Διυλιστήριο: 03/17/16
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Η Σκοπιανή βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα

Συγγραφείς του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, αναφέρονται για το πώς οι «πρόγονοί τους» συνέβαλαν στον παγκόσμιο πολιτισμό μέσω των Μακεδόνων στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική.

Αξιοσημείωτη διαστρέβλωση που γίνεται με την αναφορά τους, είναι αυτή που καθορίζουν την βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα ως «μακεδονο-αιγυπτιακή» βασίλισσα που έλαμψε κατά την «μακεδονική» περίοδο της ιστορίας.

«Από τους σύγχρονους ιστορικούς», γράφει το δημοσίευμα, «το ζήτημα τίθεται από τον Άγγλο εξερευνητή Ταρν (1913) για τον Ελληνισμό, δηλαδή τον ‘Μακεδονισμό’», διορθώνουν οι Σλάβοι των Σκοπίων, γιατί δεν τους ‘πάει’ ο όρος ελληνισμός.

Παρακάτω εκθειάζουν την προσωπικότητα της Κλεοπάτρας γράφοντας:
«Η μακεδονική βασίλισσα ήταν μια ιδιαίτερα ευφυής γυναίκα, που εκτός από τα «μακεδονικά» γνώριζε και άλλες επτά γλώσσες»!!

Πουθενά στην ιστορία δεν αναφέρεται (από τον Πλούταρχο όπως λένε) ότι η Κλεοπάτρα μιλούσε κάποια ανύπαρκτη «μακεδονική» γλώσσα, τη σλαβική των Σλάβων των Σκοπίων…

Μας είναι ιστορικά γνωστό ότι μιλούσε εκτός από τη μητρική της γλώσσα την ελληνική, τα αραμαϊκά, τα εβραϊκά, τα αραβικά, τα περσικά και τα αιθιοπικά.


Και το «ιστορικό» άρθρο των Σλάβων, που καπηλεύονται το όνομα Μακεδονία και τους Μακεδόνες θα καταλήξει:
«Η ερώτηση αίνιγμα είναι πως η ιστορία θα εξελίσσονταν εάν είχε επιτυχία το σχέδιο της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου.
Ίσως, σε αυτήν την περίπτωση αντί του Λατινικού Μεσαίωνα θα ομιλούνταν μόνο η «μακεδονική» γλώσσα (makedonoski, στο κείμενο)…

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Οι διακινητές «πολύ ευέλικτοι» για το ΝΑΤΟ

Ο γερμανός διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ που ξεκίνησε την παρουσία της στο Αιγαίο στα πλαίσιο της αντιμετώπισης του προσφυγικού αναφέρει πως οι διακινητές έχουν αποδειχθεί «πολύ ευέλικτοι» και αλλάζουν διαδρομές όταν είναι παρόντα μέσα του ναυτικού.



Ο ναύαρχος ανέφερε πως για αυτό τον λόγο ευελπιστεί σε επέκταση της θαλάσσιας περιοχής στην οποία είναι παρίστανται οι δυνάμεις.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο ναύαρχος Γιοργκ Κλάιν ανέφερε ότι «όταν είμαστε εκεί, υπάρχουν αποτελέσματα, όμως οι διακινητές είναι πολύ ευέλικτοι και μετατοπίζουν το "κέντρο βάρος" των δραστηριοτήτων τους».

Κατά τον ίδιο, η παρουσία μόνο σε περιορισμένες παράκτιες περιοχές δεν επαρκεί: «Αν αποκλείσουμε τη Λέσβο, τότε είναι αναμενόμενο τα προσφυγικά σκάφη να αναζητήσουν άλλες διαδρομές», είπε.

«Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο και αυτό σχεδιάζεται, να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε περισσότερες παράκτιες περιοχές» είπε.


Καμία μείωση αφίξεων
Μέχρι στιγμής, από την έναρξή της την περασμένη εβδομάδα, η ΝΑΤΟϊκή αποστολή δρα μόνο στα ύδατα μεταξύ Λέσβου και των απέναντι τουρκικών ακτών -ακόμη και σε αυτήν όμως την περιοχή δεν έχει καταγραφεί μείωση αφίξεων.

Ο Κλάιν υποστήριξε πάντως πως από αυτό δεν πρέπει να αντληθούν γρήγορα συμπεράσματα, λέγοντας πως η κίνηση των λέμβων εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως τους διαδικανισμούς των διακινητών ή τις καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά δε τη συνεργασία με το ελληνικό Λιμενικό και την τουρκική ακτοφυλακή, την χαρακτήρισε «εξαιρετική».

