Διυλιστήριο: 05/23/17
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Έβαλε «φωτιά» στους Αλβανούς ο Μητροπολίτης Κόνιτσας: «Τώρα ένωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα»Διωγμό των Βορειοηπειρωτών από τους Αλβανούς καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε Πωγώνι και Κόνιτσα.

Ο μητροπολίτης Κόνιτσας με μια συμβολική κίνηση απάντησε σε αυτές τι προκλήσεις.

«Λέω στους αδελφούς μου Βορειοηπειρώτες, λίγη καρδιά, λίγο τσαγανό, λίγο υπερήφανο εθνικό φρόνημα και λίγη θέληση ζητώ» δήλωσε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας.

Με αυτά τα λόγια και με τον χάρτη που δείχνει την προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Κόνιτσας προσπάθησε να εμψυχώσει τους κατοίκους της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι καθημερινά δίνουν μάχη με τις ορέξεις των Αλβανών.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του στο χωριό Δελβινάκι τόνισε την απειλή που ακούει στο όνομα «Μεγάλη Αλβανία».

«Η Αλβανία ονειρεύεται να αποκτήσει τα ελεύθερα ελληνικά εδάφη από τη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Ιωάννινα μέχρι την Άρτα και την Πρέβεζα» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Κόνιτσας.

«Το μόνο που θα προστατεύσει τους Βορειοηπειρώτες είναι η επιστροφή της Βορείου Ηπείρου εκεί που ανήκει.. Μόνο στην Ελλάδα δηλαδή και πουθενά άλλου», δήλωσε στο Star ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, Δ. Καλιακμάνης.

Η κίνηση του Μητροπολίτη εξόργισε τους Αλβανούς, οι οποίοι με άρθρα τους γράφουν :

– «Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν υποκίνηση σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και Αλβανία»

-«Η αποκάλυψη του χάρτη της Μεγάλης Ελλάδας με την προσάρτηση της Νότιας Αλβανίας είναι μια σοβαρή πρόκληση»

Μάλλον οι Αλβανοί ξεχνούν τα παραληρήματα τους με την υποτιθέμενη «Μεγάλη Αλβανία», τις προπαγάνδες τους μέσω τραγουδιών και φυσικά τον «διωγμό» των βορειοηπειρωτών από τα εδάφη τους.

«Τα παραμεθόρια χωριά μας υποφέρουν. Προσπαθούν να πάρουν τη γη των βορειοηπειρωτών και να τη δώσουν σε Αλβανούς του Βορρά. Περνάνε συμμορίες, χτυπάνε σπίτια. Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα λεηλασίας εκκλησιών μας. Έχουμε αλλεπάλληλα χτυπήματα σε βάρος της Χειμάρρας. Οι Αλβανοί είναι ανεξέλεγκτοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.

«Η πατρίδα…. μας έχει ξεχάσει και παλεύουμε μόνοι μας» καταγγέλλουν οι κάτοικοι σε χωριά όπως Γεωργουτσάτες, Κράπσι, Μπουλιαράτες και Δερβιτσάνη. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τους βανδαλισμούς και τις αλβανικές συμμορίες. Η κραυγή απόγνωσης ξεχειλίζει και το παράπονο βγαίνει αβίαστα από τα χείλη των βορειοηπειρωτών, οι οποίοι πλέον «Φυλάττουν Θερμοπύλες».

Πηγή: StarChannel

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Spiegel: Φοροδιαφυγή μέσω Μάλτας για τους γερμανικούς κολοσσούςΕικονικές θυγατρικές ομίλων και υποκαταστήματα εταιρειών όπως οι πασίγνωστες BMW, Bosch, BASF, Deutsche Bank και Puma είναι εγκατεστημένες στη Μάλτα. Πολλές δεν αναφέρονται ούτε καν στον τηλεφωνικό κατάλογο, ούτε έχουν προσωπικό.

