Διυλιστήριο: 07/03/16
ροη αναρτησεων

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ανάσα ρευστότητας σε αγορά και οικονομία: Εκταμιεύονται 5,5 δισ. για την εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες
Ξεκινά η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στην εγκύκλιο ορίζονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι φορείς προκειμένου να λάβουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες. Η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού που θα διατεθεί για την εξόφληση των χρεών προς τρίτους ορίζεται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθούν εντός του 2016 και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ εντός του 2017.

Σημειώνεται ότι η εξόφληση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης και θεσμών που επήλθε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Η υλοποίησή της αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και στην οικονομία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τους ιδιώτες όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά ανώτατο όριο στις 30.4.2016. Διευκρινίζεται ότι προτεραιότητα στην διαδικασία εξόφλησης θα έχουν οι παλαιότερες οφειλές με εξαίρεση υποχρεώσεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις ή όταν αφορούν υποχρεώσεις που η καθυστέρηση τους επιβαρύνει το δημόσιο με πρόστιμα. Το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα υποχρεούνται οι φορείς να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία εξόφλησης των οφειλών τους τον προηγούμενο μήνα.


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στο εδώλιο η ΛαγκάρντΓΑΛΛΙΑ
Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Την παραπομπή της Κριστίν Λαγκάρντ σε δίκη για το σκάνδαλο Ταπί συνέστησε χθες η γαλλική εισαγγελία.


Αν το Εφετείο ακολουθήσει τη σύσταση αυτή στην απόφασή του που αναμένεται στις 22 Ιουλίου, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Μάλιστα η Λαγκάρντ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Γάλλο επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το Δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ. Παρόλο που οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», αυτό δεν εμπόδισε το ΔΣ του ΔΝΤ να την επιλέξει για δεύτερη θητεία στο τιμόνι του, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.

Το χρονικό

Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας κατέφυγε σε ιδιωτική διαιτησία. Η δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο. Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν, και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού. Λόγω του ότι δεν έχουν εκδοθεί καταδίκες για την απάτη, οι δικηγόροι της Λαγκάρντ εκτιμούν ότι η απόφαση του CJR είναι πρόωρη.

Πηγή www.ethnos.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα «αμαρτωλά» δάνεια στα 900.000.000 Ευρώ και οι ευκολίες σε βαρόνους του Τύπου - Στα 780.000.000 Ευρώ τα δάνεια των κομμάτων

Στα 900.000.000 € το συνολικό ποσό! Το 50 έως 90% είναι ακάλυπτο και φορτώνεται στις ανακεφαλαιοποιήσεις

Ακρως αποκαλυπτική του καθεστώτος που επικρατούσε στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης από τις τράπεζες κατά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.
Ενώπιον της Επιτροπής, που έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες, κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ενώ θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής και των άλλων τραπεζών. Ηδη πάντως είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια σχετικά με τα δάνεια και τα χρέη του ΔΟΛ, της Πήγασος, του Mega, της Καθημερινής και του Σκάι καθώς και του AΝΤ1 αλλά και για τα δεκάδες εκατομμύρια που συνέχισαν προκλητικά να λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εν μέσω μνημονιακής κρίσης. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ έχει επικαιροποιημένες εκθέσεις του 2016 για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τη δανειοδότηση των κομμάτων κάτι αντίστοιχο έχει να γίνει από το 2011!

