Διυλιστήριο: 10/27/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Γιατί δεν χαίρεται ο κόσμος και δεν χαμογελάει, πατέρα;..

     Γιατί αύριο, παιδί μου, θα γιορτάσουμε για άλλη μιά φορά την επέτειο της έναρξης του πολέμου.
Της έναρξης, όχι του τέλους, όχι της απελευθέρωσης.
Γιατί, πατέρα;
Γιατί απελευθέρωση εδώ στην χώρα μας δεν
έγινε ποτέ, παιδί μου.

Σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που βρέθηκαν υπό κατοχή στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εορτάζεται η μέρα της απελευθέρωσής τους, ή έστω του τέλους του πολέμου.
Στην Ελλάδα η Κατοχή δεν τελείωσε ποτέ.
Γιατί ανάμεσα στην πρώτη εκείνη γερμανική κατοχή, και στην δεύτερη Κατοχή που ζούμε τώρα,
..στο διάστημα που μεσολάβησε, σε όλα αυτά τα 73 χρόνια, στην χώρα μας συνέχισαν να κυβερνούν οι συνεργάτες των γερμανών ναζί, οι δωσίλογοι και οι μαυραγορίτες.

Η κάθαρση της κοινωνίας απ' τους προδότες, τα καθάρματα, τους εγκληματίες "έλληνες" που σύμπραξαν με τους κατακτητές, ή εκμεταλλεύτηκαν την Κατοχή για να πλουτίσουν σε βάρος του κατεχόμενου λαού, δεν έγινε ποτέ.
Με τον (καθ' υπόδειξη και βοήθεια των συμμάχων) εμφύλιο πόλεμο, επιχειρήθηκε και κατορθώθηκε η ατιμωρησία όλων εκείνων, που στα επόμενα χρόνια θα εμφανιστούν στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της Ελλάδας ως "κρατούσα αρχή".
Οι περιουσίες, τα χιλιάδες σπίτια, χωράφια, και λογής ακίνητα των ελλήνων που μεταβιβάστηκαν-κλάπηκαν στην διάρκεια της πρώτης Κατοχής για μιά λίρα, ή για έναν τενεκέ λάδι κι ένα τσουβάλι αλεύρι,
..δεν επεστράφησαν ποτέ στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους ή τους απογόνους τους.
Παρέμειναν λάφυρα στα χέρια των μαυραγοριτών και των συνεργατών των κατακτητών,
..λάφυρα που έγιναν η μαγιά της περιουσίας τους με την οποία εξαγόρασαν την εξέχουσα θέση στην κοινωνία και την πολιτική εξουσία που το χρήμα τους εξαγόρασε.
Κι έτσι η Κατοχή δε τελείωσε ποτέ.

Στο πέρασμα των 73 αυτών χρόνων αποδείχτηκε πως ο δωσιλογισμός κι ο μαυραγοριτισμός δεν έχουν χρώμα.
Ο προδότης και ο συνεργάτης του κατακτητή μπορεί να δηλώνει δεξιός ή αριστερός΄η ο,τιδήποτε άλλο,
..παραμένει όμως απλώς ένας δωσίλογος, ένας μαυραγορίτης.

Έτσι σήμερα και υπό πλήρη δεύτερη Κατοχή, και με κυβέρνηση δήθεν αριστερή, επιχειρείται και πάλι η πετυχημένη συνταγή της αρπαγής (για την εξόφληση ενός "χρέους" που δημιούργήθηκε για να διασωθούν οι τράπεζες των μαυραγοριτών) της όποιας περιουσίας απέκτησαν οι έλληνες στο μεσοδιάστημα αυτό της "ειρήνης",
..στα χρόνια μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κατοχής,
..χρόνια της αφανούς κατοχής της εξουσίας και του μεγάλου πλούτου απ' τους ίδιους τους συνεργάτες και μαυραγορίτες, ή απ' τους απογόνους τους.

Αύριο γιορτάζουμε την επέτειο της απαρχής της μαύρης αυτής περιόδου που διαρκεί ακόμα μέχρι σήμερα.
Γιορτάζουμε το ΟΧΙ εκείνο που βροντοφώναξε ο απλός λαός στην αρχή εκείνη των βασάνων του,
..για να μετατραπεί και το ΟΧΙ εκείνο σε ΝΑΙ αμέσως μετά την δήθεν απελευθέρωση.

