Διυλιστήριο: 10/01/19
ροη αναρτησεων

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον πρόθυμο των μνημονίων Ντράγκι για την συνεισφορά του στην κρίση στην Ελλάδα


Το Διυλιστήριο λέει : ''' Μία μόνο λέξη. ΝΤΡΟΠΗ !''

Η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε ότι εξέλεξε σήμερα τον καθηγητή Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ως ξένο εταίρο της στον κλάδο των Οικονομικών Επιστημών (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική).

Όπως αναφέρει η Ακαδημία, ο Μάριο Ντράγκι «είναι ένας εξέχων οικονομολόγος και μια κορυφαία προσωπικότητα της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής με διεθνή αναγνώριση και παγκόσμια εμβέλεια. Με το έργο του έχει συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, καθώς και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και διεθνώς».

Επισημαίνει επίσης ότι «υπό την ηγεσία του, η ΕΚΤ έδρασε αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη χρήση συμβατικών και μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής και με άλλες παρεμβάσεις», με αποτέλεσμα την «εντυπωσιακή βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, εξελίξεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ».

Η Ακαδημία υπογραμμίζει ακόμη ότι «ο ρόλος και η συνεισφορά του Μάριο Ντράγκι στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν επίσης πολύ σημαντικός, ιδίως κατά τις εξαιρετικά κρίσιμες περιόδους το 2011-2012 και το 2015. Συνέβαλε εποικοδομητικά και αποφασιστικά, πάντα στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και την πολιτική της ΕΚΤ, στην επίλυση θεμάτων που αφορούσαν τη χρηματοδότηση και ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, την αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και, γενικότερα, τη στήριξη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος».
Πηγή: www.iefimerida.gr

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΔΝΤ : Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις - Σε 15 χρόνια θα βγείτε από την κρίση



■ Οι αιμοβόροι του ΔΝΤ βγάζουν πάλι το δρεπάνι των περικοπών
■ Μίσος του Ταμείου για τα περήφανα γηρατειά στην επίσημη έκθεσή του.
■ Απαιτεί καταιγίδα πλειστηριασμών και βάζει παγίδες στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη
■ «Ποια επιστροφή στην κανονικότητα; Σε 15 χρόνια θα βγείτε από την κρίση»

Το σκαιό και αποτρόπαιο πρόσωπο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά χθες ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, αξιώνοντας με τρόπο ιταμό μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου και, αντίθετα, επικροτώντας τα αντεργατικά μέτρα που πρόλαβε να πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί 15 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επιστρέφει στην κανονικότητα. Το Ταμείο ψαλιδίζει τα φτερά της κυβέρνησης και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρώντας ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν στην πραγματικότητα κόλαφο για την κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού γίνεται σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, όπως ήθελε να τα παρουσιάζει έως τώρα, καθώς και πως οι «νάρκες» τις οποίες θα κληθεί να «απενεργοποιήσει», την ώρα που λήγει ο μήνας του μέλιτος με τους δανειστές, είναι πολλές.

Στην καθιερωμένη έκθεση για την Ελλάδα που παρουσίασε μετά τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος επαναλαμβάνει την εμμονή του στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας -πάγια συνταγή του ΔΝΤ στις χώρες όπου θρασύτατα επεμβαίνει-, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ήταν λάθος η ακύρωση των ρυθμίσεων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αφού, εισαγωγικά, πλέκει το εγκώμιο της παρούσας κυβέρνησης για τις αναπτυξιακές της προτεραιότητες, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ., δημοσιονομικές - διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ., τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ., βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών)».

Μεγάλο ποσοστό


Διαπιστώνει δε ότι «σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες».

Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται, μεταξύ άλλων, πετσόκομμα συντάξεων και ακύρωση ακόμη και του ισχνού επιδόματος που δόθηκε σαν 13η σύνταξη. «Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)» λέει ωμά και απερίφραστα, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» από την προηγούμενη κυβέρνηση, μέτρο που πρέπει να ανακληθεί.