Με βάση στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, το ποσό προς όλα τα ΜΜΕ από τις τράπεζες ανέρχεται στα 900.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 357.000.000 προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα. Από τα ποσά αυτά ακάλυπτο φέρεται ότι είναι το 50% έως 90%. «Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις», όπως είπε. Κατά τον βουλευτή για την Πήγασος είναι ακάλυπτο το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει, για τον ΔΟΛ το 70%, για το Πρώτο Θέμα το 70% και για το Star το 82%.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα τα δάνεια σε ΜΜΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 430.000.000, η αξία των εξασφαλίσεων είναι το 35%, των θετικών εξασφαλίσεων 150.000.000 και οι προβλέψεις 227.000.000 ευρώ.
Σημαντικό ερώτημα που ετέθη ήταν γιατί συνεχίστηκε η ροή χρήματος, μολονότι το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει ότι μετά το 2010 υπήρχε ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων όλων των ΜΜΕ, ότι τα ίδια κεφάλαια των περισσότερων ήταν αρνητικά και ότι «τυχόν νέες χρηματοδοτήσεις -αυτολεξεί- θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πολύ αυστηρότερα». Κατά τον κ. Φραγκιαδάκη, φιλοσοφία της ΕΤΕ είναι, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά για μια εταιρία, να μην την «πνίξει» αμέσως αλλά να προσπαθήσει να αναδιαρθρώσει τη χρηματοδότησή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά το 2011 δεν έχουν δοθεί νέα χρήματα στα ΜΜΕ. «Πρόθεσή μας δεν είναι να δίνουμε νέα χρήματα, αυτό που γίνεται είναι αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων, αναδιαρθρώσεις και γενικώς μια προσπάθεια λήψης εξασφαλίσεων από μέρους της τράπεζας».

Ο κ. Φραγκιαδάκης διαβεβαίωσε ότι δεν δίνονται νέα δάνεια και για εξόφληση τόκων, αν και από το πόρισμα της ΤτΕ προκύπτει το αντίθετο. Είπε επίσης ότι δεν γίνεται συμψηφισμός με διαφημίσεις. Η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία 12 χρόνια έδωσε 53.000.000 ευρώ ως δαπάνες διαφήμισης. Κατά τον βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Μηταράκη πάντως την περίοδο 2012-2014 συμψηφίστηκε δάνειο της «Αυγής» με διαφημιστικές δαπάνες της τράπεζας, ενώ άλλοι βουλευτές αναρωτήθηκαν γιατί να μην επιτρέπεται αυτό.
Στο ερώτημα γιατί δεν λαμβάνονταν προσωπικές εγγυήσεις από τους μετόχους, η απάντηση του κ. Φραγκιαδάκη ήταν ότι δεν συμβαίνει σε κανέναν κλάδο και όχι συγκεκριμένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, «γιατί οι τράπεζες κρίνουν ότι αυτό που θέλουν να πάρουν επί του πρακτέου και επιχειρηματικά είναι θετικές εξασφαλίσεις». Κατά τη συνεδρίαση όμως ακούστηκαν αντιφατικές περιπτώσεις με τη λήψη προσωπικών εγγυήσεων που στη συνέχεια ήρθησαν...

Κατά τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, αν και δεν πληρώθηκε δόση 1.750.000 ευρώ από τα δάνεια του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, δεν προχώρησε η τράπεζα στις προβλεπόμενες διαδικασίες σε βάρος του. Επίσης ο ίδιος επικαλέστηκε εκθέσεις ορκωτών λογιστών σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται η ικανότητα των ομίλων της Πήγασος και της Καθημερινής να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και παρά ταύτα συνεχίστηκε η χρηματοδότηση. Μέσα σε κλίμα έντασης και διαπληκτισμών, ο κ. Φραγκιαδάκης υποστήριξε ότι «η τράπεζα αναχρηματοδοτεί», αλλά στη συνέχεια απάντησε ότι δεν γνωρίζει γιατί δεν έγινε ρευστοποίηση ενεχύρων, όπως της ταινιοθήκης. Θέμα δημιουργήθηκε και όταν ο βουλευτής ρώτησε αν δόθηκε ομολογιακό δάνειο 36.000.000 στις 21/1/2015 (παραμονές εκλογών της 25ης Ιανουαρίου) προς τις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. του κ. Αλαφούζου, με εγγυητή την Καθημερινή Α.Ε.

