Διυλιστήριο: 01/16/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Πώς έστηναν τους διαγωνισμούς στα δημόσια έργα



Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αποκαλύπτει τις βρόμικες μεθόδους των εργολάβων

Ταραχή και αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η αποκάλυψη της απόρρητης εισήγησης για το καρτέλ των εργολάβων που έφερε χθες στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία». Σε ειδικό οκτασέλιδο ένθετο ξεδιπλώθηκαν με λεπτομέρειες όλες οι βρόμικες μέθοδοι για τους στημένους διαγωνισμούς από τεχνικές εταιρίες, οι συμβιβασμοί, τα πρόστιμα και το παρασκήνιο για να αποφευχθούν ποινικές διώξεις. Εν ολίγοις, το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποκαλύπτει τους πρωταγωνιστές, τον «αρχιερέα» και το «βαθύ λαρύγγι» μιας σκοτεινής υπόθεσης διαπλοκής που ζημίωνε βαρύτατα το Δημόσιο για δεκαετίες. «Ιθύνων νους», φυσικά, ήταν πασίγνωστος… εθνικός εργολάβος.

Oταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό, τον Φεβρουάριο του 2013, 50 και πλέον εξειδικευμένα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού «μπούκαραν» ταυτόχρονα στα γραφεία των μεγαλύτερων ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών, ελάχιστοι φαντάζονταν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Οι έφοδοι των ελεγκτών συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες και οδήγησαν σε έναν θησαυρό ευρημάτων και αποδεικτικών στοιχείων. Σκληροί δίσκοι υπολογιστών, ηλεκτρονικά αρχεία, προσωπικά ημερολόγια αλλά και εμπιστευτική αλληλογραφία χιλιάδων σελίδων μεταξύ των εργολάβων βρέθηκαν στα χέρια της ανεξάρτητης Αρχής, που ως τότε έμοιαζε να… κοιμάται.

Επτασφράγιστο μυστικό


Στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης όλοι κοιτάζονταν με απορία, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ποιος έδωσε την αόρατη εντολή για το ξαφνικό «ντου» στο άβατο των εργολάβων. Η ταυτότητα του εντολέα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με πολλές θεωρίες να έχουν διατυπωθεί, αλλά το μόνο σίγουρο να είναι ότι δεν επρόκειτο για πρωτοβουλία κυβερνητικών κύκλων ούτε άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων. Κάποιοι μίλησαν για έξωθεν παρέμβαση, άλλοι παραπέμπουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των εργολάβων. Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση ήταν τόσο καλά οργανωμένη, ώστε οι εμπλεκόμενοι πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο…

Χρειάστηκαν ακριβώς τρία χρόνια για να συνταχθεί η απόρρητη έκθεση-καταπέλτης που έφερε χθες στη δημοσιότητα η «κυριακάτικη δημοκρατία». Αθέμιτες συμπράξεις, στημένες προσφορές, προσυνεννοημένες εκπτώσεις και πολλές άλλες μεθοδεύσεις, που παραπέμπουν στις «εναρμονισμένες πρακτικές» ενός πανίσχυρου καρτέλ, συνθέτουν τον μαγικό κόσμο των δημόσιων έργων στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ανακοινώσει την κοινοποίηση του πορίσματος σε όλους τους εμπλεκομένους (46 εταιρίες και δύο εργοληπτικοί σύνδεσμοι) και, σύμφωνα με αυτό, οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, J&P ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Ιntracom πρωταγωνίστησαν με διαφορετικά διαστήματα συμμετοχής σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημοσίων έργων επί μακρό χρονικό διάστημα περίπου τριών δεκαετιών (1989-2016). Συμμετοχή στις «συνεννοήσεις» είχε βεβαίως και πλήθος άλλων εταιριών, μεταξύ των οποίων και ξένοι κολοσσοί, όπως η Vinci, η Hochtief και, ασφαλώς, η γνωστή και μη εξαιρετέα Siemens…

Με βάση, βέβαια, τον Ποινικό Κώδικα θα έπρεπε να επισκεφθεί τον… Κορυδαλλό όλη η αφρόκρεμα των κατασκευαστών της χώρας. Μοιραίο ήταν να επιχειρηθεί μια… εξομάλυνση. Οι ατελείωτες εργατοώρες σκληρής έρευνας και μελέτης, που οδήγησαν στη λεπτομερέστατη έκθεση τεκμηρίωσης, φαίνεται να καταλήγουν σε έναν συμβιβασμό ενός κειμένου λίγων σελίδων, που συνομολογήθηκε εν μια νυκτί. Η πρακτική, βέβαια, είναι διεθνής και κατοχυρωμένη. Πληρώνεις και ξεπλένεις τις αμαρτίες σου. Στην Ελλάδα, όμως, η ποινική νομολογία δεν είχε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο.

