Διυλιστήριο: 03/10/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Σε 3.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2017 θα προχωρήσει η Volkswagen

Σε περίπου 3.000 απολύσεις σχεδιάζει να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2017 η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, προσπαθώντας να αντισταθμίσει τις ζημιές από το σκάνδαλο παραποίησης ρύπων


Ήδη η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έχει προχωρήσει σε περικοπές επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2016 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και σκοπεύει να καταργήσει εκατοντάδες θέσεις προσωρινής απασχόλησης, ενώ θα σταματήσει επίσης την παραγωγή μοντέλων που δεν της αποφέρουν κέρδος, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες στον απόηχο του σκανδάλου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊικό Πρακτορείο, η Volkswagen απασχολεί περίπου 120.000 εργαζομένους στα εργοστάσια της στη Δυτική Γερμανία και στις οικονομικές της υπηρεσίες, από τους οποίους το ένα τρίτο δουλεύει σε θέσεις γραφείου.

Οι πηγές δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις περικοπές των θέσεων εργασίας. Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa μετέδωσε πρώτο την είδηση για τις περικοπές.
"Η Volkswagen ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, που επηρεάζει όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών και τις δαπάνες για το προσωπικό", δήλωσε εκπρόσωπος της VW.

Οι δαπάνες μπορεί να περικοπούν με την μείωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, την κάλυψη των κενών θέσεων με μετατάξεις προσωπικού από το εσωτερικό της εταιρείας και την μείωση των προσλήψεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ζουράρις: Πρέπει να τελειώσει το σαχλαμαριστάν με τις ξένες γλώσσες

Για ύπαρξη «σαχλαμαριστάν και εκσυγχρονιστάν των προοδευτικών του Κέντρου, της Αριστεράς και της Δεξιάς στην Ελλάδα στο θέμα της γλώσσας» έκανε λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι έχουμε γλώσσα που απειλείται με εξαφάνιση. Για να βελτιωθεί η συνολική απόδοση αυτογνωσίας και ήθους πρέπει να ξαναδούμε τη διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης». Αμέσως μετά απευθυνόμενος στην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας είπε «η κ. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, αν το θεωρείτε φαλλοκρατικό να το πω η κυρία υπουργίνα κατά το καρδερίνα, πρέπει να ξαναδεί το θέμα της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Πρέπει να τελειώσει το σαχλαμαριστάν με τις ξένες γλώσσες. Πρέπει να διδάσκονται από την Πέμπτη Δημοτικού και μετά».

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Πρόεδρος της EBRD: ''Στηρίζουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας''



«Η Ελλάδα έχει πολλές καλές και ισχυρές επιχειρήσεις. Το πνεύμα επιχειρηματικότητας δεν έχει συνθλιβεί από τα χρόνια της ύφεσης και είναι έτοιμο να ανακάμψει. Η διάθεση και η ανάγκη για επενδύσεις είναι τεράστιες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) είναι έτοιμη να το στηρίξει αυτό με δικούς της πόρους, προσελκύοντας χρηματοδότηση από τρίτους και εργαζόμενη στην πολιτική μεταρρυθμίσεων μαζί με τις αρχές, με τις οποίες επίσης χαρτογραφούμε τη στρατηγική μας για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της EBRD σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

«Έχουμε ήδη λάβει μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμμετείχαμε σε αγορά ενός ομολόγου και επενδύσαμε σε ταμείο που προωθεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν οι μεταρρυθμίσεις παραμείνουν στο σωστό δρόμο, αναμένουμε τώρα να κινηθούμε πρόσω ολοταχώς και να υλοποιήσουμε πολύ περισσότερα έργα», επισημαίνει ο πρόεδρος της EBRD που βρέθηκε πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα για τα εγκαίνια λειτουργίας της τράπεζας στην χώρα μας.

