Διυλιστήριο: 11/06/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

UNICEF: Επιδημία χολέρας στο Ιράκ- Ενδέχεται να μεταδοθεί στη Συρία



Επιδημία χολέρας έχει ξεσπάσει στο Ιράκ κι ενδέχεται να μεταδοθεί στη γειτονική Συρία, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, προειδοποιεί ο διευθυντής της Unicef στο Ιράκ.

Η ασθένεια, που μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να οδηγήσει στον θάνατο από αφυδάτωση και νεφρική ανεπάρκεια αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία, εντοπίστηκε δυτικά της Βαγδάτης τον Σεπτέμβριο και έκτοτε τουλάχιστον 2.200 άνθρωποι στο Ιράκ έχουν μολυνθεί, ενώ έξι έχουν πεθάνει.

Ένα στα πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι παιδιά του Ιράκ, αναφέρει επίσης ο Πίτερ Χόκινς, επισημαίνοντας ότι η Συρία, το Κουβέιτ, και το Μπαχρέιν έχουν ήδη καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η επιδημία αποδίδεται εν μέρει στη χαμηλή στάθμη του νερού στον ποταμό Ευφράτη και των πλημμυρών στη διάρκεια του χειμώνα που μόλυναν με λύματα μέχρι και πηγάδια.

Σύμφωνα με τη Unicef, o πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μεγάλες περιοχές στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επίσης συνέβαλε στην επιδημία, καθώς έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε καταυλισμούς όπου οι συνθήκες συντελούν στην εξάπλωση της χολέρας.

Ο εκπρόσωπος της Unicef εξήγησε ότι είναι περιορισμένη η πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, με αποτέλεσμα χωρίς υγειονομικά μέτρα, τα κρούσματα να πληθαίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στον εισαγγελέα 60 ανώτατα τραπεζικά στελέχη για τα δάνεια του ΔΟΛ

Εξήντα ανώτερα και ανώτατα τραπεζικά στελέχη από Εθνική, Πειραιώς και Αlpha (η Eurobank εν προκειμένω στην υπόθεση ΔΟΛ έπεται με 2-3 στελέχη) έλαβαν ήδη την κλήση του οικονομικού εισαγγελέα Γαληνού Μπρή να εμφανιστούν ενώπιον του και να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια των 198 εκατομμυρίων που έχει πάρει από αυτές ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπάκη αλλά και προσωπικά ο κ.Στ. Ψυχάρης.

Οι κλήσεις έχουν ήδη φτάσει στα τραπεζικά γραφεία προκαλώντας πανικό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας αφού καλούνται με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας για όσους ενέκριναν, υπέγραψαν και χορήγησαν τα συγκεκριμένα δάνεια τα οποία -κατά τις αρχές- σε πολλές περιπτώσεις είναι "επισφαλή".

Η έρευνα που ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Παν. Αθανασίου αφορά το σύνολο των δανειοδοτήσεων των ΜΜΕ που αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τις αρχές πολλά από αυτά βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Η έναρξη της έρευνας είναι από τα ψηλότερα δάνεια προς τα χαμηλότερα γι’ αυτό και πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος εμφανίζει δανεισμό περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 98 από την Αlpha Bank, 73 από την Εθνική Τράπεζα, 21 από την Τράπεζα Πειραιώς και 5 από την Eurobank). Οι κλήσεις προς τα τραπεζικά στελέχη (μερικά από τα οποία είναι από τα γνωστότερα ονόματα του τραπεζικού συστήματος) αφορά μόνο τα συγκεκριμένα δάνεια. Θα ακολουθήσουν κι άλλες κλήσεις που θα αγγίξουν το σύνολο του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο στελεχών για τα δάνεια τ ν υπολοίπων μιντιακών συγκροτημάτων.

Ο κ. Ψυχάρης καλείται ως ύποπτος για την τέλεση του κακουργήματος της ηθικής αυτουργίας στην απιστία στις 12 Νοεμβρίου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Επιτέλους: Το ελληνικό Κράτος αναγνώρισε την ηρωική επιχείρηση «ΝΙΚΗ» στον πόλεμο του ΄74 στην Κύπρο



Χρειάστηκε να περάσουν 41 ολόκληρα χρόνια από την ιστορική επιχείρηση της ΠΑ «ΝΙΚΗ» στην φλεγόμενη από την τουρκική εισβολή Κύπρο για να μπορέσει η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει επίσημα την συμβολή στην άμυνα της Κύπρου των πληρωμάτων των αεροσκαφών και των Καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτά.

Χρειάστηκε να περάσουν 41 χρόνια για να αναγνωρίσει η ελληνική πολιτεία μόνο και μόνο την ύπαρξή(!) των ηρώων αυτών καθώς όλοι προσποιούνταν πως η συγκεκριμένη επιχείρηση λες και αφορούσε κάποιο άλλο κράτος, στην καλύτερη των περιπτώσεων ή ακόμη ακόμη ότι αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τελικά σήμερα 5 Νοεμβρίου του 2015 η Πολεμική Αεροπορία τιμά στο Μέγαρο Μουσικής σε επίσημη εκδήλωση τους μαχητές της Κύπρου (Αεροπόρους και Καταδρομείς) που έλαβαν την διαταγή «Κύριοι, πάμε Κύπρο» στις 21 Ιουλίου του 1974 παρόντος του Υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, του αναπ. υπουργού Δ. Βίτσα και των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, ενώ θα μιλήσει ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρ. Βαϊτσης.

Στην επίσημη εκδήλωση θα είναι παρόντες και τα 60 εν ζωή μέλη των πληρωμάτων των 15 αεροσκαφών Noratlas της 354Μοίρας Μεταφορών που εκτέλεσαν εκείνη την παράτολμη και αυτοκτονική (με βάση τα όσα γνωρίζουμε σήμερα) νυκτερινή επιχείρηση της 21ης προς 22α Ιουλίου.