Κακουργήματα

Οι εγκέφαλοι του καρτέλ, που πιθανότατα ζημίωσε κάποια δισ. το Ελληνικό Δημόσιο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγούν από τις λεγόμενες συρρέουσες ποινικές συνέπειες, δηλαδή ποινικά αδικήματα ακόμη και κακουργηματικού τύπου, όπως η ηθική αυτουργία σε απιστία κατά του Δημοσίου.

Τον περασμένο Μάιο κυβέρνηση και συστημική αντιπολίτευση με την επίκληση πιέσεων και από τους θεσμούς (που όμως δεν επιβεβαιώνονται) επιχείρησαν να φέρουν μια επαίσχυντη διάταξη ασυλίας στα πρότυπα άλλων που εφαρμόστηκαν για τραπεζίτες και άλλα στελέχη του Δημοσίου, προκειμένου να απαλλάξουν από τις ποινικές ευθύνες τους πρωταίτιους της κομπίνας. Μπροστά στις διαφαινόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις, όμως, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και περιορίστηκαν σε ένα «μεσοβέζικο» νομικό πλαίσιο, που δεν αναιρεί το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Ως σήμερα παραμένει ασαφές τι είδους δικονομική μεταχείριση θα επιφυλαχθεί στους πρωταγωνιστές, κυρίως όμως στον διαχρονικό εγκέφαλο της χειραγώγησης που κατονομάζεται σε πολλές από τις μαρτυρίες ως ο «ιθύνων νους» του εργολαβικού καρτέλ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η τουρκικής επιρροής δημοσιογράφος του Politico που επιτέθηκε στην Ελλάδα χτυπώντας τον Ν. Κοτζιά



Προκαλεί το ενδιαφέρον ότι η Αμερικανοϊταλίδα δημοσιογράφος, ειδική για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, Σάρα Στεφανίνι (Sara Stefanini), έγραψε ένα άρθρο λίβελο στο Politico για το Κυπριακό στρεφόμενη κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Το ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη πολιτική, μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ, δεν την κατατάσσει στο ενεργειακό ρεπορτάζ, εκτός κι αν στις Βρυξέλλες όπου εδράζεται η συμπαθής δημοσιογράφος, συνδέουν την ενεργητική πολιτική με την ενέργεια.

Ίσως να ενοχλεί κάποιους, που ασχολούνται με τα ενεργειακά και θέλουν με τον έναν ή άλλο τρόπο να βάλουν την μύτη τους στα ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα νότια της Κύπρου, ο Νίκος Κοτζιάς.

Η δημοσιογράφος, που στο βιογραφικό της σημείωμα έχει ως προηγούμενες εργασιακές εμπειρίες το Interfax Energy και το ICIS Energy και καλύπτει θέματα ενεργειακά και κλίματος για το Politico, στην αρθρογραφία της το τελευταίο διάστημα ασχολείται με το Κυπριακό, με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας στην Ουγγαρία και την Ρωσία.

Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των τελευταίων της άρθρων. (Greek minister blamed for derailing Cyprus talks-Cyprus talks stumble over questions of security- Brussels unswayed by concerns over Hungarian nuclear project – Cyprus talks to continue at home – Cyprus fears Russia could wreck reunification – Cyprus reunification within reach – UK, France blazed trail for Hungary nuclear deal – Cyprus, the endgame – EU waits on Donald Trump for next Russian sanctions move – Russia confirms ‘fragile’ Syrian ceasefire deal).

Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος πέρα από τις «αποκλειστικές» ειδήσεις, περί «αποκλεισμού τον Νίκου Κοτζιά», έχει καλύψει ενεργειακό συνέδριο στην Τουρκία και με άρθρο της εκθειάζει τον Ταγίπ Ερνογάν, ενώ στα 28 πρόσωπα που αγιογραφεί ως τους ανθρώπους που διαμορφώνουν, ταρακουνούν κι ανακατεύουν την Ευρώπη, έχει μέσα αγιογραφίες για τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ανδρέα Γεωργίου, του γνωστού Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.

Σίγουρα κατά την δημοσιογράφο αυτοί κι άλλοι 26, μέσα και ο Ταγίπ κι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Κούρτς, ταρακουνούν την Ευρώπη κι εμάς μαζί.

Αυτό που προξενεί όμως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι η αναπαραγωγή της ψευδούς είδησης περί αποκλεισμού του Νίκου Κοτζιά από τις συνομιλίες στην Ελβετία, από εγχώρια Μέσα με πρωτοσέλιδες αναρτήσεις, χωρίς βέβαια να αναζητήσουν επιβεβαίωση ή διευκρινήσεις από το ΥΠΕΞ αν είναι αληθές το γεγονός.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, υπάρχουν και σχολιασμοί στα άρθρα αναπαραγωγής του ψευδούς δημοσιεύματος, ότι κανείς δεν διαψεύδει από την Κυβέρνηση ότι τελικά ο Νίκος Κοτζιάς δεν θα πάει στις συνομιλίες.

