Διυλιστήριο: 06/10/15
ροη αναρτησεων

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Βόμβα από το SPD: Ο Σόιμπλε έχει παροπλιστεί και δεν παίζει ρόλο στη διαπραγμάτευση

Τώρα μιλούν μόνο η Μέρκελ και ο Τσίπρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Σνάιντερ

Ο Σόιμπλε έχει «παροπλιστεί» και δεν παίζει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του συγκυβερνώντος κόμματος (SPD) στη Γερμανία Κάρστεν Σνάιντερ.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό Focus, o Σνάιντερ δήλωσε σήμερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ZDF ότι ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει πλέον την ίδια θέση στις διαπραγματεύσεις με τον συνάδελφό του από την Ελλάδα, Γιάνη Βαρουφάκη: «Επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, αλλά όχι πια να διαπραγματεύεται». Τώρα, συμπλήρωσε, μόνο οι πρόεδροι των κυβερνήσεων, o Αλέξης Tσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ μιλούν.

Ο γερνμανός αξιωματούχος δήλωσε πεπεισμένος ότι, παρά την πολεμική και τα τεντωμένα νεύρα που κυριαρχούν στο θέμα της συζήτησης για την κρίση στην Ελλάδα, η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, είπε στο Deutschlandfunk και συμπλήρωσε ότι είναι «σχετικά σίγουρος» ότι θα επιτευχθεί λίαν προσεχώς συμφωνία. Προτεινε επίσης οι δανειστές να διαγράψουν 50-60 δις του ελληνικού χρέους.

Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν αποτελεί επιλογή κατά τον Κάρστενς. «Δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε». Παρέπεμψε δε στις ήδη καταβληθείσες εκ μέρους της Γερμανίας πληρωμές, οι οποίες σε μια τέτοια περίπτωση θα πήγαιναν χαμένες . Εν τούτοις, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μπορούν να πάρουν μια τέτοια απόφαση, αν δηλαδή θέλουν να παραμείνουν στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ο Σνάιντερ τόνισε, επίσης, ότι η επικέντρωση της συζήτησης στην καταβολή της δόσης του δεύτερου πακέτου στην Αθήνα δεν είναι αρκετή. Η Ελλάδα πρέπει να αναπτυχθεί οικονομικά , να καταπολεμήσει την διαφθορά και να σπάσει το ολιχαρχικό σύστημα. Ο Κάσρστεν Σνάιντερ είναι «σχετικά σίγουρος» ότι συμφωνία θα επιτευχθεί, αν όχι αυτή τη βδομάδα, την ερχόμενη, για την απελευθέρωση των περίπου 7 δις ευρώ προς την Ελλάδα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Die Zeit: Δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα τα δάνεια


Δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit προσπαθεί να εξηγήσει στους Γερμανούς πού πήγαν τα 244 δισ. ευρώ δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα.

«Πέντε χρόνια μετά από αυτήν την επιχείρηση διάσωσης, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Η χώρα είναι πάλι στο χείλος του γκρεμού. Η οικονομία έχει βυθιστεί στην πιο μακρά ύφεση από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λαός έχει φτωχύνει, ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας έχουν χαθεί. Και το βάρος του χρέους είναι υψηλότερο σήμερα παρά ποτέ. Αυτό εγείρει το ερώτημα: τι έχουν κάνει οι Έλληνες με τα δισεκατομμύρια που πήραν; Η απάντηση είναι: τίποτα. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας άλλωστε δεν έφθασε ποτέ στην Ελλάδα».

Κάνοντας μια αναδρομή η εφημερίδα θυμίζει ότι την άνοιξη του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές, πήρε δάνεια 110 δισ. ευρώ: 30 δισ. από το ΔΝΤ και 80 δισ. με διμερείς συμφωνίες με χώρες της ευρωζώνης. Τα κονδύλια αυτά υποτίθεται ότι μέσα σε μια τριετία θα βοηθούσαν την Ελλάδα να ανακάμψει, αλλά η χώρα βυθίστηκε περισσότερο στην ύφεση και η πρόσβαση στις αγορές μετατέθηκε στο μακρινό μέλλον.

