Διυλιστήριο: 04/03/17
ροη αναρτησεων

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

VIDEO - Καραμανλής ο Γ' : ''Έχει και θετικό ισοζύγιο η διακυβέρνηση Σημίτη''


Σε μια απίστευτη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του ιδρυτή του κόμματος, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σε ανάλυσή του στο ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά, αναφερόμενος στην συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, υποστήριξε ότι η περίοδος διακυβερνήσεως του, έχει κατά κύριο λόγο... θετικό ισοζύγιο!

Και δεν σταμάτησε εκεί. Θεώρησε θετικό τον τρόπο που μπήκαμε στην ΟΝΕ. Ξέχασε ότι εκεί που μία τυρόπιτα είχε 50 δρχ, μέσα σε μία μέρα κόστιζε 50 λεπτά (170,50 δρχ) ή μία σοκολάτα που είχε 100 δρχ έγινε απευθείας 1 ευρώ (340,75 δρχ). 

Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε σοκ στους κύκλους στη Νέα Δημοκρατία, όμως ορισμένοι το διαβάζουν διαφορετικά. Μήπως η Νέα Δημοκρατία θέλει να φέρει στους κόλπους της όλο το «φιλο-ευρωπαϊκό» μπλοκ;

Όπως και να έχει, ο βουλευτής από τις Σέρρες, σίγουρα δεν θα έκανε και πολύ χαρούμενο τον ξάδερφό του και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με αυτή του την δήλωση.


Πηγή www.epikairo.com

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Handelsblatt: «Η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους όπως το 1953 η Γερμανία»


Στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αναφέρεται σε εκτεταμένο άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται εκτιμήσεις διεθνών οικονομολόγων που συμπεραίνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται κούρεμα χρέους, όπως το 1953 η Γερμανία.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ομάδα Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα στο κούρεμα χρέους. Με αφορμή τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση η εφημερίδα Handelsblatt επαναφέρει τη συζήτηση στη δυσεπίλυτη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφωνία που δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα.

Επικαλούμενη διεθνείς οικονομολόγους, όπως τον γάλλο Τομά Πικετί και τον αμερικανό Τζέφρι Σαξ, η εφημερίδα υπενθυμίζει τη Συμφωνία του Λονδίνου, το 1953, με την οποία διαγράφηκαν τα χρέη της Γερμανίας και υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει σε πολλά εκείνη της μεταπολεμικής Γερμανίας, όταν η χώρα δεν μπορούσε να ξεπληρώσει τα χρέη της. «Ιστορικοί της οικονομίας είναι πεπεισμένοι ότι το κούρεμα χρέους συνέβαλε αποφασιστικά στο να ξεπεράσει η οικονομικά γονατισμένη Γερμανία τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το ότι επωφελήθηκαν περισσότερο από το σχέδιο Μάρσαλ, όπως τονίζει βρετανοαμερικανική ερευνητική ομάδα» σημειώνεται στο άρθρο, που παραπέμπει σε διαπιστώσεις του ΄Αλμπρεχτ Ρίτσι από το London School of Economics ότι η Γερμανία οφείλει το οικονομικό θαύμα, το σταθερό μάρκο και την ευνοϊκή θέση των δημοσιονομικών της στο δραστικό κούρεμα χρέους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε με ποιο τρόπο η Συμφωνία του Λονδίνου επηρέασε τις δημόσιες δαπάνες και διαπίστωσε ότι με το κούρεμα του χρέους βελτιώθηκε η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Η κυβέρνηση ήταν σε θέση να παίρνει νέα δάνεια με χαμηλά επιτόκια, ενώ από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα μέσα του 1951 μέχρι την κατάληξή τους τα επιτόκια κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από 3 σε 1,8%. Από αυτήν τη μείωση επωφελήθηκαν επίσης και οι επιχειρήσεις μειώνοντας παράλληλα τα έξοδά τους σε ξένο νόμισμα.