Ίσως να είναι δύσκολο για τους Έλληνες δημοσιογράφους του clopy paste και του γραφείου να ανατρέξουν στην συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στην Γενεύη και να δουν τι ακριβώς είπε και που θα συμμετάσχει.

Δυστυχώς γι αυτά, εκτός του ότι όλα τα ΜΜΕ έχουν ενημέρωση από το ΥΠΕΞ οι συγκεκριμένες δηλώσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, οπότε οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό.
Την ευθύνη των Τούρκων για την αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με δήλωσή του σήμερα Κυριακή στο Παρίσι όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι έχει να απαντήσει στα δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico που του καταλογίζουν ευθύνες για την αποτυχία της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους. Εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου.

Εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατόν των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα. Για παράδειγμα λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και εγώ, προτείναμε να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο» εξήγησε ο υπουργός και πρόσθεσε :

«Το ότι έπρεπε να συνεχισθούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πως θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

«Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οκτώ άνθρωποι κατέχουν όσα ο μισός φτωχότερος πληθυσμός της Γης



Έκθεσή της οργάνωσης Oxfam η οποία καλεί σε δράση ώστε να περιοριστούν οι ανταμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή

Ο πλούτος οκτώ συνολικά ατόμων, όλοι τους άνδρες, ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, δήλωσε η οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της σήμερα όπου καλεί σε δράση ώστε να περιοριστούν οι ανταμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή.


Καθώς ηγέτες και υπερπλούσιοι συγκεντρώνονται για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με καινούργια στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία να δείχνουν πως το φτωχότερο μισό του πλανήτη κατέχει λιγότερο από όσο υπολογίζονταν προηγουμένως.

Η Oxfam, η οποία περιγράφει το χάσμα ως "αισχρό", είπε ότι εάν τα νέα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, θα έδειχναν ότι το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας, αντί για τα 62 άτομα που υπολογίζονταν τότε.

Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%, σύμφωνα με τους πιό πρόσφατους υπολογισμούς.

Η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Πάπα να συμπεριλαμβάνονται στις προσωπικότητες ή οντότητες που έχουν προειδοποιήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της, ενώ ο θυμός εναντίον των ελίτ έχει πυροδοτήσει την αύξηση του λαϊκισμό στην πολιτική.

Το ίδιο το Φόρουμ στο Νταβός τόνισε την ανησυχία για το θέμα σε μια έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα για τους παγκόσμιους κινδύνους.

"Βλέπουμε την έκφραση δήθεν αγωνίας - και σαφώς η νίκη του Τραμπ και το Brexit δίνουν νέα ώθηση στο θέμα φέτος - αλλά υπάρχει μια έλλειψη συγκεκριμένων εναλλακτικών στο κατεστημένο", είπε ο Μαξ Λόσον, επικεφαλής της πολιτικής στην Oxfam. "Μπορούμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό με διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να αποβούν κατά πολύ πιό ωφέλιμοι για την πλειοψηφία των ανθρώπων", τονίζει.

Η Oxfam κάλεσε στην έκθεσή της για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά την αποφυγή φορολόγησης, και μια στροφή μακριά από τον καπιταλισμό των μερισμάτων που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές του στους ήδη πλούσιους.

Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009.

Ο Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνδρας του κόσμου που συμμετέχει συχνά στο Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δις δολάρια (23,5 δις ευρώ) από το 2006, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft, παρά τις προσπάθειές του να δωρίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της.

Ενώ ο Γκέιτς συμβολίζει το πώς ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς, η Oxfam πιστεύει πως αυτού του είδους η "μεγάλη φιλανθρωπία" δεν επιλύνει το ουσιαστικό πρόβλημα.

"Αν οι δισεκατομμυριούχοι έχουν πάρει απόφαση να αποχωριστούν τα χρήματά τους, αυτό είναι καλό. Η ανισότητα όμως έχει σημασία, και δεν μπορείς να έχεις ένα σύστημα όπου οι δισεκατομμυριούχοι συστηματικά πληρώνουν χαμηλότερες κλίμακες φόρου από ό,τι η γραμματέας ή η καθαρίστριά τους", είπε ο Λόσον.

Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes. Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Πηγή news247.gr

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαθητές στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν λευκό χαβιάρι αξίας 3.200 ευρώ το κιλό από σαλιγκάρια! (φωτό)


Την παραγωγή λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια πέτυχαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 30 μαθητές ηλικίας 15-18 χρόνων του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, και μέχρι τον Ιούνιο, στόχος είναι, γυάλινα δοχεία των 30 γραμμαρίων, να είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.