Στην αρχή, λοιπόν, οι δανειστές προσπάθησαν να δώσουν κι άλλα περιθώρια παρατείνοντας τη λήξη των δανείων από 5 σε 15 χρόνια και μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού. Αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι η Αθήνα χρειαζόταν κι άλλα χρήματα.Έτσι εγκρίθηκε το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ, αν και μέχρι τότε δεν είχε εκταμιευτεί ακόμα ποσό 35 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο. Η ωρίμανση των δανείων μετατέθηκε στα 15 και 30 χρόνια, ενώ μέρος αυτής της δεύτερης προσφοράς ήταν και το γνωστό PSI, δηλαδή το κούρεμα ύψους 107 δισ. ευρώ του χρέους που είχαν στα χέρια τους οι ιδιώτες δανειστές.

Από τα συνολικά δάνεια μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 230 δισ. και «κρίνοντας από το μέγεθος της οικονομίας της Ελλάδας, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό». Τι έγινε, λοιπόν, με αυτά τα χρήματα;

«Από την αρχή της «διάσωσης» η Ελλάδα έχει χάσει περίπου το 1/4 της οικονομίας της – αποτέλεσμα των πολύ αυστηρών μέτρων λιτότητας» γράφει η Zeit. «Το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 1/3. Η ανεργία αυξήθηκε από το 8,9% στο 27% και -παρά τις αναδιαρθρώσεις του χρέους- τώρα το βάρος είναι πολύ μεγαλύτερο: το 2009 ήταν 301 δισ., δηλαδή 127,1% του ΑΕΠ και σήμερα είναι 312,7 δισ., δηλαδή 175% του ΑΕΠ. … Η Ελλάδα βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο: πολύ αυστηρή λιτότητα, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, νέα χρέη, χωρίς κανένα μέχρι σήμερα πρόγραμμα ανάπτυξης. Και οι Έλληνες δεν είδαν σχεδόν τίποτα από αυτήν τη βοήθεια. Μόνο περίπου το 1/10 του ποσού διατέθηκε για τις δαπάνες της κυβέρνησης, προκειμένου να καλυφθούν κενά του προϋπολογισμού – το 90% των δανείων χρησιμοποιήθηκαν σε αποπληρωμή χρωστούμενων δόσεων, καταβολές τόκων, επαναγορά κρατικών ομολόγων και ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών».

Με εξαίρεση, δηλαδή, το 12% του χρέους που βρίσκεται ακόμα στα χέρια ιδιωτών, τα χρήματα επιστρέφουν στον EFSF, τις χώρες μέλη που έχουν δανείσει την Ελλάδα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καταλήγει το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι το ζητούμενο των τωρινών διαπραγματεύσεων είναι οι υπόλοιπες δόσεις του δεύτερου πακέτου, χρήματα τα οποία και αυτά θα επιστρέψουν στους δανειστές, για να ξοφληθούν οι προηγούμενες οφειλές. Φαύλος-κύκλος αδιεξόδου…

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Spiegel : "Πάνω από 1 τρισ. το ευρω-κόστος αν πέσει η Ελλάδα"

Η πολιτική της Α. Μέρκελ μπορεί να κοστίσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη εάν πέσει η Ελλάδα, αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στο Spiegel.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πολιτική της Μέρκελ στην Ευρώπη έχει πολλούς φίλους στη Γερμανία και ότι πολλοί αναγνώστες αυτού του άρθρου στη Γερμανία συμφωνούν με αυτήν. Είμαι όμως σίγουρος, ότι αυτό θα αλλάξει όταν έρθει ο λογαριασμός. Κι αυτό θα γίνει όταν θα έρθει μια ελληνική χρεοκοπία, γράφει.

Η πολιτική της Μέρκελ τότε θα σημάνει μια άμεση απώλεια σε σχεδόν τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων. Και ποιος ξέρει πόσο ακόμα παράπλευρο κόστος θα ακολουθήσει.Πώς σκέφτονται οι συντηρητικοί του CDU/CSU για την Ελλάδα, δεν χρειάζεται κανείς να εμβαθύνει και πολύ για να το καταλάβει. Αν όμως ισχύει ότι στο μεταξύ οι Έλληνες έχουν σπάσει τα νεύρα και στους σοσιαλδημοκράτες του SPD, όπως το έθεσε πρόσφατα ο Μάρτιν Σουλτς, τότε είμαστε πιθανόν κοντά σε ένα Grexit, σημειώνει ο Βόλφγκαγκ Μινχάου σε πρόσφατο άρθρο του.

