαστε καθαρόαιμοι απόγονοι εκείνων των μεγάλων προγόνων,
..κι αν ακόμη προερχόμαστε από χιλιάδες επιμειξίες και προσμίξεις,
..ζούμε όμως στον ίδιο χώρο που έζησαν κι εκείνοι,
..υπερασπιζόμαστε τα ίδια εδάφη,
..μιλάμε την ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ με τον Περικλή, τον Σόλωνα, τον Δημόκριτο, τον Ιπποκράτη.
Λέμε ότι είμαστε Έλληνες, με όλα τα ελαττώματα και τις κακιές έξεις της φυλής,
..και κάτι πεταρίζει μέσα μας.

ΕΙΜΑΣΤΕ απόγονοι εκείνων, έστω κι αν αυτό δεν βολεύει πολλούς.

Ας σκεφτούμε ποιοί είμαστε και πού μας οδηγούν οι απόγονοι των βαρβάρων,
..σήμερα βάρβαροι κι αυτοί,
..κι ας αντιδράσουμε!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΣΠΑ: Ανακοινώνονται σήμερα προγράμματα 500 εκ. ευρώ

Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ για δράσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομίας.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τον υφυπουργό για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση σημαντικών δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, οι οποίες αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ δύο ακόμη δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ είναι έτοιμο να ανακοινώσει το αμέσως προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομίας.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως η μια δράση, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι, αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μεσαίων επιχειρήσεων. Δηλαδή επιχειρήσεων που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή, την ενέργεια και την τεχνολογία. Το πρόγραμμα προβλέπει κάλυψη του επενδυτικού κόστους και μισθολογικά των εργαζόμενων. Η ενίσχυση θα κυμαίνεται από 35% έως 70% του συνολικού ύψους της επένδυσης. Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ενίσχυσης θα εξαρτάται από την περιφέρεια στην οποία έχει την έδρα της η επιχείρηση αλλά και το είδος, με τις πιο καινοτομικές επιχειρήσεις να πριμοδοτούνται, θα αφορά δε σε επενδύσεις ύψους έως 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα είναι 40 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αφορά τα Clusters και τις Θερμοκοιτίδες ύψους 22,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr




Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το είδαμε και αυτό! Τούρκοι κάνουν αγωγή σε Έλληνα πιλότο



Oι Τούρκοι προχωρούν σε αγωγή σε βάρος έλληνα πιλότου, τον οποίο κατηγορούν για «κατάρριψη» f16 το 1996.


Την έναρξη δικαστικής διαδικασίας για αγωγή αποζημίωσης κατά πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ζητά με έγγραφο του ο Εισαγγελέας της Άγκυρας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα. Τον κατηγορούν για την κατάρριψη τουρκικού F16 στις 8 Οκτωβρίου 1996 και μάλιστα με πύραυλο! Eίχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης του αεροσκάφους Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματιστεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Εισαγγελέα της Άγκυρας που δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΜΠΕ ο Έλληνας αξιωματικός της πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με το αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000 το οποίο κυβερνούσε, το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χορικά ύδατα και μάλιστα κάνοντας χρήση πυραύλου! Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης και για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους!

Τη νομική διαδικασία κινεί η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, η σορός του οποίου μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν ανασύρθηκε ποτέ, με τη βοήθεια ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και εθνικιστικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Οσμάν Τσιτσικλί, διασωθείς συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει κάνοντας χρήση του μηχανισμού αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος του όταν διαπίστωσε ότι πέφτει. Ο κ. Τσιτσικλί, λοιπόν, δήλωσε «παρών» στη διαδικασία και ότι διεκδικεί και αυτός αποζημίωση συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στην αγωγή, η πτήση του τουρκικού F16 στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας» που ξεκίνησε από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσίρ.