Πάνω από όλα όμως η Πολιτεία, η ΠΑ και οι ΕΔ γενικότερα τιμούν τους νεκρούς της αποστολής εκείνης των 4 Αεροπόρων και των 29 Καταδρομέων που ξεψύχησαν στην πίστα του αεροδρομίου της Λευκωσίας «θαμμένοι» μέσα στα συντρίμμια του «ΝΙΚΗ 4» ή λαβωμένοι θανάσιμα στην άτρακτο του «ΝΙΚΗ 6».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν και οι 24 εν ζωή (από τους 87 συνολικά) Αεροπόροι των πληρωμάτων των αεροσκαφών C-47 του Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας (ΕΚΣΕ) που έδωσαν διαπιστευτήρια θάρρους και ελληνικής ψυχής στους ουρανούς της κορεατικής Χερσονήσου το 1950 με 55 πολεμώντας για το ύψιστο ιδανικό των λαών την ελευθερία.

Δεν πρόκειται για μια ξερή και τυπική εκδήλωση που ως σκοπό έχει να τιμήσει κάποιους ήρωες χωρίς παράσημα, αλλά για κάτι πιο ουσιαστικό: Ότι γνωρίζοντας το παρελθόν μας και τιμώντας το, ίσως αποφύγουμε να το επαναλάβουμε αυτό και τα λάθη του.

Και σήμερα η υπενθύμιση αυτή έχει κάτι παραπάνω από συμβολική χειρονομία: Αυτό γιατί εκείνες τις ημέρες πληρώσαμε την έλλειψη εξοπλισμού, πληρώσαμε την έλλειψη των κατάλληλων μέσων για την αποστολή αυτή και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος όλα αυτά να τα ξαναζήσουμε εάν συνεχίσουμε την ίδια αυτοκτονική πορεία που έχουμε πάρει σήμερα. Και αυτό πρέπει να γίνει κτήμα μας και μνήμη, ζωντανή μνήμη, για να μην επαναληφθεί ξανά.

Η επιχείρηση "ΝΙΚΗ"

Μέσα στο γενικό κλίμα αποδιοργάνωσης και ηττοπάθειας που βρέθηκαν οι ελληνοκυπριακές δυνάμεις τον Ιούλιο του ΄74 μετά την τουρκική εισβολή και αφού η εφαρμογή των προβλεπομένων σχεδίων ενίσχυσης της Κύπρου (κυρίως αεροπορική προσβολή των δυνάμεων απόβασης), είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο ακυρωθεί, αποφασίστηκε η αερομεταφορά στην Κύπρο μιας Μοίρας Καταδρομών.

Κάτω από το φως των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά, η αποστολή αυτή δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ανεπιφύλακτα ως αυτοκτονική. Το ότι δεν κατέληξε στην ολική καταστροφή των αεροσκαφών και της δύναμης που απεστάλη, οφείλεται κατά πρώτο λόγο στην αυτοθυσία, την γενναιότητα, και τις ικανότητες του συνόλου των Αεροπόρων και Καταδρομέων που έλαβαν μέρος σε αυτή.

Κατά δεύτερο λόγο οφείλεται στην τύχη.

Η πτήση των μεταγωγικών προβλέπονταν να γίνει με άκρα μυστικότητα, από την αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, μεταφέροντας την Α΄ Μοίρα και 25 άνδρες της Γ΄Μοίρας Καταδρομών με τον οπλισμό της.

Είκοσι αεροσκάφη Nord 2501 Noratlas και δέκα C-47 Dakota της 354 Μοίρας Μεταφορών “Πήγασος” διατέθηκαν για την μεταφορά της Μοίρας.

Τα αεροσκάφη θα απογειώνονταν κατά την διάρκεια της νύχτας, θα πετούσαν χωρίς συνοδεία μαχητικών, σε χαμηλό ύψος, σε σιγή ασυρμάτου, με τα φώτα πορείας σβηστά και χωρίς οπτική επαφή μεταξύ τους. Τελικός προορισμός το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, προσγείωση σε αυτό, αποβίβαση των καταδρομέων και άμεση επιστροφή των αεροσκαφών στην Ελλάδα.

Το “σχέδιο” προέβλεπε να αρχίσουν οι απογειώσεις στις 22.30 της 21ης Ιουλίου με χρονικό διαχωρισμό αεροσκαφών 5΄ έτσι ώστε να έχουν όλα απογειωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα. Η πτήση προς την Κύπρο, η αποβίβαση των καταδρομέων και του υλικού και η επιστροφή έπρεπε να γίνουν υπό πλήρες σκότος, για την αποφυγή εντοπισμού από την Τουρκική αεροπορία.

Υπήρξε ρητή διαταγή, σε καμία περίπτωση να μην προσγειωθεί αεροσκάφος στην Κύπρο με το φως της ημέρας.

Οι απογειώσεις ξεκίνησαν στις 22:30.

Το σχέδιο απογειώσεων εφαρμόστηκε όσον αφορά τα πέντε πρώτα αεροσκάφη, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν καθυστερήσεις, (σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές σκόπιμες) με αποτέλεσμα να δοθεί διαταγή να ακυρωθούν οι απογειώσεις, αφήνοντας πέντε Νοράτλας και όλα τα Ντακότα με το υλικό πίσω.

Τελευταίο απογειώθηκε το Νοράτλας με τον κωδικό “Νίκη 15″, (15ο στην σειρά απογειώσεων) έξω από τα χρονικά όρια, και παρά την εντολή να ακυρώσει.

