Διυλιστήριο: 04/10/18
ροη αναρτησεων

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Συνεργασίες αλά 2012 αναπολεί ο Σαμαράς και «κλείνει το μάτι» σε κεντροαριστερά


Μπορεί να νόμιζε κανείς ότι η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -εκείνο το καλοκαίρι της 5ης Ιουλίου του 2015 μετά την παταγώδη ήττα του «Ναι» στο δημοψήφισμα- θα σήμανε και την απομάκρυνσή του από την κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και από τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ, κάτι τέτοιο ωστόσο έχει διαψευσθεί και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο.

Ίσως όχι εκκωφαντικό, γιατί οι δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά είναι ελάχιστες, αλλά περισσότερο υποδόρια και σιγά σιγά. Μέσω συνεργατών, κύκλων, βουλευτών και δημοσιογράφων.

Όταν όμως έρχονται τα «σκούρα» παρεμβαίνει και ο ίδιος, όπως έκανε τις μέρες του Πάσχα. Λίγο μόνο καιρό μετά την σχετική εγκατάλειψη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ακραίας δεξιάς ρητορικής για μία σειρά από ζητήματα (μεταξύ αυτών του Σκοπιανού και της Novartis), αλλά και του αποκλεισμού σεναρίων προσχώρησης στελεχών όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος στη ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να… ξανα-ανοίξει την «πόρτα» στην Κεντροαριστερά, μέσω άρθρου του που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Χρησιμοποιώντας και «παίζοντας» σε όλο το άρθρο μία λέξη η οποία αποτέλεσε το προσωπικό του moto την περίοδο της Πολιτικής Άνοιξης, την «υπέρβαση», ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε ξανά ζήτημα συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, εκθειάζοντας τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης του 2012 ως μιας «επιτυχημένης συνταγής», την οποία θα ήθελε να δει να επαναλαμβάνεται.

Όταν βέβαια αναφέρεται στο Κίνημα Αλλαγής, σίγουρα δεν το εννοεί στο σύνολό του, αφού το «κλείσιμο του ματιού» πηγαίνει σε πολύ συγκεκριμένους επίσης υπέρμαχους μιας επανάληψης της διακυβέρνησης του 2012 όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος όπως και ο Σαμαράς, προσδοκά σε μία ιδιόμορφη πολιτική ρεβάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόσωπο του οποίου αμφότεροι χρεώνουν την πολιτική τους πτώση.

Ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ πόλος που οραματίζεται ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί σίγουρα κοινό όραμα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι πυκνές εμφανίσεις του οποίου τώρα τελευταία, αλλά και οι σαφείς διαφορές του με την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και την ίδια τη Φώφη Γεννηματά, δείχνουν ότι το σενάριο της επανάληψης του 2012 βρίσκεται στις άμεσες επιθυμίες και των δυο τους.

Πηγή www.altsantiri.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σοβαρό επεισόδιο στη Ρω: Η ελληνική φρουρά άνοιξε πυρ σε τουρκικό ελικόπτερο



Σοβαρό επεισόδιο στη νήσο Ρω συνέβη το βράδυ της Δευτέρας, περίπου στις 23.30, όταν τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση γύρω από το νησί, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής στρατιωτικής φρουράς.

Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ και αναμεταδίδει το skai.gr «επεισόδιο αργά χθες το βράδυ στη νησίδα Ρω, στα δυτικά του Καστελόριζου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χαμηλή πτήση.

»Η ελληνική στρατιωτική φρουρά απάντησε με τροχιοδεικτικά πυρά στον αέρα προκειμένου να απομακρυνθεί το ελικόπτερο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, την απολύτως ασυνήθιστη νυχτερινή πτήση έκανε ελικόπτερο της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ασφαλείς πληροφορίες του Πρώτου Θέματος αναφέρουν, επίσης, ότι τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψαν την είσοδο του ελικοπτέρου στο ελληνικό εναέριο χώρο.

Πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, που επικαλείται το NewsBeast, αναφέρουν πως δεν υπήρξε υπερπτήση ή απόπειρα υπερπτήσης.

Ωστόσο, συνεχίζει το NewsBeast, επειδή το ελικόπτερο πετούσε για αρκετή ώρα στην περιοχή, η φρουρά της νησίδας, όταν διαπίστωσε ότι προσέγγισε σε αυτήν, μετά από σχετική συνεννόηση με το κέντρο επιχειρήσεων, προχώρησε στην ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα.

Ευθύς αμέσως το ελικόπτερο έσπευσε να απομακρυνθεί βόρεια. Είναι η πρώτη φορά, ανέφερε καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή, που υπάρχει τόσο «δυναμική» προειδοποίηση στην περιοχή αυτή.