«Η σύντομη διαμονή μου στην Αθήνα μου έδωσε την ευκαιρία να συναντηθώ με κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και εκπροσώπους του τραπεζικού κλάδου και να εγκαινιάσω το γραφείο το οποίο θα λειτουργεί ως έδρα των δραστηριοτήτων μας στη χώρα», αναφέρει ο πρόεδρος της EBRD, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Έφυγα από την Ελλάδα με δυνατές εντυπώσεις. Είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν επιστροφή σε ανάπτυξη πριν τον επόμενο χρόνο και το ιδιαίτερα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον δεν βοηθά. Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τολμηρές και επίπονες μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά μένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα, για να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη. Παράλληλα, είδα πολλές ελπιδοφόρες ενδείξεις»

Ο σερ Σούμα Τσακραμπάρτι αναφέρεται και στην σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου. «Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι μικρές και ανήκουν σε ιδιώτες, να ανακτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνει.

«Ένα άλλο βασικό στοιχείο είναι να μετατραπεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας σε πλεονέκτημα. Αυτή τη στιγμή, η χώρα δέχεται τεράστιες πιέσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος σε ξηρά και θάλασσα για τις μεταφορές και την ενέργεια μεταξύ Ευρώπης και Ασίας», επισημαίνει επίσης ο πρόεδρος της EBRD.

O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η βελτίωση των περιφερειακών συνδέσμων θα βοηθήσουν την ενσωμάτωση των ελληνικών εταιριών στην παγκόσμια οικονομία. «Όποιος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα έχει διαπιστώσει την ποιότητα των τοπικών προϊόντων. Ωστόσο, οι εξαγωγές παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να συμβάλλουμε για πρώτη φορά στη στήριξη του ελληνικού εξαγωγικού τομέα υπογράφοντας μια χρηματοδοτική διευκόλυνση για το εμπόριο με μεγάλη εγχώρια τράπεζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου», προσθέτει.

Επισημαίνει επίσης ότι η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με αρκετές επιχειρήσεις από τον τομέα της αγροτικής παραγωγής, έναν τοπικό κλάδο στον οποίο βλέπουμε πολλές δυνατότητες. Παράλληλα, αναπτύσσει έργα στον τουρισμό, τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και του εφοδιασμού (logistics).

Το μήνυμα του προέδρου της EBRD για την Ελλάδα είναι σαφές: «Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και επίσης θα επιδιώξουμε να εργαστούμε μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα προκειμένου να βοηθήσουμε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δεν αποτυπώνουν απλά τα σχέδια της EBRD για την Ελλάδα αλλά τονίζουν τις τεράστιες δυνατότητες που βλέπουμε στην Ελλάδα. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό επισκιαζόταν από την κρίση. Τώρα, είναι η ώρα να γυρίσει η σελίδα και να αρχίσουμε να κοιτάμε μπροστά. Η EBRD είναι έτοιμη να συμβάλει σε αυτό».


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δείτε και ακούστε το ποντιακό τραγούδι της Ελλάδας που θα διαγωνιστεί στην Eurovision



H δημόσια τηλεόραση παρουσιασε το διαγωνιζόμενο τραγούδι της Ελλάδας που θα μας εκπροσωπήσει στο διαγωνισμό τον προσεχή Μάιο στη Σουηδία (vid)

H ΕΡΤ παρουσίασε το τραγούδι που θα στείλει η Ελλάδα φέτος στη Eurovision, το οποίο και ερμηνεύει το συγκρότημα Argo. Το τραγούδι και το βίντεο κλιπ του παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, σε ήχους ποντιακής λίρας με χιπ χοπ κομμάτια και αγγλικό, αλλά και ποντιακό στίχο.

