Διυλιστήριο: 08/11/17
ροη αναρτησεων

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Θα μιλήσει τώρα, η ΝΔ και τα παπαγαλάκια για τους εργαζόμενους στα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ;

Έχω αποφύγει να γράψω για την επέλαση Μαρινάκη, για λόγους αρκετά προσωπικούς.* Μετά όμως τις τελευταίες εξελίξεις, την απόλυση όλων των εργαζόμενων σε Νέα και Βήμα**, αισθάνομαι την ανάγκη να πω κάτι που ακούγεται βαρύγδουπο, αλλά το πιστεύω με όλη μου την ψυχή: Η αντίσταση στην επέλαση Μαρινάκη (και των λοιπών ολιγαρχών, αλλά πρωτίστως αυτού), είναι μια πολύ κρίσιμη μάχη για τη δημοκρατία και την πολυφωνία στον δημόσιο χώρο.
Δεν θα αναφερθώ στις πιο σκοτεινές και υπόγειες όψεις της αυτοκρατορίας Μαρινάκη, όχι μόνο επειδή δεν μπορώ να τις τεκμηριώσω, αλλά και επειδή, αλίμονο, όσες «λάμπουν» στο φως είναι αρκούντως απεχθείς.

Έχουμε λοιπόν έναν εφοπλιστή ο οποίος αλωνίζει και σιγά σιγά αγοράζει τα πάντα: είναι αφεντικό του Ολυμπιακού (όπου προώθησε το μοντέλο No Politica), εσχάτως και της Νότιγχαμ, είναι δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, έχει πάρει άδεια για κανάλι, έχει ή ελέγχει πολλές εφημερίδες (Ελευθερία, Βήμα, Νέα, Παραπολιτικά), ραδιόφωνα (Βήμαfm, Παραπολιτικά), σάιτ, το 22% του Mega, το 50% της εκτυπωτικής Iris, το 41,2% του πρακτορείου διανομής τύπου Άργος. Πιθανόν ξεχνάω κάμποσα ακόμα. Πολιτικά, έχει άριστες σχέσεις με όλο το σύστημα της Δεξιάς, με τον μητροπολίτη Σεραφείμ, ακόμα και με τη ΧΑ, και κάνει σήμερα λυσσαλέο πόλεμο στον ΣύΡιζΑ (αν και στο παρελθόν δεν έλειψαν οι προσεγγίσεις με αυτόν, λ.χ. στις αυτοδιοικητικές του 2014 και τις παραμονές του διαγωνισμού για τα κανάλια) και στους Ανεξάρτητους Έλληνες (είναι γνωστή η επίθεση στον Καμμένο για την υπόθεση NOOR1) για το  και , ενώ ενσωματώνει τα πάντα, π.χ. τους ανθρώπους ενός «αντισυστημικού» μαχητικού εντύπου (οι συντάκτες του Unfollow πλέον έχουν εκπομπή στα Παραπολιτικά και δύο ένθετα περιοδικά, ένα εβδομαδιαίο και ένα μηνιαίο στην ομώνυμη εφημερίδα).

