Διυλιστήριο: 01/27/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Παραιτείται ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Αυτόν που τόσο καιρό κάλυπτε ο Σαμαράς και οι βουλευτές του, κατάφερε ο Ελληνικός λαός διά της ψήφου του, να τον βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του ο πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος. Ευχόμαστε να διερευνηθεί η ανάμιξή του στα εξοπλιστικά, στην λίστα Λαγκάρντ, να μας δώσει επιτέλους τα αρχεία της εθνικής ασφάλειας που έχει σπίτι του, να δώσει πλήρη καταγραφή των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και των 140 εκατομμυρίων Ευρώ που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ.


Η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την κούρσα διαδοχής.http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έλεγχος πόθεν έσχες για 17 υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


Έλεγχος Πόθεν Έσχες διεξάγεται σε 17 υπαλλήλους που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων οι οποίοι είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό. Πρόκειται για 15 εφοριακούς, έναν υπάλληλο της κτηματικής εταιρίας και έναν της χημικής εταιρίας για τους οποίους δόθηκε εντολή ελέγχου της περιουσιακής τους κατάστασης. Παράλληλα έλεγχοι διενεργούνται σε 167 υπαλλήλους που διέπραξαν πειθαρχικά παραπτώματα. Από αυτούς οι 148 είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκ των οποίων 126 εφοριακοί, 19 τελωνειακοί, ένας χημικός και 2 οικονομικοί επιθεωρητές. Οι υπόλοιποι 19 είναι υπάλληλοι εποπτευόμενων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την επεξεργασία των πορισμάτων ελέγχου που έκανε η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης οι προγραμματισμένοι έλεγχοι παραβατικής συμπεριφοράς για το 2014 ήταν 50 και εκδόθηκαν τελικά 92 πορίσματα (υπέρβαση στόχου 84%). Από το σύνολο των πορισμάτων τα 18 διαβιβάστηκαν στον Εισαγγελέα λόγω Εισαγγελικών Παραγγελιών. Επίσης στον Εισαγγελέα διαβιβάστηκαν 7 περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν ποινικά αδικήματα. Για 11 περιπτώσεις διατάχθηκαν ΕΔΕ που αφορούν 12 υπαλλήλους.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας, να υλοποιήσετε άμεσα αυτά που υποσχεθήκατε σε όλους μας.
  • Άμεσα να προχωρήσετε στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου, 
  • την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, 
  • την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015, 
  • την άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και όχι μόνο, 
  • την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, 
  • το σταμάτημα του ξεπουλήματος των παραλιών της Πατρίδας μας, 
  • τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και όχι μόνο, 
  • το ποινικό έλεγχο αυτών που έφεραν τα μνημόνια κτλ.

Κύριε Τσίπρα, και κύριε Καμμένε, να ξέρετε ότι σας δίνετε μια μοναδική ευκαιρία να είστε οι επόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες για πολλά χρόνια, αλλιώς ο Ελληνικός λαός από εκεί που σας πήγε από το 3% στο 36% εύκολα θα σας ξαναφέρει στο 3% και θα σας εξαφανίσει. Στην προσπάθειά σας αυτή να ξέρετε ότι ο Ελληνικός λαός σύσσωμος θα σας υποστηρίξει ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος και με εσάς.
Όπως είχα πει στην νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Σαμαρά το 2012, ελπίζω να τα καταφέρετε, αλλιώς θα μας βρείτε απέναντί σας ....www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΚΟΣ

Διυλιστήριο: Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι ιερείς που τιμούν τα ράσα τους και μιλούν σύμφωνα με τις διδαχές του Κυρίου κι όχι του μαγαζιού τους.


Όταν δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες, πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία και την έκανε τελετή ορκομωσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα. Η Εκκλησία (παρά την απαγόρευση του όρκου που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο*) συγκατένευσε, από ανάγκη...έπρεπε να βοηθήσει στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, που μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία το ελευθέρωσε, το πλήρωσε και το πληρώνει μέχρι σήμερα.

Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή, "αναγκάζω" βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα.