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Πώς έγινε η δανειοδότηση τόσο μεγάλου ύψους με αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρίας, πτώση τζίρου εργασιών, ζημιές και επισήμανση του ορκωτού λογιστή για περίπτωση μη συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας;»
ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος): «Εχει καταγραφεί ότι για το δάνειο του Ιανουαρίου του 2015 δεν απάντησε ο κ. Φραγκιαδάκης. Μπορεί να μην το γνωρίζει. Είμαστε όλοι παρόντες και η Επιτροπή είναι δημόσια. Μπορώ να σας δώσω όσο χρόνο θέλετε, για να το κοιτάξετε...»
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: «Ναι, δεν έχω πρόβλημα. Λοιπόν, θα μείνω σε αυτό για την ώρα και θα επανέλθω».

Η Αννέτα Καββαδία υποστήριξε ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η Εθνική Τράπεζα έλαβε προσωπική εγγύηση από τον μεγαλομέτοχο Θέμη Αλαφούζο και προς το τέλος του 2014 αυτή η προσωπική εγγύηση άρθηκε. Επίσης στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3.400.000 ευρώ με λήξη 31/10/2010 αλλά ως σήμερα δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις της λήξης του. Επιπλέον, παρότι ο κύκλος των εργασιών σε επίπεδο ομίλου από τα 91.000.000 το 2009 έπεσε στα 66.000.000 το 2014, ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύθηκε από 35.000.000 το 2009 στα 106.000.000 το 2015. Ο κ. Φραγκιαδάκης επιφυλάχθηκε για τις απαντήσεις του.

Ο Ιωάννης Θεοφύλακτος, διαψεύδοντας τον κ. Φραγκιαδάκη, είπε ότι την άνοιξη του 2016, λίγες μέρες μετά την απόφαση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο στην Πήγασος με συμμετοχή 30.000.000 ευρώ αλλά να παράσχει και άλλες διευκολύνσεις. Ο κ. Φραγκιαδάκης μίλησε πάλι για αναχρηματοδότηση παλαιότερων οφειλών αλλά αναγνώρισε ότι υπήρξε αναχρηματοδότηση τόκων ως «εξαίρεση».
ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: «Εχουμε μια εταιρία που έχει χάσει το 80% του τζίρου της και βλέπουμε ότι εκτός από τη αναχρηματοδότηση παίρνει και ζεστό χρήμα...»
ΧΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκταμιεύτηκε για την Τηλέτυπο ποσό 96.756.000 ευρώ, εκ των οποίων πράγματι τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών, αλλά τους δόθηκε επίσης ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ. Η τράπεζά σας μάλιστα έδωσε ίσως και το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ...»
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: «Κοιτάξτε, δεν θέλω να είμαι σούπερ απόλυτος ότι δεν εδόθη ούτε ένα ευρώ νέο χρήμα...»

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι στις 27/1/2015, λίγες μέρες προτού αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίθηκε παράταση καταβολής τόκων στις Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε. κατά παράβαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων της τράπεζας.
Ο Ιωάννης Γκιόλας αναφέρθηκε στον όμιλο του Αντέννα και σε νέο κοινοπρακτικό δάνειο 43.000.000 αλλά δίχως να ληφθούν υπόψη κέρδη 542.000.000 από την πώληση της NOVA TV στη Βουλγαρία, για «να πιεστεί η εταιρία, να εξαναγκαστεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις». Μίλησε επίσης για σοβαρά προβλήματα με δάνεια από το 2011 και για «συνεχείς ανανεώσεις στα όρια δανεισμού του Ομίλου ΑΝΤENNA, με δυσανάλογα οικονομικά στοιχεία του ομίλου». Ο κ. Φραγκιαδάκης επιφυλάχθηκε να δει τα στοιχεία.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης, στην προσπάθεια να βγάλει λάδι την περίοδο έως και το 2014, δεν μπόρεσε να κρύψει την αγωνία του να εκμαιεύσει αρνητική απάντηση στο ερώτημα αν «καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε ότι ασκήθηκαν πολιτικές πιέσεις για τη λήψη δανείων είτε των κομμάτων είτε των μέσων ενημέρωσης». Επίσης επεδίωξε να αποσπάσει τη διαβεβαίωση ότι «το στελεχιακό δυναμικό της τράπεζας ενήργησε και ενεργεί σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς που διέπουν τις χορηγήσεις». Οσο για τα δάνεια προς τη Ν.Δ., εφηύρε τη δικαιολογία περί «ανυπαίτιας αδυναμίας του οφειλέτη» ως προς τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών του...