Δείτε το βίντεο κλιπ:






Ποιο είναι το συγκρότημα Argo


Το συγκρότημα “Argo” αποτελούν η Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), η Μαρία Βενετικίδου (φωνητικά), ο Βλαδίμηρος Σοφιανίδης (τραγούδι), ο Κώστας Τοπούζης (ποντιακή λύρα), ο Ηλίας Κεσίδης (φωνητικά – κρουστά) και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (νταούλι). Φαίνεται πως επιβαβαιώνονται οι φήμες που ήθελαν ένα ιδιαίτερο χιπ-χοπ ποντιακό συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη να έχει επιλεχθεί για το διαγωνισμό. Παρόλα αυτά, δεν θα βρίσκονται όλα τα μέλη των Europond, όπως είναι το όνομά τους κανονικά στη Σουηδία, ενώ αποφασίστηκε το όνομά τους να αλλάξει και να γίνει Argo.

Το τραγούδι θα είναι σε στίχο ελληνικό και αγγλικό και όπως φαίνεται θα περιλαμβάνει ακόμη και ποντιακή διάλεκτο. Μία σύνθεση βγαλμένη από την ποντιακή μουσική παράδοση σε συνδυασμό με το σύγχρονο hip hop, μια σύγχρονη προσέγγιση στις δυσκολίες που βιώνουν οι λαοί, μέσα από τη ματιά νέων ανθρώπων που έχουν, οι ίδιοι, βιώσει το δικό τους ταξίδι.

Η νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης άλλαξε την γνώριμη τα τελευταία χρόνια μέθοδο του ελληνικού τελικού και έδωσε με απευθείας ανάθεση την εκπροσώπηση στο συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. "Θα συμμετάσχουμε με ένα αισιόδοξο κομμάτι, ξεσηκωτικό, αλλά με ελληνική μελωδία και στίχο και θα μιλήσουμε για όσα ζει ο ελληνικός λαός με τα σκληρά οικονομικά μέτρα και για τον αγώνα των προσφύγων, δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς στην οικουμένη", δήλωνε ο Διονύσης Τσακνής για τον τρόπο επιλογής της Eurovision.
Οι στίχοι του ελληνικού τραγουδιού

Λίγο πριν την παρουσίαση του βίντεο κλιπ, το οποίο όπως τόνισε η δημόσια τηλεόραση έγινε με το λιγότερο δυνατό κόστος και στηρίχτηκε κυρίως στο οπτικό εφέ, η επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής συμμετοχής στο facebook

We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

join with us for aUtopianLand

Πλανήτης Γη 2016 -

ότι και αν κάνουν

η γένια μας θα τ' αντέξει

την προσφυγιά την έζησα μικρός

κοιτάζω πίσω μα προχωράω εμπρός

Σκούμε το πρωί - τσατεύω τα παιδία

Πέραμ' άψιμον και αχπάσταμε σην Ουτοπίαν

Σα ούτον κόσμον κ' εύραμε στερέα

πάμε χαλάνουμε εκές σ εναν μερέαν
(μτφ. Ποντιακών: Σηκώνομαι το πρωί - ανταμώνω τα παιδιά/Παίρνουμε φωτιά και ξεκινάμε για την Ουτοπία/Σε αυτόν τον κόσμο δεν στεριώσαμε/Πάμε εκεί σε άλλη μεριά να κάνουμε χαμό)

We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

join with us for a UtopianLand

Xοπ χοπ

τεμέτερον χιπ χοπ

πέραμε εισιτηρια

και πάμε στο αεροπόρτ

δυο ώρας αναμένουμε το airbahal

βγάλω τα στύπα και ο Κότσον πα έβγαλεν το μπουκάλ

χοπ σαλούτ παρακάθα και ποτία

πίνουμε βότκας κι η γιάγια μ΄ γαβουρεύει χαψία

στ΄αεροπλάνο εσέβαμε με τ΄αχπαστόν

αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών
(μτφ. Ποντιακών: χοπ χοπ/το δικό μας το χιπ-χοπ/πήραμε τα εισιτήρια/και πάμε στο αεροδρόμιο/δύο ώρες περιμένουμε την airbahal/βγάζω τουρσιά και ο Κώστας έβγαλε το μπουκάλι/χοπ χαιρετάμε παρέα και ποτά πίνουμε βότκα και η γιαγιά μου ψήνει τους γαύρους στο αεροπλάνο μπαίνουμε με τον χορό της νύφης εδώ νυχτώνει και εκεί που πάμε ξημερώνει)

