Διυλιστήριο: 10/20/15
ροη αναρτησεων

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Offshore της Χρυσής Αυγής και χρηματοδότηση από ιδιοκτήτη ναυπηγείου αποκαλύπτει το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής

Για off-shore εταιρείες και χρηματοδότηση από τον πρόεδρο της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά Αθανάσιο Πυρίνη, κάνει λόγο το τελικό υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων που είχαν δεχθεί επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής και η υπόθεσή τους συμπεριλαμβάνεται στη Δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το υπόμνημα ανάρτήθηκε στην ιστοσελίδα jailgoldendawn.com. Σε σχέση με την χρηματοδότηση και τις υπεράκτιες εταιρείες αναφέρει χαρακτηριστικά στην σελίδα 112:

"Από την αντιπαραβολή του εγγράφου που προσκόμισε ο μάρτυρας (στο ΦΑΚΕΛΟ ΠΑΜΕ - ΜΑΡΤΥΡΕΣ – ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ/3-11-2013) με τα ονόματα που υπογράφουν το από 03/09/2013 ιδρυτικό Καταστατικό του Σωματείου της Χρυσής Αυγής με την επωνυμία “Σωματείον Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών Πειραιά, Αττικής και Νήσων” (προσκομισθέν στη δικογραφία από τον Ιωάννη Λαγό,αρχείο 2277), προκύπτει ότι πράγματι στις 19/09/2013, τεσσερις μέρες μετά την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προσλήφθησαν στην επιχείρηση Κουτρουλός Ευάγγελος και Σια ΕΕ, συμφερόντων του προέδρου της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά Αθανάσιου Πυρινή οι υπογράψαντες την ίδρυση του “Σωματείου”: Κυριτσόπουλος Χρήστος,Μιχάλαρος Αναστάσιος, Αντώναρος Παναγιώτης, Ξανθάκης Ιωάννης, Λούβαρης Σταμάτης, Κολιαδήμας Χρήστος, Δρούγκας Βασίλειος, Γαρδικιώτης Κωνσταντίνος, Γαρδικιώτης Σωτήρης, Χατζησταύρου Χρήστος και Μαυροειδόγγονας Πιέρρος, δηλαδή 11 από τους 30 ιδρύσαντες το “Σωματείο” (και 11 από τους 21 που εργάζονταν σε έργο της εν λόγω επιχείρησης).

Η Χρυσή Αυγή και οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι τα ανωτέρω αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν ευσταθούν, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι το ΣΔΟΕ που διενήργησε σχετικούς ελέγχους δεν εντόπισε τα χρηματικά αυτά ποσά στους λογαριασμούς της οργάνωσης που τηρούνται στην Τράπεζα “EUROBANK”.

Πέραν της αυτονόητης παρατήρησης ότι το τελευταίο σημείο στο οποίο θα ανευρίσκονταν τα παραπάνω ποσά θα ήταν οι νόμιμοι τραπεζικοί λογαριασμοί της οργάνωσης, από τις Εκθέσεις του ΣΔΟΕ προκύπτει (βλ. ιδίως αρχείο 5432) ότι, μέσω του οικονομικού διευθυντή του “κόμματος” Βλαχόπουλου Δημήτριου και της συζύγου του και λογίστριας του “κόμματος” Γεννατά Αγγελικής, αμφοτέρων μελών της Χρυσής Αυγής και εξ απορρήτων συνεργατών της οικογένειας Μιχαλολιάκου (η Γεννατά Αγγελική είναι ήδη διορισμένη κοινοβουλευτή συνεργάτης του Νικόλαου Μιχαλολιάκου), η οργάνωση είχε ήδη φροντίσει να οικοδομήσει παράνομες διόδους για την φυγάδευση μαύρου χρήματος που έρρεε στα ταμεία της. Έτσι, ο Βλαχόπουλος Δημήτριος, οικονομικός διευθυντής του “κόμματος” με έδρα τα γραφεία του στην Λεωφόρο Μεσογείων αρ. 131, διατηρεί δύο ασφαλιστικές εταιρείες, την “Εξέλιξη ΕΠΕ” και την “Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ”, με τις φερόμενες ως έδρες τους να είναι ανύπαρκτες, και με συμμετοχή στα κεφάλαιά τους δύο κυπριακών off- shore εταιρειών: της Palmsun Holdings Ltd (στο κεφάλαιο της “Εξέλιξη ΕΠΕ”) υπό διεύθυνση της Γεννατά Αγγελικής και της Stormia Investments Ltd (στο κεφάλαιο της ““Κίνηση Sub Agent ΕΠΕ”) ομοίως. Αμφότερες οι κυπριακές αυτες εταιρείες off-shore με φερόμενη εγκατάσταση στη χώρα μας βρέθηκαν ανύπαρκτες σε επιτόπιο έλεγχο. Πρόκειται δηλαδη για εταιρείες φαντάσματα που αποτελούν κλασικό
όχημα φυγάδευσης μαύρου χρήματος.

Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών προς την Κυπριακή Διοίκηση να συνδράμουν τον έλεγχο των ανωτέρω εταιρειών, τέθηκε υπόψιν στο ΣΔΟΕ η πληροφορία ότι οι δύο κυπριακές εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Άνευ περαιτέρω πληροφοριών για τις off-shore κυπριακές εταιρείες συμφερόντων των δύο ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, κάθε ισχυρισμός ότι οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ απαλλάσσουν την οργάνωση από υπόνοιες μαύρου χρήματος και παρανομων ενεργειών είναι απλά ανυπόστατος".

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Λογιστικό έλεγχο του χρέους και έξωση Ντράγκι από την τρόικα προτείνει η Έκθεση Μαριά για την ΕΚΤ


Λογιστικό έλεγχο του χρέους και έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα προτείνει μεταξύ άλλων στην Έκθεση του «σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2014» ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.



http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Reuters: Κάτω από 20 δισ. το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα ορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, με στόχο την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας μέσα στο έτος, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων.

Κάτω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως δήλωσαν δυο ανώτερες τραπεζικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ενημερώθηκαν για τα αρχικά αποτελέσματα του ελέγχου στοιχείων ενεργητικού (AQR) που διενήργησε η ΕΚΤ, έλεγχος που εστιάζει στην πραγματική αξία των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Τα τελικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής, που θα ορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης προβλέπει πως οι εταίροι θα προσφέρουν 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τα ελληνικά ιδρύματα επλήγησαν από μαζικές εκροές καταθέσεων, τους κεφαλαιακούς περιορισμούς αλλά και τον αυξανόμενο όγκο των «κόκκινων» δανείων, η αξία των οποίων υπερβαίνει πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 45% των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Έως τώρα δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από την πλευρά της ΕΚΤ για το δημοσίευμα του Reuters.

Μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, λέγοντας απλώς πως η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και η ελληνική πλευρά επιθυμούν την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης πριν το τέλος του έτους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2016 τίθεται σε ισχύ η νέα κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, η οποία επιτρέπει «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάτι που θα έπληττε βαρύτατα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/

Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Όταν ο Καραμανλής μιλούσε για κατώτατη εθνική σύνταξη


Σας αναδημοσιεύουμε το άρθρο από τον Antenna μόλις το Ιούνιο του 2007 όπου δεν υπήρχαν μνημόνια. Τα συμπεράσματα δικά σας ....



Εθνική κατώτατη σύνταξη πάνω από το όριο της φτώχειας εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός στο 4ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα.

Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη και το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εθνική κατώτατη σύνταξη προσδιορίζεται στα 550 ευρώ, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το ΕΚΑΣ. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

"Δεν πρόκειται να περάσουν οι στρεβλώσεις, γιατί οι Έλληνες γνωρίζουν την αλήθεια", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής για να υπογραμμίσει πως "κάποιοι ενοχλούνται όταν ακούν την αλήθεια. Φοβούνται το παρελθόν τους και προσποιούνται αμνησία".

Για τις τρίτεκνες οικογένειες ο πρωθυπουργός είπε ότι "μια σειρά από μέτρα για την εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες έχουν θεσπιστεί ήδη και εφαρμόζονται". Τώρα, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, προχωρούμε στην επόμενη μεγάλη κατάκτηση, που είναι η χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και στις τρίτεκνες οικογένειες. Μέσα στο 2008, η δέσμευσή μας για την εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες γίνεται - και αυτή - πραγματικότητα. Είναι χρέος κοινωνικής ευθύνης. Είναι ένα ακόμα βήμα συγχρόνου κοινωνικού κράτους, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις ελληνικής οικογένειας".