Η κατάσταση στο μεγάλο συνασπισμό που κυβερνά τη Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το SPD, υπογραμμίζει, καθώς με τη στήριξη του η Μέρκελ θα μπορούσε να περάσει έναν συμβιβασμό από τη γερμανική βουλή ακόμα και χωρίς το κόμμα της. Αν όμως δεν συναινέσουν ούτε οι σοσιαλδημοκράτες, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα, αναφέρει ο αρθρογράφος.

Το μεγάλο ιστορικό λάθος της Μέρκελ ήταν η ανικανότητά της να δει την κρίση της ευρωζώνης ως ευκαιρία για μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση κι η αντί για αυτό επιμένει σε μη ρεαλιστικούς κανόνες και συνθήκες, σχολιάζει. Το ευρώ ήταν χωρίς αμφιβολία πρόωρο. Τα διδάγματα από την κρίση του ευρώ είναι πως μία νομισματική ένωση είτε μπορεί να συναφθεί μεταξύ πολύ ομοιογενών οικονομιών είτε μόνο ως τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής ένωσης.

Το δεύτερο λάθος της Μέρκελ ήταν η επιμονή της σε μία πολιτική λιτότητας, η οποία έριξε την Ελλάδα σε μία πενταετία συνεχούς ύφεσης. Γνωρίζουμε από την οικονομική ιστορία τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν εφαρμόζει λιτότητα εν μέσω ύφεσης. Αυτό ακριβώς που συνέβη στην Ελλάδα.Τώρα οι δανειστές απαιτούν ακόμα περισσότερες περικοπές. Αυτό είναι πραγματικά παράδοξο αλλά και παράλογο, όπως το περιέγραψε ο Α. Τσίπρας στη βουλή. Σε αυτό το σημείο έχει δίκιο. Αλλά το δικό του μεγάλο λάθος είναι η ανικανότητα να καταρτίσει ένα δικό του καλό σχέδιο, με το οποίο θα μπορούσε να έχει στο πλευρό του ένα μέρος των δυνητικών του φίλων στην Ευρώπη – δηλαδή ένα μέρος των σοσιαλδημοκρατών, επισημαίνει ο Β. Μινχάου.

Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι σήμερα μικρότερες από ό,τι πριν μία εβδομάδα. O Tσίπρας θα πρέπει να καταπιεί πολλά φαρμάκια και οι δανειστές να αναγνωρίσουν ότι δε θα πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω, αν είναι να συναφθεί μια συμφωνία.

Άλλωστε και οι δύο πλευρές θα έχουν πρόβλημα να «σερβίρουν» μια συμφωνία στα εσωτερικά τους ακροατήρια. Υπάρχει γκρίνια όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Φινλανδία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και στις βαλτικές χώρες. Και ποιος ξέρει αν η Ισπανία και η Πορτογαλία, που εφάρμοσαν τα δικά τους προγράμματα λιτότητας, θα ψηφίσουν υπέρ, υπογραμμίζει.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποινική δίωξη για «πειραγμένο» ρολόι της ΔΕΗ που κατέγραφε μικρότερη κατανάλωση στο MEGA!


Ποινική δίωξη για κλοπή ηλεκτρικού ρεύματος κατ΄εξακολούθηση άσκησε η αρμόδια Εισαγγελία, μετά από τη διαπίστωση ότι είχε παραβιαστεί η παροχή της Τηλέτυπος MEGA AE, και «έγραφε» μικρότερη κατανάλωση.

