Διυλιστήριο: 08/30/16
ροη αναρτησεων

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

NY Times: Η Ελλάδα σπάει το τρίγωνο της διαπλοκής …Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήρθε να βάλει τέλος σε ένα καθεστώς χάους που υπήρχε από τοτε που ιδρύθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα. Σπάει για πρώτη φορά αυτό που λέγεται ” τρίγωνο της διαπλοκής “!

Με τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το ‘τρίγωνο της διαπλοκής’ στην τηλεόραση» οι New York Times αφιερώνουν βασικό άρθρο τους στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

H εφημερίδα επιχειρεί μια αναδρομή στην προχειρότητα και το μοντέλο χάους, επάνω στο οποίο γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, η αμερικανική εφημερίδα, παρουσιάζει με λεπτομέρειες, την κόντρα που έχει προκαλέσει σε πολιτικό, επιχειρηματικό και μηντιακό επίπεδο, η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει ένα τέλος στην αυθαίρετη λειτουργία των καναλιών στην Ελλάδα.Μάλιστα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ανεξάρτητα αν κανείς δεχεται ή όχι τις “αγαθές προθέσεις” της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “επιχειρεί να βάλει μια τάξη, στην αγορά”.

Παράλληλα ο αρθρογράφος καταγράφει όλη την παθογένεια, που γέννησε το προηγούμενο ημι-παράνομο καθεστώς λειτουργίας με την “τριγωνική σχέση αλληλεξάρτησης”, που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των καναλιών, τα κόμματα και τις τράπεζες. Σχέση που όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, επιβάρυνε με κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το ήδη τεράστιο ελληνικό χρέος …

Ολοκληρο το άρθρο εδώ

Πηγή thefaq.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαφθορά ... made in Germany !!!

Συντάκτης:
Μπάμπης Μιχάλης

Πουλάνε πνεύμα και ηθική, στο βάθος όμως είναι σάπιες μέχρι το μεδούλι, περισσότερο και από τα... κρέατα του Μπαλόπουλου*.

Ο λόγος για τις επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας, οι οποίες μέσω του πολιτικού τους προσωπικού κατηγορούν τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου ως καθυστερημένους, τεμπέληδες και διεφθαρμένους, όταν οι ίδιες είναι μεταξύ των «αρχιαπατεώνων» του καπιταλισμού.

Εδώ και χρόνια ελέγχουν πλήρως τα κέντρα των αποφάσεων της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσπώντας αποφάσεις που γονατίζουν τους ανταγωνιστές τους και γεμίζουν τις τσέπες τους.

Ομως η «μηχανή» που λέγεται Ενωμένη Ευρώπη δεν τους αρκεί.

Θύματα της ματαιοδοξίας τους και του άρρωστου πάθους τους για συσσώρευση πλούτου και κυριαρχία, οι επιχειρηματικές ελίτ της Γερμανίας επιδίδονται και σε πλήθος άνομων ενεργειών, όπως δωροδοκίες, πλαστογραφία, συμμετοχή σε καρτέλ, υποκλοπές, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, χειραγώγηση τιμών και... συνειδήσεων.

Το γερμανικό κράτος από την πλευρά του, αντί να κάνει κάτι, υποθάλπει επί της ουσίας με τη στάση του τις απάτες, αρνούμενο πεισματικά να υπογράψει διεθνείς συμβάσεις κατά της διαφθοράς, όπως το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στη διαφθορά στον δημόσιο τομέα, που έχει επικυρωθεί ήδη από 160 χώρες του ΟΗΕ...

Ιδού κάποια από τα κατορθώματα των προστατευόμενών του:

Ο «αδέκαστος» Σόιμπλε
Μίζες πήρε το μακρινό 2001 και ο «αδέκαστος» Σόιμπλε και μάλιστα από έμπορο όπλων, έστω κι αν το «λάδι» αυτό ήταν για τη στήριξη του κόμματός του.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε κάνει τότε την πάπια, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι είδε μεν τον έμπορο, αλλά δεν πήρε από αυτόν χρήματα.

Στη συνέχεια όμως και μετά την αυτοκτονία του οικονομικού υπευθύνου του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, παραδέχτηκε ότι έλαβε ένα «δωράκι» 100.000 μάρκων που δεν εμφανίστηκε νομότυπα στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.

Η ψευτιά τού στέρησε την καγκελαρία. Ο Σόιμπλε εμπλέκεται όμως και στο μεγα-σκάνδαλο των Panama Papers.

Σύμφωνα με το «Spiegel», αρνιόταν για χρόνια να έρθει σε επαφή με πληροφοριοδότη που ήθελε να αποκαλύψει ύποπτες γερμανικές συναλλαγές εικονικής εταιρείας στον Παναμά... Ποιους προστάτευε;

SIEMENS


O γερμανικός κολοσσός με τα περιβόητα «μαύρα ταμεία» του εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που σημειώθηκε στην παγκόσμια ιστορία.