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Τι σχέση έχει ο Μάρδας με την Μπιγιονσέ ;


Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του υφυπουργού Εξωτερικών θα καταφέρουν να προβάλλουν τη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο;


Μεγάλα σχέδια φαίνεται να έχει ο Δημήτρης Μάρδας για την προβολή και προώθηση της χώρας. Αρχικά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει το θερινό Νταβός σε ένα νησί απέναντι από τα Στύρα Ευβοίας, την Αιγιλεία, με στόχο να δημιουργήσει ένα διεθνές συνεδριακό κέντρο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας για την απόφαση αυτή, τόνισε πως «η σκέψη είναι να γίνει ένα κέντρο των τεχνών και της φιλοσοφίας, που σημαίνει να γίνει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο διεθνών συνεδρίων και στο πλαίσιο όλης αυτής της διαδικασίας να υπάρχει και μια περίοδος, όπου θα συναντώνται αρχηγοί κρατών κατά το καλοκαίρι και θα έχουμε το λεγόμενο θερινό Νταβός».

Ο υφυπουργός αποκάλυψε και το επόμενο βήμα που σχεδιάσει με την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τη νέα καμπάνια προβολής της χώρας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός έκανε λόγο για «ένα μεγάλο κονσέρτο που θα έρθουν φωνές απ’ όλο τον κόσμο, πολύ υψηλού επιπέδου».

Μάλιστα ο κ. Μάρδας έδωσε μια γεύση από το πώς φαντάζεται το σκηνικό της εκδήλωσης αν και όπως είπε «σας δίνω μια πρωτόλεια εικόνα, ενός ανθρώπου που δεν ασχολείται με τα σκηνοθετικά».

Σύμφωνα με τα πλάνα που έχει στο μυαλό του ο υφυπουργός Εξωτερικών στη σκηνή κυριαρχεί μια τραγουδίστρια και πίσω της, μέσω ημικυκλικής οθόνης, προβάλλονται εικόνες από την Ελλάδα.

Όσο για το line up, ο Δημήτρης Μάρδας θα «έβλεπε» την Μπιγιονσέ, ακόμη και τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ ως εκείνα τα άτομα που θα διαφημίσουν παντού την Ελλάδα.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Ένταση και αποχωρήσεις στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες

Έφυγε διαμαρτυρόμενος για τις επιλογές της κυβερνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης - Τζαβάρας είπε ότι:«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια».

Με μεγάλη ένταση και διακοπές ξεκίνησε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές η συζήτηση του νομοσχεδίου για το τηλεοπτικό τοπίο.

Η ένταση προκλήθηκε στις επιτροπές από την επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας του σχεδίου νόμου με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το προσεχές Σάββατο. Η κυβέρνηση θέλει να τηρηθούν διαδικασίες επείγοντος για το νομοσχέδιο.

Η αντιπολίτευση σύσσωμη αντέδρασε ζητώντας να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, ενώ διαμαρτυρόμενος για τη σύντμηση του χρόνου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης αποχώρησε διαμαρτυρόμενος για τις επιλογές της κυβέρνησης.

«Χθες μας ενημέρωσαν με email για την συνεδρίαση. Σήμερα ένα τέταρτο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση μας έστειλαν το νομοσχέδιο 342 σελίδων. Επειδή δεν ανήκω στους 10 σοφούς και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη διαδικασία, αποχωρώ» τόνισε.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι κανείς δεν αιφνιδιάστηκε καθώς το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση από τον Αύγουστο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευσης και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας είπε ότι:«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια».

Εν μέσω έντασης και με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά να ζητά την προστασία του προεδρείου, η κ. Χαρά Καφαντάρη διέκοψε τη διαδικασία για μερικά λεπτά.

Ωστόσο η ένταση συνεχίστηκε και μετά τη διακοπή...


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Το ΠαΣοΚ είναι εδώ..

