Διυλιστήριο: 01/18/18
ροη αναρτησεων

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Σε δίκη παραπέμπονται οι υπαίτιοι για το σκάνδαλο της σύμβασης του 2005 για την αναβάθμιση της γραμμής Πειραιάς - ΣΚΑ του ΠροαστιακούΣε δίκη με κακουργηματικές κατηγορίες παραπέμπονται, με βούλευμα, οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου της σύμβασης του 2005 για την αναβάθμιση της γραμμής Πειραιάς-ΣΚΑ του Προαστιακού.

Πρόκειται για τη σύμβαση 994/2005 του τρίτου τμήματος του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (ΣΚΑ - Τρεις Γέφυρες - Αθήνα - Πειραιάς), που είχε αναλάβει η κοινοπραξία Siemens AG - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΤΕΡΝΑ με τίμημα 160 εκατ. ευρώ. Με βάση τη σύμβαση το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μόλις 8 μήνες, ωστόσο 13 χρόνια αργότερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της», σχολιάζει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος αναφορικά με την έκδοση του βουλεύματος, για την καθυστέρηση έκδοσης του οποίου κατέθεσε προσφάτως σχετικές ερωτήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή.

«Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος, γιατί με την έκδοση του παραπάνω Βουλεύματος η Δικαιοσύνη στάθηκε τελικά στο ύψος της και ο αγώνας που κάναμε τόσα χρόνια δεν πήγε χαμένος. Με συνεχείς κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις στη Βουλή, αλλά και παρεμβάσεις μας στη Δικαιοσύνη, προσπαθήσαμε ν’ αποφευχθεί ο ενταφιασμός του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου στην ιστορία του ΟΣΕ, καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης σε όλα τα επίπεδα, από το υπηρεσιακό και το πολιτικό μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο και το δικαστικό.

»Χωρίς αμφιβολία, η σύμβαση 994/2005 του τρίτου τμήματος του Προαστιακού Σιδηροδρόμου (ΣΚΑ - Τρεις Γέφυρες - Αθήνα - Πειραιάς), που ο ΟΣΕ ανέθεσε, ουσιαστικά με απευθείας ανάθεση, στις 26 Απριλίου 2005 σε κοινοπραξία των «εθνικών εργολάβων» (Siemens AG - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - ΤΕΡΝΑ Α.Ε.) με τίμημα 160 εκατ. ευρώ, διεκδικεί χωρίς αντίπαλο βραβείο διαπλοκής, υπερβάσεων, κατασπατάλησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και δικαστικής βραδυπορίας. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του σκανδάλου, αρκεί να επισημάνουμε, ότι η προθεσμία του έργου ήταν μόλις οκτώ(8) μήνες(!!!) και το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί μέχρι και σήμερα, που έχουν παρέλθει δεκατρία(13) ολόκληρα χρόνια από την ανάθεσή του(!!!)», αναφέρει ο Νίκος Νικολόπουλος.

«Το ‘’πέρα-δώθε’’ της σχετικής δικογραφίας, μεταξύ Πρωτοδικείου, Εφετείου και ανακριτικών γραφείων, άρχισε το 2004 και διήρκεσε δεκατέσσερα (14) ολόκληρα χρόνια(!!!), ενώ το τεράστιο αυτό σκάνδαλο απασχόλησε το 2010 και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens, ενώπιον της οποίας κατέθεσαν αποκαλυπτικά στοιχεία τα στελέχη του ΟΣΕ κ. Δημ. Καραπάνος και Εμμ. Παναγιώτου, εισπράττοντας, σε μια προσπάθεια φίμωσής τους και εκφοβισμού τους, αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από εμπλεκόμενους υπουργούς και από τον βασικό κατηγορούμενο από την πλευρά του ΟΣΕ.

