Διυλιστήριο: 03/07/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Λευκά τυριά έφεραν την ονομασία «φέτα» σε Διεθνή Έκθεση

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την ψήφιση των Ευρωβουλευτών μας για την φέτα. Μήπως είναι αργά πια για δάκρυα ; 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε σημερινές του δηλώσεις συνόψισε τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα της συμμετοχής της Ηπείρου στην 22η Διεθνή Έκθεση GULFOOD. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ήταν μια τεράστια έκθεση στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον και παρουσία από όλες σχεδόν τις μεγάλες χώρες του κόσμου. "Ζητούμενο ήταν η ποιότητα των προϊόντων και με χαρά είδαμε να προωθούνται ελληνικά προϊόντα, κάτι που επιβεβαίωσε τη χρησιμότητα της εκεί παρουσίας μας".

Ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του για τη διακίνηση στο Ντουμπάι με την ονομασία "φέτα" λευκών τυριών από χώρες τόσο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Καναδά, Αυστραλία, Αίγυπτο, Νέα Ζηλανδία), όσο και από μέλη αυτής (όπως Βουλγαρία- τη μόνη με πρόβειο γάλα-, Γαλλία, Ουγγαρία κλπ), " Μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα τυροκομικά προϊόντα, καθώς στην Ήπειρο προσπαθούμε να αναδείξουμε τον πρωτογενή τομέα", τόνισε για να προσθέσει ότι θα καταθέσει πρόταση προς την Ένωση Περιφερειών και στα συναρμόδια Υπουργεία για τη συγκρότηση ενός οργάνου, που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των τυροκόμων, των κτηνοτροφικών οργανώσεων και -αν μπορούν- των Ελληνικών Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο θα παρεμβαίνει όπου διαπιστώνεται η παράτυπη χρήση της ονομασίας "φέτα". "Θέλουμε δουλειά, που πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις. Η μία προς την ποιότητα που πρέπει να εξασφαλιστεί με συνεργασία και η δεύτερη προς την Επιτροπή η οποία θα προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες, ώστε να μη χρησιμοποιούν παραπλανητικά την Ελλάδα και τα ποιοτικά μας προϊόντα που δεν εντάσσονται στις διεθνείς συμφωνίες", κατέληξε.

Πηγή  epirusgate.blogspot.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Σχολείο φάντασμα αξίας 2.045.866 € που δεν λειτούργησε ποτέ!



Στην Αυλίζα Αχαρνών, περικυκλωμένο από πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, πλάι σε ρέμα που φουσκώνει επικίνδυνα σε κάθε βροχόπτωση, βρίσκεται το σχολείο που δεν λειτούργησε ποτέ.

Σε κάθε βήμα πατάει σε θρύμματα τζαμιών και χρησιμοποιημένες σύριγγες. Καθώς προσπαθεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφής, η φιγούρα ενός άντρα ξεπροβάλλει πίσω του, τρεκλίζοντας στα χαλάσματα. Οι πλιατσικολόγοι απογύμνωσαν τα παράθυρα από τα κουφώματα, ξήλωσαν τα καλώδια, εξαφάνισαν μέχρι και τον ανελκυστήρα. «Τα διέλυσαν όλα», μονολογεί ο Κώστας Κούτας. «Τίποτα πια δεν θυμίζει γιατί χτίστηκε αυτό το κτίριο».
Πάνω από δύο εκατομμύρια –για την ακρίβεια 2.045.866– ευρώ ξοδεύτηκαν για να στεγαστεί εκεί ένα Γυμνάσιο. Ηδη από τότε που χτιζόταν ήταν γνωστά τα κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή. Ενδεχομένως θεωρήθηκε ότι ένας χώρος εκπαίδευσης θα άλλαζε τις ισορροπίες. Αυτή η πρόθεση όμως δεν υποστηρίχθηκε όπως θα έπρεπε. Μία σειρά λάθος επιλογών και έλλειψης σχεδιασμού από τους αρμόδιους φορείς οδήγησε στην πλήρη απαξίωση του κτιρίου.
Την τελευταία δεκαετία διεξάγονται συνεχώς δίκες συλληφθέντων πλιατσικολόγων. Ο κ. Κούτας, που είχε διατελέσει πρόεδρος στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αχαρνών, λέει ότι η τελευταία υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο τον περασμένο Νοέμβριο και η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής είναι φυλάκιση επτά ετών.

Χρονικό απαξίωσης

Η ιστορία ξεκινάει το 1997, όταν με κοινή υπουργική απόφαση απαλλοτριώνεται έκταση στην Αυλίζα Αχαρνών για την ανέγερση διδακτηρίου. Η σύμβαση του αναδόχου με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων υπογράφεται το 2004 και τρία χρόνια αργότερα το σχολείο παραδίδεται προς χρήση στη δημοτική αρχή. Στην πινακίδα του –που παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση της– φέρει τυπικά την ονομασία «10ο Γυμνάσιο». Εκεί όμως επρόκειτο να στεγαστεί το 13ο Γυμνάσιο το οποίο ιδρύθηκε στα χαρτιά τον Ιούνιο του 2007.
Τότε, στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου βρισκόταν η προκάτοχος του κ. Κούτα, Μαρία Χαριτίδου. «Υπήρχε αίθουσα υπολογιστών, χημείο και οι βρύσες ενεργοποιούνταν με φωτοκύτταρο, όλα λειτουργούσαν άψογα», λέει.
Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου όμως αποδείχθηκε προβληματική. Δεν ήταν μόνο το ρέμα που κόβει στα δύο τον δρόμο μπροστά από την κεντρική πύλη. Σε ακτίνα μικρότερη των δύο χιλιομέτρων λειτουργούν άλλα τέσσερα Γυμνάσια, ενώ όπως αναφέρει η κ. Χαριτίδου οι γονείς αρνούνταν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια περιοχή με έντονη εγκληματικότητα. Αργότερα ο κ. Κούτας κατάφερε να συγκεντρώσει 25 παιδιά που ήδη φοιτούσαν σε άλλο σχολείο, όμως και πάλι δεν γινόταν να λειτουργήσει με αυτό τον περιορισμένο αριθμό μια μονάδα που προοριζόταν τουλάχιστον για δεκαπλάσιους μαθητές.
Η φύλαξη των άδειων εγκαταστάσεων ανατέθηκε σε δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συχνά δέχονταν απειλές από πλιατσικολόγους. Οι μεγάλες καταστροφές ξεκίνησαν το 2009. Ενδεικτικά τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους άγνωστοι κατέστρεψαν πόρτες αλουμινίου και άδειασαν πυροσβεστήρες. Τον επόμενο μήνα αφαίρεσαν 17 παράθυρα, δύο πόρτες, καθώς και τα καλύμματα των ρολογιών της ΔΕΗ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 οι ζημιές επεκτάθηκαν στα κλιματιστικά, τις ψευδοροφές, τα καλώδια και τα υδραυλικά, ενώ το κόστος τους τότε εκτιμήθηκε στις 100.000 ευρώ.