Οπως επισήμανε ο Κοσμήτορας της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Βαγγέλης Βέργος, λευκό χαβιάρι από σαλιγκάρια παράγεται σε μικρές ποσότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στις χώρες Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία και η αξία του ανέρχεται στα 3.200 ευρώ/κιλό, ενώ το γυάλινο δοχείο των 30 γραμμαρίων αναμένεται να πωλείται στην τιμή των 150 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η σύλληψη της ιδέας για την παραγωγή του λευκού χαβιαριού από σαλιγκάρια στη σχολή έγινε προ διετίας και παρόλο που στην πράξη αποδείχθηκε ένα δύσκολο εγχείρημα "αφού δεν υπάρχει πληροφόρηση και κανείς δεν θέλησε να μοιραστεί την ενημέρωση που έχει με τους μαθητές της σχολής", σήμερα η παραγωγή ξεπερνά τα 550 γραμμάρια.

Οι 30 μαθητές υπό την καθοδήγηση και στήριξη του καθηγητή Πέτρου Ευαγγέλου, ο οποίος και είναι απόφοιτος της σχολής, ξεκίνησαν την κλειστή ελεγχόμενη εκτροφή σαλιγκαριού, με σκοπό την παραγωγή και προπάχυνση γόνου και με παράλληλη παραγωγή λευκού χαβιαριού.

Τα 300 σαλιγκάρια-γεννήτορες του ενδημικού είδους Helix Aspersa Maxima, έχουν τοποθετηθεί σε ξύλινη κατασκευή με ελεγχόμενη θερμοκρασία, σχετική υγρασία και φωτισμό, "την οποία και έφτιαξαν οι ίδιοι οι μαθητές με βήματα αργά, αλλά σταθερά και με το αποτέλεσμα να είναι θετικό" επισήμανε ο κ . Βέργος.

Οι γεννήτορες αυτού του είδους, γεννούν κατά μέσο όρο μία φορά το χρόνο, περίπου 100 αβγά, συνολικού βάρους τεσσάρων γραμμαρίων.

Στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία έχει την εποπτεία των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης του ΕΠΑΛ και το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Perrotis College, έχει ξεκινήσει έρευνα για την υγιεινή των αβγών και τη διατροφική τους αξία, με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μαρινόπουλος: Το Πρωτοδικείο ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης – Ανοίγει ο δρόμος της εξαγοράς από τον Σκλαβενίτη



Εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ. Βάσει της απόφασης αυτής ανάβει το «πράσινο φως» για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, κατ’ ουσίαν της εξαγοράς της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.

Υπενθυμίζεται ότι η 14η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους.


Τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη – καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν -, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή  www.bankwars.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιος ο ρόλος του εισαγγελέα Μπαξεβάνη στο αυτόφωρο Κουρτάκη - Τζένου ;



Διέταξε Κουρτάκης - Τζένος να μη συλληφθούν (εκ νέου) μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο 23χρονος γιος του υπ. Αμυνας Π. Καμμένου

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» σήμερα αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο που οδήγησε στην απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι (μετά την πρώτη σύλληψή τους με την αυτόφωρη διαδικασία) οι Γιάννης Κουρτάκης και Παναγιώτης Τζένος , παρά το γεγονός ότι εις βάρος τους κατατέθηκε και δεύτερη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον 23χρονο γιο του Πάνου Καμμένου, με διαφορά ενός εικοσιτετραώρου από την πρώτη.

Ο κ. Καμμένος στράφηκε κατά των κ. Κουρτάκη και Τζένου, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα αναφέρθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή τους στον ανήλικο γιο του λέγοντας -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι είναι «αναρχικός», «είναι με τη Ρούπα» και συμμετέχει σε «παρακρατικά μαγαζιά». Εν συνεχεία, ωστόσο, και ο Ηλίας Καμμένος, ο 23χρονος γιος του υπουργού Αμυνας, στράφηκε κι εκείνος εις βάρος τους, καθώς ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Μιχάλης Ζαφειρόπουλος δήλωσε, κατ' εντολήν τους προφανώς, ότι στα «παρακρατικά μαγαζιά» πηγαίνει εκείνος («αυτόν εννοούσαμε») και όχι τα ανήλικα αδέλφια του!

