Διυλιστήριο: 06/23/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Απαλλάσσεται με βούλευμα η Κατερίνα Σαββαΐδου


Συντάκτης:
Μαρία Δήμα

Απαλλάσσεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η πρώην γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων, Αικατερίνη Σαββαΐδου από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία αφορά την απόφαση που εξέδωσε η πρώην γενική γραμματέας Εσόδων με την οποία «πάγωσε», μέσω επανελέγχου πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στην εταιρία GENNET. Με το ίδιο βούλευμα (1190/2017) απαλλάσσεται από την κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κύριος μέτοχος της εταιρίας Κωνσταντίνος Τσουκαλίδης.

Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να διαβιβάσει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών το «υπόμνημα-αναφορά-αίτημα για άσκηση ποινικής δίωξης» του κ. Τσουκαλίδη που κατέθεσε σε ανακριτή διαφθοράς τον Ιανουάριο του 2017 και αφορά τυχών ποινικές ευθύνες των ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον επανέλεγχο και φέρεται να καταγγέλλονται πως δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τα αποτελέσματα του.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αποκάλυψη για τη «λίστα Λαγκάρντ»: Ο Μπόμπολας πελάτης της ομάδας Παπασταύρου



Πώς η «λίστα Λαγκάρντ» «συνδέει» τον υπό κατάρρευση εκδότη με τον πρώην σύμβουλο του Σαμαρά

Συγκλονιστικές προεκτάσεις στη «λίστα Λαγκάρντ» και την «επενδυτική ομάδα Παπασταύρου» (σύμβουλος στο Μαξίμου επί Σαμαρά), που ήλεγχε ή διαχειριζόταν περισσότερο από το 50% των καταθέσεων που περιέχονται σε αυτήν, αποκτά η απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία - εκδότη Φώτη Μπόμπολα.

Ο (απερχόμενος) εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παν. Αθανασίου, έπειτα από έλεγχο που διενήργησε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), διέταξε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Μπόμπολα λόγω της καταρχήν διαπίστωσης αναντιστοιχίας των δηλωθέντων εισοδημάτων του και τραπεζικών κινήσεων ύψους 30.000.000 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.

Για τα αδήλωτα

Οπως είναι γνωστό, για αδήλωτα ποσά άνω των 150.000 ευρώ η Εισαγγελία προχωρεί συνήθως, μετά τη συγκέντρωση του σχετικού αποδεικτικού υλικού, στην άσκηση ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.
Υπενθυμίζεται πως, πριν από λίγες ημέρες, είχε ασκηθεί δίωξη κατά του πατέρα του, Γεωργίου Μπόμπολα, και τραπεζικών στελεχών για τα ακάλυπτα δάνεια προς την εκδοτική εταιρία Πήγασος Α.Ε., ενώ τον Απρίλιο του 2015 είχε συλληφθεί ο αδελφός του Λεωνίδας Μπόμπολας για φοροδιαφυγή μέσω της «λίστας Λαγκάρντ» και, τελικά, του επεβλήθη πρόστιμο 1.800.000 ευρώ.

Ωστόσο, η ανάμειξη του ίδιου του Φώτη Μπόμπολα στη «λίστα Λαγκάρντ» ίσως αποδειχθεί ακόμα πιο σημαντική, αφενός για την καταρρέουσα επιχειρηματική οικογένεια και αφετέρου για την έρευνα της πολύκροτης υπόθεσης που εκκρεμεί πέντε χρόνια για τους εξής λόγους:
Πρώτον, ο Φώτης Μπόμπολας συμμετείχε στον περίφημο λογαριασμό «καλάθι» των 550.000.000 δολαρίων που διαχειριζόταν η εταιρία CMA. Μέτοχοι και διαχειριστές της CMA, μεταξύ άλλων, ήταν ο, επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, σύμβουλος του Μαξίμου και αποτυχημένος διαπραγματευτής με την τρόικα Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος πλήρωσε πέρυσι πρόστιμο 3.300.000 ευρώ για αδήλωτες καταθέσεις, καθώς και ο επιχειρηματίας Αγγελος Μεταξάς, ο οποίος καταζητείται, από το 2015, με διεθνές ένταλμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πιθανώς κρύβεται στη Γενεύη.

Σε κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» αναφέρεται ότι ο Φώτης Μπόμπολας συμμετείχε στον λογαριασμό των 550.000.000 δολαρίων μέσω των νομικών προσώπων Pegasus Interactive και CMA Technology, αν και η εμπλοκή του αποδόθηκε στην ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης εκ των δύο εταιριών και δεν σχολιάστηκε η ενδεχόμενη συμμετοχή του ως φυσικό πρόσωπο.

Δεύτερον, ο Φώτης Μπόμπολας εμφανίζεται και ως φυσικό πρόσωπο στη «λίστα Λαγκάρντ» (που εκλάπη από την HSBC Γενεύης το 2008) με προσωπικές καταθέσεις 23.750.088 δολαρίων, που είναι ακόμα άγνωστο αν και πώς συνδέονται με τον εντοπισμό των 30.000.000 ευρώ στην Αθήνα, που βασίζονται σε στοιχεία των τελευταίων λίγων ετών.