Υπάλληλοι του Δήμου Αχαρνών ζητούσαν τότε από την Τεχνική Υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να ληφθούν μέτρα προστασίας: σφράγισμα κάθε εσωτερικής πόρτας, περίφραξη τζαμαριών, ακόμη και ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία.
Στο μεταξύ, στο άδειο σχολείο είχε τοποθετηθεί διευθυντής. Με επιστολή του στις 7 Σεπτεμβρίου 2009 προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής ανέφερε ότι είχε ζητήσει να αποκατασταθούν οι φθορές και να απολυμανθούν οι εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει το σχολείο. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας», έγραφε, «ότι οι γονείς θα αντιδράσουν στην απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση του σχολείου εκτός και αν εκεί αποβλέπουν ορισμένοι».
Ακολούθησαν προσπάθειες της δημοτικής αρχής να μεταφερθεί εκεί το ΙΕΚ Αχαρνών, όμως και αυτές δεν τελεσφόρησαν. Καθηγητές και σπουδαστές ήταν αρνητικοί.

Ο νέος ένοικος

Η φύλαξη του κτιρίου σταματά όταν εγκαταλείπεται οριστικά κάθε προσπάθεια αξιοποίησής του ως σχολικής στέγης. Η λεηλασία συνεχίζεται. Το δημοτικό συμβούλιο Αχαρνών, έπειτα από αιτήματα πολιτών, ζητεί έκτοτε να μεταφερθεί εκεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τον παραλογισμό της υπόθεσης έθιξε το 2013 με ερωτήσεις του στη Βουλή ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου τότε βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, αλλά αργότερα ''ξέχασε'' να το θέσει στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που αργότερα έγινε βουλευτής . «Χάσκει διαλυμένο, λεηλατημένο και ερείπιο. Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα», είχε πει σε μία από τις τοποθετήσεις του.



Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Πανούσης, επισκέπτεται το λεηλατημένο σχολείο τον Μάιο του 2015. Ακολούθως, ο Δήμος Αχαρνών υπογράφει με την ΕΛ.ΑΣ. μνημόνιο συνεργασίας το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση του κτιρίου με τη «δημιουργία ισχυρού αστυνομικού τμήματος». Μια από τις προτάσεις που συζητήθηκε είναι να λειτουργήσουν εκεί και ξενώνες αστυνομικών. Το ζήτημα όμως ακόμη δεν έχει διευθετηθεί. Ενας από τους λόγους φέρεται πως είναι και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, παρά τις λύσεις χρηματοδότησης που έχουν προταθεί κατά καιρούς.
«Δυστυχώς μέχρι και σήμερα διάφορα μικρά και μεγάλα προσκόμματα δεν έχουν επιτρέψει σε αυτή τη συνεργασία να ολοκληρωθεί. Πιστεύω είναι ξεκάθαρα το θέμα ότι εδώ χρειάζεται η πολιτική βούληση του υπουργού και κανενός άλλου», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός (που εξελέγη το 2014). «Είναι βέβαιο ότι αυτός ο χώρος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν σχολείο. Ηταν μάλλον μια άστοχη ενέργεια από πλευράς της Πολιτείας η οποία πρακτικά καταδικάστηκε να έχει σήμερα αυτή την εικόνα, μια εικόνα που με κάνει και ως πολίτη και ως δήμαρχο της πόλεως να θλίβομαι».
Αυτή την εβδομάδα ο κ. Κασσαβός συνάντησε ξανά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μεταφέροντας και πάλι αιτήματα συμπολιτών του για αντιμετώπιση του ζητήματος, προκειμένου «να εδραιωθεί αίσθημα ασφάλειας».
Κάτοικοι που ζουν γύρω από το σχολείο δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα στην «Κ», φοβούμενοι για τις περιουσίες τους. Ηδη αρκετοί έχουν μετακομίσει. Το ίδιο σκέφτεται να πράξει και μια γυναίκα που ζει τέσσερις δεκαετίες εκεί, δεν βρίσκει όμως αγοραστή για το οικόπεδό της. Τα παιδιά της ήδη ζουν σε άλλα μέρη της Αττικής, στο νοίκι, ενώ είχαν ιδιόκτητα διαμερίσματα στην περιοχή.
Σε τρεις διαδοχικές πρωινές επισκέψεις της «Κ», περισσότεροι από 15 χρήστες ναρκωτικών ετοίμαζαν τις δόσεις τους μέσα στο σχολείο, ενώ τουλάχιστον τρεις έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε μια αίθουσα. Αντί για πόρτα έχουν φράξει με σανίδες την είσοδο. Ξαπλώνουν και ξυπνούν εκεί, σε ένα χώρο με μόνιμη οσμή ούρων και ακαθαρσιών.




Το διπλανό κτίριο πολλαπλών χρήσεων έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Από την ψευδοροφή χάσκουν ξεχαρβαλωμένα φωτιστικά και σε τρύπες φωλιάζουν περιστέρια. Κάποιος από τους χρήστες έγραψε σε έναν τοίχο: «Μια φορά αν δοκιμάσεις, δεν υπάρχει γυρισμός».

Στο κυρίως κτίριο ο κ. Κούτας συνεχίζει την απαρίθμηση των ζημιών. «Εκεί είχε αίθουσα, εδώ είχε αίθουσα, όλες ευάερες, ευήλιες…», λέει και κοντοστέκεται μπροστά από το άδειο φρεάτιο του ανελκυστήρα.
«Πώς βγήκε ολόκληρο ασανσέρ και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι; Η κατάσταση είναι τραγική εδώ πέρα, αυτό δεν φαίνεται για κτίριο, φαίνεται σαν βομβαρδισμένη περιοχή. Σα να μπήκανε μέσα από το ISIS και να κατέστρεψαν τα πάντα».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο:

Η λεηλασία ενός σχολείου

Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπαδόπουλος/ Κάμερα: Γιώργος Μουτάφης/ Γραφικό: Βαγγέλης Νάκας/ Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου 



Πηγή antizitro.blogspot.gr


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προς συμφωνία ExxonMobil με ΕΛΠΕ: Ενδιαφέρον για τα ελληνικά κοιτάσματα νότια της Κρήτης



Προ των πυλών βρίσκεται η είσοδος της ExxonMobil στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.

Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, μετά την Κύπρο, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη στη «λίστα» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι γεωλογικοί σχηματισμοί της οποίας προσομοιάζουν με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία για στρατηγική συνεργασία με τα ΕΛΠΕ φαίνεται να είναι κλεισμένη εδώ και μήνες, και ο μοναδικός λόγος που καθυστερεί η υπογραφή της είναι οι κωλυσιεργίες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης και υπογραφής συμβάσεων για τις τέσσερις από τις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ, για να γίνει ένα ολοκληρωμένο «ντιλ».

Δεν είναι τυχαία, μετά τις εξελίξεις και το ενδιαφέρον της ExxonMobil αλλά και άλλων πολυεθνικών εταιρειών, η ανάδειξη του θέματος των υδρογονανθράκων από τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη στην ομιλία του στους Δελφούς και οι επισημάνσεις του για τις καθυστερήσεις.

«Ιστορικό καθήκον για την Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Έχουμε καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν», είπε ο κ. Στεργιούλης και πρόσθεσε ότι «τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος για να προχωρήσουν -αυτόνομα ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και στην ενεργειακή της θωράκιση».

Οι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στις οποίες θα εισέλθει με σημαντικό μερίδιο η ExxonMobil είναι:

1. Η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, με εκτιμήσιμα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια και με σημαντικές ενδείξεις επιβεβαίωσης από την έως τώρα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Στο κοίτασμα συμμετέχει και η ιταλική Edison.

2. Οι χερσαίες περιοχές στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στην «Άρτα – Πρέβεζα», με τη δεύτερη να εμφανίζεται ως πολλά υποσχόμενη σε κοιτάσματα, γι’ αυτό και αποτελεί μήλον της Έριδος με την Energean, η οποία, αν και δεν κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό, συνεχίζει να τη διεκδικεί μέσω της δικαστικής οδού. Η παραχώρηση των δύο περιοχών έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και οι σχετικές συμβάσεις έχουν «κολλήσει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

3. Η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος (οικόπεδο 2), στην οποία συμμετέχουν και η γαλλική Total και n ιταλική ENI. Η απόφαση για την παραχώρηση υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2016, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο της σχετικής σύμβασης. Η παραχώρηση έγινε στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2014. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού τα ΕΛΠΕ ανακηρύχθηκαν προτιμητέος επενδυτής για ακόμη δύο περιοχές (το «οικόπεδο 1» βορειοδυτικά της Κέρκυρας και το «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο), για τις οποίες αναμένεται η οριστικοποίηση των συμβάσεων.

Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη ένδειξη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ήταν το 2014, όταν εξαγόρασε από την PGS τα σεισμικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτηση μαζί με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, με τη διαδικασία «open door».

Θρακικό πέλαγος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΕΛΠΕ βρίσκεται και μια «παγωμένη» εδώ και πολλά χρόνια παραχώρηση στο Θρακικό Πέλαγος, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 25% από κοινού με την καναδική Calfrac, που κατέχει το 75%.

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τους Καναδούς για την εξαγορά του ποσοστού της, έναντι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις με την Energean Oil, η οποία εκμεταλλεύεται το γειτονικό κοίτασμα του Πρίνου για συνεκμετάλλευση και πιθανότητα και τη συμμετοχή της ισπανικής Repsol, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται κοντά σε στρατηγική συνεργασία με την Energean.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις για πολύ σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή αυτή του θρακικού Πελάγους, το 70% αυτής, στο οποίο εντοπίζονται και τα σημαντικότερα ευρήματα, βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια και η διερεύνησή της προϋποθέτει επίλυση ζητημάτων που άπτονται της διπλωματίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη της εταιρείας Ρόμπερτσον ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πρίνου μπορεί να υπάρχουν αποθέματα και 1 δια βαρελιών, ενώ μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί μόνο τα 320 εκατ. βαρέλια του Πρίνου.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες

Περιοχές που έχουν παραχωρηθεί και διερευνώνται ήδη:
 
Πατραϊκός Κόλπος Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρέλια (ΕΛΠΕ, Edison).

Χερσαία περιοχή Ιωαννίνων
Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 50-100 εκατ. βαρέλια (Energean Oil).

Κατάκολο
Με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 35-40 εκατ. βαρέλια (Energean Oil).

Πρίνος (Energean)
Κοίτασμα εν λειτουργία
Εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 40 εκατ. βαρέλια
Ημερήσια παραγωγή: 3.500 βαρέλια
Ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη: Total, Edison
Ενδιαφέρον από: EXXONMobil, Repsol

Περιοχές που έχουν παραχωρηθεί, αλλά δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις:

Χερσαίες

ΒΔ Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ)
Το 1997 στην περιοχή έγιναν τρεις γεωτρήσεις, με τη βαθύτερη στα 2.375 μέτρα από τη βρετανική Enterprise, η οποία όμως δεν ολοκλήρωσε ποτέ τη βαθιά γεώτρηση, σε μήκος 4.000 μέτρων.

Αιτωλοακαρνανία (Energean)
Έρευνες πραγματοποίησε το 1997 η αμερικανική Triton με δύο γεωτρήσεις βάθους 1.500 μέτρων.

Άρτας – Πρέβεζας
Δεν έχουν γίνει ποτέ γεωτρήσεις. Τα γεωλογικά της χαρακτηριστικά ωστόσο, δείχνουν θετικές ενδείξεις.

Υποθαλάσσιες

Οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας (ΕΛΠΕ, Edison, Total)

Οικόπεδο 1, ΒΔ της Κέρκυρας (ΕΛΠΕ)

Οικόπεδο 10, Κυπαρισσιακός Κόλπος (ΕΛΠΕ)
Θρακικό Πέλαγος

Πηγή  www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βαθαίνει το ρήγμα στη ΝΔ με το «Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών»




Και εγένετο... Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών. Δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ ανακοίνωσαν την ίδρυση νέου φορέα στην Κεντροδεξιά. Η ημερομηνία είναι, όπως δηλώνουν, συμβολική, καθώς στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή είχε κερδίσει τις εκλογές.