Οταν κατατέθηκε η μήνυση, ο αρμόδιος εισαγγελέας υπηρεσίας Στέφανος Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης (αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στην ΕΠΟ και γνωστός για τα φιλοολυμπιακά αισθήματά του) φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ότι παρενέβη στο αστυνομικό τμήμα και στον διευθυντή του τμήματος εκβιαστών, διατάσσοντας να μη συλληφθούν οι κατηγορούμενοι (αν και εκκρεμούσε η αυτόφωρη διαδικασία). Ζήτησε μάλιστα να του σταλεί η δικογραφία προκειμένου να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

Ο κ. Μπαξεβάνης θα πρέπει, όπως επιβάλλει η θέση του, να διευκρινίσει αν είναι αλήθεια ότι, όταν τον επισκέφθηκαν οι συνήγοροι του υπουργού (Ελενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης) προκειμένου να ενημερωθούν για ποιον λόγο τα αστυνομικά όργανα δεν προχώρησαν σε νέα σύλληψη, αν και εκκρεμούσε νέα αυτόφωρη διαδικασία, εκείνος παρουσία και άλλου εισαγγελικού λειτουργού τούς δήλωσε ότι δεν μπορούν να διωχθούν - συλληφθούν ξανά, διότι ήδη είχαν συλληφθεί μία φορά. Φυσικά λησμόνησε (;) ότι παθών και άρα μηνυτής αυτήν τη φορά ήταν άλλο πρόσωπο και συγκεκριμένα ο ενήλικος υιός του υπουργού. Μάλιστα ανέφερε -ο κ. εισαγγελέας- ότι οι κ. Κουρτάκης και Τζένος (φίλοι του Ευάγγελου Μαρινάκη και συνεργάτες του Αιμίλιου Κοτσώνη, που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση του «Noor Οne») δεν είναι «τσαμπιά για να τους συλλάβουμε».

Επίσης είναι αλήθεια ότι ο κ. εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της ακρόασης διέκοψε, βγήκε για πέντε λεπτά από το γραφείο -άγνωστο γιατί- και όταν επέστρεψε ζήτησε, ατύπως, το αντίγραφο της μήνυσης του Ηλία Καμμένου; Επιπλέον, είναι αλήθεια ότι, όταν οι συνήγοροι του υπουργού και του ενήλικου γιου του δήλωσαν ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ως εισαγγελέας υπηρεσίας αλλά οφείλει να το κάνει επίσημα με την υπογραφή του, εκείνος στράφηκε στη συνάδελφό του ρωτώντας εάν εκείνη ήθελε να υπογράψει; Και είναι αλήθεια ότι εκείνη του απάντησε «όχι, εσύ είσαι αρμόδιος!»;

Η φωτογραφία που τον έστειλε για εξηγήσεις

Είναι Ιούνιος του 2016, όταν στο «φως» της δημοσιότητας βγαίνει φωτογραφία του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανου Μπαξεβάνη στο κλειστό του ΟΑΚΑ, στο δεύτερο ματς της σειράς των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τη φωτογραφία αποκάλυψε η εκπομπή «Η δίκη στον ΣΚΑΪ».

Ο κ. εισαγγελέας έχει θέση στις πολυθρόνες εντός του αγωνιστικού χώρου, όχι βέβαια λόγω κάποιας θεσμικής ιδιότητας και, όπως φαίνεται από το φωτογραφικό ενσταντανέ, ζει το παιχνίδι έντονα, με πάθος και χειρονομώντας! Μάλιστα προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι προβαίνει σε αυτήν την κίνηση ενώ βρίσκεται στο ΟΑΚΑ και εκείνος είναι ένθερμος οπαδός του Ολυμπιακού! Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπαξεβάνης φέρεται ότι κλήθηκε για συστάσεις από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να μην επαναλάβει παρόμοιες συμπεριφορές, που εκθέτουν το δικαστικό σώμα.

Το περιστατικό ίσως να μην είχε τόσο βαρύνουσα σημασία αν ο κ. Μπαξεβάνης, ο οποίος βρίσκεται στο εισαγγελικό σώμα 10 χρόνια, δεν ασχολούνταν με αθλητικά ζητήματα! Στο παρελθόν είχε διατελέσει επίκουρος αθλητικός εισαγγελέας, ενώ τώρα είναι αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας στην ΕΠΟ (αρμόδιος για πειθαρχικές διώξεις). Μεταξύ άλλων στη θητεία του στην ΕΠΟ ο εισαγγελέας έχει κάνει μια σειρά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, κατά σύμπτωση κυρίως υπέρ της αγαπημένης ομάδας του.

Συγκεκριμένα έχει ασκήσει έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης που εξέδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας για το επεισόδιο του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον παρατηρητή διαιτησίας Δημήτρη Κύρκο στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι πρωταθλήματος ΑΕΚ - Ολυμπιακός. Μάλιστα, για να τεκμηριώσει την έφεση, πρόσθεσε δύο άρθρα στο κατηγορητήριο. Επίσης άσκησε έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, η οποία είχε απαλλάξει την ΠΑΕ ΑΕΚ για την ανακοίνωση κατά του ποδοσφαιρικού παρακράτους.

Επιπλέον το 2014 ήταν εισαγγελέας της έδρας στη δίκη (σε πρώτο βαθμό) του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη για την περίφημη επίσκεψή τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα σε Αστέρα Τρίπολης και Ολυμπιακό, και είχε προτείνει την απαλλαγή τους.