Για μας τους χριστιανούς, η επίκληση του Ονόματος της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Ή στην άλλη περίπτωση, στα δικαστήρια, όταν βάζουν το χέρι τους στο ιερό Ευαγγέλιο με τόση ευκολία και ελαστική συνείδηση! Ο όρκος είναι φοβερό πράγμα, για όποιον πιστεύει. Για όποιον δεν πιστεύει είναι παρωδία. Όμως εμένα με απασχολεί η αμαρτία την οποία φορτώνεται εκείνος που ορκίζεται.

Να καταργηθεί, λοιπόν και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων.

Όχι να πετάμε τα άγια και τους μαργαρίτες...δεν είναι σωστό.

Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!

Βεβαίως είναι έτοιμος ο λαός μας σήμερα να ξεχωρίσει τα πράγματα. Ξέρει την Εκκλησία του, τη βιώνει ως χαρισματικό φορέα και από την άλλη βλέπει την αναγκαστική εμπλοκή της στα δημόσια πράγματα.

Θυμηθείτε τις ορκομωσίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές! Το πρόβλημα εμφανίστηκε στην ελλαδική κοινωνία ότι ήταν η επιμονή των Επισκόπων να ορκίσουμε τους αιρετούς. Θεός φυλάξοι! Το πρόβλημα για όσους δεξιούς κι αριστερούς εκλεγμένους δεν ήθελαν να ορκιστούν, όπως ακόμα ορίζει το Σύνταγμα, ήταν του συνταγματικού εισαγγελέα! Εμείς οι εκκλησιαστικοί πηγαίνουμε όπου μας προσκαλούν. Ανεπιθύμητοι δεν θέλουμε να είμαστε.


+ Ο Αλεξανδρουπόλεως ΑΝΘΙΜΟΣ

9/1/2013

* Εγώ όμως σας λέγω, είπε, μην ορκίζεσθε καθόλου, ούτε στον ουρανό διότι είναι ο θρόνος του Θεού, ούτε στη γη επειδή είναι το υποπόδιο των ποδιών του. Ούτε στα Ιεροσόλυμα γιατί είναι η πόλη του μεγάλου βασιλιά. Ούτε στο κεφάλι σου μην ορκισθής γιατί δεν μπορείς να δημιουργήσεις ούτε μια λευκή ή μαύρη τρίχα του.
Ματθ. ε’ 34-36


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σήμερα*Σήμερα πήρα ανάσα! Είτε ξαναβουτήξω είτε όχι, έχω αέρα στα πνευμόνια και χαρά στην καρδιά.

Σήμερα νιώθω πως κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη απέναντι στον φόβο, στην κακογουστιά, στην ασχήμια, στην ανηθικότητα, στην αδικία και στην ανοησία που μας μικραίνει.

Σήμερα ελπίζω πως θα γίνει σύντομα παρελθόν αυτό που κυρίως εκπροσώπησε τα όσα μ’ έδιωχναν απ’ τη χώρα μου, αυτό που, όποτε ξεπηδούσε μέσα απ’ την οθόνη, ή εμφανιζόταν απρόσκλητο σε κάθε πτυχή της ζωής μου, μ’ έκανε να θέλω να κλείσω τα αυτιά και τα μάτια των παιδιών μου.

Σήμερα χαίρομαι που όλα αυτά τα χρόνια απέφυγα κάθε κομματική ανάμιξη και θέση, ώστε να μπορώ να γράφω απ' την καρδιά μου, χωρίς βαρίδια, τα όσα γράφω.

Σήμερα εγώ, ο εμμονικά ακομμάτιστος, ο (λόγω καθοριστικών για τη διαμόρφωσή μου εμπειριών) καχύποπτος απέναντι σε κάθε ηγεσία, ο χωρίς συμφέρον να εκτίθεται (και ειδικά σε περιπτώσεις που νομοτελειακά μόνο εναντίον του θα γυρίσουν), εκθέτω τη συγκίνησή μου ευχαρίστως, κι ας μου βγει και σε κακό.

Σήμερα ελπίζω πως όσα έθρεψαν το ναζιστικό φίδι μπορούν να εξαλειφθούν. Μαζί τους, αναπόφευκτα, θα εξαλειφθεί κι αυτό.