We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

fight with us for aUtopianLand

Αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών

ξημερών

Αδά νυχτών κι ακεί που πάμε ξημερών

Κι ακει, κι ακει κια ακει π

κι ακεί που πάμε ξημερών
(μτφ. Ποντιακών: Εδώ νυχτώνει κι εκει που πάμε ξημερώνει ξημερώνει/Εδώ νυχτώνει κι εκεί που πάμε ξημερώνει/Ξημερώνει/Κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί/Κι εκεί που πάμε ξημερώνει)

We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

join with us for a UtopianLand

We are the rise in the rising sun

dance with us and have some fun

We are the rise in the rising sun

join with us for a UtopianLand


Πηγή


http://www.diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Προανήγγειλε συντονισμό δράσεων με το Ποτάμι



Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την συγκρότηση των Περιφερειακών οργάνων με την ανάδειξη Γραμματειών και την συνέχιση των πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το οποίο συνεδρίασε χθες.

Συγκεκριμένα αποφάσισε:

1. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης των Περιφερειακών οργάνων με την ανάδειξη Γραμματειών που θα έχουν την ευθύνη της λειτουργίας τους. Οι Γραμματείες θα οργανώσουν τον προγραμματισμό των τοπικών δράσεων μέχρι την Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Ταυτόχρονα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες διαμόρφωσης των προγραμματικών θέσεων από τους θεματικούς τομείς στους οποίους συμμετέχουν εκπρόσωποι των κομμάτων και των κινήσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

2. Να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλοδημοκρατίας, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Κέντρου και της Πολιτικής Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

α) την άμεση συγκρότηση Επιτροπής με εκπροσώπους από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις Πολιτών) και εκπροσώπους από όλες τις δυνάμεις του χώρου (κόμματα, κινήσεις, ομίλους, δίκτυα, προσωπικότητες) η οποία θα δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες.

β) τον συντονισμό δράσεων των Kοινοβουλευτικών Oμάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ιδρυτής Stratfor : «Να είστε έτοιμοι για πόλεμο…»


ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ STRATFOR ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ – ΠΩΣ ΞΑΝΑΦΟΥΝΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


Πόσο εύκολο είναι να ανάψει η θρυαλλίδα μιας βίαιης αναμέτρησης μεταξύ κρατών στον 21ο αιώνα; Ο ιδρυτής του φημισμένου και ιδιαίτερα ισχυρού ιδρύματος γεωπολιτικών ερευνών STRATFOR, ο Τζορτζ Φρίντμαν επιμένει πως η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμάζεται για το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος.


«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο – μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος», υπογραμμίζει ο Φρίντμαν σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση «Business Insider». «Θέλετε να στοιχηματίσετε ότι αυτός θα είναι ο μόνος που δεν θα έχει ένα τέτοιον ανάλογο πόλεμο; Το βάζω αυτό το στοίχημα!», συμπληρώνει.


Επί της ουσίας, η ανάλυση του Φρίντμαν εδράζεται στη θεώρηση ότι οποιοδήποτε διεθνές σύστημα, είτε πρόκειται για συμμαχίες συντηρητικών δυνάμεων, όπως αυτές της Ευρώπης, είτε πρόκειται για την ηγεσία των ΗΠΑ, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, παρουσιάζει σοβαρές και, όπως ο ίδιος επιμένει, «θανατηφόρες αδυναμίες».

«Όταν έχετε χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα, η Ρωσία να χάνουν την ισχύ τους, και να αντικαθιστώνται από άλλες, τότε είναι που υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο», εξηγεί ο Φρίντμαν. «Αυτό μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, επειδή το σύστημα δεν έχει βρει ακόμη την ισορροπία του. Έτσι συνέβη και όταν η Γερμανία ενώθηκε το 1871 και μετά από λίγο ξέσπασε «η κόλαση». Έτσι συνέβη και όταν εκτινάχθηκε» η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και σύντομα επήλθε το χάος. Έτσι συνέβη και όταν εκτινάχθηκε» η Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα, και σύντομα επήλθε το χάος. Έτσι και τώρα, είμαστε μάρτυρες μιας συστημικής μετατόπισης. Να είστε έτοιμοι για πόλεμο», λέει ο ιδρυτής του STRATFOR.