Αποχωρώντας, το ελικόπτερο έγινε ορατό και από το Καστελόριζο.

Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην διαδικτυακή έκδοση της «Καθημερινής» χαρακτήρισαν το περιστατικό σύνηθες και αναφέρουν ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της ασφαλούς προκλητικότητας» από την Τουρκία, η οποία όμως θεωρούν ότι «έχει καταλάβει ότι απαντάμε».

Εξάλλου, επισημαίνεται από τις πηγές του υπουργείου, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αμυνας, μίλησε χθες το βράδυ και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα άμεσα αντακλαστικά του και την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι τέτοιου είδους κινήσεις και επεισόδια από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται «για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία» και αναφέρουν πως «δεν προκαλούμε αλλά θα εφαρμόζουμε όλα όσα προβλέπονται».

Το επεισόδιο εκτιμάται ότι αποσκοπούσε εκτός από την πρόκληση και να «τεστάρει» την ετοιμότητα της ελληνικής φρουράς στο νησί.

Η «πύρινη» απάντηση της ελληνικής φρουράς επιβεβαιώνει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει άλλη τουρκική πρόκληση.

Κυβερνητικές Πηγές:

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε με τα φώτα σβηστά. Νυχτερινή πτήση με σβηστά φώτα πλησίον νήσων εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τακτικής εκ του ασφαλούς προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος.

Η ελληνική φρουρά λειτούργησε προειδοποιητικά και αποτρεπτικά, όπως τονίζεται.

Νήσος Ρω

Η Ρω ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.

Εκεί βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη. Η ξακουστή Κυρά της Ρω, μοναδική κάτοικος του νησιού για πολλά χρόνια ύψωνε κάθε μέρα για δεκαετίες την Ελληνική σημαία, μέχρι το 1982 οπότε και απεβίωσε.

Σήμερα κατοικείται ουσιαστικά από μικρό απόσπασμα του Ελληνικού Στρατού, το οποίο έχει ως κύριο μέλημα να υψώνει κάθε μέρα και να προστατεύει την Ελληνική σημαία, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της Κυράς της Ρω.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Φοροδιαφυγή 10,1 δις Ευρώ από 150.000 συμπολίτες μας μετά την οικειοθελή αποκάλυψη από την ΑΑΔΕ



Μαύρο χρήμα 10,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 5,6% του ΑΕΠ, φανερώθηκε με την οικειοθελή αποκάλυψη και τους συστηματικούς ελέγχους της ΑΑΔΕ.

Σε μια χώρα χρεοκοπημένη με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες, κάποιοι συμπολίτες μας έχουν τεράστια χρηματικά διαθέσιμα και "αποθέματα", προερχόμενα κυρίως από φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι συγκλονιστικά και είναι άξιο απορίας πως το ζήτημα αυτό δεν δημοσιοποιήθηκε με τον αρμόζοντα τρόπο και με την πρέπουσα έμφαση, αλλά χάθηκε μέσα στον πολυσέλιδο απολογισμό της ΑΑΔΕ, με μια μικρή αναφορά.

Περίπου 150.000 με 200.000 συμπολίτες μας είχαν… ξεχάσει να δηλώσουν συνολικά εισοδήματα 10,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 5,6% του ΑΕΠ της χώρας!

Από τις αρχές του 2017, η ΑΑΔΕ έθεσε σε εφαρμογή τη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα. Σε όποιους είχαν αποκτήσει εισοδήματα που δεν τα δήλωσαν ποτέ στην εφορία, δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλουν δήλωση και να τα νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων. Καταβάλλοντας βέβαια υψηλούς φόρους, αποφεύγοντας όμως τις διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα) και τις ποινικές, καθώς η φοροδιαφυγή για ποσό άνω των 100.000 ευρώ είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 ετών.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μετά από διαδοχικές παρατάσεις, έληξε στις 25 Νοεμβρίου 2017 και το ενδιαφέρον αποδείχτηκε ότι ήταν τεράστιο.

Σημειώνεται ότι παλαιότερες ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν (η πρώτη ήταν το 2004 από τον υφυπουργό Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζα), δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και μάλλον απέτυχαν.

