Διυλιστήριο: 04/21/18
ροη αναρτησεων

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Σφίγγει ο κλοιός (και) για τον Στουρνάρα!



Η υπόθεση Novartis και το προηγούμενο με τον Λετονό κεντρικό τραπεζίτη

Τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ώστε να ξεκαθαριστούν τα όρια της ανεξαρτησίας των διοικητών των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και οι περιπτώσεις που μπορεί να αποπεμφθούν ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή την υπόθεση του Λετονού κεντρικού τραπεζίτη Ιλμαρς Ρίμσεβικς.

Η περίπτωση Ρίμσεβικς έχει εμμέσως και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης κατηγορείται για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να του έχουν απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και η άσκηση των καθηκόντων του. Ετσι, δεν μπορεί να μεταβεί στη Φρανκφούρτη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η σε βάρος του δίωξη είναι πολιτική, όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Novartis. Αυτός είναι και ο λόγος που αναλυτές συνδέουν τις δύο περιπτώσεις και θεωρούν ότι, παρά τη διπλωματική σιωπή που κρατά ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Κεντρική Τράπεζα προβληματίζεται για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ με την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιχειρεί να αποσαφηνίσει το πεδίο εφαρμογής της πρόβλεψης του κανονισμού ότι ο διοικητής μιας κεντρικής τράπεζας μπορεί να απομακρυνθεί από το αξίωμά του «εάν δεν πληροί πλέον τους απαιτούμενους όρους για την άσκηση των καθηκόντων του ή εάν έχει διαπράξει σοβαρό παράπτωμα». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης του Λετονού τραπεζίτη, ενώ και η ίδια η ΕΚΤ δεν έχει σκοπό να παρέμβει στην ποινική έρευνα. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης πρέπει να ξεκαθαρίσει πού αρχίζει και πού τελειώνει η προστασία των κεντρικών τραπεζιτών όσον αφορά τις διώξεις. Οπως σχολίασε η αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» σε πρόσφατο άρθρο της, η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και η προσφυγή της στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το αποδεικνύει.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Απέραντο φρενοκομείο έγινε η ΝΔ!


Άρθρο από την φίλια προσκείμενη στην ΝΔ εφημερίδα ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''

Ακατανόητα ανοίγματα στα παλιά στελέχη του βρόμικου ΠΑΣΟΚ και του μοιραίου Σημίτη

■ Ο μικρός Καραμανλής καταφέρεται εναντίον των... Καραμανλήδων και ο Κωστής Χατζηδάκης απευθύνει δημόσια πρόσκληση στην υπουργό της καταστροφής Αννα Διαμαντοπούλου 

Συνεχίζεται το βέρτιγκο στη Ν.Δ., καθώς τα στελέχη της δείχνουν να αγνοούν τι συμβαίνει γύρω τους, λειτουργώντας χωρίς λογική και δίχως να υπολογίζουν τις θέσεις της βάσης της παράταξης, καθώς και τη μακρά ιστορία της.

Σε συνέχεια της ατυχούς συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, του διαρκούς ανοίγματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φώφη Γεννηματά αλλά και των «ύμνων» του Αδωνη Γεωργιάδη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ανάλογες καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος δείχνει να υπερασπίζεται και ο άλλος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, με δημόσια παρέμβασή του έδωσε χθες το πράσινο φως για τη μεταγραφή στη Ν.Δ. της Αννας Διαμαντοπούλου, της αποτυχημένης υπουργού των «φωτοτυπιών», που υπήρξε «παρατρεχάμενη» του Κ. Σημίτη και σήμερα αποτελεί ένα από τα... ορφανά του, όπως και του ευρύτερου «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ.

«Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι αν η Αννα Διαμαντοπούλου ενδιαφέρεται, εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να πούμε όχι σε μια τέτοια συνεργασία. Αλλά είναι τελείως υποθετικό» ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεν έβαλε στην ίδια μοίρα και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δεν είναι όλοι το ίδιο, με την έννοια ότι ο κ. Βενιζέλος είναι ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε στελέχη άλλων κομμάτων»!