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Αυτό που η Γερμανία έπραξε με επιτυχία, δηλαδή να χρησιμοποιήσει την αυξημένη πιστοληπτική αξιοπιστία της για να πάρει νέα δάνεια, χρησιμοποιείται σήμερα από τη γερμανική πλευρά ως ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα επωφελώς. Αλλά και τότε υπήρχαν επικριτές της συμφωνίας που εξέφραζαν τον φόβο ότι το κούρεμα χρέους θα οδηγούσε τη γερμανική κυβέρνηση σε ασταθή δημοσιονομική πολιτική».

Στην έρευνα επισημαίνονται ωστόσο και οι διαφορές ανάμεσα στην μεταπολεμική Γερμανία και τη σημερινή Ελλάδα. Ότι τότε στο επίκεντρο τέθηκε η αποδοτικότητα της γερμανικής οικονομίας, ενώ σήμερα κυριαρχούν η εξυπηρέτηση του χρέους και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων. Οι διαφορές οφείλονται επίσης στο ότι τότε η Γερμανία ήταν σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο με τους Σοβιετικούς, ενώ η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική χώρα στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία. Ωστόσο, κατά τον οικονομολόγο Τζέφρι Σαξ το αποφασιστικό δεν είναι εάν αξίζει μια χώρα ένα κούρεμα κι αν πληροί του όρους, κάτι δευτερεύον στις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Γερμανίας, αλλά εάν μια χώρα χρειάζεται ένα κούρεμα, όπως ακριβώς τότε η Γερμανία – και σήμερα η Ελλάδα.

Πηγή: Deutsche Welle

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ρυθμίσεις και για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών


Η ρύθμιση των δανείων των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και των εταιρειών με σκοπό την εμπορία γεωργικών προϊόντων της πρώην ΑΤΕ bank, των οποίων η διαχείριση διενεργείται από την Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε, PQH, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Kόκκαλη.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, που συζητήθηκε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής για να πάρει το δρόμο της ψήφισης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού, έγινε αποδεκτό το αίτημα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου και τα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Πράγματι έγινε αποσαφήνιση των διατάξεων και των φυσικών προσώπων που δύνανται να υπαχθούν στην ρύθμιση του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ».

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι αγρότες δύνανται να αιτηθούν την υπαγωγή τους στην εξώδικη ρύθμιση των χρεών τους με βασική προϋπόθεση την εμπορική ιδιότητα.

Στο πλαίσιο δε του μηχανισμού ρύθμισης, θα μπορέσουν να εντάξουν οι οφειλέτες τις απαιτήσεις από ασφαλιστικά ταμεία, από πιστωτικά ιδρύματα και τις απαιτήσεις που βρίσκονται στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι πως θα εφαρμόζεται και για τους αγρότες – οφειλέτες στην Ειδική Εκκαθάριση ο Κώδικας Δεοντολογίας, το οποίο πρακτικά σημαίνει πως

παρέχεται δυνατότητα ευνοϊκότερης ρύθμισης και κατά περίπτωση διαγραφή κεφαλαίου οφειλής.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας έκανε λόγο για μια καλή αρχή που έγινε όσον αφορά την ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Η βούληση του υπουργείου, πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης είναι η ανακούφιση χιλιάδων αγροτών – κτηνοτρόφων. Τα δάνεια αυτά, ανέρχονται στο ποσό των 3 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Λαρισαίος υφυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστούν και τα δάνεια τα οποία τελούν υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Η ρύθμιση θα αφορά όλα τα «κόκκινα» δάνεια, συμπεριλαμβανομένων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, ακόμη και οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Αυτό που μένει να ξεκαθαρισθεί είναι εάν αρκούν η υποβολή Ε3 και η τήρηση βιβλίων ή προϋποτίθεται η εκμετάλλευση ατομικής επιχείρησης και οργανωμένης αγροτικής μονάδας.