Τρεις εξ αυτών μοιράζονται μάλιστα το ίδιο κουδούνι, ενώ η Lufthansa διατηρεί 18 θυγατρικές στη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο, με αποτέλεσμα άλλες χώρες-μέλη να έχουν απώλειες φορολογικών εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτει το Spiegel.

Οι Μαλτέζοι δελεάζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις εταιρείες με ονειρεμένα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Αυτό προκύπτει από τις χιλιάδες σελίδες εγγράφων τα οποία αξιολόγησε το γερμανικό περιοδικό σε συνεργασία με το ερευνητικό δίκτυο "European Investigativ Collaborations" (EIC). Το Spiegel αποκαλύπτει μάλιστα και τις επιλήψιμες πρακτικές τις οποίες χρησιμοποιούν οι γερμανικές εταιρείες, των οποίων οι θυγατρικές καταφεύγουν στην Μάλτα για να φοροδιαφύγουν στη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα: Στο ερευνητικό δίκτυο "European Investigativ Collaborations" (EIC) περιήλθαν δύο πακέτα δεδομένων, τα λεγόμενα "MaltaFiles", τα οποία επιτρέπουν μια πληρέστερη εικόνα στο μαλτέζικο σύστημα ίδρυσης εταιρειών και αποκαλύπτουν τις μητρικές όσων έχουν εγκατασταθεί εκεί. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα είναι εγκατεστημένοι στη Μάλτα -μέσω θυγατρικών τους- μεγάλοι όμιλοι εταιρειών του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης .

Συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αναφέρει το Spiegel είναι οι γερμανικοί κολοσσοί BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck και μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Bosch και η Rheinmetall. Μόνον η Lufthansa διαθέτει 18 θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δεσμεύτηκαν ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί του Γιάννου Παπαντωνίου, του γιου του, της γυναίκας τουΔεσμεύεται η περιουσία και της συζύγου και του γιου του

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών


Κάθε λογαριασμός και κάθε ακίνητο που ανήκει στον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου δεσμεύεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών μετά από αιτημα της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Η δέσμευση αφορά στο σπίτι του πρωην υπουργού στην Κηφισιά , στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας και στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και έρχεται λίγες ημέρες μετά από την αιφνιδιαστική έφοδο και τις κατασχέσεις ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου από το σπίτι και το γραφείο του. Προφανώς τα στοιχεία που συγκέντρωσε η κ.Τουλουπάκη την οδηγησαν στην εκτίμηση πως μπορούν να στηρίξουν αίτημα για τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας που ανήκει στον κ.Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες βάσει του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων αφορά όχι μόνο σε αυτά του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου όπως και του γιου του Νικήτα Παπαντωνίου.

Ο τελευταίος μάλιστα είναι από τα πρώτα στελέχη που επιλέχθηκαν μέσα από την ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών, με σκοπό την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών έκρινε πως τα στοιχεία που επικαλείται η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς είναι επαρκή και με βούλευμά του, προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του τα οποία βρίσκονται εντός της χώρας, όμως δεν υπάρχει δέσμευση, δηλαδή, πιθανών ακινήτων ή τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες του εξωτερικού.

Η δέσμευση έγινε στο πλαίσιο των ερευνών για «δωροδοκίες» σε συμβάσεις εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και της προκαταρκτικής εξέταση για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας από τον κ.Παπαντωνίου

Κομβικής σημασίας πάντως θεωρείται η αποκάλυψη των ελβετικών αρχών για την ύπαρξη δυο τραπεζικών λογαριασμών και ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Γιαυτο άλλωστε και υποβλήθηκε αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς που εστάλη στις 22 Μαρτίου.

ΟΠΩΣ Ο ΑΚΗΣ

Μετράει πολλά χρόνια η έρευνα εισαγγελέων και ανακριτών για το αν ο κ.Παπαντωνίου εισέπραξε μαύρο πολιτικό χρήμα για να εγκρίνει συμβάσεις ζημιογόνες για το Δημόσιο αλλά συμφέρουσες για τις αναδόχους εταιρείες.