Προτού γίνει εισαγγελέας ο κ. Μπαξεβάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διατελέσει ασκούμενος δικηγόρος στο γραφείο του γνωστού ποινικολόγου με την αδυναμία στο ποδόσφαιρο Αλέξη Κούγια.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Mind the gap..

     Περιφέρουν τα τομάρια τους από κόμμα σε κόμμα και από απόκομμα σε πολιτικό σχηματισμό,
..τρέχουν ξοπίσω τους οι ψωραλέοι κοπρίτες του δημοσιογραφικού κόσμου,
..μας "ενημερώνουν" εκτάκτως και συνεχώς τα συστημικά ΜΜΕ για τις
αναίσχυντες μπαλαφάρες τους "για την δημοκρατία" και "για τον λαό".
Ένα γαϊτανάκι αποδόμησης και του τελευταίου ίχνους της λαϊκής αξιοπρέπειας, μέσω της αναστήλωσης των πολιτικών σκουληκιών.

Χ@σμένη την έχουν την δημοκρατία και τον λαό.
Ψάχνουν μόνον τρόπο να μπουν ή να παραμείνουν στην Βουλή για να είναι καλυμμένοι από την βουλευτική ασυλία, "δια παν ενδεχόμενον".
Διότι το παιχνίδι έχει αγριέψει, η δολοφονική μανία των δωσιλόγων το ίδιο,
..και αυτοί δεν μπορούν να προβλέψουν αν ο λαϊκός ουρανός θα παραμείνει αίθριος ή θα ξεσπάσει απροειδοποίητα η καταιγίδα.

Η κινητικότητα αυτή των τομαριών, έχει να κάνει ευθέως με την απίστευτη ηλιθιότητα του ελληνικού λαού.
Άνθρωποι που δεν θάπρεπε να υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας, ή θάπρεπε να είναι μέσα στα σίδερα, κυκλοφορούν ακόμα θρασύτατοι, με ύφος, χωρίς ήθος, χωρίς τσίπα, πέτσα και αξιοπρέπεια.
Ε, και; Τρέχουν από πίσω τους οι λιγδιασμένοι τυφλοπόντικες των ΜΜΕ; Γίνονται συζήτηση και καυγάς στα καφενεία; Απασχολούν την κοινωνία ενώ θάπρεπε να απασχολούν μόνο το σκοινί απ' τις κρεμάλες τους; Ο στόχος επετεύχθη! Είναι και πάλι in! Είναι μέσα στα πράγματα και συμμετέχουν στις εξελίξεις!

Αυτή είναι μία από τις χειρότερες "παράπλευρες απώλειες" της "αριστερής" πολιτικής,
..που από "νέο" έγινε παλιό πριν προλάβει να παλιώσει.
Σου λένε οι νεοδωσίλογοι: " Τί μας νοιάζει εμάς που είμαστε το νέο "παλιό", αν μετά από μας ξανάρθει το παλιότερο "παλιό"; "
Και έτσι όταν το "νέο" γίνεται παλιό, το παλαιότερο παλιό δικαιώνεται για να ζητήσει μιά δεύτερη ευκαιρία ύπαρξης και καταστροφής.

Mind the gap, προσοχή στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας, μας λένε στο μετρό.
Gap-κενό. Όχι ΓΑΠ-άδειο.
Για τον ΓΑΠ η προειδοποίηση θάπρεπε να είναι: "Προσοχή στο κενό μεταξύ μυαλού και αποβλάκωσης".
Της δικής μας αποβλάκωσης.
Αυτής που θα οδηγήσει πολλούς από μας να θεωρήσουμε (ξανά) σωτήρες τα αποβράσματα, αξιόπιστους τους λωποδύτες και τους εγκληματίες,
..πολιτικούς τους προδότες.

Προσοχή στο κενό.
Εμείς το ανοίγουμε!
Κι εμείς το διατηρούμε ανοικτό!..


Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το είδαμε κι αυτό! Ο γιος του Γιάννου Παπαντωνίου στο Μητρώο Στελεχών της ΝΔ



Μια έκπληξη περιλαμβάνει η λίστα των ονομάτων του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από το όνομα του γιου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Γιάννου Παπαντωνίου, Νικήτα.

Ο Νικήτας Παπαντωνίου είναι ένας από τους 1300 που κατέθεσαν αίτηση κι ένας από τους 400 που πέρασαν στο επόμενο στάδιο αυτό, της συνέντευξης.

Έχει σπουδάσει φυσική στο ΕΜΠ κι έχει κάνει μεταπτυχιακό στο ΕΚΠΑ. Εδώ και αρκετά χρόνια, εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το τελευταίο διάστημα είναι στέλεχος της εταιρείας Nobacco που δραστηριοποιείται στον χώρο των καπνικών προϊόντων.