Χρήμα στα κόμματα με κρατική εξασφάλιση

Για τα δάνεια στα πολιτικά κόμματα, «κύριος τρόπος εξασφάλισης ήταν η εκχώρηση της κρατικής επιχορήγησης», όπως αναγνώρισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Κατά τον βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Καμμένο «από το 1996 έως το 2014 έχουν πάρει από 340.000.000 ευρώ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δηλαδή 780.000.000 ευρώ».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. τον Δεκέμβριο του 2010 εν μέσω Μνημονίου, όταν ήταν επισφαλής συνολικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έλαβε δάνειο 5.000.000 με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό από την Εθνική Τράπεζα. Στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή ο κ. Φραγκιαδάκης παραδέχτηκε ότι ως εξασφάλιση δόθηκε η κρατική χρηματοδότηση του έτους 2020!

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Εχετε δώσει, δηλαδή, ένα δάνειο με ενέχυρο ένα ποσό, που θα αποδοθεί στο κόμμα αυτό από το 2020. Πώς γνωρίζετε, ως τράπεζα, ότι το 2020 η Ν.Δ. θα λαμβάνει τα ποσοστά αυτά, ώστε να έχει κρατική χρηματοδότηση;»
ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ: «Αν δει κανείς τα ποσοστά των κομμάτων στο παρελθόν, ειδικά για τα δύο μεγάλα, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ήταν εξαιρετικά υψηλά. Ηταν γύρω στο 80% αθροιστικά για μια μακρά ιστορία πίσω».

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Κι ασφαλώς, το ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου έπαιρνε 45%, αλλά στις εκλογές που επακολούθησαν μετά το 2010 το ΠΑΣΟΚ έπεσε σε μονοψήφιο ποσοστό. Μου απαντάτε ότι δίνατε εγγυήσεις με βάση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ του 1980. Πρόκειται περί παρωδίας...»
Κατά τον κ. Φραγκιαδάκη, το πιστοδοτικό άνοιγμα προς τα πολιτικά κόμματα από την Εθνική Τράπεζα είναι 29.000.000 ευρώ. Από αυτά δεν εξυπηρετούνται όλα. Υπάρχουν 5.000.000 της Ν.Δ. και 8.700.000 του ΠΑΣΟΚ για τα οποία γίνονται συζητήσεις πώς θα εξυπηρετηθούν. Υπάρχουν 7.000.000 του ΚΚΕ τα οποία εξυπηρετούνται εν μέρει και 8.800.000 του ΣΥΡΙΖΑ που εξυπηρετούνται.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου αν υπάρχουν περιπτώσεις κομμάτων που έχουν, με την ίδια κρατική χρηματοδότηση, πάρει δάνεια ταυτόχρονα από διαφορετικές τράπεζες, ο κ. Φραγκιαδάκης δήλωσε άγνοια. Ομως τόσο ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος όσο και ο πρόεδρος της επιτροπής Σωκράτης Φάμελος επικαλέστηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτό έχει συμβεί!

Τα σκάνδαλα με τον Ρέστη και τον σταθμό «Παραπολιτικά Fm»

Στην πρεμιέρα της Εξεταστικής Επιτροπής αποκαλύφθηκε ανάγλυφα και το σκάνδαλο της χρηματοδότησης των «Παραπολιτικών» από τις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών καθώς και της εμπλοκής του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. Είδαν επίσης το φως στοιχεία για τις αδιαφανείς διαδρομές του χρήματος από τον κ. Μαρινάκη, όπως και τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, μέσω offshore εταιριών προς την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Για τον όμιλο των «Παραπολιτικών», εκτός από τις αναφορές στο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για τις δανειοδοτήσεις, έχει σχηματιστεί άλλωστε από τον εισαγγελέα και ποινική δικογραφία, όπως ενημέρωσε την Επιτροπή το μέλος της Σπ. Λάππας.
«Στις 17 Φεβρουαρίου 2014 η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού 90,1 -του σημερινού ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM- και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού. Σε ασφάλεια της χρηματοδότησης προσφέρθηκε ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων μίας offshore εταιρίας που δεν έχει εταιρική σχέση με την ΕΠΕ, του εκδότη των Παραπολιτικών Γ. Κουρτάκη, και φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη» ήταν η πρώτη «βόμβα» από τον βουλευτή και μέλος της Επιτροπής Νεκτάριο Σαντορινιό.

