Διυλιστήριο: 04/23/18
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΈΓΓΡΑΦΑ - Όργιο «γαλάζιων» ρουσφετιών στον ΟΑΣΘ - Πώς διόριζαν Ράπτη Γκιουλέκας και Καράογλου



Σε κομματικό παραμάγαζο φαίνεται ότι είχαν μετατρέψει τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως προκύπτει από έγγραφα τα οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento.

Πρόκειται για επίσημα αιτήματα που απέστειλαν προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ το 2007 και το 2008 οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Έλενα Ράπτη, τα οποία περιλαμβάνουν 112 ονόματα υποψηφίων που φέρονται να είχαν λάβει μέρος σε προκήρυξη την οποία είχε εκδώσει ο Οργανισμός για την πρόσληψη προσωπικού.

Με λίγα λόγια, βουλευτές της ΝΔ χρησιμοποιούσαν έναν ημικρατικό οργανισμό προκειμένου να εξυπηρετούν τις πελατειακές τους σχέσεις, πέρα από κάθε έννοια αξιοκρατίας. Την ώρα που ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ευαγγελίζεται την αριστεία και την αξιοκρατία, επίσημα έγγραφα από τα γραφεία βουλευτών του κόμματός του καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του, ενώ εξηγούν τους λόγους για τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε λυσσαλέα όταν ανακοινώθηκε η κρατικοποίηση του οργανισμού.

Τα «αιτήματα» του Θ. Καράογλου

Στις 21 Μαΐου 2007 αποστέλλεται από το πολιτικό γραφείο του Θ. Καράογλου ένα έγγραφο το οποίο φέρει την υπογραφή του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Ως παραλήπτης εμφανίζεται ο τότε πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Το έγγραφο περιείχε τα ονόματα 74 προσώπων τα οποία είχαν υποβάλει αίτηση σε προκήρυξη του Οργανισμού Συγκοινωνιών για την πρόσληψη προσωπικού. Δίπλα σε κάθε όνομα αναγραφόταν ο αριθμός πρωτοκόλλου, πιθανότατα της αίτησης που είχαν καταθέσει, και σημειώνονταν χειρόγραφα τα μόρια που συγκέντρωνε ο καθένας υποψήφιος.

Ο Θ. Καράογλου ζητεί από τον Χ. Παπαδόπουλο ουσιαστικά να μεριμνήσει για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε πρόεδρε, σας εκφράζω το προσωπικό μου ενδιαφέρον για τους παρακάτω υποψήφιους που έχουν υποβάλει αίτηση στην προκήρυξη του ΟΑΣΘ. Σας στέλνω τα στοιχεία τους με σειρά προτεραιότητας. Παρακαλώ θερμά για τις δικές σας ενέργειες».

Εναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου 2008 από το πολιτικό γραφείο του Θ. Καράογλου απεστάλη και δεύτερο έγγραφο με τη χειρόγραφη ένδειξη «SOS» και τίτλο «Αιτήσεις ΟΑΣΘ». Περιλαμβάνει 14 ονόματα υποψηφίων μαζί με τους αριθμούς πρωτοκόλλου και τα μόρια που έχουν λάβει. Από το σύνολο των ονομάτων τα 12 εμφανίζονταν και στην κατάσταση που είχε αποσταλεί στις 21 Μαΐου 2007 – επισημαίνεται με χειρόγραφες σημειώσεις: «Τα ονόματα αυτά υπάρχουν και στην κατάσταση 21/05/2007 εκτός από αυτά που είναι σημ. με κόκκινα βελάκια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επίμαχο έγγραφο.

Να σημειωθεί ότι ο Θ. Καράογλου σε δημόσιες τοποθετήσεις του έχει εμφανιστεί κατά καιρούς ως υπέρμαχος της αξιοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στις 17 Σεπτεμβρίου 2017 έκανε λόγο για μια Ελλάδα «εθνικής αξιοπρέπειας» και «αξιοκρατίας», κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνουν τα συγκεκριμένα έγγραφα.