Ο πολύς Ντόλμαν δεν παραλείπει μια καλή κουβέντα για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σημειώνοντας: «Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Το Ταμείο στηρίζει την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση των νέων περιορισμών στις απολύσεις και την πρόθεση να περιοριστεί η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Τα σχέδια αναφορικά με την εισαγωγή ενός μηχανισμού εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων-ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013».

Έχοντας πάρει φόρα, προτείνει, τέλος, περιορισμό της προστασίας των στεγαστικών δανείων με άρση των νομικών εμποδίων, αλλά και, τον «θάνατο του εμποράκου», διαπιστώνοντας: «Η οικονομία παραμένει υπερ-ρυθμισμένη και κυριαρχείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον…»

Τάχθηκε, βέβαια, υπέρ της μείωσης των παράλογων πλεονασμάτων, αλλά είχε φροντίσει να βάλει προηγουμένως όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΗΠΑ ξείπα από τον Μητσοτάκη



Το ναυάγιο της συνάντησης με Τραμπ, οι «γκρίζες ζώνες» των τετ α τετ με Ερντογάν - Ζάεφ, η αλλαγή θέσης για το Μάτι και η απαξίωση της ΔΕΗ προκαλούν ερωτήματα
Υπουργοί σε σουίτες με 663 ευρώ τη βραδιά και πτήσεις business class

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιέργησε προσδοκίες για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, βασιζόμενος, κυρίως, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Η ακύρωσή της σημάδεψε αρνητικά όλο το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ σοβαρά ερωτήματα και απορίες προέκυψαν για τα εθνικά θέματα από τις συναντήσεις με Ερντογάν και Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε, με ευθύνη του επικοινωνιακού επιτελείου του, το οποίο τροφοδοτούσε τα μέσα ενημέρωσης με την ατζέντα των θεμάτων που θα έθετε στον κ. Τραμπ, την αποφασιστικότητα για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ουδέποτε υπήρξε στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, συντάραξε την ελληνική αποστολή, η οποία οχυρώθηκε πίσω από τη δίωξη σε βάρος του πλανητάρχη. Η ζημιά είχε συντελεστεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με τα ήξεις αφήξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα σοβαρά ερωτήματα που προκλήθηκαν στη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων μετά το τετ α τετ που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και με την κυβίστηση για την τραγωδία στο Μάτι. Οτι τον ακολούθησε το «μισό» υπουργικό συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, επίσης του χρεώνεται.

Για όλα αυτά τα ζητήματα ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ενώ οι αναφορές του ότι η καταστροφή στο Μάτι προκλήθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο από του βήματος του ΟΗΕ «πλειστηριασμός» εταιριών του Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, προκάλεσαν αρνητικά σχόλια και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεγαλύτερη εσωκομματική δυσαρέσκεια, ωστόσο, προκλήθηκε από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.

Παραβιάσεις στο Αιγαίο


Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε στον Ερντογάν το θέμα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με τις τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, όπως παγίως κάνουν όλοι οι Ελληνες αρχηγοί, ούτε τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άκουσε την ίδια στιγμή τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και δέχτηκε να μπει στη συζήτηση για την επαναλειτουργία των τζαμιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν προκάλεσε ερωτήματα για τυχόν κρυφές και περίεργες μεθοδεύσεις όσον αφορά το άνοιγμα μιας συζήτησης εφ’ όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά.

Κι αυτό όταν η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, να εγείρει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας και ο ίδιος ο Ερντογάν μιλάει για «τουρκική λίμνη» στη Μεσόγειο κατά την επέτειο της Ναυμαχίας της Πρέβεζας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «καθάρισε» στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ και το θέμα με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επί της ουσίας είπε «περασμένα ξεχασμένα».

