Η δημοτική αρχή ολοκλήρωσε μία διαδικασία 4 ετών για την πιστοποίηση των θερμοπηγών του νησιού και η ΑΔΕΛ πλέον μπορεί να παίξει το χαρτί του θερμαλισμού Τεράστιες οι δυνατότητες της Λέσβου σε μία εποχή όπου γίνεται κουβέντα για τον τουρισμό της
Την στιγμή που ο προβληματισμός για τον τουρισμό του ερχόμενου καλοκαιριού μεγαλώνει καθημερινά και ανοίγει -ανεξάρτητα από το προσφυγικό- και μία «αυτοκριτική» κουβέντα για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου, έρχεται μία είδηση από το Δήμο Λέσβου, που καταγράφεται -έστω και για το εγγύς μέλλον- στα ευχάριστα που αφορούν στο εν λόγω «μέτωπο». Κι αυτό γιατί μετά από τέσσερα χρόνια προετοιμασιών και διαδικασιών, η δημοτική αρχή είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει την πιστοποίηση όλων των θερμοπηγών του νησιού, έχοντας καταθέσει εμπρόθεσμα τις σχετικές αιτήσεις στο αρμόδιο συμβούλιο πιστοποίησης του ΕΟΤ.
Οι μεγάλες προοπτικές που δίνει από μόνος του ο ιαματικός τουρισμός και ενδιαφέρει την Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις πολλές ιαματικές πηγές που υπάρχουν στο νησί και τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω προγραμμάτων που υπάρχουν για αυτόν, αποτελούν από μόνες τους μία μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση του γενικότερου τουριστικού «προϊόντος» του νησιού.
Και καθιστά πλέον ως υποχρέωση των τοπικών φορέων και κυρίως της ΑΔΕΛ, της οποίας προεδρεύει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, και διαχειρίζεται τις περισσότερες, να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση πια του φιλόδοξου σχεδίου αξιοποίησης των θερμοπηγών του νησιού.
Από το 2012 γίνονται προεργασίες και διαδικασίες προκειμένου οι πολλές και σημαντικές θερμοπηγές της Λέσβου να λάβουν την πιστοποίησή τους από τον ΕΟΤ, αφού αυτή η παράμετρος είναι βασική για τους εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού από την Ευρώπη. Γενικότερα δε, η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βελτίωση της υγείας, την ευεξία, τις ιαματικές θεραπείες, στρέφουν τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον στις άφθονες ιαματικές πηγές και τους υδάτινους πόρους της Ελλάδας.
Και οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη δυναμική τάση, διαπιστώνουν ότι η εκμετάλλευση των θερμών πηγών και των ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για επενδύσεις σε αυτή την ελκυστική αγορά που εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Με τη Λέσβο που διαθέτει αυτό το φυσικό πλούτο σε μεγάλη πυκνότητα, να μην μπορεί πια να μένει απ’ έξω από το «παιχνίδι του θερμαλισμού», είτε αξιοποιώντας η ίδια την «περιουσία» της, είτε κυρίως σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.
Οι πηγές μας
Η βασική προϋπόθεση για να γίνει η αρχή ωστόσο, ήταν εξαρχής η πιστοποίηση των πηγών. Με τη δημοτική αρχή να κορυφώνει την προετοιμασία της για να υποβάλλει τον σχετικό φάκελο στο αρμόδιο συμβούλιο του ΕΟΤ μέσα στο προηγούμενο έτος και να τον καταθέτει τον περασμένο Δεκέμβρη εμπρόθεσμα, αναμένοντας πλέον την ανακοίνωση της πιστοποίησης.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ο Δήμος Λέσβου έχει στην «ιδιοκτησία» του τρεις ιαματικές πηγές, στα Θέρμα, στο Μόλυβο και στο Λισβόρι, αλλά και εκείνες του Πολιχνίτου, που ανήκουν ακόμα στην ΕΘΥΛΠ. Για όλες τις πηγές κατέθεσε τις σχετικές υγειονομικές εκθέσεις που απαιτούνταν αλλά και τις ραδιολογικές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από μία ειδική εταιρία που κάνει τις σχετικές μετρήσεις, συμπεριλαμβάνοντάς τες στην αίτηση πιστοποίησης που κατέθεσε το Δεκέμβρη του 2015.