Πηγή www.sofokleousin.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Δικογραφία για Στουρνάρα στη Βουλή: Πώς “χάρισε” φόρους 1,2 δις σε πετρελαϊκές

Δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή δείχνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) Χάρη Θεοχάρη, ως υπεύθυνους για την αποφυγή καταβολής φόρων της τάξης των 1,2 δις ευρώ. Η υπόθεση αφορά τις εταιρείες ΕΛΠΕ (όταν είχε τη διαχείριση ο όμιλος Λάτση) και Motor Oil (όμιλος Βαρδινογιάννη), την περίοδο 2010-2014.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, που φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο σχετικό ρεπορτάζ, η δικογραφία αναφέρεται ότι η φοροαποφυγή έγινε μέσω αγορών – πωλήσεων πετρελαϊκών προϊόντων και διαμεσολάβησης εταιρειών του εξωτερικού και offshore, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ως τριγωνικές ως όφειλαν, λόγω της ερμηνείας που έδωσε στην υφιστάμενη νομοθεσία ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και λόγω τροπολογίας του Γιάννη Στουρνάρα, που τις μετέτρεψε σε «μαχητές τριγωνικές συναλλαγές».

Για τον Χάρη Θεοχάρη αναφέρεται στη δικογραφία ότι λειτούργησε «σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» και γίνεται λόγος για «ζήλο» του τότε επικεφαλής της ΓΓΔΕ προκειμένου να διαγραφούν βεβαιωμένοι φόροι στα ΕΛΠΕ με πρόφαση το να «μην μείνει η χώρα χωρίς πετρέλαιο». Επίσης σημειώνεται ότι ο Χάρης Θεοχάρης γνώριζε ότι «οι τριγωνικές συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείας συνδέονται με παράνομες αντισυμβατικές χρεώσεις κατά το δοκούν και με την εξοικονόμηση αφορολόγητων πόρων, που λειτουργούν και ως στοιχείο νόθευσης του ανταγωνισμού».

Για τον Γιάννη Στουρνάρα στη δικογραφία γίνεται λόγος για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας. Η «αμαρτωλή» τροπολογία Στουρνάρα ψηφίστηκε στις 13 Μαρτίου του 2014 και είχε αναδρομική ισχύ. Η δικογραφία αναφέρεται στην «επίμονη» προσπάθεια Στουρνάρα για την υπερψήφιση της διάταξης που απήλασε τις εταιρείες από τους φόρους και κάνει λόγο για επέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: left.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ας αρχίσουν οι χοροί!..

    Έχοντας υπ' όψη πως το ευρώ είναι το όργανο, το μέσον με το οποίο οι χώρες-σκλάβοι της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης" παραμένουν αλυσοδεμένες με μνημόνια και εξαρτημένες από άτυπες πηγές εξουσίας: eurogroups κλπ,
..και έχοντας κατά νου πως η επιστροφή μας σε
εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ ούτε κανενός είδους εκδίκησης, παρά το εργαλείο με το οποίο θα επιχειρήσουμε την επιστροφή στην ανάπτυξη,
..μιά ανάπτυξη κανονική, υγιή, και όχι πλασματική ανάπτυξη των επιδοτήσεων, των χωματερών, των σε μιά νύχτα διπλασιασμό μισθών και συντάξεων, των θαλασσοδανείων,
..ας απαιτήσουμε να ανοίξει η κουβέντα για την εθελοντική και όχι αναγκαστική επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Είναι η συζήτηση-ταμπού που με λύσσα και με κάθε τρόπο προσπαθεί το σύστημα να καταπνίξει,
..γιατί το συμπέρασμα που θα βγεί από αυτή είναι σίγουρο πως είτε θα αντιτίθεται, είτε απλώς θα αναδεικνύει την μεγάλη προδοσία που έχει συντελεστεί εις βάρος του λαού και σε όφελος της ίδιας της εξουσίας και των εκτελεστών της.
Το blog παραθέτει εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, απλοϊκό ίσως αλλά κατατοπιστικό και τέλος πάντων αφυπνιστικό όσον αφορά το θέμα της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.
Προέρχεται από την ιστοσελίδα: "Οδός Δραχμής" και οι υπογραμίσεις καθώς και τα σχόλια στις παρενθέσεις είναι δικές μας:

" Σε πολλά πάνελ και δημόσιες συζητήσεις, οι ευρωραγιάδες προβάλλουν μια εντελώς αμφιλεγόμενη και μάλλον ανύπαρκτη πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Μetron Analysis, η οποία αποτελεί παραμάγαζο του αποθανόντος Mega Channel. Στη «δημοσκόπηση» αυτή, συμπεραίνεται ότι οι υποστηρικτές της δραχμής ανέρχονται μόνο σε 30%. Αντίθετα, οι ευρωραγιάδες που ελέγχουν τα κεντρικά ΜΜΕ, κρύβουν την επίσης πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco όπου οι δραχμηστές μετά απο αφαίρεση των αναποφάσιστων, ανέρχονται σε 61% έναντι 39% των υποστηρικτών του ευρώ.