Υπερδιπλάσια του στόχου


Με την εμπειρία αυτή, η ΑΑΔΕ στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα έθεσε χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. Επισήμως δεν ανακοινώθηκε ποσοτικός στόχος. Ανεπισήμως, από υπηρεσιακά στελέχη της ΑΑΔΕ προέκυψε πως ο στόχος ήταν η δήλωση περίπου 3 δισ. ευρώ και η είσπραξη περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ήδη στην ΑΑΔΕ μιλούσαν για "φορολογικό θαύμα". Οπως είχε αποκαλύψει τότε το Sofokleousin.gr, τα εισοδήματα που δηλώθηκαν ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός ανέβηκε στα 10,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι υπετριπλάσιο των προσδοκιών και των στόχων.

Όμως το αποτέλεσμα που αποτέλεσε έκπληξη για όλους, αλλά δεν ήταν τυχαίο. Αυτή τη φορά, όσοι απέκρυπταν συστηματικά εισοδήματα, γνώριζαν την αποφασιστικότητα του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, Οι ποινικές διώξεις εναντίον μεγαλοεργολάβων, εκδοτών, μεγαλοεπιχειρηματιών και η προσαγωγή τους στα αστυνομικά τμήματα, έδωσαν το μήνυμα, ότι η Εφορία πλέον, δεν αστειεύεται και κανείς δεν μένει στο απυρόβλητο.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ, ανέπτυξε ηλεκτρονικά συστήματα διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων με τις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες, ενώ είχε στα χέρια της και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και τη λίστα των Εμβασμάτων.

Μονόδρομος η αποκάλυψη


Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή που είχαν ήταν μονόδρομος. Η εμφάνιση στην εφορία των εισοδημάτων, που απέκτησαν και δεν δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις των προηγουμένων οικονομικών ετών.

Τα τελικά αποτελέσματα δείχνουν ότι δηλώθηκαν εισοδήματα ύψους 10,1 δισ. ευρώ ή το 5,6% του ΑΕΠ!

Χωρίς τη ρύθμιση αυτή, τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα παρέμεναν κρυφά, εκτός και αν εντοπίζονταν από τον έλεγχο. Οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν υπερβαίνουν τις 500.000. Ο αριθμός των φορολογουμένων είναι μικρότερος, καθώς ο καθένας εξ αυτών υποβάλλει δηλώσεις για περισσότερες από μία φορολογίες (εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα). Υπολογίζεται πως οι φορολογούμενοι έκαναν χρήση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων είναι περίπου 150.000 – 200.000, αριθμός εντυπωσιακό επί συνόλου 6.000.000 φορολογουμένων.

Αναλυτικότερα:

1. Υποβλήθηκαν συνολικά 507.677 αιτήσεις-δηλώσεις. Οι 36.522 υποβληθείσες αιτήσεις-δηλώσεις αφορούν σε φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές διενέργειας ελέγχου. Τα συνολικά ποσά του κύριου και του πρόσθετου φόρου τα οποία βεβαιώθηκαν με βάση τις δηλώσεις αυτές ανέρχονται σε 377,44 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 471.155 αιτήσεις-δηλώσεις υποβλήθηκαν χωρίς να έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου, πρόκειται δηλαδή για περιπτώσεις "αμιγούς" οικειοθελούς συμμόρφωσης.

2. Δηλώθηκαν αποκρυβέντα εισοδήματα και λοιπά αδήλωτα κεφάλαια συνολικού ύψους 10,085 δισ. ευρώ.

3. Βεβαιώθηκαν φόροι και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 795,32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 377,44 εκατ. ευρώ αφορούν στις φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχους και τα υπόλοιπα 417,88 εκατ. ευρώ αφορούν σε περιπτώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση εντολής διενέργειας ελέγχου. Ήδη, από τα βεβαιωθέντα 795,32 εκατ. ευρώ έχουν εισπραχθεί τα 262,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 183,04 εκατ. ευρώ προέρχονται από φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές ελέγχου. Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου, ότι από 262,23 εκατ. ευρώ που ήδη εισπράχθηκαν τα 231,3 εκατ. ευρώ ήταν εφάπαξ πληρωμές του συνόλου των βεβαιωθέντων ποσών κύριου και πρόσθετου φόρου. Τα υπόλοιπα ποσά εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις των 24 ή των 12 δόσεων, εξασφαλίζοντας μια ομαλή ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία.



Και οι λίστες

Παράλληλα, εκτός από την εθελοντική ρύθμιση, υπάρχουν και τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Εμβασμάτων.

Ενδεχομένως, κάποιες περιπτώσεις υπόχρεων που βρίσκονταν στις λίστες αυτές, έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, για να αποφύγουν τον έλεγχο και τις κυρώσεις.