Δυο δεκαετίες μετά τη θητεία του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, η έρευνα πλέον για τον Γιάννο Παπαντωνίου θυμίζει το δρόμο που ακολούθησαν, χρόνια πριν, οι αρμόδιοι εισαγγελείς στην έρευνα για τον προκάτοχο του κ.Παπαντωνίου στο Πεντάγωνο, τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Τότε, το περίφημο νεοκλασικό διαμέρισμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί –κατά τις εισαγγελικές αρχές- από τα εισοδήματα του πρώην υπουργού και το «σκοτεινό» ερωτηματικό που προέκυψε οδήγησε στο ένταλμα για τη σύλληψη του κ.Τσοχατζόπουλου, με τις αποκαλύψεις από εκεί και πέρα να είναι καταιγιστικές.

Πλέον και για τον κ.Παπαντωνίου, οι εισαγγελείς ελέγχουν συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα του. Και αναζητούν εάν οι καταθέσεις και οι αγορές ακινήτων μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά του.

ΔΙΩΞΗ

Πριν από ένα μήνα, η κα Τουλουπάκη, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα που διερευνά τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της δωροδοκίας-δωροληψίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το τελευταίο αδίκημα θεωρείται διαρκές (εφόσον το ξέπλυμα των χρημάτων από μίζες μπορεί να συνεχιστεί μέχρι σήμερα) και δεν κινδυνεύει με παραγραφή, ακόμα κι αν εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο που «ευεργετείται» από τις σύντομες παραγραφές του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η σύμβαση για τις φρεγάτες υπεγράφη επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου και οι νέες κατηγορίες ακόμα δεν έχουν προσωποποιηθεί σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Σύμφωνα, πάντως με το αίτημα της κα Ζαμανίκα, η συμπληρωματική ποινική δίωξη θα αφορά στην περίοδο από το 2002 (υπουργός στο Άμυνας ήταν ο κ.Παπαντωνίου) μέχρι και σήμερα.

Οι έρευνες για τον κ.Παπαντωνίου άρχισαν να «τρέχουν» μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, από την οποία προέκυψε λογαριασμός με καταθέσεις 1,3 εκ ευρώ της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (αδήλωτες στο πόθεν έσχες του κ.Παπαντωνίου, για τις οποίες έχει ήδη καταδικαστεί). Τα χρήματα φέρονται να εισέρρευσαν στο λογαριασμό της κα Κουράκου από λογαριασμό του κουμπάρου της. Από το 2014 εκκρεμεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές για άνοιγμα των λογαριασμών του κουμπάρου, ο οποίος ωστόσο έχει προβάλει αντιρρήσεις, «μπλοκάροντας» μέχρι σήμερα τη διαδικασία.

Πηγή www.kontranews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο «σκαμνί» ο Ρέστης για το σκάνδαλο με τα δασικά «φιλέτα» του ΔημοσίουΑπό κατήγορος κατηγορούμενος και μάλιστα ως «ιθύνων νους» βρέθηκε ο Βίκτωρ Ρέστης, σε μια προσπάθειά του από εφοπλιστής να γίνει και μεγαλογαιοκτήμονας Κορωπίου και Βάρης, αλλά «τα βρήκε σκούρα» στην πορεία και όταν επιχείρησε να τα μετατρέψει σε κάτι πιο… ρόδινο, βγήκε διπλά ζημιωμένος.
Και έτσι, αντί να γίνει μεγαλογαιοκτήμονας, βρέθηκε βασικός κατηγορούμενος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (σ.σ. παρίσταται διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του) –βασικός συγκατηγορούμενός του και ο αρχιτέκτων μηχανικός Χαρ. Στάικος, φερόμενος κατά δήλωσή του ως ανιψιός του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά–, σε μια «γκλάμουρους» διαδικασία που τα έχει όλα: Χρήμα, διαπλοκή, παραδικαστικές ενέργειες και πράξεις, βία,νοθεία και ίσως και…ακούσιες σεξουαλικές περιπτύξεις.Αυτό μένει να αποδειχτεί εάν υπήρξε, καθώς διερευνάται σε άλλη δικογραφία που έχει ανοιχτεί.