Δεν θα την υπέγραφε, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί (σ.σ.: ως αντιπολίτευση), αλλά τώρα πλέον έχει ψηφιστεί και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτό και πρέπει να τη σεβαστεί.

Η επιβεβαίωση της αλλαγής στάσης του κ. Μητσοτάκη στο Σκοπιανό δεν ήχησε σίγουρα καλά στα αυτιά πολλών δεξιών και ειδικά αυτών της βόρειας Ελλάδας.

Oι γκρίζες ζώνες της συνάντησης με τον «σουλτάνο»

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη.

Όσα έγινε γνωστό ότι ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, όσα επίσης αποφεύχθηκε να λεχθούν και κυρίως η εικόνα που εστάλη και τα μηνύματα που μεταδόθηκαν προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι και το ποια θα είναι η στρατηγική της χώρας έναντι ενός προκλητικού γείτονα, ο οποίος συνεχίζει χωρίς φραγμό να αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας διαρκώς εντάσεις σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν καταγράφονται ως εξής:

Υπάρχει δημόσια παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ στη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Washington Post» ο πρωθυπουργός το υποβάθμισε σε «ένα ζήτημα».

Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από τις έως τώρα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, δέχτηκε να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για την επαναλειτουργία των τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρόκειται για διμερές θέμα και μέχρι πρότινος η Αγκυρα δεν το έθετε ως τέτοιο τουλάχιστον.

Παράλληλα, ο Ερντογάν φαίνεται ότι εγείρει ή είναι έτοιμος να το κάνει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, καθώς η Αγκυρα κινείται στη γραμμή της σύνδεσής του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζει θετικά.

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και το σύνολο των δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην πρόταση Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες, που ανοίγει την κερκόπορτα της συνδιαχείρισης με την Τουρκία του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου.

Το μόνο μέχρι στιγμής χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η εντολή που δόθηκε σε Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προετοιμάσουν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς είναι χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγεσιών προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.

Ωστόσο, η γενική εικόνα που έμεινε και από την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτήθηκε μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, το οποίο λέει ότι σε όλο το εύρος των ζητημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ απλώς εναλλάσσονται στους ρόλους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέτει ως προτεραιότητα τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας και Αγκυρας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ όταν απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, τον κατηγορούσε ότι υποτιμά την τουρκική επιθετικότητα.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλεί με την ίδια ρητορική τον κ. Μητσοτάκη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι προετοιμασμένος διπλωματικά για τις επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Έδειξε μεγάλο σεβασμό σε Ζάεφ και Συμφωνία!

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να αισθανθεί ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ούτε ο ίδιος περίμενε την «άμεση προσαρμογή» του Ελληνα πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τετ α τετ των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Ωστόσο -και εδώ είναι η ουσία- ξεκαθάρισε (όχι πρώτη φορά) πως μετά την κύρωσή της η Συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.

Για να «χρυσώσει το χάπι» ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε επιμέρους πλευρές της Συμφωνίας που σχετίζονται με την εφαρμογή της και ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής τον Οκτώβριο. Ο κ. Μητσοτάκης κατά το παρελθόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, εφόσον δεν τηρηθούν από τη γείτονα χώρα όλες οι δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, κάτι που θα εξυπηρετήσει, κατά την επιχειρηματολογία του, και τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του.

Άγνωστο είναι εξάλλου για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επισήμως με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον οποίο είχαν αρνηθεί να δουν όλοι οι προκάτοχοί του (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου), ενώ απορίες προκαλεί και η κίνησή του να πάρει αποστάσεις από τη Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς να του ζητεί να μην αποδεχτεί η Ελλάδα την αυτοανακηρυχθείσα από τους Κοσοβάρους ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός φέρεται επίσης έτοιμος να δεχτεί υπό προϋποθέσεις την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε τετραμερή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κροατίας, όχι όμως της Σερβίας.