Οι επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας είχαν στήσει για περισσότερα από 15 χρόνια ένα «πολυπλόκαμο και εξεζητημένο σύστημα δωροδοκιών» προκειμένου να εξασφαλίζουν έργα σε δεκάδες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Οι μίζες που κατέβαλαν μεταξύ 1990 και 2006 η Siemens και οι θυγατρικές της σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αμερική και Μέση Ανατολή ξεπερνούν τα 1,3 δισ. δολάρια.

Η αμερικανική Δικαιοσύνη εκτιμά ότι από το 2001 έως το 2007 καταβλήθηκαν 54,5 εκατομμύρια δολάρια για άγνωστους σκοπούς, 341 εκατομμύρια δολάρια σε συμβούλους επιχειρήσεων για άγνωστους λόγους ή χωρίς αιτιολογία και περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες αξιωματούχων διαφόρων χωρών.

Οι μίζες προσφέρονταν μέσω διαφόρων μηχανισμών πληρωμών, μεταξύ άλλων και με βαλίτσες γεμάτες με ρευστό ή με μεταφορές ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Τα συνολικά πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής η Siemens αγγίζουν το 1,5 δισ. δολάρια.

Για την Ελλάδα, η δράση της Siemens αποτελεί μακράν το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.

Σύμφωνα με απόφαση γερμανικού δικαστηρίου, η Siemens δαπανούσε το 10% του τζίρου της στην Ελλάδα για μίζες.

Από αυτό το ποσό, το 2% πήγαινε κατ’ ευθείαν στα ταμεία των δύο κομμάτων που εναλλάχθηκαν στην εξουσία αυτήν τη χρονική περίοδο, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Αποδέκτες των «δώρων» της Siemens ήταν πολιτικοί, στελέχη δημόσιων οργανισμών, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Ο γερμανικός κολοσσός πέτυχε χάρη σε αυτήν την πρακτική πλουσιοπάροχες συμβάσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Μεταξύ άλλων στη Siemens και τους συνεταίρους της κατοχυρώθηκαν διαχρονικά οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, το σύστημα C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, το τρίτο τμήμα του Προαστιακού, αγορές ντιζελαμαξών και τροχαίου υλικού για ΟΣΕ και ΗΣΑΠ, το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών «Ερμής» του Ελληνικού Στρατού, προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο επικεφαλής της Siemens Ελλάς Μιχάλης Χριστοφοράκος κατέφυγε στη Γερμανία προκειμένου να δικαστεί εκεί και να μην εκδοθεί στην Ελλάδα.

Κατέθεσε στο γερμανικό δικαστήριο ότι υπήρξαν δωροδοκίες κομμάτων και κρατικών λειτουργών στη χώρα.

Οι γερμανικές αρχές αρνήθηκαν την έκδοσή του για τις κατηγορίες που αιτήθηκε η Ελλάδα.

Το συνολικό μέγεθος των δωροδοκιών στην Ελλάδα εκτιμάται τουλάχιστον στα 69 εκατ. ευρώ.

Volkswagen
Η κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, το καμάρι της γερμανικής βιομηχανίας, εμπλέκεται στη μεγαλύτερη ίσως απάτη των τελευταίων χρόνων σε βάρος των καταναλωτών.

Οπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο γερμανικός κολοσσός είχε εγκαταστήσει σε εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα οχήματά της σε όλον τον κόσμο λογισμικό το οποίο παραποιούσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Αποτέλεσμα ήταν τα ρυπογόνα ντιζελοκίνητα οχήματά της να βγαίνουν στα τεστ πεντακάθαρα, σαν να καίνε... οινόπνευμα.

Η αποκάλυψη της απάτης προκάλεσε σοκ σε όλον τον πλανήτη και σπίλωσε ανεπανόρθωτα το «Made in Germany», τη φήμη δηλαδή που διατηρούν τα γερμανικά προϊόντα και πιο συγκεκριμένα τα βιομηχανικά για την ποιότητά τους.

Υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι οι αρμόδιες αρχές τόσο της Γερμανίας όσο και της Ε.Ε. γνώριζαν τη ματσαράγκα της VW αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Το σκάνδαλο δεν ήταν το μοναδικό για τη VW. Mεταξύ άλλων, το 2005 αποκαλύφθηκε ότι είχε στήσει σχήμα δωροδοκίας των μελών του εργατικού της συμβουλίου προκειμένου αυτοί να συναινούν στις αποφάσεις της διοίκησης.

Μεταξύ άλλων, οι δωροδοκούμενοι συνδικαλιστές απολάμβαναν πανάκριβες διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς, οι οποίες περιελάμβαναν και σεξ-πάρτι με πόρνες.

Για τον ρόλο του στις δωροδοκίες, ο Πίτερ Χαρτς, προσωπάρχης της VW εκείνη την εποχή και στενός φίλος του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, τιμωρήθηκε το 2007 με δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή.

Ο Χαρτς ήταν ο εμπνευστής των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στη γερμανική αγορά εργασίας εκείνη την περίοδο.

Το 2005 η VW ενεπλάκη σε ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς, στην Ινδία.