Ο μύθος της αποφυγής των διακρατικών πολέμων

Ο Φρίντμαν επισημαίνει πως το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει σε επίπεδο γεωπολιτικής ανάλυσης από παλιά είναι πως κάποιοι λανθασμένα πίστεψαν πως τα έθνη δεν θα χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν στη λύση του άμεσου πολέμου.

«Δεν έχει υπάρξει ποτέ ένας αιώνας στην ιστορία της ανθρωπότητας που δεν είχε τουλάχιστον έναν μεγάλο, συστημικό πόλεμο – μια συστημική διακρατική σύγκρουση δηλαδή που κλονίζει το σύνολο του συστήματος», σημειώνει ο έμπειρος αναλυτής.

Και προσθέτει: «Από το 1815 έως 1871 δεν υπήρχε καμία διακρατική σύγκρουση οποιασδήποτε μορφής στην Ευρώπη. Και «τότε ήταν που ήρθε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ο ίδιος, βεβαίως, επισημαίνει πως ευτυχώς στην εποχή μας οι πόλεμοι μεταξύ κρατών αποτελούν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Μάλιστα, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι αποκαλούμενες «Μεγάλες Δυνάμεις» επιλέγουν έμμεση εμπλοκή σε εθνικές ή εμφύλιες συγκρούσεις, με τη μορφή της υποβοήθησης συγκεκριμένων μη κρατικών ή παραστρατιωτικών μονάδων που αντιδρούν στα καθεστώτα, όπως για παράδειγμα συμβαίνει το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Συρία και η Ουκρανία.

Όμως, υπογραμμίζει πως μέσα σε ένα τόσο ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, τίποτε και κανείς πια δεν μπορεί να παρέχει εγγυήσεις ότι μια εμπλοκή θα παραμείνει στο πεδίο της έμμεσης βοήθειας.

Σίγουρα, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι υπήρξαν η καταστροφική απόδειξη της εγγενούς αστάθειας ενός διεθνούς συστήματος που επέτρεψε τις συχνές διακρατικές συγκρούσεις και που θεωρούσε τον πόλεμο ως μια νόμιμη επιλογή εξωτερικής πολιτικής, και όχι την «τελευταία λύση».

Από το Β‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, πολλά από τα πολιτικά και νομικά συστήματα του κόσμου έχουν χτιστεί έτσι ώστε να εμποδίζουν τα κράτη από το να κηρύσσουν τον πόλεμο το ένα στο άλλο, με ένα αρκετά εντυπωσιακό ποσοστό της επιτυχίας.

Όμως αυτές καθαυτές οι δυνάμεις που προσπάθησαν να παγιώσουν τον πόλεμο ως την «έσχατη λύση» είναι εκείνες που σύμφωνα με τον Φρίντμαν μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια πολεμική σύρραξη. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, η δίψα για έλεγχο και επιρροή δεν έχουν πάψει να απασχολούν το διεθνές γεωπολιτικό στερέωμα.

Και αυτές ακριβώς οι «θανατηφόρες αδυναμίες», όπως τις χαρακτηρίζει ο ιδρυτής της «Geopolitical Futures» και συγγραφέας του «The Next 100 Years», είναι εκείνες που θα πρέπει να προξενούν εύλογη ανησυχία μπροστά σε αυτό που έρχεται: μια παγκόσμια πολεμική σύγκρουση.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Την έχουν κάνει λάστιχο!..

     Την ημερομηνία της αξιολόγησης εννοούμε.
Και την ημερομηνία της ανάκαμψης.
Και το ασφαλιστικό.
Και τα κόκκινα δάνεια.
Και το αυτί της μάνας τους!