Ακόμα, κατηγορείται για κάμποσα κακουργήματα όσον αφορά το ποδόσφαιρο (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης και δωροδοκίας)· και μολονότι όλα αυτά αποτελούν, πιθανότατα, την κορυφή του παγόβουνου, η υπόθεση έχει κολλήσει εδώ και μήνες και βούλευμα δεν λέει να εκδοθεί. Παράλληλα, βέβαια, πρωταγωνιστεί σε φιλανθρωπικές δράσεις, ως είθισται, υπέρ της Unicef κ.ο.κ.
Αν ήθελα να χαρακτηρίσω με λίγες λέξεις όλα αυτά, και κυρίως την αυτοκρατορία Μαρινάκη, θα έλεγα: αλαζονεία, ευτέλεια, μαυρίλα, το χρήμα που τα αγοράζει και τα ενσωματώνει όλα, εκμαυλισμός. Πώς αλλιώς να περιγράψω λ.χ. ένα ευτελές φύλλο, όπως η Ελευθερία, με λυσσασμένη γραμμή κατά του Σύριζα (που κατ’ ουσίαν είναι γραμμή ενάντια στην Αριστερά, αλλά και σε δημοκρατικές κατακτήσεις), το οποίο διαθέτει ένα ποιοτικό ένθετο ιδεών;
Τους φακέλους με δεκαχίλιαρα (ευρώ) που προσφέρονταν ως «προκαταβολή» σε δημοσιογράφους για να φύγουν από την εφημερίδα τους και να πάνε στο νέο φύλλο; Την ενσωμάτωση «ποιοτικών» και «αντισυστημικών» δημοσιογράφων μαζί στον μύλο που όλα τα αλέθει; Το κύριο άρθρο-αγιογραφία του Βήματος, μόλις αγοράστηκε από τον Μαρινάκη, που δοξολογούσε το νέο αφεντικό; Τη χυδαιότητα με την οποία απάντησε στην κριτική ότι η Ελευθερία αντιγράφει το Βήμα – προτού το αγοράσει (με δυο λόγια, η απάντηση ήταν: έχω χρήμα, ό,τι θέλω κάνω, όλα τα αγοράζω); Την εξύμνηση και προβολή των απόψεων του αφεντικού από όλα τα μέσα που ελέγχει;
Για να μη φλυαρήσω κι άλλο, νομίζω ότι όλα αυτά είναι και πρωτοφανή και επικίνδυνα. Και θεωρώ –και το λέω αυτό στους κεντροδεξιούς ή κεντροαριστερούς φίλους μου– ότι μικρή σημασία έχει το ότι ο Μαρινάκης είναι τώρα «αντισύριζα» (όπως και ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει γίνει «συριζαίος»). Σήμερα είναι και αύριο δεν είναι, και εν πάσει περιπτώσει το κρίσιμο δεν είναι αυτό.
Γιατί εδώ παίζεται, πιστεύω, κάτι πολύ πιο σοβαρό και κρίσιμο, που αγγίζει την καρδιά της δημοκρατίας, του πλουραλισμού, της ελεύθερης έκφρασης. Παρότι ως γνωστόν, σε συνθήκες καπιταλισμού και ζούσαμε και ζούμε, όπου το χρήμα βασιλεύει, η επέλαση Μαρινάκη συνιστά ποιοτική διαφορά. Όπως έγραφε το μακρινό 2014 ο Γιάννης Παγιασλής, στο Left Liberal Synthesis για τον Μαρινάκη (ο οποίος τότε είχε εκδιπλώσει ένα πολληστομόριο μόνο της δράσης του) ο συνδυασμός χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω ποδοσφαίρου, αδιαφανών συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων, No Politica, συγκέντρωσης των εξουσιών (πολιτικής, οικονομικής, εφοπλιστικής μηντιακής, οπαδικής) σε ένα πρόσωπο, παραπέμπουν σε Ρώσους ολιγάρχες των μετασοβιετικών δημοκρατιών του Καυκάσου.
Όσοι και όσες, λοιπόν, πιστεύουμε ότι το χρήμα δεν μπορεί και δεν πρέπει, και μάλιστα σχεδόν ανεπαίσθητα, μ’ ένα χάδι, να αγοράζει τα πάντα (ανθρώπους, ιδέες, απόψεις, έντυπα, την αξιοπρέπεια) πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Τη μάχη όχι μόνο γενικά και αφηρημένα κατά της ολιγαρχίας, αλλά και πολύ συγκεκριμένα κατά του Μαρινάκη. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος αν θα την κερδίσουμε. Είμαι όμως σίγουρος ότι πρέπει να τη δώσουμε.
YΓ. Παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 έγραφα, στα πάλαι ποτέ «Ενθέματα» (enthemata.wordpress.com/2014/05/11/…) ένα άρθρο κατά του Μαρινάκη με τον τίτλο «Γαϊδούρειος ίππος». Εκεί έγραφα ότι το μοντέλο Μαρινάκη είναι «δούρειος ίππος» για τη δημοκρατία, και ευχόμουν να αποδειθεί όχι δούρειος, αλλά… «γαϊδούρειος» (η φράση είναι του καταπληκτικού Μπάμπη Άννινου, των αρχών του 20ού αιώνα, από μια ταβέρνα όπου είχε μια τοιχογραφία ενός «δούρειου ίππου» τόσο κακόμοιρου και ψωραλέου, που η παρέα τον έλεγε… «γαϊδούρειο»). Έγραφα, λοιπόν, στο σχόλιο κάμποσα κατά του Μαρινάκη που τα θεωρούσα, όπως και κάμποσοι που τα διάβασαν, αυστηρά. Τρία χρόνια μετά, μου φαίνονται πολύ λίγα. Και εκείνος ο «γαϊδούρειος ίππος» φαντάζει σχεδόν χαϊδευτικός, με τα έργα και τις ημέρες του Β. Μαρινάκη που ακολούθησαν.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
* Όταν λέω προσωπικούς λόγους, εννοώ κυρίως ένα αίσθημα ανημπόριας για όσα γίνονται, μαζί με μια ολοένα και μικρότερη διάθεση για καταγγελίες, ακόμα κι αν αυτές είναι δίκαιες.
** Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τίποτα για το μέλλον των δημοσιογράφων: αν θα αποζημιωθούν, αν θα πάρουν τα χρωστούμενα, πόσοι και πώς θα επαναπροσληφθούν, ποια μορφή θα έχουν οι εφημερίδες κλπ.
ΕΙΚΟΝΑ: Ο Γαργαντούας του Γκυστάβ Ντορέ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ικανοποιημένος ο Καραμανλής με την καταδίκη του Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέµενε µεγάλο µέρος του πολιτικού κόσµου την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά µε τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Ωστόσο, υπήρχαν ορισµένοι που είχαν λόγους να ενδιαφέρονται ακόµα περισσότερο, όπως ο Κώστας Καραµανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του πνέει µένεα εναντίον του κ. Γεωργίου, καθώς θεωρεί πως δεν λειτούργησε µε ορθό τρόπο, µε αποτέλεσµα να «χρεωθεί» ο ίδιος προσωπικά την υπερδιόγκωση του ελλείµµατος, ενώ, όπως λέει, απλώς ακολούθησε τη διαδικασία που ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και µετά.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης και ενώ υπήρχε η εισαγγελική πρόταση ενοχής για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Καραµανλής -όπως πληροφορείται το «S»ανέµενε την ετυµηγορία του Τριµελούς Εφετείου Πληµµεληµάτων. Και όταν πληροφορήθηκε ότι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών µε τριετή αναστολή, στον κ. Γεωργίου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του.