Ανώτατο στέλεχός της απαίτησε μίζα 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να οικοδομηθεί εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο κρατίδιο Αντρα Πραντές.

Το 2006 ανώτατα στελέχη της Volkswagen και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών πιάστηκαν να παίρνουν μίζες από τους προμηθευτές τους.

Deutsche Bank

Βρίσκεται πίσω από όλα σχεδόν τα σκάνδαλα χειραγώγησης χρηματιστηριακών δεικτών και αξιών στις διεθνείς αγορές, όπως για παράδειγμα το επιτόκιο Libor, για το οποίο υποχρεώθηκε σε καταβολή προστίμου δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας -που είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Αουσβιτς- ελέγχεται ακόμη για απάτες, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, πλαστογραφία, απόκρυψη των πραγματικών οικονομικών της στοιχείων, παραγωγή τοξικών χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Τα πρώην αφεντικά της, Γιούργκεν Φίτσεν και Αντσου Γιάιν, κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη «συμβολή» τους στην πτώχευση του ομίλου ΜΜΕ Kirch, ενώ μια από τις μεγαλύτερες απάτες της είναι η απόκρυψη ζημιών 12 δισ. δολαρίων στην αρχή του κραχ του 2008, προκειμένου να αποφύγει τους αρνητικούς όρους διάσωσης από το γερμανικό κράτος.

Η Deutsche Bank Μόσχας φέρεται ότι ενεπλάκη σε ξέπλυμα αρκετών δισ. δολαρίων στενών συνεργατών του Πούτιν, για τους οποίους στη Δύση υπάρχει εμπάργκο.

Συνολικά η Deutsche Bank βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 7.000 δικαστικές προσφυγές παγκοσμίως, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος, χειραγώγηση επιτοκίων ή φοροδιαφυγή.

Τα αυξημένα δικαστικά έξοδά της προκάλεσαν πέρυσι ζημίες 6,8 δισ. δολαρίων, ενώ φέτος έχουν ήδη δεσμευτεί 5,4 δισεκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό.

Τα ανοίγματά της στα επισφαλή χρηματοοικονομικά παράγωγα εκτιμώνται σε δεκάδες τρισ. δολάρια, γεγονός που της δίνει δικαίως το προσωνύμιο «το μεγαλύτερο hedge fund του κόσμου».

Διόλου τυχαία το ΔΝΤ διεμήνυσε πρόσφατα ότι η Deutsche Bank αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Daimler


Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει τη Mercedes λάδωνε για περισσότερα από 10 χρόνια κρατικούς αξιωματούχους τουλάχιστον 22 χωρών, προκειμένου να διασφαλίζει επικερδείς συμβάσεις.

Η Daimler AG και οι θυγατρικές της λάδωσαν -μέσω λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών τρίτων και με παραπλανητικές τιμολογήσεις- αξιωματούχους σε Κίνα, Κροατία, Αίγυπτο, Ρωσία, Σερβία, Νιγηρία, Τουρκία.

Αλλά και στην Ελλάδα, όπου κέρδισε συμβάσεις προμηθειών για πολυτελή αυτοκίνητα βουλευτών και υπουργών, στρατιωτικά οχήματα, πυροσβεστικά, ασθενοφόρα, ντιζελομηχανές, συρμούς του ηλεκτρικού και λεωφορεία.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το 2010 και οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν τότε στην Daimler πρόστιμο 186 εκατ. ευρώ.

ThyssenKrupp
Η γερμανική χαλυβουργία ενεπλάκη σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη, τη διαβόητη προμήθεια των υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, που έστειλε τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή και στο οποίο ενεπλάκησαν αξιωματούχοι τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ.

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, χωρίς διεθνή ανταγωνισμό, η γερμανική εταιρεία συμφώνησε με το ελληνικό Δημόσιο την κατασκευή 4 σύγχρονων υποβρυχίων και τον εκσυγχρονισμό 3 υποβρυχίων παλαιάς τεχνολογίας.

Το κόστος της παραγγελίας ήταν περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των οπλικών συστημάτων.

Χρόνος παράδοσης του πρώτου υποβρυχίου ορίστηκε το 2006 και ώς το 2008 θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί και τα υπόλοιπα έξι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης, οι μίζες των Γερμανών προς τους Ελληνες ξεπέρασαν τα 85 δισ. ευρώ.

Ως τα τέλη του 2013 το ελληνικό Δημόσιο είχε πληρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους Γερμανούς και τις θυγατρικές τους, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο, το «Παπανικολής», που έμεινε στην ιστορία ως το «υποβρύχιο που έγερνε» λόγω ναυπηγοκατασκευαστικών αστοχιών.

Ο μεσάζοντας των μιζών της Τhyssen στην Ελλάδα φέρεται ότι λάδωνε και Γερμανούς πολιτικούς, ενώ η χαλυβουργία ελέγχεται για λαδώματα και στην Τουρκία.

