Διυλιστήριο: 11/24/19
ροη αναρτησεων

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019

Οι Έλληνες μαθητές «σάρωσαν» τα μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής ΡομποτικήςΤέσσερις ομάδες Ελλήνων μαθητών κέρδισαν μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Την καλύτερη επίδοση, μαζί με τη Ρωσία, είχε η Ελλάδα στη φετινή Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα συμμετείχε στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας με δέκα ομάδες, αποτελούμενες συνολικά από εικοσιοκτώ μαθητές και η ελληνική αποστολή κατάφερε να επιστρέψει με τέσσερα μετάλλια -τρία αργυρά, ένα χάλκινο- και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση). Πρόκειται για μία παγκόσμια διάκριση με ιδιαίτερη σημασία, αφού στη διοργάνωση συμμετείχαν 423 ομάδες από 73 χώρες.

Το φετινό θέμα της Ολυμπιάδας ήταν οι Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities) και έτσι, οι προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι διαγωνιζόμενοι αφορούσαν καινοτόμες ιδέες και ρομποτικές κατασκευές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Ένα ρομπότ που σε καταλαβαίνει

Μία από τις κατασκευές που έφεραν την Ελλάδα στο βάθρο και τη δεύτερη θέση, ήταν εκείνη τριών κοριτσιών από την Πάτρα: της Εύας Λαμπροπούλου, της Μαρίας Παναγοπούλου και της Μαρίας Στεφανίδη. Πρόκειται για μία κατασκευή, που με τη βοήθεια GPS και πάνελ ηλιακής ενέργειας μπορεί να κινείται αυτόνομα στην πόλη. Είναι εξοπλισμένη με κάμερα, η οποία χάρη στους κατάλληλους αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να εξάγει συναισθήματα.

Έτσι, το ρομπότ μπορεί να κινείται μόνο του στην πόλη και να «καταλαβαίνει» τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του. Εάν αντιληφθεί ότι κάποιος βιώνει συναισθήματα, όπως για παράδειγμα πόνο ή φόβο, ξεκινά να συνομιλεί μαζί του, ώστε να καταγράψει δεδομένα και, εάν χρειαστεί, να ενημερώσει σε πραγματικό χρόνο τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα ένα νοσοκομείο.

«Η κατασκευή βασίζεται σε τεχνολογίες και ιδέες που ήδη υπάρχουν για τις έξυπνες πόλεις, όπως είναι οι αισθητήρες ή η αυτόνομη κίνηση, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης κατασκευής, είναι ότι υπάρχει Τεχνητή Νοημοσύνη και όραση και ομιλία», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προπονητής των κοριτσιών και επιστημονικός υπεύθυνος του STEM Educadion στην Πάτρα, Παναγιώτης Βέρρας.

Η έρευνα και η κατασκευή του ρομπότ από την ομάδα, που ονομάζεται Smartbirds, διήρκεσε εννέα μήνες, από τον Ιανουάριο, που έγινε γνωστό το θέμα, μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Η επιτυχία και η επιβράβευση με το αργυρό μετάλλιο ήταν προϊόν επιμονής των κοριτσιών, που πέρυσι είχαν συμμετάσχει στους πανελλήνιους, προκριματικούς αγώνες της Ολυμπιάδας, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για το παγκόσμιο.

«Βάλαμε στόχο, δουλέψαμε πιο σκληρά και τελικά τον πετύχαμε», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Παναγωπούλου, μία εκ των Smartbirds. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ρομποτική από περιέργεια, όταν ήταν στην Α' τάξη του γυμνασίου και σήμερα, ούσα μαθήτρια της Α' λυκείου, η ρομποτική «από απλή ασχολία, έγινε μεγάλη αγάπη και κομμάτι της ζωής της», όπως λέει. «Μου αρέσει που πρέπει να βάλω το μυαλό μου να σκεφτεί διάφορους τρόπους για να λύσω ένα πραγματικό πρόβλημα, να δοκιμάσω τι δουλεύει. Με ιντριγκάρει», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ομάδα δεν έχει σκεφτεί ακόμα εάν θα συμμετέχει και στην επόμενη Ολυμπιάδα, η Μαρία όμως έχει ήδη θέσει έναν μακροπρόθεσμο στόχο: να περάσει στην Ιατρική και ειδικότερα να ασχοληθεί με την εφαρμογή της ρομποτικής στη χειρουργική. «Δεν το αποκλείουμε, να προετοιμαστούμε και για την επόμενη χρονιά. Αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε να... ρομποτάρουμε», λέει χαμογελώντας.