Όταν απογειώθηκαν και τα 15 Νοράτλας το Κέντρο Επιχειρήσεων της 115 Π.Μ έστειλε το σχετικό σήμα στο 28ο ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας), και στο ΓΕΑ. Με την σειρά τους το 28ο ΑΤΑ ή το ΓΕΑ ενημέρωσε το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) το οποίο ενημέρωσε το ΓΕΕΦ (Λευκωσία) σε απλή γλώσσα και χωρίς κωδικοποίηση(!) με το παρακάτω σήμα: “Έρχονται τα 15 πορτοκάλια”!

Τα αεροσκάφη ακολούθησαν πορεία πάνω από την πόλη των Χανίων, ανέβηκαν σε ύψος 7000 ποδών, πέρασαν από τα Λευκά Όρη, κατέβηκαν στα 500 περίπου πόδια και από εκεί ακολούθησαν μια πορεία νοτιο-ανατολική μέχρι ένα σημείο 34° Β.και 27° Α, και από εκεί γύρισαν ανατολικά με κατεύθυνση την Κύπρο.

Σε όλη την διάρκεια της πτήσης δεν υπήρχαν ραδιοβοηθήματα, αφού αυτά ήσαν εκτός ενεργείας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, ούτε σημεία αναφοράς για προσανατολισμό, και εδώ επιστρατεύθηκαν οι ικανότητες των ραδιοναυτίλων. Τα Νοράτλας δεν πετούσαν σε σχηματισμό, ούτε είχαν οπτική επαφή μεταξύ τους. Πετούσαν ανεξάρτητα, με μια γενική ιδέα του που περίπου πετούσε το προηγούμενο ή το επερχόμενο αεροσκάφος.

Αρκετά από αυτά παρουσίασαν βλάβες, όμως τα πληρώματά τους κατάφεραν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Φτάνοντας πάνω από το νησί, παρατήρησαν μεγάλες πυρκαγιές στο Όρος Τρόοδος, οι οποίες είχαν ανάψει απο τους βομβαρδισμούς των Τούρκων. Αυτές οι πυρκαϊές ήσαν η πηγή των αναλαμπών στον ορίζοντα που είχαν βοηθήσει στον προσανατολισμό πολλών αεροσκαφών κατά την προσέγγισή τους στην Κύπρο. Μερικά αεροσκάφη δέχτηκαν αραιά πυρά από τις διάσπαρτες Τουρκοκυπριακές θέσεις, αλλά χωρίς τα πληρώματά τους να ανησυχήσουν ιδιαίτερα.

Ένα-ένα τα μεταφορικά άρχισαν την κάθοδό τους προς το αεροδρόμιο της Λευκωσίας, όταν διαπίστωσαν ότι δέχονταν σφοδρά αντιαεροπορικά πυρά, αν και απ’ ότι γνώριζαν, το αεροδρόμιο ευρίσκετο μέχρι εκείνη την στιγμή σε ελληνικά χέρια.

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 02.00 της 22ας Ιουλίου.

Πριν την αναχώρηση της αποστολής, τα πληρώματα των Νοράτλας ενημερώθηκαν ότι οι Κυπριακές δυνάμεις οι οποίες είχαν τον έλεγχο του αεροδρομίου, είχαν ειδοποιηθεί για την άφιξη των Ελληνικών αεροσκαφών και είχαν διαταχθεί να μην ανοίξουν πυρ κατά την προσέγγισή τους. Υπάρχουν πολλές αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές για το αν δόθηκε τέτοια διαταγή, τι περιείχε, σε ποιους δόθηκε και απο ποιους, και πότε.

Γεγονός είναι ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν, δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά απο πολλές κατευθύνσεις, μέσα και έξω απο το αεροδρόμιο.

Τα πυρά προέρχονταν από Ελληνοκυπριακές θέσεις αντιαεροπορικών, καθώς και από διάφορους πολίτες που είχαν πάρει θέσεις γύρω απο το αεροδρόμιο και έβαλαν κατά των Νοράτλας με ότι όπλο είχαν διαθέσιμο.

Αργότερα, απο διάφορες μαρτυρίες προέκυψε ότι, περιμένοντας Τουρκική επίθεση, και μη γνωρίζοντας ότι θα έρχονταν ενισχύσεις από την Ελλάδα, θεώρησαν ότι τα αεροσκάφη που πλησίαζαν ήσαν σίγουρα τουρκικά.

Όταν καθυστερημένα διαπιστώθηκε ότι τα αεροσκάφη που επιχειρούσαν να προσγειωθούν ήσαν Ελληνικά, τα πυρά απο το έδαφος άρχισαν να αραιώνουν και τέλος σταμάτησαν. Ήταν όμως πλέον αργά για δύο απο τα Νοράτλας και 33 αεροπόρους και καταδρομείς.

Τελευταίο, και λίγο πριν το πρώτο φως προσγειώθηκε το “Νίκη 15″ που μετέφερε τα πυρομαχικά της Α΄Μοίρας Καταδρομών. Όλα τα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στην Λευκωσία απογειώθηκαν για το ταξίδι της επιστροφής, εκτός απο το άτυχο “Νίκη 4″ και τρία ακόμη Νοράτλας.

Το “Νίκη 3″ που παρουσίασε βλάβη στον ένα κινητήρα, το “Νίκη 7″ που είχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς και το “Νίκη 12″ το οποίο έμεινε απο καύσιμα. Και τα τρία Νοράτλας πυρπολήθηκαν απο τις Κυπριακές δυνάμεις με διαταγή του Ελληνικού Αρχηγείου Αεροπορίας, προφανώς για να μην υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την συμβολική αυτή Ελληνική επέμβαση στην Μάχη της Κύπρου.

