Διυλιστήριο: 08/20/18
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Κατασχέθηκε τάνκερ του Βαγγέλη Μαρινάκη



Κατασχέθηκε υπερδεξαμενόπλοιο του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινακη στη Νότια Κορέα για οφειλές του πλοιοκτήτη άνω των 10.000.000 δολαρίων από αθέτηση συμφωνίας με μεγάλη
νοτιοκορεατική ναυτιλιακή, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Δημοκρατία».

Αν και τόσο η Capital Ship Management του Βαγγέλη Μαρινάκη όσο και η θυγατρική της Miltiadis Junior Carriers Corp MJCC που φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτρια του πολύ μεγάλου δεξαμενόπλοιου 321.000 τόνων αρνούνται τις κατηγορίες τα νοτιοκορεατικά δικαστήρια είχαν άλλη άποψη και για τον λόγο αυτόν διέταξαν την προσωρινή κατάσχεση του πλοίου.
Το πλοίο το οποίο είναι νηολογημένο στη Λιβερία και η αξία του είναι πολλαπλάσια της οφειλής που φέρεται ότι έχουν τα συμφέροντα του Ευάγγελου Μαρινακη κατασχέθηκε ως εγγύηση έναντι των απαιτήσεων αυτών.




Οι νομικοί σύμβουλοι του εφοπλιστή προχώρησαν σε έφεση κατά της απόφασης η οποία όμως δεν έχει ακόμα συζητηθεί με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει δεσμευμένο στο λιμάνι του Daesan και ο πλοιοκτήτης να χάνει πολλές χιλιάδες δολάρια την ημέρα από διαφυγόντες ναύλους. Αυτό είναι το καταρχήν τίμημα για την αθέτηση της συμφωνίας την οποία φέρεται ότι έπραξε εναντίον της SK Shipping Europe SKSE, τον ευρωπαϊκό βραχίονα της SK Shipping.

Το χρονικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς ναυτιλιακού Τύπου μεταξύ των οποίων και της έγκριτης εβδομαδιαίας επιθεώρησης Tradewinds η Capital Ship Management του Μαρινάκη ναύλωσε ενοικίασε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τέσσερα δεξαμενόπλοια από την SK Shipping Europe και συγκεκριμένα τα πλοία 314.000 τόνων C Innovator και C Progress του 2012 και τα C Challenger και C Spirit του 2013. Τα πλοία αυτά τα λειτουργούσε η Capital και αφενός απέδιδε τους ναύλους που είχε συμφωνήσει στην SK αφετέρου κρατούσε τυχόν κέρδη.

Σύμφωνα με την SK όμως η Capital επέστρεψε πρόωρα τα τέσσερα δεξαμενόπλοια στην SK οπότε δεν εκτέλεσε το σύνολο της χρονικής διάρκειας της χρονοναύλωσης και έτσι χρωστάει
το υπόλοιπο.

Η συνέχεια θα διαδραματιστεί στο τοπικό δικαστήριο στην Daejeon τις επόμενες εβδομάδες.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ESM: Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα - Ανακοινώσεις από την Κομισιόν το μεσημέρι



Την "επιτυχημένη" έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο χαιρετίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή ημέρα "επίσημης" ολοκλήρωσης του τριετούς προγράμματος.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είναι προγραμματισμένο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στη 1 μμ (ώρα Ελλάδας).

"Σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα του ESM χωρίς επιπλέον προγράμματα διάσωσης, καθώς για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της", δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε εφικτό, "χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με την τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των δανείων και της ελάφρυνσης του χρέους".

"Ο τελικός στόχος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη. Χρειάστηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά πιστεύω ότι είμαστε εκεί: Η οικονομία της Ελλάδας μεγεθύνεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα και η ανεργία μειώνεται σταθερά", καταλήγει ο Μ. Σεντένο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει σε δήλωσή του ότι "η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο που βγαίνει από ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή του ESM".

"Καθώς ο ESM και το ΕFSF είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του συνολικού χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα ακόμη success story, να ευημερεί και να είναι μια χώρα που την εμπιστεύονται οι επνδυτές", σημειώνει, τονίζοντας ότι "αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα χτίσει στην πρόοδο που επιτεύχθηκε με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕSM".

Αναφερόμενος, τέλος στην επικείμενη ελάφρυνση του χρέους, ο Κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει πως "σύντομα" ο ESM "θα παράσχει περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις δανειακές συμφωνίες με την Ελλάδα και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο".

