Διυλιστήριο: 11/21/15
ροη αναρτησεων

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Κομισιόν: Χρηματοδοτεί σιδηροδρομικά έργα €500 εκατ.

Τέσσερις συμφωνίες επιχορήγησης (Grant Agreements), με συνολικό ποσό 500,2 εκατ. ευρώ, για έργα αναβάθμισης υποδομών μεταφορών, μέσω του μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" (CEF), υπέγραψαν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της "Innovation and Networks Executive Agency" (ΙΝΕΑ).

Τα τέσσερα έργα για τα οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες επιχορήγησης, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:

-Ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ.

-Κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη - Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών - Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ.

-Μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ.

-Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης - Αμφίπολη - Νέα Καρβάλη (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα μέσω του μηχανισμού "Συνδέοντας την Ευρώπη" είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από το μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη", γνωστού ως CEF (Connecting EuropeFacility), η οποία δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σεπτέμβριο του 2014. Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Μάρτιο του 2015.

Τις συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης με τον Διευθυντή της INEA, Ντιρκ Μπέκερς, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του: οι αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες, συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη χώρα από το μηχανισμό "Συνδέοντας την Ευρώπη", στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού η Επιτροπή προάγει την στοχευμένη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποδομές μεταφορών με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Ο διευθυντής της INEA, δήλωσε τα εξής: "Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη φάση υλοποίησης αυτών των ελληνικών έργων, τα οποία έχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η INEA θα διασφαλίσει ότι για τα επόμενα έτη, θα υπάρξει έγκαιρη και εντός του προϋπολογισμού πρόοδος, με στενή παρακολούθηση κάθε έργου, έτσι ώστε να υλοποιούμε τις βελτιώσεις αυτών των υποδομών ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις".


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τουριστική επένδυση 100 εκ ευρώ στη Χίο

Την υπογραφή μεγάλης τουριστικής επένδυσης, ύψους 100 εκ. ευρώ από την Κεραμεία Χίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.


Η υπαγωγή στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track (Ν. 3894/2010) του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου «Κεραμεία Ξενοδοχειακή και Τουριστική Ανώνυμη Εταιρεία» στη νήσο Χίο, αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Την απόφαση συνυπογράφουν ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, εκπροσωπούμενος από το Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γιώργο Τσίπρα, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Η επένδυση, την οποία παρουσίασε στην Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, συνίσταται στη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στην περιοχή του παλαιού εργοστασίου των Κεραμείων της Χίου, σε ιδιωτική έκταση επιφάνειας 115 στρεμμάτων περίπου, συνολικού κόστους κατασκευής 100.000.000 ευρώ. Προβλέπεται η κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων 280 κλινών, συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων 75 κλινών, δύο συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων 5 αστέρων 205 κλινών, κέντρου θαλασσοθεραπείας, συνεδριακού κέντρου, μουσείου και επιμορφωτικού ινστιτούτου, παλαιοντολογικού θεματικού πάρκου, μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, καθώς και όλων των υποδομών και βοηθητικών εγκαταστάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος.

Όπως επεσήμανε ο κ. Λαμπριανίδης, η διαδικασία που ακολουθείται είναι καθόλα νόμιμη, χωρίς κανενός είδους νομική παρέκκλιση, ενώ το έργο χαρακτηρίζεται επιχειρηματικά βιώσιμο και δεν αντιμετωπίζει χωροταξικά, πολεοδομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Επίσης, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Εθνική και τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς ο επενδυτής έχει δεσμευτεί για την ανάθεση των κατασκευαστικών εργασιών σε τοπικές εταιρείες και επαγγελματίες, για την πλήρωση τουλάχιστον του 20% των θέσεων εργασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης από την τοπική κοινωνία, όπως και για τη χρήση τοπικών προϊόντων και την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της περιοχής και του χώρου του παλαιού κεραμοποιείου.