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Σκληρή κριτική από Νότη Μαριά σε Γιάννη Μουζάλα στην Ευρωβουλή για το σκοπιανό(Βίντεο)


Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μαριάς επισήμανε στον κ. Μουζάλα ότι δεν είπε κουβέντα για τις παρανομίες των Σκοπίων στο προσφυγικό. Προφανώς συνέχισε ο Νότης Μαριάς «δεν έχετε αποφασίσει αν θα αποκαλείτε τα Σκόπια FYROM ή θα συνεχίσετε να τα αποκαλείτε Μακεδονία όπως κακώς το είπατε πρόσφατα». Σας λέω λοιπόν ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «οι Έλληνες Ευρωβουλευτές έχουμε δώσει μάχη και τα Σκόπια εδώ ονομάζονται FYROM. Σας το ξεκαθαρίζω λοιπόν για να το ξέρετε».

Κατόπιν ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε τις παρανομίες των σκοπιανών οι οποίοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες και ειδικότερα τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 κλείνοντας τα σύνορά τους, ενώ επιπλέον παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας ρίχνοντας κατά των προσφύγων και εντός της Ελληνικής Επικράτειας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Τέλος ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής κατήγγειλε τη βιαιότητα με την οποία φέρθηκαν οι σκοπιανοί στους 1500 πρόσφυγες που μπήκαν πρόσφατα στο έδαφός τους, τους οποίους αφού τους έδειραν, τους πέρασαν σαν τα ποντίκια όπως είπαν πίσω στο Ελληνικό έδαφος μέσα από τρύπες που άνοιξαν οι ίδιοι στα συρματοπλέγματα του αίσχους που έχουν βάλει στα σύνορά τους.

Ο κ. Μαριάς έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στις παρανομίες των Ευρωπαίων οι οποίοι μονομερώς έκλεισαν τον Βαλκανικό Διάδρομο τον οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν με αποφάσεις τους όπως αναφέρεται ειδικότερα και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2015.

Ζήτησε την άμεση αποπομπή του Μουζάλα

«Λαγό» του Τσίπρα για να ανοίξει ο δρόμος της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνoμα «Μακεδονία» χαρακτήρισε τον Μουζάλα με σημερινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό Max Fm των Πατρών ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Κων.Φλαμή.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής αφού ζήτησε επανειλημμένα την άμεση αποπομπή του Μουζάλα από την κυβέρνηση επισήμανε ότι την ώρα που στην Ευρωβουλή δίνουμε μάχη χαρακωμάτων κατά των φιλοσκοπιανών ευρωβουλευτών ο Μουζάλας με τις δηλώσεις του αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία και υπονομεύει τον αγώνα μας.

Και τόνισε: «Το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν έχει ακόμη αποπέμψει τον Μουζάλα σημαίνει ότι τον καλύπτει και μεθοδεύει την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία"».

Ο Νότης Μαριάς αναφέρθηκε με νόημα στις σχέσεις στελεχών του πρώην Συνασπισμού με τα Σκόπια την εποχή του Γκλιγκόροφ και επισήμανε ότι οι σκοπιανοί χρησιμοποιούν το όνομα της Μακεδονία μας με αλυτρωτικό σκοπό προκειμένου να νομιμοποιήσουν τις παράνομες εδαφικές διεκδικήσεις τους έναντι της Πατρίδας μας.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά των Σκοπίων, όπως κάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο» κατέληξε ο Νότης Μαριάς ζητώντας για άλλη μια φορά την επιβολή οικονομικού εμπάργκο κατά των σκοπιανών οι οποίοι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες κλείνοντας τα σύνορά τους.

Επισημαίνεται ότι o Νότης Μαριάς είχε αναγκάσει την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι να ζητήσει δημόσια συγνώμη μέσα στην Ευρωβουλή επειδή αυτή είχε αποκαλέσει τα Σκόπια «Μακεδονία».
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Αντιπτέραρχος ε.α. πήγε να μεταφέρει μετανάστες έναντι αμοιβής 30.000 €

ΗΘΟΣ - ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο πρώην δήμαρχος της ΝΔ και πρόεδρος της αερολέσχης Μεσσολογγίου, Γεώργιος Πρεβεζάνος - Αντιπτέραρχος ε.α. μαζι με 5 τουλάχιστον άτομα, έστησαν ολόκληρη επιχείρηση.

Τον Πρόεδρο της Αερολέσχης Μεσολογγίου και πρώην δημάρχο της πόλης συνέλαβαν οι αρχές με την κατηγορία της απόπειρας μεταφοράς παράτυπων μεταναστών.