     Ελάτε τώρα, φορέστε τις γραβατούλες σας, έρχεται και χειμώνας και θα την αρπάξετε με ανοιχτά πουκαμισάκια.
Εντάξει, το εμπεδώσαμε. Είστε επαναστάτες.

Τί υπονοείτε δηλαδή όσοι δεν φοράτε γραβάτες;
Ότι είστε περισσότερο αγωνιστές, από τον λελέ υπουργό Εργασίας,
..που όχι μόνο φοράει γραβάτα, αλλά και μαντηλάκι;
Υπάρχει περισσότερο αγωνιστής απ' τον λελέ;
Ήμαρτον. Τόσο αγώνα κάνει να κατεβάσει τις συντάξεις όλες κάτω απ' τα τετρακόσια ευρώ, να ευχαριστήσει τ' αφεντικά.
Και ξέρετε πόσο αγώνα θέλει
για να φανείς ψηλότερος; Ξέρετε τί είναι να στέκεσαι στις μύτες των ποδιών τόσες ώρες; Για ρωτήστε και καμιά γυναίκα με δωδεκάποντα! Όλο κακίες για συμπλέγματα και προβληματικούς είστε πιά!
Αμ, το να προστατέψεις τις καταθέσεις σου των εκατομμυρίων που έβγαλές στις πλάτες και στα δίκια των εργαζομένων, δεν θέλει αγώνα;

Τί πάει να πεί προέρχεται απ' το ΠΑΣοΚ;
Οι μισοί υπουργοί σήμερα, και τα τρία τέταρτα των βουλευτών του ''κάποτε ΤΣΙΡΙΖΑ για την αριστερά'', απ' το ΠΑΣοΚ προέρχονται.
Και τί πάει να πεί ''νοοτροπία ΠαΣοΚ'';
Τριάντα χρόνια τους ψηφίζατε, τώρα σας βρώμισαν;
Ίσα-ίσα που σας δίνουν την ευκαιρία να τους ξαναψηφίζετε χωρίς να εκτίθεστε!

Σε ποιό άλλο κόμμα βρε κουτά, αν δεν ήταν διαβρωμένο απ' την νοοτροπία ΠαΣοΚ θα μπορούσε σαν κυβέρνηση να περάσει Κώδικα Δεοντολογίας,
..όπου εκχωρείται απ' την Τράπεζα της Ελλάδος (λέγε με δωσιλογικό Στουρνάρι) το δικαίωμα στις τράπεζες,
..να χαρακτηρίζουν τους πολίτες ως ''συνεργάσιμους'' ή μη;
( Το δικαίωμα αυτό το είχε κάποτε μόνον η χούντα.
Τα κάνανε όλα ίσιωμα, ή υπονοούνε κάτι; )
Δεν σας αρέσει να είσαστε ''συνεργάσιμοι'' και να σας το αναγνωρίζουν;
Αχάριστους σας βρίσκω!

Και άλλωστε τους ψηφίσατε και ξέρατε πολύ καλά τί θα κάνουν.
Σας το είπε και ο έτερος πρώην-νυν-και αεί ΠαΣοΚος, ο Μιχελομαλακάκης,
..ναι, αυτός, που έκανε απεργία πείνας με τους φρέντους καπουτσίνους με διπλές κρέμες και πενταπλές ζάχαρες!

Το ΠαΣοΚ είναι εδώ,
..(με όλα τα μπουμπούκια του),
..ενωμένο δυνατό!

Το ζητήσατε.
Ήρθε στον χώρο σας.
Σε καλή μεριά!..

Αναρτήθηκε από Κώστας Μαντατοφόρος
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Νέα διεθνής διάκριση για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Τη δεύτερη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs 2015» κατέλαβε η νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον φοιτητή Αθανάσιο Πλεξίδα να ανακηρύσσεται στον καλύτερο αγορητή παγκοσμίως.

Στους τελικούς, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ, 13 - 15 Οκτωβρίου, η ελληνική ομάδα, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Γιώργου Κυριακόπουλου, λέκτορα της νομικής σχολής του ΕΚΠΑ, αφού απέκλεισε την ομάδα της Αφρικής, αντιμετώπισε στον τελικό, ενώπιον τριών δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μισισσιπί.