Βλέπεις παιδί μου, δωσίλογοι και μαυραγορίτες υπήρχαν και υπάρχουν συνεχώς.
Και μόνον αυτοί γιορτάζουν αληθινά.
Γιατί λοιπόν να χαρεί ο κόσμος και να χαμογελάσει, παιδί μου;..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη. Βολές κατά ριπάς από Παυλόπουλο - Καμμένο - Κοτζιά σε Τουρκία, Σκόπια και Αλβανία«Λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο “ΟΧΙ” σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ταυτόχρονα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, στη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

«Η επέτειος του “ΟΧΙ”, την 28η Οκτωβρίου 1940, δίνει την ευκαιρία στο Έθνος μας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδίως εκτός των συνόρων μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Για μας, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι υπαρξιακή, κυριολεκτικώς, αρχή και αξία, αφού, όπως έχουμε αποδείξει κατά την μακραίωνη Ιστορία μας, μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει.

Γι’ αυτό ακριβώς, λέμε και θα λέμε πάντοτε ένα ανυποχώρητο “ΟΧΙ” σε καθέναν που θα τολμήσει να επιβουλευθεί τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, και την εθνική μας κυριαρχία, που είναι, ταυτοχρόνως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονάμε ούτε εμείς, ούτε οι εταίροι μας.

Γιατί η Ελλάδα, ιδίως σε αυτούς του ταραγμένους καιρούς, είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ευρώπης.

Αυτό το “ΟΧΙ”, όμως -συνέχισε- μετατρέπεται ταυτοχρόνως και σε ένα μεγάλο “ΝΑΙ” στην Ειρήνη και την Δημοκρατία. Λέμε, λοιπόν, σε όλους τους λαούς του κόσμου, αλλά κυρίως στους γείτονές μας: «Οσο είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανένα να επιβουλεύεται σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, άλλο τόσο, όταν και οι γείτονες μας έχουν την ίδια νοοτροπία, είμαστε έτοιμοι να τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα καλής γειτονίας, να συμπράξουμε μαζί, να δημιουργήσουμε ειρηνικά.

Λέμε στους γείτονες μας ότι δεν επιβουλευόμαστε κανέναν, δεν διεκδικούμε σπιθαμή γης από κανέναν, αλλά δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης.

Μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού της ειρήνης και της δημοκρατίας, ιδίως δε του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του, είμαστε έτοιμοι όχι απλώς να συμπράξουμε, να βοηθήσουμε καθέναν που έχει ανάγκη.

Γιατί δεν πρέπει να λησμονάμε, ακριβώς επειδή είμαστε Ελληνες, ότι οι γειτονικοί μας λαοί χειμάζονται και εκείνοι, πολλαπλώς, έχουν την ανάγκη μας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθεια, την οποία εμείς ξέρουμε να δίνουμε, ακόμα και από το υστέρημα μας.

Αρκεί να αντιληφθούν ότι χωρίς Διεθνές Δίκαιο, χωρίς Ευρωπαϊκό Δίκαιο, χωρίς πίστη στην ειρήνη και τη δημοκρατία δεν υπάρχει περίπτωση να στεριωθεί φιλία», τόνισε.

Από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα και υπογράμμισε:

-Για το Κυπριακό

«Ως προς την Κύπρο μας, που δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ, γιατί η λευτεριά πρέπει να γυρίσει και πάλι σε αυτό το νησί, τονίζω ότι δεν είναι δικό μας θέμα μόνο, είναι ευρωπαϊκό και είναι διεθνές, ζητάμε αμέσως λύση. Μόνο που η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, γιατί η Κύπρος είναι πλήρες κράτος -μέλος της Ε.Ε. και μάλιστα στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση, η οποία θα αποδεχόταν μειωμένη κυριαρχία, δηλαδή στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Οιαδήποτε λύση, όπως εκείνη, την οποία προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο ορθώς απορρίφθηκε, θα ήταν αντίθετη με το θεμέλιο του ίδιου του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κυρίως θα δημιουργούσε ένα καταστροφικό προηγούμενο για την ίδια την Ευρώπη.

Γιατί αυτό το μοντέλο που πήγαν κάποιοι να ευφανταστούν -ελπίζω καλόπιστα- αλλά πάντως έκαναν λάθος, μην ξεχνάτε ότι δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Θα ήταν η αρχή του τέλους της έννοιας της κυριαρχίας της Ε.Ε. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την Κύπρο, την Ευρώπη και την κυριαρχία της.

Αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση». -Για την Τουρκία «Ξέρουμε τα προβλήματα που περνάει ο τουρκικός λαός και είμαστε εδώ και το έχουμε αποδείξει ιστορικά. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι η θάλασσα της ειρήνης. Θέλουμε το Αιγαίο να μας ενώνει. Θέλουμε η Τουρκία να διατηρήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Θέλουμε μια Τουρκία η οποία να κοιτάζει περισσότερο προς τη Δύση και λιγότερο προς την Ανατολή.

Αλλά αυτό προϋποθέτει κανόνες. Είμαστε σε κάποια πράγματα ανυποχώρητοι. Είναι αδιανόητο να υπάρξει φιλία, καλή γειτονία, αν δεν υπάρχει πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολο του και βεβαίως του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Και το Διεθνές Δίκαιο έχει ως αναπόσπαστο τμήμα τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Δεν αφήνει κανένα περιθώριο για “γκρίζες ζώνες”. Είτε την σέβεσαι είτε δεν την σέβεσαι. Ναι, να προχωρήσουμε μαζί, όμως θα υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία, που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε.». 

–Για την ΠΓΔΜ

«Βλέπετε τι τραβάει και αυτός ο λαός. Μόνο που οφείλει να αντιληφθεί αυτός ο λαός σε τι ωφελήθηκε μέχρι σήμερα με το να διεκδικεί ονόματα που δεν του ανήκουν, ιστορία που δεν του ανήκει;

Με το να παραχαράσσει κατάφωρα την ιστορία, τι κατάφερε; Εδώ είμαστε να βοηθήσουμε και αυτόν τον λαό, και το κάνουμε ήδη. Και αν θέλει να έχει αυτός ευρωπαϊκή προοπτική -εμείς πιστεύουμε ότι όλοι οι βαλκανικοί λαοί πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή προοπτική- όμως όταν έχεις ένα κράτος το οποίο δεν παραχαράσσει μόνο την ιστορία, αλλά έρχεται και μέσα από ένα όνομα το οποίο δεν του ανήκει, εκδηλώνει τάσεις αλυτρωτισμού. Δηλαδή στην ουσία αμφισβητεί το στάτους κβο των συνόρων στη Βαλκανική, κυρίως των συνόρων με την Ελλάδα.

Να θυμάστε ότι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και ιδίως το πρωτογενές αποκλείει οποιαδήποτε αμφισβήτηση συνόρων και θεωρεί ότι το κράτος το οποίο έστω και εμμέσως μέσα από εκδηλώσεις αλυτρωτισμού αμφισβητεί τα σύνορα, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, άρα υπονομεύει το ίδιο την ευρωπαϊκή του προοπτική. Λέμε, λοιπόν, και προς την ΠΓΔΜ: Τείνουμε χείρα φιλίας, αλλά δεν πρόκειται να δεχτούμε όχι μόνο την παραχάραξη της ιστορίας, γιατί η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, δεν δεχόμαστε τάσεις αλυτρωτισμού που θα έκαναν και πάλι τα Βαλκάνια να γίνουν “πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαρη».
-Για την Αλβανία

«Εχουμε πει ότι θέλουμε την προοπτική της για το μέλλον και ξέρουμε πως σε δύσκολες στιγμές της ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα στάθηκαν κοντά. Το ζούμε ακόμα και τα καλοκαίρια.

Γιατί εμείς σβήνουμε τις πραγματικές φωτιές που ανάβουν. Όμως αυτή η φιλία δεν μπορεί να είναι φιλία που κοστίζει μονομερώς. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί και ιδίως η σημερινή ηγεσία της -που δυστυχώς καθημερινά δείχνει δείγματα που δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά γενικότερα- τα οποία δεν ταιριάζουν σε ένα κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας και υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.

Με συμπεριφορές που παραβιάζουν κατάφωρα τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως είναι οι συμπεριφορές που συνεχίζονται με τις μειονότητες και με τη δική μας μειονότητα.

Οπως και συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν ένα ιερό πραγματικά θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, εκεί δεν υπάρχει δυνατότητα να πει κανείς ότι αυτή η χώρα έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Η ίδια, όμως, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική και εμείς δεν μπορεί να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Το οφείλουμε στην πατρίδα μας και στην Ε.Ε.

Γιατί η ευθύνη μας είναι αυξημένη στα Βαλκάνια για το ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της Ε.Ε.». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που έκανε νωρίτερα στο Θωρηκτό Αβέρωφ, που βρίσκεται αυτό το διάστημα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως θα μείνει για λίγο καιρό ακόμα στην πόλη, γιατί, όπως είπε, το επισκέφτηκαν πάρα πολλοί πολίτες τις ημέρες αυτές στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό το “προσκύνημα”», τόνισε, «δείχνει την ψυχή των Μακεδόνων».

