Διυλιστήριο: 08/30/19
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ τους Γερμανούς
Θύμισε Σημίτη ο Μητσοτάκης! Κολακείες στο Βερολίνο για την... κατανόηση επί Μνημονίων
■ Όπισθεν ολοταχώς για τα πλεονάσματα και κάλεσμα για μπίζνες στη ΔΕΗ (τώρα που απαξιώθηκε)
■ Η σωστή παρέμβαση: Ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και πρέπει να κλείσει
■ Και η λάθος: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει προβλήματα, αλλά μπορούμε (;) να τα λύσουμε

Η Θέση μας: Δεν ευχαριστούμε κανέναν Γερμανό!

Το απαράδεκτο «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους Γερμανούς, το οποίο θύμισε το «ευχαριστώ» του Σημίτη στους Αμερικανούς το 1996 για τα Ιμια, σημάδεψε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Σαν να μην πέρασε ο ελληνικός λαός 10 τραγικά χρόνια στη μέγγενη των Μνημονίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωσε την ανάγκη να αρχίσει τις κοινές δηλώσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ ευχαριστώντας τον γερμανικό λαό «για τη σταθερή κατανόησή του προς τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα τελευταία 10 δύσκολα χρόνια»!

Είναι απορίας άξιο σε ποια κατανόηση αναφέρεται ο κ. Μητσοτάκης, όταν ακόμη και ο σκληρός και άτεγκτος Σόιμπλε έχει παραδεχτεί ότι επιβλήθηκε άγρια λιτότητα στην Ελλάδα δηλώνοντας κυνικά ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν «δύσκολο να επιβληθούν σε μια δημοκρατία»!

Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στα «ευχαριστώ», αλλά επανέφερε τη θεωρία της «ελληνικής ιδιοκτησίας» του Μνημονίου και είπε αυτά που ήθελε να ακούσει η Ανγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντάς την για την «ειλικρινή διάθεση» της κυβέρνησής του για «βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί και είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των Μνημονίων».

«Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε τη Γερμανία ως σύμμαχο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ουσιαστικά η συνολική αλλαγή του πλαισίου των ελληνογερμανικών σχέσεων για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός μετά τις συνομιλίες του με την κυρία Μέρκελ αφορούσε κυρίως τη διευκόλυνση των Γερμανών επενδυτών στον τομέα της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης, καθώς κατά τ' άλλα ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για πιστή τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% για την επόμενη διετία.

Για Τουρκία

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτό το ζήτημα «συμφωνούν Αθήνα και Βερολίνο», ωστόσο από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ απέφυγε οποιαδήποτε ευθεία αναφορά καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο στις δικές της δηλώσεις.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό το οποίο συζήτησαν οι δύο ηγέτες, συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος ασύλου στην Ελλάδα και την επαναπροώθηση στην Τουρκία των μεταναστών.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση χωρών της Ε.Ε. που αρνούνται έναν δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, με την κυρία Μέρκελ να αναγνωρίζει αυτό το γεγονός αλλά την ίδια ώρα να δηλώνει ότι δυστυχώς «είμαστε ακόμη μακριά από μια βιώσιμη λύση».

Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσαν στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός για τη Μετανάστευση Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ στο πλαίσιο των επαφών του ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

«Ο κ. Μητσοτάκης στο Βερολίνο δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ακόμη ένα σκληρότερο Μνημόνιο, την ώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την εποχή των Μνημονίων» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων παραπέμφθηκε στις... γερμανικές καλένδες

Κωλοτούμπα για τα πλεονάσματα. Ο επίσημος ενταφιασμός της κυβερνητικής διεκδίκησης της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ήρθε από το Βερολίνο με τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοίμασε το έδαφος με τη συνέντευξή του στη γερμανική «FAZ» (διαβάστε σχετικά στο επόμενο δισέλιδο) και αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

«Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υψηλά. Εχω πει επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισφραγίζοντας τη στροφή της κυβέρνησης με τον πιο απόλυτο τρόπο ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς αυτό που θα κάνουμε είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που προτάσσει την ανάπτυξη, και τα ζητήματα αυτά (σ.σ.: δημοσιονομικοί στόχοι) θα τα συζητήσουμε εν καιρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε διαπιστευτήρια πιστής εφαρμογής της πολιτικής του Βερολίνου, εισπράττοντας τα χαμόγελα της Γερμανίδας καγκελαρίου και τη γεμάτη νόημα έκφρασή της ότι «η εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ελλάδας τώρα θα είναι πιο εύκολη», αφού, όπως πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, «μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις για την οικονομική ατζέντα και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού υποβάθμισε την αποπληρωμή του χρέους στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα ως το 2021 εγκαταλείπει τον στόχο για τη μείωση των πλεονασμάτων, απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αμέσως μετά προσπάθησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται λέγοντας ότι «εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες» και έθεσε ως επόμενο στόχο της χώρας να κλείσει σύντομα η... 4η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους δανειστές!

Ξεχάστηκε η δέσμευση για «βελτίωση» των Πρεσπών

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμφωνία προδοσίας των Πρεσπών από το Βερολίνο.

Υποστήριξε ότι έχει «σοβαρά ελαττώματα», αλλά ξέχασε τη δέσμευσή του να προσπαθήσει να τη βελτιώσει καθώς και το «βέτο» που θα ασκούσε στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αν δεν εφαρμοζόταν η συμφωνία και οι Σκοπιανοί επέμεναν στον αλυτρωτισμό, κάτι που ούτως ή άλλως συνεχίζουν και κάνουν.

Αντ' αυτού, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε πως η εθνικά επιζήμια συμφωνία ή -κατά τον ίδιο- τα «ελαττώματά» της μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Με τη δήλωση αυτή ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επί της ουσίας το πρόσφατο δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο έκανε λόγο για αλλαγή στάσης της Νέας Δημοκρατίας απ' όταν έγινε κυβέρνηση με στόχο να προσεγγίσει το Βερολίνο.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα γίνει με τους Μακεδόνες που θα τον περιμένουν στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Το δεδομένο είναι ότι η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ικανοποιεί.

«Συζητήσαμε και για τα ζητήματα των Βαλκανίων. Η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Ευρώπη, άλλωστε, παραμένει ο φυσικός μας χώρος» ήταν η ακριβής δήλωση του κ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ειρωνείες από την «Bild» για τις διακοπές του πρωθυπουργού

Ειρωνείες της «Bild» σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γερμανική εφημερίδα, που έχει πρωτοστατήσει στα αρνητικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας την περίοδο της κρίσης, συσχέτισε τις διακοπές του Ελληνα πρωθυπουργού στο Μαράθι με την επίσκεψή του στο Βερολίνο και έγραψε στάζοντας ακόμη μια φορά χολή «προετοιμάζεται με τον δικό του τρόπο...», δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την παραλία.

«Με αυτόν τον τρόπο αντλεί δύναμη για τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ» έγραψε η γερμανική «Bild», ποστάροντας φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη με μαγιό, και συνέχισε τις ειρωνείες γράφοντας: «Ούτε δύο μήνες δεν έχουν περάσει από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Σήμερα έρχεται για επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία και προετοιμάζεται με τον δικό του τρόπο... Κανονικά γνωρίζουμε τον νέο ηγέτη της Ελλάδας έτσι... (σ.σ.: τον δείχνει με κοστούμι και γραβάτα). Αλλά στις διακοπές του σε παραλία της Κρήτης ο Μητσοτάκης αφήνει τη γραβάτα στην ντουλάπα. Εδώ ποζάρει ημίγυμνος στον φακό μέσα στο νερό - πράγμα ασυνήθιστο για κορυφαίο πολιτικό!» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Και, σε αντίθεση με την πλειονότητα του γερμανικού Τύπου που επιφυλάσσει θετική υποδοχή στον Ελληνα πρωθυπουργό, συνεχίζει: «Ισως η ηλιοθεραπεία να βοηθάει, καθώς ο Μητσοτάκης έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του.

Σήμερα είναι φιλοξενούμενος στην Καγκελαρία, όπου θα πρέπει να πείσει την Ανγκελα Μέρκελ για το αναπτυξιακό σχέδιό του για την Ελλάδα».


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Υποστολή σημαίας στη μείωση πλεονασμάτων!Η κυβέρνηση υποχρεώνεται πλέον να μεταθέσει τον στόχο για το 2021 μετά τις πιέσεις από τους δανειστές

Ρεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Στο ράφι υποχρεώνεται να βάλει η κυβέρνηση τον διακηρυγμένο στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020, μπροστά στις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών.