Περίπου μοιρασμένες είναι οι απόψεις σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Palmos Analysis (ευρώ 48%, δραχμή 47%), ενώ οι δραχμηστές πλειοψηφούν ελαφρώς σε δημοσκοπήσεις της Public Issue όπως και του In.gr του ΔΟΛ, ενός κατ’ εξοχήν συστημικού μέσου. Το ίδιο ισχύει και σε λίγο παλαιότερη δημοσκόπιση της Gallop International που έχει κρυφτεί κάτω απο το χαλί.

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι, η δραχμή έχει αποκτήσει πλέον πλειοψηφική δυναμική είναι ότι, σε πολλές δημοσκοπήσεις διάφορων εταιρειών που δημοσιοποιούνται, το ερώτημα δραχμή ή ευρώ είτε δεν τίθεται ή έχει τεθεί και το τελικό συμπέρασμα αποκρύβεται, γιατί δεν ικανοποιεί τους παραγγελιοδόχους.Προφανώς, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν να εκτεθούν αλιώνοντας τα ευρύματα πέραν ενός ανεκτού ορίου, όπως μπορεί να κάνουν συχνά. Επισημαίνεται εδώ ότι, σε όλες τις διαδικτιακές δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές της δραχμής ξεπερνούν κατά πολύ τους ευρω-ψεκασμένους.

Φυσικά η άποψη της δραχμής ελάχιστα εκπροσωπείται στα κεντρικά κατοχικά ΜΜΕ. Πρόσφατα, ένας μνημονιακός δημοσιογράφος-παπαγάλος του συστήματος, αιτιολόγησε αυτή την φασιστική πρακτική λέγοντας ότι, «δεν καλούνται οι εκφραστές της άποψης για τη δραχμή στα κεντρικά ΜΜΕ, γιατί έχει εκτιμηθεί
(έχει "εκτιμηθεί" κατά την έννοια που η χούντα "εκτιμούσε" και λογόκρινε από κείμενα μέχρι ανθρώπους) ότι, η άποψη αυτή κάνει κακό στη χώρα (αντίθετα με τα μνημόνια που "είναι ευλογία"). Κάτι ανάλογο κάνουμε και για τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής που δεν τους καλούμε στα τηλεοπτικά πάνελ», είπε ο άθλιος Φιρφιρίκος του κατοχικού καθεστώτος !

Με μονόλογο ασύστολων ψεμάτων και στρεβλώσεων ψεκάζουν, αποκοιμίζουν, φοβίζουν τους πολίτες και συγκρατούν όσο τους είναι δυνατό το σαρωτικό κύμα του ευρωσκεπτικισμού και της ευρωμνημονιακής ανατροπής. Πουλάνε ψέματα και φόβο και αγοράζουν υπομονή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το όλο σύστημα, ξεπουλάει τη τη χώρα για να διαμοιράζονται τις καρέκλες της εξουσίας. Αλλά η εναλλαγή των «σωτήρων» μέσα στο ευρωκατοχικό καθεστώς έχει ημερομηνία λήξης. Είναι προφανές ότι η ήττα των ευρωραγιάδων θα ήταν καταλυτική, αν υπήρχε στοιχειώδης ισορροπία στην ενημέρωση των πολιτών και απο τις δύο πλευρές. Και θα είναι καταλυτική όταν «κατακαθήσει ο κουρνιαχτός και μετρηθεί τ’ ασκέρι» όπως θα έλεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί πως οι απόψεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του ευρώ και της δραχμής είναι περίπου μοιρασμένες, ή ακόμα και αν ανέρχονται σε 30% του συνόλου όπως υποστηρίζουν οι Φιρφιρίκοι, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι των τελευταίων;Πόσο πραγματικά δημοκρατικό είναι αυτό; (γι αυτό όμως δεν φταίει κανείς άλλος από τον ίδιο τον αντιμνημονιακό χώρο, καθώς και απ' τον λαό-ψηφοφόρο) Και πόσο θα συνεχίσει η τραγωδία της χώρας απο μέσα από το «πάση θυσία στο ευρώ» και τους διαχειριστές του;

