Σε μήλον της έριδος εξελίσσεται για τις μεγάλες δυνάμεις η Ουκρανία. Ρωσία, ΗΠΑ και Ευρώπη διασταυρώνουν τα ξίφη τους για να την ενσωματώσουν στη σφαίρα επιρροής τους.
Για την Μόσχα, ο έλεγχος της Ουκρανίας ανοίγει το δρόμο για ένα πιο δραστήριο γεωπολιτικό ρόλο στην ανατολική Ευρώπη και ειδικά στη Μαύρη Θάλασσα. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έκλεισε προσωρινά την πόρτα της Ουκρανίας μετά το αίτημα Γιανουκόβιτς, η φιλορωσική στροφή της χώρας περιορίζει τις προοπτικές διεύρυνσής της προς ανατολάς, ενώ στα αρνητικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η απώλεια της ουκρανικής αγοράς των 45 εκατομμυρίων για τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πασχίζουν να βάλουν... μπότα στα εσωτερικά της χώρας συσπειρώνοντας την ουκρανική αντιπολίτευση με τον τρόπο που επιθυμεί η Ουάσινγκτον και τοποθετώντας τους εκλεκτούς τους στην ηγεσία της χώρας.
Στο χείλος του εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία με το Κίεβο να συγκλονίζεται από αιματητρές διαδηλώσεις που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλίων και τους αναλυτές να κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή κατάρρευση της χώρας.
Ρωσία και Ευρώπη επιδίδονται σε ένα μπρα ντε φερ με τη Μόσχα να θέλει να κινεί τα νήματα στο εσωτερικό της Ουκρανίας και τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να κόψουν τον ομφάλιο λώρο Μόσχας - Κιέβου προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει έναν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Τις τελευταίες ώρες, οι δρόμοι του Κιέβου βάφτηκαν με αίμα καθώς η χτεσινή ειρηνική διαδήλωση της αντιπολίτευσης μετατράπηκε σε βίαιες συγκρούρσεις μεταξύ φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και υποστηρικτών της κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα τέλη Νομεβρίου οι οπαδοί του φιλορώσου προέδρου και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης μάχονται σκληρά μεταξύ τους. Για εβδομάδες διαπραγματεύονταν, όμως το αποτέλεσμα είναι στην πράξη μηδενικό. Ισως δεν είναι τυχαίο ότι το φυτίλι άναψε χτες όταν τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στο Βερολίνο - με εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα "Σβόμποντα"- όπου η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τους υποσχέθηκε την υποστήριξη της Γερμανίας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και αρχικά είχε υποσχεθεί ότι θα ενισχύσει οικονομικά το Κίεβο αφότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, έκανε στροφή 180 μοιρών προσφέροντας μία ένεση ρευστότητας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κι ενώ τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης βρίσκονταν στην γερμανική πρωτεύουσα, οι Ουκρανοί ακροδεξιοί έλαβαν ενεργό ρόλο ενορχηστρώνοντας την πιο αιματηρή νύχτα από την κατάρρευση της Σοβιετινής Ενωσης. Οι ραγδαίες εξελίξεις ανάγκασαν τα ηγετικά στελέχη της ουκρανικής αντιπολίτευσης να επιστρέψουν εσπευσμένα στην πατρίδα τους, αν και δεν υπήρξε αποτέλεσμα μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Γιανουκόβιτς. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την "Πλατεία της Ανεξαρτησίας" - όπου άναψε το φυτίλι της εξέγερσης. Στυλώνοντας τα πόδια, οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές αρνήθηκαν να την εγκαταλείψουν ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στα οδοφράγματα. Γύρω στα μεσάνυχτα τυλίχθηκε στις φλόγες η κεντρική σκηνή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, η βία αναζωπυρώθηκε με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να καταλάβουν δημόσια κτίρια. Πολιτικοί παρατηρητές στο Κίεβο τονίζουν πως, οι συγκρούσεις θυμίζουν τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν άρχισε να καταρρέει η Σοβιετική Ένωση και κυρίως η Βαλτική και ο Καύκασος.