Κάποιοι συσχετίζουν τις διαφοροποιήσεις Μητσοτάκη σε θέματα περιφερειακής πολιτικής με μια διπλή συμφωνία «κάτω από το τραπέζι»: αφενός με το Βερολίνο στο θέμα των Σκοπίων και ευρύτερα στις νέες ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στα Βαλκάνια, και αφετέρου με την Ουάσινγκτον όσον αφορά το Κυπριακό.

Ως αντάλλαγμα, τα ίδια σενάρια θέλουν τη χώρα μας να κερδίζει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και να διασφαλίζει κάποιες σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ώθηση της οικονομίας μας.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

«Αφωνία» των υπουργών για την «dolce vita» στη Νέα Υόρκη



Σάλος έχει ξεσπάσει από την προκλητική «dolce vita» των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη...

... οι οποίοι διέμειναν σε σουίτες ξενοδοχείων του Μανχάταν με κόστος έως 663 ευρώ το βράδυ, ταξίδεψαν αεροπορικώς «business class» και έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την προτροπή του πρωθυπουργού, κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, «χαμηλά το κεφάλι και ψηλά οι στόχοι».

Για τις χλιδάτες μετακινήσεις και τη διαμονή-πρόκληση, οι υπουργοί, ειδικά οι δύο γυναίκες υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας, Λίνα Μενδώνη και Νίκη Κεραμέως αντίστοιχα, που πρωτοστάτησαν στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος εν καιρώ Μνημονίων, δεν αντέδρασαν και δεν προσπάθησαν καν να δικαιολογήσουν την επιδεικτική «βόλτα» τους στη Νέα Υόρκη με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο να θυμίσει στους σπάταλους και προκλητικούς υπουργούς του (11 ήταν αυτοί που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη) τις αρχές της σεμνότητας και της ταπεινότητας, καθώς κινδυνεύει ο ίδιος να χρεωθεί την «dolce vita» τους.

Όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού «business class», με το κόστος του εισιτηρίου να φτάνει τα 2.700 ευρώ, και διέμεινε σε χλιδάτο ξενοδοχείο στο Μανχάταν με τιμή διανυκτέρευσης 663 ευρώ.

Οι 5 διανυκτερεύσεις της κόστισαν συνολικά 3.315 ευρώ. Εννοείται πως η υπουργός Πολιτισμού ελάμβανε και αποζημίωση 100 ευρώ την ημέρα, εκτοξεύοντας συνολικά το κόστος μετακίνησης και διαμονής της, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη «Δι@ύγεια», στα 7.017 ευρώ.

Την υπουργό Πολιτισμού συνόδευαν μάλιστα τρεις συνεργάτες της, οι οποίοι μπορεί να ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη σε οικονομική θέση, αλλά διέμειναν σε επίσης ακριβά ξενοδοχεία, εκτινάσσοντας το συνολικό κόστος της αποστολής στα 14.562 ευρώ.

Την... μπάνκα στον αέρα τίναξε και η υπουργός Παιδείας. Η Νίκη Κεραμέως ξόδεψε συνολικά για τα αεροπορικά της εισιτήρια και τη διαμονή της, μαζί με τα έξοδα μιας συμβούλου της, 9.530 ευρώ.

Αν κρίνουμε από το ποσό, μάλλον η κυρία Κεραμέως ζήλεψε τη Λίνα Μενδώνη, καθώς μετέβη στη Νέα Υόρκη «business class» και διανυκτέρευσε σε ακριβό ξενοδοχείο του Μανχάταν. Οι δύο κυρίες αποδείχθηκαν σπάταλες με τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά η «dolce vita» στη Νέα Υόρκη δεν ήταν μόνο γι' αυτές.Το «παρών» έδωσαν ακόμα εννέα υπουργοί.