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» αναφέρει ότι εθεάθησαν στην πολυκατοικία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη. Το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως το διέψευσε, καθώς και «τις πολιτικές ερμηνείες της συνάντησης που υπονοεί ότι έγινε».

Αντίδραση


Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του τέως βουλευτή και υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη προκάλεσε τοποθέτηση του «γαλάζιου» βουλευτή Σερρών Κώστα Καραμανλή (του Αχιλλέα) ότι «αυτή τη στιγμή είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας που η Νέα Δημοκρατία αυτά που λέει τα λέει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και λέει πολύ λίγα πράγματα».

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά και με νόημα ο κ. Τσιτουρίδης, «παραβλέποντας ότι δεν υπήρχε Νέα Δημοκρατία πριν από τη Μεταπολίτευση, εκτιμώ πως κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ. Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του».

Ο γκαφατζής διαχειριστής «ξαναχτύπησε» με το twitter

Ο... βασιλιάς της γκάφας στα social media ξαναχτύπησε. Ο εκ των διαχειριστών του προσωπικού λογαριασμού του Κυριάκου Μητσοτάκη Νίκος Ρωμανός κατάφερε να κάνει το αμίμητο. Εγραψε ένα τιτίβισμα, το οποίο αναπαράχθηκε από άλλον χρήστη, γνωστό γαλάζιο «τρολ», και στη συνέχεια ο ίδιος ο Ν. Ρωμανός έκανε retweet στο retweet του δικού του tweet!

Μικρό το κακό αυτή τη φορά, γιατί εξέθεσε απλώς τον εαυτό του. Την προηγούμενη φορά είχε καταφέρει να προκαλέσει τα χλευαστικά σχόλια του διαδικτύου εις βάρος του προέδρου της Ν.Δ..
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ χειριζόταν τον λογαριασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο twitter, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρεώθηκε ότι ζήτησε την παρέμβαση της Τροχαίας για να σταματήσουν οι πλημμύρες και όχι η κυκλοφορία στους δρόμους της Μάνδρας, στην Αττική, γράφοντας: «Δεν χρειαζόταν να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει ότι τα νερά θα κατέβαιναν από τον δρόμο. Διότι ο δρόμος ήταν το ρέμα. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την Τροχαία, ώστε να τον κλείσει».


Κυριάκος: «Οχι» στην απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές

Σε αρένα όπου κονταροχτυπήθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών και τις πολιτικές συμμαχίες μετατράπηκε το κοινό συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ. Η αντιπαράθεση είχε φόντο το νομοσχέδιο Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και την αποσύνδεση της διεξαγωγής τους από τις ευρωεκλογές.

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους εξέφρασαν στους χαιρετισμούς τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «κυνισμό» και «μεθόδευση» της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στην «ακυβερνησία» τους δήμους. «Η κυβέρνηση φοβάται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και παίζει με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα βλέποντας τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση ως οδόφραγμα για να εμποδίσει την εκλογική της συντριβή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε για επαναφορά του ισχύοντος εκλογικού συστήματος σε δήμους και περιφέρειες.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον «Κλεισθένη». Η κυρία Γεννηματά κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την Αυτοδιοίκηση σαν κάστρο προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους, στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής.

Σενάρια

Η κυβερνητική πρωτοβουλία με την αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές και τη διεξαγωγή τους τον Οκτώβριο του 2019 τροφοδότησε σενάρια γύρω από τον χρόνο των εθνικών εκλογών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας εκ νέου άνοιγμα προς τη Φώφη Γεννηματά με αναφορές στον Αντώνη Τρίτση, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί «θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο». Μάλιστα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης από το βήμα του αυτοδιοκητικού συνεδρίου είχε σημειώσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δείχνει προς «διπλή κάλπη», βουλευτικών και ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται πως οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα διεξαχθούν με άλλη κυβέρνηση από αυτήν που υπάρχει τώρα. Δεν μπορεί κανείς να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα στο όνειρο» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή http://www.dimokratianews.gr/content/85408/aperanto-frenokomeio-egine-i-nd
Διαβάστε περισσότερα.... »
....