Ράπτη και στο βάθος… Γκιουλέκας

Παρόμοιο αίτημα είχε αποστείλει και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου 2007. Οπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, το αίτημα είχε αποσταλεί από το πολιτικό γραφείο της με αποδέκτη αυτήν τη φορά το υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών. Περιείχε τα ονόματα 36 υποψηφίων οι οποίοι εμφανίζονταν να έχουν υποβάλει αίτηση ως οδηγοί στον ΟΑΣΘ, μαζί με το τηλέφωνό τους, τα μόρια και τους αριθμούς πρωτοκόλλου των αιτήσεων. Στο έγγραφο η τότε υπεύθυνη επικοινωνίας της Ελ. Ράπτη ζητεί να μεριμνήσουν για τη διεκπεραίωση του σχετικού αιτήματος.

«Κατόπιν της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σας αποστέλλουμε τα παρακάτω ονόματα που έχουν υποβάλει αίτηση ως οδηγοί στον ΟΑΣΘ με σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούμε αφού αξιολογήσετε το αίτημα να μεριμνήσετε για διεκπεραίωσή του. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όμως οι μοναδικές περιπτώσεις «γαλάζιων» βουλευτών που με παρεμβάσεις τους στον ΟΑΣΘ ζητούσαν την πρόσληψη «δικών τους παιδιών». Στα τέλη Μαρτίου ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Σπίρτζης παρουσίασε ένα σημείωμα το οποίο είχε αποσταλεί από το πολιτικό γραφείο του Κώστα Γκιουλέκα επίσης στη διοίκηση του ΟΑΣΘ στις 20 Σεπτεμβρίου 2009. Στο έγγραφο αναγράφονταν τα ονόματα πέντε υποψηφίων για πρόσληψη, συνοδευόμενα από τους αριθμούς πρωτοκόλλου και την ειδικότητά τους. Αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Αγαπητέ πρόεδρε. Σας αποστέλλω τα ονόματα των ενδιαφερομένων και θα παρακαλούσα θερμά για τις δικές σας ενέργειες».

Το σχετικό έγγραφο παραδέχθηκε με αναρτήσεις του στο Τwitter ο ίδιος ο Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος υποστήριξε ότι επρόκειτο για εκδήλωση ενδιαφέροντος για «ανέργους συμπολίτες για εύρεση εργασίας σε έναν ιδιωτικό οργανισμό» και έκανε λόγο για «κομματικοποίηση του ΟΑΣΘ», εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.



Αμαρτωλός οργανισμός

Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΑΣΘ επί δεκαετίες δεν ήταν καθαρά ιδιωτικός οργανισμός, με την έννοια της ελεύθερης αγοράς. Επρόκειτο για Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) το οποίο ιδρύθηκε το 1957 και ελάμβανε κρατική επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ. Με λίγα λόγια ήταν ημικρατικός οργανισμός με όλες τις γνωστές παθογένειες του δημοσίου, ενώ η συμμετοχή του κράτους γινόταν μέσω αντισταθμιστικής καταβολής. Σε αυτήν εντάσσονταν μεταξύ άλλων οι σταθερές δαπάνες του οργανισμού, όπως τα μισθώματα των αμαξοστασίων και των γραφείων της διοίκησης.

Σε αντίθεση με μια καθαρά ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί με όρους αγοράς, ο ΟΑΣΘ ακόμη και αν εμφάνιζε ζημίες τις κάλυπτε με την κρατική επιχορήγηση. Μόνο το 2010 το κράτος συμμετείχε στον ΟΑΣΘ με 128.571.215 ευρώ, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών του υπουργείου Μεταφορών η οποία αφορά τη διαχείριση και λειτουργία του οργανισμού για τις οικονομικές χρήσεις 2011-15 και σε συγκεκριμένα πεδία για το 2016.

Μάλιστα συνολικά την εξαετία 2010-15 δόθηκαν για ενοίκια περί τα 11.442.715,08 ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να καταβάλλεται στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό «Ηρακλής». Ο συνεταιρισμός είχε στην ιδιοκτησία του όλους τους χώρους στέγασης των γραφείων του ΟΑΣΘ και των αμαξοστασίων Φοίνικα και Σταυρούπολης, ενώ η μετοχική του σύνθεση ήταν κατά 65% ίδια με τη μετοχική σύνθεση του ΟΑΣΘ. Με τον τρόπο αυτό ο συνεταιρισμός εισέπραττε ως έσοδο τα μισθώματα του ΟΑΣΘ, ενώ παράλληλα τα μισθώματα υπολογίζονταν στις σταθερές δαπάνες του οργανισμού. Το στοιχείο αυτό επηρέαζε τον υπολογισμό της συμμετοχής του κράτους.