Η Wall Street Journal και η Liberation κάνουν μία ιστορική αναδρομή επισημαίνοντας ότι το η Ουκρανία ήταν πάντα διαιρεμένη μετά την ανεξαρτησία της. Στο δυτικό τμήμα, το πάνω χέρι το έχουν οι εθνικιστές, οι οποίοι απεχθάνονται τη Ρωσία. Αντιθέτως, στα ανατολικά η πλειονότητα των κατοίκων μιλάει ρωσικά. Και το νότιο τμήμα της χώρας είναι φιλορωσικό. Την ίδια ώρα το Κίεβο δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Τα νήματα στη χώρα κινούν ολιγάρχες, οι περισσότεροι εκ των οποίων διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Πούτιν.
Η Μόσχα εδώ και εβδομάδες τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης αυτονομίας του ανατολικού τμήματος της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσαρτήσει αυτό το τμήμα, το οποίο είναι και το πιο αναπτυγμένο βιομηχανικά, επισημαίνουν οι αναλυτές. Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δεν είναι ικανοποιημένο με τον Γιανουκόβιτς παρόλο που είναι το... πιόνι του. Σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν θεωρεί πως ο Ουκρανός πρόεδρος θα μπορούσε να τηρήσει πιο σκληρή στάση εναντίον των διαδηλωτών!
Μόσχα: Η Ουάσιγκτον δίνει οικονομική βοήθεια στην ουκρανική αντιπολίτευση για την αγορά όπλων!
Ρόλο κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις της Ουκρανίας διαδραματίζουν και οι ΗΠΑ.
Τα τελευταία 24ωρα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Τζέφρι Πάιατ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία προσήλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για τη φράση της «γά..α την Ε.Ε».
Ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Γκαζίεβ υπιοστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης στα οποία συμπεριλαμβάνονται και χρήματα για την αγορά όπλων. Και αν οι δηλώσεις ενός Ρώσου αξιωματούχου πρέπει να λαμβάνονται με επιφύλαξη, λόγω της γεωπολιτικής αντιπαλότητας Ουάσινγκτον και Μόσχας, δεν ισχύει το ίδιο και για τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου που περιγράφουν την εμπλοκή της χώρας τους στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.
Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ρίξει το Κίεβο στην... παγίδα των δανειοδοτήσεων χρησιμοποιώντας- τι άλλο!- το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους New York Times, «Σε βάθος χρόνου, στόχος της κυβέρνησης Ομπάμα είναι να προωθήσει στην Ουκρανία συνταγματικές και εκλογικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και θα ανοίξουν το δρόμο για οικονομική ενίσχυση από το ΔΝT".
Προκειμένου να το καταφέρουν, η κυβέρνηση Ομπάμα εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμαχήσει ακόμη με τις πιο εξτρεμιστικές δυνάμεις του πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία, όπως το ακροδεξιό και νεοναζιστικό κόμμα "Σβόμποντα". Ο ηγέτης του Σβόμποντα, Ολεζ Τιανχνίμποχ, έχει τους τελευταίους τρεις μήνες συνεχείς επαφές με ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία της χώρας", έχει δηλώσει η Νούλαντ.
Στόχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είναι απλώς να επιβάλλει μια φιλοαμερικανική κυβέρνηση, ακόμη και αν αυτό απαιτεί συμμαχίες με νεοναζιστικές δυνάμεις, αλλά να απομακρύνει από το προσκήνιο τους ανθρώπους που προωθεί το Βερολίνο στη χώρα. "Ο Βιτάλι Κλίτσκο θα πρέπει να μείνει εκτός κυβέρνησης και να κάνει τα μαθήματά του", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο αναφερόμενος στον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή της πυγμαχίας και το πιο δημοφιλές πρόσωπο της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Οι κακές γλώσσες λένε ότι το κόμμα του χρηματοδοτείται απευθείας από γερμανικά ιδρύματα ερευνών που ελέγχονται από το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ.
Η επιλογή της Νούλαντ θεωρείται από την Ουάσινγκτον η καλύτερη για να χειριστεί την ουκρανική κρίση. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών προέρχεται από το στενό κύκλο των νεοσυντηρητικών που πλαισίωναν τον πρόεδρο Μπους όταν ξεκινούσε την παγκόσμια «σταυροφορία» του εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ρωσίας.
http://diulistirio.blogspot.gr/