Ο λόγος για δύο «κλασικούς» καραμανλικούς, τον Σάββα Τσιτουρίδη και τον Νίκο Τσιαρτσιώνη, οι οποίοι υπέγραψαν σήμερα την ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα στην Κεντροδεξιά και βάζουν... δύσκολα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στόχος του φορέα, σύμφωνα με τη διακήρυξή του, είναι: «Το Δίκτυο είναι ένας φορέας που συστήνεται με στόχο την ενεργή και ουσιαστική συμβολή, σε μια ανοικτή κι οργανωμένη διαβούλευση, για την κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου υπέρβασης της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τη λογική και το ρεαλισμό».

Δηλώνουν επίσης ότι «λειτουργούμε θετικά και χωρίς ανταγωνισμούς με κομματικούς οργανισμούς ή άλλες πρωτοβουλίες που κάνουν συναφείς διαπιστώσεις κι έχουν παραπλήσιους προβληματισμούς κι ανησυχίες με τους δικούς μας».

Σημειώνουν επίσης ότι «θα είμαστε παρόντες με τις ιδέες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο Σάββας Τσιτουρίδης είναι από τα γνωστά στελέχη της παλιάς ΝΔ, είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμα το 1996 και επανεξελέγη το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009. Διετέλεσε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (2004) και υπουργός Απασχόλησης (2006).

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραιτήθηκε το 2004 για λόγους ευθιξίας, όταν η μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έλαβε μεγάλες διαστάσης στα ΜΜΕ. Το 2007 είχε παραιτηθεί και από υπουργός Απασχόλησης εξαιτίας εισαγγελικής έρευνας για χρηματιστηριακές πράξεις στενού του συνεργάτη το διάστημα 1999-2000. Η έρευνα μπήκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε εμπλοκή του συνεργάτη του.

Παράλληλα, το όνομά του είχε εμπλακή στο σκάνδαλο δομημένων ομολόγων, όταν, σύμφωνα με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής προέκυψαν ευθύνες με ταυτόχρονη πρόταση για παραπομπή σε έρευνα και για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ο Νικόλαος Τσιαρτσιώνης εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 1996, το 2000 και το 2004. Διετέλεσε ως υπουργός Μακεδονίας-Θράκης το διάστημα 2004-2006.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη στιγμή που η πιθανότητα δημιουργίας νέου φορέα στην Κεντροαριστερά ενδεχομένως να κόψει την... φόρα του Κ. Μητσοτάκη, όπως κατέγραψε και η έρευνα της Pro Rata για την «ΕΦ.ΣΥΝ.», τώρα έρχεται και νέο χτύπημα από τα Κεντροδεξιά της ΝΔ.

Πηγή efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ελληνική καινοτομία !!! Αφυδατωμένο τυρί που δεν χρειάζεται ψυγείο



Το τυροκομείο Polyphemus Fine Dairy Products, που έχει ήδη κερδίσει διεθνή βραβεία, διεκδικεί πρωτεία καινοτομίας με το αφυδατωμένο τυρί από φέτα.

Η τυροκομική "Polyphemus", από την Παρισινή SIAL αλλά και από τη Θεσσαλονίκη και τη DETROP, πήρε ουσιαστικά το πράσινο φως για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα της στις αγορές του εξωτερικού, με ένα πρωτοπόρο, καινοτόμο προϊόν.

Η "Polyphemus", το καλοκαίρι, θα λανσάρει στην αγορά πλέον, το αφυδατωμένο τυρί από φέτα, ένα τυρί σε κυβάκια, με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που μπορεί να διατηρηθεί για δύο χρόνια στο ράφι, καταργώντας έτσι το ψυγείο. Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ αλλά και να προστεθεί στις σαλάτες, απορροφώντας από τα λαχανικά και τo ελαιόλαδο ή τα dressings γενικότερα, την υγρασία που έχει η παραδοσιακή αιγοπρόβεια φέτα.

Τα πρώτα θετικά σχόλια εισέπραξε η "Polyphemus" στη SIAL, αλλά στη DETROP (3-6/3) ήταν που φάνηκαν οι μεγάλες προοπτικές της στο εξωτερικό καθώς εκδηλώθηκε πολύ ζωηρό ενδιαφέρον διανομέων από την Αμερική, την Ολλανδία, την Ιαπωνία και την Αυστρία, όπως είπαν στη Voria.gr οι επικεφαλής του τυροκομείου "Polyphemus Fine Dairy Products", ο μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Κουγιανός και η χημικός - τεχνολόγος τροφίμων, Κική Δομζαρίδου.

Αλλά η "Polyphemus", με τα διαφοροποιημένα τυροκομικά της, είχε ήδη δείξει τη δυναμική της για την διεθνή αγορά, όταν απέσπασε δύο βραβεία, στα Great Taste Awards του 2016, ένα με την σκληρή φέτα και ένα ακόμη με το αιγοπρόβειο τυρί με λιναρόσπορο.

Το αφυδατωμένο τυρί από φέτα και όχι η αφυδατωμένη φέτα, όπως τόνισε η κ. Δομζαρίδου, παράγεται στο τυροκομείο της "Polyphemus", στο Πλατύ Ημαθίας, επιχείρηση που μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή ως "Κουγιανός Τυροκομείο", μία μονάδα που αποκλειστικά παράγει φέτα συνεργαζόμενη με παραγωγούς γάλακτος από τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας αλλά και Θεσσαλονίκης.

"Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών στην ελληνική αγορά, μας ώθησε, πριν δύο χρόνια, στην αναζήτηση διαφοροποιητικών χαρακτηριστικών. Αποτέλεσμα ήταν η κατάκτηση δύο σημαντικών διακρίσεων, δύο βραβείων στα Great Taste Awards, ενώ ακολουθούν δύο ακόμη προϊόντα, το αιγοπρόβειο τυρί με μέλι και το επίσης αιγοπρόβειο με καρπούζι, ένα έδεσμα εποχικό", είπε ο κ. Κουγιανός.