Τα υπόλοιπα αεροσκάφη, κάνοντας οικονομία καυσίμων και πετώντας πάντα χαμηλά για την αποφυγή εντοπισμού απο την Τουρκική Αεροπορία, άρχισαν να προσγειώνονται στην Σούδα και στο Ηράκλειο, εκτός από 4 που προσγειώθηκαν στην Ρόδο λόγω έλλειψης καυσίμων και ζημιών που προκλήθηκαν απο τα πυρά που δέχτηκαν στην Λευκωσία.

Δύο απο τα Νοράτλας που απογειώθηκαν από την Σούδα, δεν προσγειώθηκαν ποτέ στην Κύπρο: Το “Νίκη 13″, δήλωσε ότι έχασε τον προσανατολισμό του και προσγειώθηκε στην Ρόδο. Το “Νίκη 14″, φτάνοντας πάνω απο την Κύπρο όταν είχε πια ξημερώσει, ακολούθησε τις διαταγές και προσγειώθηκε στη Ρόδο.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Ένα συγκινητικό βίντεο από τους Έλληνες της Αμερικής


Ένα συγκινητικό βίντεο από τους Έλληνες της Αμερικής.

Μπορεί τα περισσότερα να είναι γνωστά και αυτονόητα για μας που ζούμε στην Ελλάδα, αλλά ας δούμε το βλέμμα αυτών των ανθρώπων και ας ακούσουμε τη φωνή τους για να καταλάβουμε πόσο λατρεύουν την Ελλάδα και πόσο περήφανοι αισθάνονται ως Έλληνες.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απαιτήσεις..

     Γιώργος Κουμουτσάκος: ''απαιτώ απ´τη δημοκρατική Πολιτεία την άμεση σύλληψη των δραστών της χθεσινής φασιστικής επίθεσης.''

Τα καλά νέα για σένα κύριε βουλευτά είναι πως έχεις την συμπάθεια του κόσμου σαν κάποιος που κανείς δεν θάθελε νάναι στην θέση σου.
Τα κακά νέα είναι πως
δεν δικαιούσαι να απαιτείς τίποτα.

Πώς τολμάς να απαιτείς ο,τιδήποτε από μιά τάχα ''δημοκρατική Πολιτεία'' όταν εσύ με τις ψήφους σου και τα ''ναι σε όλα'' την κατάντησες μιά οιονεί δικτατορία;
Απαίτησες ποτέ να μάθεις πώς ζουν οι ρημαγμένοι από σένα και τους άλλους συναδέλφους σου πολίτες; Πώς κοιμούνται και πώς ξυπνούν, πώς πάνε τα παιδάκια στο σχολείο, πώς τα βγάζουν πέρα όταν εσύ καμαρώνεις στην Βουλή;
Απαίτησες ποτέ να διαβάσεις και να ενημερωθείς για τα τόσα μνημόνια που προσυπέγραψες με την ψήφο σου;
Απαίτησες ποτέ η κυβέρνηση στην οποία ήσουν μέλος να πειθαρχήσει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπως λόγου χάρη στο θέμα των απολυμένων καθαριστριων (άλλο αν οι σημερινοί το ξεφτίλησαν το θέμα εντελώς);
Διαμαρτυρήθηκες ποτέ για τους ''συνωστισμούς'' της υπουργού σου τότε, και για τα ''ξαπλώματα στον ήλιο'' της κυρα-Τασίας αργότερα;
Αντέδρασες ποτέ γιατί η φάρα σου δεν έχει υποστεί καμία συνέπεια, δεν έχει χάσει ούτε πενηνταράκι, την ώρα που η μισή κοινωνία λιμοκτονεί;
Ζήτησες ποτέ να λυπηθεί κανείς τους τόσους χιλιάδες που αυτοκτόνησαν εξ αιτίας σου;
Πώς ζητάς να σε λυπηθουν 10 εκατομμύρια πολίτες όταν εσύ δεν λυπήθηκες κανέναν;

Και τί θα πεί ''δράστες της χθεσινής φασιστικής επίθεσης'';
Άντε να δεχτούμε πώς αυτοί που σε δείρανε ήταν μόνον ακροδεξιοί τραμπούκοι και όχι και άλλοι αγανακτισμένοι πολίτες.
Άντε να δεχτούμε πως σε βάρεσαν εγκάθετοι του ακροδεξιού κόμματος, και πως δεν ήταν ίσως στημένη προβοκάτσια για να ξαναφοβηθεί ο κόσμος και να μην ξαναοργανώσει διαμαρτυρία για κανένα λόγο.
Μιλάς εσύ και οι όμοιοί σου για φασιστική επίθεση;
Και η επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός έξι χρόνια τώρα δεν είναι φασιστική;
Θυμάσαι τίποτα απ' την Φυσική του γυμνασίου: ''η δράση προκαλεί αντίδραση'';
Δεν είναι το θέμα αν το θέλουμε ή όχι, αν μας αρέσει ή όχι, αν το επικροτούμε ή όχι.
Το θέμα είναι ότι είναι νόμος της φύσης και για την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Δεν μπορείς να απαιτείς λοιπόν τίποτα.
Θυμάσαι καθόλου το άλλο, το αλήστου μνήμης φασιστοειδές Μένιο Κουτσόγιωργα: ''δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε!'';
Ε!..Εσύ δεν δικαιούσαι δια να απαιτείς!
Το πολύ πολύ να απαιτήσεις επιδότηση απ' την Βουλή για να ράψεις καινούργιο σακάκι, μη πέσουν τα οικονομικά σου έξω, τρομάρα σου.