Εχει κατηγορηθεί ακόμη για σύσταση καρτέλ με σκοπό τη χειραγώγηση των τιμών του χάλυβα.

MAN
Η κατασκευάστρια φορτηγών και λεωφορείων φέρεται να λάδωνε με εκατομμύρια φορείς που αποφάσιζαν προμήθειες των προϊόντων της εταιρείας τόσο στη Γερμανία όσο και σε μια σειρά άλλες χώρες.

Στην Ελλάδα, οι μίζες που πρόσφερε εκτιμώνται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Της εξασφάλισαν μεταξύ άλλων σύμβαση με τον ΗΛΠΑΠ το 2002 για την προμήθεια 131 τρόλεϊ.

Η ΜΑΝ συμμετείχε και σε προγράμματα του υπουργείου Αμυνας ύψους 21 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2003.

Commerzbank

H δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας είναι ένα από τα σημαντικότερα «βαποράκια» άνομων κεφαλαίων στον κόσμο.

Μόνο φέτος έχει αποκαλυφθεί ότι:

1. Μαζί με άλλες γερμανικές τράπεζες βοηθούσε με το αζημίωτο επενδυτές να φοροδιαφεύγουν εκμεταλλευόμενη τα παραθυράκια του νόμου. Η κομπίνα κόστισε στο γερμανικό Δημόσιο περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

2. Hταν από τις τράπεζες που ενεπλάκησαν στο κορυφαίο σκάνδαλο φοροαποφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω δικηγορικού γραφείου του Παναμά που έφεραν στο φως τα Panama Papers

3. Για τουλάχιστον δέκα χρόνια διατηρούσε ανάλογες δραστηριότητες με το «Δουκάτο της Φοροδιαφυγής», το Λουξεμβούργο του κυρίου Γιούνκερ.

Deutsche TelecomΟ μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ευρώπης και βασικός μέτοχος του ΟΤΕ υπέκλεπτε επανειλημμένα στην προηγούμενη δεκαετία τις τηλεφωνικές συνομιλίες ανώτερων στελεχών και δημοσιογράφων.

Ακόμη, μαζί με τις Siemens, Bosch και T-Systems εμπλέκονται στο σκάνδαλο του νέου αεροδρομίου του Βερολίνου, ενός γερμανικού... γεφυριού της Αρτας, από το οποίο έχει κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, έδινε και αυτή τις μίζες της μέσω θυγατρικής σε χώρες των Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ).

HochtiefΟ κατασκευαστής του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» εμπλέκεται μαζί με τη Siemens και τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους κατασκευών στο καρτέλ των εργολάβων.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα 45 μέλη του καρτέλ χειραγωγούσαν τους διαγωνισμούς και μοιράζονταν για περίπου τρεις δεκαετίες την πίτα των δημοσίων έργων.

FerrostaalΗ πρώην θυγατρική εταιρεία της ΜΑΝ συμμετείχε στην κοινοπραξία που κέρδισε τις συμβάσεις προμήθειας των αμαρτωλών υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού και λάδωσε για τον ίδιο λόγο και στην Πορτογαλία.

Για τις μίζες χρησιμοποίησε συμβουλευτικές εταιρείες.

Με ένα μέρος αυτών των χρημάτων λαδώθηκαν Ελληνες κρατικοί αξιωματούχοι.

RheinmetallΗ Rheinmetall Defence Electronics, η κατασκευάστρια του γερμανικού τανκ Leopard, ενεπλάκη σε δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων διαφόρων χωρών.

Μεταξύ άλλων και Ελλήνων. Στελέχη της καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και πρόστιμα από τα γερμανικά δικαστήρια.

* Μπαλόπουλος: Υπουργός Εμπορίου της χούντας που συνέδεσε το όνομά του με μαζικές εισαγωγές σάπιων κρεάτων από την Αργεντινή. Εντολή του Παττακού απαγόρευε για κάποιο διάστημα τη διάθεση ντόπιου κρέατος, χάριν των σάπιων της Αργεντινής και των μεγαλεμπόρων-εισαγωγέων, που λάδωναν τους χουντικούς. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου απαγορεύτηκε για δεκαετίες η πώληση ντονέρ στα σουβλατζίδικα.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Κομισιόν καλεί την Apple να καταβάλει πρόστιμο- μαμούθ ύψους 13 δισ. ευρώΟ αμερικανικός κολοσσός καλείται να πληρώσει στο Δουβλίνο 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους
Να πληρώσει πρόστιμο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία καλείται η Apple, σύμφωνα με σημερινή απόφαση στην οποία κατέληξαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέφερε σήμερα ένα μεγάλο πλήγμα στα "φορολογικά πλεονεκτήματα" που χορηγεί η Ιρλανδία στην Apple διατάσσοντας την γιγάντια αμερικανική εταιρεία να επιστρέψει στο Δουβλίνο ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ, καθώς αποφάνθηκε πως το ειδικό σχέδιο για τη διοχέτευση των κερδών της εταιρείας μέσω της Ιρλανδίας αποτελούσε παράνομη κρατική βοήθεια. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ιρλανδία παραχώρησε στην Apple υπερβολικά φορολογικά προνόμια ύψους 13 δισεκ. δολαρίων (...) Η Ιρλανδία οφείλει τώρα να ανακτήσει τους φόρους που δεν καταβλήθηκαν από την Apple στο έδαφός της μεταξύ του 2003 και του 2014, δηλαδή ποσό 13 δισεκ. δολαρίων, συν τους τόκους", αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. 