Σε αυτό τον τελευταίο χρόνο η "Κουγιανός Τυροκομείο", κατοχύρωσε το όνομα "Polyphemus" για Ελλάδα και Ευρώπη, τιμώντας έτσι και τον πρώτο τυροκόμο, πρόσωπο ομηρικό, υπέβαλε αίτηση στον Ο.Β.Ι. για την πιστοποίηση του αφυδατωμένου τυριού από φέτα σαν προϊόν καινοτόμο και, τοποθέτησε τα ξεχωριστά τυριά της στο Παρίσι, στο τμήμα τροφίμων της Gallery Lafayette, αλλά και σε καταστήματα delicatessen σε πόλεις της Γερμανίας.

Όμως το προϊόν που προκαλεί αίσθηση είναι το αφυδατωμένο τυρί από φέτα, το οποίο, όπως εξήγησε η κ. Δομζαρίδου, παράγεται από φέτα, αφού αυτή προηγουμένως ωριμάσει δυο μήνες, με την μέθοδο της αποξήρανσης χωρίς θέρμανση.

"Το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει στα 100 γραμμάρια, 34 γραμμάρια πρωτεΐνης, έχει δηλαδή μία πολύ υψηλή περιεκτικότητα 34%, όταν η φέτα περιέχει πρωτεΐνη μόλις 14%. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά θρεπτικό προϊόν το οποίο επίσης έχει χαμηλή αλατότητα, 2,5% , η οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, προσαρμόζοντας το αφυδατωμένο τυρί στις ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων καταναλωτών", τόνισε η κ. Δομζαρίδου.

Στη Detrop, η "Polyphemus" έδειξε την δυναμική της ελληνικής τυροκομίας, που στοχεύει στους πιο απαιτητικούς καταναλωτές της διεθνούς αγοράς.


Πηγή http://polyphemus.gr/

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βερέκυνθος: Το καλλιτεχνικό χωριό της Κρήτης αναζητά νέους κατοίκους -Ενας οικισμός γεμάτος εργαστήρια



Περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, ανάμεσα στη Σούδα και την Τσικαλαριά, στα παλιά εργαστήρια κατασκευής τσικαλιών, βρίσκεται το Καλλιτεχνικό Χωριό της Κρήτης, Βερέκυνθος. Οι κάτοικοι του ζουν από την τέχνη τους και αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν τα 10 άδεια από τα 35 εργαστήρια του χωριού.

Ο Βερέκυνθος, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των τεχνών που ήρθαν για να διδάξουν τις πανάρχαιες τέχνες της Μεταλλουργίας, της Κεραμικής, της Υαλουργίας και της Υφαντικής στους ανθρώπους.

Τα τελευταία, 15 χρόνια, στην περιοχή, λειτουργεί μία πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα κοινωνία καλλιτεχνών, οι οποίοι αναδεικνύουν τις τέχνες που είναι συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού.
Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Εθνος, από τα 35 εργαστήρια του καλλιτεχνικού χωριού, τον τελευταίο καιρό, έχουν μείνει 10 κενά και οι κάτοικοι του χωριού, καλούν όσους ασχολούνται με τη χειροτεχνία, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γεμίσουν ξανά αυτά τα εργαστήρια με τέχνη και ζωή.

Εκτός από την οικονομική και φιλόξενη διαμονή (κάθε εργαστήριο νοικιάζεται για 200-300 ευρώ και διαθέτει πατάρι-σπίτι για τον ενοικιαστή) αποτελεί και μία σημαντική επαγγελματική αποκατάσταση, αφού το καλλιτεχνικό χωριό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι είχε αναλάβει την συνδιοργάνωση και τη διακόσμηση του ομαδικού γάμου που τέλεσαν ζευγάρια από την Κίνα στα Χανιά τον Απρίλιο, ενώ στα εργαστήρια παραδίδουν και μαθήματα της τέχνης τους, όπως της κεραμικής. Επίσης τα περισσότερα εργαστήρια συνεργάζονται με μεγάλα καταστήματα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία προμηθεύουν με τις δημιουργίες τους.
 

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φεύγουν μέχρι να ξανάρθουν..

     Φεύγουν σήμερα οι υπάλληλοι της τρόϊκας, και το μόνο που μάθαμε στις τόσες μέρες της παραμονής τους είναι πως το τελευταίο τρίμηνο του 2016,
..αντί για ανάπτυξη που η κυβέρνηση πανηγύριζε,
..είχαμε ύφεση 1,1%.

Έτσι αποδεικνύεται και
επίσημα πως εκείνη η "13η σύνταξη" (!) που μοίρασε το πινόκιο σαν χριστουγεννιάτικη ελεημοσύνη στα γερόντια,
..δεν προέρχονταν από κάποιο τάχα πλεόνασμα, πρωτογενές ή άλλο,
..αλλά απ' αυτά που "περίσσεψαν" στο κράτος γιατί αυτό δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις του σε αυτούς που χρώσταγε,
..παρά προτίμησε να τα δώσει εκεί απ' όπου θα περίμενε να ψαρέψει καμία ψήφο.

Η ουσία είναι πως αυτοί "διαπραγματεύονται" και ξαναδιαπραγματεύονται, φεύγουν, πάνε κι έρχονται, κάνουν ναζάκια, κορδελάκια, μουτράκια,
..μετά ξαναγαπιούνται και περιμένουν οι μεν τους δε στα αεροδρόμια σαν απελπισμένοι εραστές,
..μετά ξαναμαλλιοτραβιούνται, μετά ξανά στα τέσσερα,
..και τέλος πάντων καλά περνάνε, κι η ζωή γι αυτούς είναι.