Εντύπωση όμως προκαλούν και όσα άλλα είχαν εντοπίσει οι ελεγκτές: δεκάδες επιδόματα, αλλά και «λανθασμένους» υπολογισμούς μηνιαίων αποδοχών. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο, στο προσωπικό κίνησης χορηγούνταν 26 επιδόματα, στο διοικητικό προσωπικό 21 και στο προσωπικό συντήρησης 11. Επιπλέον, στην πλειονότητά τους τα καταβαλλόμενα επιδόματα υπολογίζονταν επί του αθροίσματος βασικού μισθού και ορισμένων επιδομάτων και όχι επί του βασικού μισθού. Αποτέλεσμα ήταν οι μηνιαίες αποδοχές να πολλαπλασιάζονται. Ακόμη οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει σωρεία απευθείας αναθέσεων αλλά και «σπάσιμο» εργολαβιών.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ΟΑΣΘ απασχολούσε αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας. Το 2011, για παράδειγμα, σε δημοσίευμά της η «Μακεδονία της Κυριακής» είχε κάνει λόγο για «ρουσφέτια, διαπλοκή μεταξύ διοίκησης – εργαζομένων, προκλητικές συνδικαλιστικές άδειες» αλλά και «προσλήψεις ημετέρων».

Υποκριτικές αντιδράσεις της ΝΔ

Τον Ιούλιο του 2017 ο Χρ. Σπίρτζης προχώρησε στην κρατικοποίηση του οργανισμού με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Η απόφαση προκάλεσε την μήνιν της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διάφορα στελέχη της εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα ο εισηγητής του κόμματος στη Βουλή και βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο «παρωδία» και είχε υποστηρίξει ότι «η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ θα οδηγήσει σε τέλμα τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης». Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν η σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ είχε να κάνει με το γεγονός ότι μέσω του ΟΑΣΘ μπορούσαν να εξυπηρετούν τις πελατειακές σχέσεις τους στη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει 399 προσφεύγοντες πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού Χρήστος Στεφανίδης, κατά του νέου καθεστώτος λειτουργίας του. Στην απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σωστά ο νομοθέτης μετέβαλε τις αντιλήψεις του «προς το καλύτερο για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και ανέθεσε την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης σε κρατικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που είναι οι Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ)».

Επιπλέον σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου κοινής ωφελείας της Θεσσαλονίκης, που είχε παραχωρηθεί ως αποκλειστικό προνόμιο στον ΟΑΣΘ, στην απόφαση του ΣτΕ υπογραμμιζόταν ότι η ανάθεση «δεν ήταν αποτέλεσμα της συνταγματικά κατοχυρωμένης, ως ατομικού δικαιώματος, οικονομικής ελευθερίας και ιδιωτικής οικονομικής ελευθερίας από επιχειρήσεις που μπορούσαν να ιδρυθούν ελεύθερα με οποιαδήποτε νομική μορφή προς ενάσκηση του έργου αυτού ως επιχειρηματική δραστηριότητα».

Στέλιος Παππάς: «Κάποιοι τον θεωρούσαν φέουδό τους»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς δήλωσε στο Documento: «Η ιστορία του ΟΑΣΘ είναι εξαιρετικά αμαρτωλή υπόθεση και αποτελεί πολιτικό, διαχειριστικό και επιχειρησιακό σκάνδαλο. Είναι σαφές ότι κάποιοι κατά το παρελθόν θεωρούσαν φέουδό τους τον ΟΑΣΘ. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι οποιοσδήποτε δημόσιες συγκοινωνίες επιδοτούνται σε ποσοστό 30-65%. Στον ΟΑΣΘ το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 200%. Είναι προφανές ότι όλη αυτή η κατάσταση δεν αφορούσε μόνο τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αλλά όλους τους Ελληνες φορολογούμενους. Αυτοί που συγκάλυπταν πολιτικά προηγούμενα ανομήματα διαμόρφωναν σχέσεις πελατειακές με το κοινό τους στη Θεσσαλονίκη και με σημειώματα προωθούσαν προσλήψεις δικών τους παιδιών. Ωστόσο, όλο αυτό το κόστος επιβάρυνε τον κρατικό κορβανά, διότι το σύνολο των εξόδων του ΟΑΣΘ και το επιχειρηματικό κέρδος καταχωρούνται στα έξοδα. Εάν υπάρχει κάτι σκανδαλώδες εκτός από διαχειριστικές ανωμαλίες και ρουσφέτια είναι το γεγονός ότι αυτά καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έκδιδε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας για να έχουν προφορική εξέταση στις πανελλαδικές



