Διυλιστήριο: 06/23/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Συστήνουν ξανά επιτροπή για το Χρέος στη Βουλή



Στη σύσταση υποεπιτροπής, η οποία θα συζητήσει για την απομείωση του χρέους με τεχνικούς και με πολιτικούς όρους, προχώρησε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, στην οποία κύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΕΥΡΑΤΟΜ για το Σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Μάκης Μπαλαούρας, τόνισε ότι από το 2010 έχει τεθεί από πολλούς θεσμούς το θέμα της απομείωσης του χρέους και η Βουλή δεν μπορεί να απουσιάζει από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Η υποεπιτροπή θα απαρτίζεται από 21 βουλευτές (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 από ΝΔ και από έναν βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα), καθώς και από εμπειρογνώμονες, και θα αξιοποιήσει στοιχεία από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε συσταθεί επί προεδρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς και άλλο υλικό.

Υπέρ της σύστασης της υποεπιτροπής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και δεν διαφώνησαν επί της ουσίας της πρότασης, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν μετά τη γραπτή διατύπωση τής πρότασης και κατηγόρησαν το προεδρείο για αιφνιδιασμό. Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά της σύστασης της υποεπιτροπής, επισημαίνοντας πως υπάρχει το Γραφείο Προϋπολογισμού, και μια ακόμη επιτροπή δεν θα συνεισέφερε σε τίποτα. Εκ μέρους της ΝΔ, ο γραμματέας της ΚΟ, Κώστας Τσιάρας, έθεσε θέμα «σοβαρής κοινοβουλευτικής δυσλειτουργίας», καθώς ανακοινώθηκε η πρόταση χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής. Και ο Γιάννης Μανιάτης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης και καλύτερης προετοιμασίας και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Υπέρ της πρότασης Μανιάτη, τάχθηκε η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης ζήτησε να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά προσκόμματα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ενημέρωσε τα κόμματα ότι η πρόταση αποτελεί πρωτοβουλία δική του και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σχετική επαφή με την κυβέρνηση, δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής προς τα κόμματα, από τα οποία και θα ζητηθεί να προταθούν τα μέλη που θα συμμετέχουν στην υποεπιτροπή.

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ
https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα μείωση του ELA κατά 7 δις Ευρώ



Τη μείωση του μηχανισμού έκτακτης στήριξης των ελληνικών τραπεζών (ELA), κατά 7 δισ. ευρώ, στα 61,1 δισ. ευρώ, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο όριο του ELA διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ έως τις 29 Ιουνίου και στα 61,1 δισ. ευρώ από τις 30 Ιουνίου και μετέπειτα, λόγω και της ένταξης των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων της ΕΚΤ - γνωστό και ως TLTRO.


Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση του ανώτατου ορίου, κατά 7,0 δισ. ευρώ συνολικά, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ως προς την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, καθώς και την επίδραση της επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) των ελληνικών τίτλων από τους κανόνες αποδοχής ενεχύρων του ευρωσυστήματος. 

Τι είναι ο μηχανισμός ELA και πότε ενεργοποιείται

Όταν οι τράπεζες μίας χώρας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, όπως σε περιόδους που παρατηρείται αυξημένη εκροή καταθέσεων, σαν πρώτη επιλογή εξετάζουν και αναζητούν το δανεισμό από κάποια άλλη τράπεζα στη διατραπεζική αγορά. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ο δανεισμός από κάποια άλλη τράπεζα δεν είναι δυνατός κυρίως επειδή οι τράπεζες δανειστές φοβούνται για τη φερεγγυότητα της τράπεζας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τράπεζα με το πρόβλημα ρευστότητας ουσιαστικά αποκλείεται από τη διατραπεζική αγορά και σαν επόμενη επιλογή καταφεύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει αυξημένες εγγυήσεις υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης προκειμένου να δανείσει τη τράπεζα που ζητάει ρευστότητα. Τέτοιες εγγυήσεις αποτελούν κυρίως τα ομόλογα Δημοσίου ή ομόλογα εκδόσεως της Ε.Ε. όπως είναι τα ομόλογα του EFSF.


Στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί και εκείνη τη παροχή ρευστότητας κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των εγγυήσεων, η τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει στον ύστατο μηχανισμό παροχής ρευστότητας τον ELA (Emergency Liquidity Assistance), διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της. Η ρευστότητα που παρέχεται μέσω του μηχανισμού ELA είναι σημαντικά ακριβότερη έως και 30 φορές φτάνοντας κοντά στο 1,55% σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,05%. Μια μεγάλη διαφορά των δύο μηχανισμών έγκειται στο ότι μέσω του μηχανισμού ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες συμπεριλαμβάνουν και το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο σε αντίθεση με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου όπως αναφέρθηκε χρειάζονται κυρίως εγγυήσεις ομολόγων.

Σαν μηχανισμός ο ELA θεσμοθετήθηκε το 1999, αποτελεί μηχανισμό βραχυχρόνιας ρευστότητας (δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες δηλαδή) και η λειτουργία του ρυθμίζεται από το άρθρο 14 παρ. 4 του καταστατικού της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία τράπεζα για να δανειστεί από τον μηχανισμό ELA πρέπει να καταθέσει επαρκείς εγγυήσεις στην Εθνική Κεντρική Τράπεζα (ΤτΕ για την Ελλάδα) που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα της. Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα έχει διάστημα 2 εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ύψος του δανείου, το συμφωνηθέν επιτόκιο και τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη. Σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη παροχή ρευστότητας υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ τότε απαιτείται έγκριση 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (ήτοι 16 ψήφοι σε σύνολο 25). Να σημειωθεί ότι ανά πάσα στιγμή το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να διακόψει την υφιστάμενη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA και να την καταστήσει απαιτητή σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η σταθερότητα του Ευρωσυστήματος ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την συνέχιση της παροχής.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη


«Το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. διεξάγει δημοψήφισμα περί της συμμετοχής της σε αυτήν, σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει»
Δημοψήφισμα για την έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη ζήτησε το ιταλικό «Κίνημα των 5 Αστέρων» την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, λίγες ημέρες μετά τα αξιόλογα πολιτικά του κέρδη στις ιταλικές τοπικές εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου.
«Το ευρώ όπως υπάρχει σήμερα δεν λειτουργεί και οφείλουμε να εξετάσουμε άλλες εναλλακτικές, όπως μια ευρωζώνη Νο. 2 ή άλλα νομίσματα», επεσήμανε ο εκ των ηγετών του Κινήματος και αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Luigi di Maio.
Πρακτικά, τα ιταλικά δημοψηφίσματα δεν μπορούν να υπερισχύσουν διεθνών συνθηκών, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη σε κάποιο μελλοντικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν νομικά δεσμευτικό για την ιταλική κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, σε μια τέτοια περίπτωση η ιταλική κυβέρνηση του Matteo Renzi θα βρισκόταν υπό μεγάλη πολιτική πίεση να αναλάβει ισχυρότερη δράση για την υπεράσπιση των ιταλικών συμφερόντων στην Ε.Ε..
Αν και ο Di Maio δεν ζήτησε την έξοδο της Ιταλίας από την Ε.Ε., εξέφρασε την υποστήριξή του προς το στρατόπεδο του Brexit.
Κατά την άποψή του, το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη χώρα-μέλος της Ε.Ε. διεξάγει δημοψήφισμα περί της συμμετοχής της σε αυτήν, σημαίνει ότι η Ε.Ε. έχει αποτύχει.

Πηγή www.bankingnews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέο δικαστικό πραξικόπημα με φόντο Βγενόπουλο



Νέα δικαστική εξέλιξη με τον Βγενόπουλο να «αθωώνεται» από συγκεκριμένους εισαγγελείς μετά από αυτομήνυση, υπήρξε απ' ό,τι φαίνεται αυτές τις μέρες.

Το νέο πραξικόπημα απεκάλυψε ο ίδιος ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει στη 10η ανακρίτρια, παρουσία κύπριων ανακριτών, για υπόθεση που αφορούσε υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας και τα ενημερωτικά δελτία των ελληνικών ομολόγων την περίοδο 2009-2010.