Η ελληνική ομάδα απαρτιζόταν από τους προπτυχιακούς φοιτητές Αθανάσιο Πλεξίδα, Μαρία Βασιλάκη και Μαριάνθη Κουτρή, ενώ συνεπικούρησαν στην προετοιμασία της και δύο μέλη της περυσινής ομάδας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος και η προπτυχιακή φοιτήτρια Νίκη Κουρή.

Η εμφάνιση και απόδοση των Ελλήνων φοιτητριών και φοιτητών, απέσπασε τους επαίνους τόσο των παρευρισκομένων μελών του International Institute of Space Law όσο και των τριών Δικαστών της Χάγης που έκριναν την εικονική υπόθεση.


Η μόνη ομάδα με ευρωπαϊκό τίτλο δύο φορές
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, από το 2011, όταν έλαβε μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, η νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει διαγράψει μια πορεία, που την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, καθώς είναι η μόνη ομάδα με τρεις συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς και η μόνη ομάδα που έχει κατακτήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο δύο φορές.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η φετινή εικονική δίκη αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο Εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη Γη διαστημικών αντικειμένων.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

FT: Λάθος ώρα βρήκε η Μέρκελ να «κλείσει μάτι» στον Ερντογάν

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανής ο πανικός που έχει καταβάλει την Ευρώπη μπροστά στα κύματα των μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα της, αλλά η Ε.Ε. δεν θα μπορούσε να είχε διαλέξει χειρότερη στιγμή για να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της για την Τουρκία, γράφει ο David Gardner σε σημερινό του άρθρο στους Financial Times.

Και προσθέτει: «Υπό τις πιέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ε.Ε. είχε εγκαταλείψει την Τουρκία πριν από επτά χρόνια, όταν η χώρα γινόταν μια πραγματική δημοκρατία, με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη να λειτουργούν ως μηχανή για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Τώρα, επηρεασμένη από την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, η Ε.Ε. προσεγγίζει ξανά την Τουρκία σε μια στιγμή που η χώρα κινδυνεύει υπό την αυταρχική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί περισσότερο σε μια Συρία.

Μετά τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, η κ. Μέρκελ έδωσε τις ευλογίες της σε ένα καλάθι από δώρα ως αντάλλαγμα για τις τουρκικές προσπάθειες να συγκρατηθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα ξανανοίξει τις παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την χώρα, θα επιταχύνει την απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας (το οποίο ισχύει για τους Μολδαβούς αλλά όχι τους Τούρκους) και θα δώσει στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Τουρκία – η οποία ήδη φιλοξενεί 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες – να γίνει ένας χώρος αναμονής πριν την τελική έξοδο.

Δεν προκαλεί έκπληξη που ο κ. Ερντογάν, ο οποίος σπάνια χαμογελά δημοσίως τις ημέρες αυτές, έλαμπε στην συνάντηση με την κ. Μέρκελ. Ενδεχομένως να πιστεύει ότι αυτό θα του δώσει μερικούς πόντους στις επερχόμενες εκλογές στις 1 Νοεμβρίου, τις οποίες προκήρυξε αφότου οι ψηφοφόροι στέρησαν τον Ιούνιο από το κυβερνών του κόμμα ΑΚP την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά ίσως και όχι, καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι εμμένουν στην ετυμηγορία του Ιουνίου και ούτως ή άλλως δεν είναι και πολλοί οι Τούρκοι που έχουν ακόμα ψευδαισθήσεις για την Ε.Ε.

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Άγκυρα θα ήταν απολύτως φυσιολογικό αν ήταν και η Τουρκία μια φυσιολογική χώρα. Αλλά με τους θεσμούς να έχουν διαστρεβλωθεί από την προσπάθεια του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την χώρα από κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρικό σουλτανάτο και με τις εθνοτικές διενέξεις στο Ιράκ και στην Συρία να διαχέονται στα σύνορα της, απέχει πολύ από το να είναι.

Κατά την περίοδο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Ερντογάν αγνόησε το συνταγματικό του καθήκον να διατηρήσει την ουδετερότητα του, όπως είχε καταπατήσει το κράτος δικαίου μετά τις πανεθνικές διαμαρτυρίες τον Ιούνιο του 2013 και τις έρευνες για διαφθορά στον στενό του κύκλο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις ο πρόεδρος κάλεσε ανοιχτά τους ψηφοφόρους να εκλέξουν 400 βουλευτές του ΑKP (σε σύνολο 550).