Δεκάδες γονείς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες έπεσαν θύματα μιας καλοστημένης απάτης που παρήγαγε πλαστά πιστοποιητικά με στόχο να αποκτήσουν τα παιδιά τους «το διαβατήριο» για προφορική εξέταση στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Δημόσιοι υπάλληλοι με προϋπηρεσία στο δημόσιο σύστημα υγείας είχαν βρει τα κενά του συστήματος και εκμεταλλεύονταν τη λαχτάρα των γονέων και των παιδιών να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια χωρίς να δώσουν γραπτές εξετάσεις (αλλά μόνο προφορικές λόγω δυσλεξίας).

Ουσιαστικά έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαινόταν από 300-900 ευρώ εξέδιδαν πλαστά πιστοποιητικά, ώστε να εξεταστούν από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Παιδείας και να λάβουν τη σχετική άδεια.

Εγκέφαλος ήταν μια συνταξιούχος που υπηρετούσε ως μόνιμη υπάλληλος του κλάδου ΔΕ λογοθεραπευτών και από το 2004 είχε αποσπαστεί στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης (παράλληλα διατηρούσε ιδιωτικό λογοθεραπευτικό κέντρο). Στο κόλπο ήταν και εν ενεργεία υπάλληλος που υπηρετούσε ως διοικητική γραμματέας στο ίδιο νοσοκομείο. Ηταν αυτή που έβαζε τη στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου στα πλαστά πιστοποιητικά, την οποία είχε παράνομα στην κατοχή της αλλά και τις σφραγίδες των γιατρών και των αρμόδιων διοικητικών υπαλλήλων.

Η ερώτηση του λυκειάρχη

Η πρώην λογοθεραπεύτρια είχε συνταξιοδοτηθεί από το 2006 και αμέσως μετά φέρεται να έστησε και τη «βιομηχανία» παραγωγής των πλαστών πιστοποιητικών. Αναλυτικότερα το 2006 συνταξιοδοτήθηκε λόγω της συμπλήρωσης ορίου ηλικίας, αλλά λόγω της απόσπασης κατόρθωσε και το απέκρυψε από την υπηρεσία που είχε αποσπαστεί συνεχίζοντας να εργάζεται παράτυπα. Ωστόσο όταν την ανακάλυψαν και αναγκάστηκε να σταματήσει ζήτησε να συνεχίσει να εργάζεται στο νοσοκομείο αμισθί κάτι που δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2007 κατέστρωσε εγκληματικό σχέδιο έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών τα οποία χορηγούσε έναντι αμοιβής σε γονείς.

Το… απόστημα έσπασε τον Οκτώβριο του 2011 όταν ο λυκειάρχης του 1ου Γενικού Λυκείου Γαλατσίου επικοινώνησε με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και ρώτησε αν ισχύει πιστοποιητικό δυσλεξίας που είχε εκδοθεί το 2010 από το παιδονευρολογικό τμήμα του νοσοκομείου και αφορούσε μαθήτρια του λυκείου του. Εκπληκτοι οι υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε τέτοια καταχώρηση. Το παιδί δεν είχε εξεταστεί στην παιδονευρολογική κλινική και ο αριθμός πρωτοκόλλου που είχε γραφεί στο πιστοποιητικό αντιστοιχούσε σε έγγραφο του τμήματος αιμοδοσίας. Κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι το πιστοποιητικό ήταν όλο πλαστό καθώς έφερε πλαστές υπογραφές ιατρών και βέβαια πλαστές σφραγίδες τα οποία έβαζε διοικητική υπάλληλος.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Ασφάλεια Αττικής και ξετύλιξε το κουβάρι της μηχανής παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών. Εξετάστηκε ο πατέρας του παιδιού ο οποίος κατέθεσε ότι παρέλαβε το έγγραφο από τη Ρ.Μ. που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας και στο οποίο για χρόνια πήγαινε την κόρη του (παρουσίαζε δυσκολία στο γράψιμο). Το κορίτσι ήταν μαθήτρια 2ας λυκείου τον Ιούνιο του 2010 και ο πατέρας διέβλεπε ότι θα είχε πρόβλημα στις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις του 2011. Συζήτησε το θέμα με τη λογοθεραπεύτρια η οποία του είπε ότι θα του δώσει ένα χαρτί ώστε να εξεταστεί το παιδί από αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας για να αποφανθεί αν είναι δυσλεκτικό ή όχι. Οπως ανέφερε στους αστυνομικούς ο πατέρας πήρε το πλαστό πιστοποιητικό και το κατέθεσε στο λύκειο της κόρης του. Ο ίδιος είπε ότι δεν είχε πληρώσει για το πιστοποιητικό αλλά πλήρωνε μόνο τις επισκέψεις.