Η επόμενη φάση του σκανδάλου σημειώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ημέρα που διαλυόταν η Βουλή για τις εκλογές, με ορατή από όλους την ήττα της κυβέρνησης Σαμαρά. Την ημέρα εκείνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής, εγκρίθηκε προφορικά και στις 22/1/2015, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, επικυρώθηκε η αποδέσμευση για το ενέχυρο της κατάθεσης. Στη θέση του η τράπεζα, υπό τη διοίκηση τότε του κ. Τουρκολιά, δέχθηκε ως εγγύηση μελλοντικές διαφημιστικές δαπάνες που θα κατέβαλλε η ίδια στον όμιλο των «Παραπολιτικών» καθώς και τμήμα από τα έσοδα της κυκλοφορίας της εφημερίδας. «Δεδομένης της αρνητικής θέσης των εταιριών, για ποιο λόγο έγινε δεκτή η αποδέσμευση και αντικατάσταση ενεχυριασμένης κατάθεσης, η οποία είναι θετική εξασφάλιση, με μη θετικές εξασφαλίσεις;» ρώτησε ο κ. Σαντορινιός, για να λάβει την αμήχανη απάντηση του κ. Φραγκιαδάκη ότι θα το δει και θα επανέλθε» καθώς και τη διευκρίνιση ότι ο ίδιος δεν ήταν τότε στη διοίκηση της τράπεζας.

Πέρα από το πρωτοφανές γεγονός να χορηγείται δάνειο σε όμιλο media που θα αποπληρώνει ταυτόχρονα με διαφημίσεις η ίδια, η τράπεζα όπως επισήμανε ο κ. Σαντορινιός δέχθηκε ως εγγύηση «διαφημιστική δαπάνη που πληρώνεται από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και κατ' επέκταση τον ελληνικό λαό!»
Ως προς το «Πρώτο Θέμα», η αποκάλυψη που εμπλέκει τους κ. Μαρινάκη και Ρέστη, δημιουργώντας σοβαρό θέμα, έγινε από τον βουλευτή Νικόλαο Συρμαλένιο. Οπως κατήγγειλε, στις 15-12-2010 και στις 12-5-2011 διενεργήθηκαν αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε δύο αλληλοεμπλεκόμενες εταιρίες με το Πρώτο Θέμα, την Αναπτυξιακή και το Νέο Θέμα, με τα ποσά των 2.300.000 και 2.700.000 αντίστοιχα «που καλύφθηκαν από τις εξωχώριες εταιρίες PT Media Corp Inc και White Rock Investments S.A, συμφερόντων Βίκτωρα Ρέστη και Ευάγγελου Μαρινάκη». Κατά τον βουλευτή μάλιστα γεννάται το ερώτημα «πώς η Εθνική Τράπεζα, που κατά τον Κανονισμό Πιστωτικής Πολιτικής της χαρακτηρίζει μη επιθυμητές τις συναλλαγές με εξωχώριες υπεράκτιες εταιρίες, εξακολουθεί να παρέχει διευκολύνσεις στην εταιρία». «Συγγνώμη, επιφυλάσσομαι, δεν το ξέρω αυτό» ήταν η απάντηση του κ. Φραγκιαδάκη...
Πηγή www.dimokratianews.gr
https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Παππάς: «Η επιστολή Ετινγκερ δεν έχει σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες» - Τι λέει η ΕΙΤΗΣΕΕΣε δήλωση σχετικά με την αποκάλυψη της «Καθημερινής» για την επιστολή Κομισιόν στην Ελλάδα σε ότι αφορά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Σε αυτήν κάνει λόγο για «αλληλογραφία άσχετη με την διαδικασία των αδειών και η οποία είναι εδώ και καιρό γνωστή».