Πολλά χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα ανασύρει το θέμα της πτώσης του τουρκικού F16. Προ ετών μάλιστα, είχε κινηθεί ώστε να βρεθούν τα συντρίμμια του αεροπλάνου, το οποίο δεν έχει ανελκυσθεί, καθώς και τα λείψανα της σορού του πιλότου, που επίσης δεν βρέθηκαν ποτέ. Κάποτε είχαν μάλιστα ενεργοποιήσει και μια καναδική εταιρεία να ανελκύσει το αεροσκάφος. Φυσικά η ανέλκυση δεν έγινε ποτέ, ενώ κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος. Ας σημειωθεί, δε, ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης διεσώθη από ελληνικά σκάφη μέσα στον χώρο ευθύνης της Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει το ότι το ατύχημα συνέβη κατά την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου. Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο διασωθείς Τούρκος που συμμετέχει σήμερα στη διαδικασία της δικαστικής αγωγής είχε ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές που τον διέσωσαν και τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο της Χίου, ενώ είχε μεταφερθεί με ένα ελληνικό C-130 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σμύρνης.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, σε αντιπερισπασμό της ελληνοκυπριακής άσκησης «Νικηφόρος», τέσσερα τουρκικά βομβαρδιστικά τύπου F4 Phantom πραγματοποιούσαν άσκηση συνοδευόμενα από δυο τουρκικά F16, που κινήθηκαν στο χώρο ευθύνης της Ελλάδας νοτιοδυτικά της Χίου στον εναέριο χώρο μεταξύ Χίου και Σάμου. Όταν τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίσθηκαν από τα ελληνικά ραντάρ απογειώθηκαν δυο ελληνικά αεροσκάφη τύπου Μιράζ 2000 για να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Περίπου στις 3 το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου 1996 τα τουρκικά αεροσκάφη συναντήθηκαν με τα ελληνικά και άρχισε η διαδικασία της αναγνώρισης και της αναχαίτισης. Κάποια στιγμή και μετά από σκληρούς ελιγμούς αποφυγής ένα από τα δυο τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου και θα εγκαταλειφθεί από τους χειριστές του.

Στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης που ακολούθησαν για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους και του χαμένου συγκυβερνήτη δεν είχαν πάρει μέρος τουρκικά σκάφη και ελικόπτερα, αφού ήταν υποχρεωμένοι σε μια τέτοια περίπτωση να τεθούν υπό τις διαταγές του κυβερνήτη της φρεγάτας «Έλλη» που διενεργούσε την όλη διαδικασία.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απόφαση - κόλαφος για την ασυδοσία των εισπρακτικών εταιριών

Παράνομη είναι η ανακοίνωση από εισπρακτική εταιρία σε συγγενικό και φιλικό πρόσωπο μη οφειλέτη, των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη , σύμφωνα με την υπ΄αριθμόν 26/2016 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Την Αρχή την απασχόλησε η εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον Ανώνυμη Εταιρεία Ενημέρωσης Οφειλετών» με αφορμή την υποχρέωση που έχουν από τη νομοθεσία οι εισπρακτικές εταιρείες για καταγραφή των συνομιλιών τόσο με τους οφειλέτες όσο και με τα συγγενικά ή τρίτα πρόσωπα των οφειλετών που απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των εταιρειών αυτών.

Η Αρχή αναφέρει ότι κατά το παρελθόν είχε αποφανθεί ότι οι εισπρακτικές εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν τόσο για την ιδιότητά τους (εταιρεία ενηµέρωσης) και για τα άλλα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος 3758/2009 όσο και το γεγονός της καταγραφής της τηλεφωνικής συνομιλίας πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο (συγγενή, φίλο, κ.λπ.).