Η Ασφάλεια ερεύνησε όλα τα πιστοποιητικά που είχαν εκδοθεί από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και εντόπισε τουλάχιστον 59 πλαστά πιστοποιητικά. Για την παραλαβή των πιστοποιητικών που οι γονείς θεωρούσαν γνήσια, κάποιοι εξ αυτών της έδιναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 300-900 ευρώ ενώ σε άλλες περιπτώσεις πλαστογραφούσε χωρίς αμοιβή γιατί τα παιδιά συνέχιζαν τη λογοθεραπεία στο κέντρο της και με αυτόν το τρόπο διατηρούσε την πελατεία της (σε κάθε συνεδρία ελάμβανε 60 ευρώ). Είναι χαρακτηριστική η κατάθεση γονέα που την επισκέφτηκε στο κέντρο και αφού της επέδειξε εκθέσεις και εξετάσεις η Ρ.Μ., παρότι ήταν η πρώτη επίσκεψη στο κέντρο της, αμέσως και κυνικά τον ρώτησε: «Ηρθες εδώ για το χαρτί ή για να γίνει καλά ο παιδί;».

Με κέρδη άνω των 60 χιλ. ευρώ

Από τις καταθέσεις των γονέων προκύπτει ότι η κατηγορούμενη λογοθεραπεύτρια συστηνόταν στους γονείς ως γιατρός, ως παιδοψυχολόγος (παρότι είχε μόνο απολυτήριο λυκείου) που είχε την αρμοδιότητα να εκδίδει πιστοποιητικά, ως το πρόσωπο που μπορούσε να παραγκωνίζει την πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας, που έχουν στόχο να μην παρακάμπτεται η αρχή της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, ορίζουν ιδιαιτέρως αυστηρές διαδικασίες για να απαλλαγούν τα παιδιά με δυσλεξία από τις γραπτές πανελλήνιες εξετάσεις. Ουσιαστικά η σχετική πιστοποίηση δίνεται από αρμόδιο γιατρό με την ειδικότητα του παιδονευρολόγου, από παιδοψυχολόγο και ψυχολόγο και σε αρμόδια δημόσια κέντρα και υπηρεσίες τις οποίες καθορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Οι δύο εμπλεκόμενες στη «βιομηχανία» έκδοσης αυτών των πλαστών πιστοποιητικών (φέρεται να έδρασαν από το 2007 έως και το 2011 αποκομίζοντας κέρδη άνω των 60.000 ευρώ) επιχείρησαν να εμπλέξουν τη διευθύντρια της νευρολογικής κλινικής. Μάλιστα αρχικά κατηγορήθηκε και μια ψυχολόγος που υπηρετεί στο Παίδων Πεντέλης ως υπεύθυνη του ψυχολογικού τμήματος και γι’ αυτό είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και για εγκληματική οργάνωση. Τελικά, μετά την απαλλαγή της με βούλευμα, μόνο οι δύο άλλες κατηγορούμενες παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματική πλαστογραφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Mισθοί 6.000 ευρώ, σπατάλες και «γκρίζες» προμήθειες στην Unicef Hellas



Εύλογα ερωτήματα για το ρόλο της Εθνικής Επιτροπής της Unicef στην Ελλάδα προκαλούνται από τα στοιχεία και τις καταγγελίες που έρχονται σταδιακά στο φως της δημοσιότητας όπου και αποκαλύπτουν σοβαρές οικονομικές παρατυπίες, υπέρογκους μισθούς εργαζομένων και υψυλόβαθμων στελεχών που ξεπερνούσαν ακόμη και τα 6.000 ευρώ, ανεξήγητες σπατάλες και «σκοτεινές» προμήθειες.