Τα σχετικά στοιχεία έδωσε, μέσω εγγράφου στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Ραχήλ Μακρή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει τους δύο βουλευτές ότι τον περασμένο Ιούλιο (4.7.2014) είχε κατατεθεί ερώτηση από την βουλευτή Ραχήλ Μακρή με θέμα αν υφίσταται ρευματοκλοπή μειωμένης καταγραφής μετρητή της εταιρείας Τηλέτυπος MEGA AE. Η συγκεκριμένη ερώτηση διαβιβάστηκε στις 23.7. 2014 από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία, η οποία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα και την 10.10.2014 διαβιβάστηκε στο 2ο Πταισματοδίκη Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Μετά το πέρας αυτής, η δικογραφία επεστράφη στην ως άνω Εισαγγελία και την 2.12.2014, αφού έλαβε ειδικό αριθμό, χρεώθηκε σε Εισαγγελέα ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη, κατά ενός προσώπου για την αξιόποινη πράξη της κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος κατ΄ εξακολούθηση και η εν λόγω υπόθεση διαβιβάστηκε την 16.2.2015 στο Τμήμα Κατηγορητηρίων προκειμένου να εισαχθεί στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Οι δύο βουλευτές ενημερώνονται για το συγκεκριμένο θέμα εγγράφως από τον υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει επικαλούμενοι έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το οποίο σε έλεγχο που έγινε στο πάρκο κεραιών στον Υμηττό, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη παροχή είχε παραβιαστεί με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας αλλά ποσοστό αυτής. Με το κείμενο της ερώτησής τους είχαν επίσης καταγγείλει ότι η ΔΕΗ είχε αρνηθεί να απαντήσει στο ερώτημα τους για την εταιρεία Τηλέτυπος ΑΕ επικαλούμενη λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων και επισήμαιναν ότι η εταιρεία Τηλέτυπος ΑΕ αποτελεί ΝΠΙΔ και άρα δεν υφίσταται θέμα προσωπικών δεδομένων καθώς σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν προσωπικά δεδομένα».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ήλιος, ηλιάτορας..

     Χθες, το blog, βίωσε και πάλι το μυστικιστικό εκείνο θαύμα του ελληνικού καλοκαιριού.

Βαθύ μεσημέρι βρέθηκε να βρέχει τα πόδια του σε κάποια αμμουδιά του Ομήρου, με τον σκύλο του να οργώνει άγριος, ελεύθερος, κι ευτυχισμένος την παραλία, όταν ξαφνικά:
Ξέχασε!
Ξέχασε αν είναι φτωχό ή πλούσιο, ξέχασε μνημόνια και προδότες, ξέχασε ίντερνετ και ιστοσελίδες,
..κι απόμεινε αποχαυνωμένο κάτω απ΄το καθαρτήριο φως του μεσημεριού.
Έκλεισε τα μάτια κι έμεινε ασάλευτο, να μη διώξει την στιγμή.
Μα η στιγμή δεν έφευγε. Είχε γίνει αιωνιότητα.

Και ένιωσε!
Ένιωσε κάτω απ' τις καυτές βελόνες του ήλιου να το κυριεύει μία ηρεμία, και μία ευτυχία απ' το πουθενά φερμένη,
..χωρίς λόγο, χωρίς αίτιο, αλλά και χωρίς αντίλογο.
Ένιωσε δυνατό και κυρίαρχο να διαφεντεύει τον εαυτό του και την μοίρα του,
..κι ένιωσε αδύναμο και μηδαμινό μπροστά στην ομορφιά που αντίκρυζε.

Και πίστεψε!
Πίστεψε πως θα μπορούσε να μείνει εκεί για πάντα, ψιθυρίζοντας νοερά στίχους απ' το Άξιον Εστί,
..δίνοντας μιά αξία κι ένα παραπάνω νόημα στην υπόλοιπη ζωή του.
Να μείνει ελεύθερο κι αυτόβουλο κι αυτάρκες, κοντά εκεί στην φύση,
..όπου όλα έχουν μιά αιτία κι έναν λόγο που γίνονται,
..και όπου οι ιδιοτέλειες πέρα απ΄ τις πραγματικές ανάγκες είναι ανύπαρκτες,
..να γίνει κι αυτό ένα άγριο -ήμερο- ζώο, ζώο όμως που ζεί και που υμνεί την ζωή σε κάθε ανάσα και σε κάθε γουλιά νερού που πίνει.

Όταν αργότερα βγήκε απ' τον άϋπνο λήθαργο, με το σκυλί καθισμένο δίπλα του, ξέπνοο πιά απ' την ευτυχισμένη κούραση, να του γλείφει το χέρι, ένιωσε να πεινάει.

Έβγαλε απ' την τσέπη λίγα χρήματα και τα άπλωσε μπροστά του:
''Φέρτε μου να φάω!'', τους είπε. ''Πεινάω!''
Μα αυτά έμειναν εκεί, μπροστά του, όπως τα άφησε.
Ακούνητα.
Και άνοα!..


Υ.Γ. το σημερινό σχόλιο είναι βαθύτατα πολιτικό, και στρέφεται ως άγριο ''κατηγορώ'' εναντίον αυτών που μας κλέβουν και μας καταστρέφουν την ζωή.