Επιπλέον, έχει δεσμευτεί για τη θέσπιση δύο υποτροφιών σε αριστούχους ελληνικών πανεπιστημίων, την προσφορά πρακτικής άσκησης στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για νέους έως 25 ετών και την συνεισφορά στο λειτουργικό κόστος (50.000 ετησίως για όσο χρόνο διαρκεί η επένδυση) ενός κοινωφελούς ιδρύματος του Δήμου Χίου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ετοιμάζει το... μπαζούκας του για τον Δεκέμβριο ο Ντράγκι

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές Δεκεμβρίου, αφότου χθες ο πρόεδρός της κ. Μάριο Ντράγκι διατράνωσε ότι η ΕΚΤ «θα πράξει ό,τι πρέπει, ώστε να αυξήσει τον πληθωρισμό το ταχύτερο δυνατόν». Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δήλωσε ότι στα πιθανά μέτρα περιλαμβάνονται η ποσοτική και ποιοτική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων. Το ευρώ υποχώρησε εκ νέου έναντι του δολαρίου όπως και οι αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Μάλιστα ο κ. Ντράγκι όχι μόνο έδωσε μια νέα υπόσχεση να πράξει «ό,τι πρέπει», αλλά υπενθύμισε ότι αξιολογώντας κατά πόσο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στην εντολή που της έχει δοθεί να διατηρεί τον πληθωρισμό σταθερά λίγο κάτω από το 2% «δεν πρέπει να αγνοήσουμε (το γεγονός) ότι ο πληθωρισμός είναι χαμηλός για κάποιο διάστημα». Μιλώντας στο Bloomberg, o Μάρκο Βάλι, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit για την Ευρωζώνη σχολίασε ότι «μία περαιτέρω επέκταση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας τον Δεκέμβριο θα πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά βέβαιη, καθώς η φράση “θα κάνουμε ό,τι πρέπει” αφήνει λίγα περιθώρια για ερμηνείες».

Πράγματι, ο ονομαστικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται μακριά από τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%» σχεδόν δύο χρόνια, ενώ τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1%. «Δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες ότι η κεντρική τράπεζα όχι απλώς ετοιμάζεται να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά ότι σκοπεύει να το κάνει με αποφασιστικό τρόπο» εξηγεί στο Bloomberg και ο Νικ Κούνις, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ABN Amro Bank. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 3 Δεκεμβρίου.

Ποια μέτρα ενίσχυσης της Ευρωζώνης ενδέχεται να λάβει

Στις επόμενες δύο εβδομάδες η προσοχή των επενδυτών μάλλον θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να χαλαρώσει η ΕΚΤ τη νομισματική της πολιτική.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε χθες ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι «πανίσχυρο και ευέλικτο εργαλείο, διότι μπορεί να προσαρμοστεί όσον αφορά το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκεια ώστε να πετύχουμε πιο επεκτατική (νομισματική) πολιτική».

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης από το 2013 και μετά ως την ασθενέστερη των τελευταίων 20 χρόνων. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρονική διάρκεια της λεγόμενης ποσοτικής χαλάρωσης πέρα από τον Σεπτέμβριο του 2016 και ταυτόχρονα να αυξήσουν το συνολικό ύψος (αλλά και το μηνιαίο) των ομολόγων που αγοράζουν πάνω από το 1,1 τρισ. ευρώ που έχουν προβλέψει. Μια άλλη επιλογή είναι να διευρύνουν τα είδη των περιουσιακών στοιχείων που αγοράζουν και να συμπεριλάβουν ομόλογα που έχουν εκδώσει δήμοι και περιφέρειες. Ακόμη η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περισσότερο το επιτόκιο δανεισμού με το οποίο χρεώνει τις τράπεζες για τα χρήματα που τοποθετούν στην ίδια την ΕΚΤ από το -0,2% σήμερα, με την ελπίδα ότι θα αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν τον δανεισμό προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά αντί να πληρώνουν την ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2006.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ο ΟΤΕ μετέτρεψε το νοσοκομείο Θεσσαλονίκης σε ψηφιακό νοσοκομείο

Μέσω νέων τεχνολογιών, το νοσοκομείο βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του και εξασφαλίζει την αποδοτικότερη λειτουργία του και τη μείωση του κόστους λειτουργίας του.