Πηγή corfuvoice.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Είμαι υπερήφανη που είμαι Πόντια Χριστιανή Ορθόδοξη»


Τις προηγούμενες ημέρες προέκυψε ζήτημα στην Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά όταν ασκήθηκε κριτική στην τοπική βουλευτή του κόμματος Ολυμπία Τελιγιορίδου που έδωσε το παρών σε θρησκευτική εκδήλωση όπου χοροστάτησε ο Μητροπλίτης Καστορίας Σεραφείμ και το παρών έδωσε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, και όχι μόνο, κατηγόρησαν τη βουλευτή ότι δεν αποχώρησε όταν έγινε αναφορά για τον εμφύλιο. Σήμερα, η Ολυμπία Τελιγιορίδου έστειλε επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών και απάντησε. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Διάβασα με έκπληξη τα περί «εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς» που σπεύσατε να υιοθετήσετε ως «είδηση».
Η πραγματικότητα είναι η εξής:
Πράγματι, παρέστην στα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού της Παναγίας στη Γράμμουστα, στο νομό Καστοριάς, όπου χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καστορίας και Δράμας. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς δεν έκανε καμία αναφορά στον εμφύλιο και μίλησε μόνο για την εκκλησία. Το ηχητικό ντοκουμέντο διαψεύδει τους «πληροφοριοδότες» σας, οι οποίοι δεν μπήκαν στον κόπο να το ερευνήσουν.

Πράγματι, ο Μητροπολίτης Δράμας, προέβη σε απαράδεκτες και εκτός εκκλησιαστικού πλαισίου αναφορές στον εμφύλιο. Αποχώρησα χωρίς να δώσω άλλη έκταση στη διχαστική συμπεριφορά του Μητροπολίτη Δράμας.

Στα θυρανοίξια παρίσταντο ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ., οι τρεις Δήμαρχοι του νομού Καστοριάς καθώς και πλήθος περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων από όλα τα κόμματα.
Ως Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ως εκπρόσωπος του συνόλου των πολιτών του Νομού Καστοριάς, αλλά πάνω από όλα ως πολίτης αυτής της χώρας, δεν πρόκειται να συμβάλλω σε επικοινωνιακά «σώου» αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, όποιος κι αν είναι ο εμπνευστής τους και όποιο ιδιοτελές συμφέρον και αν θέλει να υπηρετήσει.
Η προσπάθεια που καταβάλλω για να εκπροσωπήσω όλους τους συμπολίτες μου χωρίς διακρίσεις, είναι στην κρίση όλων.