«Ο χώρος της ρομποτικής θεωρείται από πολλούς ανδροκρατούμενος, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βλέπουμε καθημερινά, όχι μόνο από τη συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των κοριτσιών, αλλά και από το ότι στην πράξη δεν υστερούν σε τίποτα από τα αγόρια», επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεωνίδας Φίλος, προπονητής της ομάδας Bitbot, από την Καλαμάτα, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ. Ο κ. Φίλος, έχει ο ίδιος σχολή στην Καλαμάτα, την «BitLab Πληροφορική», στην οποία μπορούν παιδιά από 6 έως 17 ετών να «μυηθούν» στη ρομποτική.

Τι σημαίνει όμως «εκπαιδευτική ρομποτική»;

«Πρόκειται για την εκμάθηση των φυσικών επιστημών, με τη βοήθεια της κατασκευής ρομπότ, με κομμάτια Lego, πιο εξελιγμένα από αυτά που έχουμε συνηθίσει, με μοτέρ και αισθητήρες», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φίλος.

Το σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι από τη μία τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να δουλεύουν σε ομάδες, αλλά και το ότι παίζοντας, μαθαίνουν. «Είναι μία πολύ καλή εισαγωγή τα εκπαιδευτικά lego, γιατί είναι στη λογική του 'παίζω και μαθαίνω'. Το παιδί νομίζει ότι παίζει, αλλά στην ουσία μαθαίνει», συμπληρώνει.

Το «ρομπο-ποδόσφαιρο»

Όσο για την κατηγορία του ποδοσφαίρου με ρομπότ, ο κ. Φίλος σημειώνει ότι πρόκειται για κατηγορία με πολύ αυξημένο βαθμό δυσκολίας, καθώς τα παιδιά πρέπει να συνδυάσουν πολύ περισσότερος παράγοντες για να κατασκευάσουν τους δύο παίκτες-ρομπότ που θα αγωνιστούν. «Τα ρομπότ παίζουν με μία μπάλα με υπέρυθρη ακτινοβολία. Πρέπει η κατασκευή να είναι ανθεκτική στις συγκρούσεις, να επεξεργάζεται πολλά δεδομένα ταυτόχρονα και για να συνεργάζεται με τον 'συμπαίκτη' και για να αποφεύγει τους 'αντιπάλους' και για να βρει το τέρμα», επισημαίνει.

Ο κ. Φίλος σημειώνει ότι το συγκεκριμένο... «άθλημα» είναι πολύ ανταγωνιστικό και χρειάζεται πολλή δουλειά. «Η δουλειά που κάνουμε είναι σαν έρευνα. Γιατί δεν υπάρχει ένα εγχειρίδιο που να σου δείχνει πώς κάνεις τι. Συνεχώς πρέπει να δοκιμάζεις προγραμματισμούς, κώδικα, να κάνεις κατασκευές, για να βρεις τις λύσεις», σχολιάζει. 

 Τα παιδιά της ομάδας Bitbot, έφεραν από την Ουγγαρία το αργυρό μετάλλιο, καθώς έχασαν στον τελικό. Και για αυτή την ομάδα, όμως, η επιτυχία ήρθε μετά από πολλή προσπάθεια. Η ίδια ομάδα, με την εξαίρεση ενός παίκτη, που φέτος απείχε γιατί είναι φοιτητής, είχε προκριθεί στον τελικό της Ολυμπιάδας το 2017, φτάνοντας στις 16 καλύτερες ομάδες και στον περυσινό τελικό της Ολυμπιάδας, το 2018, έφτασε στις καλύτερες οκτώ. 

 «Η ομάδα το έχει παλέψει πολύ. Για τα παιδιά τι να πω. Ξεκίνησαν να προγραμματίζουν από το δημοτικό. Μιλάμε για παιδιά-αστέρια. Με εργασιακή ηθική και επιμέλεια», λέει με υπερηφάνεια ο κ. Φίλος. 

 Αυτό που τονίζει στο τέλος, είναι ότι η προσπάθεια αυτή των παιδιών δεν αποτελεί μόνο μία παράλληλη ενασχόληση με το σχολείο. «Τα παιδιά, έχοντας μετάλλιο από τον τελικό της Ολυμπιάδας, έχουν βάσει νόμου τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσουν, να εισαχθούν επιπλέον του αριθμού εισακτέων, σε όποια σχολή που αφορά την πληροφορική θέλουν», καταλήγει.

Τα τέσσερα μετάλλια της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019 

 Η ομάδα Smartbirds, από την Πάτρα, με τις Εύα Λαμπροπούλου, Μαρία Παναγοπούλου και Μαρία Στεφανίδη κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον κόσμο και αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Οpen Γυμνασίου. 

 Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε και η ομάδα Bitbot από την Καλαμάτα, με τους Νίκο Γιαννόπουλο, Κωνσταντίνο Καργάκο και Γιώργο Μπάκα στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ. 

Η ομάδα Infinite Code, με τους Γεώργιο-Δημήτριο Καστρίτη και Φίλιππο-Έκτορα Σίνγκερ, από την Εκάλη, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Open Δημοτικού. 

Η ομάδα Jobi Team με τους Βασίλη Ντάτη και Γιάννη Τριανταφύλλη, από την Αγία Παρασκευή Αττικής, έλαβε χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Regular Δημοτικού.Στην Ελλάδα, η διοργάνωση της WRO διοργανώθηκε για 11η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου. Μάλιστα, η COSMOTE έχει καταγράψει την πορεία των ελληνικών ομάδων προς την Ολυμπιάδα της Ουγγαρίας και τις προσπάθειές τους εκεί, σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο, «The Real Robokids», το οποίο αναμένεται να προβληθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή www.lifo.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η σχέση των νέων διοικητών των νοσοκομείων με τη ΝΔ


Απόστρατοι, κομματικά στελέχη της ΝΔ και παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που την στηρίζουν, τοποθετήθηκαν διοικητές των νοσοκομείων.

1η ΥΠΕ

Ηλιόπουλος Ιωάννης – Απόστρατος – δείτε εδώ
Γιαννόπουλος Παναγιώτης – ΝΔ (Εκπρόσωπος ΝΟΔΕ για ιατρικά θέματα – παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής ΝΔ)
Δαλαΐνας Ηλίας – ΝΔ (είχε περάσει από την Πολιτική Άνοιξη ενώ το 2015 είχε βρεθεί στο στόχαστρο από την επιθεώρηση δημόσιας διοίκησης (όταν ήταν διοικητής σε 3 νοσοκομεία από το 2013) για παράτυπη νοσηλεία του που επιβάρυνε τον δημόσιο προϋπολογισμό)
Γάκης Αδαμάντιος – ΝΔ (υποψήφιος βουλευτής το 2012 και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Β. Οικονόμου της ΝΔ)
Τσουρούλας Θεόδωρος – ΝΔ (συνεργάτης του Β. Κικίλια)
Λαδόπουλος Θρασύβουλος – ΝΔ (υποψήφιος με τον Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής)
Μπαλαούρα Όλγα – νηπιαγωγός και σύζυγος του Γ. Παπαχρήστου της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ του Β. Μαρινάκη
Φασιανός Χρήστος – ΝΔ (Ψηφοδέλτιο της συνέλευσης αντιπροσώπων του ΟΕΕ – ΔΗΚΙΟ)
Κοτσαρίδης Ιώαννης – Απόστρατος – δείτε εδώ
Κοντοσταθάκου Ευαγγελία – ΝΔ (υποψήφια βουλευτής Λακωνίας)
Καββούρης Σπυρίδων – Απόστρατος – δείτε εδώ
Θειάκου Φωτεινή – ΝΔ (Ψηφοδέλτιο της συνέλευσης αντιπροσώπων του ΟΕΕ – ΔΗΚΙΟ)
Γρηγορόπουλος Αναστάσιος (στέλεχος της ΝΔ, γνωστός στο ΕΣΥ από την προηγούμενη θητεία του στο νοσοκομείο Λαϊκό, επί υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη και Δημήτρη Αβραμοπουλου)
Αντωνόπουλος Χρήστος – ΝΔ (περιφερειακός σύμβουλος με τον Π. Νίκα στην Πελοπόννησο)
Τίγκας Μάριος – ΝΔ (υποψήφιος – αλλά δεν εκλέχτηκε – στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ)
Μπούλιας Ελευθέριος – ΝΔ (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ)
Ελευθερία – Ρίτα Πικρού Μωραΐτάκη – ΝΔ (υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ)
Αντωνίου Νικόλαος – ΝΔ (υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ)