Σήμερα χαίρομαι που ζω στην Ελλάδα. Χαίρομαι που, ενώ έφτασα τόσο κοντά, δεν την εγκατέλειψα και είμαι εδώ τώρα, μαζί με τους ανθρώπους του τόπου μου, μπροστά σε ένα αύριο άγνωστο, επικίνδυνο, δύσκολο αλλά δικό μας.

Σήμερα νιώθω υπερήφανος που ανήκω σε μια χώρα που ξεκινά επιτέλους τον αγώνα της για δικαιοσύνη και ανθρωπιά, όρθια, γυμνή και σίγουρη, ενάντια στην απάνθρωπη ψύχρα των λογιστών του θανάτου.

Σήμερα ο τόπος μου από κακό παράδειγμα γίνεται πρόταση.

Σήμερα οι ξένοι φίλοι μου, καλλιτέχνες και μη, προοδευτικοί και μη, μας κοιτάνε αλλιώς. Πάλι σαν ούφο βέβαια, αλλά αλλιώς...

Σήμερα μπορώ να ελπίζω πως δεν θα αντιμετωπίζομαι πια από τους προύχοντες, εγώ και ο κάθε πολίτης, σαν υποτακτικός, άσχετος, λίγος, αμελητέος, ανεπαρκής, ανίκανος, απατεώνας, ζητιάνος, ουτοπιστής, παράξενος, ρομαντικός, χέστης, ηλίθιος και μόνος.

Σήμερα νιώθω πως χαμογέλασαν, έστω και λειψά, τα νεκρά παιδιά του Βουνού, οι κατατρεγμένοι, οι βασανισμένοι, οι φυλακισμένοι, οι εκτελεσμένοι, οι αφημένοι να σαπίζουν ανώνυμοι στα χαντάκια της ιστορίας, οι ήρωες που εξαφάνισε η αφήγηση των κουστουμαρισμένων, φρεσκοξυρισμένων συνεργατών κάθε λογής κατακτητών. Κι ας μην είναι μόνον έτσι, κι ας μην είναι ακριβώς έτσι, κι ας είναι δύσκολα θέματα αυτά για να τα πιάνουμε εύκολα στο στόμα μας.

Σήμερα εύχομαι να ακούσει κάποιος τα παιδιά μας που αγκομαχούν λυπημένα κάτω από ένα σύστημα παιδείας απάνθρωπο, βλακώδες και αναποτελεσματικό.

Σήμερα εύχομαι ο ασθενής, ο ορφανός, ο μετανάστης, ο φυλακισμένος, ο άνεργος και ο φτωχός να γίνουν οι πρωταγωνιστές της σκέψης και της έμπρακτης έγνοιας μας.

Σήμερα εύχομαι ο Πολιτισμός να πάψει να θεωρείται πολυτέλεια για αργόσχολους και να γίνει το ψωμί και το νερό της κάθε μέρας και της ψυχής μας. Όλος ο Πολιτισμός και όχι μόνον αυτός των διασήμων. Να γίνει συγκάτοικος στο σπίτι μας και πρόσωπό μας εντός και εκτός συνόρων.

Σήμερα εύχομαι το ποδόσφαιρο να γίνει ξανά ένα άθλημα και όχι η γλώσσα μιας άναρθρης χώρας.

Σήμερα ξέρω πως χωρίς την ακούραστη συμμετοχή όλων μας, θα επιστρέψουμε σε κυβερνήσεις λοβοτομής. Πως δεν μας παίρνει πια να απέχουμε, να κριτικάρουμε από μακριά, να θέτουμε την διακυβέρνηση έξω από το όριο της φωνής, της γνώμης και της πράξης μας.

Σήμερα εύχομαι η Ευρώπη να γίνει Ευρωπαϊκή, κι εμείς κομμάτι της ουσίας της.

Σήμερα τα παιδιά μου, που πάλευα να φύγουν, να ζήσουν αλλού, μπορώ να τα ονειρεύομαι μεγάλα και δημιουργικά εδώ, στον τόπο τους.

Σήμερα επαναπατρίζω οριστικά τα όνειρα, τα σχέδια και τις προσδοκίες που τοποθέτησα αλλού, τότε που ετοιμαζόμουν να τα ακολουθήσω στα ξένα.