Το blog αισθάνεται πως ενδεχομένως να σε αδικεί σε ορισμένα θέματα, και σου ζητά συγγνώμη αν συμβαίνει αυτό,
..αλλά πίστεψέ το, το θέμα δεν είναι προσωπικό.
Και αν το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να είναι πράγματι τραμπουκική επίθεση, ή και προβοκάτσια,
..όταν θ' αρχίσει το πανηγύρι θ' αρχίσει επί δικαίων και αδίκων.
Όσοι αισθάνεστε δίκαιοι διαχωρείστε την θέση σας από τώρα.

Το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για όλους.
Και για 'μάς, και για 'σάς!..



Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών των ταμείων από το 1950 έως το 2012

Τα περισσότερα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως προκύπτει από αναλογιστικές μελέτες, αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα με συνέπεια αντί για συντάξεις να δίνουν στους απόμαχους της εργασίας κάποια «φιλοδωρήματα». Οι κατά καιρούς αρμόδιοι υπουργοί, για να κατευνάσουν τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων, αποδίδουν τα ελλείμματα στην εισφοροδιαφυγή, στην αυξημένη ανεργία που συντελεί στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους «μαϊμού» συνταξιούχους κ.λπ. Σκόπιμα αποσιωπούν την κυριότερη αιτία της κατάρρευσης του ασφαλιστικού μας συστήματος: την καταλήστευση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων που έγινε από τις κυβερνήσεις τα τελευταία εξήντα δύο χρόνια (από το 1950 έως το 2012).

Στο post θα αναφερθώ στο θέμα αυτό με βάση παλιά δημοσιεύματα εφημερίδων, τις ιστορικές μου γνώσεις και τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Η κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1836 με τη ίδρυση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.), προωθήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τη Β΄ Αναθεωρητική Βουλή (1911 – 1912) και καθιερώθηκε ως θεσμός κατά την τελευταία περίοδο του Μεσοπολέμου με τη δημιουργία του «Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (1937), του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου. Με την πάροδο του χρόνου συγκροτήθηκαν πολλά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, πρόνοιας, περίθαλψης κ.ά. Αποστολή τους είναι η παροχή σύνταξης και πρόσθετου μερίσματος επί της συντάξεως, όταν οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτηθούν, η παροχή εφάπαξ αποζημίωσης και η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας των εργαζομένων ή των συνταξιούχων. Τα έσοδά τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών τους καθώς και από την αξιοποίηση των αποθεματικών τους.

Κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Οργανισμών τοποθετούνταν από τις Διοικήσεις τους σε έντοκους καταθετικούς λογαριασμούς εμπορικών Τραπεζών. Για παράδειγμα, το 1947 ανέρχονταν σε 50 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές και ήταν κατά το πλείστον κατατεθειμένα στην Εθνική Τράπεζα με τόκο 2%. Λόγω της χαμηλής τραπεζικής τους απόδοσης, υποστηριζόταν από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ότι θα έπρεπε με τα χρήματα αυτά να χτιστούν κατοικίες για τη στέγαση ασφαλισμένων εργατών και ιδιωτικών υπαλλήλων. Μάλιστα ορισμένα από τα Ασφαλιστικά Ταμεία διέθεσαν μέρος των αποθεματικών τους κεφαλαίων για την αγορά αστικών ακινήτων. Έτσι το 1947 αγοράστηκαν 10 ακίνητα συνολικής αξίας 15 δισεκατομμυρίων δραχμών (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 14ης Σεπτεμβρίου 1947).

Ωστόσο το κράτος θεώρησε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει τον ιδρώτα των εργαζομένων για την οικονομική του ανάπτυξη. Έτσι την 30η Δεκεμβρίου 1950 δημοσιεύτηκε ο υπ’ αριθ. 1611 Αναγκαστικός Νόμος που καθόριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 1951 «όλα τα επενδυόμενα υπό μορφή εντόκου καταθέσεως κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων παρακατατίθενται υποχρεωτικώς εις την Τράπεζαν της Ελλάδος» (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 11ης Μαρτίου 1951). Οι όροι της κατάθεσης ήταν δυσμενείς για τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ένα μέρος από τα κατατεθειμένα χρήματά τους θα ήταν άτοκο, ενώ το υπόλοιπο τοκιζόταν με 6%. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα παραχωρούσε τα χρήματα αυτά στις εμπορικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους θα τα δάνειζαν σε βιομήχανους, σε εμπόρους και άλλους επιχειρηματίες με πολύ υψηλότερο τόκο.

Το 1952 κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο προβλεπόταν ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου από τα διαθέσιμα (: τα άτοκα κεφάλαια) των Ασφαλιστικών Ταμείων μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Όμως ύστερα από την καθολική αντίδραση των Διοικητικών Συμβουλίων τους αναγκάστηκε ο υπουργός Οικονομικών να αποσύρει το σχετικό νομοσχέδιο (εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 25ης Μαρτίου 1952).

Γενικά οι κυβερνήσεις είδαν τα αποθεματικά των Ταμείων ως ένα κεφάλαιο, το οποίο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν προς όφελος της χρηματιστικής ολιγαρχίας. Γι’ αυτό φρόντισαν να στελεχώσουν τις Διοικήσεις τους με κομματικούς τους φίλους, οι οποίοι δεν θα αντιδρούσαν στη λεηλασία των χρημάτων των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστική η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων το 1978. Από το ποσό που ήταν κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας μόνο 38 δισεκατομμύρια τοκίζονταν με 6%, ενώ τα υπόλοιπα ήταν άτοκα, με την αιτιολογία ότι δήθεν χρησίμευαν ως «ταμείο κινήσεως» των Ασφαλιστικών Οργανισμών. Το τεράστιο αυτό κεφάλαιο απέφερε στα Ταμεία τόκο 2,3 δισεκατομμύρια δραχμές. Αν ληφθεί υπ’ όψη ότι το 1978 ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 13,5% – 14%, γίνεται φανερό ότι ο λογαριασμός παρουσίασε ζημιά περίπου 8 δισεκατομμύρια δρχ. (εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλλο της 30ης Νοεμβρίου 1978).