Το μεγάλο αυτό ποσό, περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από την προηγούμενη γνωστή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από εταιρεία σε τέτοια περίπτωση, θα μπορούσε να μειωθεί, αναφέρει η Επιτροπή, αν άλλες χώρες επιδιώξουν οι ίδιες περισσότερους φόρους από την αμερικανική εταιρεία. 

Η Apple, που μαζί με την Ιρλανδία έχουν ήδη δηλώσει πως θα ασκήσουν έφεση επί της απόφασης, κατέβαλε φόρο ανάμεσα σε 0,005% και 1%, προσθέτει η Επιτροπή. 

 Η πρωτοφανής απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά από εξονυχιστικούς οικονομικούς και φορολογικούς έλεγχους της αμερικανικής εταιρίας στην χώρα, παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει αρχικά και εν συνεχεία σχεδόν απειλήσει για αντίποινα. 

 H κυβέρνηση Ομπάμα είχε αποστείλει την περασμένη Τετάρτη προειδοποίηση στην ΕΕ, αναφέροντας, ότι οι ευρωπαϊκές έρευνες στην υποτιθέμενη υπόθεση φοροδιαφυγής από αμερικανικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική». Σε κείμενο, το οποίο συντάχθηκε μετά από εντολή του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι οι Βρυξέλλες, υπερβαίνουν των αρμοδιοτήτων τους και εξελίσσονται σε μια «υπερεθνική φορολογική αρχή». Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν επίσης, ότι εάν οι Βρυξέλλες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να απαιτήσουν το ποσόν των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple για μη καταβληθέντες φόρους, οι ΗΠΑ θα «εξετάσουν τις πιθανές απαντήσεις». 

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει έρευνα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον οι φορολογικές συμφωνίες της Apple με την Ιρλανδία, που επέτρεψαν στην εταιρεία να πληρώνει πολύ λίγους φόρους για τα εισοδήματά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, οφείλονται σε κρατικές ενισχύσεις. Το ποσό διεκδίκησης από την Αpple φτάνει τα 19 δισ. δολάρια ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι τα κράτη μέλη της χάνουν από εταιρική φοροαποφυγή 50 έως 70 δισ. ευρώ ετησίως. 

Πηγή: www.lifo.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - “Νούμερο” για Δελφινάριο, από Τσίμα και Κοσιώνη στον ΣΚΑΙ, για τις άδειεςΗ Σία Κοσιώνη ξεκινάει με τα «σκοτεινά σημεία» της «περίεργης διαδικασίας» της αδειοδότησης των καναλιών και με κάποια θεατρικά «γιατί» δίνει το λόγο στον «συμπρωταγωνιστή» της Παύλο Τσίμα να συγκλονίσει το κοινό με τις δυνατές του ατάκες, μιλώντας για τους «φανταστικούς εχθρούς» της κυβέρνησης και τα «βοθροκάναλα». Ο «καλός στρατιώτης» Παύλος παραδέχεται ότι έπρεπε να ρυθμιστεί η νομιμότητα, να αφήσει η κυβέρνηση θετικό αποτύπωμα στην ιστορία… Εκεί συμφωνεί κι η Σία, πως όλοι θέλουν ένα ρυθμισμένο καθαρό τηλεοπτικό πεδίο!!!

Πλάνο στον Παύλο, που επιχειρηματολογεί περί κατασκευασμένων από την κυβέρνηση εχθρών (όλοι ξέρουμε με τι στοργή τα κανάλια την περιβάλουν την αχάριστη) και λέει την ατάκα της βραδιάς: «Νικάει ο Άγιος Γιώργης τον καταραμένο όφι για να τον πάρει μαζί του ο κύριος Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη να τον δείξει νικημένο».

Η παράσταση κορυφώνεται με δάκρυα για το ΕΣΡ (κουβέντα για το ρόλο της αντιπολίτευσης), με συζήτηση περί του «4», του αριθμού των αδειών, και τα περί του «ανυπάρκτου αντιπάλου» παίρνουν μυθικές διαστάσεις στον μπερντέ, συγγνώμη, στην οθόνη ήθελα να πω…
Πηγή thefaq.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γαλλία: 9 στα 10 γυμνάσια της χώρας επέλεξαν την εκμάθηση αρχαίων ελληνικώνΣτα πλαίσια της μεταρρύθμισης στην παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση Βαλς, οι Γάλλοι καθηγητές και μαθητές φαίνεται πως επέλεξαν συνειδητά να συνεχίσουν να διδάσκονται αρχαία ελληνικά και λατινικά