Διότι η παρελκυστική τακτική καλά κρατάει.
Εδώ και έξη (μνημονιακά) χρόνια όλοι οι (δωσίλογοι) πρωθυπουργοί, ευαγγελίζονται την έξοδο από την κρίση και την αρχή της ανάπτυξης από εξάμηνο σε εξάμηνο.
''Το Πάσχα θα κάνουμε
διπλή ανάσταση: του Κυρίου και της οικονομίας'', προφητεύει το βλαμμένο παρά τω πρωθυπουργώ.
Γύρω στην Μεγάλη Παρασκευή θα μας πουν πως η ανάπτυξη έρχεται με το θερινό ηλιοστάσιο.
Θα βρει κίνηση όμως και θα έρθει τελικά τον Δεκαπενταύγουστο. Ή του αγίου Δημητρίου. (την επέτειο του ''ΟΧΙ'' δεν την αναφέρουν. Τζιζ κακά. Θυμίζει άλλα πράγματα!)
Αν παρ' όλα αυτά καθυστερήσει κι άλλο για να γίνει καλύτερη, μέχρι τα Χριστούγεννα θάναι εδώ.
Αν και καλύτερη εποχή για ανάκαμψη τελικά είναι το πρώτο τρίμηνο του 2017!
Ή το πρώτο εξάμηνο; Μπερδευόμαστε λιγάκι.

Από το 2010 μέχρι τώρα και από στόματα επιφανών κοπριτών έχουμε ακούσει την ανάκαμψη να έρχεται 5.222 φορές.
Το ίδιο γίνεται και για κάθε νομοσχέδιο που πονάει: Σήμερα το φέρνουν για ψήφιση, αύριο το φέρνουν, την άλλη βδομάδα θα το διαπραγματευτούν, την παραπάνω θα έρθει βελτιωμένο,
..μέχρι να κλείσει κανα τρίμηνο ή πεντάμηνο, να βαρεθούμε ν' ακούμε γι αυτό, να σιχαθούμε τη ζωή μας (εκείνους τους έχουμε χρόνια τώρα σιχαθεί), και να πούμε ''άντε @@@@θείτε, ψηφίστε ό,τι θέλετε να τελειώνουμε!''.

Πολύ πετυχημένη λοιπόν η τακτική της αναβολής και της παρέλκυσης. Κερδίζει κανείς χρόνο.
Χρόνο εξουσίας. Και κακουργίας.
Και ιδιώς όταν εφαρμόζεται πάνω σε ηλίθιους, μπορεί να αποτελέσει την συνταγή για μιά σίγουρη τετραετία.
Κι εμείς είμαστε αποδεδειγμένα ηλίθιοι. Το αποδείξαμε και ''με την βούλα'' που λένε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Και μας αρέσει το παραμύθι. Μας αρέσει το ''άσε και βλέπουμε!''. Μας αρέσει ο πρωθυπουργός-τιραμόλας. Και το κυριλέ βλαμμένο παρά τω πρωθυπουργώ, σε ρόλο προφήτη της ανάστασης.
Μας αρέσουν αυτοί με συνείδηση-λάστιχο και την ανύπαρκτη ηθική.
Τελικά, πρέπει να γουστάρουμε και τα μνημόνια!

Γι αυτό και ψηφίζουμε όπως ψηφίζουμε.
Γι αυτό και καθόμαστε ήσυχοι, και δεν απλώνουμε ένα χέρι σαν του τιραμόλα, να τους αστράψουμε δυό φούσκους, να δουν την ανάσταση από κοντά, πρώτη θέση!

Την έχουνε κάνει λάστιχο αυτοί,
..αλλά κι εμείς την έχουμε κάνει σφεντόνα!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Λιθουανία ζήτησε τουρκικό στρατό να την προστατεύσει από τη Ρωσία

«Θα χαρούμε από την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας, έναντι της επιθετικής πολιτικής της Ρωσίας» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της ΛιθουανίαςΓουόζας Ολέκας.