Στην ανακοίνωσή του ο ESM επισημαίνει ακόμα πως η Ελλάδα επωφελήθηκε μιας "άνευ προηγουμένου αλληλεγγύης" από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, καθώς χάρη στις "εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανειοδότησης, με μεγάλες περιόδους ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια, εξοικονομεί περί τα 12 δισ. ευρώ, ή 6,7% του ΑΕΠ ετησίως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση χρέους".

Όπως σημειώνεται, η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται σε συνέχεια της εκταμίευσης συνολικά 61,9 δισ. ευρώ από τον ΕSM σε διάστημα τριών ετών για τη στήριξη της μακροοικονομικής προσαρμογής και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα.

Από αυτά, τα 36,3 δισ. ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, τα 11,4% για τη δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας συνολικού ύψους 24 δισ., τα 7 δισ. για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, τα 5,4 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και 1,8 δισ. για άλλους σκοπούς.

Τα υπόλοιπα 24,1 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ που ήταν διαθέσιμα στο πλαίσιο προγράμματος δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, σημειώνεται πως το 2017 ο ESM εφάρμοσε βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν το λόγο χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 25 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά έξι μονάδες. Επιπλέον, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω το λόγο χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 30 μονάδες μέχρι το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά οκτώ μονάδες.

Σχετικά με την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System), που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί δανείων θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τον ESM, όπως έχει συμφωνηθεί. Γι' αυτό το λόγο ο ESM θα λαμβάνει τακτικές αναφορές από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.

Η μεγάλη πρόοδος της ελληνικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον ESM, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες της, φέρνοντας σε πέρας "μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή" που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά περίπου 16% του ΑΕΠ (από έλλειμμα 15,1% το 2009, σε πλεόνασμα 0,8% το 2017).

Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή, ο ESM υπογραμμίζει πως μέσα από ένα "ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων", η Ελλάδα πέτυχε: τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (αναδιάρθρωση τραπεζών, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων), την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων (μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων) και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης (αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και του δικαστικού συστήματος).

Όπως τονίζεται, η ελληνική οικονομία πλέον έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη καθώς άρχισαν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ανάκαμψης (από ύφεση -5,5% το 2010 σε ανάπτυξη 1,4% το 2017, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και το 2,3% το 2019). Επίσης, υπογραμμίζεται η σταδιακή μείωση της ανεργίας και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, παρ' όλο που εξακολουθεί να έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ. Όπως αναφέρεται, το 2010 η ανεργία ήταν 12,7% στην Ελλάδα και αφού έφθασε στο ανώτατο σημείο του 27,5% τον Ιούλιο του 2013, μειώθηκε τώρα στο 19,5% τον Μάιο του 2018. Σημειώνεται, δε, πως η μείωση των ποσοστών της ανεργίας το 2017 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα έτος από το 2013, ενώ από την έναρξη του προγράμματος ESM το 2015 δημιουργήθηκαν περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόοδος παρατηρείται, επίσης, σύμφωνα με τον ESM στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε στο -0,4% το 2018 από -15,8% το 2008.

Εξάλλου, ο ΕSM επισημαίνει πως η ελληνική οικονομία βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αναφέρεται και στο γεγονός ότι τον Ιούλιο του 2018, το δεκαετές ομόλογο επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα (3,9%).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αγορές, ο ESM σημειώνει πως η Ελλάδα απέκτησε και πάλι πρόσβαση στις αγορές τον Ιούλιο του 2017 με την έκδοση πενταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. (το πρώτο μετά το 2014). Η πορεία αυτή συνεχίστηκε με ανταλλαγή ομολόγων το Νοέμβριο του 2017 (πέντε νέες εκδόσεις, 5 με 25 έτη) και την έκδοση επταετούς ομολόγου αξίας 3 δισ. το Φεβρουάριο του 2018.

Τέλος, επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας που ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να καλύψει τις οικονομικές της ανάγκες για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος και αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο ESM παρουσιάζει τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα: τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που υλοποιήθηκαν το 2017 από τον ΕSM και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με αποτέλεσμα τη μείωση λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά 25% μέχρι το 2060 και των χρηματοδοτικών αναγκών κατά 6%) και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, που περιλαμβάνουν τη μεταφορά κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, την αναβολή αποπληρωμής τόκων και αποσβέσεων κατά 10 έτη καθώς και την παράταση της μέγιστης σταθμισμένης μέσης διάρκειας κατά 10 έτη για τα δάνεια του ΕΤΧΣ).