Την ίδια εποχή (1978) η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή προσανατολιζόταν στην επένδυση των αποθεματικών σε χρηματιστηριακούς τίτλους (αγορά μετοχών και αμοιβαίων κεφαλαίων). Με το δεδομένο ότι οι αποδόσεις των τίτλων αυτών την εποχή εκείνη ήταν πολύ μικρές και ο πληθωρισμός μεγάλος ήταν πασιφανές ότι θα μειώνονταν δραματικά τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Παρά το γεγονός αυτό με κυβερνητική απόφαση, η οποία πάρθηκε ερήμην των εργαζομένων, καθοριζόταν ότι ως το τέλος Δεκεμβρίου του 1978 ένα ποσό από τα αποθεματικά των Ταμείων θα διοχετευόταν στο Χρηματιστήριο. Η απόφαση αυτή διαφημίστηκε από την τότε κυβέρνηση ως προσπάθεια συμμετοχής των εργαζομένων στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην αύξηση του εθνικού εισοδήματος (εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλλο της 8ης Δεκεμβρίου 1978).

Μάλιστα ασκήθηκαν πιέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων να τοποθετήσουν μέρος των αποθεματικών τους σε μετοχές της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, θυγατρικής της Ε.Τ.Β.Α.. Σε επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Γ. Αποστολάτος στα Συμβούλια όλων των Ταμείων της δικής του αρμοδιότητας υπενθύμιζε ότι:

1. Οι επενδύσεις σε εταιρείες Χαρτοφυλακίου και Αμοιβαίων Κεφαλαίων απαλλάσσονταν από τη φορολογία και

2. Η συνολική μέση απόδοση της μετοχής της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Α.Ε. ήταν 19, 13% (εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλλο της 30ης Μαΐου 1979).

Γρήγορα όμως διαφάνηκαν οι απώλειες που είχαν τα αποθεματικά των εργαζομένων. Γι’ αυτό τρεις βουλευτές της Αντιπολίτευσης (ο Ε. Βερυβάκης, ο Ι. Κρητικός και ο Ι. Σκουλαρίκης) τον Ιούνιο του 1979 κατέθεσαν επερώτηση στον υφυπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών για το ζήτημα αυτό. Υποστήριξαν ότι τα διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων το Δεκέμβριο του 1978, τα οποία ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ανέρχονταν περίπου σε 38 δισεκατομμύρια δραχμές . Υπήρχαν επίσης 20 δισεκατομμύρια σε χρεόγραφα και ακίνητη περιουσία αξίας 10 δισεκατομμυρίων. Τα διαθέσιμα αυτά επί μονίμου βάσεως τοκίζονταν με χαμηλό τόκο 6% και υφίσταντο τη μάστιγα του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης των απωλειών ή εκμετάλλευσής τους. Επίσης είπαν ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να έχουν γνώμη για την τύχη των αποθεματικών που ήταν χρήματά τους. Όμως άλλοι έκριναν για το πώς θα «αξιοποιούνταν», χωρίς να ερωτώνται οι εργαζόμενοι. Το αποτέλεσμα της διασπάθισης των χρημάτων ήταν αφενός οι χαμηλές συντάξεις και αφετέρου η απαράδεκτη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ τα περισσότερα από τα Ταμεία θα μπορούσαν να διαθέσουν κάτι περισσότερο για τις παραπάνω ανάγκες των ασφαλισμένων , αν γινόταν ορθή διαχείριση των αποθεματικών τους. Οι επερωτώντες βουλευτές κατέληξαν με την πρόταση ότι ήταν επιβεβλημένη η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των καταθέσεων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως άλλωστε γινόταν σε άλλα κράτη (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 13ης Ιουνίου 1979).
Παρά τις αντιδράσεις τόσο της Αντιπολίτευσης όσο και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων η λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων συνεχίστηκε. Έτσι με αφορμή απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν από συνταξιούχους το 1980 με αίτημα την αύξηση των συντάξεών τους εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας τους με συνέντευξη που παραχώρησαν στον ημερήσιο τύπο τόνισαν ότι κατά την εξαετία 1974 – 1980 χάθηκαν πολλά δισεκατομμύρια δραχμές λόγω: 1.του πολύ χαμηλού τόκου των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, 2. της δέσμευσης από την Τράπεζα της Ελλάδας μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο δεν τους αποφέρει τόκο. 3. της μείωσης των τιμών των χρηματιστηριακών τίτλων που είχαν αγοράσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία (εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, φύλλο της 18ης Οκτωβρίου 1980).

Μια προσπάθεια για την αξιοποίηση των αποθεματικών έγινε τη 19η Ιανουαρίου 1983, όταν ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Βερυβάκης ανακοίνωσε τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων τους. Έτσι το στοιχειωμένο 6% έπαψε να υπάρχει (εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, φύλλο της 20ης Ιανουαρίου 1983).