Οφείλω να τονίσω ιδιαιτέρως, ότι, αν δεν βρισκόταν η σημερινή Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία, ως αρμόδια Εισαγγελέας Εφετών, δεν έκανε δεκτή δυο(2) φορές την πρόταση του 2ου Ειδικού Ανακριτή κ. Δημ. Οικονόμου για αρχειοθέτηση της δικογραφίας, τότε το μεγάλο αυτό σκάνδαλο θα είχε ενταφιαστεί», σημείωσε.

Τέλος ο Νίκος Νικολόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η Δικαιοσύνη, σε αντίθεση με τους αρμόδιους κατά καιρούς Υπουργούς και κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και στις μεθοδεύσεις τους, στάθηκε τελικά στο ύψος της και με το παραπάνω Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και «απέδειξε ότι υπάρχουν Δικαστές που σέβονται το λειτούργημά τους και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».


https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Η συγκλονιστική διάλεξη του 37χρονου καθηγητή-ιδιοφυΐα Κωνσταντίνου Δασκαλάκη στο ΑΠΘΜια εκπληκτική διάλεξη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «5 έως 50 χρόνια» έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο γεννηθείς το 1981 Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ.

Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις εκτιμήσεις του, παραδεχόμενος ότι η πραγματικότητα ενδέχεται τελικά να διαψεύσει κάθε πρόβλεψη.

Μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε:
  • Μπορούν τα ρομπότ να σώσουν το παγκόσμιο ασφαλιστικό σύστημα από την επαπειλούμενη κατάρρευση; Πόσο πιθανό είναι ένας ...καλοκάγαθος αλγόριθμος να εξελιχθεί σε ρατσιστή συνωμοσιολόγο μέσα σε λίγες ώρες;
  • Θα εναπόκειται στις ηθικές αξίες του ...software ενός αυτοοδηγούμενου αυτοκινήτου να αποφασίσει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει, όταν το όχημα "συνειδητοποιεί" ότι επίκειται ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα με εμπλοκή πεζών;
  • Πώς θα χρησιμοποιήσει τη στατιστική ένα ρομπότ, για να αποφασίσει σε ποιον υποψήφιο πελάτη θα δώσει η τράπεζα ένα δάνειο και ποιος θεωρείται αναξιόπιστος;
  • Είναι εφικτό μια ομάδα ανθρώπων να "πείσει" έναν αξιόπιστο αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας ότι μια καραμπίνα που έχει μπροστά του είναι ένα αθώο παιδικό παιχνίδι;
Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έρχεται “φορτωμένη” με υποσχέσεις, προκλήσεις και κινδύνους. Και παρότι για να ανοίξει ο νέος αυτός οικονομικός κύκλος στην ιστορία της ανθρωπότητας απαιτείται ένα μεγάλο άλμα (η μετάβαση από την τεχνητή νοημοσύνη ειδικών εφαρμογών -που ήδη “βλέπουμε” να εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις- στη γενική τεχνητή νοημοσύνη, η πλήρης ανάπτυξη της οποίας πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετές δεκαετίες), μια νέα συναρπαστική εποχή ήδη ανατέλλει.

Κατά τον Έλληνα καθηγητή, που μεταξύ άλλων έχει λάβει το βραβείο Kalai από την Διεθνή Ένωση Θεωρίας Παιγνίων και το βραβείο έρευνας από το ίδρυμα Giuseppe Sciacca του Βατικανού, το πιθανότερο είναι ότι σε πέντε χρόνια από σήμερα θα έχουμε έναν προσωπικό γραμματέα με τεχνητή νοημοσύνη και αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, ενώ σε 15 χρόνια η διεπαφή του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνολογία θα γίνει ενδεχομένως πολύ πιο άμεση και το όριο που διαχωρίζει το πού ξεκινά ο άνθρωπος και πού αρχίζει η μηχανή πιο δυσδιάκριτο.