Το γεγονός σχολίασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

«Η κόρη του μακαρίτη του Γεννηματά κάλεσε το γιο του μακαρίτη του Παπανδρέου ο οποίος διέλυσε την Ελλάδα και αποφάσισαν όλοι μαζί. Από την άλλη πλευρά ο γιος του Μητσοτάκη ο οποίος έχει κόντρα με την κόρη του Μητσοτάκη αποφάσισε να διευρύνει τη Νέα Δημοκρατία και έφερε το γιο του Παπαντωνίου. Αν είναι δυνατόν», είπε.




Πηγή tvxs.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Αποκάλυψη από ΕΛΠΕ: «Υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στον Πατραϊκό» - Πάνω από 1,5 δισ. σε όλο το Ιόνιο


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης, προχώρησε σε μια μεγάλη αποκάλυψη για το Ιόνιο και τις εξορύξεις, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της οικονομίας της χώρας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια, Γρηγόρης Στεργιούλης, τόνισε σε συνέντευξή του πως έχει μπει σε τροχιά σχέδιο εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία της χώρας, ωστόσο αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι τα... νούμερα.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες και πετρέλαια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Ιόνιο και απάντησε: "Είναι εθνικό καθήκον η καταγραφή του πλούτου της χώρας μας. Έχουμε ανοίξει τα φτερά μας και επειδή το θέμα της έρευνας και της εξόρυξης των υδρογονανθράκων ξεπερνά και τα οικονομικά δεδομένα και τα σύνορα της χώρας, έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα δημιουργίας παγκόσμιων συμμαχιών που θα φέρουν κεφάλαια για να δούμε τι κρύβει αυτός ο χώρος".

Για να συνεχίσει και να αποκαλύψει: "Τα τελευταία στοιχεία από τις σεισμικές μελέτες που κάναμε στον Πατραϊκό είναι άκρως ενθαρρυντικά. Έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών και μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε όλα τα σεισμικά δεδομένα της χώρας. Μιλάμε για περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια, που είναι η ετήσια κατανάλωση της χώρας για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στο Ιόνιο δεν έχουμε κάνει ακόμη σεισμικές δοκιμές, όμως έχουμε κάνει κοινοπραξίες με μεγάλες εταιρείες. Επαναλαμβάνω ότι ξανά κοιτάμε όλη τη χώρα".

Στη συνέχεια ο κύριος Στεργιούλης αποκάλυψε πως οι εταιρείες που θα έρθουν να "τρυπήσουν", ζητούν το 1/3 της αξίας των κοιτασμάτων, ελλείψει ελληνικών υποδομών στον συγκεκριμένο τομέα.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε: "Πιστεύω πως το 2018 και το 2019 θα είναι κρίσιμα από την άποψη της εξόρυξης. Έχει μεγάλη σημασία σε αυτά τα πρότζεκτ να ξεκινήσει κανείς. Να βρεί τα πρώτα χρήματα, τους συνεργάτες, τα τρυπάνια".


Πάντως να σημειωθεί ότι το Ιόνιο από παλαιότερες έρευνες υπολογίζεται ότι το Ιούνιο έχει τουλάχιστον 1,5 δισ. απολήψιμα βαρέλια πετρέλαιο, αλλά και κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία αποτελούν προέκταση των κοιτασμάτων της Αλβανίας.




Να σας θυμίσουμε όμως τους πολιτικούς μας ταγούς τι έλεγαν για τα κοιτάσματα πετρελαίου 







Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μπουτάρης: Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας



Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση, για τη δημιουργία ενός «ισχυρού προοδευτικού κέντρου».

Σύμφωνα με το thessnews.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας γιατί όταν πάω στο εξωτερικό με αντιμετωπίζουν σαν λεπρό».

Τόνισε παράλληλα πως το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά στη χώρα και πως το πολιτικό σύστημα είναι στη σαλαμούρα. «Πάμε για μία καινούρια Ελλάδα. Και με σαλαμούρα το καινούριο δεν γίνεται. Είμαστε όλοι με χάπια. Πρέπει να ξεχάσουμε τα παλιά και να φτιάξουμε τα καινούρια. Νέοι είμαστε ακόμα».

Πηγή: thessnews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το σκάνδαλο Novartis «καίει» media και δημοσιογράφους


Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, «γκρίζα διαφήμιση» και χορηγίες. Αποκαλύψεις για παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού και «ύποπτες» συμβάσεις

«Πλοκάμια» και στον χώρο των media είχε απλώσει η Novartis, δημιουργώντας μηχανισμούς άσκησης πιέσεων για να προωθεί τα προϊόντα της, να εξασφαλίζει ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση και να κερδίζει συμβάσεις. Νέα στοιχεία για πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της πολυεθνικής και οι αποκαλύψεις αναμένεται ότι θα προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας καθώς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα που έχουν περιέλθει στον ΣΔΟΕ αποδεικνύουν ότι εκτός από γιατρούς, πολιτικούς και στελέχη κρατικών φορέων, η Novartis «λάδωνε» με διάφορους τρόπους και δημοσιογράφους, εκδότες και μέσα ενημέρωσης, που «εκτελούσαν συμβόλαια» για λογαριασμό της.