Η κακοδιαχείριση που προέκυψε, μετά από έρευνα που έγινε σε βάθος δεκαπενταετίας, στο ταμείο του Ελληνικού Τμήματος οδήγησαν πριν από λίγες ημέρες, τη Διεθνή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Unicef να διακόψει αιφνιδιαστικά τη συμφωνία της με την Αθήνα.

Αν και για την ώρα οι υπεύθυνοι τηρούν «σιγήν ιχθύος», το πόρισμα «καίει» σύμφωνα με πληροφορίες, «πρόσωπα και καταστάσεις» στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef ενώ την ίδια στιγμή, σημαντικά ευρήματα των ερευνών βρίσκονται ήδη στο γραφείο του εισαγγελέα για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παραρτήματος έχουν αναρτηθεί οι απολογισμοί από το 2010 έως και το 2015 ενώ πουθενά δεν υπάρχει ο απολογισμός του 2016. Αυτό που αν μη τι άλλο «γεννά» πολλά ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες δαπάνες προορίζονταν για τις γενικές και διοικητικές ανάγκες, για το… marketing και, μεταξύ άλλων, την προώθηση των πωλήσεων. Και όχι για τη Unicef, δηλαδή τα ίδια τα παιδιά, η προστασία των οποίων είναι και ο βασικότερός της σκοπός.

Μελετώντας κάποιος προσεκτικά τους οικονομικούς απολογισμούς των ετών 2013 έως 2015 θα διαπιστώσει ότι περισσότερα ευρώ δαπανήθηκαν για το marketing και λιγότερα για τα προγράμματα εμβολιασμού και Επείγουσας Βοήθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 τα έσοδα της Επιτροπής τα οποία προέρχονταν από πωλήσεις ανήλθαν συνολικά στα 4.365.375,06.

Τα έξοδα άγγιξαν τα 2.394.027,52. Ενδεικτικά τα 317.919,89 αφορούσαν σε αμοιβές και έξοδα υποστήριξης πωλήσεων, τα 116.578,61 το marketing και την προώθηση πωλήσεων και τα 730.130,10 τις αμοιβές και τα έξοδα υποστήριξης προγραμμάτων δωρεών.

Επιπλέον, τα έξοδα marketing και προώθησης δωρεών ανέρχονταν σε 320.954 καθώς και τα γενικά διοικητικά έξοδα σε 429.409,61.

Την ίδια στιγμή, στη Unicef αποδόθηκαν 1.971.347,53 (χρήση 2015) καθώς και 283.069,53 (κεφάλαια προηγούμενων ετών).

Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2014. Τα έσοδα ανήλθαν τη χρονιά εκείνη στα 4.685.366,58 και τα έξοδα στα 2.439.577,57.

Ως προς τις έρευνες που διενέργήθηκαν, από τις οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαπιστώθηκαν οικονομικές παρατυπίες, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Unicef στη χώρα μας, Σοφία Τζιτζίκου στο φύλο του Σαββάτου του Ελεύθερου Τύπου, «με πρωτοβουλία δική μου ζητήσαμε από μια ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή να προχωρήσει σε διαχειριστικό έλεγχο για το χρονικό διάστημα 2013 έως και 2015». Το πόρισμα βγήκε μέσα στο 2017 και ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές. «Ενημέρωσα τα κεντρικά της Unicef ότι υπάρχει ένα ζήτημα μη κανονικό. Τότε η οργάνωση αποφάσισε να κάνει έλεγχο σε βάθος 15ετιας».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Εκατομμύρια από την ίδια offshore για Μαρέβα Μητσοτάκη και «Πρώτο Θέμα»



Κοινοί χρηματοδότες και offshore συνδέουν τις εταιρείες της Μαρέβας Μητσοτάκη με το «Πρώτο Θέμα».