"Μπορεί όλο αυτό να ξεφύγει από τον έλεγχο; Ναι, θα μπορούσε όπως έχει συμβεί και με άλλα πράγματα στο παρελθόν. Το να είμαστε όμως αρνητικοί απέναντι στο ποτάμι που έρχεται κατά πάνω μας δεν είναι εποικοδομητικό, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πώς θα το βάλουμε στη σωστή κατεύθυνση" σημείωσε, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Wonderland, Pessiland, Stagnatia


Ο ίδιος ανέλυσε τρία σενάρια για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα "πέντε έως 50 χρόνια", επισημαίνοντας ότι αυτό που πιθανότατα θα επικρατήσει είναι η μίξη τους.

Με βάση το πρώτο (θετικό) σενάριο, με τίτλο "Wonderland", η αλληλεπίδραση ανθρώπων- μηχανών είναι θετική και ο πρώτος κερδίζει από την ύπαρξη των δεύτερων. Οι μηχανές κάνουν τις χειρονακτικές εργασίες, ο άνθρωπος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή εκτελεί πνευματικές εργασίες και το ασφαλιστικό σύστημα σώζεται, αφού η έλλειψη νέων ανθρώπων που εργάζονται και καταβάλουν εισφορές αναπληρώνεται από την ύπαρξη των ρομπότ, που δεν χρειάζονται ασφάλιση ή σύνταξη. Προϋπόθεση για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο είναι να κατακτήσει η επιστήμη τη γενική νοημοσύνη, δηλαδή η μηχανή να μάθει να χρησιμοποιεί τη διαίσθηση και την εμπειρία που αποκτά από μια νοητική λειτουργία και να τη μεταφέρει σε μια που δεν ξέρει καθόλου (πχ, όταν γνωρίζει να παίζει σκάκι, να μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατηγική και στο πόκερ).

Βάσει του δεύτερου -αρνητικού- σεναρίου, με τίτλο "Pessiland", η επιστήμη κατακτά την γενική νοημοσύνη, αλλά αυτή δεν είναι προσβάσιμη σε όλους, αλλά μόνο σε εργαστήρια εταιρειών ή κρατών, που τη χρησιμοποιούν για ιμπεριαλιστική επιρροή. "Αν πάμε σε αυτή την κατεύθυνση, το σενάριο είναι προφανώς δυστοπικό" επισήμανε ο καθηγητής.

Το τρίτο σενάριο, με τίτλο "Stagnatia", για το οποίο ο δρ Δασκαλάκης επισήμανε ότι "έχει αρκετές πιθανότητες (επαλήθευσης)", είναι αυτό κατά το οποίο ενώ υπάρχουν ολοένα και περισσότερες εφαρμογές ειδικής τεχνητής νοημοσύνης (πχ αναγνώριση εικόνας και ήχου ή μετάφραση), η επιστήμη δεν καταφέρνει να κάνει το άλμα στη γενική τεχνητή νοημοσύνη και επικρατεί σχετική στασιμότητα.

Όταν ο αλγόριθμος "βλέπει" μια χελώνα σαν ...καραμπίνα

Κατά τον δρα Δασκαλάκη, σήμερα ένας από τους βασικούς προβληματισμούς της ανθρωπότητας είναι η αξιοπιστία της τεχνολογίας."Υπάρχουν μεγάλα θέματα αξιοπιστίας και ένας από τους λόγους είναι ότι όταν τα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτείς τον αλγόριθμο είναι ελλιπή ή μη αντιπροσωπευτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες ή ελλιπείς νοητικές λειτουργίες. Πχ, έγινε γνωστό ότι ένα αυτοκίνητο Tesla έπεσε σε φορτηγό σταματημένο στην αριστερή λωρίδα. Γιατί συνέβη αυτό; Ίσως γιατί ποτέ στα δεδομένα που εισήχθησαν για να προπονηθεί ο αλγόριθμος στην αναγνώριση εικόνας δεν υπήρχε αυτοκίνητο σταματημένο στην αριστερή λωρίδα του δρόμου, επειδή αυτό σπάνια συμβαίνει. Ο αλγόριθμος θα επεξεργαστεί τα ελλιπή δεδομένα που τού δώσαμε και θα ενσωματώσει την έλλειψη" σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι φοιτητές του ΜΙΤ επιτέθηκαν στον καλύτερο αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας και τον έκαναν να "πιστέψει" ότι μια τρισδιάστατη χελώνα τυπωμένη σε εκτυπωτή 3D ήταν ...καραμπίνα. "Δεν έχουμε τόσο αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη σήμερα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τρόπους προστασίας αλγορίθμων από τέτοιου είδους επιθέσεις" επισήμανε.