«Το Θωρηκτό Αβέρωφ μας θυμίζει τα εξής», είπε ο κ. Παυλόπουλος: «Πρώτον, το φρόνημα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, γιατί το Θωρηκτό Αβέρωφ δεν ηττήθηκε ποτέ. Δεύτερον, εκείνη την περίοδο που η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε.

Είναι η εποχή που η Ελλάδα μέσα από φωτισμένες φυσιογνωμίες, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, βρήκε τον δρόμο της για το μέλλον, το οποίο εμείς σήμερα οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Αλλά τον βρήκε ενωμένη και θυμηθείτε τα δεινά που συσσώρευσε ο διχασμός που επακολούθησε.

Το φρόνημα από τη μια πλευρά και η δύναμη των Ελλήνων μέσα από την ενότητα, από την άλλη». Και θυμηθείτε το Θωρηκτό Αβέρωφ φτιάχτηκε μέσα από έναν έρανο εθνικό, των Ελλήνων, που και τότε χειμάζονταν, ήταν από το υστέρημα τους.

Βεβαίως υπήρξε κορυφαία η δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και δικαίως φέρει το όνομα του, αλλά το υπόλοιπο ποσό ήταν από το υστέρημα των Ελλήνων. Που έδειχναν και τότε ότι όταν χρειάζεται για την εθνική μας άμυνα, για την Ελλάδα μας, δίνουμε ό,τι κι αν έχουμε.

Γιατί πρώτα είναι ο τόπος μας».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Δημήτριος Μπίκος, ο οποίος του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο μια συλλογή με δίσκο γραμμοφώνου και παρτιτούρα τραγουδιού της Σοφίας Βέμπο. Στο γεύμα παρακάθισαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α.

Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά προς ορισμένους στα Βαλκάνια: «Εμείς είμαστε η ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή»

«Δεν αφήνουμε τίποτα κάτω, κάνουμε εξωτερική πολιτική για να μας σέβονται», δήλωσε κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο του, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μια ανακοίνωση δίχως να ερωτηθεί η Ελλάδα.

Η χώρα μας τότε αντέδρασε έντονα, διαμηνύοντας στη Φεντερίκα Μογκερίνι ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πλέον ανεκτή. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φροντίζει πάντα να στέλνει τα προσχέδια των ανακοινώσεων και θέσεών της που αφορούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Αθήνα για να πάρουν έγκριση. «Προηγουμένως ούτε καν μας τα ανακοίνωναν».

Ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη στην Αμερική, ότι κανείς δεν πίεσε την Ελλάδα για κανένα ζήτημα διότι άπαντες γνωρίζουν ότι «οι πιέσεις δεν περπατάνε».

«Όλοι γνωρίζουν πως ό,τι λέμε το εννοούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς και έστειλε μήνυμα σε κάποιους στα Βαλκάνια πως όταν ο ίδιος τονίζει την ισχύ της Ελλάδας, ως ισχυρότερης χώρας στη χερσόνησο, δεν το κάνει για να τους απειλήσει αλλά για να τους δώσει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη ως ηγέτιδα περιφερειακή δύναμη να υπάρχει ειρήνη και ευημερία στην περιοχή.

«Εγώ ως χώρα με τον πολιτισμό και την ιστορία που έχω, έχω και τη μεγαλύτερη ευθύνη για την περιοχή», διαμήνυσε προς όλους ο Νίκος Κοτζιάς.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σπάει ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος – Πάνω από 226 τρισ. δολάριαTρεις φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι πλέον το παγκόσμιο χρέος, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 226 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής (IIF).

Tο Ινστιτούτο εκτιμά πως το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί πλέον στο 324% του παγκόσμιου ΑΕΠ. H αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στην άνοδο του επιπέδου του χρέους στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε όλο τον κόσμο, που ανέρχεται πλέον στα 59 τρισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, το IFF καταγράφει κάποια ρίσκα εξυπηρέτησης του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν δανειστεί σε σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ ή το δολάριο.

Συγκεκριμένα, υπολογίζει ότι πριν από το 2018 περίπου 1,7 τρισ. χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί ή να αποπληρωθεί στις αναδυόμενες οικονομίες. Να σημειώσουμε, τέλος, πως το χρέος αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερο κόστος αν τα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες αυξηθούν και τα νομίσματα τους ενισχυθούν.