Το σκεπτικό της απόφασης


ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 26 / 2016

...............
ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ

1. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 § 1 του ν. 2690/1999 (ΚΔΔιαδ): «Αν από τις σχετικές διατάξεις δεν προβλέπεται η δυνατότητα άσκησης της, κατά το επόμενο άρθρο, ειδικής διοικητικής, ή ενδικοφανούς προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος, για την αποκατάσταση υλικής ή ηθικής βλάβης των εννόμων συμφερόντων του που προκαλείται από ατομική διοικητική πράξη μπορεί, για οποιονδήποτε λόγο, με αίτησή του, να ζητήσει, είτε από τη διοικητική αρχή η οποία εξέδωσε την πράξη, την ανάκληση ή την τροποποίησή της (αίτηση θεραπείας), είτε, από την αρχή η οποία προΐσταται εκείνης που εξέδωσε την πράξη, την ακύρωσή της (ιεραρχική προσφυγή)». Η απλή διοικητική προσφυγή (άρθρο 24) υποβάλλεται από τον διοικούμενο που έχει υποστεί υλική ή ηθική βλάβη των εννόμων συμφερόντων του από ατομική διοικητική πράξη, στην αρχή που εξέδωσε την πράξη (αίτηση θεραπείας) και έχει ως αντικείμενο την ανάκληση ή την τροποποίηση ρητής ατομικής διοικητικής πράξης (βλ. Σπηλιωτόπουλος, Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου 2002, § 251). Ο κατά την παραπάνω διάταξη «ενδιαφερόμενος» δεν είναι απαραίτητο να ήταν εκείνος στον οποίον αφορά η πράξη που ζητάει την ανάκλησή της, αρκεί βεβαίως να τεκμηριώνει το έννομο συμφέρον του.


2. Ο ν. 3758/2009 για τις «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις» ρυθμίζει την επικοινωνία και τη σχέση των ΕΕΟ μόνο με τους οφειλέτες και όχι με τρίτους - μη οφειλέτες. Ειδικότερα, δυνάμει των διατάξεών του, όπως ισχύουν:
α. Άρθρο 6 παρ. 2: «Σε κάθε προφορική επικοινωνία με τον οφειλέτη, οι Εταιρείες έχουν υποχρέωση να διαθέτουν εμφανή τον αριθμό προέλευσης κλήσης, να παρέχουν πλήρη και σαφή Ενημέρωση στους οφειλέτες, τόσο για το ονοματεπώνυμο του καλούντος υπαλλήλου και την ιδιότητά του, όσο και για τον αριθμό Μητρώου της Εταιρείας κατά την έννοια του άρθρου 7 και το σκοπό της επικοινωνίας τους. ... Απαγορεύεται στις Εταιρείες να αντιποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο κατά την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες την επωνυμία ή το διακριτικό τίτλο των δανειστών - εντολέων τους».


β. Άρθρο 6 παρ. 7: «Οι Εταιρείες τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο καταγράφονται τα στοιχεία όλων των τηλεφωνικών επικοινωνιών προς τον οφειλέτη, και ειδικότερα η ημερομηνία, η ώρα και η οφειλή για την οποία έγινε η επικοινωνία. Κατά την έναρξη της επικοινωνίας ο οφειλέτης ενημερώνεται για την καταγραφή των ανωτέρω στοιχείων και τη διάρκεια τήρησής τους. Τα στοιχεία αυτά καταστρέφονται μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία επικοινωνία, εκτός αν αιτηθεί τη διατήρησή τους ο οφειλέτης για τα στοιχεία που τον αφορούν ή η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου. Τα ανωτέρω στοιχεία απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό πέραν του ελέγχου της εκτέλεσης της σύμβασης από τον δανειστή, της τήρησης των διατάξεων του παρόντος νόμου και της υπεράσπισης δικαιώματος των Εταιρειών ενώπιον των δικαστηρίων. Οι Εταιρείες οφείλουν να παρέχουν, μετά από αίτηση του οφειλέτη ή μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, εντός δέκα ημερών και χωρίς επιβάρυνση αντίγραφο με τα στοιχεία των τηλεφωνικών επικοινωνιών που αφορούν στο συγκεκριμένο οφειλέτη ».