Η έρευνα αυτή γίνεται από την κυπριακή Δικαιοσύνη αλλά ο Βγενόπουλος επιχείρησε με νομικές προσφυγές να μην καταθέσει στις κυπριακές Αρχές. Με απόφαση όμως του Αρείου Πάγου δόθηκε η άδεια να καταθέσει στους κύπριους ανακριτές. Μετά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο ο Βγενόπουλος άφησε να εννοηθεί πως και η υπόθεση αυτή αρχειοθετήθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Έχουμε ζητήσει υποθέσεις, που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης, να κριθούν εδώ. Μας φαίνεται πολύ περίεργο ότι η Κύπρος θέλει να κάνει τις δικές της διαδικασίες, αλλά συμπτωματικά πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα».

Όπως προκύπτει, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης, έγινε μετά από αυτομήνυση του Βγενόπουλου μέσω της MIG. Δηλαδή αυτό που έγινε ήταν ότι ενώ ο Βγενόπουλος υποστήριζε πως ήταν αθώος, ταυτόχρονα επιχειρούσε μέσα από προσφυγές να μην καταθέσει για αυτή του την αθωότητα στις κυπριακές Αρχές. Όταν όμως διαφάνηκε πως δεν πρόκειται να αποφύγει την ανάκριση, τότε η MIG κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με αντικείμενο όσα ακριβώς ερευνούσε η κυπριακή Δικαιοσύνη.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το koutipandoras.gr στις 27 Απριλίου σημειώνοντας πως σκοπός της μήνυσης ήταν να δημιουργήσει δεδικασμένο στην Ελλάδα ώστε να χρησιμοποιηθεί στην Κύπρο. Σημείωνε μάλιστα το ρεπορτάζ πως η υπόθεση είχε ανατεθεί στην αντεισαγγελέα Εφετών Αθηνά Θεοδωροπούλου η οποία είχε χειριστεί και άλλη υπόθεση Βγενόπουλου με προκλητικό τρόπο. Η αρχειοθέτηση της δικογραφίας αυτής από την Αθηνά Θεοδωροπούλου έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βγενόπουλου, στις 21 Ιουνίου, δηλαδή τη μέρα που θα κατέθετε στους κύπριους Ανακριτές. Πρόκειται μάλλον για προβολή από το παρελθόν, αφού η εισαγγελέας Τσατάνη είχε αρχειοθετήσει υπόθεση Βγενόπουλου πάλι την ημέρα που θα ανακρινόταν από Κύπριους.

Ποιά είναι η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου

Η αντεισαγγελέας Αθηνά Θεοδωροπούλου, είχε ζητήσει να ασκηθεί δίωξη κατά κύπριου δικηγόρου τον οποίο είχε μηνύσει ο Βγενόπουλος παρότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε αποφανθεί πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του. Συγκεκριμένα ο Βγενόπουλος είχε μηνύσει τον δικηγόρο Α. Γλυκή για ψευδομαρτυρία για όσα είχε καταθέσει σε κυπριακό δικαστήριο και αφορούσαν τη δραστηριότητα του Βγενόπουλου στην Λαϊκή Τράπεζα. Η μήνυση εξετάστηκε από τον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Μαστοραντωνάκη, ο οποίος στις 24 Ιουλίου 2015, με διάταξη 25 σελίδων απεφάνθη πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για να ασκηθεί δίωξη εναντίον του δικηγόρου Γλυκή. Η αντεισαγγελέας Εφετών Θεοδωροπούλου όμως, παρέβλεψε τη διάταξη και έστειλε την υπόθεση σε ανακρίτρια.

Παρά τα δημοσιεύματα και τον εντοπισμό των αλλεπάλληλων συμπτώσεων, η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου χειρίστηκε την αυτομήνυση Βγενόπουλου και προχώρησε σε αρχειοθέτηση την ημέρα που θα ανακρινότα από τους κύπριους ανακριτές.