Πιστοποιήθηκαν οι πηγές της Λ. Θερμής
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή -παρά την αρχική της ανησυχία- κατάφερε να συνεννοηθεί και με τη διοίκηση του ΤΣΑΥ (σ.σ. ΕΤΑΑ) που έχει στην ιδιοκτησία της, τις θερμές πηγές της Λ. Θερμής, προκειμένου να κατατεθεί εγκαίρως και για αυτές, η σχετική αίτηση πιστοποίησης. Με τις πηγές της Θερμής, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο να προλαβαίνουν έγκαιρα τις προθεσμίες, αλλά -παρά το ότι ως σήμερα χύνονται στη θάλασσα, αναξιοποίητες- να έχουν λάβει ήδη και την πιστοποίησή τους! Και να περιμένουν τις εξελίξεις από την πολυαναμενόμενη υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΕΤΑΑ και Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που ελπίζεται ότι θα αλλάξει οριστικά τη μοίρα τους.
«Αναμένοντας τις επόμενες ημέρες και επίσημα την πιστοποίησή μας, νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που κάναμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δίνεται πια στη Λέσβο μία μεγάλη δυνατότητα να αξιοποιήσει ένα σημαντικό της κεφάλαιο και ο δήμαρχος που προεδρεύει στην ΑΔΕΛ, έχει σχέδιο και όραμα που μπορεί να αρχίσει να παίρνει πια σάρκα και οστά…», σχολίασε στο «Ε» για την εξέλιξη αυτή, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Κατσαρός.
Παίρνει και επίσημα τις πηγές Πολιχνίτου
Η πιστοποίηση ωστόσο, είναι το πρώτο βήμα. Γιατί το δεύτερο είναι η ουσιαστική ενεργοποίησή τους για τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφεται άλλη μία σημαντική εξέλιξη από το μέτωπο της ΕΘΥΛΠ (Εταιρία Θερμών Υδάτων Πολιχνίτου), η οποία έχει τις πηγές του Πολιχνίτου. Η διαδικασία της εκκαθάρισης της εταιρίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η Γενική της Συνέλευση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόκτησης των πηγών από την ΑΔΕΛ.
Με ένα κόστος που θα αγγίξει τις 80.000 ευρώ, η ΑΔΕΛ θα πάρει το σύνολο των μετοχών της ΕΘΥΛΠ και την κυριότητα των εγκαταστάσεων, της έκτασης περίπου 113 στρεμμάτων που της ανήκουν καθώς και των θερμοπηγών. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στην ΑΔΕΛ να αξιοποιήσει περαιτέρω τις θερμές πηγές του Πολιχνίτου, που είναι από τις θερμότερες της Ευρώπης, προσελκύοντας ενδεχομένως και ιδιώτες επενδυτές, ενώ μένει σε εκκρεμότητα η λειτουργία των ιαματικών του Λισβορίου, που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σφραγισμένα.
Τα «Θέρμα» πρότυπο για τις πηγές Μολύβου
Αν όμως η υπόθεση της απόκτησης σε πρώτη φάση και της αξιοποίησης μετά των θερμοπηγών του Πολιχνίτου, αλλά και της λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση των έργων στις πηγές του Λισβορίου, είναι στο μυαλό του δημάρχου και προέδρου της ΑΔΕΛ, Σπύρου Γαληνού, για τις πηγές της Εφταλού οι σκέψεις είναι πολύ πιο συγκεκριμένες. Καθώς πολύ σύντομα θα βγουν τα αποτελέσματα από το διαγωνισμό ενοικίασης των πηγών της περιοχής σε ιδιώτη, στα πρότυπα της διαδικασίας που έγινε στα «Θέρμα» και έτσι αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα.
http://www.diulistirio.blogspot.gr/