Πούλησαν ότι είχαν και δεν είχαν, ακόμα και τα όργανα τους έδωσαν για μια θέση στο Ευρωπαϊκό όνειρο..

Όπως μεταδίδει το CNN Greece, ο συλληφθείς είχε επιβιβάσει σε αεροπλάνο της αερολέσχης επτά Ιρακινούς παράτυπους μετανάστες (ανάμεσά τους και τρία παιδιά) προκειμένου να τους μεταφέρει στην Ιταλία έναντι αμοιβής ύψους 30.000 ευρώ.



Ο πρώην δήμαρχος συνελήφθη για παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω της αερολέσχης. Συνολικά έχουν συλληφθεί πέντε άτομα, τα οποία είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση. Τους έπαιρναν από Αθήνα με αυτοκίνητο για Μεσολόγγι και από εκεί με αεροπλάνα έφευγαν για Ιταλία. Ο αρχηγός που συντόνιζε την επιχείρηση ήταν αλλοδαπός κουρδικής καταγωγής, ενώ ένας ακόμη αλλοδαπός κουρδικής τους μετέφερε με αυτοκίνητα στο Μεσολόγγι. Ο πρόεδρος της αερολέσχης και ο ξάδερφός του που είναι πιλότος, τους μετέφερε αεροπορικώς.





Συνελήφθη και ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μεσολόγγι, καθώς σε αυτήν τους άφηναν μέχρι να τους πάρει το αεροπλάνο. Το έκαναν αυτό για 6 μήνες και οι ιρακινοί είπαν στους αστυνομικούς ότι όλο αυτό το σχέδιο ήταν οργανωμένο από την ώρα που ξεκίνησαν από την Τουρκία.



Το τρίπτυχο της επιτυχίας

ΗΘΟΣ - ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
5504.jpg

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ποιόν προτιμάμε για πρωθυπουργό;..

     Υπάρχουν κι αυτοί που λένε πως η πρέσβειρα Αντζελίνα τα κάνει όλα για λόγους αυτοπροβολής.
Χρειάζεται άραγε προβολή αυτό το κορίτσι,
..και γι αυτό γυρνάει όλες τις τριτοκοσμικές χώρες του κόσμου (επισήμως, μετά την χθεσινή της επίσκεψη, είμαστε κι εμείς μία απ' αυτές),
..υποδεικνύοντας στον καλοζωϊσμένο κόσμο (μέσω της παρουσίας της και των
φλας των φωτορεπόρτερ και των παπαράτσι που την ακολουθούν σε κάθε της βήμα) την ανθρώπινη δυστυχία, όπου υπάρχει;

Κατά την γνώμη του blog η πρέσβειρα Αντζελίνα είναι ό,τι πιό όμορφο, πιό χρήσιμο, και ό,τι πιό σεμνό έχει περάσει το κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου τα τελευταία πολλά-πολλά χρόνια.
Και εν πάση περιπτώσει αν μπορούσαμε να διαλέξουμε πρωθυπουργό ανάμεσα στους δύο της φωτογραφίας,
..η εκλογή θα ήταν συντριπτική υπέρ της πρέσβειρας Αντζελίνας.

Πρώτα απ' όλα δεν έχει ανάγκη να πει ψέματα για να παραμυθιάσει τον λαό.
Την όποια ανάγκη της για ψέμα και για υποκρισία την εκτονώνει μπροστά στον κινηματογραφικό φακό.
Ύστερα, έχουν δεί τόση δυστυχία τα μάτια της και τόσο ανθρώπινο πόνο που είναι σίγουρο πως θα είναι πέντε φορές πιο ανθρώπινη και συνετή σαν πρωθυπουργός,
..απ' ό,τι ήταν όλοι μαζί οι ψυχικά ανάπηροι που πέρασαν απ' το Μαξίμου τριάντα χρόνια τώρα.
Ξέρει να μην χασκογελάει σαν χάχας. Αντιλαμβάνεται πότε είναι οι στιγμές για προμόσιον και πότε οι στιγμές που δεν επιδέχονται γέλια και χαχανίσματα.
Χθες και σε όλη την διάρκεια της παραμονής της σε ελληνικό (λέμε τώρα!) έδαφος, στα μαύρα, μ' ένα πικρό χαμόγελο αντιμετώπισε ό,τι κι αν είδε, ό,τι κι αν της είπαν.
Και τέλος, άσχετα με την δική της καλλιτεχνική αξία ή όχι, το σταρ-σύστεμ που κουβαλάει μέσα της ή όχι,
..δείχνει να ξίζει όσο όλο το δικό μας, απόν, καλλιτεχνικό σύστημα μαζί (με εξαιρέσεις ελάχιστες).