γ. Άρθρο 8 παρ. 2: «Οι Εταιρείες καταγράφουν υποχρεωτικώς το περιεχόμενο κάθε τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον οφειλέτη. Το περιεχόμενο της καταγραφής δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του οφειλέτη, δικαστικώς ή εξωδίκως, και διατηρείται από τις Εταιρείες υποχρεωτικώς για ένα έτος από την πραγματοποίηση της επικοινωνίας. Με την πάροδο του έτους η καταγραφή καταστρέφεται εκτός αν τη διατήρησή της αιτηθεί ο οφειλέτης ή μετά από καταγγελία αυτού η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Κατά την έναρξη της επικοινωνίας ενημερώνεται ο οφειλέτης για την καταγραφή της συνομιλίας, τη διάρκεια τήρησής της και ότι η καταγραφή γίνεται για τη διασφάλιση των δικών του δικαιωμάτων και μόνο. Οι Εταιρείες υποχρεούνται να χορηγούν ηλεκτρονικά αντίγραφα των καταγεγραμμένων επικοινωνιών με τους οφειλέτες στον ίδιο τον οφειλέτη για τα δεδομένα που τον αφορούν ή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο πλαίσιο του ελέγχου σχετικών καταγγελιών ή αυτεπάγγελτου ελέγχου των Εταιρειών μέσα σε δέκα ημέρες από τότε που θα τους ζητηθεί. ...».

3. Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 3471/2006 για την «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών», όπως ισχύει: «Επιτρέπεται η καταγραφή συνδιαλέξεων και των συναφών δεδομένων κίνησης, όταν πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια νόμιμης επαγγελματικής πρακτικής με σκοπό την παροχή αποδεικτικών στοιχείων εμπορικής συναλλαγής ή άλλης επικοινωνίας επαγγελματικού χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη, μετά από προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με το σκοπό της καταγραφής, παρέχουν τη συγκατάθεσή τους. ..» (βλ. και τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 2 της Οδηγίας 2002/58/ΕΚ σε συνδυασμό με την αιτιολογική σκέψη 23 της ίδιας Οδηγίας).

4. Λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες διατάξεις, πρέπει να επισημανθεί ότι ο ν. 3758/2009ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών και τις ειδικότερες υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ενημέρωση οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τόσο για τις ως άνω εταιρείες όσο και για τους δανειστές. Το ζήτημα της νομιμότητας καταγραφής του περιεχομένου της τηλεφωνικής επικοινωνίας ΕΕΟ με τρίτα πρόσωπα - μη οφειλέτες, για τους σκοπούς ελέγχου της επικοινωνίας αυτής από τη ΓΓΕΠΚ, θα πρέπει να επιλυθεί με τις ειδικότερες διατάξεις του ν. 3758/2009 και όχι με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 3 τον ν. 3471/2006 (με την οποία επιτρέπεται η καταγραφή τηλεφωνικής συνομιλίας για τον σκοπό απόδειξης εμπορικής συναλλαγής). Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο ν. 3758/2009 δεν έχει ρητή πρόβλεψη για την καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας με τρίτους, παρά μόνο με τον οφειλέτη (βλ. άρθρο 8 παρ. 2).

Επίσης, ρητώς διαφοροποιεί την επικοινωνία προς τον οφειλέτη (που μπορεί να απαντηθεί από τρίτο πρόσωπο) από την επικοινωνία με τον ίδιο τον οφειλέτη (πρβλ., ιδίως, τα άρθρ. 6 παρ. 2 και 7, άρθρ. 8 παρ. 2), επιβάλλοντας ρητώς την καταγραφή του περιεχομένου της συνομιλίας με τον οφειλέτη (και όχι με τρίτο) καθώς και την πλήρη και σαφή ενημέρωση του οφειλέτη (και όχι τρίτου) για τα στοιχεία του καλούντος, την καταγραφή των στοιχείων και του περιεχομένου της συνομιλίας, το σκοπό της καταγραφής, το χρόνο τήρησης των ανωτέρω, καθώς και το σκοπό της επικοινωνίας (την αναλυτική ενημέρωση του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμη οφειλή του).
Παράλληλα, προβλέπει την απαγόρευση όχλησης ή δυσφήμισης του οφειλέτη στους οικείους του (βλ. άρθρ. 5 παρ. 4 και 9) και την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη και τη μη αποκάλυψή τους (π.χ. της ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής του) σε τρίτους (βλ. άρθρ. 8 παρ. 1).

5. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι πάγια θέση της Αρχής αποτελεί το ότι επιμέρους ειδικότεροι νόμοι (όπως είναι ο ν. 3758/2009) θα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα του ατομικού δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α του Σ.) και της ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 25 του Σ.) αρχής της αναλογικότητας υπό την ειδικότερη έκφανση της αναγκαιότητας που αποτελεί και βασική αρχή του δικαίου της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όσον αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία ΕΕΟ με τρίτο πρόσωπο - μη οφειλέτη, οι ειδικότερες διατάξεις πρέπει να ερμηνευθούν υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, και δη της ειδικότερης έκφανσης αυτής, της αναγκαιότητας, αλλά και υπό το πρίσμα της αρχής του σκοπού (άρθρο 4 παρ. 1 στοιχ. β' του ν. 2472/1997), η οποία, δεδομένου ότι ο σκοπός στην επικοινωνία με τον τρίτο είναι η τηλεφωνική ανεύρεση του οφειλέτη, περιορίζει τα δεδομένα που πρέπει να ανακοινώνονται στο πλαίσιο αποκλειστικά του σκοπού αυτού. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι η ανακοίνωση σε τρίτο - μη οφειλέτη του συνόλου των στοιχείων που επιβάλλει ο ν. 3758/2009 για την ενημέρωση του οφειλέτη δεν είναι νόμιμη. Ειδικότερα, ο προβληματισμός που ανέκυψε κατά τη συζήτηση και τη διάσκεψη που ακολούθησε είναι κατά πόσον με την κρίση της Αρχής ότι: «Ο καλών οφείλει να ενημερώνει τόσο για την ιδιότητά του (εταιρία ενημέρωσης ή δανειστής) και τα λοιπά στοιχεία που προβλέπονται στο ν.3758/2009 όσο και το γεγονός της καταγραφής πριν από την έναρξη κάθε επικοινωνίας από οποιοδήποτε πρόσωπο και αν απαντηθεί η κλήση, δηλαδή είτε αυτή απαντηθεί από τον ίδιο τον οφειλέτη είτε από τρίτο πρόσωπο ..» θίγεται υπέρμετρα ο οφειλέτης από την συνεπαγόμενη αποκάλυψη σε τρίτους (συνηθέστερα στους οικείους του) της αναζήτησής του από ΕΕΟ προφανώς για ληξιπρόθεσμη οφειλή του. Σημειώνεται μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό έχουν υποβληθεί και στην Αρχή αρκετές σε αριθμό καταγγελίες οφειλετών, πολλοί μάλιστα εκ των οποίων επικαλούνται ότι από την όχληση αυτή πιέστηκαν συγγενείς τους (π.χ. άρρωστοι γονείς τους) σε βαθμό διακινδύνευσης της υγείας τους και ότι δημιουργήθηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα.

6. Κατόπιν αυτών, δεδομένου ότι τα ζητήματα, εάν μπορεί να καταγράφεται το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας ΕΕΟ με τρίτο - μη οφειλέτη, που γίνεται για το σκοπό τηλεφωνικής ανεύρεσης του οφειλέτη, και σε καταφατική περίπτωση με ποιον τρόπο πρέπει να ενημερώνεται ο τρίτος - μη οφειλέτης για την καταγραφή της συνομιλίας (ώστε μην θίγεται ο οφειλέτης), είναι μείζονος σημασίας, πρέπει, κατ’ εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 5α παρ. 1 του Κανονισμού Λειτουργίας της Αρχής, να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια, προκειμένου να αποφανθεί επί των ανωτέρω ζητημάτων που αφορούν το πλαίσιο νόμιμης λειτουργίας του κλάδου των ΕΕΟ.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Με παρελθόν στην Ελλάδα η γερμανική εταιρία που δωροδόκησε το ζεύγος Μαρτίνη


«Μαύρο χρήμα» ποσού 3,1 εκατ. μάρκων μπήκε στους λογαριασμούς τους από τη γερμανική εταιρία «Hospitalia International»

Τέσσερα χρόνια μετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και δύο χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, ο κ. Ανδρέας Μαρτίνης βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινική δικαιοσύνη για υπόθεση δωροδοκίας του κατά την προμήθεια του εξοπλισμού του «Ντυνάν».