Με τη νέα σχολική χρονιά, το γυμνάσια της Γαλλίας αναμένεται να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας με στόχο όπως ισχυρίζεται την εξατομίκευση και την ελευθερία στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων από μαθητή, σε μαθητή. Στα πλαίσια αυτά, το υπουργείο διάρθρωσε μια σειρά από θεματικές που μπορεί ένας Γάλλος μαθητής του γυμνασίου να επιλέξει, όπως Πολιτισμός και τέχνες, Πληροφορική, Επικοινωνία, Κοινωνία, Ξένες γλώσσες, Επιστήμες, Σώμα και υγεία και πολλά άλλα. Ανάμεσα σε αυτά, δημιουργήθηκε και μια ξεχωριστή θεματική με τίτλο Γλώσσες και πολιτισμός της Αρχαιότητας στην οποία όπως είναι φυσικό δεσπόζει η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας.

Παρά τις πρώτες αντιδράσεις, με καθηγητές και συνδικαλιστές να ισχυρίζονται πως το νέο σύστημα θα εξαλείψει τις λεγόμενες μητρικές γλώσσες από την παιδεία, από το υπουργείο ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε κλίμα ευφορίας πως το 92% των γυμνασίων της χώρας, καθώς και το 70% των μαθητών γυμνασίου επέλεξαν την παραπάνω θεματική. "Αυτό σημαίνει πως όχι απλά, τα λατινικά και τα ελληνικά δεν θα εξαφανισθούν, αλλά θα ενισχυθούν" σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου. Όπως αναφέρουν, τα στοιχεία δείχνουν πως τριπλάσιος αριθμός μαθητών σε σχέση με την περασμένη χρονιά θα μαθαίνουν τις αρχαίες γλώσσες στο γαλλικό σχολείο.
Μια μεταρρύθμιση, δεκάδες αντιδράσεις

Η μεταρρύθμιση των σοσιαλιστών για το κολέγιο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι συνδικαλιστές, οι γονείς και οι καθηγητές που δυσκολεύονται να διακρίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το νέο σύστημα και προειδοποιούν πως λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας χρονιάς όλα μοιάζουν να βρίσκονται στον αέρα. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να φτιάξουν ένα πιο ευέλικτο σύστημα, μέσα στο οποίο ο μαθητής θα μπορεί να επιλέξει, να διαμορφώσει και τελικά να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο στα δικά του ενδιαφέροντα.

Για πολλούς είναι ακριβώς αυτή η επιλογή πεδίων που θέτει το πρόβλημα, καθώς εκφράζονται οι ανησυχίες πως μαθητές ενδέχεται να επιλέγουν να παραλείπουν βασικά μαθήματα, ανάλογα με την κλίση τους, με αποτέλεσμα να στερούνται βασικών γνώσεων περνώντας στο λύκειο. Από το υπουργείο πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ενώ διαβεβαιώνουν πως τα μαθήματα και οι γνώσεις που θεωρούνται θεμελιώδεις.

Ανάμεσα στους καθηγητές πάντως υπάρχουν και εκείνοι, κυρίως όσοι τοποθετούνται αριστερά στα συνδικαλιστικά όργανα, που στηρίζουν τον νόμο της υπουργού Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem. Οι συνδικαλιστικές ομάδες όμως που εκπροσωπούν σχεδόν το 80% των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλούν σε κινητοποιήσεις στις 8 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία σε αυτή την τελευταία σχολική χρονιά για την προεδρία Ολάντ.

*Στη φωτό η Γαλλία υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem, πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο παιδείας στην κυβέρνηση των σοσιαλιστών

Πηγή news247.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες


Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, αγνοώντας βασικές πληροφορίες για το προϊόν που καταναλώνουν, όπως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει παραχθεί.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά - σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.

Και ενώ τα παιδιά του "αναπτυγμένου" κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.

Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.

Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.

Οι μεγάλες εταιρείες, αν και έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσει η παιδική εργασία στις φυτείες τους, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με το πρόβλημα.

"Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία", εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης "Green America", για τα δικαίωματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο. "Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.", αναφέρει η Jardim.

Σημαντικός μοχλός πίεσης των εταιρειών είναι οι καταναλωτές με τη δύναμη που διαθέτουν. Aς απαιτήσουμε όλοι από τις παρακάτω μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας να αναλάβουν δράση, ώστε να μπει ένα τέλος στην παιδική εργασία:

Hershey


Mars


Nestle


ADM Cocoa


Godiva


Fowler’s Chocolate


KraftΠηγή www.enallaktikos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων τα δάνεια Ψυχάρη, Μπόμπολα, Αλαφούζου


Συνταρακτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν τόσο από τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και από τις εν εξελίξει εισαγγελικές έρευνες, που εξετάζουν τις δανειακές συμβάσεις που έχουν συνάψει οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα μιντιακά μαγαζιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Παραπολιτικών».

Όπως γράφει η εφημερίδα, παράλληλα με τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και media, συνεχίζονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης που εστιάζονται ως επί το πλείστον στη μεθοδολογία που ακολουθούσαν οι τραπεζίτες στη χορήγηση των δανείων.