Εξάλλου, αναφέρεται πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια ΕSM από το 2034 έως το 2060, ενώ τα δάνεια του ΕFSF (ύψους 96,4 δισ. ευρώ) είχε προγραμματιστεί να αποπληρωθούν από το 2023 έως το 2056, ωστόσο θα εφαρμοστεί η δεκαετής παράταση.

Όπως σημειώνει ο ESM, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας στο βασικό σενάριο, ενώ η εφαρμογή μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης και συνετών δημοσιονομικών πολιτικών από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι τα βασικά συστατικά προκειμένου να διατηρηθεί σε βιώσιμα επίπεδα. Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup συμφώνησε επίσης να επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος του ΕFSF το 2032, εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για το χρέος για να εξασφαλιστεί η τήρηση των στόχων για τις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα).

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ESM, η Ελλάδα από το 2010 έχει λάβει 288,7 δισ. ευρώ δανείων, από τα οποία τα 203,8 είναι από τον EFSF και το διάδοχό του ΕSM. Tα 52,9 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στο πλαίσιο της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης (διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλης της Ευρωζώνης. Τέλος, το ΔΝΤ έχει επίσης εκταμιεύσει συνολικά 32,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων, αλλά δεν εκταμίευσε καθόλου χρήματα παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Καταδίκη για την Monsanto: Πληρώνει αποζημίωση - μαμούθ σε κηπουρό που νόσησε από καρκίνο


Η πολυεθνική της Μonsanto κλήθηκε να καταβάλει τεράστια αποζημίωση σε Αμερικανό ο οποίος δικαιώθηκε σε δικαστήριο του Σαν Φραντσίσκο.

Οι ένορκοι δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο καταδίκασαν την Παρασκευή την τεράστια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία αγροχημικής και γεωργικής βιοτεχνολογίας Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, του Roundup, στο οποίο οφείλεται ο καρκίνος ενός Αμερικανού κηπουρού.

Η Monsanto ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον αυτής της απόφασης. Οι ένορκοι αποφάνθηκαν πως η Monsanto ενήργησε «κακοβούλως» και πως το ζιζανιοκτόνο Roundup που παράγει, καθώς και η επαγγελματική εκδοχή του, το RangerPro, συνέβαλαν «σημαντικά» στην ασθένεια του μηνυτή Ντιγουέιν Τζόνσον.

Αυτός ο τελευταίος ζητούσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμώντας ότι τα προϊόντα αυτά προκάλεσαν τον καρκίνο του και πως η Monsanto είχε εν γνώσει της αποκρύψει την επικινδυνότητά τους. Η γιγάντια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία καταδικάσθηκε να καταβάλει 250 εκατομμύρια δολάρια ως ποινική αποζημίωση καθώς και 39,2 εκατομμύρια δολάρια σε αντισταθμιστικούς τόκους.

Η Monsanto αντέδρασε αμέσως με ανακοίνωσή της, αναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ασκήσει έφεση και επανέλαβε την άποψη πως η γλυφοσάτη, η κύρια δραστική ουσία του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν ευθύνεται για την ασθένεια του μηνυτή.

Οργισμένη αντίδραση της Bayer

Έντονη ήταν η αντίδραση της Bayer, που έχει εξαγοράσει την Monsanto, στην καταδικαστική απόφαση. "Η γλυφοσάτη είναι ασφαλής και δεν είναι καρκινογονα" ανακοίνωσε η εταιρεία, γνωστοποιώντας ότι θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Το Roundup στην Ελλάδα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει για πέντε χρόνια την κυκλοφορία – μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου του 2023- του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto.

Και έχει προκαλέσει αίσθηση γιατί με την απόφαση δίνεται άδεια για την ερασιτεχνική χρήση του ζιζανιοκτόνου, δηλαδή, για ερασιτεχνικούς κήπους με καλλιεργούμενα φυτά ή ακόμα και χωρίς καλλιέργειες.

Απόφαση εξαιρετικά περίεργη, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσε, να απαγορεύσει την πώληση του καρκινογόνου ζιζανιοκτόνου για χρήση στους κήπους, όπως έχει κάνει η Γαλλία από το 2015.

Θα μπορούσε, δηλαδή, σε πρώτη φάση να αποκλείσει τη χρήση του στους κήπους των σπιτιών και στα δημόσια πάρκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το θέμα της ανανέωσης της άδειας του Roundup είχε τεθεί στην ΕΕ είχε συνταχθεί με τις χώρες που ήταν κατά της ανανέωσης της κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου και αυτό γιατί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το έχει κατατάξει στην κατηγορία των πιθανώς καρκινογόνων. Αν και τελικά οι συμπαραστάτες της Monsanto κατάφεραν να ξεπεράσουν το εμπόδιο, το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα μπορούσε να βάλει ακόμα και με κόστος κάποιες κόκκινες γραμμές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Greenpeace, το Roundup είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Σήμερα, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας!

