Διυλιστήριο: 09/27/17
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Γυναίκα δικαστής είχε για τρία χρόνια στο συρτάρι... 265 υποθέσειςΤο Συμβούλιο της Επικρατείας επέβαλε σε γυναίκα δικαστή, «κατά άκρα επιείκεια» προσωρινή παύση έξι μηνών από το δικαστικό σώμα.

Πρόκειται για Πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία υπηρετούσε στην Νότια Πελοπόννησο, κι η οποία καθυστέρησε μέσα σε μια τριετία (2009-2012) τη δημοσίευση 265 υποθέσεων πέραν των 8 μηνών που είναι το ακραίο όριο δημοσίευσης των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Μάλιστα, πριν η υπόθεση φτάσει στα… άκρα, της είχαν γίνει συστάσεις από τον Πρόεδρο του δικαστηρίου που υπηρετούσε, για τις οποίες όμως η κα δικαστής «αδιαφόρησε» όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η τιμωρία της, σε πρώτο στάδιο ήταν να της περικοπεί το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων».

Στη συνέχεια κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια» και το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε την ποινή της 6μηνης παύσης.

Τότε και μόνο η εν λόγω δικαστής έσπευσε και δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις.

Στη συνέχεια, όμως, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, ενώπιον του οποίου η δικαστής υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα 93χρόνου πατέρα της.

Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου: «Τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους».

Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά άκρα επιείκεια», όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών, όπως της είχε επιβληθεί και από το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο.

Αντίθετα η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με άλλη απόφασή της, απάλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή Πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Ο εν λόγω πρόεδρος Πρωτοδικών είχε παραλειφθεί από τις προαγωγές 4 φορές, λόγω καθυστερήσεων, κι αυτός, στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Όταν όμως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, «η υπηρεσιακή του εικόνα άλλαξε» γεγονός που μέτρησε θετικά στην κρίση των συμβούλων της Επικρατείας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βρεθηκε η χαμένη πόλη του ΜεγαλέξανδρουΤα ερείπια εντοπίστηκαν στο Βόρειο Ιράκ με τη βοήθεια drone αλλά και κατασκοπευτικών φωτογραφιών της CIA από τη δεκαετία του '60

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί αγαπούν την ιστορία και επενδύουν στην αρχαίαπολιτιστική κληρονομιά, κυρίως δε των Ελλήνων. Ετσι τώρα οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου (το οποίο τι θα ήταν, άραγε, χωρίς τα ελληνικά και τα αιγυπτιακά εκθέματα) πιστεύουν πως εντόπισαν στο Ιράκ τα ερείπια της «χαμένης πόλης» που ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε το 331 π.Χ.!

Τα ερείπια εντοπίστηκαν στην περιοχή Καλάτγκα Ντάρμπαντ του Βόρειου Ιράκ από αρχαιολόγους του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι, παρατηρώντας κατασκοπευτικές φωτογραφίες που είχε τραβήξει η CIA για στρατιωτικούς σκοπούς τη δεκαετία του 1960, κατέληξαν ότι το σημείο παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι φωτογραφίες ήταν απόρρητες ως το 1996, όταν αποχαρακτηρίστηκαν, οπότε και δημοσιεύτηκαν. Τα προσκόμματα, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν ή μετέπειτα στην υπό αμερικανική εισβολή χώρα ήταν αδύνατο να δοθεί άδεια για ανασκαφές. Από το 2003, όταν και η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ εξομαλύνθηκε, το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης Ιρακινών αρχαιολόγων στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τους κυρίως από τους βανδαλισμούς του Ισλαμικού Κράτους. 


Ο αρχαιολόγος Τζον ΜακΓκίνις, υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το βρετανικό κράτος, δήλωσε στους βρετανικούς «Times» ότι οι Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι εντόπισαν αρχικά τα ερείπια της πόλης, την οποία τοποθετούν χρονικά στον πρώτο και τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως την πόλη ίδρυσε ο μεγάλος Ελληνας στρατηλάτης το 331 π.Χ., όταν επέλαυνε κατά των Περσών, την ίδια χρονιά που ο Δαρείος Γ΄ ηττήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο στη Μάχη των Γαυγαμήλων. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν διάφορα στοιχεία, καθώς στην αρχαία πόλη εντοπίστηκαν αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων και πήλινα σκεύη τεχνοτροπίας με εμφανείς ελληνικές επιρροές, πολλά εκ των οποίων καταδεικνύουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι στρατιώτες του γιου του Φιλίππου.

Πρώτη φορά οι αρχαιολόγοι του Βρετανικού Μουσείου οδηγήθηκαν στην υπόθεση πως στην τοποθεσία αυτή υπήρχε μία πόλη, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα στοιχείο για το μέγεθος και την πυκνότητά της. Η ομάδα επιβεβαίωσε τη θέση της «χαμένης πόλης» του Αλεξάνδρου με ένα drone που εστάλη στο σημείο για να τραβήξει φωτογραφίες. Το φωτογραφικό υλικό αποδείχτηκε πολύ πλούσιο, καθώς όταν οι ειδικοί το επεξεργάστηκαν, διέκριναν το περίγραμμα ενός μεγάλου ορθογώνιου κτιρίου, θαμμένου κάτω από χωράφια με σιτηρά, αλλά και άλλα μεγάλα κτίρια, τα τείχη της πόλης και πέτρινες πρέσες που, όπως εκτιμούν, χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού. «Το drone μάς πρόσφερε εξαιρετικές πληροφορίες» δήλωσε στους «Times» ο Βρετανός αρχαιολόγος επικεφαλής του προγράμματος, που οργάνωσε πέρυσι την άνοιξη τη χαρτογράφηση και τη φωτογράφιση της ευρύτερης περιοχής. Η ομάδα των αρχαιολόγων δεν άργησε να καταλάβει πως κάτω από τα στρέμματα με κριθάρι και σιτάρι υπήρχαν τα ερείπια μιας πόλης. Οπως εξήγησε ο ΜακΓκίνις, «στα σημεία των χωραφιών όπου κάτω από το χώμα υπήρχαν τοίχοι τα σιτηρά δεν αναπτύσσονταν εξίσου καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρωματική διαφορά στα σπαρτά».

Ο δρ ΜακΓκίνις τόνισε ότι μεταξύ των ευρημάτων στον χώρο έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα, από τα οποία σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται μια θηλυκή φιγούρα που πιθανολογείται πως είναι η Περσεφόνη και ένα γυμνό του Αδώνιδος.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....