Κατά τις επόμενες δεκαετίες και κυρίως κατά τις αρχές του 21ου αιώνα έγινε πραγματική καταλήστευση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι κυβερνήσεις, διορίζοντας ως Διοικητές τους διάφορους πολιτευτές, είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται από αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά με αντάλλαγμα «τοξικά» ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση των «δομημένων ομολόγων», που θεωρήθηκε σκάνδαλο από τα Μ.Μ.Ε. και απασχόλησε τόσο την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όσο και τη Δικαιοσύνη. Αφορούσε επενδύσεις τμήματος των αποθεματικών ορισμένων Ταμείων Επικουρικών Συντάξεων σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα. Στο διάστημα 2005 – 2007 οκτώ δομημένα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αγοράστηκαν από ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Το μόνο θετικό της υπόθεσης αυτής ήταν το γεγονός ότι με αφορμή τη δημοσιοποίησή της ψηφίστηκε στις 10 Ιουλίου 2007 ο νόμος 3586/2007 που καθόριζε «το θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». Ένα μέρος του απολεσθέντος κεφαλαίου επιστράφηκε στα Ταμεία κι έτσι δεν είναι γνωστή η ακριβής ζημιά που υπέστησαν.

Όμως είναι γνωστή η ζημιά που υπέστησαν το Μάρτιο του 2012 με το P.S.I., ελληνιστί το «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο ο τότε υπουργός Οικονομικών το παρουσίασε ως επιτυχία του. Τότε έχασαν 13 δισεκατομμύρια ευρώ ( το 53% της αξίας των ομολόγων του Δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους).Τώρα απειλούνται με νέες απώλειες, αν συμμετάσχουν «εθελοντικά» στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση του Euro group για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Σ’ αυτή την περίπτωση θα χάσουν το 65% των αποθεματικών τους και θα τους απομείνουν μόνο 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ (εφημερίδα Η ΑΥΓΗ, φύλλο της 30ηςΝοεμβρίου 2012), γεγονός που θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. 


http://diulistirio.blogspot.gr/


 
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διπλό ρήγμα στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων - οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν το άρθρο για το Μέγαρο Μουσικής

Με διπλό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων.

Οι ΑΝΕΛ μετά την καταψήφιση του άρθρου για την φορολόγηση των εταιριών ζυθοποιίας που οδήγησε τελικά στην απόσυρση του άρθρου καταψήφισαν και την διάταξη που δίνει παράταση για έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής.

Ωστόσο, το τελευταίο ψηφίστηκε κανονικά καθώς το στήριξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξης, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.

Πήραν πίσω την τροπολογία για τις κατεδαφίσεις στα αυθαίρετα

Μετά την οξεία κριτική και διακομματικές αντιδράσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία ο κ. Τσιρώνης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι κατόπιν συμφωνίας με τον πρωθυπουργό η τροπολογία θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για να εξεταστεί σε βάθος.

Χαρακτηστικό είναι το γεγονός ότι στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πίεζαν και αυτοί για την απόσυρσή της.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Ελπίζω κάποιος να μην χάσει το σπίτι του, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης».

Την νομοθετική ρύθμιση είχε προτείνει προ διμήνου ο υπουργός Εσωτερικών όταν εμφανίστηκαν στη Ραφήνα οι μπουλντόζες για να γκρεμίσουν μία τριώροφη κατοικία εντός δασικής έκτασης. Υπέρ της αναστολής έχουν ταχθεί δημόσια και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για την νομοθετική ρύθμιση ήταν ότι με την κύρωση των δασικών χαρτών που σημειωτέον θα πάρει χρόνο για να ολοκληρωθεί, θα αρθούν οι αμφισβητήσεις επί οικισμών που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων και πως τυχόν εκτέλεση κατεδάφισης θα δημιουργούσε τετελεσμένα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η πρόταση για αναστολή υπαγορεύεται και από ένα πρόσθετο λόγο που είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις κατεδάφισης, πολλές εκ των οποίων είναι προ δεκαετίας και παραμένουν ανεκτέλεστες.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - "Ανιστόρητη" χαρακτήρισε τη δήλωση του Φίλη ο Καμμένος

"Ανιστόρητη" χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη "στο ενικό" για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Από την Κέλλη, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για τον εορτασμό της 103ης επετείου των ελευθερίων της τοπικής κοινότητας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, μεταξύ άλλων: "Η Μακεδονία είναι Ελληνική και είναι μία. Το λέω αυτό γιατί ακούγονται διάφορες μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή παραλλάσσουν την ιστορία, όπως αυτό το ανιστόρητο που ακούσαμε προχθές για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι θα αντιστεκόμαστε.
Η Γενοκτονία των Ποντίων έγινε και σαν απάντηση της πολιτικής πράξης του υπουργού Παιδείας, εγώ δηλώνω ότι σε όλα τα στρατόπεδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα γίνουν εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και εκδηλώσεις που θα αφορούν το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, για τα οποία κάποιοι έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας, ούτε υποχωρούμε".



Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο δήμαρχος της Λέσβου άφησε τους Τσίπρα-Σουλτς κι έπεσε στη θάλασσα να σώσει πρόσφυγες


Ο Σπύρος Γαληνός είδε από το αυτοκίνητό του δυο ναυαγούς στα ανοιχτά να ζητούν βοήθεια και δεν δίστασε στιγμή, παρά τα επίσημα καθήκοντά του

Την αυταπάρνηση με την οποία η Λέσβος αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό το προσφυγικό ζήτημα ανέδειξε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρωί της Πέμπτης, ενώ ακολουθούσε την αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που επισκέπτονται την Μυτιλήνη και πήγαιναν στο κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Μόρια, εντόπισε δύο ναυαγούς να ζητούν βοήθεια, στο ύψος της Βαρειάς.

Όπως μεταδίδει το τοπικό site emprosnet.gr, ο δήμαρχος σταμάτησε το αυτοκίνητο, αμέσως γδύθηκε κι έπεσε στη θάλασσα. Παράλληλα είχε δοθεί σήμα και στο λιμενικό σώμα να σπεύσει στο σημείο που οι δύο πρόσφυγες είχαν ναυαγήσει και με την βοήθεια και βάρκας ψαρά που ξεκίνησε από κοντινό λιμανάκι, οι πρόσφυγες περισυνελέγησαν ασφαλείς.