Εμείς όμως που πληρώνουμε τα κερατιάτικα και τα γ@μησιάτικα, είμαστε στο σκοτάδι.
Τίποτα δεν μας λένε, τίποτα δεν μαθαίνουμε.
Όλο κάτι ψου-ψου-ψου, και κάτι μισόλογα, και κάτι "κλείνει η αξιολόγηση", και κάτι τέτοια.
Και δεν έχει βρεθεί ένας, ΕΝΑΣ, νούμερο: 1, βουλευτής της αντιπολίτευσης
( παρένθεση: ποιάς αντιπολίτευσης ηλίθιε λαέ που έστειλες όλο το άνθος των μνημονίων και του δωσιλογισμού στην Βουλή; Ποιοί δεν είναι υπέρ των μνημονίων και του "ευρώ με κάθε θυσία" σήμερα στην Βουλή; Ει Χρισοί Αβγύ; Ή τα προσκοπάκια του ΚΚΕ, που το μόνο που ξέρουν είναι να διοργανώνουν events, αντιπορείες, και αντισυλλαλητήρια; )
..να κάνει μία επερώτηση στον Τσαλακωτό, σαν αρμόδιο υπουργό (λέμε τώρα), και να ζητάει να ενημερωθεί το κοινοβούλιο και ο λαός για το ακριβές ποσό που έχουμε ως τώρα λάβει εδώ και δυόμισι χρόνια απ' τον Αύγουστο του '15, από το αριστερό μνημόνιο, το τρίτο το μακρύτερο.
Με παραστατικά όμως και υπογραφές, ποσά, ημερομηνίες κλπ. Όχι λόγια του αέρα.
Γιατί υποψιαζόμαστε πως τα ποσά που τάχα έχουν ως τώρα δοθεί είναι λιγότερα από τα ποσά των διάφορων μέτρων και προαπαιτούμενων που έχουν ώς τώρα ψηφιστεί.

Και μη μας πείτε πως είναι απόρρητα ή πως δεν υπάρχουν παραστατικά γιατί πρόκειται για "συμφωνίες κυρίων"!
Πρώτα απ' όλα δεν νοείται να υπάρχουν απόρρητα απ' αυτούς που καλούνται να πληρώσουν.
Και δεύτερον, αν κρίνουμε από κάτι Ντάϊσελκάπως και διάφορους άλλους παρόμοιους,
..περισσότερο για συμφωνίες κυριών μας φαίνονται, παρά για "συμφωνίες κυρίων".
Κάνεις χρυσέ μου ποτέ νιτερέσο με π@ύστηδες;

Εν πάση περιπτώσει, ενημερώστε πρώτα τον λαό για το πόσα λάβαμε, τί κάνει να λάβουμε ακόμα, πότε και γιατί, και γιατί δεν λάβαμε στην ώρα τους αυτά που έπρεπε να έχουμε λάβει, αλλά δεν τα λάβαμε και τώρα τανιέστε,
..και μετά υπογράψτε την συνέχιση του μαρτυρίου μας.

Υπογράψτε εσείς και τί σας νοιάζει.
Το τί θα κάνουμε εμείς είναι δικός μας λογαριασμός.
Ή θα πεθάνουμε ήσυχα,
..ή θα πεθάνουμε όλοι μαζί!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Ο Πολάκης στέλνει τον Άδωνι στον Εισαγγελέα - Συγκλονιστικά στοιχεία, ραγδαίες εξελίξεις



Συγκλονιστικά στοιχεία από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, για τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που τον στέλνουν στον Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει ο Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι μέτοχος κατά 70% της Ελληνικής Αγωγής και η εταιρία αυτή έχει το 49% της ΑΛΣ Α.Ε. που δεν δηλώνει στο Πόθεν Εσχες. Η ΑΛΣ Α.Ε. ανήκει σε μέτοχο της Ηρακλής Μίντια η οποία το 2014 πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ 100,000€.

Σφοδρή λοιπόν ήταν η επίθεση του Παύλου Πολάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό να παραθέτει ονόματα που είχαν διοριστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σύμβασή τους να λήγει την ημέρα που -όπως είπε ο ίδιος- η υπουργική θητεία του κ. Γεωργιάδη τελείωσε. «Αυτός είναι κατάλογος ρουσφετιών» τόνισε ο κ. Πολάκης. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε επώνυμα σε τρεις υπαλλήλους που φέρονται να διορίστηκαν από τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Όσον αφορά αυτά τα ονόματα το τμήμα Διοικ. Συντονισμού σας ενημερώνουμε ότι τα ονόματα δεν είχαν σχέση με ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ» είπε ο υπουργός, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο, ενώ παρακάτω παρέθεσε άλλο έγγραφο από την Οικονομική Υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σύμφωνα με όσα ανέγνωσε ο κ. Πολάκης, αποδεικνύει έμμισθη σχέση αυτών των υπαλλήλων. «Κάψατε τις συμβάσεις. Αυτό είναι έγκλημα» είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες από τον κ. Γεωργιάδη, αφού σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό υπάρχει η εταιρία Ελληνική Αγωγή ΕΠΕ -η οποία δηλώνεται στο πόθεν έσχες του, όμως δεν δηλώνεται ότι η εταιρία αυτή που ο κ. Γεωργιάδης κατέχει κατά 70%, είναι κύρια μέτοχος σε μία άλλη εταιρία και συγκεκριμένα ΑΕ. Η συγκεκριμένη εταιρία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, έχει αντικείμενο τη διεξαγωγή εκδηλώσεων. Η αδερφή της συνιδιοκτήτριας της ΑΕ, σύμφωνα με τον υπουργό, είχε προσληφθεί από τον ΚΕΕΛΠΝΟ. «Συνιδιοκτήτης αυτής της εταιρίας είναι και ο μέτοχος, κ. Κισσανδράκης, της εταιρίας που έχει το Blue Sky, με το κανάλι να παίρνει από τη διαφημιστική πίτα του ΚΕΕΛΠΝΟ περίπου 100.000 ευρώ» υποστήριξε και διερωτήθηκε: «Το θεωρείται ηθικό;».

Δείτε αυτά και πολλά άλλα για τις αμαρτωλές συμβάσεις στενών συνεργατών του Άδωνι Γεωργιάδη στο ΒΙΝΤΕΟ που ακολουθεί.



 Τα έγγραφα ...

Οι καταγγελίες Πολάκη σήμερα στη Βουλή έφεραν νέους πονοκεφάλους στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, αποκαλύπτοντας σκοτεινά σημεία των προσλήψεων στενών συνεργατών του στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανάμεσα στα ονόματα που ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας συγκαταλέγεται και αυτό της κας Ιωάννας Δεμεντή, στενής συνεργάτιδος του Άδωνη στο γραφείο τύπου.
Μάλιστα κατά την περίοδο (18/9/13 – 31/5/14) που εμφανίζεται να εργάζεται άμισθη στο γραφείο τύπου του Άδωνη, φέρεται να είναι και διορισμένη και να πληρώνεται κανονικά από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
 

Σε άλλη περίπτωση συνεργάτη του Άδωνη Γεωργιάδη, υπογράφεται ειδική εξαίρεση του νόμου, ώστε να μπορεί να εξασκεί παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα απο τον ίδιο και τον τότε Υπουργο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (απολύσεων) Κυριάκο Μητσοτάκη!