Η έκταση των φοροελαφρύνσεων έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες που διαμηνύουν πλέον αυστηρά, θυμίζοντας μέρες Μνημονίων, ότι αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας και όχι οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ., που θα προκαλέσουν, όπως ισχυρίζονται, δυσαναπλήρωτο δημοσιονομικό κενό που θα απαιτήσει νέα μέτρα.

Κατά συνέπεια, ο στόχος για μείωση των πλεονασμάτων μετατίθεται χρονικά για το 2021. Το καλάθι των προσδοκιών μικραίνει, αφού, όπως σημειώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση «ανασαίνει» μεν από το μικροσκόπιο των αγορών, όπως αποτυπώνει και η ραγδαία αποκλιμάκωση των ομολόγων, αλλά καλείται να διαχειριστεί συνθήκες περιορισμένης ελευθερίας, καταθέτοντας ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους και μετά την περίοδο χάριτος που έδωσαν στη χώρα οι δανειστές.

«Δαπάνες τέλος»

Απέναντι στο κλίμα γενικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Χρήστος Σταϊκούρας διαμηνύει ηχηρά πως «ό,τι δόθηκε για φέτος δόθηκε», καλώντας τους υπουργούς να συγκρατήσουν τις δαπάνες σε απολύτως ρεαλιστικά επίπεδα.

Στην οδό Νίκης είναι σαφές πως πρέπει να εγκαταλειφθεί η «μετεκλογική μέθη» και τα υπουργεία να προσαρμοστούν ταχέως στις απαιτήσεις του μεταρρυθμιστικού οικονομικού προγράμματος που υπαγορεύουν εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των αγορών και θεσμικό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, που συνιστούν, όπως ανέφερε με χθεσινή ανακοίνωσή του και ο οίκος Moody’s, βασικές αιτίες για την καθήλωση της χώρας σε χαμηλή πιστοληπτική βαθμίδα.

Για την ώρα, η κυβέρνηση επιθυμεί να πείσει τους δανειστές για τις προθέσεις της, ευελπιστώντας ότι θα αποδώσουν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της.

«Προσδοκώ ότι στις συνομιλίες μας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ θα ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μας. Επίσης, πιστεύω ότι η επίσκεψη θα μας βοηθήσει να βρούμε κοινές λύσεις για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης» δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ο κ. Σταϊκούρας, ιεραρχώντας ως σημαντικότερη την εμπέδωση της αξιοπιστίας.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Novartis: Ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου για δωροδοκία ζητά η εισαγγελέας ΤουλουπάκηΣτοιχεία που «δείχνουν» δωροδοκία του Ανδρέα Λοβέρδου όταν ήταν υπουργός Υγείας για το σκάνδαλο Novartis εντόπισε η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Έτσι οι εισαγγελείς ζητούν την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δικαστικοί λειτουργοί στέλνουν εκ νέου την δικογραφία στη βουλή για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε βάρος του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το αδίκημα της δωροδοκίας, με τους εισαγγελείς να αποστέλλουν στη βουλή πόρισμα 200 σελίδων με το οποίο αξιολογούν το υλικό που έχουν συλλέξει, ζητώντας παράλληλα την άρση της ασυλίας του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας είχε κληθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς με την ιδιότητα του υπόπτου τον περασμένο Μάιο, να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνάς για την υπόθεση, μετά τις καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων και άλλων μαρτύρων, οι οποίοι υποστήριζαν ότι επί υπουργίας του μπήκαν στην αγορά του φαρμάκου τέσσερα σκευάσματα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν στη χώρα μας σε τιμές ακριβότερες σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Λοβέρδος έχει αρνηθεί όσα του καταλογίζονται και έκανε λόγο για σκευωρία. Μάλιστα, ο ίδιος είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του, προκειμένου το σκέλος που τον αφορά να φθάσει στην τακτική δικαιοσύνη.

Στο αρχείο η δικογραφία για Στουρνάρα

Παράλληλα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας με διάταξή της θέτει στο αρχείο τη δικογραφία σε ό,τι αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν προέκυψε στοιχείο σε βάρος του, με αποτέλεσμα οι εισαγγελείς να οδηγήσουν την δικογραφία στο αρχείο με σχετική πράξη τους.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....