Με μια διαδικασία καρμπόν, που θέτει το ερώτημα για το τι συμβάινει στην Εισαγγελία Εφετών, μετά από άλλη αυτομήνυση Βγενόπουλου-MIG, η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, ανέλαβε με παράνομο τρόπο τη δικογραφία Βγενόπουλου για τα θαλασσοδάνεια της Λαϊκής και αρχειοθέτησε την υπόθεση και πάλι πριν βρεθεί ο Βγενόπουλος απέναντι στις κυπριακές ανακριτικές Αρχές.
Συμπτώσεις και παραθεσμική λειτουργία

Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως κάποιοι στην Εισαγγελία Εφετών, έχουν αναλάβει τον ρόλο του αντιπερισπασμού και του καθαρίσματος του Βγενόπουλου, προκειμένου να μην βρεθεί απέναντι στις κυπριακές Αρχές. Το θέμα δεν είναι οι «αθωωτικές» τους υπέρ Βγενόπουλου αποφάσεις (θα μπορούσε κάλλιστα να πει κάποιος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία) αλλά οι διαδικασίες που ακολουθούν και οι οποίες καταμαρτυρούν παραθεσμική λειτουργία. Κύριος στόχος τους είναι να «ελληνοποιήσουν» τις κυπριακές έρευνες για τον Βγενόπουλο. Όπως και στην περίπτωση Τσατάνη, η αντεισαγγελέας Θεοδωροπούλου, φαίνεται να κινήθηκε με διαδικασίες εξπρές, αρχειοθετώντας μια βαριά δικογραφία σε περίπου τρεις μήνες. Συμπτωματικά η αρχειοθέτηση αυτή, πρόλαβε την ανάκριση Βγενόπουλου από τους Κύπριους και πάλι, όπως συνέβη και με την αρχειοθέτηση από την Τσατάνη.

Είναι επίσης σημαντικό πως όταν ξεκίνησαν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την πλευρά των κυπριακών Αρχών, τα αιτήματα αυτά, αντί να εξεταστούν από τον εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής, καθότι τυπικά που αφορούσαν κοινοτική χώρα, με ευθύνη του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, εισάγονταν σε δικαστικό συμβούλιο με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση μηνών στην υλοποίησή τους. Στο μεσοδιάστημα δόθηκε η δυνατότητα και μεθοδεύτηκε απ' ό,τι φαίνεται το άνοιγμα δικογραφιών με αυτομηνύσεις, ώστε να μην καταθέσει ο Βγενόπουλος στις κυπριακές Αρχές.

Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον, το υπουργείο Δικαιοσύνης να ελέγξει πώς εξελίχθηκε η νέα έρευνα,πόσοι κατέθεσαν και αν η αντεισαγγελέας κάλεσε μάρτυρες κατηγορίας ή ζήτησε δικαστική συνδρομή από την Κύπρο για όσα ερεύνησε. Αν αποκαλυφθεί πως πρόκειται για μια δικογραφία με μοναδικό σκοπό να αφοπλίσει την ουσιαστική έρευνα των κυπριακών Αρχών υπέρ του Βγενόπουλου, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να πάρει μέτρα για την απελευθέρωση της Εισαγγελίας Εφετών από μια εγκληματική ομάδα που χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη.


https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μετά των αλλοφύλων..

     Τα γκάλοπ για το δημοψήφισμα που γίνεται σήμερα στην Βρετανία δίνει μισές-μισές πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή "Ένωση".
Αυτό από μόνο του αποτελεί ήδη μία μεγάλη νίκη των ευρωσκεπτικιστών,
..ή, για να μιλήσουμε με αληθινούς όρους, νίκη αυτών που αρνούνται την χρησιμότητα της "Ένωσης" ως προς το όφελος των
λαών που συμμετέχουν.