Στο εδώλιο κάθονται, μεταξύ άλλων, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και φυσικά οι πωλητές της έκτασης, χαρακτηριζόμενοι και ως «μαφία των ακινήτων». Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν –όπως καιο εφοπλιστής– είναι της ψευδούς βεβαιώσεως, της έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών κ.λπ., με σκοπό να υφαρπάξουν δημόσια γη, ζημιώνοντας το Δημόσιο με πολλά εκατ. ευρώ.

Τι αφορά η υπόθεση

Όλα ξεκίνησαν το 2005, όταν ο εφοπλιστής, με παρότρυνση του Χαρ.Στάικου και μέσω της εταιρείας «ΜΑΧΗΤΗΣ ΑΕ», συμφερόντων του πρώτου, προχώρησε στην αγορά 300 στρεμμάτων δάσους στο Κορωπί και επιχείρησε να αγοράσει και 1.300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης στη Βάρη.

Μάλιστα υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο ανδρών και ο αρχιτέκτων μηχανικός έλαβε και το ποσό των 37,895 εκατ. ευρώ ως «αντίτιμο» για τις…υψηλές του διασυνδέσεις, οι οποίες και θα «μετέτρεπαν» τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις σε οικοπεδοποιήσιμη γη.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι στο ιδιωτικό συμφωνητικό και πριν ακόμη γίνει ο αποχαρακτηρισμός, όπως φέρεται να εγγυήθηκε ότι θα πετύχει ο… «ανιψιός» του υπουργού, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο εργοδότης προτίθεται να αξιοποιήσει το οικόπεδο επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στα πλαίσια της χρήσεως γης που ευελπιστεί ότι θα ισχύσουν, ως προς την εν γένει περιοχή με την ήδη μελετημένη ένταξή της στον πολεοδομικό σχεδιασμό της.Σκοπός του είναι η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου “MALL” και συγκροτήματος αυτοτελών κατοικιών και διαμερισμάτων-μεζονετών».
Και επειδή… ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται, εν προκειμένω χάρηκαν μέχρι το 2008,χρονολογία κατά την οποία συνέβη μια σειρά ατυχών για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου –αφού ζημιώθηκε το Δημόσιο με πολλά εκατ. ευρώ–περιστατικών και σε συνδυασμό με την έρευνα που διενεργούσε εκείνη την εποχή ο εισαγγελέας Ι.Ντογιάκος, για την υπόθεση της αποκαλούμενης «μαφίας των ακινήτων» με έντονα στοιχεία παραδικαστικού κυκλώματος,άρχισε η αποκάλυψη της απάτης.

Την ίδια χρονική περίοδο, ο υποθηκοφύλακας Κορωπίου αρνήθηκε να μεταγράψει τις συγκεκριμένες εκτάσεις, καθώς δεν υπήρχε πιστοποιητικό του Δασαρχείου. Ακολούθησε προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο και κατά παράδοξο τρόπο η απόφαση υποχρέωνε τον υποθηκοφύλακα να προβεί σε μετεγγραφή, δηλαδή να νομιμοποιήσει τα πλαστά έγγραφα που αποχαρακτήριζαν τη δασική έκταση. Από εκεί και πέρα, αρχίζει το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Πώς «ξηλώθηκε το πουλόβερ»

Τότε ο Βίκτωρ Ρέστης κατέθεσε μήνυση κατά όλων των συνεργατών του προσπαθώντας να μετακυλήσει τις ευθύνες, υποστηρίζοντας –ούτε λίγο ούτε πολύ– ότι τον εξαπάτησαν εμφανίζοντάς του πλαστά έγγραφα και συμβόλαια, αποσπώντας του μάλιστα μεγάλα χρηματικά ποσά, και επέστρεψε στο Δημόσιο την έκταση των 300 στρεμμάτων.

