Διυλιστήριο: 07/03/19
ροη αναρτησεων

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Μίλησε πάλι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Στουρνάρας, σαν «παιδί» της τρόικας!



Εφιαλτικές προβλέψεις του Στουρνάρα για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα με ενστάσεις για τα μέτρα ανακούφισης

Δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα δημιουργήσουν στον Προϋπολογισμό του 2019 τα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων (13η σύνταξη, μειώσεις ΦΠΑ σε τρόφιμα, ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις) που έλαβε η κυβέρνηση.

Με βάση τα δυσοίωνα συμπεράσματα της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική που δημοσιοποιήθηκαν χθες προβλέπονται τα εξής:

• Η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,9% φέτος, για να αυξηθεί ελαφρώς στο 2,1% το 2020 και στο 2,2% το 2021.
• Το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%, κάτι που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό κενό 1,1 δισ. ευρώ, εξαιτίας των μέτρων ανακούφισης.
• Επισημαίνονται οι δημοσιονομικές απειλές από τις δικαστικές αποφάσεις, το αρνητικό επενδυτικό κλίμα, η καχεκτική θέση των τραπεζών, το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων, το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία, οι εισοδηματικές ανισότητες, το δημογραφικό κ.ά.

«Τρομοκρατία» για «κόκκινα» δάνεια,δημόσιο χρέος, επενδύσεις, ανεργία και δημογραφικό
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις συστάσεις των δανειστών ο Γιάννης Στουρνάρας διατυπώνει τη διαφωνία του με τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών και επισημαίνει: «Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας η δημοσιονομική επίπτωση των πρόσφατων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη».

Στο πνεύμα αυτό προσθέτει: «Συνεπώς, η υιοθέτηση των επεκτατικών μέτρων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναξιολογήσει την επίδραση των μέτρων το φθινόπωρο του 2019. Επιπλέον δημοσιονομικοί κίνδυνοι για το 2020 και το 2021 συνδέονται με την κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και των αντισταθμιστικών του μέτρων».

Σύμφωνα με την ΤτΕ η άνοδος του ΑΕΠ θα στηριχθεί κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα παρατηρεί: «Η κερδοφορία των τραπεζών πριν από φόρους και προβλέψεις παραμένει αδύναμη, όπως φαίνεται τόσο από τα αποτελέσματα του 2018 όσο και από τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το α’ τρίμηνο του 2019».


Διαβάστε περισσότερα.... »
....

HXHTIKO - Ο Μ. Παπαδημητρίου της Ν.Δ.: Πιστοληπτική γραμμή στήριξης και μέρος από το μαξιλάρι των 37 δις στις τράπεζες



Το σχέδιο της Ν.Δ. είναι απλό και ακριβώς το ίδιο. Θα σώσει τις τράπεζες εις βάρος των πολιτών και της χώρας - Ετοιμάζονται να χαρίσουν τα 37 δις που με θυσίες των πολιτών συγκεντρώθηκαν στις τράπεζες!

Αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου το πρωί σήμερα στον Real. Η Ν.Δ. σχεδιάζει να δώσει μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων» και στη συνέχεια θα μπούμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως ήθελε ο κ. Στουρνάρας, κάτι που σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία με συγκεκριμένους όρους και μηνιαίους ελέγχους με τακτικές επιθεωρήσεις.

Τρεις μέρες πριν τις εκλογές και μόλις τώρα αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Να σημειωθεί ότι το 'μαξιλάρι" των 37 δις δημιουργήθηκε από τους φόρους και τους κόπους των πολιτών και της κοινωνίας.




Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα» για να προσθέσει «μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην ίδια συνέντευξη αμέσως μετά ξεκάθαρα δήλωσε ότι: «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί».

Όταν ρωτήθηκε αν σημαίνει αυτό νέο πρόγραμμα, φυσικά το αρνήθηκε αλλά όταν «δανείζεσαι» δεν γίνεται με άλλο τρόπο παρά μόνο με μνημόνιο στο οποίο όπως φαίνεται έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση του αποσπάσματος:

Ερώτηση: Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι οι τράπεζες δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ για την επόμενη μέρα (8 Ιουλίου), θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;

Μπ. Παπαδημητρίου: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023.

Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή.

Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;

Ερώτηση: Η πιστοληπτική γραμμή που ανέφερες σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα;

Μπ. Παπαδημητρίου: Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα. Στα οικονομικά ακολουθούσε τη συνταγή του Μνημονίου.
Διαβάστε περισσότερα.... »
....