Διυλιστήριο: 08/13/16
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Θα την ανατινάξει την Τουρκία ο Ερντογάν – Θέλει να βάλει φυλακή τον ΝτεμιρτάςΔίωξη κατά του συμπροέδρου του αριστερού – κεντροαριστερού (σοσιαλιστικού), φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς προετοιμάζει η τουρκική Δικαιοσύνη.

Με βάση το κατηγορητήριο που επεξεργάζεται η εισαγγελία, ο συναρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος, τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη και τέταρτου σε ψήφους κόμματος στην Τουρκία κινδυνεύει μέχρι και με φυλάκιση πέντε ετών για «διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας», μαζί με ακόμη έναν βουλευτή του HDP.

Η τουρκική ηγεσία θεωρεί το HDP νόμιμη πτέρυγα και υποστηρικτή του παράνομου, αποσχιστικού Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), το οποίο βρίσκεται σε ένοπλη αντιπαράθεση με το τουρκικό κράτος από το 1984, ζητώντας την αυτονομία ή και την απόσχιση του τουρκικού Κουρδιστάν, δηλαδή μεγάλου μέρους της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Μολονότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν έχει περιληφθεί στην «εθνική ενότητα» του δεξιού, ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του κεντροαριστερού, κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του εθνικιστικού, ακροδεξιού κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα, καθώς τα τρία αυτά κόμματα θεωρούν το HDP φιλοαποσχιστικό.

Υπενθυμίζουμε ότι μια πιθανή δίωξη – φυλάκιση του Ντεμιρτάς έχει προειδοποιηθεί από τους Κούρδους ότι θα σημάνει γενικό ξεσηκωμό σε όλη την Τουρκία.

Οι Κούρδοι αποτελούν το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, το 1/3 του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης και το 1/4 της Σμύρνης.

Ωστόσο, εκτός από τους Κούρδους πατριώτες δημοκρατικούς, υπάρχουν και Κούρδοι ισλαμιστές που συνεργάζονται με το καθεστώς Ερντογάν, τους οποίους οι υπόλοιποι Κούρδοι θεωρούν δωσίλογους.

Πηγή tribune.gr

 https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....