Πηγή www.tribune.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μείωση μαμούθ στο όριο χρηματοδότησης από ELAΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) κατά 4 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Έτσι, το όριο για τη χρήση του ELA από τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται πλέον στα 28,6 δισ. ευρώ.

«Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 4 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές», τονίζει η ΤτΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της TτE: «στις 26 Οκτωβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 28,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

Τι είναι ο μηχανισμός ELA και πότε ενεργοποιείται

Όταν οι τράπεζες μίας χώρας της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, όπως σε περιόδους που παρατηρείται αυξημένη εκροή καταθέσεων, σαν πρώτη επιλογή εξετάζουν και αναζητούν το δανεισμό από κάποια άλλη τράπεζα στη διατραπεζική αγορά. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις ο δανεισμός από κάποια άλλη τράπεζα δεν είναι δυνατός κυρίως επειδή οι τράπεζες δανειστές φοβούνται για τη φερεγγυότητα της τράπεζας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα ρευστότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η τράπεζα με το πρόβλημα ρευστότητας ουσιαστικά αποκλείεται από τη διατραπεζική αγορά και σαν επόμενη επιλογή καταφεύγει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της. Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητάει αυξημένες εγγυήσεις υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης προκειμένου να δανείσει τη τράπεζα που ζητάει ρευστότητα. Τέτοιες εγγυήσεις αποτελούν κυρίως τα ομόλογα Δημοσίου ή ομόλογα εκδόσεως της Ε.Ε. όπως είναι τα ομόλογα του EFSF.

Στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί και εκείνη τη παροχή ρευστότητας κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των εγγυήσεων, η τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει στον ύστατο μηχανισμό παροχής ρευστότητας τον ELA (Emergency Liquidity Assistance), διαφορετικά κινδυνεύει να αντιμετωπίσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της. Η ρευστότητα που παρέχεται μέσω του μηχανισμού ELA είναι σημαντικά ακριβότερη έως και 30 φορές φτάνοντας κοντά στο 1,55% σε σύγκριση με το κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 0,05%. Μια μεγάλη διαφορά των δύο μηχανισμών έγκειται στο ότι μέσω του μηχανισμού ELA οι εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες συμπεριλαμβάνουν και το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο σε αντίθεση με το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου όπως αναφέρθηκε χρειάζονται κυρίως εγγυήσεις ομολόγων.

Σαν μηχανισμός ο ELA θεσμοθετήθηκε το 1999, αποτελεί μηχανισμό βραχυχρόνιας ρευστότητας (δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 6 μήνες δηλαδή) και η λειτουργία του ρυθμίζεται από το άρθρο 14 παρ. 4 του καταστατικού της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μία τράπεζα για να δανειστεί από τον μηχανισμό ELA πρέπει να καταθέσει επαρκείς εγγυήσεις στην Εθνική Κεντρική Τράπεζα (ΤτΕ για την Ελλάδα) που να αποδεικνύουν τη φερεγγυότητα της. Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα έχει διάστημα 2 εργάσιμων ημερών προκειμένου να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το ύψος του δανείου, το συμφωνηθέν επιτόκιο και τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη. Σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη παροχή ρευστότητας υπερβαίνει τα 2 δις ευρώ τότε απαιτείται έγκριση 2/3 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (ήτοι 16 ψήφοι σε σύνολο 25). Να σημειωθεί ότι ανά πάσα στιγμή το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να διακόψει την υφιστάμενη χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού ELA και να την καταστήσει απαιτητή σε περίπτωση που κρίνει ότι απειλείται η σταθερότητα του Ευρωσυστήματος ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την συνέχιση της παροχής.

Μέχρι στιγμής σημαντική χρήση του ELA έχουν κάνει κυρίως τράπεζες της Ιρλανδίας που ο ELA ξεπέρασε τα 70 δις ευρώ, οι Ελληνικές τράπεζες το 2012 όπου ο ELA ξεπέρασε τα 100 δις και οι Κυπριακές τράπεζες όπου ο ELA ξεπέρασε τα 10 δις. Ιστορικά να αναφερθεί ότι στη περίπτωση της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ αρχικά είχε εγκρίνει τη παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA στη συνέχεια τη διέκοψε με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στο λεγόμενο bail-in, το κούρεμα δηλαδή των καταθέσεων στις Κυπριακές τράπεζες (κατά 47,5% για την Τράπεζα Κύπρου στο ποσό άνω των 100.000 ευρώ και κατά περίπου 80% για την Λαϊκή Τράπεζα στο ποσό άνω των 100.000 ευρώ) και τη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας (πρώην Marfin).

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....