Διυλιστήριο: 12/24/18
ροη αναρτησεων

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Ιστορικό deal για τον EastMed



Σε ιστορική συμφωνία για τον αγωγό EastMed, που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στη ΝΑ Μεσόγειο με μεγάλα εθνικά οφέλη, κατέληξαν...

...Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα χθες στην πόλη Μπερ Σεβά του Ισραήλ.

Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισαν «πνοή σταθερότητας» τη συμφωνία για τον αγωγό, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό του κόσμου μήκους περίπου 2.000 χλμ., ο οποίος θα περάσει σε μεγάλα βάθη με πολλές τεχνικές προκλήσεις. Το φυσικό αέριο θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας στην Ιταλία, ενώ η μεταφορική ικανότητα του αγωγού υπολογίζεται στα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα να ανέλθει στα 16 δισ. κυβικά μέτρα.

Τη γεωπολιτική διάσταση της συμφωνίας στην ευρύτερη περιοχή έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της Τριμερούς και εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ στην κατασκευή του αγωγού.

Στρατηγική κίνηση
O Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη γεωπολιτική διάσταση της τριμερούς με Ισραήλ και Κύπρο, τονίζοντας ότι έχει στρατηγικό χαρακτήρα και στόχο να αντιμετωπιστούν από κοινού προκλήσεις, κίνδυνοι και απειλές.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «τα σημαντικά οφέλη της τριμερούς συνεργασίας είχαν σαν αποτέλεσμα αριθμός χωρών να επιδείξουν ενεργό ενδιαφέρον για άτυπη (ad hoc) συμμετοχή ή διεύρυνση του μηχανισμού», γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύεται εμπράκτως από συμμετοχή των ΗΠΑ.

Στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη αναφέρθηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας ότι «αντανακλά τη στήριξη των ΗΠΑ στις ενέργειές μας και στις αξίες μας» κάνοντας παράλληλα μνεία στη φιλία που τον συνδέει με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο.

«Σε μια ταραχώδη περιοχή μοιραζόμαστε τις αξίες της δημοκρατίας, της ειρήνης και όλοι απειλούμαστε από δυνάμεις τρομοκρατίας» είπε. Η επόμενη τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Κρήτη, κοντά στην Κνωσό, με ενδεχόμενη συμμετοχή και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....

Στάζει νερά η αίθουσα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο



Η βροχή διαπέρασε την οροφή του Βρετανικού Μουσείου, θέτοντας ακόμη μία φορά σε κίνδυνο τα ελληνικά γλυπτά

Είναι ένα κόσμημα ανάμεσα στα μουσεία όλου του κόσμου, αλλά, κατά τους Αγγλους, δεν μπορεί να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, πάντως, δύσκολα θα δει κάποιος μια οροφή που στάζει, σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο, που ισχυρίζεται ότι είναι το μόνο ικανό να προστατεύσει τα συγκεκριμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!

Στο έλεος των... υδάτων είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που κοσμούν τις προθήκες της αίθουσας Duveen του Βρετανικού Μουσείου, αφού, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, η συγκεκριμένη αίθουσα παρουσιάζει πρόβλημα μόνωσης, μια και χθες όλη τη μέρα σταγόνες νερού έπεφταν λίγα εκατοστά δίπλα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ακριβώς δίπλα από τον κορμό της Ιριδος.


Μάλιστα, όπως φαίνεται, η οροφή έχει διαβρωθεί. Ετσι οι υπεύθυνοι, προκειμένου να τα «προστατεύσουν», κατέφυγαν στην πρόχειρη λύση της τοποθέτησης των απορροφητικών χαρτονιών!

Αναυδοι οι επισκέπτες που κατέφταναν στο σημείο διάβαζαν τις πινακίδες που είχαν μπει, προειδοποιώντας τους για την ολισθηρότητα του δαπέδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται ακόμη και πλαστικά δοχεία (!), τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του χώρου για τη συγκέντρωση του νερού!

«Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στην γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο, προκαλώντας την αγανάκτηση της ελληνικής πλευράς.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα για τη μη επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, και δη στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι η πεποίθηση ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για να τα φιλοξενήσει, λόγω της οικουμενικής εμβέλειάς του.

Για να δούμε τώρα με τι μούτρα θα συνεχίζει να το υποστηρίζει αυτό ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, μετά τις ντροπιαστικές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.


https://diulistirio.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα.... »
....