Ο Λιθουανός υπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Βαλτικής, το Συριακό, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία.

«Η επιθετική πολιτική της Ρωσίας δημιούργησε νέα πολιτική κατάσταση στην περιοχή. Όπως πολλές χώρες και εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την άμυνα μας και αυξάνουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό» είπε ο κος Ολέκας.

Ο Λιθουανός υπουργός αφού τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει περισσότερα αποτρεπτικά μέτρα, ζήτησε την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη χώρα του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Και βέβαια θα ήταν μεγάλη χαρά για μας η ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη χώρα μας. Η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που παίρνει μέρος στην Αποστολή Εναέριας Αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ. Είχαμε στείλει ειδικούς κατά την εγκατάσταση των πυραυλικών συστημάτων Πάτριοτ στην Τουρκία. Είναι σε άριστο επίπεδο οι πολιτικές σχέσεις μας με την Τουρκία. Ελπίζουμε να διοργανώσουμε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία».

Ο Λιθουανός υπουργός αφού επεσήμανε ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία έχουν στόχο την ενίσχυση του καθεστώτος Άσαντ, σημείωσε πως οι ρωσικές επιθέσεις μεγάλωσαν και την προσφυγική κρίση.

Η Λιθουανία μαχαιρώνει τον Πούτιν στην πλάτη; Επικίνδυνα παιχνίδια, για χώρες που παριστάνουν και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Τα επεισόδια της Τούμπας α λα «Ελληνοφρένεια»


Ο διψασμένος Σίλβα, η παραχώρηση του γηπέδου από τους παίκτες σε εισβολείς και ΜΑΤ, τα κακά «τελειώματα» των οπαδών του ΠΑΟΚ… Δείτε την περιγραφή των επεισοδίων της Τούμπας από την «Ελληνοφρένεια».

Όσα γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι για γέλια και για κλάματα. Την αστεία (αν μπορεί κάποιος να διακωμωδήσει κάτι τέτοιο) πλευρά των επεισοδίων της Τούμπας παρουσίασε η εκπομπή «Ελληνοφρένεια».



Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη ζητά ο Τσίπρας



Σύμφωνα με πληροφορίες του Διυλιστηρίου ο πρωθυπουργός, έχει στα χέρια του ισχυρά χαρτιά για την υπόθεση της Siemens...

Την διεξαγωγή προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ζητεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Η ημερομηνία της συζήτησης, θα ανακοινωθεί αύριο το μεσημέρι, μετά την Διάσκεψη των Προέδρων. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες αναμένεται να οριστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός, την τελευταία περίοδο, η δημόσια συζήτηση κατακλύζεται και δηλητηριάζεται από αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις, που αφορούν τους όρους άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι οποίες προωθούνται από συγκεκριμένα κέντρα, «που έχουν λόγους να φοβούνται την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη δικαιοδοτική λειτουργία».

Επισημαίνει δε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το «πραγματικό δυστύχημα», είναι ότι οι αιτιάσεις αυτές αναπαράγονται από την αξιωματικής αντιπολίτευση, αλλά και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου, όμως, τονίζει ότι κεντρικός, στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη, «εμπιστοσύνη, που τα τελευταία ειδικά χρόνια, έχει διαρραγεί, εξαιτίας, και εξωθεσμικών και αντισυνταγματικών παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Η δέσμευση εξάλλου της κυβέρνησης στον στόχο αυτό, αποδεικνύεται από το ότι για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η Δικαιοσύνη αναπνέει ελεύθερα και προχωρά στην εις βάθος διερεύνηση υποθέσεων της λίστας Μπόργιανς και Λαγκάρντ, των άνευ εγγυήσεων τραπεζικών δανείων, αλλά και άλλων οικονομικών εγκλημάτων εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, που ενδεχόμενα αγγίζουν ακόμη και το παλιό πολιτικό σύστημα της χώρας», τονίζει ακόμη στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας.