Ωστόσο, η προσπάθεια υφαρπαγής της δημόσιας γης με σειρά παράνομων ενεργειών είχε γίνει.
Ο συγκατηγορούμενός του, Χαρ. Στάικος,μάλιστα, βεβαίωσε ότι είχε λάβει συνολικά το πόσο των σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, ότι αυτός είχε προτείνει στον Βίκτωρα Ρέστη την αγορά των εν λόγω εκτάσεων, καθώς,όπως αναφέρει επί λέξει, «επρόκειτο,δυνάμει πληροφοριών μου από τον θείο μου, υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά, να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως, με αποτέλεσμα το κέρδος από τις μετέπειτα πωλήσεις να είναι τεράστιο».

Τα χρήματα αυτά ουδέποτε επεστράφησαν στον Βίκτωρα Ρέστη και φέρεται ότι ο εφοπλιστής προχώρησε ακόμη και σε άσκηση βίας, και όχι μόνο, σε βάρος του Χαρ.Στάικου, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο άλλης δικαστικής διερεύνησης.

Το διά ταύτα του παραπεμπτικού βουλεύματος με το οποίο αυτές τις μέρες δικάζονται όχι μόνο δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του εφοπλιστή, αλλά τον χαρακτήρισε και ως «ιθύνων νου».

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι πολλά, όπως ένα εξ αυτών, αν ερεύνησε ποτέ ο εφοπλιστής αν υφίσταται σχέση του Χαρ.Στάικου με τον Γ.Σουφλιά, και πολλά άλλα.

Ερωτήματα που αναμένουμε να απαντηθούν στην ακροαματική διαδικασία, που συνεχίζεται.

της Μαίρης Ζαρκάδα


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χωρίς συμφωνία για το χρέος ολοκληρώθηκε το EurogroupΧωρίς συμφωνία για το χρέος, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα το Eurogroup και ο Β. Σόιμπλε, με την επιμονή του κατάφερε να τορπιλίσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ. Όπως προβλεπόταν το Eurogroup εξελίχθηκε σε μάχη για το χρέος, ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο. Οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να βρουν τη χρυσή τομή με αποτέλεσμα το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης να γράφτηκε τουλάχιστον τρείς φορές! Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, ήταν οι πολλές διακοπές, για περίπου τρεις ώρες καθώς και το πλήθος διαφορετικών διμερών και πολυμερών συζητήσεων ανάμεσα στους υπουργούς, σε μία προσπάθεια, να βρεθεί η «μαγική» διατύπωση της συμφωνίας.

Στην πρώτη προσπάθεια, στο προσχέδιο προβλεπόταν στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2% από το 2023, έως το 2060. Το άλλο σενάριο που εξετάστηκε προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε από την αρχή ότι είχε στόχο να «μπλοκάρει» τη συμφωνία, καθώς προσήλθε ση συνεδρίαση, αποφασισμένος να μην βάλει την υπογραφή του σε κείμενο που θα προέβλεπε τη μείωση του ελληνικού χρέους. Από τις τέσσερεις το μεσημέρι, που ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup, τα πρώτα θέματα για τα ελλείμματα άλλων χωρών της ευρωζώνης και η παρακολούθηση χωρών που έχουν βγει από τα μνημόνια, ξεπεράστηκαν γρήγορα. Στην συνέχεια οι υπουργοί, έστρεψαν την προσοχή τους στο «κύριο πιάτο», το ελληνικό ζήτημα και το μεγάλο «αγκάθι» του χρέους.