Το πλειοψηφικό ρεύμα της δραχμής βρίσκεται σε αναμονή της πολιτικής του έκφρασης. Αυτή η μεγάλη σαρωτική έκφραση ανατροπής και ανάστασης της χώρας, η σωτηρία της πατρίδας με δημοκρατικές διαδικασίες και μέσο το εθνικό νόμισμα είναι πολύ κοντά. "
Υ.Γ Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε όλα με όλους για να συμπτύξουμε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο.
Γι αυτό και τα όποια σχόλια υπάρξουν ας μην είναι επικριτικά για την άποψη του άλλου, αλλά συνθετικά και ενωτικά.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Βορίδης-Πλεύρης ευνοούσαν με τιμολογήσεις “δικούς τους ανθρώπους…”


Πυκνώνουν τα σύννεφα τόσο γύρω από τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ στον χώρο της Υγείας όσο και από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία στον χώρο, ακόμα και στα χρόνια των μνημονίων.

Ολα αυτά συνέβαιναν με την αναγκαία «βοήθεια» κατάλληλων υπουργικών αποφάσεων και τροπολογιών.

Μετά την τροπολογία για τον τρόπο μεταβίβασης του «Ερρίκος Ντυνάν», που αναμένεται να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, άλλη μία πράξη που συντελέστηκε με τη βοήθεια φωτογραφικής τροπολογίας επί υπουργίας Μάκη Βορίδη απέφερε μεγάλα κέρδη σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία, συμφερόντων γνωστού για τις στενές σχέσεις του με πλειάδα πολιτικών επιχειρηματία.

Η υπόθεση που φέρνει σήμερα στο φως η «Εφ.Συν.» αφορά μια πρωτοφανή παρέμβαση του υπουργού Υγείας στην επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκων του υπουργείου, που ευθέως οδηγούσε στην ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένου σκευάσματος ευρείας κατανάλωσης.

Πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης είναι ο υπουργός Υγείας κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά (2014), Μάκης Βορίδης, ο σύμβουλός του στο υπουργείο, δικηγόρος Αθανάσιος Πλεύρης, και η επιτροπή τιμών του υπουργείου.

Σύμφωνα με σχετικά έγγραφα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, ο Αθανάσιος Πλεύρης καταθέτει πεντασέλιδο γνωμοδοτικό σημείωμα προς την επιτροπή τιμών σχετικά με γενόσημο φάρμακο και τον τρόπο τιμολόγησής του.

Η γνωμοδότηση λειτούργησε απολύτως «φωτογραφικά» σχετικά με την τιμολόγηση συγκεκριμένου φαρμάκου.

Λίγο μετά την ορκωμοσία…


Η υπόθεση αρχίζει τον Ιούλιο του 2014, λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη του υπουργείου Υγείας από τον κ. Μάκη Βορίδη.

Με την υπ. απόφαση 61771 (ΦΕΚ Β 1907, 15/07/2014) και ειδικότερα με άρθρο της στο οποίο αναφέρεται:

«Υβριδικά φάρμακα που εγκρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις στην παρ. 3 του άρθρου 11 της υπ’ αρ. Δ.ΥΓ3α/Γ.Π. 32221/29.4.2013, ΦΕΚ 1049/ Β’/29-04-2013 τιμολογούνται βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφόσον είναι εισαγόμενα και βάσει των διατάξεων περί εγχωρίως παραγομένων εφόσον είναι εγχωρίως παραγόμενα».