Προσθέτει πως με δεδομένα τα παραπάνω είναι χρέος της κυβέρνησης να ανοίξει με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο, εντός του Κοινοβουλίου, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα, «όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση» και γνωστοποιεί ότι για τον λόγο αυτό, ζητεί την διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα της εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής.




http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τσίπρας – Μέρκελ εναντίον Τουσκ


Τα παιχνίδια τακτικής στην «σκακιέρα» του προσφυγικού συνεχίζονται με τον πρωθυπουργό να περνά στην αντεπίθεση. Κριτική Μέρκελ στις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους και αναφορά στους πρόσφυγες που αποκλείστηκαν στην Ελλάδα

Αντώνης Αντζολέτος
Μάρτιος 10 2016 07:53

Με την Ευρώπη να κλείνει ερμητικά τα σύνορά της και ο βαλκανικός διάδρομος να είναι πλέον απροσπέλαστος από Σκόπια, Σερβία, Σλοβενία και Κροατία τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα 1 εβδομάδα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής μόνο καλά δεν είναι.

Ο «καυγάς» του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλτ Τουσκ, μέσω twitter, ήρθε να επικυρώσει πως το κλίμα δεν είναι καλό με τον πρωθυπουργό να μην αφήνει αναπάντητες τις «ευχαριστίες» που επέλεξε να στείλει στις χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους. Αυτό που φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαιτέρως το Μέγαρο Μαξίμου είναι και το γεγονός πως λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο των Βρυξελλών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», ήταν η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως φαίνεται ο Ντόναλντ Τουσκ «πατώντας» στην αναφορά της κοινής δήλωσης των «28» πως «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», έβαλε τη δική του ερμηνεία στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του προσφυγικού, που, όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θέλοντας να κατευνάσουν τα πνεύματα, αυτό που δήλωναν μετά την παρέμβαση Τουσκ, είναι πως «η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά προς κάθε κατεύθυνση ώστε να είναι παραγωγική και αποτελεσματική η έκβαση της τακτικής συνόδου κορυφής».

Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία σε προεκλογική της δήλωση πήρε αποστάσεις από τον Πολωνό αξιωματούχο δηλώνοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση επιχειρούν σε διπλωματικό επίπεδο να κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέχρι τις 17 Μαρτίου, όπου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ενώπιον των 27 της Ε.Ε.

Ο Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε χθες το πρωί το άτυπο όργανο στη Βουλή που έχει αναλάβει τον προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου. Από σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου.

Στόχος είναι η μεταφορά των προσφύγων σταδιακά από την Ειδομένη στις νέες δομές που ετοιμάζονται προκειμένου η περιοχή να αποσυμφορηθεί και οι άνθρωποι να ζήσουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Προτεραιότητα θα δοθεί στις οικογένειες με τα παιδιά.

Συνολικά μέχρι τις 15 Μαρτίου η κυβέρνηση θέλει να έχει έτοιμες 37.500 θέσεις προκειμένου να πείσουν τον κόσμο να φύγει από την Ειδομένη. Την ίδια ώρα οι ροές από τα Τουρκικά παράλια δεν σταματούν και μόλις χθες έφτασαν στη χώρα μας 1.500 άτομα

Ο άλλος στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να δίνει αποτελέσματα η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο προγραμματισμός επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών προβλέπει τις επόμενες τρεις ημέρες να μεταφέρει από Αθήνα, Ξάνθη και Δράμα 240 ανθρώπους. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί ακόμα 308.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως μέσα στις επόμενες ημέρες η εικόνα θα αλλάξει, ευελπιστώντας πως τόσο η Τουρκία θα ξεκινήσει τον ουσιαστικό έλεγχο των προσφυγικών ροών, τουλάχιστον μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όσο και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν να αποδίδουν.

Χθες δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η έγκριση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως τροφής, στέγης, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Πηγή

http://www.diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....