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το πρώτο ATM με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου - ΒΙΝΤΕΟ

Το πανεπιστήμιο Tsinghua, στην Κίνα και η εταιρεία Tzekwan συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του πρώτου ATM στον κόσμο με τεχνολογία σάρωσης προσώπου, το οποίο επιτρέπει την ανάληψη χρημάτων μόνο εάν το πρόσωπο του χρήστη ταιριάζει με τις φωτογραφίες που βρίσκονται καταχωρημένες στον λογαριασμό του.

Όπως αναφέρει το techgear.gr, όταν ο πελάτης πλησιάσει το ATM, η κάμερα που βρίσκεται ενσωματωμένη στην οθόνη σαρώνει το πρόσωπο του και συγκρίνει βιολογικά χαρακτηριστικά όπως αποστάσεις μεταξύ ματιών, μύτης και στόματος. Έτσι, δεν επηρεάζεται το αποτέλεσμα αν ο πελάτης φορά γυαλιά ή αλλάξει χτένισμα.

Είναι σίγουρα ένας καλύτερος τρόπος για ασφαλέστερες συναλλαγές, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις για το αν είναι σωστό μια τράπεζα να έχει στην κατοχή της τέτοιου είδους βιομετρικά στοιχεία. Πάντως, οι δημιουργοί δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν μαζική παραγωγή πολύ σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο Στίγκλιτς για την «ασυνειδησία» της Γερμανίας

Στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις ενός Grexit και στην στάση των ευρωπαϊκών χωρών αναφέρεται, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του βραβείου Νομπέλ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΚΤ, όσο και τους ευρωπαίους κυβερνώντες. Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση, τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Και ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μια επίθεση και μια κρίση, σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών»,τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος σημειώνει:

«Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στην Γερμανία, είναι τρομακτικό. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, χαλαρά, ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη Νομισματική Ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της Lehman Brothers,τον Σεπτέμβριο του 2008».

Σχετικά με την Ιταλία, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τονίζει ότι «αυτό που λείπει είναι η ζήτηση, η οποία συνεχίζει να συμπιέζεται από την κατεύθυνση που έχει ακολουθήσει η Γερμανία, με την εμμονή στην λιτότητα».

Στην συνέχεια ο αμερικανός οικονομολόγος επανέρχεται στην Ελλάδα και δηλώνει:

«Χρόνια δεινών δείχνουν να μην δίδαξαν τίποτα. Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεσθεί η Ελλάδα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Η S&P υποβαθμίζει βρετανικές και γερμανικές τράπεζες

Τα πυρομαχικά στερεύουν για έκτακτες «ενέσεις» κρατικών στηρίξεων στις μεγάλες συστημικές ευρωπαϊκές τράπεζες και οι διεθνείς οίκοι προχωρούν σε υποβαθμίσεις.

Η S&P υποβάθμισε βρετανικές και γερμανικές τράπεζες, λέγοντας πως θεωρεί αβέβαιο το ενδεχόμενο να προσφέρουν οι κυβερνήσεις τους έκτακτη στήριξη, αναφέρουν οι Financial Times.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ομολόγων των Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland και Commerzbank σε «ΒΒΒ+», τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk».

Για τις RBS και Commerzbank το «ΒΒΒ+» συνιστά υποβάθμιση μιας βαθμίδας, ενώ για την Deutsche Bank δύο βαθμίδων. Στο μεταξύ η Barclays υποβαθμίστηκε κατά μια βαθμίδα στο «Α-». H S&P υποβάθμισε ακόμα την ιταλική UniCredit Bank κατά δύο βαθμίδες σε «BBB».

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η υποβάθμιση λαμβάνει υπόψη την εκτίμηση της ότι τα κράτη δεν είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χρήματα του δημοσίου για να «διασώσουν» τράπεζες.


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Guardian : «Ξεχάστε τους G7, τώρα έχουμε τα μεγάλα όπλα της Λέσχης Bilderberg»


«Ξεχάστε τους G7, τώρα έχουμε τα μεγάλα όπλα της Λέσχης Bilderberg», γράφει ο Guardian καθώς το «ελληνικό δράμα» θα βρεθεί στο επίκεντρο στη φετινή συνεδρίαση η οποία ξεκινά στο πολυτελές θέρετρο των αυστριακών Άλπεν, Telfs-Buchen από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή περίπου 140 προσωπικοτήτων από 22 χώρες.

