Διυλιστήριο: 05/08/15
ροη αναρτησεων

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, αδιαφορώντας ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι

Κόντρα του Πρωθυπουργού με το Ποτάμι στη Βουλή στην Ώρα του Πρωθυπουργού- Ο Θεοχάρης έπαιρνε κομματικά mail για να διορίζει εφοριακούς-Θεοδωράκης φέρτε στοιχεία

Πρεμιέρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά -αν και επιλεκτικά- σε ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα.

Ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικά στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρου Θεοδωράκη, για την Παιδεία, και στην συνέχεια στον Νίκο Νικολόπουλο, για την διαπλοκή.

Μιλώντας για το θέμα της διαπλοκής και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

* «Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών».

* «Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής».

* «Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες».

* «Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ».

* «Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι».

* «Αν κάποιο κανάλι είναι υγιές δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται»

* «Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες»

* «Έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου αλλά καμία δεν το έπραξε».

* «Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε αναφορά στο νόμο της Κυβέρνησης Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο σημειώνοντας: «Παράδειγμα ο βασικός μέτοχος, απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος» Και πρόσθεσε: «Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου».

Για τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα είπε: « Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος»

Για την εξεταστική ξεκαθάρισε ότι : «δεν γίνεται για να στοχοποιηθούν άνθρωποι αλλά για να αναδειχθούν τα σκοτεινά σημεία»

Απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την Παιδεία και το πολυνομοσχέδιο που έφερε ο υπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρεις ένα νόμο πλαίσιό για τη παιδεία και αυτό θα γίνει με δημόσιο διάλογο».

Χαρακτήρισε «ευαίσθητα» τα θέματα της Παιδείας που χρειάζονται συναινέσεις: «Η κυβέρνησή μας είναι υπέρ της διαβούλευσης». Αναφερόμενος στον προηγούμενο νόμο είπε ότι ψηφίστηκε «Αύγουστο μήνα χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέων, αλλά ήταν κρας τεστ για την κυβέρνηση συνασπισμού».

Καταγγελία Τσίπρα για Θεοχάρη

Ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ότι ο Χάρης Θεοχάρης βουλευτής του Ποταμιού όταν ήταν γ.γ. Δημοσίων Εσόδων έπαιρνε e-mail της προηγούμενης κυβέρνησης για να διορίζει εφοριακούς. Είπε τότε στον κ. Θεοδωράκη ο πρωθυπουργός: «Δεν μιλάτε για αυτό; Αλλά δεν είναι όραμα μας να διορίζεται η δημόσια διοίκηση από τα κόμματα. Αφήστε μας να κριθούμε δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διοικητής νοσοκομείου δεν έχει αλλάξει ένας διευθυντής, ούτε ΕΛΣΤΑΤ, ούτε του ΤΧΣ. Δεν μπορείτε να μας λέτε εμάς για κομματικό κράτος».

Απαντώντας ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Τώρα έχετε τους φακέλους του ΣΔΟΕ και στοιχεία εφοριών, να πείτε σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο κ. Θεοχάρης, να πείτε αν έχετε στοιχεία ότι εξυπηρέτησε κάποιος βουλευτής του Ποταμιού κάποιον να μας το πείτε. Ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ήταν αγύριστο κεφάλι».

«Δεν κάνουμε πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε ποτέ άλλη κυβέρνηση να έχει τέτοια μεγάλη αποδοχή», ενώ πέταξε βέλη και κατά Σαμαρά λέγοντας ότι «έχω έρθει στη Βουλή περισσότερες φορές από ότι είχε ο κ. Σαμαράς».

Ο πρωθυπουργός συμβούλεψε μάλιστα τον κ. Θεοδωράκη να σταματήσει να ταυτίζεται με τους «μνημονιακούς», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αποκοπείτε από αυτούς που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Απομακρυνθείτε από τον σκληρό πυρήνα του χθες» και τον κάλεσε να ταυτιστεί με τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις.

Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την παρατήρηση που δέχθηκε για την άρνησή του να απαντήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε ότι δεν είναι σωστό όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση και να προκαλέσει συζήτηση για αυτό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μάλιστα ότι αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο τους μνημονιακούς και να γίνει συζήτηση υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούμε να το κάνουμε εμείς, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμε το Πρόεδρο. Ο διάλογος δεν έχει κομματικό πρόσημο αλλά εθνικό πρόσημο, τόνισε χαρακτηριστικά. «Σας καλούμε να ταυτιστείτε με τις προσπάθειες, που κάνει η κυβέρνηση την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΛΣΤΑΤ: Ενισχύθηκαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο


Αύξηση 20,7% παρουσίασαν οι εξαγωγές τον Μάρτιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η συνολική αξία των εξαγωγών τον Μάρτιο έφτασε τα 2.355,6 εκατ. ευρώ (2.560,8 εκατ. δολάρια) έναντι 2.170,5 εκατ. ευρώ (3.009,2 εκατ. δολάρια) τον ίδιο μήνα του 2014, καταγράφοντας άνοδο 8,5% ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάζεται άνοδος κατά 280,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20,7%.

Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, η συνολική αξία τους τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 7,8% στα 4.366,8 εκατ. ευρώ (4.718,3 εκατ. δολάρια) έναντι 4.052,1 εκατ. ευρώ (5.584,4 εκατ. δολάρια) τον Μάρτιο του 2014. (αύξηση χωρίς τα πετρελαιοειδή κατά 77,3 εκατ. ευρώ ή 2,6%).

Το ίδιο διάστημα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτασε τα 2.011,2 εκατ. ευρώ (2.157,5 εκατ. δολάρια) έναντι 1.881,6 εκατ. ευρώ (2.575,2 εκατ. δολάρια) του Μαρτίου του 2014, αυξημένο κατά 6,9%.

Χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 203,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12,4%.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2015 ανήλθε σε 4.725,1 εκατ. ευρώ (5.236,0 εκατ. δολάρια) έναντι 5.443,2 εκατ. ευρώ (7.383,3 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2014, παρουσιάζοντας μείωση 13,2%.

Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωσε πτώση κατά 543,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12,9%.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Γιάννης Ζουγανέλης : '' Για την Ελλάδα,θα ονειρεύομαι''Το τραγούδι ''Για την Ελλάδα, θα ονειρεύομαι'' ενέπνευσε έναν αναγνώστη μας για να δώσει την δική του απάντηση στις απαιτήσεις των δανειστών μας, να στείλει ένα ηχηρό χαστούκι στους τραπεζίτες,  για να παρουσιάσει την Ελλάδα όπως την νιώθουμε.
Οι στίχοι είναι γραμμένοι από τον Ανδρικάκη Αντώνη, η μουσική είναι του Γιάννη Ζουγανέλη, και τραγουδούν Χρήστος Δάντης και Γιάννης Ζουγανέλης. Το τραγούδι είναι από το διπλό cd του Γιάννη Ζουγανέλη '' Με γεια το κούρεμα''
Απολαύστε το
Ο αναγνώστης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τα ξεχασμένα..

     Περιμένοντας το 25ο κατά σειρά ''κρισιμότατο'' Eurogroup, όπου θα επέλθει η 85η συνεχόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης τοκογλύφων,
..και συγχρόνως η κυβέρνηση θα πηδήξει, κατά τους ''συστηματικούς'' παπαγάλους, καμιά 300αρια κόκκινες γραμμές,
..εκτελώντας (κατά τους ίδιους) την 1080στη κωλοτούμπα της,
..εμείς ας θυμηθούμε κάτι ξεχασμένο: κάτι λιγότερο από μισό μηνιάτικο σε ένα κατακίτρινο χαρτονόμισμα!

Βλέποντας αρχικά το blog την φωτογραφία σάστισε.
Όχι για αυτό που υπονοεί.
Αλλά γιατί δεν θυμόταν το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα που μπουκώνει τα στόματα των ηθικών αυτουργών της καταστροφής κοινωνίας και πολιτών.
Στην αρχή νόμισε ότι ήταν photoshop. Σκαλίζοντας όμως την μνήμη του και ψάχνοντας στο internet διαπίστωσε ότι είναι αληθινό! Απλώς το είχε ξεχάσει!

Όπως σαφώς το έχουν ξεχάσει και η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων,
..αφού το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα αντιπροσωπεύοντας πιά λίγο λιγότερο από μισό μηνιάτικο ενός εργαζόμενου, τους είναι πρακτικά άχρηστο!
Διότι τί να το κάνεις το διακοσάευρω; Τί να το κάνει ο μέσος εργαζόμενος;
Να το αποταμιεύσει, ή να μαζέψει κι άλλα ίδια να πάει να αγοράσει αυτοκίνητο;
Τί να το κάνει, αφού μόνο μ' αυτό καλείται να βγάλει πέρα τα έξοδα διατροφής, μετακίνησης, και λοιπής διαβίωσης μισού μήνα.
Χίλιες φορές καλύτερα 40 πεντάευρα.
Γεμίζουν την τσέπη, και σου δίνουν μιά ψευδαίσθηση ότι έχεις χρήμα βρε παιδί μου, κάτι. Ότι είσαι κάποιος τέλος πάντων!

Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα, όπως και το μεγαλύτερο αδελφάκι του, το επίσης ξεχασμένο και υπαρκτό μόνο στην σφαίρα της ονειροφαντασίας, πεντακοσάευρω,
..είναι χρήσιμα πλέον για μία δουλειά: την εικονιζόμενη στην φωτογραφία.
Για να μπουκώνουν τα στόματα (και τις λοιπές τρύπες) των θλιβερών υποπροϊόντων της ελληνικής κοινωνίας,
..που δεν διστάζουν να ζουν εις βάρος του λαού,
..και να πλουτίζουν με χρήμα κλεμμένο απ' τους άνεργους, τους κατεστραμένους, τους χιλιάδες αυτόχειρες.

Το blog ελπίζει και εύχεται,
..σε μιά κίνηση υψηλού συμβολισμού, όταν τα όντα αυτά αποδημήσουν εις Κύριον,
..να τα παραχώσουν ακριβώς όπως απεικονίζονται εδώ.

Αφού με τόσο κόπο τα μάζεψαν,
..ας τα πάρουν και μαζί τους!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωση: "Η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία άμεσα"

"Ζεστό" χρήμα δίνει η Ρωσία στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει άμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του (σπάνια ανακοινώνει τέτοια θέματα) πριν λίγο το Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τη χρηματοδότηση κατασκευής του "Ελληνικού Αγωγού" η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να δώσει προκαταβολές για την κατασκευή του έργου και βέβαια να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές εταιρείες για να το κατασκευάσουν!

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου επιβεβαιώνεται η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Τσίπρα και υπογραμμίζεται ότι "Στο πλαίσιο κατασκευής συστήματος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να εξετάσει το ζήτημα παροχής άμεσης χρηματοδότησης σε ελληνικές δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, που θα ενεργοποιηθούν στο έργο αυτό».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης "Συζητήθηκαν και οι περαιτέρω διμερείς επαφές σε διάφορα επίπεδα" και όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου δόθηκε στην ελληνική πλευρά η διαβεβαίωση πως "Ο,τι χρειαστεί η Ελλάδα θα το έχει" και βέβαια εννοούσαν ότι σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, θα υπάρξει μηχανισμός άμεσης χρηματοδότησης.

Επιθυμεί η Ρωσία τη ρήξη μεταξύ Ελλάδος και δανειστών; "Όχι, κατηγορηματικά όχι" ανέφερε πηγή του Μαξίμου στο defencenet.gr. "Απλώς δηλώνουν παρόντες σε περίπτωση που υπάρξει εκβιασμός για αποδοχή θέσεων που αντιβαίνουν στην απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί το Μνημόνιο και τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό", κατέληξε η ίδια πηγή.

To σχέδιο προβλέπει την έκδοση από την Ελλάδα corporate bonds για το έργο του αγωγού τα οποία θα αγοράσουν μεγάλες ρωσικές τράπεζες όπως η Vnestor Economy Bank, η VTB, η Gazprom Bank και άλλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν φτάσει στην τελική ευθεία για τη σύναψη της σύμβασης του ομολόγου.

Για το σκοπό αυτό και για τις περαιτέρω συζητήσεις για τον αγωγό φυσικού αερίου βρισκόταν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις οικονομικές σχέσεις, Σεργκέι Στόρτσακ.

Ο ίδιος έχει και ένα ρόλο συντονιστή της ρωσικής κυβέρνησης με τις τράπεζες, ενώ εκπροσωπεί και τη Ρωσία στο Fund (τύπου ΔΝΤ) που δημιουργούν οι χώρες που αποκαλούνται και BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που αναφέρθηκαν στην είδηση της τηλεφωνικής συνομιλίας, μεταδίδουν επίσης πληροφορίες για το σχέδιο του αγωγού, που αναμένεται να μεταφέρει περί τα 63 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου προς τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, με τα 43 περίπου εξ αυτών να είναι ελεύθερα προς πώληση στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Το ΡΙΑ-Νόβοστι σημειώνει ότι το ελληνικό τμήμα του αγωγού θα μπορούσε να κατασκευάσει "ρωσο-ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ" και για την υλοποίηση του έργου "σχεδιάζεται να προσελκυστούν 2 δισ. ευρώ".

Συνολικά, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διά του υπουργού Α.Σιλουάνοφ έχει διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι "υπάρχει ένα κονδύλι μέχρι 10 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση" για την ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας ως προκαταβολή για το έργο...