Την «ταυτότητά» μου, την πολιτική, την επαγγελματική και την συνειδησιακή, όπως και την καταγωγή μου και την διαδρομή μου, δεν την έκρυψα ποτέ: Είμαι υπερήφανη που είμαι Πόντια, Χριστιανή Ορθόδοξη και ανήκω μια ζωή στην Δημοκρατική Παράταξη. Αν κάποιοι ενοχλούνται από αυτά, πρόβλημά τους.
Και ΔΕΝ είμαι «επαγγελματίας πολιτικός» για να αλλάζω ταυτότητες κατά πως με «συμφέρει».
Τέλος, τα περί «εμφυλίου» στην Καστοριά, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας αυτών που τα εύχονται.

Ολυμπία Τελιγιορίδου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς


https://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ: Η συμμορία του Σημίτη έβγαλε στο εξωτερικό 65 δισ. ευρώ


Αναδημοσίευση

Μία αποκάλυψη μεγατόνων έκανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πραίτορας του Γιώργου Παπανδρέου, Χρήστος Μαγκούφης.

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης προκειμένου να μιλήσει για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Ο Μαγκούφης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τον Σημίτη «πολιτικό νάνο», επιβεβαίωσε με τον ηχηρότερο τρόπο αυτό που υποψιαζόμαστε όλοι εδώ και χρόνια: Ότι η κατάρρευση της Ελλάδας ήταν σχεδιασμός μίας συγκεκριμένης συμμορίας που ακόμα και σήμερα κρατά τα ηνία.

«Από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, χάθηκαν 33 τρισ. δραχμές εκ των οποίων τα 22 τρισ., σημερινής αξίας 65 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό», αποκάλυψε ο κ. Μαγκούφης.

Αναλογιστείτε αυτό το ποσό σε παραγωγική ρευστότητα, να μπαίνει σε βαλίτσες κάποιων επιτήδειων και να βγαίνει εκτός χώρας! Εκείνη την περίοδο μάλιστα που η αγοραστική – επενδυτική αξία ήταν απείρως χαμηλότερη! Μιλάμε για ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Και όμως, γι' αυτό το σκάνδαλο δεν τιμωρήθηκε κανένας.

Οι ένοχοι όμως είναι ακόμα εδώ.

Και δεν μιλάμε μόνο για τους πολιτικούς, αφού μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να τελέσουν αυτό το εθνικό έγκλημα.

Υπάρχουν ακόμα οι τραπεζίτες που υπέθαλψαν, επέτρεψαν και έδωσαν μάλιστα μετοχοδάνεια στον κόσμο για να διογκωθεί ο τζίρος του πλιάτσικου.

Αυτοί που δήλωναν ότι το χρηματιστήριο θα πάει στις 7.000 μονάδες, λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτοί που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό, ως διοικητές χρεοκοπημένων κρατικών οργανισμών.

Αυτοί που μετέπειτα έγιναν και πρωθυπουργοί για να ολοκληρώσουν το έργο τους με το δολοφονικό PSI... Υπάρχουν τα ΜΜΕ που οδηγούσαν και κάλυπταν αυτό το εθνικό έγκλημα με τις φυλλάδες τους: «Η Κλωνατέξ θα πάει στις 500.000, σίγουρη η πληροφορία»!

Τα άλλα που συμπλήρωσε ο κύριος Μαγκούφης απλώς συμπληρώνουν το κάδρο: Αποκάλεσε τον Σημίτη «εκβιαστή», μίλησε ευθέως για ψεύτικα στοιχεία και σκανδαλώδη εισαγωγή της χώρας στην ΟΝΕ, είπε για το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλα πολλά.

Δυστυχώς και αυτός, τόσα χρόνια σιωπούσε και ψήφιζε τα μνημόνια που έφερνε ακριβώς η ίδια η συμμορία.

Όπως λησμόνησε να μας πει, ποιoς «διεφθαρμένος, απατεώνας και εκβιαστής» έκανε τον Γιώργο Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δίνοντας του το δαχτυλίδι...