Πηγή www.periodista.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

DW : Σχεδιάζουν Ευρωπαικό στρατό - Το κεντρικό επιτελείο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες

Το Διυλιστήριο λέει : ''...Οδεύουμε προς διάλυση των Εθνικών στρατών, με αφορμή την εκλογή Τράμπ ; Και τι θα γίνει μετά, αν ο Ευρωπαικός στρατός, όπου θα συμμετέχουν και Έλληνες σταρτιωτικοί επιτελείς, αποφασίσει την ''άμυνα'' της Ουκρανίας ενάντια στους ομόθρησκους Ρώσους  ; ΄Σε αυτήν την εξέλιξη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, αν αναλογιστούμε ότι 
1. σχεδιάζεται η Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπου φυσικά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την νέα Βέρμαχτ, 
2. Ήταν πάγιο αίτημα των Γερμανών για την δημιουργία του Ευρωπαικού στρατού και την διάλυση των Εθνικών στρατών. 
3. Κατά την εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας, πάντα η πίεση ήταν προς την μείωση των αμυντικών - στρατιωτικών μας δαπανών.
4. Είναι περίεργο, που υπάρχουν δυνάμεις ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό μας σχήμα, όπου δείχνουν αλόγιστο μένος, για την ΜΗ θωράκιση της άμυνας μας (παρόλο τις αέναες προκλήσεις των Τούρκων, Αλβανών, Σκοπιανών)
Πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου....''  

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θέλουν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν και ένα κοινό επιτελείο για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ταρακούνησαν την ΕΕ. Οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμηα. Παρά τη σχετική στασιμότητα που επικρατούσε για μεγάλο διάστημα στους κόλπους της Ένωσης, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επικρατεί έντονη κινητικότητα. Όχι μόνο εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων προς τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Γκάλερ, ευρωβουλευτή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και ειδικού σε θέματα Άμυνας, «η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας είναι ένας από τους θεματικούς τομείς που μπορούν να συσπειρώσουν ξανά την ΕΕ. Άλλα θέματα μας απομάκρυναν λίγο. Παράδειγμα, το προσφυγικό ζήτημα».

Η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες εντάσσεται στο πλαίσιο της εμφανούς προσπάθειας που καταβάλλεται ώστε η ΕΕ να εξελιχθεί και σε μια πραγματική αμυντική ένωση. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το νέο κεντρικό επιτελείο που θα συντονίζει κεντρικά από τις Βρυξέλλες τις αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό. Μάλιστα αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός του μήνα και θα αναλάβει αρχικά τον συντονισμό των εκπαιδευτικών στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ σε Μαλί, Σομαλία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Brexit άλλαξε τα δεδομένα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ανεπαρκή αυτήν την πρώτη προσπάθεια συσπείρωσης και ένωσης δυνάμεων, καθώς πέντε ακόμη επιτελεία, που βρίσκονται σε ισάριθμες χώρες της ΕΕ, διατηρούνται. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αποστολή «Σοφία» στη Μεσόγειο για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης προσφύγων θα εξακολουθεί να παίρνει διαταγές από τη Ρώμη.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει ότι αρχικά το νέο κεντρικό επιτελείο θα αναλάβει μόνο άοπλες αποστολές. Όπως εκτιμά ο επίτροπος Προϋπολογισμού στην Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ, «τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα συσταθεί ευρωπαϊκός στρατός. Αλλά θα αποκτήσουμε ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική».

Η επιτάχυνση της διαδικασίας οικοδόμησης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι κάτι για το οποίο πιέζει ειδικά η Γερμανία. Στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία μπλόκαρε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, μετά το Brexit φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Πηγή: Deutsche Welle

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Συμφωνία στις Βρεσαλλίες για Ευρώπη δύο ταχυτήτων



της Μαρίνας Νικολάκη

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην ΕΕ τουλάχιστον όπως τη ξέρουμε μέχρι σήμερα μετά τη τετραμερή συνάντηση Κορυφής όπου οργανώσε απόψε στις Βερσαλλίες, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και στην οποία συμμετείχαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας, Μαριάνο Ραχόι και Πάολο Τζεντιλόνι... ως μια προσπάθεια να σώσουν ότι σώζεται μετά το Brexit.

Με δύο λόγια, αποφασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση να παύσει να είναι μια ομοιογενής ένωση ίσων κρατών και να μεταβληθεί σε μία ανομοιογενή ένωση πολλών ταχυτήτων, που κάποοι θα προοδεύουν και κάποιοι άλλοι θα μπούν στον φυγοκεντρικό επιταχυντή για να εκτιναχθούν εκτός αυτής, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.

Το περίεργο βέβαια είναι ότι σε λίγο καιρό Ολάντ και Τζεντιλόνι θα αποτελούν παρελθόν όπως και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ που τις προάλλες παρέδωσε σχέδιο... για το μέλλον της ΕΕ!

Η Σύνοδος των Βερσαλλιών είναι η απόδειξη ότι η έννοια της "Ευρώπης πολλών ταχυτήτων" δρομολογείται και αποφασίστηκε και αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ. Οι νέες δυνάμεις που θα έρθουν απλώς δεν θα δέχονται την γερμανική πρωτοκαθεδρία.

Ολα αυτά, μόλις 10 μήνες μετά το Brexit, που σύμφωνα με πολλούς “ειδήμονες”, και στην Ευρώπη και εδώ … "δεν θα επηρέαζε και πολύ την πορεία της ΕΕ, προς την ενοποίηση"! Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο σημαντικός ήταν και είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην ΕΕ που μας εκβιάζει διαρκώς με Grexit αν δεν δεχτούμε τα ολοένα και αυξανόμενα μέτρα λιτότητας;

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.

«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία" υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οικοδεσπότης αυτής της μίνι συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες", εξήγησε ο Ολάντ στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από το δείπνο εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, "ορισμένες χώρες" θα μπορούσαν "να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία".

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν "να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν", διευκρίνισε.

«Χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να έχει ως στόχο τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, η οποία να προσφέρει απαντήσεις σε όποιον έχει μείνει πίσω. Δεν έχουμε φτάσει, ακόμη, σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την λήξη της τετραμερούς συνόδου των Βερσαλλιών. «Χρειάζονται βήματα προόδου στην κοινή άμυνα», συνέχισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, «για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας» (δηλαδη να μη καταρρεύσουνε) εξηγώντας, παράλληλα, ότι «Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία συμφωνούν».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό».