Με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, σημειώνουν τα «Παραπολιτικά» φαίνεται να έχει εντοπιστεί τεράστιο ζήτημα, που σχετίζεται κυρίως με τις προσωπικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τους ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στην παρούσα φάση, το πρόβλημα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη των πιστωτικών ιδρυμάτων που χορήγησαν τα δάνεια, αφού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στις περισσότερες περιπτώσεις προκύπτει το αδίκημα της απιστίας.

Συγκεκριμένα, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν ότι έχει ανακύψει τεράστιο ζήτημα με τις προσωπικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί πρώτιστα από τους Σταύρο Ψυχάρη και Γιάννη Αλαφούζο και δευτερευόντως από την οικογένεια Μπόμπολα.

Για τους δύο πρώτους το θέμα των προσωπικών εγγυήσεων συνδέεται άμεσα και με τη δέσμευση των προσωπικών τους λογαριασμών. Η κυβέρνηση, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόσο στην περίπτωση του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ όσο και σε αυτήν του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ έχει φροντίσει να στείλει τα απαιτούμενα μηνύματα.

Από κει και πέρα, στο εσωτερικό των τραπεζών επικρατεί μεγάλη αναταραχή, αφού πλέον κανείς δεν γνωρίζει τι του ξημερώνει. Η «γραμμή» που έχει δοθεί από τα υψηλά κλιμάκια των τραπεζών είναι να υπάρξει άμεσα συνεννόηση με τους δανειολήπτες, προκειμένου πριν από την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας να έχουν δοθεί νέες εμπράγματες εγγυήσεις.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στους τραπεζικούς κύκλους προκαλεί αρνητικά σχόλια το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει το ίδιο, ζωηρό ενδιαφέρον για τα δάνεια -και τη δικαστική τους εξέλιξη- που έχει λάβει ο «Πήγασος» της οικογένειας Μπόμπολα.

Μάλιστα, οι κακές γλώσσες έχουν αρχίσει να διαδίδουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάλογη αντιμετώπιση, αλλά, απεναντίας, έχουν γίνει και παρεμβάσεις προκειμένου να πέσει στα μαλακά το αφεντικό του «Εθνους». Φυσικά, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, από τη στιγμή που βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με τα δάνεια του «Πήγασου».

Πηγή: Παραπολιτικά

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Και στραβός είναι ο γιαλός, και στραβά αρμενίζουμε..

    Εθίχτηκαν λέει, κάποιοι των Ανεξάρτητων Κωλοτούμπων κυρίως,
..και ξεσάλωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
..γιατί λέει ο Αρτέμης έτυχε υποδοχής ροκ σταρ στην Τρίπολη.

Και περιμένουνε λέει πότε θα επέμβει ο εισαγγελέας εναντίον του Αρτέμη για όσα έωλα, λέει, υπόσχεται στον ελληνικό λαό.
Εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό
διάλειμμα για να καγχάσουμε έως να σπαρταρίσουμε στο γέλιο.
Οι Ανεξάρτητες Κωλοτούμπες! Παρέα με τον ΤΣΥΡΙΖΑ! Διαμαρτύρονται γιατί κάποιος υπόσχεται κάτι που δεν θα κάνει! Έλεος! Θα πεθάνουμε απ΄τα γέλια!

Ναι ρε. Εισαγγελέα. Κι εμείς τον θέλουμε.
Μαντέψτε όμως από ποιούς πρέπει ν' αρχίσει.
Απ' αυτούς που τώρα τάζουν αυτά που ενδεχομένως, ή μάλλον πιθανότατα δεν θα πραγματοποιήσουν,
..ή απ' αυτούς που ήδη ξέσκισαν τις υποσχέσεις τους, γλύφουν εκεί που έφτυναν, και αισθάνονται και περήφανοι από πάνω;
Ρε ελεεινά λιγούρια, σας τύφλωσε η εξουσία, σας μάραναν οι καρέκλες, μπουκωθήκατε με διορισμούληδες και με τ' αποφάγια των τοκογλύφων,
..και γίνατε προδοτότεροι των προδοτών, και δωσιλογιότεροι των δωσιλόγων,
..και τολμάτε να εγκαλείτε τους άλλους -όποιους άλλους- για πιθανή μελλοντική αθέτηση υποσχέσεων;
Ούστ, πρώην ξενηστικωμένοι, και νυν χαραμοφάηδες.