Εδώ να σημειωθεί ότι ως υβριδικά θεωρούνται τα γενόσημα φάρμακα τα οποία θεωρητικά έχουν μια πατέντα που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα που παράγονται στην Ελλάδα, η απόφαση προέβλεπε πως θα παίρνουν τιμή ίση με το 65% των φαρμάκων αναφοράς που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Μοιραία, αυτό οδηγούσε προφανώς σε αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των εισαγόμενων γενοσήμων σε σχέση με τα παραγόμενα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, για το θέμα είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή στις 28 Νοεμβρίου του 2014 από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν απαντήθηκε ποτέ από τον αρμόδιο υπουργό.

Λίγο καιρό αργότερα προκηρύχθηκαν οι εκλογές και το θέμα ξεχάστηκε.

Στην ίδια απόφαση υπήρχε όμως και άλλο ένα άρθρο που ανέφερε τα εξής:

«Οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων που με αίτηση του ΚΑΚ (Κατόχου Αδειας Κυκλοφορίας) μεταπίπτουν από τον θετικό στον αρνητικό κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και δεν αποζημιώνονται καθορίζονται με βάση την τιμή του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών των αντιστοίχων προϊόντων των κρατών-μελών της Ε.Ε. […]

Οι τιμές των φαρμάκων του αρνητικού καταλόγου και του καταλόγου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν ανατιμολογούνται».

Ταυτόχρονα με την έκδοση της υπουργικής απόφασης ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας ενός γενόσημου φαρμάκου για τον υποθυρεοειδισμό με βασική δραστική ουσία τη λεβοθυροξίνη και με την εμπορική ονομασία Tirosint ζητούσε από την αρμόδια επιτροπή φαρμάκων του υπουργείου τη μεταφορά του φαρμάκου από τη θετική λίστα (όπου τα φάρμακα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία) στην αρνητική λίστα (όπου δεν υπάρχει αποζημίωση).

Παράλληλα, το φάρμακο έλαβε τιμή τέσσερις φορές υψηλότερη από τα αντίστοιχα γενόσημα με την ίδια βασική δραστική ουσία (τη λεβοθυροξίνη) χάρη στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Το φάρμακο χαρακτηριζόταν από την εταιρεία ως υβριδικό, καθώς στη μορφή που κυκλοφορούσε (μαλακές κάψουλες) η εταιρεία υποστήριζε ότι μπορούσε να απορροφηθεί καλύτερα από άτομα που πάσχουν από χρόνιες γαστρικές διαταραχές.

Αντίδραση από την Unipharma


Η προνομιακή αυτή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαρμάκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Unipharma, η οποία κυκλοφορεί στην αγορά το γενόσημο Τ4 που έχει την ίδια δραστική ουσία με το Tirosint και το οποίο κοστολογείται πολύ πιο φτηνά, στο 65% του φαρμάκου αναφοράς για τον υποθυρεοειδισμό που είναι το Euthyrox.


Η εταιρεία προχώρησε σε τρεις διαδοχικές αιτήσεις ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάνοντας λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ του ξένου γενοσήμου και αμφισβητώντας τη μεταφορά του από τη θετική στην αρνητική λίστα καθώς δεν πληρούσε τα σχετικά κριτήρια.

Ειδικότερα, θεωρεί πως το Tirosint θα έπρεπε να έχει την ίδια τιμή με το Τ4 και με όλα τα υπόλοιπα γενόσημα που έχουν την ίδια δραστική ουσία.

Η συζήτηση στο ΣτΕ για την επίλυση του θέματος έχει οριστεί για τις 30 Μαΐου.

Η εταιρεία Unipharma προσέφυγε επίσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παράνομη τιμολόγηση γενοσήμου, όπως και στα ελληνικά δικαστήρια για την προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματός της να λειτουργεί και να παράγει στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για να εξαιρεθεί ένα φάρμακο από τον θετικό κατάλογο προϋποθέτει και προηγούμενη σχετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής σύνταξης του θετικού καταλόγου.

Παρόμοια γνωμοδότηση όμως δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί ποτέ.

Τελικά η εταιρεία που προμηθεύει το Tirosint, εκμεταλλευόμενη την υπουργική απόφαση και παρά το γεγονός ότι ο ΕΟΦ το είχε χαρακτηρίσει ως κανονικό γενόσημο, κατάφερε να πετύχει την έξοδό του από τη θετική λίστα με τιμή 8,34 ευρώ το κουτί, την ώρα που τα εγχώρια γενόσημα πωλούνταν προς 1,5 και 2 ευρώ το κουτί.