Κάλεσε, τέλος, όλες τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Για την Άγγελα Μέρκελ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει "να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες" χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο "για εκείνες που έχουν καθυστερήσει. Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά", επέμεινε.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ "μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης" αλλά με "διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης".

Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε απλά ότι "η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν".

Πάντως, προκειμένου να μην προκαλέσουν ανησυχίες, καθώς κάποιες χώρες μέλη κυρίως της ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι θα μείνουν πίσω, οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών δεν θα κάνουν καμία συγκεκριμένη επίσημη ανακοίνωση σήμερα μετά τη σύνοδό τους, μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο «μικροσκόπιο» ο Γιάννος Παπαντωνίου λόγω εξοπλιστικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος



Έχει «αποχαιρετήσει» τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταδίδει τις γνώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης του Πακιστάν, αρθρογραφεί σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ταυτόχρονα αναδεικνύεται στην Ελλάδα σε μεγάλο πρωταγωνιστή των υπό διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Τα πεπραγμένα τού άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ -κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, είχε υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,22 δισεκατομμυρίων ευρώ- φαίνεται πως τον «κυνηγούν» ακόμη. Ωστόσο, εκείνος έχει βρει «απάγκιο» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που… παραγράφει τα πάντα στο πέρασμά του!

Στη Βουλή έχουν ήδη διαβιβαστεί από το 2011 και μετά 4 δικογραφίες με τις οποίες ζητείται από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν στην περίοδο υπουργίας του στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ «μπλόκο» στις έρευνες βάζει και η Ελβετία. Οι προσπάθειες των δικαστικών Αρχών βρίσκουν «τείχος» στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχουν ζητηθεί από την Ελβετία.

Κατά πληροφορίες, το αίτημα που εστάλη προ τριετίας και αφορά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου παραμένει αναπάντητο, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες σχετικά με την ανταπόκριση της ελβετικής Δικαιοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης. Πρόκειται για αίτημα που αφορά στο άνοιγμα λογαριασμών της συζύγου του σε ελβετική τράπεζα προκειμένου να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη διότι δεν τα είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες».

Οι ανοιχτές υποθέσεις

Οι ανακριτές διαφθοράς «σκοντάφτουν» συνεχώς στο όνομά του και στα όσα διημείφθησαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί θητείας του, αλλά η τύχη των δικογραφιών που διαβιβάζουν στη Βουλή «αγνοείται». Η τελευταία δικογραφία εστάλη στη Βουλή τον περασμένο μήνα και αφορούσε στην προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό, το 2003, από την ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ΝΗIndustries. Σύμφωνα με την έρευνα, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από τη SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατομμύρια ευρώ, πλην όμως η εταιρία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2016 εστάλη στη Βουλή μία ακόμη «καυτή» δικογραφία, που αφορά στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών, ύψους 381.500.000 ευρώ, ο οποίος ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρία Thales Naval Nederland. Αφορμή για την εμπλοκή Παπαντωνίου στην υπόθεση στάθηκαν τα δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων («Le Monde», «Le Figaro», «Liberation» και «L’ Humanite»), τα οποία αναφέρονταν στις καταγγελίες του πρώην στελέχους της γαλλικής εταιρίας Michel Jossenrand, που κατήγγειλε ότι Ελληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003, και μάλιστα ανέφερε πως η εταιρία έδινε 2%-3% του τζίρου της σε «ωφέλιμες πληρωμές».

Τα ελικόπτερα

Ο Θωμάς Λιακουνάκος «παρέσυρε» τον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 δολαρίων, από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα η AXON του επιχειρηματία. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007 και μια σύμβαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, που ήταν επικεφαλής του υπουργείου.

Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται στο ότι η συμφωνία, το κόστος της οποίας ανερχόταν αρχικά σε 594 εκατομμύρια δολάρια, έκλεισε τελικά μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, εκτινάσσοντας το κόστος στα 663 εκατ. δολάρια. Το «καπέλο» των 70.000.000 δολαρίων είναι αυτό που βρίσκεται υπό έρευνα και φέρεται να «απειλεί» τον πρώην υπουργό. Η Βουλή «υποδέχτηκε» τη δικογραφία τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πρώτη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχε και πάλι πρωταγωνιστή τον Θωμά Λιακουνάκο. Πρόκειται για την έρευνα της κύριας σύμβασης για τα Leopard 2, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα στοιχεία «έδειξαν» πως ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θωμά Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιριών συμφερόντων του ομίλου του.

Στο στρατηγείο των ανακριτών διαφθοράς οι έρευνες και για άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχίζονται. Κομβικό ρόλο έπαιξε η τριήμερη απολογία του Αντώνη Κάντα το 2013, που έβαλε στο «κάδρο» των ερευνών για τα αντιαρματικά Kornet και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Υπενθυμίζεται ότι με δική του απόφαση επεκτάθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ ο Κάντας υποστήριξε πως «αφού έδιναν σ’ εμένα (σ.σ.: μίζα), δεν θα έδιναν στους παραπάνω;». Την ίδια στιγμή εκκρεμούν οι έρευνες για την κύρια σύμβαση προμήθειας των Απάτσι και των Λέοπαρντ.

«Λίστα» και «πόθεν έσχες»

Ομως, οι εκκρεμότητες του Γιάννου Παπαντωνίου με τη Δικαιοσύνη δεν σταματούν στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η κατάθεση 1.330.000 ευρώ στην τράπεζα HSBC της Γενεύης από τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και η συμπερίληψη του συγκεκριμένου λογαριασμού στη λίστα Λαγκάρντ έχει οδηγήσει τους ανακριτές στη διερεύνηση της προέλευσης των συγκεκριμένων χρημάτων, έχοντας ζητήσει συνδρομή από την Ελβετία.

Βέβαια, το ζευγάρι έχει ήδη καταδικαστεί γιατί δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» το συγκεκριμένο ποσό. Για το έτος 2009 η «αμέλεια» αυτή θα τους στοιχίσει 117.600 ευρώ, μετά την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη, την οποία επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από τον Αρειο Πάγο έχει επικυρωθεί και η καταδικαστική απόφαση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2008.


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....