Η καρτέλα


Αποτελεί θέμα προς έρευνα αν ο φοροφυγάς Παπασταύρου, ο καταζητούμενος Μεταξάς ή άλλοι συνεργάτες και εταιρίες τους διαχειρίζονταν (εκτός των Pegasus Interactive και CMA Technology) και την τραπεζική καρτέλα του Φώτη Μπόμπολα ως ιδιώτη καταθέτη.
Τρίτον, στην εισαγγελική έρευνα για τη «λίστα Λαγκάρντ» έχει καταθέσει και στενή συνεργάτιδα της οικογένειας Μπόμπολα στον όμιλο Πήγασος, καθώς εμφανίζεται με καταθέσεις 21.590.513 δολαρίων που, προφανώς, συνδέονται με τους εργοδότες της και πρέπει να διερευνηθεί αν σχετίζονται και με την «ομάδα Παπασταύρου».

Ερευνα για κύκλωμα ξεπλύματος


Ανεξάρτητα από τη σύνδεση ή μη της υπόθεσης του Φώτη Μπόμπολα με την «επενδυτική ομάδα Παπασταύρου», οι νέες αποκαλύψεις επαναφέρουν στην επικαιρότητα το εισαγγελικό ενδιαφέρον για τον εντοπισμό των ηθικών αυτουργών και των άμεσων συνεργών όσων διευκόλυναν την εξαγωγή αδήλωτων χρημάτων από την Ελλάδα και, κυρίως, την «επένδυση»-απόκρυψή τους σε offshore εταιρίες σε διεθνείς φορολογικούς παραδείσους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών επιβεβαίωσε ότι, πριν και μετά τη λήψη κατάθεσης του μάρτυρα Ερβέ Φαλτσιανί (πρώην εργαζόμενος στην HSBC Γενεύης), εξελίσσονταν ανακριτικές ενέργειες για τον εντοπισμό «κυκλώματος που διαμεσολαβούσε για ξέπλυμα χρήματος».



Πηγή www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Κοττάκης : Στα τέσσερα ;



Το βέτο υπέρ της Κίνας και το εθνικό συμφέρον

Τo θέμα μου σήμερα είναι η ημετέρα φιλελεύθερη διανόηση και αφορμή για το σημείωμα, η αρθρογραφική «εξέγερσή» της κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επειδή τόλμησε να βάλει βέτο σε κείμενο της Ε.Ε., με το οποίο καταγγελλόταν η Κίνα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι ήταν να το κάνει αυτό ο «εθνικιστής» Κοτζιάς! Ο «ρωσόφιλος» Κοτζιάς. Ο «κινεζόφιλος» Κοτζιάς. Στο πυρ το εξώτερον!

Εν προκειμένω προκύπτει, όμως, ένα συγκεκριμένο ερώτημα: Με ποια κριτήρια διαμορφώνουν οι χώρες τις θέσεις τους στους διεθνείς οργανισμούς στον νέο κόσμο; Με κριτήρια ιδεολογικά; Με κριτήρια εθνικού συμφέροντος; Και με τα δύο;

Φοβάμαι ότι η φιλελεύθερη διανόηση στην πατρίδα μας κατατρύχεται από έναν επιλεκτικό κοσμοπολιτισμό. Αν πρόκειται να καταγγείλει την Κίνα και τη Ρωσία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χώρες στις οποίες δεν σπούδασε, δεν έχει τις καταθέσεις της και φυσικά δεν συνδέεται με τις γραφειοκρατίες της, τότε όχι μόνο το κάνει με μεγάλη άνεση, αλλά έχει την απαίτηση να στοιχηθεί πίσω της και η διπλωματία της χώρας.

Αν όμως πρόκειται για τις ΗΠΑ, οι μυστικές υπηρεσίες των οποίων καταγγέλλονται για υποκλοπές και παρακολουθήσεις εκατομμυρίων mails και τηλεφωνικών επικοινωνιών πολιτών, τότε δεν υφίσταται πρόβλημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εάν πρόκειται για τη Γερμανία, πάλι δεν υφίσταται πρόβλημα. Εάν σημαντικές χώρες της Δύσης με το συστηματικό φακέλωμα των πολιτών έχουν καταντήσει να αντιγράφουν τις πρακτικές των σοβιετικών καθεστώτων, για την πτώση των οποίων αγωνίστηκε όλος ο δυτικός κόσμος, πάλι σιωπή.

Στην πραγματικότητα, καμία έγνοια δεν έχει η Δύση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσο πίεσης εξωτερικής πολιτικής είναι, χρησιμοποιούμενο για ποικίλους σκοπούς: εμπορικούς, διπλωματικούς, αποσχιστικούς, με στόχο την εδαφική ακεραιότητα χωρών (το ζούμε στη Θράκη).

Πέραν αυτών, όμως, υπάρχει ένα βλάσφημο ερώτημα: Το εθνικό συμφέρον έχει θέση στη ζυγαριά όταν ανακινείται ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Προ έτους ο κ. Κοτζιάς έβαλε βέτο σε αντίστοιχο κείμενο της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Είπε στους ομολόγους του ότι, «δεν μπορεί να κάνετε τα στραβά μάτια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πακιστάν και να βγάζετε στη σέντρα την Αίγυπτο». Τους προειδοποίησε ότι, αν καταρρεύσει η Αίγυπτος, θα κατακλυστεί η Ευρώπη από πρόσφυγες, αυτό είναι το διακύβευμα. Και δικαιώθηκε, σήμερα όλοι είναι στη γραμμή του.

Τι έπρεπε, άραγε, να κάνει με την Κίνα; Την ώρα που Μέρκελ - Σόιμπλε δεν έδιναν τίποτα για το χρέος και η Κίνα είναι στρατηγική σύμμαχός μας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έπρεπε να καθίσει στα τέσσερα; Αυτό εισηγούνται οι πεφωτισμένοι κοσμοπολίτες;

Μανώλης Κοττάκης

Πηγή www.dimokratianews.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....