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές καταδεικνύει μεγάλο βαθμό εμπλοκής του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) και του κοινωφελούς ιδρύματος «Ντυνάν», της συζύγου του, Γεωργίας, αλλά κι ενός ακόμη συγγενικού τους προσώπου.

«Μαύρο χρήμα» ποσού 3,1 εκατ. μάρκων μπήκε στους λογαριασμούς του Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του από τη γερμανική εταιρία «Hospitalia International» με την δέσμευση ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος του ΔΣ να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης να επιλέξουν τα προϊόντα του γερμανικού κολοσσού για τον εξοπλισμό του νοσοκομείου. Η «Hospitalia International» είναι εταιρία που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο, από τις χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μέχρι τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Στην Ελλάδα η γερμανική εταιρία είχε αναλάβει τον νοσοκομειακό εξοπλισμό στα πανεπιστημιακά νοσηλευτικά ιδρύματα Ιωαννίνων και Πάτρας, καθώς επίσης και στο Ωνάσειο.

Οι επίκουροι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς κ.κ. Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος για περίπου δύο χρόνια με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου αναζητούσαν επίμονα την άκρη του νήματος της ζοφερής αυτής υπόθεσης διαφθοράς.

Σκοπός τους ήταν να εντοπίσουν το «μαύρο χρήμα» για να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία για ξέπλυμα, κάτι που τελικά κατάφεραν όταν έλαβαν τις απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικής συνδρομής που είχαν αποστείλει στο εξωτερικό.

Από τα στοιχεία που έλαβαν, χαρτογράφησαν τις διαδρομές της μίζας η οποία ακολούθησε μία δαιδαλώδη διαδρομή μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς offshore εταιρειών πριν διοχετευτεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας και «επενδυθεί» σε ακίνητη περιουσία. Κάτοχοι των ενοχοποιητικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης και η σύζυγός του, όπως και ένα ακόμη συγγενικό τους πρόσωπο.

Η δράση του κ. Μαρτίνη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τοποθετείται χρονικά το 1998, κι ενώ το νοσοκομείο βρισκόταν υπό ανέγερση. Ο πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού εξοπλισμού και μεταξύ άλλων υποβλήθηκε προσφορά της γερμανικής εταιρίας ΗospitaliaInternational.

Παρότι δεν ήταν η οικονομικότερη προσφορά, η επιτροπή προμηθειών του «Ντυνάν» κατέληξε στην επιλογή της. Και αυτό έγινε, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, διότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης ως πρόεδρος είτε της επιτροπής προμηθειών είτε ως πρόεδρος του ΔΣ του κοινωφελούς ιδρύματος παρασιώπησε το γεγονός ότι είχε λάβει από τη Ηospitalia International την υπόσχεση καταβολής υψηλού χρηματικού ποσού 1,9 εκατ. δολλαρίων σε περίπτωση που το ΔΣ αποφάσιζε την ανάθεση της σύμβασης για τον εξοπλισμό στην εν λόγω εταιρία».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εάν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής προμηθειών και του ΔΣ γνώριζαν την πραγματικότητα, δεν θα συναινούσαν στην ανάθεση του έργου στην εταιρία Hospitalia International, με τίμημα μάλιστα το οποίο ανέρχονταν 11.246.014.650 δραχμές.

Τα χρήματα της μίζας κατατέθηκαν στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse και επέστρεψαν σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ελλάδα μέσω της αγοράς ακινήτων. Οι δύο κατηγορούμενοι, ο κ. Μαρτίνης και η σύζυγός του, αρνούνται όλες τις κατηγορίες και με το επιχείρημα ότι τα χρήματα προέρχονται από την οικογενειακή τους περιουσία, είναι νόμιμα και φορολογημένα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο, που είναι η προφυλάκιση.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....