Εκτός από το ελληνικό ζήτημα στην 63η συνάντηση των μελών της Λέσχης Bilderberg που ξεκινά την Πέμπτη θα συζητηθεί η κρίση στην Ουκρανία, η τεχνητή νοημοσύνη, η απειλή των χημικών όπλων και άλλα τινά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την Πέμπτη η παρουσία του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ και του Γερούν Ντάισελμπουμ από την πλευρά του Eurogroup, θα είναι μια καλή ευκαιρία για μάθουν οι σύνεδροι τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελλάδα. Αν θα πάρουν αποφάσεις; Η απάντηση είναι «όχι».

«Η πιο καυτή οικονομική πατάτα της Ευρώπη, δηλαδή η Ελλάδα, θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης και είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, θα βρίσκεται εκεί για να συζητήσει με την πιο αυστηρή εχεμύθεια από κοντά με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως τους επικεφαλής της Deutsche Bank, της Lazard, της Banco Santander και της HSBC», αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Χαμός στο Αιγαίο! Προειδοποιητική βολή σε τουρκικό πλοίο


Η πρόκληση των Τούρκων κατά τη διάρκεια της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ του ΠΝ, εκδηλώθηκε στο Πεδίο Βολής Άνδρου, με την παρουσία του πλοίου υποκλοπών Tσαρνταλί (ÇANDARLI ). Ο Τούρκος κυβερνήτης αγνόησε τις προειδοποιήσεις και εισήλθε με το πλοίο του στο πεδίο βολής την ώρα που τα πλοία του Στόλου μας έκαναν βολές εναντίον εναέριου “στόχου”.
Παρά τις διαρκείς κλήσεις για να αποχωρήσει ο Τούρκος δεν υπάκουε και απαντούσε μονότονα ότι “το πεδίο βολής δεν είναι αναγνωρισμένο”!
Δύο μαχητικά αεροσκάφη της ΠΑ έκαναν χαμηλή διέλευση πάνω από το Τσαρνταλί. Ο κυβερνήτης του δεν άλλαζε πορεία μέχρι τη στιγμή που μια βολή από πλοίο του ΠΝ “έσκασε” περίπου 300 γυάρδες από τη πλώρη του!
Δίπλα του είχε φθάσει ήδη η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, με τον κυβερνήτη της να λέει επιτακτικά στον Τούρκο ότι “δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σου, αποχώρησε τώρα”. Μόνο τότε ο Τούρκος “τα μάζεψε κι έφυγε”.
Όπως ανέφεραν αξιωματικοί του ΠΝ δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο πρσοσπάθησε να προκαλέσει κατά τη διάρκεια ελληνικής άσκησης. Είναι όμως η πρώτη φορά που έδειξε τέτοια επιμονή . Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οσμή σκανδάλου στο ΤΑΙΠΕΔ για 28 ακίνητα – Δημοσιεύουμε ΟΛΑ τα μισθωτήρια


Του Πέτρου Παπαβασιλείου

Στην Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, βρίσκεται η υπόθεση της εκποίησης 28 συνολικά ακινήτων του Δημοσίου, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, σε θυγατρικές εταιρίες τηςEurobank και της Εθνικής Τράπεζας. Η ιστορία αυτή -που συγκαταλέγεται στα οικονομικά «επιτεύγματα» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- συνοδεύεται από εξώδικες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές, ενώ χάνεται πίσω από συμβόλαια αγοραπωλησίας χωρίς τιμές ακινήτων και αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το κουβάρι των γεγονότων ξετυλίγεται ως εξής:

– Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 η διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, με την υπ΄αριθμόν 186 απόφασή της, μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ28 ακίνητα του δημοσίου -κτήρια και εγκαταστάσεις που ανήκαν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, σε ΔΟΥ, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τη ΓΑΔΑ και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο σκοπός, περίπου ιερός: η αύξηση των εσόδων για τη μείωση του χρέους (νόμος 3985/2011).

– Στη συνέχεια, οι θιασώτες της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, (πάντα με κρατικά λεφτά), έκριναν σκόπιμο να αξιοποιήσουν τα ακίνητα αυτά με τη μέθοδο sale andlease back, δηλαδή πώληση σε ιδιώτη και επαναμίσθωση των ίδιων ακριβώς κτηριακών εγκαταστάσεων από το δημόσιο. Πράγματι, τα 28 ακίνητα διαχωρίστηκαν σε δύο χαρτοφυλάκια (14 το καθένα), ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ δρομολόγησε, με απόφασή του, διαγωνισμό για την αξιοποίησή τους.

– Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στις 16 Μαΐου 2013. Με την ένδειξη του προεπιλεγμένου, βρέθηκαν οκτώ υποψήφιοι. Ωστόσο, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, (11 Οκτωβρίου 2013), υπέβαλαν δεσμευτική πρόταση μόνο τρεις υποψήφιοι: Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ για το χαρτοφυλάκιο Α, η EurobankProperties ΑΕΕΑΠ για το χαρτοφυλάκιο B και η Dolphin Capital REIT Ltd και για τα δύο χαρτοφυλάκια.

– Στις 18 Οκτωβρίου 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ απέρριψε την προσφορά της Dolphin Capital REIT Ltd και ανακήρυξε ως τελικούς επενδυτές την εταιρεία Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (για το χαρτοφυλάκιο Α) και την EurobankProperties ΑΕΕΑΠ (για το χαρτοφυλάκιο Β). Για το πρώτο «πακέτο» ακινήτων η θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας δεσμεύθηκε να καταβάλει το ποσό των 115,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το δεύτερο «πακέτο» η θυγατρική εταιρεία της Eurobank το ποσό των 145,8 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ κατοχυρώθηκε στη βάση σύμφωνης γνώμης ανεξάρτητου εκτιμητή για τη συνολική αξία των ακινήτων, καθώς και ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων. Το έργο των τελευταίων είναι ο έλεγχος των συμβάσεων και κατά πόσο αυτές είναι επωφελείς και συμφέρουσες για το δημόσιο…

– Σε όλα τα διαγωνιστικά στάδια, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, για την ολοκλήρωση του deal, ήταν οι εταιρείες NBG Securities SA και Eurobank EquitiesInvestment Firm. Η πρώτη, συνδέεται με τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και τηνΕθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ η δεύτερη με τον όμιλο της Eurobank και, φυσικά, με την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ. Δηλαδή, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ανήκαν στην ίδιες ομάδες με τους πλειοδότες επενδυτές…

– Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις, οι εταιρείες που κέρδισαν τον διαγωνισμό μπορούν να νοικιάσουν για 20 χρόνια στο δημόσιο τα κτήρια, τα οποία μόλις απέκτησαν από αυτό, λαμβάνοντας ετήσιο μίσθωμα το 1/10 περίπου της αξίας των ακινήτων. Για το πρώτο χαρτοφυλάκιο, τα ενοίκια που πρέπει να καταβάλλει το δημόσιο στην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ για το δεύτερο χαρτοφυλάκιο οι ετήσιες υποχρεώσεις του δημοσίου προς την Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ υπολογίζονται στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά, συντελούνται ηθικά και νόμιμα, καθώς κατοχυρώνονται από διατάξεις των νόμων 3581/2007 και 3986/2011.

– Στις σχετικές συμβάσεις ενοικίασης αναφέρεται πως αν, για οποιονδήποτε λόγο, το δημόσιο επιβάλει αναγκαστική μείωση των καταβληθέντων ενοικίων, οι ιδιοκτήτες (δηλαδή οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank) έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τα μισθώματα, ώστε να βάλουν τελικά στην «τσέπη» τα ποσά που έχουν αρχικώς συμφωνηθεί. Ο ενοικιαστής (δηλαδή το δημόσιο) δεν έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση, ενώ ο ιδιοκτήτης -μέσα από «παραθυράκια» των νόμων- μπορεί να αξιώσει έως και αποζημίωση από το δημόσιο.

– Οι συμβάσεις sale and lease back υποβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Το Ζ” κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ΄ αριθμόν 275/2013 πράξη, έκρινε ότι η υπογραφή των παραπάνω συμβάσεων κωλύεται διότι, «η συμμετοχή στην όλη διαγωνιστική διαδικασία ως χρηματοοικονομικών συμβούλων εταιρειών που ελέγχονται από τους ίδιους ομίλους, στους οποίους ανήκουν οι τελικά επιλεγέντες επενδυτές, υπονομεύει τις αρχές της αμεροληψίας και της διαφάνειας, πράγμα το οποίο δεν αναιρείται από το γεγονός ότι παραδεκτή οικονομική προσφορά υπέβαλαν τελικά μόνο οι εν λόγω επενδυτές».