Ποιος αποφασίζει ποιος θα χάσει τη ζωή του;

'Ενα άλλο θέμα, πρόσθεσε, έχει να κάνει με ηθικά διλήμματα. "Ενα κλασικό πρόβλημα είναι το εξής. Σκεφτείτε ότι φτιάχνουμε αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα που κινούνται μαζικά στους δρόμους. Αναπόφευκτα κάποιο από αυτά θα βρει τον εαυτό του σε φάση αναγνώρισης του γεγονότος ότι σε μερικά δευτερόλεπτα θα γίνει ένα αναπόφευκτο ατύχημα με εμπλοκή πεζών. Ο αλγόριθμος που οδηγεί καταλαβαίνει τότε ότι έχει δύο δυνατότητες: να πάει ευθεία και να σκοτώσει τους πεζούς ή να πάει αριστερά, να χτυπήσει στο στηθαίο και να σκοτώσει τους επιβαίνοντες. Δεν μπορεί να σώσει και τους δύο. Πώς θα πάρει την απόφαση; Ο αλγόριθμος μπορεί επίσης να καταλαβαίνει ότι οι πεζοί είναι ένα παιδάκι 8 χρονών, ο μπαμπάς του, 41, και ο σκύλος τους και οι επιβαίνοντες μια έγκυος γυναίκα 30 ετών και το αγοράκι της. Πώς εγώ που σχεδιάζω τον αλγόριθμο θα λάβω την απόφαση για το ποιος θα ζήσει";

Ο ρατσιστής αλγόριθμος

Κατά τον δρα Δασκαλάκη, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν ένα μωρό. Το μωρό έρχεται στον κόσμο με γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά εν πολλοίς είναι tabula rasa. Οι γονείς τού δίνουν δεδομένα και στόχους. Αν τα δεδομένα που λαμβάνει το μωρό περιέχουν ρατσιστικές απόψεις ή προκαταλήψεις ή θέσεις, αυτές τις θέσεις θα τις υιοθετήσει. Το ίδιο ισχύει και για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μαθαίνει από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός chat bot (σ.σ. ρομπότ που κάνει διάλογο μέσω κειμένου ή ήχου). Μια ομάδα χρηστών του επιτέθηκε, παρέχοντάς του ρατσιστικό και συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. "Μέσα σε 17 ώρες έγινε τρελός ρατσιστής και συνωμοσιολόγος" σημείωσε ο καθηγητής.

Τίθενται επίσης ζητήματα αμεροληψίας, γιατί αν τα δεδομένα είναι ελλιπή, η τεχνητή νοημοσύνη θα υιοθετήσει στατιστικές που δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Κι εδώ για παράδειγμα το ερώτημα είναι: έστω πως φτιάχνω τεχνολογία που αποφαίνεται αν κάποιος είναι άξιος λήψης δανείου, αλλά έχω ελλιπή στοιχεία για μια πληθυσμιακή ομάδα. Τι γίνεται τότε; "Πρέπει να προστατέψουμε την τεχνητή νοημοσύνη από το να κάνει τέτοια στατιστικά λάθη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η στατιστική είναι δύσκολη επιστήμη" σημείωσε.

