Διυλιστήριο: 11/20/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

Τι κρύβεται πίσω από τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Ένας από τους λόγους που οι δανειστές επιμένουν στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι ότι το μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι την ίδια στιγμή και ένα μεγάλο δέλεαρ για τους επενδυτές και τις τράπεζες, υπό τη μορφή μελλοντικών κερδών.

Στην καλή εκδοχή, αυτή η «εφεδρεία» των κερδών μπορεί να προκύψει εάν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναδιαρθρωθούν με ήπιο τρόπο και σταδιακά, ώστε να αρχίσουν να αποπληρώνονται, οπότε θα βελτιώνουν ανάλογα και τα έσοδα των τραπεζών.

Στην κακή εκδοχή, τα κόκκινα δάνεια μπορούν να αποτελέσουν πηγή εσόδων, μέσα από τη διαδικασία της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων με πλειστηριασμούς, σε βάρος επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Θεωρητικά, οι τράπεζες επιλέγουν την καλή, ήπια εκδοχή, διότι ο δρόμος των πλειστηριασμών έχει μεγάλο κόστος διαχείρισης γιαυτές, ενώ θα ρίξει περαιτέρω και τις τιμές των ακινήτων που αποτελούν ενέχυρο για όλα τα δάνεια, όχι μόνο για τα κόκκινα.

Αυτό, όμως, μένει να φανεί στην πράξη, ιδιαίτερα εάν αλλάξουν οι τραπεζικές διοικήσεις ή ακόμα εάν τελικά πουληθούν στεγαστικά δάνεια σε εταιρείες που τα αγοράζουν σε χαμηλή τιμή και αναλαμβάνουν στη συνέχεια την είσπραξη, οι οποίες σε όλο τον κόσμο ακολουθούν και επιθετικές τακτικές, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πλειστηριασμοί και πρώτη κατοικία

Το νέο πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας καλύπτει μερικώς ή απολύτως πάνω από τα μισά στεγαστικά δάνεια, αλλά η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί από την πρακτική εφαρμογή του και, κυρίως, από τη στάση που θα τηρήσουν οι τράπεζες, όπως υπογράμμισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Οι δανειστές επέμεναν στον περιορισμό της προστασίας από τους πλειστηριασμούς και με το σκεπτικό ότι θα πρέπει οι δανειολήπτες να πιέζονται για να πληρώνουν και η αξία των κόκκινων δανείων να ανεβαίνει, προς όφελος του τραπεζικού συστήματος.

Ανακεφαλαιοποιήσεις και έλεγχος των τραπεζών

Από την άλλη πλευρά, όσο δεν λύνεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τα λεφτά που μπαίνουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών πάνε χαμένα, όπως φάνηκε με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ήδη τα 25,5 δισ. ευρώ που είχε βάλει το ελληνικό κράτος στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το 2013 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν εξανεμιστεί (κατά 67% έως 97%, ανάλογα με την τράπεζα), ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στις 4 τράπεζες συνολικά θα πέσει από το 56% γύρω στο 20%, υπολογίζοντας και τα καινούρια κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ που θα τοποθετήσει ξανά στις τράπεζες τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ανάλογες ζημιές είχαν και οι παλαιοί ιδιώτες μέτοχοι που είχαν βάλει χρήματα στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις (3,3 δισ. το 2013 και 8,3 δισ. ευρώ το 2014).

Ξένοι: Πλειοψηφία μετοχών με 5,7 δισ. ευρώ

Οι νέοι ιδιώτες μέτοχοι, κυρίως ξένοι, που τοποθετούνται τώρα στις αυξήσεις κεφαλαίου, αγοράζουν πάμφθηνα τις μετοχές και αποκτούν την πλειοψηφία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συνολικά με μόλις 5,7 δισ. ευρώ που βάζουν στην τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση.

Με λίγα λόγια, οι νέοι μέτοχοι των τραπεζών που μπήκαν στις τελευταίες αυξήσεις, αποκτούν πάνω από το 80% του μετοχικού κεφαλαίου συνολικά βάζοντας 5,7 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου, που έχει τοποθετήσει σε τραπεζικές μετοχές 25 δισ. το 2013 και άλλα 5,5 δισ. σήμερα θα υποχωρήσει σε ποσοστό κάτω από 20%.

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι μετοχές των τραπεζών πουλήθηκαν τόσο φθηνά, είναι ότι η αξία των τραπεζών υποχωρεί εξαιτίας των ζημιών που έχουν από τα κόκκινα δάνεια.

Ταυτόχρονα, όμως, το επικείμενο «ξεκαθάρισμα» των κόκκινων δανείων, είτε με ήπιο είτε με επιθετικό τρόπο, θα αποφέρει έσοδα στις τράπεζες, οπότε η αξία των μετοχών τους θα ανέβει κι αυτό ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα όσων συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο Περιστέρι αδελφές μου, στο Περιστέρι!..