Οι σχέσεις μεταξύ της εφημερίδας, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη δεν περιορίζονται μόνο σε πολιτικές και προσωπικές συμπάθειες που εκφράζονται απροκάλυπτα και από τις δύο πλευρές. Η συναντίληψη και η υποστήριξη του ενός στον άλλο είναι μόνο η εμφανής πλευρά, γιατί η αθέατη περιλαμβάνει ακόμη μια φορά περίεργες διαδικασίες με χρηματοδοτήσεις και offshore που αφορούν τόσο το «Πρώτο Θέμα» όσο και την κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα η offshore εταιρεία Velvet Success SA εμφανίζεται να χρηματοδοτεί τόσο τις επιχειρήσεις της Μ. Μητσοτάκη όσο και την εν λόγω εφημερίδα σε περιόδους, μάλιστα, που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά τους στοιχεία αποκαλύπτουν ένα απαξιωμένο σύστημα. Η ίδια εταιρεία με έδρα τον Παναμά εμφανίζεται ως από μηχανής θεός για να δώσει πνοή σε δύο άλλες που η πραγματική τους κατάσταση δεν συνάδει καθόλου με τη δημόσια εικόνα που προβάλλουν. Οπως αποκάλυψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος» ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δόθηκαν με πρωτοφανή τρόπο, προβληματίζουν τις τράπεζες για το αν και κατά πόσο ο μιντιακός όμιλος είναι σε θέση να τα καλύψει. Οι μέτοχοι της εταιρείας επιχειρούν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Ομίλου Αναστασιάδη» (έτσι εμφανίζεται στα τραπεζικά έγγραφα) προκειμένου να ανατρέψουν την εικόνα. Αγνωστος χρηματοδότης εμφανίζεται λοιπόν σε αυτήν τη διαδικασία ο συνέταιρος της κ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, η μυστηριώδης εταιρεία από τον Παναμά, αποκαλύπτοντας ότι οι σχέσεις «Πρώτου Θέματος» και οικογένειας Μητσοτάκη έχουν παρασκήνιο και φυσικά… offshore.

Στις 14 Μαρτίου 2018 ο όμιλος Αναστασιάδη κατέθεσε στην Τράπεζα Πειραιώς αίτημα για να παραταθεί το πιστοδοτικό όριο των εταιρειών που εκδίδουν το «Πρώτο Θέμα» έως τις 30 Μαΐου 2018 . Ο όμιλος έχει συνολικό δανεισμό ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς και την ενημερώνει ότι πρόκειται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση έχει αποφασιστεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων του «Πρώτου Θέματος» τον Ιανουάριο του 2017 και είναι συνολικού ποσού 7,2 εκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου ποσό 6,91 εκατομμυρίων ευρώ έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», αποτελώντας εκτός των άλλων και εγγύηση για τα δάνεια και υπολείπεται ποσό 290.000 ευρώ.

Οι χρηματοδότες που συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι η εταιρεία Global Tree AE, η οποία με βάση τα στοιχεία της τράπεζας είναι συμφερόντων του Διονύση Παναγιωτάκη, και ο συνεκδότης του «Πρώτου Θέματος» Τάσος Καραμήτσος. Ο Δ. Παναγιωτάκης είναι σύζυγος της πρώην βουλευτή και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα, προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου και από τους ιδιοκτήτες του καναλιού Action 24. Παρότι το συγκεκριμένο κανάλι έχει εκκρεμότητες με την Τράπεζα Πειραιώς που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, η εταιρεία Global Tree βάζει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του «Πρώτου Θέματος» πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συνέταιρος του Θ. Αναστασιάδη στο «Πρώτο Θέμα» Τ. Καραμήτσος εμφανίζεται να βάζει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσό 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο ποσό έχει κατατεθεί στον λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου από την Ελβετία και συγκεκριμένα από την τράπεζα UBS. Τροφοδότης λογαριασμός όμως δεν είναι κάποιος προσωπικός λογαριασμός του Τ. Καραμήτσου αλλά ο λογαριασμός της εταιρείας Velvet Success SA. Πρόκειται για offshore εταιρεία του Παναμά, η οποία δεν είναι καθόλου άγνωστη στο Documento. Στις 17 Δεκεμβρίου 2017 η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πρόκειται για τη μυστηριώδη offshore που συμμετείχε με 800.000 ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία ZEUS+DION της κ. Μ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη. Η ίδια εταιρεία, περίπου την ίδια περίοδο, επενδύει και στο «Πρώτο Θέμα», τροφοδοτώντας τον λογαριασμό του Τ. Καραμήτσου με 1,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τράπεζα Πειραιώς, το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται ως δάνειο από τη συγκεκριμένη offshore προς τον εκδότη, κάτι φυσικά που αφορά το τυπικό του πράγματος και όχι το πραγματικό ερώτημα που είναι: ποιος χρηματοδοτεί ταυτόχρονα «Πρώτο Θέμα» και Μαρέβα;.