Αναλυτικά η δήλωση:

Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών.

Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η "η ηχώ" των ιδιοκτητών, η ΝΔ δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού.

ΕΙΤΗΣΕΕ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες

Ανακοίνωση σχετικά με την προειδοποιητική επιστολή του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ προς την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών, όπως μεταδίδει το kathimerini.gr.

Σε αυτήν η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για "ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελληνική κυβέρνηση" και επισημαίνει ότι μετά τις ενστάσεις της Κομισιόν "ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπάρχει σειρά παραβιάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών".


"Η ηχηρή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συντελεστεί από τις 16 Ιουνίου όταν ο αρμόδιος Επίτροπος Gunther Oettinger απέστειλε Προειδοποιητική Επιστολή (2016/2073 C2016 3581 final 16.6.2016) με παραλήπτη την κυβέρνηση της Ελλάδος ότι εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τότε η παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ευρίσκεται προ των θυρών. Η Προειδοποιητική Επιστολή εκδόθηκε μετά από μελέτη και εξέταση της πρώτης από μια σειρά εκκρεμών προσφυγών ενώπιον της Επιτροπής. Επίμαχο ζήτημα είναι το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και γενικότερα για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και τις αρχές που πρέπει να διέπουν την λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και, εν προκειμένω, της ΕΕΤΤ", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι "γίνονται προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού να υποβαθμίσει το ζήτημα".

"Στο κείμενο που αριθμεί συνολικά 29 σελίδες (και η ύπαρξη του έχει επιμελώς αποκρυβεί από την κυβέρνηση) χρησιμοποιούνται ασυνήθιστα σκληρές εκφράσεις και γίνεται εκτενής αναφορά όχι μόνο στο νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη) - το οποίο κατά την άποψη της Επιτροπής παραβιάζει ευθέως το κοινοτικό πλαίσιο και τις σχετικές οδηγίες- αλλά και σε σειρά δηλώσεων, παρεμβάσεων και ενεργειών (κυρίως από την πλευρά του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη)", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση "με την ρητή αναφορά ότι εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές (που ουσιαστικά θα ανακαλούν όλο το νομοθετικό πλαίσιο) τότε η Επιτροπή θα προχωρήσει στην έκδοση Αιτιολογημένης Γνώμης που οδηγεί σε παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει ότι "η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής".


https://diulistirio.blogspot.gr


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Απίστευτη πρόκληση: Μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά

Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά -για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια- απηύθυνε μουσουλμάνος ιερέας.

Συγκεκριμένα, ο μουεζίνης απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή (το adhan) για πρώτη φορά εντός του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, ενώ μέχρι τώρα καλούσε σε προσευχή από τους μιναρέδες.

Να σημειωθεί πως τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία ως τόπος προσευχής. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου για σχεδόν 10 αιώνες μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού Ναού της Σεβίλης το 1520. Μετά την άλωση της Πόλης η εκκλησίας μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι το 1935 όταν και έγινε Μουσείο.

Το γεγονός του καλέσματος μουσουλμανικής προσευχής προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών,απαντώντας πως η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το σημερινό κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από το χώρο του παγκοσμίου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε τα εξής:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη».

Τούρκικα ΜΜΕ:
Το κάλεσμα του αζαν μεταδόθηκε σε ένα σαββατιάτικο πρόγραμμα της τηλεόρασης. Παρών ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, της Diyanet, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν ήταν ενέργεια κάποιας περιθωριακής ομάδας, αλλά ένα οργανωμένο περιστατικό.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν «η Αγιά Σοφιά αντήχησε στο κάλεσμα της πρωινής προσευχής από τον μουεζίνη μέσα από την Αγία Σοφία το "ορόσημο" του 6ου αιώνα της Κωνσταντινούπολης για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια το Σάββατο».Πηγή

https://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....