Από τις λίστες ελέγχθηκαν 1.934 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις ύψους 919 εκατ. ευρώ, και έχουν εισπραχθεί 107,3 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό έχει ενταχθεί σε ρύθμιση.


Τι βεβαιώθηκε και τι εισπράχθηκε από τις λίστες (ποσά σε ευρώ)


 
Λεφτά υπήρχαν;

Το αποτέλεσμα της οικειοθελούς ρύθμισης και οι έλεγχοι στις λίστες δείχνουν πως τελικά είχε δίκιο ο Γιώργος Παπανδρέου όταν είπε το 2009 την περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» και εννοούσε το "μαύρο" χρήμα. Ωστόσο, αναλαμβάνοντας την εξουσία το 2009, η κυβέρνησή του δεν έκανε τίποτα για την αποκάλυψη του «μαύρου» χρήματος, ενώ οι λίστες Λαγκάρντ και των Εμβασμάτων, «θάφτηκαν» σε συρτάρια, σβήστηκαν ονόματα και δεν έγινε τίποτα ούτε τότε, ούτε και μετά επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δάνειο μαμούθ 55 εκατ. Ευρώ στον Καμίνη για να εκλεγεί βουλευτής



Επιβαρύνει τον Δήμο Αθηναίων με 55.000.000 ευρώ, για να προωθήσει τη ρουσφετολογική πολιτική του, και φορτώνει τα βάρη στους επόμενους, αφού η αποπληρωμή θα ξεκινήσει το 2023

Aφού απέτυχε παταγωδώς στο εγχείρημά του να διεκδικήσει την ηγεσία του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής, ο Γιώργος Καμίνης, ο πλέον ανίκανος δήμαρχος που έχει περάσει ποτέ από τον Δήμο Αθηναίων, ρίχνει όλο του το βάρος στην εκλογική περιφέρεια της Α' Αθήνας, με στόχο τα βουλευτικά έδρανα.

Και για να το πετύχει αυτό, έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα, ανάμεσα στα οποία και η σύναψη του μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία του δήμου, που αναμφίβολα θα τον βοηθήσει στην υλοποίηση της ρουσφετολογικής πολιτικής του. Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά 55 (!) ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ είναι το ποσό που ζήτησε και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας για τον κατά τα άλλα «οικονομικά εύρωστο» δήμο.

«Αν δηλαδή δεν ήταν οικονομικά υγιής ο δήμος, πόσο δάνειο θα ζητούσε;» είναι το ερώτημα που θέτουν πολλοί, την ώρα που στο τραπέζι μπαίνει ακόμη ένα unfair του κ. Καμίνη. Οτι το συγκεκριμένο δάνειο θα αρχίσει να εξοφλείται από τον επόμενο δήμαρχο, καθώς υπάρχει περίοδος χάριτος πέντε ετών.
Οπερ σημαίνει ότι θα ξεκινήσει να αποπληρώνεται το 2023, με το οικονομικό περιβάλλον να είναι παντελώς άγνωστο και τις τότε συνθήκες επίσης. Κάτι που προφανώς δεν προβληματίζει τον σημερινό δήμαρχο, αφού τότε άλλος θα είναι αυτός που θα κληθεί να βγάλει το «φίδι από την τρύπα». Το επιχείρημά του; Οτι όταν θα ξεκινήσει η αποπληρωμή του κεφαλαίου του νέου δανείου, το κόστος δανειακής εξυπηρέτησης προηγούμενων δανείων «θα έχει πρακτικά εκμηδενιστεί και τελικά η συνολική επιβάρυνση του δήμου θα είναι μικρή και απολύτως διαχειρίσιμη»! Μετάφραση: Ας σωθεί το κεφάλι μας και για τους επόμενους, ποιος νοιάζεται;

Το εν λόγω δάνειο έχει ακόμη μία ιδιαιτερότητα, ότι τα χρήματα που θα εκταμιευτούν από αυτό δεν επιτρέπεται να δοθούν για απαλλοτριώσεις, αν και κατά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι με το δάνειο θα γίνουν 24 απαλλοτριώσεις μεγάλων χώρων που έχουν δεσμευθεί από τον δήμο εδώ και πολλά χρόνια.

Μία μάλιστα από αυτές, στην πλατεία Μητροπόλεως, ως εκ θαύματος, η απαλλοτρίωση ακινήτου έκτασης 1.173,67 τ.μ. και αξίας 4.428.000 ευρώ έχει ήδη γίνει εδώ και δεκαετίες! Αλλη απαλλοτρίωση αφορά ακίνητο επί των οδών Ελλανίκου, Πολέμωνος και Νικοσθένους στο Παγκράτι, έκτασης 754,31 τ.μ., η αξία του οποίου εκτιμήθηκε από έναν και μόνο πραγματογνώμονα σε 2.100.000 ευρώ.