Ποιος είναι ο δρ. Δασκαλάκης

Ο δρ Δασκαλάκης είναι απόφοιτος των Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα Οικονομικά, την Στατιστική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Έχει μεταξύ άλλων τιμηθεί με το βραβείο της καλύτερης διδακτορικής διατριβής στην πληροφορική από τον διεθνή οργανισμό επιστήμης των υπολογιστών ACM, με το βραβείο Kalai από την διεθνή ένωση Θεωρίας Παιγνίων, το βραβείο εξαιρετικής δημοσίευσης από την διεθνή ένωση εφαρμοσμένων μαθηματικών SIAM, το Career Award από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής, το βραβείο Πληροφορικής του Ιδρύματος Sloan και την ερευνητική υποτροφία της Microsoft.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΗΠΑ και Σκόπια επιχείρησαν να περάσουν στα «κουφά» την «λύση» που ήθελαν - Τους «ακύρωσε» η ελληνική αντίδραση
Όλα δείχνουν ότι μια ακόμα αμερικανική υπόγεια προσπάθεια να επιβάλλουν όπως το 2008 στο Βουκουρέστι την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα, απέτυχε παταγωδώς για έναν πολύ απλό λόγο:

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση που περιέχει το όνομα «Μακεδονία», είτε σύνθετη, είτε σκέτη, είτε με παράγωγα, είτε με οτιδήποτε.

Και ακόμα περισσότερο δεν καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν ένστικτο επιβίωσης. Τουτέστιν ξέρουν πότε κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν».

Αυτό δεν το καταλαβαίνουν διότι στις ΗΠΑ ον πρόεδρος έχει δικαίωμα για δύο θητείες και τέρμα. Εδώ χτίζονται καριέρες ζωής πάνω στην πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε τις απόψεις που έχει για τον λαό και την διανοητική του επάρκεια τώρα που δεν πολιτεύεται.

Επιβεβαιώνεται το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς η Αθήνα φοβούμενη τις διογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 75% αντίθεση των πολιτών στην χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια, ποσοστό που στην βόρειο Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 85%), ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή ότι "Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε σύνθετο όνομα, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποδοχή των προαπαιτούμενων του Βουκουρεστίου".

Σημειώνεται ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένα 63% ήταν ενάντιο σε μια τέτοια λύση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε χθες ότι θεωρεί "μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»", επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το (προσωρινό;) μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων το Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε ακολουθία τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» προσθέτοντας ότι η λύση του ζητήματος πρέπει να μετατεθεί για μια πιο κατάλληλη χρονική συγκυρία, αλλά και πληροφοριών από Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε ονομασία όπου να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» ξεκαθαρίζεται πλέον με σαφήνεια ότι δεν είναι ώριμη η διαπραγμάτευση για να οδηγήσει σε μια κοινά αποδεκτή λύση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν την άφιξη του στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA".

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια μπορούν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οι Αμερικανοί κατανόησαν ότι ετοιμαζόντουσαν να «φάνε» μια «πόρτα» ακόμα και επειδή οι «μεντεσέδες» είναι δυσκολοχώνευτοι, καλύτερα να σταματήσει η διαδικασία τώρα για να μην πληγεί το γόητρο για μια ακόμα φορά.

Οι ΗΠΑ πίεζαν για μια «λύση» ότι να 'ναι προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και να εντάξουν το βαλκανικό κρατίδιο όπως όπως στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

Στόχος είναι να απομείνει μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια και μάλιστα περικυκλωμένος, η Σερβία. Με την προοπτική βέβαια σε λίγα χρόνια να πέσει και αυτή στα αμερικανικά χέρια, είτε με το γνωστό σύστημα των «εξεγέρσεων» είτε με οικονομική συμφόρηση, είτε με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο

Η «λύση» είναι ένα σκέλος, τα υπόλοιπα είναι αυτά που προβλημάτιζαν ακόμα περισσότερο την ελληνική ηγεσία. Τολμάμε να πούμε ότι ήταν ακόμα πιο επίφοβα από το όνομα το ίδιο.

Τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» ; Και με το Σύνταγμα που μιλάει για απελευθέρωση των αδελφών «Μακεδόνων»; Και με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί «μακεδονική»; Και με τα βιβλία των Σκοπίων που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων; Και με τους χάρτες που έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου;

Όλα αυτά θα εξαφανιστούν; Οι «φίλοι» μας οι Αμερικανοί που θέλουν τα Σκόπια εντός ΝΑΤΟ τι προτίθενται να κάνουν περί αυτών; Επιτέλους τι θα προσφέρουν στην Ελλάδα πέραν του απόλυτου «τίποτα» που της δίνουν εδώ και δεκαετίες;

Όπως φαίνεται τίποτα δεν προτίθεντο να αλλάξουν

Να τα πούμε τα πράγματα ως έχουν: Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να αποδεχτεί μια σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» καθώς δεν ήταν αυτή που βιάζονταν να υπάρξει «λύση» αλλά οι Σκοπιανοί και οι Αμερικάνοι.

Οι Σκοπιανοί με τη νέα τους «χαμογελαστή» ηγεσία επιχείρησαν να περάσουν όσα ήθελαν με πλάγιο τρόπο και αθόρυβα. Στην ουσία προχωρούσαν σε μια άκαμπτη στάση (με το γάντι) υιοθέτησης μιας σύνθετης ονομασίας την οποία όμως δεν θα την αποδεχόντουσαν για όλες τις χρήσεις αλλά μόνο για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στα ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας δεν έκαναν βήμα πίσω. Ούτε ήθελαν να αλλάξουν αυτά που αναφέρει το σκοπιανό Σύνταγμα περί «χαμένων» εδαφών και «αλύτρωτων» πατρίδων στην ελληνική Μακεδονία και ότι η Θεσσαλονίκη τους «ανήκει» και άλλα τέτοια ωραία και... φιλικά.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει τέτοιους όρους στον ελληνικό λαό και αυτό ας το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον και ας ξεκινήσουν να πιέζουν άλλες πλευρές εάν θέλουν τόσο πολύ τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ.

Να μάθουν και να προσφέρουν και τίποτα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όχι μόνο να ζητάνε. Συνεπώς την επόμενη φορά θα θέλουν να βάλουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια να αποφασίσουν έγκαιρα και ποιους πρέπει να πιέσουν.

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η διορθωτική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ (την οποία τα ελληνικά ΜΜΕ έκαναν... αβαβά)

«Από την Ελλάδα θα ζητηθούν οι υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αυτό σας είπα χθες, γι’ αυτό και η χρονική πίεση να λυθούν όλα τους επόμενους μήνες έως την θερινή σύνοδο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ στον Θ.Αυγερινό στο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσης για τους ξένους ανταποκριτές στη Μόσχα.

Ε, δεν γίνεται αυτό και άργησαν να το καταλάβουν στην Ουάσιγκτον

Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Οχετός Πάγκαλου: «Είστε λαός ηλιθίων»Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε τον ελληνικό λαό, που τον έβαζε στη Βουλή επί χρόνια, «λαό ηλιθίων» που δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.

Αναφορικά με το όνομα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το... τερμάτισε, τονίζοντας: «Ας λέγονται και Αθήνα ή Σπάρτη».

Ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στον Σκάι συγκεκριμένα, εξύβρισε τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που τον ψήφιζαν για να γίνει βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών.

Οταν ρωτήθηκε ότι ο λαός αντιδρά στο όνομα «Μακεδονία», απάντησε: «Ο λαός είναι η σάρα και η μάρα. 600.000 ψήφισαν τον Σώρρα. Αφήστε με τώρα με τον λαό. Ο καθένας που λέει μαλ...ίες, λέει "ο λαός"». Δεν έμεινε εκεί, όμως.

Σε απάντησή του για το δημοψήφισμα που έθεσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, πρόσθεσε «ένας λαός ηλιθίων δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα» και επικαλέστηκε μάλιστα μία δημοσκόπηση, «πολύ σοβαρή», όπως είπε, που «το 78% των Ελλήνων δεν ξέρει ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας». Σχετικά με το όνομα, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε: «Οταν με ρώτησε ο κ. Σαμαράς (1992), η θέση μου τότε ήταν ας ονομαστούν όπως θέλουνε. Αθήνα! Σπάρτη!».