Όταν έδωσαν στο κόμμα μόλις 258, αποφάσισε να σαμποτάρει τις συνομιλίες ανάμεσα στο AKP και στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι επιθυμεί μια μεγάλη πλειοψηφία για να εδραιώσει την υφαρπαγή εξουσιών αλλά και γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η έρευνα που έκλεισε άρον-άρον ο κ. Ερντογάν μπορεί να ξανανοίξει. Αλλά ο πρόεδρος, ο οποίος σαν πρωθυπουργός άνοιξε τις συνομιλίες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα για να βάλει τέλος στην 30ετή καταπίεση, έκανε μεγαλύτερο κακό από αυτό.

Η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους της κυβέρνησης του AKP αλλά και του ίδιου στις εκατοντάδες επιθέσεις σε Κούρδους ακτιβιστές – που κλιμακώθηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας στην Άγκυρα αυτόν τον μήνα που σκότωσαν 102 ανθρώπους – έχουν διχάσει την κοινωνία και έχουν χαλαρώσει τους δεσμούς που κρατάνε την Τουρκία ενωμένη.

Ηταν το ξεπέταγμα του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών που έπνιξε τις φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν. Τον Ιούλιο ξεκίνησε και πάλι τον πόλεμο κατά του PKK, αν και οι αντάρτες του έδωσαν την αφορμή με την δολοφονία δύο αστυνομικών μετά τον βομβαρδισμό κουρδικού πολιτιστικού κέντρου από το ISIS.

Τον Ιούνιο η κουρδική μειονότητα των 12 με 15 εκατομμυρίων της Τουρκίας έγινε πιο συμπαγής. Οι συντηρητικοί ισλαμιστές από το στρατόπεδο του AKP ενώθηκαν με τους αριστερούς Κούρδους υπό το όχημα του HDP, όπως έκαναν και πολύ Αλαουϊτες Κούρδοι που ψηφίζουν υπέρ του CHP. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ειρηνευτική πρωτοβουλία του κ. Ερντογάν είχε να κάνει περισσότερο με τις ψήφους των Κούρδων για την υπερ-προεδρία του παρά με την συνύπαρξη των Κούρδων με ένα τουρκικό κράτος που βλέπουν τώρα ότι δεν τους παρέχει προστασία.

Οι Κούρδοι κατηγορούν το AKP για συνέργεια με το ISIS, αν και τα στοιχεία δείχνουν μάλλον για αμέλεια παρά για σύμπραξη. Αυτό μπορεί να αλλάξει αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να απαντήσει στον βομβαρδισμό των τζιχαντιστών στην πρωτεύουσα της. Η επεκτατική πολιτική στην περιοχή μέσω της οποίας οι κύριοι Ερντογάν και Νταβούτογλου τράβηξαν την Άγκυρα μακριά από την Ευρώπη προς την ψευδαίσθηση μιας νέο οθωμανικής Μέσης Ανατολής και η ανεκτική πολιτική στην Συρία που μετέτρεψε την Τουρκία σαν μια δίοδο για τους τζιχαντιστές που επέτρεψε στο ISIS να φτιάξει θύλακες μέσα στην χώρα, καταλήγουν και οι δύο στο σημερινό κουρδικό ζήτημα.

Εντός της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν θέλει να οδηγήσει το HDP κάτω από το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο. Επίσης φοβάται ότι η επιτυχία των κουρδικών πολιτοφυλακών στην Συρία, που κερδίζουν εδάφη από το ISIS στην βόρεια Συρία και έχουν νομιμοποιηθεί από τις αμερικάνικους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, θα δημιουργήσει άλλη μια κουρδική οντότητα στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιρακινό Κουρδιστάν. Το ISIS έχει συμφέρον να στρίψει το μαχαίρι από την στιγμή που είναι προτιμότερο οι Κούρδοι και οι Τούρκοι να πολεμούν μεταξύ τους από το να πολεμούν εναντίον τους.

