Διυλιστήριο: 06/06/19
ροη αναρτησεων

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

VIDEO - Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στο Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες -Και συνήγορος του ΔΝΤ τώρα ο Στουρνάρας



Την «καθοριστική συμβολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πορεία των ελληνικών προγραμμάτων, παρά τα λάθη του, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού έριξε όλο το βάρος των ευθυνών για την κρίση στον δημόσιο τομέα ανέφερε, μέσω του ΚΡΗΤΗ TV, ότι «οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση, ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή».

Τοποθετούμενος για τον ρόλο του ΔΝΤ ο Γιάννης Στουρνάρας με χαρακτηριστική… ελαφρότητα δήλωσε πως «όλοι κάνουμε λάθη και το ΔΝΤ έκανε λάθη», ενώ πρόσθεσε ότι «η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική, και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ».

Τέλος, ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για τη δημιουργία μίας «bad bank» που μπορεί να απορροφήσει τα κόκκινα δάνεια χωρίς να δημιουργούνται ηθικοί κίνδυνοι.

«Έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν, αλλά, εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται μια συστημική λύση, δηλαδή μια “bad bank”, μια “κακή τράπεζα” όπως θα λέγαμε, ένα μέσο δηλαδή στο οποίο θα μεταφερθούν τα “κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στο Δημόσιο και την πλήρωσαν οι τράπεζες,

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή», είπε μιλώντας στο ΚΡΗΤΗ TV.

Στην συνέντευξή του μίλησε για την οικονομία, την πολιτική, την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα.

«Οι κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν σωστά, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία»

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πολύ πιο αισιόδοξος για την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας πως "οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές Αρχές πολλών χωρών του κόσμου έδρασαν σωστά κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης. Έτσι μπορούμε σήμερα να ατενίσουμε το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία από ό,τι τότε, δηλαδή το 2008, το 2009 και το 2010. Η αρχιτεκτονική ωστόσο της Ευρώπης παραμένει ακόμα ατελής. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε στην πλήρη τραπεζική ένωση με μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, με ένα δημοσιονομικό εργαλείο στο κέντρο της Ευρωζώνης. Και αυτά είναι βήματα που πρέπει να γίνουν".


Συνεχίζοντας, ο ίδιος μίλησε και αποκάλυψε πράγματα για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα "κόκκινα" δάνεια, τις επενδύσεις και την αξιοπιστία της χώρας δέκα χρόνια μετά την κρίση και έπειτα από τρία μνημόνια, τονίζοντας πως "ένα σημαντικό συμπέρασμα από την κρίση είναι ότι η προσαρμογή πρέπει να είναι συμμετρική. Δηλαδή όχι μόνο οι χώρες που έχουν ελλείμματα, αλλά και οι χώρες που έχουν πλεονάσματα πρέπει να προσαρμόζονται".


«Να μην ακολουθούμε πολιτικές που οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους»

Μιλώντας, εξάλλου, για τα "κόκκινα" δάνεια είπε ότι "δε μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των "κόκκινων” δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε. Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές".

Εξαιρετικής σημασίας όμως ήταν και η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην ερώτηση εάν αποκλείει κατηγορηματικά ένα "κούρεμα" καταθέσεων, με τον ίδιο να λέει πως "δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Εδώ δεν έγινε στο βάθος της κρίσης. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορεί και δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει τώρα", είπε, τονίζοντας παράλληλα, όμως, πως "θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και από τις τράπεζες - και από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, και από την κυβέρνηση - να απαλλαγούν από το βάρος των "κόκκινων” δανείων".


«Χρειάζεται μια "bad bank" για τα "κόκκινα δάνεια"»

O κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ως προς αυτό ότι "έχουμε προωθήσει μια συστημική λύση, διότι ναι μεν οι τράπεζες με τις προσπάθειες που κάνουν θα τα μειώσουν, αλλά, εάν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε από αυτά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χρειάζεται μια συστημική λύση, δηλαδή μια "bad bank”, μια "κακή τράπεζα” όπως θα λέγαμε, ένα μέσο δηλαδή στο οποίο θα μεταφερθούν τα "κόκκινα” δάνεια, χωρίς αυτό να δημιουργεί ηθικούς κινδύνους".


Σήμερα, πάντως, οι τράπεζες τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ευρωπαϊκές έχουν γίνει πιο προσεκτικές, διότι κρίνονται και έχουν διαδικασίες πιο αυστηρές, όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι, "τώρα που βλέπουμε τους όρους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να βελτιώνονται, να αναμένετε και βελτίωση των όρων δανεισμού και των τραπεζών, όπως είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως "αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε λιγότερες τράπεζες αλλά είναι πιο ισχυρές και το μέλλον είναι δικό τους".

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο υψηλό φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά και στους τρόπους μείωσης της φορολογίας, με ένα μείγμα, όπως είπε, δημοσιονομικής πολιτικής πιο φιλικό στην ανάπτυξη, το οποίο, όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να γίνει.

Μεγάλο ωστόσο ενδιαφέρον έχει το μήνυμα που στέλνει στο πολιτικό σύστημα, όπως και το τι λέει για όσα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. "Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή", είπε.

«Να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος»

Καταλήγοντας στη συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογράμμισε πως δεν έχει απολύτως καμία πολιτική φιλοδοξία.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, τα δύσκολα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία, ωστόσο θα πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία. Σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε., έτσι ώστε το ευρώ να λάβει τη θέση που του αξίζει στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.




Πηγή www.efsyn.gr και www.protothema.gr

https://diulistirio.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα.... »
....