Δόξα και τιμή

Για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε: «Το γεγονός ότι ο ήρωάς τους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος και τον έχουν στήσει στην κεντρική τους πλατεία δεν είναι, όπως οι υπερπατριώτες, ξενοφοβικοί και δειλοί κατά βάθος άνθρωποι, νομίζουν, είναι δόξα και τιμή για την Ελλάδα».
Υπερασπίστηκε τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, που έθεσε θέμα αποκλειστικότητας της Μακεδονίας, λέγοντας πως «έχει δίκιο» και απέδωσε σε ελληνικό «κόμπλεξ» το ότι δεν θέλουμε το «Ελληνική Μακεδονία».

Μίλησε επίσης για περίεργους και ύποπτους κύκλους που έκαναν το εμπάργκο παλαιότερα στα Σκόπια, όταν και εκείνος ήταν στην κυβέρνηση, όπως ομολόγησε. «Γιατί αυτοί ήταν οι ίδιοι που χρηματοδοτούσαν τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και που μόλις έρχεται το εμπάργκο, άρχισαν να κάνουν μαύρη αγορά με τους Σκοπιανούς» κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.

Ολα για τις business και το κέρδος από επιχειρηματίες στην ΠΓΔΜ

Μπορεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό «στα κόκκινα», φαίνεται όμως ότι για τους Bορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα ισχύει η ρήση «business as usual», αφού σε τίποτα, όπως λένε, δεν έχει αλλάξει η επιχειρηματική καθημερινότητά τους, παρά τον γενικότερο αναβρασμό.

Καμία αλλαγή συμπεριφοράς ή κλίματος δεν έχει εισπράξει η Alumil, όπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής επιχείρησης Γιώργος Μυλωνάς. Η Alumil διαθέτει εμπορική θυγατρική στη γείτονα και μάλιστα απασχολεί 35 εργαζομένους, όλοι Σκοπιανοί, αποτελώντας leader στην τοπική αγορά αλουμινίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η εμπειρία έπειτα από χρόνια παρουσίας εκεί τον κάνει να πιστεύει ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη, δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Αυτό που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως στις μπίζνες οι Σλάβοι κοιτούν μόνο το συμφέρον τους» σημειώνει χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Σέρβους. «Οταν ξεκινήσαμε στη Σερβία, πιστεύαμε ότι λόγω του θρησκεύματος δεν θα καλοδέχονταν τις τούρκικες επιχειρήσεις. Σήμερα οι Τούρκοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας στη Σερβία» εξηγεί.

Οσον αφορά δε το θέμα της ονομασίας, σχολιάζει σχετικά: «Eμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία λύνονται σε διακρατικό επίπεδο. Κάνουμε απλά τη δουλειά μας και όσο συμβαίνει αυτό, δεν έχουμε καμία ενόχληση» τονίζει και ανακαλεί στη μνήμη του παλαιότερες περιόδους έντασης για το ζήτημα, που και πάλι δεν είχαν επηρεάσει την εταιρία.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η interSCALA, μια εταιρία δομικών υλικών με βάση το ξύλο, η οποία διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στη Γευγελή, μία με πριστή ξυλεία και παράγωγα ξύλου και μία με παραγωγή πέλετ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει, πέρα από το ότι οι Σκοπιανοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε μας “τσιγκλάνε” λίγο τον τελευταίο καιρό, κάνοντας αστεία του τύπου “και τώρα πώς θα το λες το μέρος όπου έχεις τις επιχειρήσεις σου”» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Χάρης Παναγιωτίδης, πρόεδρος της interSCALA, που απασχολεί στη Γευγελή 50 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι δύο είναι Ελληνες. «Ο απλός κόσμος εδώ δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Είναι φτωχός και το μόνο που θέλει είναι να έχει δουλειά, για να βγάζει το μεροκάματο και να μπορεί να επιβιώσει» εξηγεί.

Μαρία Μαθιοπούλου

Διαβάστε περισσότερα.... »
....