Μία αμφίβολης καλλιτεχνικής αξίας σταρ, με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και προσωπική ζωή, με πλούτο και ανέσεις που δύσκολα κάποιος θα άφηνε για να πάρει μπάλα τον κόσμο αναζητώντας και κοντράροντας την δυστυχία,
..δείχνει τα τελευταία χρόνια να κερδίζει το παιχνίδι της ανθρωπιάς και της δικής της ανθρώπινης καταξίωσης.

Αντίθετα, ένας πολλά υποσχόμενα πιτσιρικάς που έγινε πολιτικός, αρχηγός κόμματος και στο τέλος πρωθυπουργός,
..έχει χάσει πλήρως την επαφή του με τον αληθινό λαό, έχει απαρνηθεί την αλήθεια και την ειλικρίνεια, δείχνει να τον έχει κερδίσει το πολιτικό life-style,
..δείχνει να έχει παραδοθεί ευχαρίστως στο σύστημα εξουσίας που τόσα χρόνια στηλίτευε,
..και είναι σαφές πως έχει χάσει το ''στοίχημα'' με την Ιστορία, καθώς και την προσωπική του πολιτική αξιοπρέπεια.

Χθες η πρέσβειρα Αντζελίνα ήρθε για να συμπαρασταθεί και ν' αναδείξει το πρόβλημα των προσφύγων.
Σε λίγο καιρό ίσως χρειαστεί να έρθει για μας τους ίδιους.

Θα είναι πολύ πιό χρήσιμη απ' τους δωσίλογους που μας κυβερνούν.
Την περιμένουμε να επιστρέψει.
Και σαν πρωθυπουργός άμα θέλει!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Μεσολόγγι: Πρώην δήμαρχος συνελήφθη ως διακινητής προσφύγων


Επιχείρησε να μεταφέρει αεροπορικώς εφτά Ιρακινούς στην Ιταλία

Πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεσολογγίου συνελήφθη από την αστυνομία με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης προσφύγων. Ο άλλοτε τοπικός παράγοντας επιχείρησε να μεταφέρει αεροπορικώς εφτά Ιρακινούς στην Ιταλία.

Ο πρώην δήμαρχος και πρόεδρος της αερολέσχης, φέρεται να είχε αποκομίσει το ποσό των 30.000 ευρώ. Η αστυνομία επιχείρησε τη στιγμή που επιβίβαζε τους Ιρακινούς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά, σε αεροπλάνο της αερολέσχης, με προορισμό τη γειτονική χώρα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί με τη σχηματιθείσα σε βάρος του δικογραφία στον Εισαγγελέα.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ ούτε σε 10 χρόνια!



Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Εντός των επόμενων ημερών θα καταλήξουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, βάσει αυτών που προετοιμάσαμε στην τελευταία Σύνοδο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα», εκτίμησε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε τη διαφαινόμενη απόφαση της Ε.Ε. να δεχθεί να υπάρξει επιστροφή προσφύγων ή μεταναστών στην Τουρκία.

«Κάθε παράνομος μετανάστης θα διέλθει τη διαδικασία του ασύλου, η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα και πάντα θα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση για άσυλο. Μόνο μετά από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει επιστροφή, μόνο μεταναστών, στην Τουρκία», διευκρίνισε ο κ. Γιούνκερ.

Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν θα πρέπει να «μεταφράζεται» σε επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Άγκυρας στην Ένωση. «Η Τουρκία δεν είναι, αυτή τη στιγμή, έτοιμη για ένταξη στην Ε.Ε. Δεν νομίζω ότι θα είναι έτοιμη ούτε σε 10 χρόνια», δήλωσε.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/



Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νερό: Το μεγάλο σορτάρισμα και η αρπαγή της γεωργικής γης


Μεγαλοεπενδυτές επενδύουν έμμεσα στο νερό αγοράζοντας εκτάσεις που διαθέτουν αποθέματα νερού και είναι αυτάρκεις ως προς την άρδευσή τους. Μεταξύ τους ο διαχειριστής κεφαλαίων Μπέρι και η οικογένεια Μπους.