Η Βρετανία ευφυώς δεν προσχώρησε στην "ζώνη του ευρώ", κι έτσι δεν γνώρισε την δουλεία, την ανελαστικότητα, και την προσπάθεια επιβολής μέσω εκβιασμών εξωχώριων μη θεσμικών αποφάσεων.
Απέφυγε τα χειρότερα, αυτά που αντιμετώπισαν οι λαοί εντός ευρώ, και έχει ακόμη την δυνατότητα ελιγμών και πραγματικών διαπραγματεύσεων (όχι από κείνες με τους έρπητες, ζωγραφιστούς ή μή).
Έτσι, ακόμη και η διαφορά υπέρ της παραμονής βρεθεί να είναι οριακή ή πολύ μικρή,
..το ότι το μισό του βρετανικού εκλογικού σώματος δεν θέλει την "'Ενωση", αποτελεί τεράστια ήττα για τους μενουμευρωπαίους όλης της Ευρώπης (φτάνει να φανταστούμε τα ποσοστά που θα υπήρχαν αν οι βρετανοί είχαν υποστεί τις κακουργίες και τις ταπεινώσεις που υπέστησαν από τις Βρυξέλλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλιώς ξεκίνησε κι αλλιώς κατάντησε.
Είναι σαν κάτι εκπολιτιστικούς συλλόγους, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι "επιτήδειοι" καταφέρνουν να πάρουν τα κλειδιά και την διοίκηση για να χρησιμοποιήσουν μετά τον σύλλογο για δικό τους όφελος και πλουτισμό.
Αν ρίξουμε μιά ματιά στην εικόνα θα καταλάβουμε πολλά.
Πριν 20-25 χρόνια κανείς δεν θα σκεφτόταν πως στο μέλλον θα υπήρχε τόση πολλή και αυξανόμενη αμφισβήτηση για τους σκοπούς και τα μέσα που χρησιμοποιεί η "Ένωση".
Γιατί άραγε;
Όλοι αυτοί οι λαοί, που μεγάλο μέρος του πληθυσμού της -που όλο και μεγαλύτερο γίνεται- την αμφισβητούν, τρελάθηκαν ξαφνικά; Ή, δεν βλέπουν το συμφέρον τους; Ή, είναι ενταγμένοι στο γεωστρατηγικό άρμα της Ρωσίας ή των ΗΠΑ, αν υποθέσουμε πως τα συμφέροντα των χωρών αυτών θίγονται από την ύπαρξη μιάς τάχα "Ευρώπης των λαών"; Αστεία πράγματα.

Απλώς, απλούστατα, η Ε.Ε. έχει μεταλλαχθεί σε μία Ευρώπη των τραπεζών και των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών, του μεγάλου κεφαλαίου,
..και ενός Νέου Άξονα με αρχηγό για άλλη μιά φορά την Γερμανία,
..όπου συμπιέζοντας, καταπιέζοντας, εξολοθρεύοντας οικονομικά άλλους λαούς, ιδίως του "φτωχού νότου",
..στουμπώνουν με δισεκατομμύρια τα ταμεία των ανοίκεια οικειοποιηθέντων την ηγεσία (πολιτική και οικονομική) της "Ενωμένης Ευρώπης".

Είναι χαρμόσυνο το γεγονός πως αυτή η Ε.Ε. καταρρέει στην συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών.
Αργά και σταθερά το ρεύμα αυτό και η συνειδητοποίηση θα γίνει πλειοψηφία και θα αποτινάξει τον ζυγό της Νέας νεοναζιστικής Τάξης (γερμανικών) Πραγμάτων,
..που κι αυτή με την σειρά της δεν είναι παρά ένα υποσύνολο του πειράματος της "Παγκοσμιοποίησης",
..το οποίο αν ευοδωθεί θα μετατρέψει την υφήλιο σε μία παγκόσμια "Φάρμα των Ζώων",
..σε έναν οργουελικό εφιάλτη,
..σε μία δυστοπία.

Το ερώτημα εδώ είναι: θα προλάβουν οι λαοί να αντιδράσουν πριν η Ευρώπη βρεθεί πάλι σε ερείπια όπως μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο;
Ερείπια όχι βέβαια κτηριακά και υλικά, αλλά κοινωνικά, εργασιακά, οικονομικά, προσωπικά, πολιτισμικά, ανθρωπιστικά.
Θα ξαναγίνει η ήπειρός μας και πάλι, η μοιραία ήπειρος;

Στο χέρι μας είναι.
Καλά. Όχι το δικό μας εδώ! Εμείς αποδείξαμε ήδη αυτά τα χρόνια, τί αξίζουμε.
Τουλάχιστον στο χέρι των άλλων λαών!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εκτακτο: Η ΕΚΤ ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ( waiver ).



Στην πλέον ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας μεταφράζεται σε όρους “αγοράς” η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ πριν από λίγα λεπτά, για επαναφορά του waiver στις ελληνικές τράπεζες. Απόφαση για την οποία είχατε ενημερωθεί επακριβώς ακόμα και για την ημέρα (22/6) μία ημέρα μετά την εκταμιευση των 7,5 δις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver), μετά από 16 μήνες.Η αποδοχή ξεκινά στις 29 Ιουνίου. Πλέον οι ελληνικές τράπεζες θα δανελιζονται με “μηδενικό επιτόκιο”. Τον Σεπτέμβριο αποφασίστηκες η ένταξη της χώρας στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του “κουρέματος” που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ΕΜΣ ) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM , μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σε συνεργασία με την ΕΚΤ , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως, αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής , που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου , και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα ( PSPP ) σε μεταγενέστερο στάδιο , λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα , καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.

Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σαρώνει το ελληνικό κρασί στην Νότια Κορέα: Κατακόρυφη αύξηση 407% των εξαγωγών



Κατακόρυφη αύξηση 407% σημείωσαν οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στη Νότια Κορέα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2016, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό έγγραφο του Ελληνικού γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Σεούλ.

Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο διατυπώνονται και οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

- Η κορεατική αγορά κρασιού είναι της τάξεως των 200 εκατ., αλλά το κρασί αποτελεί μόλις το 1,8% της αγοράς οινοπνευματωδών. Αυτό, σε συνδυασμό με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρείται για το κρασί, κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, συνηγορεί ότι η ταχεία ανάπτυξη της αγοράς θα συνεχιστεί.

- Το 2013 οι ελληνικές εξαγωγές κρασιού ήταν 5.000 δολάρια και ουσιαστικά δεν υπήρχαν ελληνικά κρασιά στην αγορά. Όμως, το 2015 οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών αυξήθηκαν σε 68.000 δολάρια. Χάρη στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα προβολής και προώθησης των ελληνικών κρασιών, οι εξαγωγές τους στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 αυξήθηκαν κατακόρυφα και έφτασαν ήδη τα 47.000 δολ., καταγράφοντας αύξηση 407%. Τα νούμερα είναι μικρά, αλλά σημασία έχει η παρουσία 15 ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά, έστω και με συμβολικά ακόμη επίπεδα πωλήσεων. Τα δεδομένα αυτά, βέβαια, ασφαλώς και πρέπει να συνεκτιμηθούν στη συνέχεια του προωθητικού προγράμματος.

- Στην κορεατική αγορά υπάρχουν περίπου 15 ενεργές άδειες εισαγωγέων, εκ των οποίων οι 50 μεγαλύτεροι ελέγχουν ουσιαστικά την αγορά.

- Τα ελληνικά κρασιά πωλούνται αποκλειστικά από δύο μόνο μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εισάγουν κρασιά άλλων χωρών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων για την προώθηση των ελληνικών κρασιών στη συγκεκριμένη αγορά έγιναν εκδηλώσεις στις 15, 16 και 17 Ιουνίου 2016 στη Σεούλ, στην Ταετζόν και το Πουσάν με τη συμμετοχή επιλεγμένων εισαγωγέων, διανομέων, σομελιέ, αλυσίδων καταστημάτων, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση του ελληνικού κρασιού στην Κορέα, είχε προηγηθεί συμμετοχή στη Seoul International Wines & Spirits Expo, πρόσκληση δημοσιογράφων στην Ελλάδα και προώθηση δημοσιευμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Deutsche Bank: Κλείνει το 25% των υποκαταστημάτων της στη Γερμανία



Σε συμφωνία με το γερμανικό συμβούλιο εργαζομένων για το κλείσιμο περίπου του 25% των καταστημάτων της στην Γερμανία φέρεται να κατέληξε η Deutsche Bank, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Σημειώνεται ότι η γερμανική τράπεζα εφαρμόζει ένα δραστικό πρόγραμμα περικοπής κόστους και το 2015 είχε προαναγγείλει την περικοπή 9.000 θέσεων εργασίας, εκ των οποίων 4.000 θα είναι στη Γερμανία. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως την Ισπανία και την Πολωνία, η τράπεζα έχει κλείσει περίπου 40 καταστήματα .

Όπως δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών θα προέλθει από το κλείσιμο 200 από τα 723 υποκαταστήματα στη Γερμανία.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ενώ η Deutsche Bank είχε αρχικά προγραμματίσει να περικόψει 3.250 θέσεις εργασίας στα καταστήματα της .

Τον περασμένο μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας John Cryan, δήλωσε πως είχε σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες με το γερμανικό συμβούλιο των εργαζομένων.

"Χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να ληφθεί η απόφαση. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά είμαι αισιόδοξος ότι σε 1 με 2 μήνες , θα έχει ολοκληρωθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....