– Επίσης, κρίθηκε ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων -και συνακόλουθα η απόφαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ- δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένες ως προς την επωφέλεια της συναλλαγής για το ελληνικό δημόσιο, γιατί η αιτιολογία τους περιορίζεται στη διαβεβαίωση ότι τα ακίνητα πωλούνται σε τιμή της αγοραίας αξίας τους, ενώ «η σύμβαση είναι σύνθετη και περιλαμβάνει εκτός της μεταβίβασης της κυριότητας των ακινήτων και τη δημιουργία μακροχρόνιων υποχρεώσεων σε βάρος του Δημοσίου λόγω της μίσθωσης των ακινήτων με συνέπεια την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων, εξόδων συντήρησης κλπ». Κατά συνέπεια, η συναλλαγή αποτελεί ειδική μορφή δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από ιδιώτες, όπου το τίμημα της πώλησης είναι το κεφάλαιο του δανείου, ενώ τα καταβαλλόμενα μισθώματα αποτελούν ένα είδος τοκοχρεολυσίων. Η εκτίμηση των στοιχείων αυτών δεν πραγματοποιήθηκε ούτε από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων ούτε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ.

– Στη συνέχεια, όμως, το ΣΤ΄ τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου -μετά από αίτηση του ΤΑΙΠΕΔ- ανακάλεσε την απόφαση του Ζ΄ κλιμακίου και εξέδωσε νέα (αριθμός απόφασης 1204/2014), με την οποία έκρινε ότι δεν κωλύεται η υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων. Το ΣΤ΄ τμήμα έκρινε ότι εσφαλμένα το Ζ΄ κλιμάκιο προέβη σε έλεγχο σκοπιμότητας των συμβάσεων και σε έλεγχο της ορθότητας των κρίσεων του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, καθώς υπερέβη τις αρμοδιότητές του.

Η υπόθεση της αξιοποίησης των 28 ακινήτων του δημοσίου, μέσω ΤΑΙΠΕΔ,καταγγέλθηκε από ομάδα πολιτών τον Δεκέμβριο του 2013. Σε εξώδικη πρόσκλησή τους χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδεις» τις συμβάσεις γιατί όπως υποστηρίζουν:
«Τα ακίνητα αυτά είναι εκτός συναλλαγής, βάσει Συντάγματος, είναι ιδιόχρηστα, αμεταβίβαστα, ανήκουν στη δημόσια κτήση και όχι στην ιδιωτική περιουσία του κράτους. Επομένως, η πώλησή τους είναι παράνομη και αντισυνταγματική».
«Οι οικονομικοί όροι είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο λαμβάνει 261.310.000€, που αυτομάτως πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους και, ταυτόχρονα, υποχρεούται να καταβάλλει, επί 20 χρόνια, περίπου 30.000.000€ το χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων. Δηλαδή, συνολικά θα καταβάλλει 600.000.000€ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτή. Στην πραγματικότητα, το ετήσιο κόστος που θα καταβάλλει το δημόσιο θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτιρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη βαριά συντήρηση».

Σημειώνεται ότι τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έχουν ζητήσει τρεις γνωστοί δικηγόροι, με μηνυτήρια αναφορά τους προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Το altsantiri.gr δημοσιεύει τα επίμαχα μισθωτήρια. Oλα τα συμβόλαια με ημερομηνία 12-5-2014 και αγοραστή-εκμισθωτή την Eurobank είναι της συμβολαιογράφου Αθηνών Α. Μ. Στο χαρτοφυλάκιο αυτό δεν προσδιορίζεται η τιμή κτήσης κάθε ακινήτου χωριστά, αλλά αναφέρεται ως ενιαία συνολική τιμή το ποσό των 145.810.000,00€.

Αντίθετα, στα συμβόλαια με ημερομηνία 23-5-2014 και αγοραστή-εκμισθωτή την ΠΑΝΓΑΙΑ προσδιορίζονται για κάθε ακίνητο η αντικειμενική τιμή, αλλά και η αντίστοιχη τιμή κτήσης . Τα συμβόλαια αυτού του χαρτοφυλακίου καταρτίστηκαν από τη συμβολαιογράφο Αθηνών Μ.Π.

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....