Σε ένα «έξυπνο» ψηφιακό νοσοκομείο μετέτρεψε το Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, ο Όμιλος ΟΤΕ, με την εφαρμογή πρωτοποριακών λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών και τη χρήση προϊόντων και λύσεων της εταιρίας Cisco.

Μέσω νέων τεχνολογιών, το νοσοκομείο βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του και εξασφαλίζει την αποδοτικότερη λειτουργία του.

Ο όμιλος ΟΤΕ και η Cisco εγκατέστησαν στο Γ.Ν. Παπαγεωργίουσυστήματα ασύρματης μετάδοσης φωνής και δεδομένων, που επιτρέπουν εξουσιοδοτημένη πρόσβαση του προσωπικού στα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου μέσω tablets ή smartphones. Η ασύρματη υποδομή της Cisco υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά ασφάλειας, ποιότητας και υψηλής απόδοσης στην μετάδοση δεδομένων, διευκολύνοντας το έργο του προσωπικού, ενώ παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στο Internet στους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Οι δύο εταιρίες προχώρησαν και στην εγκατάσταση ενός νέου IP τηλεφωνικού κέντρου στο νοσοκομείο, καθώς και στη διασύνδεσή του με το υπάρχον. Με την ενιαία αυτή υποδομή, για δεδομένα και τηλεφωνία μέσω internet, βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα στις εσωτερικές επικοινωνίες του νοσοκομείου, αφού το προσωπικό μπορεί να δέχεται εσωτερικές κλήσεις και στο smartphone του, ενώ μειώνονται δραστικά οι τηλεπικοινωνιακές δαπάνες.

Επιπλέον, ο όμιλος ΟΤΕ και η Cisco παρέχουν υπηρεσία εντοπισμού της θέσης (Location Base Services) των σημαντικών παγίων του νοσοκομείου, μέσω τεχνολογίας RFID (Radio Frequency Identification) tags, που επιτρέπει την παρακολούθησή τους σε πραγματικό χρόνο, με ακρίβεια ενός μέτρου, ελαχιστοποιώντας το κόστος των αναλώσιμων και της παρακολούθησης των κινητών παγίων του νοσοκομείου.

Τέλος, σε κάθε κλίνη εγκαταστάθηκαν τερματικές συσκευές με οθόνες αφής (bedside terminals), που λειτουργούν και ως μονάδες ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και υποστήριξης των νοσηλευόμενων και των συνοδών τους, αλλά και ως εργαλείο δουλειάς για το νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου. Με τις συσκευές αυτές βελτιώνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς, μειώνονται οι χρόνοι αναμονής και αυξάνεται η παραγωγικότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ο όμιλος ΟΤΕ και η Cisco έλαβαν, στα BITE Awards 2015, το βραβείο GOLD, στην κατηγορία «Εξωστρεφή Πληροφορικά Συστήματα & Διαδικτυακές Εφαρμογές / Υπηρεσίες».


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δανειστές : ''Δεν θα γίνει διαπραγμάτευση εάν δεν διευρυνθεί η κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι''

Νέος εκβιασμός από τους δανειστές στην Ελλάδα.
Αυτή τη φορά λένε ότι για να συζητηθεί το χρέος της Ελλάδας πρέπει πρώτα να διευρυνθεί η κυβέρνηση.
Ίσως είναι αυτός ο λόγος που αμέσως μετά την απώλεια των 2 βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία άρχισαν παρασκηνιακές διεργασίες για να διευρυνθεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης.
Ήδη ετοιμάζεται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και κομματιού του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για να μπουν στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Η εφημερίδα REAL news στην αυριανή έκδοσή της με τίτλο «Οι δανειστές πιέζουν για διεύρυνση της κυβέρνησης» αποκαλύπτει το έντονο παρασκήνιο και τις ζωηρές ζυμώσεις.

"Φουντώνουν τα σενάρια μετά την απώλεια δυο βουλευτών από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία" και υπογραμμίζει: ""Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους", διαμηνύουν στην Αθήνα οι Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πιέζουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συμμετοχή στην κυβέρνηση", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/Διαβάστε περισσότερα.... »
....