Το τελευταίο καρέ στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» μας πληροφορεί ότι ο δόκτωρ Μάικλ Μπέρι, ο sui generis διαχειριστής κεφαλαίων που πρώτος απ’ όλους εντόπισε τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ και προέβλεψε την κρίση του 2008 θησαυρίζοντας, ασχολείται πλέον με ένα και μόνο προϊόν: το νερό!
Η αναφορά αυτή και μόνο έκανε πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο να ψάχνονται προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς ακριβώς ο ιδιοφυής δόκτωρ Μπέρι επενδύει στο νερό και ποια νέα ευκαιρία για νέο πλουτισμό έχει διαγνώσει εδώ και οκτώ χρόνια.
Επενδύει σε εταιρείες ύδρευσης και διαχείρισης νερού; Κάνει παιχνίδι με τις μετοχές πολυεθνικών που αγοράζουν ανά τον κόσμο δίκτυα ύδρευσης ή τα κατασκευάζουν σε υπανάπτυκτες περιοχές; Επενδύει σε δικαιώματα νερού;
Την απάντηση έδωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2015 στο «New York Magazine». Η δημοσιογράφος Τζέσικα Πρέσλερ τον ρώτησε: «Επενδύετε στο νερό; Αυτό ακούγεται πολύ δυσοίωνο. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;».
Όπως ο ίδιος είπε, άρχισε να «ακτινογραφεί» τις επενδύσεις στο νερό το 2000 αντιλαμβανόμενος ότι το φρέσκο, καθαρό νερό δεν είναι, πλέον, δεδομένο. Παράλληλα διαπίστωσε ότι η μεταφορά νερού είναι ανεφάρμοστη τόσο για πολιτικούς όσο και για πρακτικούς λόγους.
Έτσι ο Μπέρι διαπίστωσε ότι η επένδυση στην αγορά δικαιωμάτων νερού από μόνη της δεν έχει λογική γιατί είναι απλώς το δέντρο και ο ιδιοφυής επενδυτής για μια ακόμα φορά είδε το δάσος. «Αυτό που έγινε σαφές σε μένα είναι ότι τα τρόφιμα είναι το μέσο για να επενδύσεις στο νερό. Το να καλλιεργείς τρόφιμα σε περιοχές πλούσιες σε νερό και να τα πουλάς σε περιοχές που δεν έχουν νερό για να αναπτυχθούν καλλιέργειες, είναι το ζητούμενο».

Ο δρ Μπέρι διέγνωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για την ασφαλή «μεταφορά» νερού είναι τα ίδια τα προϊόντα! «Ένα μπουκάλι κρασί χρειάζεται 400 μπουκάλια νερό για να παραχθεί! Η ενσωμάτωση του νερού στα τρόφιμα είναι αυτό που θεωρώ ενδιαφέρον».
Έτσι ο Μπέρι δεν επενδύει ευθέως στο νερό με την αντίληψη που έχει ένας συμβατικός επενδυτής. Επενδύει εμμέσως στο νερό αγοράζοντας γη που διαθέτει αποθέματα νερού, που είναι αυτάρκης ως προς την άρδευσή της.
Και ο λόγος που επενδύει σχεδόν αποκλειστικά, πλέον, στο νερό μέσω της αγοράς γης είναι ότι ποντάρει υπέρ της λειψυδρίας, υπέρ της κλιματικής αλλαγής.
Μόνο που δεν είναι ο μοναδικός, ούτε ο πρώτος, που εντόπισε τη νέα κερδοσκοπική ευκαιρία. Γιατί από τους πρώτους επενδυτές σε γη με εν δυνάμει δικαιώματα στον υδροφόρο ορίζοντα είναι η οικογένεια Μπους κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της δεύτερης θητείας του Τζορτζ Μπους του νεότερου!


Η μεγαλύτερη μπίζνα παγκοσμίως


Οι επενδύσεις ανά τον κόσμο σε γεωργική γη που διαθέτει δικό της υδροφόρο ορίζοντα και άρα μπορεί να καταστεί αυτάρκης ως προς την άρδευση είναι μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες παγκοσμίως.

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι πολυεθνικές εδώ και σχεδόν μια δεκαετία κάνουν επενδύσεις σε εκτάσεις γης που διαθέτουν πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα στη Νότιο Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Άλλωστε, γη χωρίς νερό δεν έχει καμιά αξία αφού το νερό είναι το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη καλλιεργειών. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό στη γεωργία, αρκεί να υπολογίσουμε ότι το 70% του συνόλου του γλυκού νερού παγκοσμίως χρησιμοποιείται στη γεωργία.

Οι χώρες στις οποίες έχουν προσανατολίσει τις επενδύσεις τους τα κερδοσκοπικά funds είναι επίσης ευάλωτες ως προς το νομικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση του νερού και του υδροφόρου ορίζοντα. Και γίνονται περισσότερο ευάλωτοι οι κάτοικοί της εξαιτίας των διμερών επενδυτικών συμφωνιών που υπογράφονται για την προσέλκυση των επενδυτών.