Οι τζιχαντιστές διευκολύνονται και από την ιδεολογία που έχει προωθήσει ο κ. Ερντογάν, ένα σουνιτικό υβρίδιο ισλαμισμού και εθνικού που παρά την συμφωνία με την Ε.Ε. αποκόβει την Τουρκία από τις σχέσεις με την Δύση και ενισχύει τις εθνοτικές διαιρέσεις.

Η Ε.Ε. έχει ανάγκη να κοιτάξει καλά τον εαυτό της και την Τουρκία, όπου οι πολίτες μπορεί να υποστούν διώξεις για tweets που επικρίνουν την πολιτική του προέδρου απέναντι στο ISIS».

ΠΗΓΗ: Euro2day

http://diulistirio.blogspot.gr/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

VIDEO - Υπ. Άμυνας: Εξαγωγή πολεμικών πλοίων σε φίλες σύμμαχες χώρες


Από τα παραπολιτικά

Το θέμα της πωλήσεων πολεμικών πλοίων κατασκευασμένων από τα ελληνικά ναυπηγεία σε φίλες χώρες από όλο τον κόσμο εξετάζει η κυβέρνηση συμφώνως με σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, μετά το πέρας της εκδηλώσεως εντάξεως της νέας πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΡΙΤΣΟΣ» στο Στόλο, η οποία – ως γνωστόν – είναι ελληνικής κατασκευής, στα Ναυπηγεία Ελευσίνος.

«Δυνατότητες ελληνικών ναυπηγείων είναι τεράστιες. Στόχος μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλα τα ναυπηγεία μας. Είναι τεράστιες οι δυνατότητες που έχει η χώρα και η βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι όλα τα ναυπηγεία να μπορέσουν να κάνουν αξιόπλοα πλοία για το ελληνικό ΠΝ αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να εξάγουμε πλοία. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με χώρες όπως η Αίγυπτος και η Πολωνία προκειμένου να προχωρήσουμε σε νέους σχεδιασμούς για την παραγωγή πλοίων στην Ελλάδα. Οι Έλληνες εργαζόμενοι στων ναυπηγείων είναι οι καλύτεροι τεχνίτες στη δουλειά τους.» δήλωσε ο κ.Υπουργός.

Λίγη ώρα νωρίτερα, μιλώντας στη διάρκεια της προαναφερθείσας τελετής, ο κ. Υπουργός, αναφερόμενος στην εγχώρια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Σε αυτό το σημείο, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η σημερινή κυβέρνηση-τόσο εγώ όσο και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Βίτσας-θα κάνουμε το καλύτερο προκειμένου να λειτουργήσουν όλα μας τα ναυπηγεία, στο Σκαραμαγκά, την Ελευσίνα, τη ζώνη του Περάματος, τη Σύρο, σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ελληνικά πλοία και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου αυτά τα πλοία να ενταχθούν και στο πολεμικό ναυτικό άλλων χωρών.»

Πάντως, σήμερα με το ισχύον καθεστώς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τα φημισμένα άλλοτε ελληνικά ναυπηγεία δεν μπορούν να κατασκευάζουν πλοία, ει μη μόνο για την κάλυψη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προφανώς και δεν είναι απεριόριστες, πολύ περισσότερο με τους ισχύοντες περιορισμούς του Μνημονίου.

Ίσως προς την κατεύθυνση αυτή να στρέφεται η προσπάθεια της κυβερνήσεως και του ΥΕΘΑ να ανατρέψουν αυτόν τον πρωτοφανή περιορισμό, που οδηγεί σε αφανισμό, με μαθηματική ακρίβεια, την ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό προφανώς, σήμερα το μεσημέρι, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου κ. Sameh Hassan Shoukry, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο μεγάλο διεθνές συνέδριο του διαθρησκευτικού διαλόγου, που διοργανώνεται εδώ. Η συζήτηση των δύο ανδρών ήταν ωριαίας διαρκείας και διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με αντικείμενο «τα διμερή θέματα καθώς επίσης και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βορείου Αφρικής», όπως σημειωνόταν στην επίσημη ανακοίνωση, θεωρείται όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συζήτηση έφτασε και στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών που είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Διαβάστε περισσότερα.... »
....