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παράνομες οι διαδηλώσεις για τις Πρέσπες



Απόφαση-ντροπή του Κώστα Μπακογιάννη. Απαγόρευσε εκδήλωση για τη Μακεδονία
Το παρασκήνιο που δεν γράφει κανείς: Οι συνεχείς υποχωρήσεις έναντι του Ζάεφ, ο αποσταθεροποιημένος Αντώνης Σαμαράς και η τριπλή ήττα του

Η Θέση μας: Κακή αρχή για Μπακογιάννη

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απαράδεκτη απόφαση του δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη (φωτό) να απαγορεύσει την προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο συγκέντρωση οργανώσεων που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μια χώρα όπου η ελευθερία του «συνέρχεσθαι» είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και την αξιοποιούν ακόμα και οι αναρχικοί υποστηρικτές των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη, η δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη δεν έδωσε άδεια στους διοργανωτές της συγκέντρωσης να καταγγείλουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και τον άσχημο δρόμο που πήραν οι διαπραγματεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με τη γείτονα.

Η συγκέντρωση είχε διοργανωθεί από το Εθνικό Μέτωπο, την Εθνική Κοινωνική Δράση, τον Πατριωτικό Σύνδεσμο και το Δίκτυο Εθνικιστών, με τόπο συνάντησης να έχει οριστεί το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου (σε Β. Ολγας & Β. Αμαλίας) και ώρα συνάντησης 7 το απόγευμα.

Οι διοργανωτές είχαν ενημερώσει ήδη από τις αρχές της εβδομάδας τόσο τον Δήμο Αθηναίων όσο και την Αστυνομία για την πραγματοποίησή της, ωστόσο την τελευταία στιγμή (συγκεκριμένα το πρωί της περασμένης Παρασκευής) ο δήμος επικοινώνησε μαζί τους, δηλώνοντας αρχικά αδυναμία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Όταν οι υπεύθυνοι απάντησαν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την ηλεκτροδότηση, η επιχειρηματολογία του δήμου άλλαξε, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει άδεια «για τεχνικούς και για λόγους ασφάλειας, καθώς η περίμετρος του χώρου της συγκέντρωσης ήταν μικρή και υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων».

Αλλά και η Αστυνομία, από τη στιγμή που δεν είχε δοθεί το «πράσινο φως» του δήμου, δήλωσε υποχρεωμένη να εμποδίσει τη συγκέντρωση. Ο δήμος υποκριτικά προέτρεψε τους διοργανωτές να πάνε σε άλλη πλατεία, κάτι πρακτικά αδύνατο ελάχιστες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συγκέντρωση.

Η «ήττα» από τον Ζάεφ και το κρυφτούλι του Σαμαρά!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στη Νέα Υόρκη τον Ζόραν Ζάεφ, τον πρωθυπουργό της «Βόρειας Μακεδονίας», ξεχνώντας όσα είχε δηλώσει στις 10 Φεβρουαρίου 2019 περιοδεύοντας στα Σιάτιστα: ότι, δηλαδή, «σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το “Βόρεια'' και θα παραμείνει μόνο το “Μακεδονία''»!

Πρόκειται για ένα κωμικοτραγικό σκηνικό που συρρικνώνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, πλήττει την κεντροδεξιά παράταξη και σοκάρει τους ψηφοφόρους της, που παρακολουθούν άναυδοι τις εξελίξεις.

Από τη μια πλευρά, με τη δήλωση του φετινού Φεβρουαρίου και με την καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είχε υιοθετήσει πλήρως την επιχειρηματολογία και τη φρασεολογία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Και είχε απορρίψει την εκτίμηση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που ισχυριζόταν πριν από 26 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1993, ότι το θέμα των Σκοπίων «σε 10 χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει».

Ωστόσο, στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε στροφή 180 μοιρών. Συναντώντας, άνευ όρων, τον κ. Ζάεφ, που εκλιπαρεί για την προσέγγιση της χώρας του με την Ε.Ε. χωρίς να συμμορφώνεται ούτε προς τα ελάχιστα έναντι της Αθήνας, ο πρωθυπουργός (και κυρίως η Ελλάδα) υπέστησαν μια βαριά ήττα.