Το Roundup είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Monsanto. Μόνο το 2014 αποτέλεσε το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση των πωλήσεων του αγροχημικού κολοσσού κατά σχεδόν 1 δις δολάρια σε σύγκριση με τις πωλήσεις του 2013.

Έρευνες αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά ζιζανιοκτόνων θα αξίζει 30 δις δολάρια το 2019.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η ανακάλυψη που ανεβάζει λίγκα την ελληνική πετρελαϊκή Energean



Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η επικαιροποιημένη έκθεση του ανεξάρτητου οίκου Netherland Sewell & Associates (NSAI) για τις προοπτικές των θαλάσσιων οικοπέδων που διαχειρίζεται η Energean Oil & Gas που ανακοινώθηκε χθες, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις προοπτικές τις ελληνικής ενεργειακής.

Η έκθεση έχει δύο σκέλη:

Το πρώτο αφορά στα δυνητικά αξιοποιήσιμα αποθέματα (2C) στο Ισραήλ και τα οποία ανέρχονται σε 212 δις κυβικά μέτρα αερίου. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των 2C αποθεμάτων της εταιρείας, αξίζει να αναφερθεί ότι αντιστοιχούν στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ελληνική αγορά για περίπου 40 χρόνια. Τα δυνητικά αυτά αποθέματα απομένει να πιστοποιηθούν από τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η εισηγμένη στα υπεράκτια οικόπεδα το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2019, όταν και θα προχωρήσει η ερευνητική γεώτρηση στη δομή Karish North. Τα 212 δις κυβικά μέτρα αερίου δυνητικών αποθεμάτων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα από το περίφημο κοίτασμα της Αφροδίτης στην Κύπρο (130 δις κυβικά μέτρα) που όμως είναι βεβαιωμένο. Να σημειωθεί ότι η συσχέτιση με το κοίτασμα της Αφροδίτης δεν αφορά μόνο στον όγκο του κοιτάσματος, αφού η Energean έχει δώσει και εκείνη ονόματα αρχαιοελληνικών θεοτήτων, όπως Δίας, Ήρα, Απόλλων, Άρης, Εστία, Ποσειδών, Ερμής, Δήμητρα και Άρτεμις στις δομές που έχουν εντοπιστεί εντός των θαλάσσιων οικοπέδων και βρίσκονται πιθανά αποθέματα αερίου.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης της NSAI αφορά στα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα της ελληνικής πετρελαϊκής, τα οποία σχεδόν 7πλασιάζονται. Συγκεκριμένα από 51 εκ. βαρέλια που ήταν την περασμένη άνοιξη όταν η Energean έμπαινε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα βεβαιωμένα αποθέματα πλέον ανέρχονται σε 349 εκ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων του Πρίνου και του Κατακόλου).

Τι σημαίνει όμως η έκθεση του ανεξάρτητου οίκου για την επόμενη ημέρα της πετρελαϊκής; Καταρχάς, ενισχύεται και φαίνεται να αποκτά σημαντική προοπτική, η πιθανότητα εξαγωγών αερίου από τα θαλάσσια οικόπεδα που διαχειρίζεται η Energean, είτε προς την Κύπρο, είτε προς την Αίγυπτο. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή θα είναι η ερευνητική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Karish North, πιθανότατα τον επόμενο Μάρτιο και η οποία αφορά σε πιθανούς πόρους 38 δις κυβικών μέτρων από τα συνολικά 212 2C αποθέματα της εταιρείας (με πιθανότητα ανακάλυψης 69%). Εάν υπάρξει ανακάλυψη και αναβάθμιση των 38 δις κμ σε 2P τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τις επόμενες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό της ENOG η παραγωγή από το Karish θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η εταιρεία που ήδη κατασκευάζει πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου (FSPO) που θα εγκατασταθεί στο Καρίς, με δυναμικότητα 8 δις κμ ετησίως. Ήδη η ελληνική εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια πώλησης 4,2 δις κυβικών μέτρων και εφόσον προχωρήσουν τα σχέδια και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα δυνητικά αποθέματα, θα έχει προοπτική να διοχετεύει στις αγορές επιπλέον 3,8 δις κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

Να σημειωθεί τέλος ότι από την επιτυχημένη εισαγωγή της στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου τον περασμένο Μάρτιο, η μετοχή της ENOG έχει καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο από τις 4,37 στις 5,14 βρετανικές λίρες.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....