       Όπως είπε χθες και ο εισαγόμενος Τσαλακωτός,
..στο Περιστέρι ελληνές μου,
..να μας φέρνει κομπόστες και γεμιστά η θειά Θεανώ, και να τρώμε μακαρόνια με πενταροδεκάρες του Φίδη.

Αυτό είναι το όνειρο και
ο σχεδιασμός της ''αριστερής'' κυβέρνησης του ΤΣΙΡΙΖΑ για την ελληνική κοινωνία.

Σχεδιασμός που γίνεται ήδη νόμος του κράτους.
Είναι αυτό που λέμε: προδότες και με τον νόμο!
Νόμος του κράτους η κλοπή με δόλια μέσα της περιουσίας των πολιτών από τις τράπεζες και από το ίδιο το Δημόσιο.
(Είναι δόλιο μέσον όταν αφού πρώτα μειώσεις μισθούς και συντάξεις των πολιτών, και αφού πρώτα καταστήσεις ανίκανους να πληρώνουν τα χρέη τους όπως είχαν προγραμματίσει, να τους κατάσχεις τις περιουσίες.
Είναι δόλιο μέσον όταν αφού πρώτα χαρίσεις δισεκατομμύρια στις τράπεζες, χρήματα υποτίθεται για την αναπλήρωση των ζημιών από επισφαλή δάνεια και επενδύσεις, και χρήματα τα οποία έχεις δανειστεί και φορτώσει στις πλάτες των πολιτών ως χρέος, να επιτρέπεις σ' αυτές τις τράπεζες να απαιτούν απ' τους πολίτες την αποπληρωμή στο ακέραιο των δανείων τους, και την κατάσχεση και πλειστηριασμό των σπιτιών τους)

Αλλά ποιού κράτους;
Του κράτους όπου δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη των τοκογλύφων-δανειστών;
Νοείται αυτό σαν κράτος; Έχει την ισχύ ενός κράτους;
Και οι νόμοι του έχουν την ισχύ ενός κανονικού, ανεξάρτητου κράτους;
Ή είναι κατοχικοί και άρα διαβλητοί νόμοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία αξία, τόσο ως προς την ουσία, αλλά και ως προς το τυπικό διεθνές δίκαιο;

Είναι αυτοί οι άνθρωποι (σαν την εικονιζόμενη εισαγόμενη γελοιότητα), ικανοί με το κύρος τους, το ηθικό τους ανάστημα, την προϊστορία τους,
..να νομοθετούν την κατάργηση των δικαιωμάτων ενός λαού,
..την λεηλασία μιάς χώρας,
..και όλα αυτά λόγω αμφιβόλων και υπό αίρεση χρεών;

Ο ''νόμος'' και το κράτος θα αποκατασταθούν όταν ο λαός με εξέγερση πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια.
Ως τότε ζούμε σε μιά συνεχόμενη δικτατορία με μόνη την εναλλαγή των προσώπων στην εξουσία.

Κύριε πρωθυπουργέ, η κυβέρνηση σας ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ.
Χούντα απροκάλυπτη και λαομίσητη.
Και ως τέτοια χουντική κυβέρνηση,
..θα έχει και το ανάλογο τέλος!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Προσφυγή των Πρασίνων κατά της πρότασης Σόιμπλε για Grexit

Στην προσφυγή τους στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, οι Πράσινοι δεν καταγγέλλουν τόσο το περιεχόμενο της πρότασης που είχε καταθέσει τον κρίσιμο Ιούλιο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όσο το γεγονός ότι δεν είχε ενημερώσει τη Βουλή για τις προθέσεις του, παρά την κρισιμότητα και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

Προσφυγή στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εναντίον του κυβερνητικού συνασπισμού με αφορμή το σχέδιο για «προσωρινό Grexit» που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον Ιούλιο κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων.

Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε έπληξε το δικαίωμα πληροφόρησης και σύμπραξης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, το οποίο δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα για τις προθέσεις του.

Ο κ. Σάρατσιν και ο εκπρόσωπος του κόμματος για τα δημοσιονομικά, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ, οι οποίοι έχουν καταθέσει την προσφυγή, κατηγορούν τον κ. Σόιμπλε για «αδαή και αλαζονική συμπεριφορά» έναντι του κοινοβουλίου, όχι τόσο για το περιεχόμενο της πρότασης, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε, όπως ορίζει το Σύνταγμα, εγκαίρως τη Βουλή για ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για την ευρωπαϊκή πολιτική, Μανουέλ Σάρατσιν, οι βουλευτές έμαθαν για τα σχέδια του γερμανού υπουργού Οικονομικών από τον Τύπο, ενώ η κυβέρνηση αρνούνταν για μέρες να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

«Οι βουλευτές δεν είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτή την συζήτηση – και μάλιστα σε μια κατάσταση κρίσης, όπου διακυβευόταν το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....