Η προ ημερών δικαιολογία του, ότι η βελτίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών περνά μέσα από την Ε.Ε., είναι αβάσιμη. Γιατί αποδεικνύεται ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να επιτύχει τίποτα, ούτε καν τώρα, που είναι σε ισχυρότερη θέση.

Από την άλλη πλευρά, οι υποχωρήσεις έναντι του κ. Ζάεφ σηματοδοτούν τον απόλυτο πολιτικό εξευτελισμό του κ. Σαμαρά. Πριν από 26 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 1993, ανέτρεπε την κυβέρνηση του πατρός Μητσοτάκη, επειδή θα υπέγραφε στον ΟΗΕ συμφωνία με την ονομασία «Nova Makedonija» (χωρίς, μάλιστα, την αναγνώριση της ψευδομακεδονικής ταυτότητας).

Τώρα που βλέπει τον Κυρ. Μητσοτάκη να συναντά τον «Μακεδόνα» πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς κρύβεται. Σιωπά δημοσίως και δεν παρενέβη ούτε αφανώς προς τον πρωθυπουργό, για να συστήσει αλλαγή πολιτικής και άσκηση πίεσης προς τα Σκόπια.

Περιπέτειες

Ασφαλώς, παρά τις αναφορές στα όσα συνέβησαν προ 26 ετών, το ζήτημα δεν είναι ιστορικό, αλλά τρέχον πολιτικό - διπλωματικά εξελισσόμενο και με πολλές περιπέτειες τους επόμενους μήνες και χρόνια, λόγω των περίεργων παιχνιδιών που παίζονται στα Βαλκάνια από τις μεγάλες δυνάμεις.

Όλα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες του κ. Σαμαρά. Εχοντας κάνει πολιτική καριέρα με αιχμή τα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ως πιο πεπειραμένος στην εξωτερική πολιτική από τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς όφειλε να επαναφέρει τον νυν πρωθυπουργό στον ορθό δρόμο.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο κ. Σαμαράς θέλει να κινηθεί. Και το δεύτερο, αν μπορεί. Γιατί το «τσαλάκωμα», μέσω Ζάεφ αυτή τη φορά, είναι το τρίτο που υφίσταται ο κ. Σαμαράς από τον κ. Μητσοτάκη μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Προηγήθηκαν ο ορισμός του Μαργαρίτη Σχοινά ως αντιπροέδρου της Κομισιόν και η απόρριψη του σχεδίου παραπομπής του Αλέξη Τσίπρα σε προανακριτική της Βουλής για τη Novartis.

Πριν καλά καλά αρχίσει το πρωτάθλημα, το σκορ Μητσοτάκη - Σαμαρά είναι 3-0 σε τρεις αγωνιστικές. Ισως αυτή η διαμορφωθείσα κατάσταση, που φαίνεται ότι τον οδηγεί οριστικά στο περιθώριο, είναι καταλυτική για όσα πράττει το τελευταίο διάστημα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί στο στενό του περιβάλλον που μιλούν για έναν Αντώνη Σαμαρά, εκτός από πολιτικά, και ψυχικά αποσταθεροποιημένο.

Είναι κρίμα έπειτα από μια τόσο κυματώδη πολιτική διαδρομή, που εν τέλει σε οδήγησε στην κορυφή, να λειτουργείς σαν υποψήφιος πολιτευτής παρακμιακού πολιτικού σχηματισμού!

Να απομονώνεσαι πολιτικά, αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας, ασχολούμενος με μικροδολοπλοκίες και λειτουργώντας, ηθελημένα ή άθελά σου, ως εργαλείο ποικίλης φύσεως συμφερόντων.

Και βέβαια, κινδυνεύοντας ξανά να γίνεις ο μοιραίος άνθρωπος για ακόμα μία κυβέρνηση Μητσοτάκη - του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή τη φορά.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....