Σήμερα δέχομαι ευχαρίστως να πληρώσω όσα αναλογούν στην χρόνια ανοχή μου απέναντι σε διαφθορείς και διεφθαρμένους, καθώς και την όποια συμμετοχή μου, από άγνοια, αδυναμία, υποχρέωση ή συνήθεια, στο παιχνίδι τους. Φτάνει να πληρώσουν αναλογικά και αυτοί.

Σήμερα χαίρομαι που δεν ζήτησα και δεν πήρα τίποτα ιδιωτικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και χαίρομαι διπλά που δεν θα ζητήσω τίποτα ιδιωτικά από τις επόμενες.

Σήμερα μπορώ να ονειρεύομαι μια συλλογική διακυβέρνηση αντί για εξουσία. Θα πέσω έξω, το ξέρω, μου το φωνάζουν η πραγματικότητα και η ιστορία. Όμως, και μόνο που μπορώ να το ονειρεύομαι, είναι μεγάλο πράγμα.

Σήμερα μπορώ να ελπίζω πως σύντομα η σχέση Εκκλησίας-Κράτους θα τελειώσει. Γιατί δεν τιμά κανέναν από τους δύο και υποτιμά θρήσκους και άθρησκους πολίτες.

Σήμερα εύχομαι η Κύπρος να αντιμετωπιστεί επιτέλους με τη σοβαρότητα, τη γνώση, τη συνέπεια και την αγάπη που της αξίζει. Γιατί, αν χαθεί, θα χαθεί μαζί της και η Ελλάδα.

Σήμερα ελπίζω πως μπορεί να ανεβεί επιτέλους το επίπεδο του πολιτικού λόγου.

Σήμερα ελπίζω πως η πολιτική μπορεί κάποτε να πάψει να αποτελεί βρισιά.

Σήμερα μαζεύω τα κομμάτια μου, τινάζω τη σκόνη δεκαετιών από τα όνειρά μου και ετοιμάζομαι για τα δύσκολα που ακολουθούν.

Σήμερα, επιτέλους, ελπίζω.

Και εύχομαι το σήμερα να κρατήσει στο αύριο.

Αλκίνοος Ιωαννίδης, 25/1/15
* Το κείμενο αυτό είναι το αποτύπωμα της παρούσας στιγμής. Γράφτηκε με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των σημερινών εκλογών, με την υπερβολή της συγκίνησης, που κι αυτή πρέπει να καταγράφεται.

www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η τελευταία αλητεία..

     Το blog δεν σκόπευε να ξανασχοληθεί μαζί του τόσο γρήγορα (γιατί να ασχολείται άλλωστε κανείς με έναν τελειωμένο),
..αλλά το γνήσια αντιδημοκρατικό και αήθες αυτό ανθρωπάκι έσπασε όλα τα ρεκόρ της πολιτικής κακοήθειας και μικρότητας.

Ακόμη και το κιτρινιάρικο γκόλουμ του εκσυγχρονισμού απερχόμενο από την ελεεινή οκταετία του παρέδωσε κανονικά και σύμφωνα με τα πολιτικά ήθη και έθη στον επόμενο πρωθυπουργό, που κι εκείνος με την σειρά του παρέδωσε κανονικά μετά πεντέμισυ χρόνια στον Μεγάλο Ηλίθιο.
Όχι όμως και το απερχόμενο ανδρείκελο.
Τούτο το φασιστοειδές μόρφωμα, μετά από μόλις δύο χρόνια και μισό εξουσίας θεώρησε ιδιοκτησία του την πρωθυπουργία και ίσως και την χώρα ολόκληρη και θύμωσε, πείσμωσε, και δεν προσήλθε να παραδώσει εθυμοτυπικά το γραφείο του στο μέγαρο Μαξίμου.
Μικρότητα; Αγένεια;
Φασιστική νοοτροπία που αρνείται να δεχτεί στην ετυμηγορία των πολιτών;
Όλα μαζί; Ή πολύ απλά, ο πραγματικός του (παλιο)χαρακτήρας;

Ας μη γελιόμαστε.
Τούτη την ώρα που ο λαός παίρνει δυό ανάσες ανακούφισης,
..οι προδότες βυσσοδομούν και απεργάζονται παρέα με τους τοκογλύφους τρόπους να πριονίσουν την βούληση του λαού,
..να φέρουν σε αδιέξοδο την χώρα, να συνεχίσουν την μεγάλη ληστεία εις βάρος της χώρας και των πολιτών.
Θέλουν ξανά πίσω την εξουσία, και θα το επιδιώξουν με κάθε ανήθικο, ακόμα και παράνομο τρόπο.
Φραγμούς δεν έχουν. Όπως δεν είχαν και ανθρωπιά όσο κυβερνούσαν.

Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε και να στηρίξουμε τις επιλογές μας.
Πρέπει να δείξουμε δυναμικά αλληλέγγυοι στην νέα κυβέρνηση,
..όσο τουλάχιστον κι αυτή τιμά τις προεκλογικές, λαϊκές και αντιμνημονιακές της δεσμεύσεις.
Είναι θέμα επιβίωσης και άμυνάς μας απέναντι στους μηχανορράφους και ανθέλληνες.
Το πραγματικό τους πρόσωπο και τις προθέσεις τους έδειξαν σήμερα με την αχαρακτήριστη πράξη του απερχόμενου ''πρωθυπουργού''-μαριονέτα.

Τελικά δεν ήταν τυχαία η πράξη του.
Ήταν ένα μήνυμα προς τα αφεντικά τους,
..και μιά προειδοποίηση για μάς!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στρατός εσωτερικής χρήσης μετά το Charlie Hebdo

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία η δημοκρατία (Republic) δίνει τη θέση της στη δικτατορία ή την αυτοκρατορία (Imperium). Είναι η στιγμή που οι στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στο εσωτερικό της χώρας την οποία έχουν ορκιστεί να προστατεύουν από εξωτερικούς εχθρούς.

Στην Ευρώπη η πρώτη τέτοια κίνηση έγινε το βράδυ της 10ης προ 11ης Ιανουαρίου του 49 π.Χ, όταν οι λεγεώνες του Ιούλιου Καίσαρα διέβηκαν τον ποταμό Ρουβίκωνα και κινήθηκαν προς τη Ρώμη. Παραβίασαν έτσι την αρχή που έλεγε ότι μόνο οι πραίτορες, που εκτελούσαν αστυνομικά καθήκοντα, είχαν το δικαίωμα να πλησιάζουν την πρωτεύουσα φέροντας οπλισμό.

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Σαρλί Εμπντό, η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς στρατιωτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη διαβαίνουν τον Ρουβίκωνα πραγματοποιώντας ένα σιωπηλό πραξικόπημα. Ακολουθώντας το παράδειγμα της τρομοκρατικής επίθεσης στο μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, που επέτρεψε στην αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα για την ευκολότερη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων σε αστικά κέντρα αλλά και την ταχύτερη στρατιωτικοποιήση της αστυνομίας, η Ευρώπη γνωρίζει τη δική της Βοστόνη στο Παρίσι.

Η ανάπτυξη 10.000 στρατιωτών στη γαλλική πρωτεύουσα, με εντολή του προέδρου Ολάντ, αποτελεί ένα κομβικό σημείο, στην πορεία της αστικής δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ήπειρο. Η εικόνα των πάνοπλων Γάλλων στρατιωτών που από τη μια μέρα στην άλλη σταμάτησαν να φρουρούν κτίρια γαλλικών συμφερόντων σε πρώην αποικίες τη Αφρικής και αναπτύχθηκαν γύρω από τον πύργο του Αίφελ, είναι ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.


Το παράδειγμα της Γαλλίας ακολούθησε άμεσα το Βέλγιο, όπου εκατοντάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού αναπτύχθηκαν στις Βρυξέλλες για την φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων, πρεσβειών και εβραϊκών συναγωγών. Παρόμοιες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση είχε τροποποιήσει σιωπηλά τη νομοθεσία ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη από τις 3 Ιουλίου του 2012 το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο είχε δώσει άδεια στις ένοπλες δυνάμεις να επιχειρούν και εντός των γερμανικών συνόρων. Ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις οι δικαστές έκριναν ότι ο στρατός μπορεί να παρέμβει σε «εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά» για να συνδράμει το έργο της αστυνομίας ή για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές. Το ιστορικό της σχετικής απόφασης ξεκινά το 2006 όταν η κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων προώθησε τη λεγόμενη Νομοθετική Πράξη για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών, με την οποία έδινε το δικαίωμα στην πολεμική αεροπορία να καταρρίπτει αεροσκάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο αεροπειρατών.