Η διαβεβαίωση της Ρωσίας έρχεται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή της διαπραγμάτευσης και σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο της ελληνικής πλευράς να πείσει τους δανειστές ότι "Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές"...


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

ΕΚΤΑΚΤΟ! Παραιτήθηκε η Σακελλαρίου του ΤΧΣ!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ!!

Μετά την εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, υπέβαλλε την παραίτησή της, για λόγους ηθικής τάξης, μετά την εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η παραίτησή της είναι υπόψη της κυβερνήσεως, η οποία δια στόματος Σακελλαρίδη, είχε ζητήσει να παραιτηθεί!


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Διαγραφή οφειλών συνδρομητών έως €1.500 από την WIND Ελλάς

Σε άμεση διαγραφή παλαιών οφειλών για όσους ιδιώτες συνδρομητές της έχουν ενταχθεί στο Νόμο 4230/2015 περί ανθρωπιστικής κρίσης και πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προχωρά η WIND Ελλάς από σήμερα, ενώ προσφέρει επιπλέον ειδική έκπτωση 10% σε πελάτες της στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η WIND :
1) Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι του ποσού των 1500€, οι οποίες ήταν απαιτητές έως 31/12/2014, για συνδρομητές WIND που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυό της.

2) Παρέχει ειδική έκπτωση 10% στο ποσό του παγίου για συνδέσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που θα κάνουν την σχετική αίτηση μέχρι 15/6/2015. Η έκπτωση παρέχεται σε όσους πληρούν τα κριτήρια του Νόμου 4320/2015 για ένα έτος και συγκεκριμένα από 01/07/2015 έως και 31/06/2016.

Σκοπός της WIND είναι να υποστηρίξει έμπρακτα τα οικονομικά ασθενή νοικοκυριά της χώρας, και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προσφέροντας άμεση ανακούφιση σε κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το 1299 ή να επισκεφθούν το site της εταιρείας στο www.wind.gr


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Έλληνας πρωτοπορεί στη δημιουργία ανανεώσιμων πρώτων υλών


Ο Γρηγόρης Στεφανόπουλος είναι καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και πρωτεργάτης της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας, του πεδίου πάνω στον οποίο η βιομηχανία έχει στηρίξει τις ελπίδες της για παραγωγή προϊόντων που δεν θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δεν θα μολύνουν την ατμόσφαιρα. 

Η μεταβολική μηχανική αποτελεί πλατφόρμα ανάπτυξης μια νέας βιώσιμης οικονομίας που στηρίζεται σε ανανεώσιμες πρώτες ύλες αντί σε μη ανανεώσιμα καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα ή φυσικό αέριο). Έχει συμβάλει σημαντικά στη σύνθεση νέων μεταβολικών μονοπατιών για την παραγωγή χημικών και καυσίμων. Οι μελέτες του οδήγησαν στην διευκρίνιση και πρόοδο της μεταβολικής μηχανικής ως νέου τύπου οργανικής χημείας που μπορεί να επωφεληθεί από την δύναμη της μικροβιακής μεταβολικής μηχανικής για σύνθεση προϊόντων ποιότητας. 

Η εργαστηριακή δουλειά του Δρ. Στεφανόπουλου περιλαμβάνει προσπάθειες να δημιουργηθούν μικρόβια που μπορούν να βοηθήσουν στην μετατροπή σακχάρων από ορισμένους τύπους φυτών σε αιθανόλη. Ηγείται δε, μιας ερευνητικής ομάδας που απαρτίζεται από 25 ερευνητές. 

Γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1950 στην Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο Αθηνών, αποφάσισε να συνεχίσει στις ΗΠΑ. Φοίτησε εν συνεχεία, στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και έπειτα απέκτησε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια, όπως στο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα και την παρούσα περίοδο είναι Καθηγητής Χημικής μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ. 

Ο πολυβραβευμένος ελληνικής καταγωγής καθηγητής, μεταξύ άλλων τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο ENI (Eni Award) για τις ανανεώσιμες και μη συμβατικές πηγές ενέργειας (Renewable and Non-conventional Energy Prize). Το 2010 τιμήθηκε με το George Washington Carver Award, BIO (Biotech Industry Organization) και με δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις. Είναι μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, της Αμερικανικής Κοινότητας Χημικών, της Κοινότητας Βιομηχανικής Μικροβιολογίας, της Αμερικανικής Κοινότητας Μικροβιολογίας, του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής και Βιολογικής Μηχανικής και της Αμερικανικής Ένωσης Επιστημονικής Προόδου. Έχει εκδόσει 5 βιβλία και πάνω από 330 συγγράμματα και 50 πατέντες.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....