Αρπάζουν γη για το νερό


Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη (The International Institute for Sustainable Development) με θέμα «Επενδύσεις σε Γη και Δικαιώματα Νερού: Τα νομικά καθεστώτα που διακυβεύονται», η αύξηση των ξένων επενδύσεων στη γεωργική γη κατά την τελευταία δεκαετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναζήτηση πρόσβασης σε υδάτινους πόρους. Στο επίκεντρο αυτών των επενδύσεων είναι πλέον η Αφρική, που προβάλλεται ως η ήπειρος που διαθέτει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις και υδάτινους πόρους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, στην Αφρική – και όχι μόνο – η πραγματική αξία δεν βρίσκεται στη γη, αλλά στο νερό, και η διαδικασία προβλέπει ότι, όταν ένα κράτος υποδοχής επιτρέπει την εκμετάλλευση γεωργικών εκτάσεων, επιτρέπει σιωπηρά στον επενδυτή να χρησιμοποιήσει όσο νερό είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των επενδύσεων, ακόμη και όταν δεν προβλέπεται ρητά από τη σύμβαση.

Σύμφωνα με ένα άλλο ινστιτούτο, το Worldwatch Institute, και την έκθεση «Η κατάσταση του Πλανήτη για το 2015» που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015, από το 2000 και μέχρι σήμερα περισσότερα από 360 εκατομμύρια στρέμματα γης, μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Ιαπωνίας, έχει αγοραστεί ή μισθωθεί από πολυεθνικές, ενώ σήμερα περισσότερα από 150 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τις πολυεθνικές.

Από το σύνολο των στρεμμάτων που έχουν πουληθεί σε πολυεθνικές, το 50% υπολογίζεται από το Worldwatch Institute ότι βρίσκεται στην Αφρική, ιδίως στις πλούσιες σε αποθέματα νερού χώρες όπως είναι το Κονγκό.

Η Ασία έρχεται δεύτερη, με τις πολυεθνικές να έχουν «αρπάξει» πάνω από 60 εκατομμύρια στρέμματα, κυρίως στην Ινδονησία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση της Παπούα Νέα Γουινέα, όπου οι πολυεθνικές έχουν αγοράσει ή μισθώσει 40 εκατομμύρια στρέμματα γης που αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού εδάφους της χώρας!

Η μεγαλύτερη χώρα - επενδυτής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα που, αν και είναι πλούσια σε γεωργική γη, έχει αποκτήσει περίπου 70 εκατομμύρια στρέμματα σε άλλες χώρες, με funds από τη Μαλαισία να βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 35 εκατομμύρια στρέμματα γης.

Η «αρπαγή» της γης επιταχύνεται από τις αυξανόμενες προκλήσεις που παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή τροφίμων, όπως το νερό, η ποιότητα του εδάφους και το κλίμα, παράγοντες που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Worldwatch Institute, σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 20% των υδροφορέων (σ.σ.: οι υπόγειες περιοχές στις οποίες συγκρατείται το νερό) έχει αντληθεί ταχύτερα από ό,τι ανατροφοδοτείται από τις βροχοπτώσεις, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά πολλούς βασικούς τομείς για την παραγωγή τροφίμων.

Η γη, όπως αναφέρει η έκθεση για την «Κατάσταση του Πλανήτη το 2015», υποβαθμίζεται λόγω της διάβρωσης και της υφαλμύρωσης, ενώ η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να προκαλέσει μια καθαρή μείωση από 0,2 έως 2% της απόδοσης των καλλιεργειών ανά δεκαετία κατά το υπόλοιπο του αιώνα, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή.

Το Worldwatch Institute μιλά καθαρά για αρπαγή της γης επισημαίνοντας ότι η μεγάλη έκρηξη ξεκίνησε το 2005 ως απάντηση στην κρίση των τιμών των τροφίμων και την αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ξηρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή και την Αυστραλία γιγάντωσαν το ενδιαφέρον των πολυεθνικών για αγορά γης σε άλλες περιοχές με αιχμή την Αφρική.

Οι κίνδυνοι από την αρπαγή της γης είναι ήδη ορατοί. Οι μεγάλης κλίμακας αγορές γης συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των μικρών καλλιεργητών ενώ η μεταφορά πόρων από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες αυξάνει την ευπάθεια των πρώτων, καθώς εκχωρούν τη δική τους προσβασιμότητα στη γη και στους υδάτινους πόρους σε ξένους επενδυτές και κυβερνήσεις.