Κατά τις επτά και δέκα το απόγευμα, έγινε το πρώτο διάλλειμα στη συνεδρίαση και ξεκίνησαν οι επαφές ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος. Οι Ντάισελμπλουμ (Πρόεδρος Eurogroup), Τόμσεν (ΔΝΤ), Σόιμπλε (Γερμανία) και Λεμέρ (Γαλλία) συζήτησαν για σχεδόν τρεις ώρες τις δυνατότητες συμφωνίας και η συνεδρίαση άρχισε εκ νέου στις εννέα το βράδυ.

Απειλές ΔΝΤ, αλλά το αυτί του Σόιμπλε δεν ίδρωσε…

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που βγήκαν μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου, το ΔΝΤ, έπαιξε σκληρό πόκερ στη διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για το χρέος, τονίζοντας ότι χωρίς ελάφρυνση, δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα νίψει τας χείρας του… όμως η άλλη πλευρά, αντί να απαντήσει απλά κλώτσησε το «τενεκεδάκι» προς το Eurogroup, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου.


Ντάισελμπλουμ: Σημαντική πρόοδος, αλλά δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα


Δυστυχώς δεν γεφυρώσαμε το χάσμα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο. Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την Ελλάδα, αλλά «επί του παρόντος δεν καταλήξαμε σε συνολική συμφωνία για το χρέος». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανέφερε ότι επετεύχθη τεράστια πρόοδος στη δέσμη μέτρων πολιτικής, με την Ελλάδα να έχει κάνει το βέλτιστο δυνατό. «Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε επισήμως την αξιολόγηση (…) μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι». Για το ΔΝΤ, είπε ότι περιμένει την έκβαση των τελευταίων συζητήσεων για το χρέος τον Ιούνιο, πριν αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στη διάσωση ή όχι. Σε κάθε περίπτωση επανέλαβε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κατά τη διάρκεια του Eurogroup, επετεύχθη πρόοδος. «Συμφωνήσαμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα (ύψους 3,5%) πρέπει να συνεχίσουν για πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ολλανδός πολιτικός για να εξηγήσει στη συνέχεια, ότι «για λεπτομέρειες επ' αυτών και για όσα θα γίνουν μετά το τέλος του προγράμματος, θέλουμε ακόμη δουλειά».

Στην συνέχεια, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν καταλήξαμε απόψε αλλά η εργασία που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη», ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στην εκταμίευσης της δόσης ύψους περίπου 7 δις ευρώ, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις όταν υπάρξει η συμφωνία».

Η Γαλλία ζήτησε από την Γερμανία ελάφρυνση χρέους, αλλά...

Στη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ, που πραγματοποιήθηκε εχθές στο Βρολίνο, πριν το Eurogroup, αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Η Γαλλία ζητά από τον Σόιμπλε βοήθεια για την Ελλάδα». Σύμφωνα με τους Γερμανούς, «ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ζητά συμβιβασμό, εντούτοις ο Γερμανός ομόλογός του απορρίπτει κατηγορηματικά μια διαγραφή χρεών». Παρά την προσπάθεια του Μπρούνο Λεμέρ να φανεί αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και μια λύση «που θα ησυχάσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές», ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου το αίτημα για επιπρόσθετες ελαφρύνσεις πριν το καλοκαίρι του 2018.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «βρήκαν απήχηση στον βαυαρό συνάδελφό του από το CSU Mάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι 'ένα κούρεμα χρέους δεν βοηθά κανέναν. Απαιτεί θάρρος από τον Γκάμπριελ να υποστηρίζει ότι δεν θέλει μείωση φόρων στη Γερμανία, αλλά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα'».

Οι υπουργοί Οικονομικών προσήλθαν στη συνεδρίαση, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για την ευρωπαϊκή Οικονομία να λυθεί το ελληνικό ζήτημα. Λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup, έγινε γνωστή η επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το EuroWorking Group, χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, αλλά όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....