Από την άλλη βέβαια, η βλακεία και η απόλυτη αποχαύνωση του ελληνικού λαού έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που η επιστήμη ποτέ δεν θα φτάσει.
Ενώ μεγάλοι διεθνείς οικονομολόγοι,
..ενώ τεράστιες σε μέγεθος και σε εγκυρότητα εφημερίδες του εξωτερικού,
..παραδέχονται πλέον ανοιχτά πως αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας είναι ένα επί τούτου σχέδιο καταστροφής μιάς χώρας, και όχι λάθος,
..είτε σαν πείραμα, είτε προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό άλλων χωρών,

..εμείς, ο ελληνικός λαός, αντί να ξεσηκωθεί, να συλλάβει, να δικάσει και να καταδικάσει τους υπεύθυνους κυβερνώντες και οιονεί προδότες των δύο τουλάχιστον τελευταίων δεκαετιών,
..τρέχουμε πίσω από Αρτέμηδες,
..ψηφίζουμε Λεβεντομ@λάκες,
..και κυνηγάμε πόκεμον,
..ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ την νεοναζιστική Νέα Τάξη της Ευρωπαϊκής "Ένωσης", για την επιλογή τούτου του λαού και την μετατροπή του σε σκλάβο εν καιρώ ειρήνης.

Εδώ δεν υπάρχει δίλημμα.
ΚΑΙ στραβός είναι ο γιαλός, καθ' όσον τον στραβώσαμε με τα ίδια μας τα χεράκια,
ΚΑΙ στραβά αρμενίζουμε.
Αλλά ολόστραβα.
Πιό στραβά δεν γίνεται.
Ανεχόμαστε Τσίπηδες, Κατακαημμένους, Φίδηδες και Πιτσιλήδες, Μπουμπούκους, Ηλίθιους και Κούληδες,
..και μετά τρέχουμε στους Αρτέμηδες να μας σώσουν!

Ρε μνημόνια μέχρι να παγώσει ο ήλιος!
Ρε ΦΠΑδες στο 368%, και φορολογία στο 103% μέχρι να ξεραθεί το Αιγαίο!
Και ΕΝΦΙΕΣ, και Ρεπούσηδες, και την θειά Θεανώ μέχρι να μας βγουν τα γεμιστά απ' τη μύτη!
Και Πάκηδες, και ΔΕΘ, και προγράμματα της Θεσσαλονίκης, και success stories, και ΜOUGA και Πρωκτεντέρηδες,
..μέχρι να σηκωθούν τα κόκκαλα των 300, και των Μαραθωνομάχων, και του Μακρυγιάννη, και των αντιστασιακών της Κατοχής,
..και να μας στρώσουν στο κυνήγι.

Άκου ζητούν εισαγγελέα για αθέτηση υποσχέσεων οι Ανεξάρτητες Κωλοτούμπες!
Άκου θα μας σώσει ο Αρτέμης!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εξελέγη νέος Μητροπολίτης Σμύρνης 94 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή


ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΘΝΟΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε Μητροπολίτη Σμύρνης τον Αρχιμ. Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογή Μητροπολίτη Σμύρνης μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Τελευταίος Μητροπολίτης ήταν ο εθνοϊερομάρτυς Σμύρνης Χρυσόστομος.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς (κατά κόσμον Μιχαήλ) γεννήθηκε στα Άνω Λεχώνια Βόλου το 1972.

Αποφοίτησε από το Πρότυπο Κλασικό Λύκειο Βόλου το 1990. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Το 1995 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1996 πρεσβύτερος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο και διηκόνησε επί επτατετία στην Ι. Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας της Μητροπόλεως αυτής.

Το 2002 προσελήφθη στην Πατριαρχική Αυλή, αναλαβών καθήκοντα παρά την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ως και γραμματέως διαφόρων Συνοδικών Επιτροπών. Το 2005 διoρίστηκε Υπογραμματεύων και το 2011 Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Τυγχάνει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του εν Αθήναις Ιδρύματος Υποστηρίξεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ΜΚΟ OECUMENICA, ενώ μετέχει διαφόρων εκκλησιαστικών αποστολών, ιδιαιτέρως δε διορθοδόξου χαρακτήρος.

Η ανακοίνωση της Ιερά Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου


«Κατά τήν σημερινήν συνεδρίαν τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, προτάσει καί εἰσηγήσει τοῦ Προέδρου αὐτῆς Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικῶν γενομένων ἐν τῷ Πανσέπτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ ὁ Ἀρχιγραμματεύς αὐτῆς Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαῖος Σαμαρᾶς, ἐξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σμύρνης.
Ὁμοίως, σεπτῇ Πατριαρχικῇ εἰσηγήσει, ὁ Ἱερατικῶς Προϊστάμενος τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Συκῆς ἐξελέγη παμψηφεί Ἐπίσκοπος Ἐρυθρῶν, Βοηθός τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Πατριάρχου, ὁ Ὁποῖος καί θέτει αὐτόν, τό γε νῦν ἔχον, εἰς τήν διάθεσιν τοῦ νέου ποιμενάρχου τῆς πρωτευούσης τῆς Ἰωνίας.
Δι᾿ ἑτέρων Ἀνακοινωθέντων θά γνωστοποιηθοῦν τά τῶν χειροτονιῶν τῶν Θεοφιλεστάτων Ἐψηφισμένων, ὡς καί τῆς ἐνθρονίσεως τοῦ ἁγίου Σμύρνης.
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 29ῃ Aὐγούστου 2016
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου» αναφέρει η ανακοίνωση.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....