Xωρίς επαλήθευση

Ο δήμος αποδέχθηκε, χωρίς καμία επαλήθευση, την παραπάνω εκτίμηση, ενώ όμως ο ίδιος ο ορκωτός εκτιμητής στην έκθεσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Οι εκτιμήσεις μας δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη σε περίπτωση αγοραπωλησίας χωρίς να πραγματοποιείται περαιτέρω έρευνα ή να παρέχονται περαιτέρω συμβουλευτικές υπηρεσίες».

Την εκταμίευση του δανείου ψήφισε, μεταξύ άλλων, και ο Νικήτας Κακλαμάνης εκ μέρους της μειοψηφίας και ενώ τελείως συμπτωματικά την ίδια στιγμή ο Γιώργος Καμίνης κατέθετε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναβολή υπόθεσης που εκκρεμοδικούσε. Τι αφορούσε αυτή; Μήνυση της δημοτικής Αρχής Καμίνη κατά της δημοτικής Αρχής Κακλαμάνη! Συνολικά, υπέρ του δανείου ψήφισαν 37 δημοτικοί σύμβουλοι, τέσσερις κατά και τέσσερις δήλωσαν αποχή. Δεν έδωσαν το πράσινο φως οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανοιχτή Πόλη» Ρήγας Αξελός, «Αθήνα, το σπίτι μας» Βασίλης Καπερνάρος, «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου και «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» Ηλίας Κασιδιάρης.

Βροχή οι καταγγελίες για προκηρύξεις διαγωνισμών με φωτογραφικούς όρους

Καταγγελίες... κατά ριπάς δέχονται το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης όσον αφορά διαγωνισμούς οι οποίοι διενεργούνται από αυτόν, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία τους. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία», μέσα σε έναν μόλις μήνα έγιναν τέσσερις καταγγελίες από ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) οχημάτων, μηχανολογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων έργου διάρκειας πέντε ετών, προϋπολογισμού 14.784.000 ευρώ», γνωστή εταιρία αντιπροσωπιών - εισαγωγών υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε με σύντμηση της περιόδου μεταξύ δημοσίευσης και διενέργειας, ως επείγων, σε 30 ημέρες και ότι περιλαμβάνει εξωπραγματικό κόστος συντήρησης! Κάνει λόγο επίσης για φωτογραφική απεικόνιση συγκεκριμένων και μόνο μηχανημάτων, κάτι που, όπως λέει η εταιρία, δημιουργεί παρωδία διενέργειας διαγωνισμού.

Με βάση την ίδια καταγγελία, οι τεχνικές απαιτήσεις του διαγωνισμού αυτού και οι όροι της προκήρυξης έχουν συνταχθεί με φωτογραφικές διατάξεις, αποκλειστικά και μόνο για συγκεκριμένη εταιρία, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα ένα μέρος του εξοπλισμού και θα συνεργαστεί με συγκεκριμένους άλλους (έναν ανά είδος) προμηθευτές για τον λοιπό εξοπλισμό που δεν διαθέτει η ίδια και, συνεπώς, επιτρέπεται η ουσιαστική συμμετοχή ενός και μόνου προμηθευτή ή κατά την αγορά του Εθνικού Δημοτικού Προμηθευτή της χώρας.
Αλλη ελληνική εταιρία, που εμπορεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό, αμφισβητεί τον διαγωνισμό υποστηρίζοντας ότι ζητείται ο προμηθευτής να διαθέτει άδεια συνεργείου και πως αυτό αντίκειται στο αντικείμενο της διακήρυξης, το οποίο είναι προμήθεια ειδών (επί του προκειμένου οχήματα) και όχι υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης.

Μια τρίτη καταγγελία σημειώνει ότι η προμήθεια σε 30 είδη, συνολικού προϋπολογισμού 17.350.700 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει 350 σελίδες με όρους και προδιαγραφές, «αναρτήθηκε στο ΕΣΥΔΗΣ στις 28/12/2017 κατά την περίοδο των αργιών Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς, που, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, οι περισσότεροι οίκοι του εξωτερικού είναι κλειστοί για δύο εβδομάδες, έως και τις 8/01/2018».

Σε άλλη αναφορά προς τον Δήμο Αθηναίων, πάλι για τον ίδιο διαγωνισμό, ζητούνται εξηγήσεις και διευκρινίσεις για δέκα διαφορετικά άρθρα της προκήρυξης του δεύτερου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....