Οι offshore αγαπάνε τη Μαρέβα

Η Velvet Success ήταν η δεύτερη offshore με την οποία σχετίζεται η Μ. Μητσοτάκη και της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος. Η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν κάτοχος της offshore Eternia, μια εταιρείας των Paradise Papers την οποία μάλιστα δεν δήλωσε ούτε στο νέο πόθεν έσχες της. Στην Ελλάδα η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ δραστηριοποιείται με την εταιρεία ZEUS+DION τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δεν συμβαδίζουν με την εικόνα που… φιλοτεχνείται από τα ΜΜΕ. Στις 16 Ιουνίου 2017 η συγκεκριμένη εταιρεία σε γενική συνέλευση των μετόχων της αποφασίζει με βάση πρόταση της προέδρου Μ. Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε αυτή συμμετέχουν η καταζητούμενη από την Ιντερπόλ και ελεγχόμενη από τις ελληνικές αρχές για διακίνηση μαύρου χρήματος Γεωργία Ευσεβίου (σύζυγος του προέδρου της ΚΑΕ Αρης Νίκου Λάσκαρη) και η αγνώστου ιδιοκτησίας Velvet Success η οποία έδωσε στη ZEUS+DION 799.918 ευρώ.

Μετά τα δημοσιεύματα του Documento, ούτε η κυρία Μ. Μητσοτάκη, ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ και σύζυγός της έδωσαν πληροφορίες για το ποιος είναι αυτός που χρηματοδότησε την εταιρεία της, ενώ η οικονομική εικόνα της δεν ήταν και τόσο καλή. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όφειλε να δώσει εξηγήσεις για έναν άγνωστο χρηματοδότη ο οποίος εμφανίζεται γαλαντόμος απέναντι στην εταιρεία της συζύγου του, ώστε να εκλείψει κάθε υπόνοια για ανταλλακτικές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και οικογενειακής επιχειρηματικότητας. Δεν το έκανε όμως.

Ξαφνικά ο ίδιος άγνωστος χρηματοδότης εμφανίζει την ίδια γαλαντομία απέναντι στο «Πρώτο Θέμα», μια εταιρεία δηλαδή τα οικονομικά στοιχεία της οποίας δείχνουν επιχειρηματικό αδιέξοδο. Η εν λόγω εταιρεία έχει δάνειο 42.000.000 ευρώ και προβληματική σχέση μεταξύ ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού. Η αύξηση κεφαλαίου μέσω δύο offshore εταιρειών επιχειρεί να διορθώσει αυτήν τη σχέση που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε καταγγελία των δανείων, δηλαδή σε κατάρρευση της εφημερίδας.

Με άλλα λόγια δύο επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους η μυστηριώδης ευεργέτιδα της κ. Γκραμπόφσκι, δεν δίνουν απλώς χρήματα στο «Πρώτο Θέμα» αλλά αλλάζουν τα οικονομικά στοιχεία, ώστε να μην τιναχτεί η εφημερίδα στον αέρα από τις τράπεζες. Και φυσικά το ερώτημα είναι: γιατί το κάνουν για μια εταιρεία χωρίς μέλλον;

Η μυστηριώδης Velvet Success η οποία στρώνει χαλί τόσο για τη Μ. Μητσοτάκη όσο και για το «Πρώτο Θέμα» μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο ότι κινεί νόμιμο χρήμα. Τόσο οι εκδότες του «Πρώτου Θέματος» όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνουν σαφές και ξεκάθαρο ποιος είναι ο χρηματοδότης. Μέχρι στιγμής είναι ξεκάθαρο ότι το ίδιο ταμείο χρηματοδοτεί την εταιρεία της Μ. Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και το εκδοτικό συγκρότημα, διασώζοντας και τους δύο. Η τράπεζα μπορεί να εξετάζει μόνο τα οικονομικά στοιχεία και να τα βρίσκει πλήρη, οφείλει ωστόσο να ενημερώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφού πρόκειται για πρόσωπα υπόλογα σε δήλωση πόθεν έσχες και όχι για απλούς επιχειρηματίες. Πόσο μάλλον όταν ο μεν μέτοχος του «Πρώτου Θέματος» Θ. Αναστασιάδης πιάστηκε με μαύρο χρήμα 5 εκατ. ευρώ, η δε Μ. Γκραμπόφσκι –Μητσοτάκη ελέγχεται από την επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής.


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....