«Ο δήμαρχος που έμεινε με το φανελάκι και ως γνωστόν είναι δεινός κολυμβητής και πρώην πρωταθλητής στο πόλο, όχι μόνο δεν ακολούθησε την επίσκεψη των δύο ηγετών στη Μόρια, αλλά παρέμεινε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη στο σημείο μέχρι να βεβαιωθεί ότι η υγεία των ναυαγών προσφύγων είναι εντάξει και αναμένεται τώρα με άλλα ρούχα να υποδεχτεί τους Τσίπρα και Σουλτς στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απίστευτη πρόκληση Γιούνκερ για το Αιγαίο: «Θα τσακωνόμαστε για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;»



Παρέμβαση σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα για την Ελλάδα έκανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του στη Φραγκφούρτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την απορία του «γιατί τσακωνόμαστε για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;», αναφερόμενος στο θέμα των κοινών περιπολιών με τους Τούρκους.

«Τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά - και αυτό ήταν πολύ μεγάλο επίτευγμα για την Ευρώπη - πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα. Τώρα λένε όλοι ότι πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε, αλλά είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεται κανείς», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ.
Στη συνέχεια βεβαίως ο κ. Γιούνκερ μίλησε για «ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή» και τόνισε ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση εντός του έτους.
«Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Αυτό το επιπλέον ευρωπαϊκό προσωπικό βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο των νησιών, αντί σε κοινή προσπάθεια να διασφαλίσει τις ακτές. Δεν μπορείς να εξηγήσεις σε κανέναν γιατί ακόμη και τώρα, μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, αυτά τα 10 χλμ θαλάσσιου μήκους μεταξύ της Τουρκίας και της Λέσβου είναι ακόμη ένας τάφος», ανέφερε.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Παπαγγελόπουλος : ''Στο αρχείο τα δάνεια κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα με νόμο του 2013''



Στο αρχείο τέθηκε, βάσει πρόνοιας νόμου του 2013, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα σε πολιτικά κόμματα. Αυτό ανέφερε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη.

«Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης οφείλεται στη διάταξη του άρθρου του νόμου 4146, που ψηφίστηκε το 2013», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο: «Δεν συνιστά απιστία κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα για τον πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο ερωτών βουλευτής σχολίασε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει το σκάνδαλο των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει 220 εκατ. Θα επιστραφούν ποτέ αυτά τα χρήματα πίσω; Αν με μία διάταξη μπει και αυτό στο αρχείο, να έρθει μια άλλη διάταξη που να το βγάλει από το αρχείο».




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Νομική Αθηνών - Ξεπέρασε το Χάρβαρντ!





Πρωταθλήτρια κόσμου αναδείχθηκε η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απέσπασε οκτώ βραβεία στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015, που έγινε στο Λονδίνο, από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

Η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής, κατακτώντας την πρώτη θέση, ξεπέρασε πανεπιστήμια όπως το Harvard University, το Georgetown University και το King's College του Λονδίνου. Η φετινή συμμετοχή στο διαγωνισμό FDI Moot ήταν η τρίτη της Νομικής Σχολής και η ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές τους φοιτητές Δέσποινα Αρσλανίδη, Ελευθέριο Δαφέρμο, Θωμά Παπαδογιάννη Βαρουχάκη, Δημήτριο Σταμάτη, Νικολέττα Χαλικοπούλου και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου. Προπονήτριες της ομάδας ήταν οι φοιτήτριες Ειρήνη Κικαρέα και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2014 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον κόσμο. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη.

Ειδικότερα, η ομάδα της νομικής απέσπασε τα εξής βραβεία: το Skadden, Arps Τrophy FDI Moot 2015 για τη νίκη της στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού, το Baker & McKenzie Prize 2015 για την υψηλότερη βαθμολογία (γραπτή και προφορική απόδοση) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης (Highest Ranked Team), το Βραβείο του Καλύτερου Υπομνήματος Προσφεύγοντος Επενδυτή (Best Claimant Memorial), το Βραβείο του Τέταρτου Καλύτερου Υπομνήματος αναφορικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή (4th Ranked Damages Aspect in a Memorial), το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή του Μεγάλου Τελικού (Βest Αdvocate in the Final Hearing), που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου, το Thomas Wälde Award for Best Advocate για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη, το Manuela Béltran Woman Advocate Award για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη, και τιμητική Διάκριση Aγορητή (Honorable Mention Advocate) για τους αγώνες της προκριματικής φάσης, που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή/παραγωγού ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του, στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration). Ειδικότερα, το κράτος είχε προβεί, δια νόμου, στην οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών (Feed-In Tariffs) και στη ριζική αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά, ενόψει της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ λόγω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και των έντονων ανησυχιών αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια του κράτους και τη βιωσιμότητα του εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής ενόψει του ενωσιακού δικαίου, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος επενδυτή, την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος υποδοχής της επένδυσης, τα είδη επανόρθωσης καθώς και τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή.

Στον διαγωνισμό, συνολικά, έλαβαν μέρος 83 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού τον Αύγουστο 2015, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο King's College London μεταξύ 29 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2015, συμμετείχαν οι 51 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot 2015 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ'ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φοιτητές της νικήτριας ομάδας αποφάσισαν το χρηματικό έπαθλο που έλαβαν για την εξαιρετική απόδοση της ομάδας να διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής της νέας ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό FDI Moot 2016 στο Μπουένος 'Αιρες της Αργεντινής.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....