2η ΥΠΕ

Βουγιουκλάκης Αιμίλιος – ΝΔ (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ & Αν. Γραμματέας προγράμματος ΝΔ)
Αποστολόπουλος Σπυρίδων – ΝΔ (υποψήφιος για την τοπική επιτροπή της ΝΔ Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας)
Τσαγδή Δέσποινα – ΝΔ (τ. δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω)
Δούρος Κωνσταντίνος – ΝΔ (υποψήφιος στον δήμο Μαλαισίνας με τη ΝΔ)
Βρύνα Φωτεινή – ΝΔ (Διευθύντια πολ. γραφείου Γ. Βλάχου – υποψηφία για την Πολ. Επιτροπή της ΝΔ – Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ)
Τουμπεκής Χαράλαμπος – ΝΔ (δημ. σύμβουλος το 2014 με τον Βασ. Μιχαλολιάκο (ΝΔ) στον Πειραιά και στέλεχος της ΝΔ)
Ευσταθόπουλος Σαράντος – ΝΔ (υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γ. Πατούλη)
Παράσχος Κωνσταντίνος – ΝΔ (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Ν. Βλαχάκο – ΝΔ)
Ρουμανης Γρηγόριος – Απόστρατος – δείτε εδώ
Τσαχουργιανίδης Αναστάσιος – ΝΔ (υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Γ. Παυλή της ΝΔ)
Στασινόπουλος Βασίλειος – ΝΔ (Δημοτική Τοπική Οργάνωση ΝΔ Γορτυνίας)
Στεφανής Νικόλαος – ΝΔ (υποψήφιος βουλευτής Σάμος με τη ΝΔ)
Καμπούρης Γεώργιος – Απόστρατος – δείτε εδώ
Μεγαλοκονόμος Γεώργιος – ΝΔ (επανατοποθετήθηκε το 2014 διοικητής στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επί υπουργείας Αδ. Γεωργιάδη)
Κοσμίδης Γεώργιος – ΝΔ – (υποψήφιος το 2012 με την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ενώ ήταν αντιδήμαρχος επί δημαρχεία Δ. Καλογερόπουλου (ΝΔ) και στις τελευταίες εκλογές εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του Λ. Σκλαβούνη – ο οποίος κατήλθε ως ανεξάρτητος)
Μύτογλου Αναστάσιος – ΝΔ (Στέλεχος της ΝΔ – μέλος τομέα οικονομίας & ανάπτυξης)

3η ΥΠΕ

Χάτσιος Γρηγόριος – ΝΔ (εκπαιδευτής πληροφορικής & κουμπάρος του βουλευτή της ΝΔ Ζήση Τζηκαλάγια)
Γκανάτσιος Στέργιος – ΝΔ (πρώην πρύτανης προσέβλεπε στην στήριξη της ΝΔ για τις δημοτικές εκλογές στην Κοζάνη)
Παπασωτηρίου Σταύρος – ΝΔ (επί σειρά ετών πολιτευτής της ΝΔ και πρώην δημ. σύμβουλος Φλώρινας)
Βαλαρούτσος Δημήτριος – ΝΔ (υποψήφιος ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης)
Κούτρας Γεώργιος – ΝΔ (υποψήφιος το 2014 με τον Στ. Καλαφάτη στην Θεσσαλονίκη)
Τραούδα Βασιλική – ΝΔ (υποψήφια με τον Ταχιάο το 2019 στην Θεσσαλονίκη)
Λόγκος Ευάγγελος – ΝΔ (υποψήφιος στις τοπικές εκλογές της ΝΔ στην Σκύδρα)
Πλιόγκας Ηλίας – ΝΔ (υποψήφιος για την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ)

4η ΥΠΕ

Αντωνάκης Νικόλαος – ΝΔ (τομεάρχης οικονομίας ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκηςυποστηρικτής της υποψηφιότητας Παπαμιμίκου)
Κουρτέλη Ευαγγελία – ΝΔ (στέλεχος της ΝΔ και υποψήφια με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα κ. Ευαγγελία Κουρτέλη)
Κατσακας Οδυσσέας – ΝΔ (υποψήφιος το 2014 με τον Στ. Καλαφάτη στην Θεσσαλονίκη)
Ανδρίτσος Ιωάννης – ΝΔ (παρ’ ολίγον υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ ο οποίος δεν επελέγη τελικά)
Ηλίας Ζάχαρης – ΝΔ (υποψήφιος Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεων)
Φαρμάκης Νικόλαος – ΝΔ (Επιτροπή εκλογικού Αγώνα Σερρών)
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος – ΝΔ (Στέλεχος της ΝΔ και πρώην βουλευτής 2012-2015)
Γιαμουστάρη Μάγδα – ΝΔ (Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής)

5η ΥΠΕ

Κατσινοκούρης Δημήτριος – ΝΔ (στέλεχος της ΝΔ με πολιτική δραστηριότητα στη Φθιώτιδα)
Καρατσίκης Δημήτριος – ΝΔ (μέλος της ΝΔ και πρώην Δήμαρχος της περιοχής)
Πατέρας Κωνσταντίνος – ΝΔ (υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ)

6η ΥΠΕ

Σκανδάλης Δημήτριος – ΝΔ (πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας)
Ντακούλας Ευάγγελος – ΝΔ (πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας)
Μεσσαρης Φώτιος – Απόστρατος – δείτε εδώ

Πηγή jodi.graphics

Διαβάστε περισσότερα.... »
....