Δείτε το βίντεο:
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Και γεωτρύπανο από ΗΠΑ στην ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας



Η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται σε όλα τα επίπεδα, από το νομοσχέδιο Γαβρόγλου στη Βουλή μέχρι το είδος του δώρου που θα έκανε η Ν.Δ. στα γενέθλια του κ. Τσίπρα και από την ουσία της υπόθεσης Γεωργίου μέχρι τα «απόνερα» του βιβλίου του Βαρουφάκη, τη στιγμή που ο εθνικός στρατηγικός ορίζοντας βελτιώνεται. Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου αναβαθμίζεται, κατ’ αρχάς εντυπωσιακά, στον δυτικό ενεργειακό σχεδιασμό.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εστίας», όλα όσα συμβαίνουν αναιμάκτως στο Οικόπεδο 11 της ΑΟΖ της Κύπρου, εντός του οποίου διεξάγει ανενόχλητη έρευνες για εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων η γαλλική εταιρία Total, αποτελούν στην πραγματικότητα τα προεόρτια όλων όσων θα συμβούν από το φθινόπωρο και στο εξής στην περιοχή. Η έρευνα των Γάλλων αποτέλεσε γενική πρόβα προκειμένου να μετρηθούν οι τουρκικές αντιδράσεις και να διακριβωθεί έως πού μπορεί να φτάσουν αυτές, αν υπάρξει και δεύτερος γύρος ερευνών από άλλες εταιρίες το φθινόπωρο.


Με βάση τις διαθέσιμες ως τώρα πληροφορίες, η πρόβα τζενεράλε πήγε τόσο καλά, ώστε από τον Οκτώβριο μελετάται βασίμως η πιθανότητα να μπει στο παιχνίδι δυναμικά και η αμερικανική εταιρία Exxon Mobil, της οποίας διευθύνων σύμβουλος ήταν μέχρι πρότινος ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Η πληροφορία ότι αμερικανικό γεωτρύπανο θα αρχίσει εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ προφανώς και έχει περιέλθει σε γνώση του προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, που αντιδρούν μέχρι στιγμής με σπασμωδικότητα και χωρίς σχεδιασμό.

Στην Αγκυρα έχει καταστεί συνείδηση, περισσότερο ίσως και από όσο στην Αθήνα και τη Λευκωσία, ότι η άσκηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της κυπριακής ΑΟΖ συνιστά με όρους ιστορικού χρόνου μεγάλη και στρατηγικής σημασίας ελληνοκυπριακή νίκη, η οποία κατέστη εφικτή με τη βοήθεια των Αμερικανών και των Ευρωπαίων – εγκατέλειψαν την παραδοσιακή ουδετερότητά τους. Δεδομένου ότι αυτή η νίκη μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την κάθοδο της Exxon στην Κύπρο σε πρώτη φάση αλλά και στην Ελλάδα σε δεύτερη, αποτελεί μεγάλη πηγή ανησυχίας για το καθεστώς Ερντογάν. Στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις η Τουρκία θα επιχειρούσε να υπονομεύσει μια τέτοια εξέλιξη διά των βρυχηθμών και διά της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος.

Σήμερα, όμως, και υπό το κράτος των δυσμενών εντυπώσεων που προκλήθηκαν λόγω της αδιαλλαξίας της στο Κραν Μοντανά το επιχειρεί με πιο ήπια μέσα: Καταρχάς, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για την αξιοποίηση της Αμμοχώστου προκειμένου να πάψει να εμφανίζεται στη διεθνή κοινότητα ως ο κακός της υπόθεσης. Σε δεύτερη φάση επιχείρησε να εμπλέξει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό στη δέσμευση του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω παράνομης, από απόψεως διεθνούς δικαίου, ΝAVTEX που εξέδωσε. Μετά τα κυπριακά διαβήματα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέψευσε κάθε εμπλοκή του στα τουρκικά επικοινωνιακά παιχνίδια.

Το βασικό ερώτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει η τουρκική αντίδραση όταν οι γείτονες διαπιστώσουν ότι μετά τον γαλλικό προπομπό της Total θα μπει στο παιχνίδι και αυτό που στους διπλωματικούς διαδρόμους ονομάζεται «αμερικανικό ιππικό». H Εxxon Mobil δεν ήρθε στην περιοχή για… τουρισμό ούτε είναι τυχαία η στρατηγική συνεργασία που υπέγραψε με την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια. Μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να διεξάγει στο μέλλον έρευνες και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης, καθώς και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Κρήτης, όπου έχει εντοπιστεί άφθονο φυσικό αέριο.

Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να υπάρξει κεντρική συμφωνία με την όποια ελληνική κυβέρνηση, την παρούσα ή τη μελλοντική. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως πληροφορούμαι, εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει στο μέλλον πολυετή συμφωνία για την αξιοποίηση της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι η Exxon θα κάνει έρευνες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και πως η αμερικανική κυβέρνηση θα στηρίξει αποφασιστικά τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσω της ανανέωσης του εξοπλισμού τους.

* Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην «Εστία».

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....