Το δίκαιο του επενδυτή


Το Διεθνές Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην έκθεσή του με θέμα «Επενδύσεις σε Γη και Δικαιώματα Νερού: Τα νομικά καθεστώτα που διακυβεύονται» θέτει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις χώρες της Αφρικής και τους τοπικούς καλλιεργητές, αυτό του νομικού καθεστώτος που διέπει την κατανομή του νερού, νομικό καθεστώς που άλλαξε εκ βάθρων όταν τα κερδοσκοπικά funds άρχισαν να επενδύσουν στην αγορά γης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του ISD, υπάρχουν πολλά νομικά καθεστώτα που διέπουν ή καλύτερα εμπλέκονται στο θέμα της κατανομής του νερού όσον αφορά τις επενδύσεις σε γεωργική γη.

Αν και το εθνικό δίκαιο του κράτους υποδοχής είναι η κύρια πηγή της νομοθεσίας, στη συνέχεια δεσπόζουσα θέση αναλαμβάνει το διεθνές δίκαιο των επενδύσεων έτσι όπως αυτό διατυπώνεται από τις επενδυτικές διακρατικές συνθήκες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των κρατών που αποτελούν τη βάση των ξένων επενδυτικών δικαιωμάτων αλλά και από τις ειδικές επενδυτικές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των επενδυτών και των κυβερνήσεων.

Όπως σημειώνει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, αυτές οι διακρατικές συμβάσεις αλλά και οι συμβάσεις μεταξύ κράτους και επενδυτών αλλάζουν ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού, δίνοντας στους ξένους επενδυτές πολύ ισχυρά νομικά δικαιώματα και τη δυνατότητα για την επιβολή των δικαιωμάτων επί της χρήσης του νερού σε περίπτωση αμφισβήτησης από τη διεθνή διαιτησία, διαδικασία που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δικαιώνουν τους ξένους επενδυτές έναντι του κράτους με το οποίο έχουν υπογράψει επενδυτική σύμβαση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου συμπληρώνεται και από άλλες πηγές που παράγουν δεσμευτικό δίκαιο, όπως είναι το διεθνές δίκαιο για τη διαχείριση των υδάτων, ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το περιβαλλοντικό δίκαιο.

Αυτά τα παράλληλα συστήματα δημιουργούν νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη υποδοχής των επενδύσεων που θα πρέπει να εξασφαλίζουν στους πολίτες επαρκή πρόσβαση σε νερό, να εξασφαλίζουν τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να προλαμβάνουν ζητήματα ρύπανσης.

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική αφού μόλις οι ξένοι επενδυτές αποκτήσουν νόμιμα δικαιώματα στη χρήση του νερού, αυτά τα δικαιώματα υπερισχύουν διεθνών, εθνικών και εθιμικών νόμων.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, επισημαίνουν οι ερευνητές του ISD, το δίκαιο των επενδυτών υπερισχύει των νομίμων δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που η χρήση του νερού δεν προσδιορίζεται ρητώς στις επενδυτικές συμφωνίες. Και αυτό γιατί το νερό θεωρείται de facto απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, άρα για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της επένδυσης.

Το αποτέλεσμα είναι οι τοπικοί καλλιεργητές να υποτάσσονται στα κερδοσκοπικά funds μη μπορώντας πρακτικά να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους αφού δεν έχουν πρόσβαση σε νερό!

20 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτήν της Ιρλανδίας απέκτησαν στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία χρόνια πολυεθνικές από τις χώρες του G8
2,3 δισεκατομμύρια στρέμματα αγοράστηκαν ή μισθώθηκαν σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 16 χρόνια, σύμφωνα με την οργάνωση Oxfam
600 εκατομμύρια στρέμματα αγοράστηκαν ή μισθώθηκαν από επενδυτικές εταιρείες μόνο κατά το 2009, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
1.200.000 στρέμματα κατέχει η οικογένεια Μπους στην Παραγουάη, πάνω ακριβώς από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα του πλανήτη
40 εκατομμύρια στρέμματα γης που αντιστοιχούν στο 8% του συνολικού εδάφους της χώρας έχουν αγοράσει ξένοι επενδυτές στην Παπούα Νέα Γουινέα
70 εκατομμύρια στρέμματα σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αγοράσει πολυεθνικές από της ΗΠΑ
150 εκατομμύρια στρέμματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τις πολυεθνικές, σύμφωνα με το Worldwatch Institute
23 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε γεωργικές εκτάσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες
5 δισ. δολάρια σε Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ είναι οι επενδύσεις της Εκκλησίας σε αγροτικές εκτάσεις
20 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι είχαν επενδύσει το 2013 σε γεωργικές εκτάσεις τα funds που διαχειρίζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα
2 δισεκατομμύρια δολάρια σε γεωργικές εκτάσεις στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη έχει επενδύσει το TIAA-CREF, το συνταξιοδοτικό ταμείο των Αμερικανών δασκάλων και καθηγητών
120 χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγορά αγροτικής γης δημιουργήθηκαν από τις μεγάλες τράπεζες από το 2009 και μετά
20% των υδροφορέων έχει αντληθεί ταχύτερα από ό,τι ανατροφοδοτείται από τις βροχοπτώσεις, γεγονός που καταπονεί πολλούς βασικούς τομείς για την παραγωγή τροφίμων


