Στο κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Η λύση στο «ελληνικό ζήτημα» είναι η απόλυτη δοκιμασία για την ικανότητα και την προθυμία της Ευρώπης να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ευρω-ολοκλήρωσης, της νομισματική ένωση. Είναι μια δοκιμασία για το πόσο ισχυροί είναι οι νέοι θεσμοί ενοποίησης και η αρχιτεκτονική της και πόσο περισσότερο πρέπει να κινηθούμε για την εμβάθυνση της θεσμική ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ. Αργά ή γρήγορα, τα διδάγματα από την ευρωπαϊκή κρίση, πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζεται μέσα από τις αλλαγές των ιδρυτικών συνθηκών», σημειώνει.
«Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την ένταξη του ευρώ θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη επιλογή για λύση του ελληνικού προβλήματος. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να επιλέξει το πεπρωμένο του. Η Ευρώπη οφείλει να προσφέρει στην Ελλάδα αλληλεγγύη και μια προοπτική για να ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανεπιθύμητο και δαπανηρό για όλους Grexit», αναφέρει.
«Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί αξιόπιστα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης κοινωνική και ένα πιθανό τρίτη πρόγραμμα ενίσχυσης», υπογραμμίζει.
Εστιάζει «σε μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού συλλογής φόρων, ένα πολύ πιο φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να καταστεί το σύστημα βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια γρήγορη επιστροφή σε λογικά δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα και μια μεταρρύθμιση στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών αγορές, προκειμένου να εισαχθεί ο ανταγωνισμός και να διασφαλιστεί προσαρμογή τιμών».
Δεύτερον, θα πρέπει «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να ενεργοποιηθούν εγχώριες και ξένες επενδύσεις στη χώρα. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σαφές μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί, στην εξυπηρέτηση του χρέους της και να επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας», επισημαίνει.
Κείμενο για την ανάγκη συμφωνίας Ελλάδας – πιστωτών υπογράφει μια ομάδα «σοφών» μέλη των Eiffel Group and Glienicke Group.
Το κείμενο που ανήρτησε το Ινστιτούτου Bruegel υπογράφουν:
Agnes Benassy-Quere, Yves Bertoncini, Jean-Louis Bianco, Armin von Bogdandy, Henrik Enderlein, Christian Callies, Marcel Fratzscher, Clemens Fuest, Sylvie Goulard, Andre Loesekrug-Pietri, Franz Mayer, Rostane Mehdi, Daniela Schwarzer, Denis Simonneau, Maximilian Steinbeis, Constanze Stelzenmüller, Carole Ulmer, Shahin Valee, Jakob von Weizsäcker, Guntram Wolff.
http://diulistirio.blogspot.gr/