Αναλάμβαναν μεταξύ άλλων να «χτυπήσουν» με δημοσιεύματα πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς και διοικήσεις δημόσιων οργανισμών που δεν «διευκόλυναν» την ελβετική πολυεθνική στις προσπάθειες προώθησης των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά, ή δεν υπέγραφαν αποφάσεις για προμήθεια προϊόντων της,

Σε άλλες περιπτώσεις φρόντιζαν να δημιουργήσουν «κλίμα» και εντυπώσεις για δήθεν ελλείψεις φαρμάκων σε νοσοκομεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμηθειών που ήθελε να αναλάβει η Novartis.

Μηχανισμοί πίεσης

Και επειδή κατά κανόνα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα νοσοκομεία καθυστερούσαν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, η ελβετική πολυεθνική προσέφευγε στη βοήθεια πολιτικών για να εισπράττει γρήγορα και κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την κατάθεση πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis, πρώην πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά για να πληρωθεί η εταιρεία «κατ’ εξαίρεση» από τον ΕΟΠΥΥ, σε εποχή που Οργανισμός είχε άδειο ταμείο και έπρεπε να δανεισθεί.

Τα δύο πρώην στελέχη της ελβετικής πολυεθνικής που συνεργάζονται με το FBI, έχουν καταθέσει πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν πληρωμές σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα οι αποφάσεις των οποίων δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Μεγάλα ποσά δόθηκαν επίσης σε media και απ’ ευθείας σε δημοσιογράφους για έμμεση «γκρίζα διαφήμιση» σκευασμάτων της Novartis και για τη δημοσίευση δήθεν «ρεπορτάζ» που εξυπηρετούσαν την πολυεθνική.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων

Πολύ μελάνι έχει χυθεί στα ελληνικά ΜΜΕ για θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, οι φαρμακοβιομηχανίες ήταν οι… «καλές» της υπόθεσης, που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν οι «κακοί¨, που στερούσαν δήθεν το καλό φάρμακο από τους αρρώστους, για να μειώσουν τη δημόσια δαπάνη.

Για τέτοια δημοσιεύματα η ελβετική πολυεθνική έχει μοιράσει πολύ χρήμα – όπως προφανώς και άλλες φαρμακευτικές.

Ολες ενδιαφέρονταν να ορισθούν υψηλές τιμές για τα φάρμακα τους. Όχι τόσο για να κερδίσουν στην ελληνική αγορά, αλλά επειδή η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σήμαινε υψηλότερες για όλες τις μεγάλες ευρωπαίκές αγορές.

Γι αυτό η Novartis είχε φροντίσει να προσεγγίσει στελέχη υπουργείων και κρατικών οργανισμών που είχαν αρμοδιότητα στον καθορισμό των τιμών. Διοχέτευε σ’ αυτούς χρήματα μέσω διαφόρων καναλιών και με ποικίλες δικαιολογίες –από διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κάλυψη δαπανώς συμμετοχής σε συνέδρια στο εξωτερικό, μέχρι για δήθεν διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Τα χρήματα πήγαιναν σε παρένθετα πρόσωπα και εταιρείες.

Μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται, είναι η καταβολή το 2011-2014 σημαντικών ποσών για δήθεν «επιστημονική έρευνα» σε εταιρεία η οποία ανήκε σε γνωστή… τραγουδίστρια. Ολως τυχαίως, η τραγουδίστρια είναι σύζυγος συμβούλου των τότε υπουργών Υγείας

Βίντεο για πολιτικούς

Σχέσεις διαπλοκής είχε αναπτύξει η πολυεθνική φαρμακευτική και με πολιτικά πρόσωπα. Στα χέρια του FBI και των Ελλήνων εισαγγελέων βρίσκονται βίντεο από τις εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis, όπου γίνονται εκτενείς αναφορές σε πολιτικούς – και τότε κυβερνητικούς – παράγοντες, οι οποίοι παρείχαν ποικίλες «εξυπηρετήσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν προνομιακές συμβάσεις με τη Novartis. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με υπουργό Υγείας τον νυν επίτροπο στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, το Δημόσιο προμηθεύτηκε εμβόλια 200 εκ. ευρώ από δυο εταιρείες - η μία θυγατρική της Novartis - αφού είχε προηγηθεί τρομοκράτηση της κοινής γνώμης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την τηλεόραση για επιδημία γρίπης.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....