Οικογένεια Μπους: Οι «βαρόνοι» του νερού

Η οικογένεια Μπους, των δυο Αμερικανών προέδρων, έχει αγοράσει 1.600.000 στρέμματα γης στη Νότια Αμερική ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας του κόσμου, ο οποίος εκτείνεται σε τέσσερις χώρες, και συγκεκριμένα την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη.

Η πρώτη αγορά εκτάσεων γης πάνω στον τεράστιο υδροφόρο ορίζοντα έγινε από τον πατριάρχη της οικογένειας Μπους το 2005 και ήταν περίπου 1.200.000 στρέμματα. Έναν χρόνο μετά, το 2006, η εγγονή του και κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζένα Μπους, ενώ βρισκόταν στην Παραγουάη για λογαριασμό της UNICEF προχώρησε στην αγορά ακόμα 400.000 στρεμμάτων γης στην περιοχή Τσάκο, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Παραγουάης με τη Βολιβία και τη Βραζιλία και δίπλα σε έκταση 800.000 στρεμμάτων που ανήκει στον παππού της.

Η γη που αγόρασαν, βρίσκεται πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα που είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον υδροφόρο ορίζοντα του Τέξας και της Καλιφόρνιας.

Ο λόγος που η οικογένεια Μπους εδώ και έντεκα χρόνια επενδύει σε γη που αποδεδειγμένα έχει στα σπλάχνα της μεγάλα αποθέματα νερού είναι ότι αγοράζει γη με δικαιώματα νερού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, τον Απρίλιο του 2003, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι στα λεγόμενα τριπλά σύνορα (Παραγουάη - Βραζιλία - Αργεντινή) υπήρχαν πυρήνες τρομοκρατών και έτσι προχώρησαν σε μια ιδιότυπη εισβολή στη χώρα δημιουργώντας στην περιοχή αεροπορική βάση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το ότι το μεγαλύτερο μέρος της γης που αγόρασε η οικογένεια Μπους πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα του Γκουαρανί απέχει λίγα χιλιόμετρα από την αμερικανική βάση.

πηγή
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ερντογάν: Η δύση υποθάλπει PKK,PYD,YPG και θέλει να μας διαμελίσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις τρομοκρατικές ενέργειες είναι η προσμονή να γονατίσει η Τουρκία και να εγκαταλείψει τον αγώνα.

«Αυτοί που τρελαίνονταν επειδή πριν από εκατό χρόνια δεν μπόρεσαν να χαλάσουν την ακεραιότητα αυτής της γεωγραφίας σήμερα επιδιώκουν να πετύχουν αυτό» είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της πνευματικής μας ενότητας».

Ο Πρόεδρος μιλώντας στην τελετή προβολής των σχεδίων της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA), σημείωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δίνουν έναν πολύ μεγάλο αγώνα κατά της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και είπε πως τα όπλα στα χέρια των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG προμηθεύονται από τις δυτικές χώρες.

Τονίζοντας πως οι συγκεκριμένες οργανώσεις ανοίγουν γραφεία στις χώρες αυτές και οι εκπρόσωποι τους τρέφονται από εκεί ο Ερντογάν είπε:

«Ο δυτικός κόσμος τους υποθάλπει. Δεν τίθεται θέμα σοβαρού αγώνα. Δεν μου επαρκεί να ανακοινώνουν ως τρομοκρατική οργάνωση μια οποιαδήποτε οργάνωση. Τι είδους αγώνα δίνουν; Κάνουν επιδρομές; Συλλαμβάνουν εκείνους που προφυλακίζονται; Τους εκδίδουν στην Τουρκία; Από πού βρίσκουν τους οικονομικού πόρους; Αυτά τα γνωρίζουμε και τους αποδεικνύουμε με στοιχεία. Δείξτε μας μια ειλικρινή στάση. Αν η τρομοκρατία είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού τότε επιδείξτε ειλικρίνεια».


www.diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....