Η γνωμοδότηση και τα ερωτήματα


Ενώ λοιπόν η διαδικασία τιμολόγησης και ένταξης τουTirosint στην αρνητική λίστα βρισκόταν σε εξέλιξη, όπως προαναφέραμε, ο σύμβουλος Αθανάσιος Πλεύρης καταθέτει γνωμοδοτικό σημείωμα «αποκλειστικά για τα μέλη της επιτροπής τιμών του υπουργείου Υγείας» με θέμα: «Γενόσημο φάρμακο που εντάσσεται στη θετική λίστα και με αίτηση του ΚΑΚ τοποθετείται στην αρνητική λίστα με ποιον τρόπο τιμολογείται».

Η πεντασέλιδη γνωμοδότηση του κ. Πλεύρη καταλήγει ως εξής:

«Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι τόσο κατά την γραμματική όσο και κατά την τελολογική ερμηνεία της διάταξης, γενόσημο φάρμακο που εντάσσεται στη θετική λίστα και με αίτηση του ΚΑΚ τοποθετείται στην αρνητική λίστα τιμολογείται με βάση τις τρεις χαμηλότερες χώρες κατά άρθρο 5, παρ. 3. της ΥΑ 61771/2014».

Η «Εφ.Συν.» απηύθυνε ερώτημα στο υπουργείο Υγείας για το αν είθισται ένας νομικός σύμβουλος υπουργού να παρεμβαίνει με γνωμοδοτήσεις στα μέλη της επιτροπής τιμών του υπουργείου αναφορικά με το πώς θα τιμολογήσουν ένα φάρμακο ή μια ολόκληρη κατηγορία φαρμάκων.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, ενώ μας τόνισαν ότι αν τα μέλη έχουν απορίες γνωμοδοτικής φύσεως, υπάρχει νομικός σύμβουλος στον ΕΟΦ στον οποίο δύνανται να απευθυνθούν.

Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι μετά τη γνωμοδότηση και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου 2014, όταν εκδίδεται το διορθωτικό δελτίο τιμής φαρμάκων (Γ5/ΟΙΚ 6480/26-11-2014), το Tirosint βρίσκεται εκτός θετικής λίστας και με τετραπλάσια τιμή σε σχέση με τα λοιπά αντίστοιχα γενόσημα (με βάση όχι το φάρμακο αναφοράς αλλά τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε.).

Δεδομένου ότι όλες οι παραπάνω αποφάσεις φέρουν την υπογραφή του τότε υπουργού, Μάκη Βορίδη, θα πρέπει ο ίδιος να εξηγήσει αν οι αποφάσεις του ευνόησαν το εν λόγω σκεύασμα και τον εισαγωγέα του, όπως και αν γνώριζε ότι ο τότε σύμβουλός του Θανάσης Πλεύρης γνωμοδότησε προς την επιτροπή τιμών, τη στιγμή που η εν λόγω επιτροπή οφείλει να είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Θα ήταν σημαντικό επίσης να γνωρίζουν οι πολίτες αν υπήρχαν και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις συμβούλων για διάφορα σκευάσματα στην επιτροπή τιμών.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Tirosint παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2012.

Κάτοχος άδειας κυκλοφορίας είναι η γερμανική εταιρεία Regiomedica GMBH. Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η ιταλο-ελβετικών συμφερόντων IBSA.

Εισαγωγέας του φαρμάκου στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Proton Pharma, της οποίας αν κάποιος αναζητήσει την ιστοσελίδα οδηγείται στην εταιρεία Faran, συμφερόντων Μ. Κάτσικα.

Είναι χαρακτηριστικό δε αλλά και εξαιρετικά περίεργο ότι το συγκεκριμένο φάρμακο τιμολογείται για πρώτη φορά σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2014, με τον τρόπο και τη μέθοδο που αναλύσαμε.

Πηγή http://www.efsyn.gr/

https://diulistirio.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα.... »
....