Με επίκεντρο πάντα τη Γαλλία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν τώρα να συντονίσουν τη δράση των μυστικών τους υπηρεσιών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες συναντήσεις για θέματα ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, συμμετείχε και ο Αμερικανός στρατηγός, Μάικλ Χάιντεν, πρώην διευθυντής της CIA και επικεφαλής της NSA. Ο Χάιντεν θεωρείται ένας από τους «αρχιτέκτονες» των παράνομων παρακολουθήσεων Αμερικανών πολιτών που πραγματοποιούσε η κυβέρνηση Μπους και συνέχισε ο Μπαρακ Ομπάμα.

Μια από τις νέες τάσεις που προωθείται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι η δυνατότητα της αστυνομίας να αφαιρεί τα διαβατήρια πολιτών που θεωρούνται ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων και τρομοκρατικών ενεργειών. Στις ΗΠΑ, όπου δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σχετικές αποφάσεις, παρατηρείται το φαινόμενο τα νέα μέτρα να αποκτούν μια διευρυμένη ισχύ και να μην εφαρμόζονται αποκλειστικά σε άτομα που σχετίζονται με ισλαμική τρομοκρατία – όπως αρχικά διατείνονταν οι αρχές.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν αρχεία για τις κινήσεις των επιβατών τους για διάστημα πέντε χρόνων.
Η επίθεση στο Σαρλί Εμπντό ανατρέπει de facto πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαγόρευαν ρητά την παρακολούθηση και αποθήκευση προσωπικών πληροφοριών από χρήστες κινητής τηλεφωνίας και ιδιαίτερα δημοσιογράφους.
Η γαλλική πρόβα πραξικοπήματος πέρασε σε λίγα 24ωρα στην άλλη πλευρά της Μάγχης, καθώς η πάντα έτοιμη βρετανική κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων για την ακόμη πιο ασφυκτική παρακολούθηση των πολιτών της. Η σημαντικότερη απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αφορά την απαγόρευση της κρυπτογράφησης των μηνυμάτων στο Ιντερνετ, που θα επιτρέπει στις αρχές ασφαλείας να παρακολουθούν ευκολότερα τους πολίτες. Για μια ανεπτυγμένη κοινωνία, όπου το διαδίκτυο αποτελεί κομβικό σημείο για την επαγγελματική και προσωπική ζωή κάθε ανθρώπου, οι προτάσεις του Κάμερον, οι οποίες απειχούν ανάλογες σκέψεις του προέδρου Ομπάμα, ισοδυναμούν με το να ζεις σε ένα σπίτι με γυάλινους τείχους ή να έχεις έναν υπάλληλο της ασφάλειας να κάθεται συνεχώς στο σαλόνι σου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις του Κάμερον θα καταστήσουν παράνομη τη χρήση ακόμη και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, όπως το Γουάτς Απ, που χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η κρυπτογραφία αναπτύσσεται και σε εφαρμογές που χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ και κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο, τα κράτη – μεγάλος αδερφός της Δύσης καλούνται να δημιουργήσουν μια κυβερνοασφάλεια δυο ταχυτήτων. Στόχος είναι να προστατεύουν τις επικοινωνίες του κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα να καταργήσουν κάθε μορφή προσωπικού απορρήτου των πολιτών. Ακολουθώντας την κλασική γραμμή σκέψης κάθε δικτατορικού καθεστώτος που λέει ότι αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι, τα καθεστώτα της Δύσης χρησιμοποιούν κάθε τρομοκρατική επίθεση σαν πρόσχημα για να επιβάλλουν τους νέους όρους του παιχνιδιού.

Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα ΠΡΙΝ 24/1/2015
Διαβάστε περισσότερα.... »
....